Uit de ketenen los

Loading...
Datum
donderdag 20 juni '24
Tijd
20:00 - 22:00
Lokatie
Amsterdam
Kosten
€ 17,50

Schrijver en columnist Ronit Palache houdt een lezing over het zich losmaken uit religieuze gemeenschappen.

Sinds 2021 werkt Ronit Palache aan een promotieonderzoek over religieverlaters van Joodse, christelijke en islamitische signatuur. In november 2022 maakte ze hierover samen met Lale Gül de podcastserie Van God Los.

Ronit komt zelf uit een Sefardisch Joodse familie. Ze organiseerde in 2015 een druk bezocht en veelbesproken symposium over de banvloek van de Portugees-Israëlitische gemeente uit 1656 tegen Spinoza en de weigering om hem te rehabiliteren. Over de Joodse identiteit schreef ze in 2016 het boek Ontroerende Onzin, de joodse identiteit in het Nederland van nu.

Je losmaken van een (streng) religieuze gemeenschap heeft vergaande gevolgen. Het proces blijkt ingewikkeld en vaak ook pijnlijk. Breken met de traditie veroorzaakt dikwijls een verstoring van de familiebanden en ook van andere relaties. Dat kan tot een gevoel van eenzaamheid leiden.

Deze cursus wordt gegeven in samenwerking met Maror

Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (Maror) beheert de Maror-gelden van private partijen (banken, beurs, verzekeraars) die bestemd zijn voor collectieve doelen binnen de Joodse gemeenschap in Nederland en verstrekt daaruit subsidies.meer informatie: maror.nl
Logo samenwerking 'Maror'

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.