Parasja en haftara op de vrijdagochtend

"Lees maar, staat er echt wat er geschreven staat?"

Gepubliceerd op: 8 oktober 2022

De oeroude teksten die op sjabbat in sjoel worden gelezen, vormen een bron van inzicht en wijsheid. Maar hoe moet je die teksten lezen om die wijsheid en inzichten te vinden, te begrijpen én in hun context te plaatsen?
Onder de bezielende begeleiding van onze docent rabbinica Leo Mock treed je in de Joodse traditie van het interpreterend lezen.
Elke les begint met de parasjat hasjawoea, het gedeelte uit Tora dat die week in de synagoge wordt gelezen. Daarna komt de haftara aan de orde, een tekst die ook wel de profetenlezing wordt genoemd. De haftara sluit inhoudelijk aan op de parasja van de week en wordt genomen uit Nevi'iem (Profeten) of Ketoeviem (Geschriften). Haftarot kunnen een aanvulling zijn maar ook een andere uitleg geven aan de eerder gelezen tekst
Met de lessen Parasja en haftara op de vrijdagochtend ga je goed voorbereid de sjabbat in, en begin je de nieuwe week met stof tot nadenken!

Om deel te nemen hoef je geen Hebreeuws te kunnen lezen: alle lesstof wordt in vertaling behandeld!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.