Transgenerationeel trauma

Loading...
Datum
donderdag 2 mei '24
Tijd
20:00 - 22:00
Lokatie
Amsterdam
Kosten
€ 17,50

De oorlog heeft zijn sporen nagelaten. Niet alleen bij hen die deze verschrikkelijke tijd overleefden, maar ook bij degenen die opgroeiden in gezinnen waarin een of meerdere familieleden de oorlog hadden meegemaakt.

Nu de eerste generatie steeds geringer in aantal is, lijkt er meer ruimte te ontstaan voor dat wat de naoorlogse generatie te vertellen heeft. De oorlog heeft ook hen aangeraakt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat trauma en de gevoeligheid voor angst en stress ook via het dna kunnen worden doorgegeven. Maar wat zijn dan precies die tweede en derde generatie-problemen? Hoe ga je daarmee om? Maar vooral, hoe geef je het niet door?

In deze bijeenkomst spreekt journalist en schrijfster Femmetje de Wind, met psychiater Esther van Fenema, kind van een moeder die vlak na de oorlog geboren werd en Regina van Gelderen. Van Gelderen is als psychoanalytica en therapeut gespecialiseerd in tweede generatie problematiek en kent de complexiteit van het naoorlogse gezinsleven uit eigen ervaring.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met De Kring.

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.