Sjaantje

De muze van Isaac Israels

Gepubliceerd op: 1 september 2022

Sjaantje
De muze van Isaac Israels

Adri van Beelen

Amsterdam: Gibbon, de literaire imprint van Amphora Books, 2022
Aantal blz.: 230
ISBN: 9789064461590

Ook als e-book verkrijgbaar

Amsterdam, 1898. Op het Leidseplein in Amsterdam ontmoet naaister Sjaantje van Ingen schilder Isaac Israels. Zij is volgens hem het ideale model en hij weet haar over te halen voor hem te poseren. Na enige tijd maakt Isaac het absolute naaktschilderij Liggend naakt, als uiting van zijn liefde voor Sjaantje en als eerbetoon aan haar schoonheid. Hoewel ze beiden uit een verschillend milieu komen, krijgen ze een relatie. Tegelijkertijd wil Sjaantje trouw blijven aan haar vrijer Dirk de Vijzel, zegt ze. De ware reden van deze smoes wordt pas duidelijk als ze, na enige tijd te zijn weggebleven, in ontredderde toestand bij Israels aanklopt. Vanaf dat moment worden er ontwikkelingen in gang gezet die onomkeerbaar zijn.

Het schilderij Liggend naakt van de Amsterdamse impressionist Isaac Israels werd in 2009 uitgeroepen tot "Mooiste naakt uit de Nederlandse schilderkunst."

Adri van Beelen werd in 1959 in Leiden geboren als jongste kind van een kapitein op de koopvaardij. Na de middelbare school wilde hij naar de toneelschool of Nederlands studeren, maar door omstandigheden werd het verpleegkunde: eerst algemene verpleegkunde en daarna psychiatrische verpleegkunde. In 1989 maakte Adri de overstap naar de journalistiek en ging werken voor medische en verpleegkundige bladen van een medische uitgeverij. Als freelance-journalist schrijft hij nog steeds voor verschillende gezondheidszorgbladen. Kunst in de breedste zin van het woord heeft altijd zijn grote interesse gehad.

Adri van Beelen schreef verschillende romans, zoals In vrij val (2008), Celeste (2012), Verborgen (2013), De vrouwenverzamelaar (2015) en de feuilletonreeks De familie Duinen (2017). 

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Diklah Zohar Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Kunst in antieke synagoges

Al vanaf het begin van het archeologisch onderzoek in Israël was het aantal synagoges die er werden opgegraven overweldigend. Wat op de moderne beschouwer nog verrassender kan overkomen, zijn de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.