Levenslessen uit de Talmoed Sanhedrin

Loading...
Data
3x op dinsdag:
23 en 30 januari '24
6 februari '24
Tijd
20:00 - 22:00
Lokatie
Online
Kosten
€ 45,00
Inschrijven voor deze editie is helaas niet meer / nog niet mogelijk.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven

Levenslessen uit de Talmoed Sanhedrin, een mystiek ervaring

In deze driedelige cursus Talmoed Sanhedrin gaat Jacob de Leeuwe, kenner van de Joodse traditie, arts, schrijver en vertaler van Talmoedboeken, in op drie onderwerpen.

Engelen
Wat zijn engelen volgens de Joodse opvatting? Wat is hun taak en hoe beïnvloeden zij ons leven? Welke rol spelen zij voor de geboorte, na de geboorte, tijdens het leven en bij het sterven?
De docent geeft hierbij een aantal voorbeelden uit de Tenach, die ook in de Talmoed worden besproken. Welke levenslessen kunnen we hieruit trekken?

Woorden
Welke invloed hebben woorden op ons functioneren, op onze relatie met anderen en de wereld? Waarom is zwijgen veel beter dan spreken en waarom is dit zo moeilijk?
In deze les komen voorbeelden van het woord, de roddel, de waarheid uit Tora en Talmoed aan de orde.

Onverwachtse gebeurtenissen
Drie zaken komen onverwachts.
1. Het plots terugvinden van een verloren gewaand object (metsiea)
2. De steek van een schorpioen
3. De komst van de zoon van David
Sommige zaken in het leven zijn onvoorspelbaar en komen onverwachts. Er valt soms geen touw aan vast te knopen hoe dingen gebeuren en waarom in volstrekte willekeur. Toch zit er overal achteraf een ratio achter. In deze les over de Talmoed kijken we enerzijds naar onze wereld, die volgens een natuurlijke orde bestuurd wordt en die logisch te verklaren lijkt uit de natuurwetten. En anderzijds naar een wereld waar de mens een bijzondere voorzienigheid overkomt.

Jacob van Leeuwe geeft voorbeelden uit de Tenach die ook in de Talmoed worden besproken. Welke levenslessen kunnen wij daaruit trekken?

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wil je graag op de wachtlijst staan of je belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij je uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.