Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander literair ni

Gepubliceerd op: 26 november 2020

Verzameld werk

Paul Celan

Amsterdam: Athenaeum, 2020
Aantal blz.: 920
ISBN: 9789025310813
Vertaald door: Ton Naaijkens

Paul Celan is de belangrijkste dichter van de tweede helft van de vorige eeuw. In 2020 is hij honderd jaar geleden geboren en vijftig jaar geleden gestorven.
Hij stierf door in de Seine te springen, na een leven getekend door de Sjoa.
Zijn werk is een monument voor iedereen die, zoals in zijn 'Todesfuge', alleen in de lucht een graf heeft kunnen vinden. Zijn werk is een herdenking. Het is de indringende uitdrukking van verwantschap, betrokkenheid en liefde. Het geeft zich niet zomaar prijs, maar eenmaal aangekomen beklijft elk afzonderlijk woord.
Na vele jaren niet beschikbaar te zijn geweest, zijn Celans gedichten nu weer leverbaar in een door de vertaler geheel herziene uitgave.


Paul Celan (pseudoniem van Paul Antschel, 1920-1970) was een Duitstalige dichter. Zijn ouders werden door de nazi's vermoord, hijzelf ontsnapte ternauwernood aan de dood. Hij schreef, benvloed door het symbolisme en het surrealisme, gedichten waarin hij zijn ervaringen met de Sjoa verwerkte.

Werk
Een geschiedenis van de bezige mens - van de oertijd tot heden

James Suzman

Amsterdam: Thomas Rap, 2020
Aantal blz.: 416
ISBN: 9789400407268

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Fred Hendriks
Oorsponkelijke titel: Work: A History of How We Spend Our Time

Waarom draait eigenlijk alles in onze samenleving om werk? En hoe zou onze wereld er uitzien als werk een minder belangrijke rol zou spelen in ons dagelijks leven? In dit boek buigt James Suzman zich over de geschiedenis van de werkende mens. Werk definieert ons, het bepaalt waar we ons elke dag naartoe begeven en met wie we onze tijd doorbrengen. Het benvloedt onze manier van denken en onze eigenwaarde. Maar dat is niet altijd zo geweest. Economen voorspellen al langer dat we steeds meer vrije tijd zullen krijgen. Maar nu werk zo belangrijk is geworden, klinkt dat perspectief minder aanlokkelijk. James Suzman duikt in de geschiedenis van de werkende mens en laat ons zien dat werk altijd van grote betekenis is geweest, maar dat onze focus op productiviteit een relatief nieuw fenomeen is. Vanuit de geschiedenis werpen we een blik op de toekomst om te ontdekken dat het misschien wel tijd is voor een andere kijk op ons dagelijks werk.

Als antropoloog deed James Suzman (1970) jarenlang onderzoek in Afrika. Hij publiceerde eerder Affluence without Abundance, waarin hij schreef over het leven van de laatste jagerverzamelaars. Suzman doceert aan het Robinson College in Cambridge en is lid van de Royal Geographical Society. Hij publiceert onder andere in The New York Times, The Guardian, The Observer en The New Statesman.

De feestelijke uitreiking van de WIZO literatuurprijs kon dit jaar vanwege corona niet doorgaan. Daarom nam de organisatie haar toevlucht tot het internet. Zonder levend publiek, maar niet minder feestelijk!

Uit de zes boeken die voor editie-2020 waren geselecteerd, maakten de deelnemende WIZO leesclubs een keus. Om te weten welke boeken dat waren én wie de winnaar is, moet je de video WIZO LITERATUURPRIJS 2020 bekijken.

De boeken voor de WIZO-Literatuurprijs 2020 waren:

Chloe Benjamin: De onsterfelijken (2019)
András Forgách: De akte van mijn moeder (2018)
Sayed Kashua: Wijzigingen bijhouden (2019)
Robert Vuijsje: Salomons oordeel (2019)
Miriam Guensberg: Vrachtbrief (2019)
Ilay den Boer: Het beloofde feest (2018)

Ook de zes keuzeboeken voor de WIZO-Literatuurprijs 2021 zijn inmiddels bekend. Yora Riemstra maakte speciaal voor WIZO een video waarop ze de titels en hun makers aan je voorstelt.

De juiste houding

Britta Bhler

Amsterdam: Cossee, 2020
Aantal blz.: 240
ISBN: 978959369252

Ook als e-book verkrijgbaar

Elias Andriessen is al vanaf zijn tienerjaren gefascineerd door het terugvinden van gestolen kunst. Geboren in Amsterdam maar woonachtig in de Verenigde Staten, wijdde hij zijn carrire aan het opsporen en terugvorderen van gestolen kunstwerken. Voor hem was dit altijd veel meer dan alleen een baan: vluchtend voor de nazi's moest zijn familie haar eigen kunstcollectie achterlaten om die vervolgens nooit meer terug te vinden.

Inmiddels heeft Elias zijn succesvolle advocatenpraktijk ingeruild voor een rustige baan als professor aan de universiteit, in een poging de relatie met zijn dochter Mia te herstellen, met wie hij na zijn scheiding het contact verloor. Wanneer hij de flamboyante Tony Barbas en zijn vrouw Isabel ontmoet, neemt het leven van Elias een onverwachte wending. Tony beweert een beroemd schilderij van Franz Marc te hebben teruggevonden, spoorloos verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft de hulp van Elias hard nodig om een deal te sluiten met de oorspronkelijke bezitter, een Berlijns museum. Al snel raken Elias en zijn dochter verstrikt in Tony's wereld, waar niets is wat het lijkt.

De roman speelt zich af in de Verenigde Staten, vlak voordat Donald Trump aan de macht komt, en verkent de vragen 'wat is echt?' en 'wat is nep?' en de moeilijke keuzes die gepaard gaan met het zoeken naar de waarheid.

Britta Bhler (Freiburg, 1960) studeerde rechten, filosofie en politieke wetenschappen, en speelde als advocaat een belangrijke rol in enkele van de meest spraakmakende rechtszaken van de afgelopen decennia. Bhler was lid van de Eerste Kamer, en bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Nu heeft ze bij de Universiteit van Maastricht haar eigen leerstoel Advocaat en Ethiek en is ze benoemd door de koning in het College voor de Rechten van de Mens te Utrecht.

Nieuwsberichten uit boekenland

  • De sombere toekomst voor de mensheid, waarin mannen en vrouwen, ingekapseld door de moderne technologie, op zeker moment vrijwillig hun privacy en vrijheid zullen opgeven ten bate van hun gezondheid lijkt - Yuval Noah Harari voorspelde het al in 2017 in zijn boek Homo Deus. Een kleine geschiedenis van de toekomst - in deze tijd van pandemie sneller uit te komen dan de schrijver zich had kunnen voorstellen. Negen lessen uit COVID-19 is de titel van een nog niet gepubliceerde tekst Harari, waarin we worden gedwongen na te denken over onze toekomst. De tekst is gratis te downloaden op de Facebookpagina van uitgeverij Thomas Rap.
  • Bernie's oorlog. Dagboek van een Joodse boerenknecht 1942-1945, samengesteld door Willy Lindwer en Aline Pennewaard, wordt dinsdag 8 december 2020 om 15.00 uur online gepresenteerd. De livestream vanuit het Joods Historisch Museum kun je volgen op de website van het JHM en/of via de Facebookpagina van het JCK.
  • Het dienstmeisje van Degrelle (2017) van Simone Korkus verschijnt volgend jaar in het Hebreeuws bij Carmel Publishing House.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.