Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Straat in Mdina, op Malta. Geborduurde foto op canvas van Saskia Weishut-Snapper. Te zien op de First Art Fair in Amsterdam (Piet Heinkade 27),  24-27 maart. Zie ook Saskia's Facebookpagina.


Jacques ‘Sjaak’ Lentz was voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog de centrale figuur van de bevolkingsregistratie. Hij bedacht een systeem om Joodse mensen makkelijk op te sporen en was de drijvende kracht achter de J op het persoonsbewijs. Over deze helaas zeer invloedrijke ambtenaar is deze maand de studie Lentz. De man achter het persoonsbewijs - Een filosofische biografie verschenen, waaruit blijkt dat Lentz zich fanatiek heeft ingezet voor verschillende vervolgingen tijdens de bezetting, niet alleen die van de Joden. Met zijn perfect geordende bevolkingsadministratie was hij de Duitse bezetter erg van dienst. Na de oorlog verdedigde Lentz zich door te zeggen dat hij deed wat hem werd opgedragen, zonder veel eigen inbreng.

Over deze man schreef filosoof en filmmaker Jurriën Rood een boek. Naar aanleiding van het verschijnen daarvan gaat de auteur in gesprek met Hans Achterhuis, Chris van der Heijden en Karin Spaink over het potentiële kwaad dat schuilt in persoonsregistraties.

Type:
debat
Wie:
Spui 25, Noordboek Uitgevers
Wanneer:
woensdag 30 maart 2022
Tijd:
17.00 - 18.30 uur

In december 2021 verscheen het boek Menselijke waardigheid en mensenrechten in Nederland. De bijdrage van de levensbeschouwelijke tradities in Nederland als speciale ebook-uitgave bij Stichting Pardes. 
Rond dit boek organiseert PaRDeS een studiedag waarin dit thema tot leven komt in lezingen, dialogen, workshops, muziek en ontmoetingen.
De studiedag is opgedragen aan Yehuda Aschkenasy (1924-2011) en Eli Whitlau (1924-2013), voor wie menselijke waardigheid een kernthema was in al hun lessen en bijdragen en een drijfveer voor hun onvermoeibare inzet voor mensenrechten.

De dag is ook een uitgelezen kans om geestverwanten, vrienden, collega’s en bekenden te ontmoeten. Meld je aan per mail aan [email protected].

De opening van deze (niet-levensbeschouwelijke) studiedag is toevertrouwd aan filosoof en bestuurskundige Robert van Putten met de lezing Menselijke waardigheid in een maakbare samenleving. Een pleidooi voor reflexieve bestuurskunst. 
De rest van het programma en verdere informatie vind je via de link hieronder op de website van Stichting Pardes.

Het boek Menselijke waardigheid en mensenrechten in Nederland is nu ook in papieren editie verkrijgbaar. Je kunt het bestellen via de website van Pardes of aanschaffen tijdens de studiedag. Tevens is een speciale thema-editie van Pardes' periodiek tijdschrift Tenachon verschenen met daarin bijdragen van Marcus van Loopik, Erik Borgman, Laurens ten Kate, Joop Berding en Jochem van den Berg.

Type:
lezing
Wie:
Pardes, bronnen van Joodse wijsheid
Waar:
De Thomas, Prinses Irenestraat 36, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 31 maart 2022
Tijd:
10.00 - 17.00 uur

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie: de Nacht van het Jodendom. Dit jaar vindt het evenement plaats op woensdag 30 maart. Het thema: Kunst en Architectuur, en dat wordt belicht in twee lezingen.

De eerste lezing wordt gegeven door Juliet Bots (BA in Architectuur, Université Libre de Bruxelles). In haar verhaal Beyond the Visible: How Architecture Can Express Itself staat de vraag centraal in hoeverre we, door verder te kijken dan de materiële werkelijkheid, het mysterie van een gebouw beter kunnen doorgronden.
Voor de tweede lezing tekent Judith Hoekstra, conservator hedendaagse kunst en fotografie bij het Joods Museum Amsterdam. Zij zal vertellen over de Israëlische kunstenaar Sigalit Landau, van wie op dit moment de tentoonstelling Between Worlds in het Joods Museum te zien is.

Let op: deelname is gratis, maar meld je even aan middels een e-mail aan [email protected]. Je ontvangt z.s.m. een bevestiging. Het aantal plaatsen in de zaal is beperkt, dus wees er snel bij!

Type:
lezing
Wie:
Jonge Judaïci, Jonge onderzoekers op het gebied van Joodse studies
Waar:
P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134, Amsterdam, zaal 1.04
Wanneer:
woensdag 30 maart 2022
Tijd:
19.00 – 21.00

Jacques Klöters, Nederlands cabaretier, publicist, programmamaker, neerlandicus en kleinkunstkenner - onlangs nog te zien in het televisieprogramma MOKUM - schreef op zijn Facebookpagina in de reeks Ik moest vanmorgen denken aan... een prachtig verhaal over Dave Parker. "Dat was een Nederlandse jongleur die over de hele wereld beroemd was en daarom niet in Nederland", schrijft Klöters, en verhaalt vervolgens over zijn persoonlijke contact met deze vergeten comedy-juggler.
Een van de reacties onder Klöters verhaal leidde naar de website juggle.org, waar Parkers leven en loopbaan wordt beschreven.

Elke derde zondag van de maand besteedt de Concertzender aandacht aan Joodse muziek onder de titel Omzwervingen in de Joodse muziek. De laatste uitzending, op 20 maart, was gewijd aan Joodse en niet Joodse volksmuziek uit Oekraïne, samengesteld en gepresenteerd door Erica Roozendaal, accordeonist bij The Klezmer Society.

Online kun je van alle uitzendingen (aanklikbaar en terug te luisteren) de speellijst zien, een voortreffelijke service.

Dit is je kans om Hebreeuwse straattaal/slang te leren, en wel met miss Wonder Woman herself, Gal Gadot.

De in Israël geboren Hollywoodster heeft een bijna zes minuten durende video gepost waarin ze vertelt wat Israëli's bedoelen als ze dingen zeggen als "Wat ben ik, een geit?" "Koe, koe" en "Koolhoofd." En reken maar dat je in die 5 minuten en 43 secondes heel wat wijzer wordt!

Dus: yalla! Ga maar gauw kijken!

Gal Gadot Teaches You Hebrew Slang

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.