inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Lezing Gabriel Bach

Aanklager in het EichmannprocesVerdieping

De Wannsee-conferentie: “de Endlösing der Judenfrage" (de zg. definitieve oplossing van het 'Jodenprobleem')
http://nl.wikipedia.or...i/Wannseeconferentie
Wie was Adolf Eichmann? – biografie op Wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Eichmann
Hoe de Mossad Eichmann ontvoerde en naar Israël bracht
http://www.jewishvirtu...locaust/eichcap.html
Het proces tegen Adolf Eichmann in Israël – website van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)
http://www.go2war2.nl/...ann-Adolf.htm?page=7
Wie was Hannah Arendt? – biografie op Wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hannah_Arendt
Crescas-columnist Leo Frijda over Hannah Arendt (1)
http://www.crescas.nl/...m-Scholem-(1)/#lezen
Crescas-columnist Leo Frijda over Hannah Arendt (2)
http://www.crescas.nl/...m-Scholem-(2)/#lezen

Gabriel Bach (1927) is een vooraanstaand Israëlisch jurist. In 1961 en 1962 was hij één van de aanklagers in het geruchtmakende proces tegen nazi-misdadiger Adolf Eichmann.

Maandag 26 maart 2012 gaf Gabriel Bach een lezing in het Vredespaleis in Den Haag. De video op deze pagina geeft een integrale weergave van deze lezing en is Nederlands ondertiteld. Na Bach’s lezing geeft mr. Ernst Numann, raadsheer bij de Hoge Raad, een kort commentaar.

Gabriel Bach werd 13 maart 1927 in Halberstadt (Duitsland) geboren. In oktober 1938, twee weken voor de Kristallnacht, vluchtte het gezin Bach naar Nederland. De jonge Gabriel was toen 11 jaar. In Amsterdam was hij leerling op het Vossius Gymnasium. Anderhalf jaar later, een maand voor de Duitse bezetting van Nederland in 1940, emigreerde het gezin naar het toenmalige Palestina en vestigde zich in Jerusalem.

Tijdens het proces tegen Adolf Eichmann maakte Bach deel uit van het team van hoofdaanklager Gideon Hausner. Bach was verantwoordelijk voor het onderzoek naar Eichmanns misdaden. Dit proces veranderde zijn leven. In 1969 werd Bach benoemd tot landsadvocaat van Israël en in 1982 tot rechter in het Hooggerechtshof.

Na de Nürnberger processen (1945-1946) was het process tegen Adolf Eichmann de meest tot de verbeelding sprekende rechtszaak tegen een nazi-kopstuk.
Opgespoord in Argentinië en ontvoerd naar Israël stond Eichmann vanaf april 1961 terecht voor zijn aandeel in de moord op zes miljoen Joden. Hij werd schuldig bevonden en als enige misdadiger ooit in Israël, ter dood gebracht.

Rechter Bach vertelt over zijn herinneringen aan het proces: over de voorbereidingen voor de rechtszaak (vanaf 1960), waarbij hij talloze documenten moest doornemen, en over de rechtszaak zelf.