Opname lezing: Tussen woord en beeld

Gepubliceerd op: 1 oktober 2020

'Tussen woord en beeld' is de titel van een lezing die Diklah Zohar op 16 september 2020 hield voor de vereniging Hebreeuws. De titel wijst op het onderwerp van de lezing: het verband tussen tekst en versiering in Joodse manuscripten.
Vanaf de Middeleeuwen is er een nieuw fenomeen te zien in Joodse manuscripten - van haggada tot machzor, van sidoer tot choemasj; alle krijgen een extra artistieke aspect: visuele illustraties.
Deze korte presentatie behandelt het spanningsveld tussen de geschreven tekst en de artistieke versiering. Wat voor soort versiering is er te vinden in Joodse manuscripten? Hoe zit het met figuratieve afbeeldingen? En wat is de relatie tussen de gekozen illustratie en de tekst die deze afbeelding versiert? Aan de hand van sprekende voorbeelden en kleurrijke illustraties maak je kennis met de kunst van micrografie, colofons, figuren met dierenkoppen en zelfs een ezelsbruggetje.

'Tussen woord en beeld - Versiering van Joodse middeleeuwse manuscripten' Lezing bij de Vereniging Hebreeuws op 16 september 2020