The Last Kabbalist of Lisbon

Gepubliceerd op: 18 augustus 2022

The Last Kabbalist of Lisbon

Richard Zimler

New York: The Overlook Press, 2014
Aantal blz.: 318
ISBN: 9781472112101

Ook als e-book verkrijgbaar

Het jaar is 1506, het bloedbad van Lissabon is in volle gang, en de stad is in de greep van angst en achterdocht. Dan wordt in een verborgen synagoge het ontzielde lichaam aangetroffen van Abraham Zarco, een naakt meisje aan zijn zijde.
Abraham was een vermaard kenner en beoefenaar van de kabbala, die geheimzinnige Joodse traditie, en dat in een tijd waarin de Joden van Portugal naar de doopvont werden gesleept en zich onder dwang tot het christendom bekeerden. Veel van deze nieuwe christenen hielden in het geheim en met groot risico vast aan hun rituelen, en ook de verborgen, geheimzinnige praktijken van de kabbalisten stopten niet.
Een van de nieuwe christenen is Berekiah, de neef van Abraham Zarco en een begaafde manuscriptverluchter. Hij gaat op zoek naar de moordenaar van zijn geliefde oom en begeeft zich met gevaar voor eigen leven tussen christenen, nieuw-christenen en Joden in de hoop een antwoord te vinden. Hij benadert ook medekabbalisten van zijn oom. De weg naar de waarheid is vervat in geheime taal en codes  die zin speurtocht beurtelings verlichten en versluieren.

The Last Kabbalist of Lisbon is enerzijds een spannende historische thriller en anderzijds een krachtige aanklacht tegen kwaadaardige intolerantie.

Richard Zimler (1956) werd geboren in New York en studeerde journalistiek aan Stanford University. Hij heeft de afgelopen vijftien jaar acht romans gepubliceerd. The Last Kabbalist of Lisbon is zijn eerste boek en tevens het eerste deel van een serie van vijf over de Portugees-Joodse familie Zarco. het laatste deel is The Incandescent Threads (2022). Zimler won talrijke prijzen voor zijn werk en is medewerker van de Los Angeles Times Book Review.

Voor Reform Judaism is The Last Kabbalist of Lisbon aanleiding voor een Discussion Guide.
De webpagina geeft de historische achtergrond van het verhaal en uitleg over de kabbala. Maar rabbijn Morris Barzilai gaat verder: hij ontleedt het verhaal op vele niveaus, die op zichzelf al zo boeiend zijn dat je haast niet anders kan dan het boek gaan lezen!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.