Wat vieren we tijdens Pesach?

Gepubliceerd op: 30 maart 2023

Pesach begint dit jaar op woensdagavond 5 april en eindigt op donderdagavond 13 april. Tijdens Pesach vieren Joden hun bevrijding van de slavernij en de uittocht uit Egypte.

Pesach is een van de belangrijkste feesten in het jodendom. De uittocht geldt als het begin van de vorming van het Joodse volk.

Pesach begint met sederavond. We vertellen elkaar het verhaal van de bevrijding uit de slavernij en de uittocht uit Egypte. Dat gebeurt in een vastgelegde volgorde, de seder. De teksten staan samen met lofprijzingen in de Haggada. We beleven de seder alsof we zelf bevrijd zijn.

Kinderen
Voor kinderen is een speciale rol weggelegd. Het jongste kind stelt vier vragen die te maken hebben met het bijzondere aspect van de avond.

Waarom is deze avond anders dan alle andere avonden? Immers, op alle andere avonden mogen we eten chameets en matsa, waarom vanavond alleen matsa?

Sederavond eindigt traditiegetrouw met de wens "Volgend jaar in Jeruzalem."

Verbod op gist (chameets)
Tijdens de Pesach-maaltijd staan altijd matses op tafel. In het verhaal van de uittocht moesten de Joden in Egypte zich snel klaarmaken voor vertrek. Daarom hadden zij geen tijd om traditioneel brood te bakken, waarin gist (chameets) is verwerkt om het deeg te laten rijzen. Dit verbod op gerezen voedsel geldt voor alle graanproducten, en voor alle producten waarin gist is verwerkt, zoals bier, whisky en wodka maar ook cake en taart. Tijdens Pesach wordt alles zonder gist bereid en gebruiken we vooral matsemeel om lekkere dingen te bereiden.

Het is een gebod om geen gist en gistproducten in bezit te hebben. Alles wat er nog is, wordt verbrand op de laatste dag voordat Pesach begint.

Grote schoonmaak
Ruim voor Pesach wordt het hele huis schoongemaakt, zodat er geen gist achterblijft. Op de dag voor Pesach loopt men een rondje door het huis, op zoek naar de laatste kruimels chameets.

Men loopt door het huis met een brandende kaars, tegenwoordig mag dat ook met een zaklamp of het lichtje van een mobiele telefoon. Sommigen nemen een veer, een houten lepel en een zakje mee om het gevonden chameets in te stoppen. Wordt er nog chameets gevonden dan wordt dat op de dag voor Pesach begint, verbrand.

Voor Pesach wordt een speciaal Pesach-servies gebruikt dat nooit in aanraking is gekomen met gist of gistproducten.

Ronde matses
Anders dan in andere landen staan in Nederland tijdens de Pesach-week ronde matses op tafel in plaats van vierkante. De ronde matses worden gemaakt door Hollandia Matzes in Enschede.

De voorschriften voor de maaltijden gelden gedurende de hele Pesach-week. In Israël duurt die zeven dagen, Joden in diaspora houden acht dagen aan.

Op onze website staat een prachtig artikel met verhalen en spelletjes voor Pesach.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.