Joods Museum Amsterdam, Leipnik zonen

Ets Haim, een lezing in en over de oudste bibliotheek ter wereld

Loading...
Datum
zondag 3 maart '24
Tijd
11:00 - 12:30
Lokatie
Amsterdam
Kosten
€ 17,50
De prijs is exclusief entree Joods Cultureel Kwartier. Cursisten krijgen bij entree 50% korting.

In de zestiende eeuw vluchtten Joden uit Spanje naar het liberalere Amsterdam. Hier konden ze weer leren over hun Joodse achtergrond.

De Ets Haim bibliotheek begon als een deel van de Talmoed school die bij de Portugese gemeenschap hoorde. De bibliotheek is nog steeds onderdeel van de huidige collectie. We zien in deze oudste bibliotheek ter wereld een brede variëteit aan verschillende onderwerpen.

Conservator Heide Warncke leidt ons rond door deze prachtige bibliotheek en vertelt over de schatten die er te vinden zijn.

Volgend jaar … ergens anders?

De Haggada is het meest geïllustreerde en zeer waarschijnlijk ook het meest gelezen boek in de geschiedenis van het Joodse boek. En toch is elke Haggada anders en zijn er in sommigen verrassende dingen te ontdekken. Over kabbala, messias, matses en meer - rijk geïllustreerd of minimalistisch, oud en nieuw.

In de historische leeszaal van de bibliotheek Ets Haim neemt conservator Heide Warncke u mee op een unieke reis door vier eeuwen Haggadot. De gedrukte en handgeschreven Haggadot uit de collecties van de bibliotheek Ets Haim en het Joods Museum zijn niet eerder in Nederland op deze manier bij elkaar te zien geweest.

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.