De geheimen van het mikwe (met gratis boekje)

Loading...
Datum
dinsdag 27 februari '24
Tijd
20:00 - 22:00
Lokatie
Amsterdam
Kosten
€ 19,50
Boekje bij cursusbedrag inbegrepen
Inschrijven voor deze editie is helaas niet meer / nog niet mogelijk.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven

Altijd al nieuwsgierig geweest naar het Joods reinigingsbad, ofwel het mikwe?
Bezoek het mikwe van de LJG Amsterdam en luister naar de uitleg van Lievnath Faber.

Al duizenden jaren maken Joodse vrouwen en soms ook mannen gebruik van het mikwe. Het vormt een centraal onderdeel van de Joodse rituelen en gebruiken. Mikwes zijn overal aanwezig. Zo vinden we er eentje op het bergplateau van Massada bij de Dode Zee, toch geen plek met overvloedig veel water. Maar blijkbaar vonden de voor de Romeinen gevluchte Zeloten het mikwe zo belangrijk dat ze er zelfs daar eentje bouwden.
En natuurlijk had vroeger (en voor een deel nog steeds) iedere serieuze synagoge een eigen mikwe.

Het mikwe staat vooral bekend als het rituele bad waar de vrouw na de menstruatieperiode weer rein wordt. Maar dat gaat voorbij aan de vele functies en de rijke historie van het mikwe.

Lievnath Faber is sinds jaar en dag een mikwe-fan. Ze heeft haar mikwe begeleidingsopleiding bij Rising Tide gedaan en begeleidt nu zelf mensen die het mikwe in willen om een belangrijk moment te markeren.
Ze legt je op deze avond alles uit over de basis van het mikwe in de Joodse traditie. Wat is het? Wanneer ga je erin? En, waarom eigenlijk?

Deelnemers aan deze cursus ontvangen gratis het interessante boekje "Majiem Chajiem, het mikweboekje" van de hand van rabbijn Esther Hugenholtz te waarde van € 6,75.

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wil je graag op de wachtlijst staan of je belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij je uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.