Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 24 juni 2021

Moppen, goeie of anderszins, horen bij het leven; ze worden van generatie op generatie doorgegeven of nieuw verzonnen. Een Jóódse grap - of die nu wordt verteld door een Talmoedische wijsgeer, door psychoanalyticus Sigmund Freud, actrice Joan Rivers, comedian Jerry Seinfeld, zanger en comediënne Sarah Silverman of je eigen grootmoeder - doet meer met je dan je alleen maar aan het lachen te maken.

Een echte Joodse witz schijnt licht op allerlei hoeken van de Joodse psyche, cultuur en geschiedenis.

Moment Magazine vroeg maar liefst 38 Joden naar hun favoriete mop in What Is Your Favorite Jewish Joke — And Why?, en ze gaven allemaal uitvoerig antwoord.

De Israëlische woestijn, weet redacteur Raya uit eigen ervaring, kan verslavend werken. Door de opgeklapte flap van een bedoeïenentent de zon zien opkomen, je op de rug van een kameel hoog boven de schaarse begroeiing door het landschap bewegen, en je verliezen in de onbeschrijfelijke sterrenhemel ... indrukken om nooit te vergeten. Israel21C zette de 10 amazing reasons to visit Israel’s desert op een rijtje en maakte er een superkorte video van. 

Mosaic Magazine zit al geruime tijd stevig achter een betaalmuur, maar nu kun je je registreren en twee maanden genieten van wat dit zeer leesbare magazine te bieden heeft. Ook Mosaic Magazine is toegetreden tot de snel groeiende groep podcastmakers, en zet op 24 juni Dru Johnson on Biblical Philosophy online. Uitgangspunt: het onderscheid tussen filosofie en religie als benaderingen van het menselijke verlangen naar wijsheid.

Dru Johnson, hoogleraar aan The Kings’s College in New York City en directeur van het Center for Hebraic Thought, schreef het boek Biblical Philosophy: A Hebraic Approach to the Old and New Testaments, waarin hij stelt dat de Hebreeuwse Bijbel een duidelijke en consistente intellectuele traditie heeft.

Denk je er wel eens over om je eigen pitabroodjes te maken? Joan Nathan, Tablet Magazines eigen columnist op het gebied van eten en voeding geeft in het artikel Perfect Pita niet alleen een recept (met een tip van Michael Solomonov waardoor ze altijd lukken!), maar heeft ook een video gemaakt waarin ze haar zoon David laat zien hoe het moet.

Perfect Pita is de eerste aflevering van de nieuwe serie Joan Knows Best. Daar gaan we zeker meer van laten zien, én van leren!

Joan Knows Best: The best way to make the ancient bread in your modern kitchen

Het Seret Filmfestival waar de mooiste, beste en/of meest recente Israëlische films worden getoond, bestaat 1tien jaar. Leuk om in The Jewish Chronicle in Sharing the Seret of our success te lezen hoe het begon en waarom het initiatief van de 'founding mothers' Odelia Haroush en Patty Hochmann zo'n doorslaand succes is geworden.

Sinds een paar weken worden vijftien staten in het oosten van de VS overspoeld door miljarden cicades, die na een rustperiode van zeventien (!) jaar uit de grond omhoog komen. En nu het einde van de maand nadert, neemt het aantal dode cicades toe, met alle onwelriekende gevolgen van dien. En wat moet je met al die insecten ... Reden voor JTA om te vragen: Cicadas are edible. But are they kosher?

Vogelaars, opgelet! In The Forward lees je How to master the little-known art of indoor birdwatching, een leuk verhaal over vogels kijken terwijl je eigenlijk door de coronamaatregelen de deur niet uit mocht.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.