Een gesprek over de serie De Joodse Raad

Loading...
Datum
donderdag 11 april '24
Tijd
20:00 - 22:00
Lokatie
Amsterdam
Kosten
€ 17,50
Inschrijven voor deze editie is helaas niet meer / nog niet mogelijk.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven

Hans Knoop en Alain de Levita in gesprek met Ronit Palache over de serie de Joodse Raad
(EO – 10 maart t/m 7 april wekelijks NPO1)

Uit geen ander land in West-Europa zijn tijdens de jaren 1940-1945 zoveel Joden afgevoerd als uit Nederland. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? In de vijfdelige historische dramaserie 'De Joodse Raad' van de EO zie je de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter. Voor welke dilemma’s werd de Joodse Raad gesteld? Waarom werkten de Joden vrijwel direct mee aan dit initiatief van de Duitse bezetter?

Ronit Palache gaat in gesprek met Hans Knoop op wiens boek de serie is gebaseerd en met Alain de Levita, producent van de serie. Doet de serie recht aan de geschiedenis, wat kan de kijker er van leren en welke problemen kwamen de makers tegen tijdens het maakproces. En zijn er paralellen te trekken met duivelse dilemma’s die zich vandaag voordoen?.

Hans Knoop (1943) is journalist, media adviseur en activist. Hij schreef het boek ‘De Joodsche Raad (1983) waarop de serie voor een belangrijk deel gebaseerd is. In maart 2024 verschijnt er een nieuwe uitgave van dit boek bij Just Publishers. Daarnaast schreef hij ook boeken over de Weinreb affaire en de zaak Menten. Hans Knoop is een fervent bestrijder van antisemitisme en probeerde ondernemers met een oorlogsverleden te ontmaskeren.

Alain de Levita (1959) is regisseur en een van Nederlands meest succesvolle televisie- en filmproducenten In 2001 richtte hij NL Films op, dat onder zijn leiding inmiddels een groot aantal films en dramaseries heeft geproduceerd. Hij ontving daarvoor diverse prijzen.
Samen met Matthijs van Heijningen is hij de regiseur van de EO serie De Joodse Raad die vanaf 10 maart op tv te zien is.

Ronit Palache (1984) is journalist en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte vanaf 2007 bij Weekblad Elsevier en vervolgde vanaf 2010 haar carrière binnen de literaire wereld. Ronit geniet grote bekendheid als interviewer van publieke figuren in binnen- en buitenland. Ze schrijft opiniestukken voor De Volkskrant en columns voor onder meer het NIW. Ook maakte ze podcasts over literatuur, taboes en geloofsverlating. Het verlaten van religieuze gemeenschappen is tevens het onderwerp van haar proefschrift in wording. Op 20 juni zal Ronit bij Crescas komen vertellen over dit fascinerende onderwerp.

Deze cursus wordt gegeven in samenwerking met Maror

Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (Maror) beheert de Maror-gelden van private partijen (banken, beurs, verzekeraars) die bestemd zijn voor collectieve doelen binnen de Joodse gemeenschap in Nederland en verstrekt daaruit subsidies.meer informatie: maror.nl
Logo samenwerking 'Maror'

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wil je graag op de wachtlijst staan of je belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij je uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.