Een Joodse literaire canon, bestaat die eigenlijk?

Gepubliceerd op: 2 juni 2021

Een jaar lang stonden de activiteiten en evenementen van Crescas in het teken van het thema De levensboom van de Joodse literatuur. We sluiten het seizoen af met een interactief evenement waarin we op een luchtige manier denken en praten over het begrip 'literaire canon'. Is een canon een verzameling boeken en/of teksten waarover in een gegeven cultuur overeenstemming bestaat dat ze onderdeel uitmaken van het culturele erfgoed, en moet je ze gelezen hebben om deel uit te maken van die cultuur en er actief aan te kunnen deelnemen? En hoe zit dat binnen het jodendom? Daarbinnen bestaat een religieuze canon, en hoe wordt daarvoor geselecteerd, met zoveel stromingen? Wie hoort erin, en wie niet, en waarom wordt die keus gemaakt?

Leo Mock maakte voor dit evenement een boekenlijst en een spel en verwoordde een aantal stellingen waarover we in een hopelijk levendig debat met elkaar van gedachten zullen wisselen.

Het gesprek wordt natuurlijk extra boeiend als de deelnemers uit hun eigen bibliotheek een boek meenemen dat zij zelf als 'canoniek' beschouwen en volgens hen dan ook absoluut thuishoort in de Joodse literaire canon.

Meld je via onderstaande link aan voor het debat over de Joodse literaire canon. Na ontvangst van je registratie krijg je de Zoom-link per mail toegestuurd.


Type:
debat
Wie:
Joods Educatief Centrum Crescas en Leo Mock
Waar:
online
Wanneer:
dinsdag 22 juni 2021
Tijd:
20.00 - 22.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.