vrijdag 12 juni 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 12 juni 2020 jaargang 16, nummer 23
 

Zomerschrijvers 2020: Arnon Grunberg deel 2

Zomerschrijvers 2020: Arnon Grunberg deel 2

Vorige week is Zomerschrijvers 2020 van start gegaan. Daarin onderzoekt journalist en schrijver Femmetje de Wind hoe Nederlands-Joodse schrijvers zich verhouden tot hun Joodse achtergrond en hoe die achtergrond tot uiting komt in hun literaire werk. Ze gaat met de auteurs in gesprek, waarbij ze zich niet beperkt tot het stellen van indringende vragen maar ook echt met haar gesprekspartners in discussie gaat. De gesprekken worden gevoerd via Zoom, en en daarna ook uitgeschreven. Beide versies zullen op onze website te zien zijn.

Femmetje begon haar marathon met Arnon Grunberg. De vorm van dit vraaggesprek wijkt af van de overige interviews, omdat het gesprek per e-mail heeft plaatsgevonden. Het is een lange gesprek geworden, dat we in drie delen op onze website publiceren.

Het tweede deel, “Als liefde stopt is die dan mislukt? Dus alleen liefde tot het graf is gelukte liefde?”, staat vanaf vrijdag 12 juni online en lees je hier.
Deel 1,"Ik denk dat men moet leren spelen met het trauma. Ik kan je leren spelen", vind je hier. Het derde en laatste deel van dit interview verschijnt op vrijdag 19 juni.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

De tragiek van het Palestijns-Israëlisch conflict

De tragiek van het Palestijns-Israëlisch conflict

Speciaal voor Crescas heeft historicus Bart Wallet de afgelopen weken een serie lezingen gegeven waarvoor hij toonaangevende werken uit de Joodse geschiedwetenschap als uitgangspunt nam.

Maandag 15 juni om 11.30 uur sluit Bart deze serie af met een lezing over de kijk op de geschiedenis van Israël zoals die wordt uitgedragen door de 'New Historians'. Zij onderwerpen al sinds de jaren tachtig de gangbare verhalen over het ontstaan van de staat Israël aan een scherpe en kritische analyse.
De Israëlische historicus Benny Morris (1948) is één van hen. Onder zijn vakgenoten staat hij in hoog aanzien, en zijn boek Righteous Victims: A History of the Zionist-Arab Conflict, 1881-2001 (2011) is een standaardwerk op het gebied van de Israëlische historiografie.

De revolutionaire opvattingen van Morris en zijn collega's leiden bij vlagen tot heftige discussies - vraagtekens stellen bij zoiets fundamenteels als het ontstaan van de staat Israël grenst aan heiligschennis.

Wil je de lezing van Bart bijwonen via het digitale medium Zoom?
Schrijf je in op onze website.
Na ontvangst van je aanmelding krijg je alle informatie die je nodig hebt (een Zoomcode en -inlog) via de mail toegestuurd.

Zoomlezing: Klezmer in Hollywood

 Zoomlezing: Klezmer in Hollywood

Ook de derde Zoomlezing die de Israëlische singer-songwriter Noam "Nani" Vazana voor Crescas geeft, gaat over Joodse muziek, maar dit keer plaatst ze de Joodse muziek in een ander kader, een dat zich buiten Israël bevindt, en wel in Hollywood, het historische centrum van de Amerikaanse filmindustrie.

Wat velen moeiteloos als 'Joodse muziek' zullen benoemen, is in feite klezmer, de muziek van de rondtrekkende Joodse muzikanten in Oost-Europa en de Balkan. Het is muziek waar generaties Joden mee zijn opgegroeid, en natuurlijk kwam die mee met de tallozen die het steeds onveiliger wordende Europa verruilden voor Amerika.
Noam Vazana leert je die bijzondere klanken te herkennen, en dat is altijd weer verrassend. Maar misschien we de grootste verrassing zit aan het eind van haar lezing, en die heeft alles te maken met de immens populaire musicalfilm The Wizard of Oz (1939).

Wil je weten wat de verrassing is? Meld je dan nu snel aan voor de Zoomlezing van Nani, woensdag 17 juni om 11.30 uur. Inschrijven doe je op onze website!
Na ontvangst van je aanmelding krijg je alle informatie die je nodig hebt (een Zoomcode en -inlog) via de mail toegestuurd.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

De laatste lezing van Amos Oz (1939-2018) zou je kunnen zien als de erfenis van deze belangrijke Israëlische schrijver. In zijn laatste lezing aan de Universiteit van Tel Aviv, in juni 2018, pleitte hij vurig voor zowel een Joodse als een Palestijnse staat in Israël als dé oplossing van het probleem, mits de betrokken partijen beide van goede wil zijn.
Piet Boncquet verzamelde voor Kinderen van de Holocaust de verhalen die een aantal Belgische Sjoa-overlevenden voor de gelijknamige televisieserie op beeld wilden vertellen.
Radetzkymars, van Joseph Roth (1894-1939), vertelt de geschiedenis van het verval van de Habsburgse monarchie door de ogen van luitenant Carl Joseph baron Von Trotta. Deze oer-klassieker is nu verschenen in de volledig herziene vertaling van Els Snick.

Uitgelicht

In Hier woonden… Stolpersteine Gouda vertelt Soesja Citroen aan de hand van de 258 Goudse 'struikelstenen' over de levens van de vermoorde Goudse Joden. Hoe sommige families al van oudsher in de stad woonden en velen er als vluchteling een veilige plek zochten. Hoe mensen hier werkten en kinderen naar school gingen. Klasgenootjes, buren en vriendinnetjes van vroeger komen aan het woord, en ook de huidige familieleden doen hun verhaal. In het laatste deel gaat Citroen nader in op het mechanisme van de vervolging. Ze laat zien hoe het net van de naziterreur zich om de Joden sloot en hoe klein de stap was van verplichte registratie van Joden naar deportatie en uiteindelijk moord.
Met dit boek krijgen de Goudse Stolpersteine in tekst, foto's en documenten een gezicht. Het is in eigen beheer uitgegeven, en online te koop via boekhandel Verkaaik in Gouda.
Lees hier meer over de achtergrond van Soesja's boek.

In het Engels

Jacob’s Folly van de Amerikaanse Rebecca Miller (1962) is door de chronologische gelaagdheid een merkwaardige roman. Enerzijds zijn we in het Parijs van vóór de revolutie, anderzijds in New York anno nu. Jacob Cerf is een marskramer die is gevlucht uit zijn gearrangeerde huwelijk met een vreesachtig, ziekelijk meisje. Hij is vrij, maar wil geborgen- en gebondenheid en vooral wil hij Fransman worden. Masha Edelman koestert het geheime verlangen actrice te worden, maar voldoet aan de wens van haar ouders om als vrome Joodse vrouw te leven. Zij verlangt naar vrijheid. Leslie Sen­za­ti­more is vrijwillig brandweerman en een ingoed, gewetensvol mens die niet meer ambitie heeft dan ingoed en gewetensvol te zijn.
Voor Jacob en Masha staat de deur op een kier om hun verlangens werkelijkheid te laten worden. In het narratief kruisen de verlangens elkaar: Jacob komt in aanraking met het theater, maar dat wordt hem fataal. Masha bevrijdt zich uit haar orthodox-Joodse omgeving, maar komt daar uiteindelijk toch niet los van.
Verrassend in het verhaal is het feit dat de in Parijs gestorven Jacob in de 21ste eeuw reïncarneert in de gedaante van een vlieg, waarmee het begrip ‘like a fly on the wall’ meer is dan alleen woorden? Jacob-de-vlieg is niet alleen de verteller maar ook de allesziende, alleshorende, die met soms vilein genoegen observeert hoe het Masha en Leslie vergaat en zelfs af en toe ingrijpt.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Trots laat Salo Muller weten op zijn Facebookpagina dat zijn boek 'Tot vanavond en lief zijn hoor!' (2014) de vierde druk beleeft. Mazzel tov!
 • Tzum heeft een daverende recensie van Joseph Roths Radetzkymars, vandaag ook in ons Boekennieuws. Bijna "goede wijn behoeft geen krans."
 • Literary Hub is dé plek voor leeshongerigen. Met podcasts, luisterboeken en meer én een dagelijkse nieuwsbrief!
 • Er is een nieuwe Clarice Lispector onderweg: binnenkort verschijnt The Besieged City (A Cidade Sitiada, 1949).

Vers uit de ramsj geplukt

Kaaskoppen (2016). Robert Vuijsje is een Jood die er uitziet als een Marokkaan. Hij weet hoe het voelt om Nederlands te zijn en kent het gevoel er niet bij te horen. Met 59 nieuwe en drie oude kaaskoppen (lees: landgenoten) zoekt hij naar het antwoord op de vraag: wat voor land zijn wij en waarom is iedereen zo woedend?
The Prague Orgy (1995) van Philip Roth is het vierde deel van de Zuckerman-cyclus, waarin Roth in de huid kruipt van zijn alter ego Nathan Zuckerman, die het door de Sovjets bezette Praag bezoekt om tweehonderd verhalen van een in de oorlog vermoorde Joodse schrijver op te sporen.
Paul Ham onderzoekt in Young Fuehrer (2017) of Hitlers rise to power kan worden gezien als extreem voorbeeld van de opkomst van een demagoog: een politicus die alles doet en zegt om de macht te grijpen en te houden, die gedijt op chaos en in zijn woorden en daden de verpersoonlijking is van de duisterste vooroordelen die de mensheid kent. In deze tijden een uitermate actueel boek.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Nu steeds meer culturele plekken en evenementen weer toegankelijk worden, hebben we binnenkort hopelijk weer wat meer te kiezen uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is. Vooralsnog is het 'real life' aanbod echter bijzonder klein: op musea na is vrijwel alle cultuur nog altijd via internet bij te wonen. Daarom blijven we voorlopig vooral naar digitaal kunst- en cultuurgeluk linken.
Natuurlijk zijn we benieuwd of onze nieuwsbrieflezers mooie tips hebben.
Laat ze ons weten! Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • De Israëlische ambassade in Londen en het London Festival of Architecture hebben gezamenlijk 'Bauhaus Remains' opgezet, een online evenement met vier fascinerende korte films over de Bauhaus-stroming en het blijvende effect dat die heeft gehad op vele mensenlevens. Klik hier voor meer informatie en aanmelding via Eventbrite. 'Bauhaus remains' is gratis, en nog te zien tot en met woensdag 17 juni 22.30 uur.
 • Boris Giltburg, de Israëlische pianist van Russische afkomst en in 2013 winnaar van de Koningin Elizabethwedstrijd voor piano, geeft dagelijks om 12.00 uur een Facebook masterclass van een uur.
 • Fans van Ohad Naharin kunnen via Zoom deelnemen aan de Gaga-bewegingslessen. Dagelijks verschillende sessies, en je moet je wel van tevoren aanmelden. Inmiddels is GAGA ONLINE - WEEK 13 (!) van start gegaan!
 • Het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam overweegt de komende editie van het festival, dat gepland staat voor 18 november tot en met 29 november, wellicht (deels) online te laten plaatsvinden. Ondertussen is een groot aantal oudere documentaires momenteel te bekijken, kosteloos of tegen betaling van een klein bedrag.
 • Het Joods Museum Berlijn heeft verschillende projecten online gezet. Zeer zeker een bezoek waard!
 • Neem eens een virtueel kijkje in het huis van Israëls eerste premier David Ben-Goerion in kibboets Sdé Boker in de Negev.
 • Theater na de Dam 2020 moest zijn toevlucht nemen tot alternatieve media. Een deel van de voorstellingen is nog altijd online te zien en te horen.

In de Digibieb
Tamarah Benima: Een schaap vangen

In de Digibieb

In 1999 verscheen bij uitgeverij Contact het boek Een schaap vangen van Tamarah Benima, een bundel essays en teksten van lezingen over religie, liefde en creativiteit. De titel van het boek is ontleend aan een ontmoeting met een Soefische spirituele leraar waarover ze schrijft in het eerste hoofdstuk, 'Het Paleis van Betekenissen'. Hij droeg haar op een schaap te vangen. "Een schaap is een onmogelijk dom beest, maar desondanks niet gemakkelijk te vangen. Zolang ik bezig was met toenadering, was ik bezig met strategie. Maar er kwam een moment waarbij het ging om pure actie: nú. Het volgende moment had ik het schaap vast."

De vijftien hoofdstukken dragen stuk voor stuk intrigerende titels: na 'Het Paleis van Betekenissen' volgen 'De Muur om de tuin van mijn ziel', 'Waarom tolerantie zo moeilijk is', 'De vreemdeling die erbij wil horen', 'De lege sociale ruimte van de joden in Nederland', 'Tuttelen met de Tora', 'De zwijgende Farao en mijn abortus', 'Teksten van krankzinnigheid', 'Een nijptang van chocola', 'Een briesende God', 'De ijskast van de messias', 'Moord valt niet te tolereren', 'De soldaat bij de vliegtuigtrap', 'Het paard der herinnering' en 'Het bloeiende zaad van de waarheid'.

Het eerste hoofdstuk is het langste. Benima onderzoekt daarin de overeenkomsten en verschillen tussen godsdienst, religie en spiritualiteit, en dwingt de lezer tot meedenken en zelfreflectie. Dat geldt in wezen voor alle teksten - door haar persoonlijke betrokkenheid neemt de schrijfster je mee op het sleeptouw van haar observaties.

Een schaap vangen werd lovend ontvangen, onder meer in de Volkskrant van 30 december 1999. Het boek is niet meer in de gewone boekhandel verkrijgbaar, maar in de Joodse Bibliotheek kun je het online lezen of downloaden.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Er is een nieuwe verfilming van Fiddler on the Roof in de maak, en JTA weet er meer van.
 • Atlas Obscura signaleerde een bijzondere mix: Jemenitische moslims die de Joodse deli David's Brisket House drijven in een Afro-Caribische wijk in Brooklyn …
 • Een van de dingen die over mondkapjes wordt gezegd, is dat ze je beletten je gezicht aan te raken. Maar dat is wetenschappelijk bewezen niet zo eenvoudig, lezen we in Israel21C.
 • Kun je 'Black Lives Matter' naar het Jiddisj vertalen? Jewish Currents doet een poging.
 • Verontrustend bericht: Joodse nieuwsmedia hebben het moeilijk. Columbia Journalism Review schrijft erover.
 • In The Forward zeggen drie zwarte geestelijke leiders dat een natie waarin nooit van gelijkheid sprake is geweest, niet tot interne verzoening kan komen. En het geloof speelt daarin een twijfelachtige rol.
 • In Hamadan (Iran) staat de tombe van Esther en Mordechai, een belangrijke pelgrimsplaats voor Iraanse Joden. Maar dat niet alle restauraties daar even succesvol zijn geweest, lees je hier
 • Voor de familiewebsite Stichting Löwenhardt Foundation, schreef John Löwenhardt een artikel over het Sternlager van concentratiekamp Bergen-Belsen.

Website van de week
Jewish Public Media

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

In 2018 begon David Zvi Kalman met de website Jewish Public Media, met het doel online content en in het bijzonder podcasts te produceren. Het Joodse denken wordt in al zijn veelzijdigheid aantrekkelijk en toegankelijk gepresenteerd voor een breed spectrum bezoekers van de website.
"We vinden het belangrijk de Tora te laten zien als een project in wording waaraan ook nu nog bijdragen aan kunnen worden geleverd.
De Joodse boeken zijn zoveel meer dan een onwrikbare monoliet!"

Jewish Public Media is een soort paraplu waaronder vijf sub-sites huizen.
Radio Free Babylonia focust op de Talmoed in de moderne tijd, Talking in Shul bevat rondetafelgesprekken over maatschappelijke en culturele onderwerpen. Op Responsa Radio worden vragen beantwoord die te maken hebben met de Joodse wetten, en in Sermon Slam komen gewone mensen aan het woord in korte 'performance art' teksten.
The Joy of Text is een maandelijkse podcast over seksualiteit en jodendom. Rabbijn Dov Linzer and seksuologe Bat Sheva Marcus discussiëren "over onderwerpen waar je zelden of nooit over hoort praten, zelfs niet online."

Je vindt JPM ook op Facebook en Twitter voor actuele informatie. Op Apple iTunes en Soundcloud kun je de podcasts beluisteren, en dat laatste kan natuurlijk ook gewoon in de verschillende secties van de website.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Strictly Kosher, episode 2

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Joodse gemeenschap in het Britse Manchester telt 40.000 zielen. De camera's van het internetkanaal Real Stories mochten heel dichtbij komen om de Joodse tradities, hoogtijdagen en gebruiken op film vast te leggen.
Allerlei mensen komen aan het woord en vertellen intens en vaak met de nodige humor, en ontzenuwen tussen de bedrijven door allerlei wonderlijke ideeën die niet-ingewijden maar niet los lijken te kunnen laten.

De vijf delen van Strictly Kosher waren als één film in juni 2018 al eens in In the Picture. Maar er is meer: in het tweede deel van Strictly Kosher zien we een choepa met alle voorbereidingen, volgen we Sjoa-overlevende Jack Aizenberg die terugkeert naar Polen, waar hij concentratiekamp Buchenwald bezoekt, en wordt er gevoetbald. Gids door alle gebeurtenissen is Joel Lever, eigenaar van damesmodehuis Mon Amie in Manchester.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
12-19 juni

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips van de week. Veel jazz, en verder? Zaterdagavond bij NPO 2 Extra de documentaire 'Amerika', over de Palestijnse Muna die vlak na aanvang van de Irakoorlog in 2003 tegen alle verwachtingen in een Green Card wint in de jaarlijkse loterij. Samen met haar tienerzoon verhuist ze naar het beloofde land, dat de belofte echter (nog) niet kan waarmaken.
Zondagmiddag vertoont NPO 2 de documentaire 'Galut, leven als normale mensen' (2019). Waarin antropologe en filmmaakster Özgür Canel teruggaat naar de stad van haar jeugd, Zutphen. Net als haar Joodse klasgenootje David is zij als Turkse 'anders' dan haar klasgenoten. Herhaling op woensdag.


vrijdag 12 juni

 • Mezzo, 1.15: Jazz à La Villette 2018. Afl.: Avishai Cohen Trio in concert, tien jaar na het verschijnen van hun album Gently Disturbed.

zaterdag 13 juni

 • Arte, 7.10: Peter Falk versus Columbo (2018). Documentaire over de Amerikaanse acteur Peter Falk (1927-2011), telg van Joodse ouders, die naam maakte als de onsterfelijke inspecteur Columbo in de gelijknamige televisieserie.
 • NPO 2, 14.05: Podium Witteman presenteert: De Matinee. Afl.: Juditha Triumphans, het enige oratorium van Antonio Vivaldi dat de tand des tijds heeft doorstaan.
 • NPO 2 Extra, 17.50: Dwarse denkers. Özcan Akyol praat met columnist en schrijver Leon de Winter over rebellen en dwarsdenkers die hem inspireren, van Franz Kafka tot de tv-serie Breaking Bad.
 • NPO 2 Extra, 22.05: Amerika (2009. Vlak na de start van de Irakoorlog in 2003 wint de Palestijnse Muna tegen alle verwachtingen in een Green Card in de jaarlijkse loterij, en samen met haar tienerzoon verhuist ze naar het beloofde land. Maar de haat jegens alles wat Arabisch is in Amerika, moslim of niet, maakt het nieuwe bestaan moeizaam.
 • Mezzo, 2.15: Jazz à La Villette. Afl.: 3 Cohens Sextet, feat. Anat op saxofoon, sopraansaxofonist Yuval & op trompet Avishai Cohen.

zondag 14 juni

 • Arte, 6.10: Im Lauf der Zeit. Einstein und das Projekt Manhattan. Documentaire over die ene gebeurtenis die maakte dat de VS aan de atoomwapenwedloop gingen meedoen.
 • NPO 2 Extra, 7.15: De Kunstdetective. Zesdelige serie waarin de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand wordt gevolgd tijdens zijn speurtochten naar gestolen kunst. Afl. 1: Hitlers paarden.
 • NPO 2, 15.20: Galut, leven als normale mensen (2019). Antropologe en filmmaakster Özgür Canel gaat terug naar de stad waar ze is opgegroeid, Zutphen. Als jong meisje op school ervaart de geboren Turkse dat zij, net als haar Joodse klasgenootje David, 'anders' is dan haar klasgenoten.
 • NPO 2, 16.14: Naches. Afl.: Martin Colman, koopman in rariteiten.
 • NPO 2 extra, 18.05: 2Doc. Afl.: Requiem voor een boom (2016). De kastanjeboom waar Anne Frank in haar dagboek over schreef blijkt in 2007 ziek zijn. Het voornemen de boom te kappen leidt tot woedende protesten.
 • NPO 2, 22.05: Why We Hate. Veelgeroemde documentaireserie, geproduceerd door Steven Spielberg, over de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van haat, en de oplossingen om haat uit te bannen. Afl. 2: Tribalisme. Cognitief wetenschapper Laurie Santos stelt zich de vraag waarom liefde voor onze eigen groep ons ertoe kan brengen andere groepen te haten.
 • Mezzo, 23.30: An Evening with Avishai Cohen - Alfa Jazz Fest 2017. De Israëlische bassist blijkt ook fantastisch te kunnen zingen.
 • NPO 2, 23.35: Naches. Afl.: Duffy Fishbain, power woman uit Israël, werkt dag en nacht en komt tot ontspanning met een loodzware hobby.

maandag 15 juni

 • NPO 2 Extra, 12.35: Dwarse denkers. Özcan Akyol praat met columnist en schrijver Leon de Winter over rebellen en dwarsdenkers die hem inspireren, van Franz Kafka tot de tv-serie Breaking Bad.
 • BBC 1, 20.30: Panorama. Afl.: Hunting the Neo-Nazis. Een wereldwijd netwerk van neo-nazis is druk doende leden te werven, ook in het VK.

dinsdag 16 juni

 • NPO 2 Extra, 11.55: 2Doc. Afl.: Requiem voor een boom (2016). De kastanjeboom waar Anne Frank in haar dagboek over schreef blijkt in 2007 ziek zijn. Het voornemen de boom te kappen leidt tot woedende protesten.
 • Mezzo, 2.50: Ari Hoenig Trio - Melbourne International Jazz Festival 2017. De optredens van Ari Hoenig (1973) en zijn drummer Nitai Hershkovits en pianist Or Bareket zijn befaamd op hun verrassende klanken.

woensdag 17 juni

 • NPO 1, 19.30: Kunststof. Afl.: Bodil de la Parra, wier Joods-Portugese voorvaderen op verschillende plantages in Suriname negenduizend slaven hadden.
 • NPO 2, 20.30: Na de bevrijding. Afl. 4: Alles moet anders. De Duitse bezetter is verdreven, maar wie neemt het roer over? Koningin Wilhelmina hoopt op een nieuw Nederland. De praktijk loopt anders. Oude partijen delen weer de lakens uit, hoewel er op het gebied van Europese samenwerking bijzondere initiatieven ontstaan.
 • NPO 2, 0.00: Galut, leven als normale mensen (2019). Antropologe en filmmaakster Özgür Canel gaat terug naar de stad waar ze is opgegroeid, Zutphen. Als jong meisje op school ervaart de geboren Turkse dat zij, net als haar Joodse klasgenootje David, 'anders' is dan haar klasgenoten.

donderdag 18 juni

 • NPO 2, 14.20: The Way We Were (1973) van Sydney Pollack. Barbara Streisand speelt de linkse activiste Katie Morosky die in een langdurige ingewikkelde relatie zit met de meer rechts georiënteerde schrijver Hubbell Gardiner (Robert Redford).

vrijdag 19 juni

 • NPO 2 Extra, 18.45: Verborgen verleden. Afl.: Maurice de Hond. De bekende opiniepeiler weet al veel van zijn familiegeschiedenis, maar niet waar zijn Joodse voorouders nou echt vandaan komen.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner propra banner joodsamsterdam banner amphora banner luna3 banner israelactie banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven