Ontdek Joods Tiel

Een wandeling door de geschiedenis van de stad van Flipje, het vrolijke fruitbaasje van jamfabriek De Betuwe

Gepubliceerd op: 7 april 2022

Over de Joden die in de Middeleeuwen in Tiel hebben geleefd, weten we weinig meer dan dat ze daar tegen het eind van de zestiende eeuw door een verordening van de Spaanse landvoogd weg moesten. Het zou tot medio zeventiende eeuw duren voor er weer een Joodse familie in Tiel kwam wonen. De leden daarvan lieten zich in 1719 tot christenen dopen. Dat weerhield andere Joodse families niet zich in Tiel te vestigen en rond 1800 was er een georganiseerde Joodse gemeente gevormd en was er een plek waar men bijeen kwam voor sjoeldiensten. Er kwam een Joodse begraafplaats en in 1839 werd op de plek van een voormalig klooster een synagoge ingewijd.

Op zondag 22 mei kun je met Crescas onder begeleiding van gids Pierre van der Schaaf door de Joodse geschiedenis van Tiel wandelen. Pierre zet zich in voor het behoud van het Joodse erfgoed in zijn woonplaats, is een van de beheerders van de begraafplaats en een vat vol informatie, waaruit hij gul tapt tijdens zijn rondleiding.

Wie dat wil, kan de wandeling afsluiten met een bezoek aan het Flipje- en Streekmuseum, waar vitrines staan met bewaard gebleven Joods erfgoed. Op de tijdelijke tentoonstelling Parels uit het depot worden ook Joodse objecten getoond die wegens ruimtegebrek zelden of nooit te zien zijn.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.