vrijdag 24 april 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 24 april 2020 jaargang 16, nummer 16
 

Crescas tijdens de coronacrisis

Crescas tijdens de coronacrisis

Na twee weken Pesach-reces keren wij terug naar onze oude routine. Hoewel … routine? Al ruim een maand is de oude routine iets dat alleen nog in onze herinnering bestaat.
Het ziet er naar uit dat 'het nieuwe normaal' van de anderhalvemeter maatschappij nog wel een tijdje zal blijven en dat ons leven anders zal worden, ook als de richtlijnen versoepeld zijn. Hoe lang het allemaal gaat duren? Niemand die het kan zeggen.

Voor Crescas betekende het dat we veel evenementen hebben moeten annuleren om aan de regels van fysieke afstand te voldoen, en nog altijd kunnen we onze activiteiten niet weer oppakken. Over de nabije toekomst is op dit moment nog niets te zeggen.

Maar we zijn creatief omgegaan met de opgelegde regels en zijn er trots op dat ál onze langlopende cursussen via een digitaal platform doorgaan!
Bovendien heeft Crescas in het verleden al veel geïnvesteerd in e-learning, en daar hebben wij én u nu veel baat bij. Kijk maar eens op crescas.nl voor een overzicht van al onze digitale cursussen. Er is voor elk wat wils te vinden, van Joodse geschiedenis tot Joodse muziek en van Hebreeuws voor beginners tot Joodse filosofie.

In ons archief zijn vele gratis toegankelijke lezingen uit het verleden te vinden, zoals een persoonlijk getint verhaal op video over de Synagoge van Krefeld door onze columnist Salomon Bouman, of de vierdelige lezing Qumran en de Dode Zeerollen door (inmiddels professor) dr. Mladen Popovic.

Bij Crescas onderzoeken wij nu hoe wij je online kunnen blijven inspireren en kracht geven met Joodse kennis en inzichten.

Namens alle medewerkers van Crescas wens ik, Diklah Zohar, allen sjabbat sjalom, sterkte en blijf gezond!

Ferry Biedermann had voor de online versie van de Benjamin, het kwartaalblad van Joods Maatschappelijk Werk, een vraaggesprek met Diklah Zohar. Voor wie onze nieuwe directeur nog niet kent: je kunt het interview op onze website bekijken.

Geschiedenis van het Joodse boek

Geschiedenis van het Joodse boek

Met de cursus Geschiedenis van het Joodse boek krijg je bij Crescas een visuele boekenkast vol met de meest bijzondere boeken.
In negen afleveringen neemt prof. dr. Emile Schrijver je mee naar een aantal bibliotheken waar de mooiste Joodse boeken en rollen, handgeschreven en gedrukt, worden bewaard. De boeken zijn zó zeldzaam en kostbaar dat je ze als gewone bibliotheekbezoeker niet zomaar kunt inzien.
Emile laat je meekijken in een Estherrol uit 1564, geschreven door een vrouw en een zeldzame negentiende-eeuwse rol uit India. Hij ontsluit de geheimen van de Zohar-uitgaven uit Mantua en Cremona van circa 1550 en bladert voor jou door de Amsterdamse Haggada van 1695. En dat is maar een kleine greep uit vele voorbeelden van de wonderschone Joodse boekdrukkunst.

Deze cursus is een van onze digitale paradepaardjes. Voor een luttel bedrag kun je op elk door jou gewenst tijdstip gewoon thuis de lessen volgen. Klik hier om een Mijn Crescas account aan te maken. Daarna kun je je inschrijven.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

In Barre bevrijding geeft Viktor Klemperer (1881-1960) als bezeten chroniqueur een beeld hoe de bevrijding er in 1945 in Duitsland uitzag. Klemperers relaas begint in februari 1945, wanneer hij met zijn vrouw uit het platgebombardeerde Dresden wegvlucht en eindigt in mei 1945, als de Klemperers door het verwoeste Duitsland op weg terug naar huis gaan.
Ook Walter Kempowski (1929-2007) is een chroniqueur 'pur sang'. Zwanenzang 1945 is het vierde en laatste deel van zijn magnum opus Das Echolot, waarin Kempowski in documenten van ‘gewone’, vooral onbekende mensen vier dagen aan het eind van de oorlog op onontkoombare wijze aan de vergetelheid ontrukt.
In Anne Frank. Het meisje en de mythe geeft Jacqueline van Maarsen, bekend van haar vriendschap met Anne, waarover ze vertelde in Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank (2004), de verhalen door die haar werden toevertrouwd tijdens de lezingen over Anne Frank die ze over de hele wereld gaf.

Uitgelicht

Op 25 april verschijnt Het grote kinderspel, een boek over de onderduik van honderden Joodse kinderen, onder wie Ed van Thijn en Max Arian, geschreven door Bert Jan Flim. Dit niet eerder vertelde, bijzondere verhaal over de verzetsgroep NV begint tijdens een kerkdienst in juli 1942. Daar vindt de dan 27-jarige Jaap Musch, zoals de flaptekst van het boek zegt, zijn roeping: hij moet Joden gaan redden. Met zijn broer Gerard en hun vriend Dick Groenewegen van Wijk zet hij de gereformeerde onderduikorganisatie op, de Naamloze Vennootschap. Terwijl de Duitse vernietigingsmachine op stoom komt, slagen NV-leden erin met gevaar voor eigen leven 231 Joodse kinderen naar pleeggezinnen in Limburg en Overijssel in veiligheid te brengen. De NV stelde eisen aan de gastgezinnen: de onderduikende kinderen moesten volledig integreren, mee naar school en kerk, en elke twee weken kwam een medewerker van de NV dit controleren. Geen van de kinderen werd ontdekt of gedeporteerd. Jaap Musch dook eind januari 1944 onder in een vakantiehuisje in de bossen bij Nijverdal, waar hij op 8 september werd gearresteerd. Tien dagen later werd hij gefusilleerd. Daarover publiceerde Tubantia op 11 januari 2020 een uitgebreid verhaal.
Vooruitlopend op het verschijnen van Het grote kinderspel maakte het VPRO radioprogramma OVT op 19 april een prachtig item, dat je hier kunt terugluisteren (in het tweede uur).

In het Engels

De Israëlische schrijfster Emuna Elon (1955) vlecht in haar roman House on End­less Waters heden en verleden van hoofdpersoon Yoel Blum ineen tot een indrukwekkend weefsel, waarin wij als Nederlanders veel zullen herkennen, maar door de wijze waarop Elon haar verhaal vertelt, toch een nieuwe, met emoties geladen leeservaring hebben.
De in Amsterdam geboren Israëlische schrijver Yoel Blum gaat in op het voorstel van zijn literair agent om naar zijn geboortestad te reizen voor een auteursbezoek en een ontmoeting met de uitgever die zijn boeken in Nederlandse vertaling op de markt brengt. Daarmee breekt Yoel de belofte aan zijn moeder Sonia dat hij nooit meer naar Amsterdam zal gaan, al weet hij niet waarom.
De reis krijgt ingrijpende gevolgen wanneer Yoel in het Joods Historisch Museum een foto ziet van zijn moeder met haar echtgenoot en zijn zusje Nettie. Maar wie is die baby?
De foto wordt het begin van een zoektocht die Blum diep in de duistere Amsterdamse oorlogsgeschiedenis voert. Hij ontdekt er de ondergrondse verzetsbewegingen die Joodse kinderen verborgen, en gaat begrijpen waarom zijn moeder nooit over die periode wilde praten. En dan is er de vraag waarmee hij half onbewust al zijn leven lang worstelt, wie hij zelf eigenlijk is…
Op Jewish Book Council vertelt Elon hoe Amsterdam zo'n belangrijke en sturende rol kreeg in haar roman.
De Nederlandse vertaling verscheen twee jaar geleden al en kreeg de titel Sonja's zoon.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Zondag 19 april werd in Amsterdam Joodse Huizen 6 gepresenteerd, het nieuwe deel van dit 'papieren monument'. Je vindt in deze editie indrukwekkende, ontroerende verhalen over de mensen die woonden op adressen in Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Gouda, Leeuwarden, Rotterdam en Utrecht. Dit jaarlijks terugkerende evenement moet het ditmaal zonder publiek stellen, maar het verschijnen van het boek ging niet ongemerkt voorbij. Klik hier om de virtuele presentatie te bekijken.
 • Op de Facebookpagina Het Leesvirus vind je podcasts van drie vrienden die besmet zijn met het leesvirus. Ze delen hun favoriete boeken die ze in het quarantainetijdperk lezen of herlezen. Een van hen is Ronit Palache, jullie welbekend.
 • De herenhuizen Gabriël Metsustraat 2, 4 en 6 in Amsterdam zijn eigendom van een vastgoedinvesteerder die er met sloop en nieuwbouw flink geld aan denkt te verdienen. De panden uit 1901 zijn architectonisch, cultureel én oorlogserfgoed - Etty Hillesum schreef hier in 1941 en 1942 haar befaamde dagboeken. Er staat nu een petitie aan de minister van OCW online om de panden aan te wijzen als rijksmonument. Je kunt hier met een digitale ondertekening je steun betuigen.
 • Neerlandistiek.nl plaatste weer een bijzonder verhaal van Ewoud Sanders in de reeks artikelen over jeugdverhalen over Joden. Dit keer: 'Ephraïm, de joodse heler' (1832).

Vers uit de ramsj geplukt

De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familiegeschiedenis (2015) van NIOD-onderzoeker Jaap Cohen, gaat over de zogenoemde 'Aktie Portugesia', een overlevingsstrategie van Portugese Joden die probeerden aan te tonen dat zij niet tot het Joodse maar tot het Mediterrane ’ras’ behoorden, omdat hun voorouders zich op het Iberisch schiereiland met christenen hadden vermengd en dat de door de nazi's ingestelde rassenwetten onmogelijk op hen van toepassing konden zijn. Hoofdpersoon is de Portugees-Joodse schrijver, stenograaf en psycholoog Eli d'Oliveira, die met zijn uitgebreide stamboom vrijstelling van deportatie naar de concentratiekampen probeerde te verkrijgen.
Jonieke van Es (1966-2012) schreef voor Museum Boijmans van Beuningen een kunsthistorische studie van het portret dat Max Beckmann (1884-1950) in Nederland maakte van de kunsthandelaar Helmuth Lütjens en zijn gezin. Het werk geldt als een van Beckmanns beste portretten. Come on, now buy a Beckman too! (2010) behandelt ook de ontstaanscontext, waarin Beckmanns relatie met Nederland indirect tot uiting komt.
De Amerikaanse schrijver Sinclair Lewis (1885-1955) schreef in 1935 (!) de roman Dat gebeurt hier niet. Niemand kon bedenken dat bijna tachtig jaar later Lewis' satirische verzinsel dicht tegen de werkelijkheid zou aanschuren. In 2016 besteedde The Guardian in dat kader aandacht aan het boek.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Jom Ha’atsmaoet - Dag van de Onafhankelijkheid

Jom Ha’atsmaoet - Dag van de Onafhankelijkheid

Op 5 Ijar 5708 - 14/15 mei 1948 werd de onafhankelijkheid van Israël afgekondigd en de staat gesticht. Jom Ha'atsmaoet is nu een nationale feestdag die vooral ín Israël wordt gevierd, maar ook daarbuiten.
In 2020 valt deze feestdag op woensdag 29 april.

Crescas neemt op bescheiden wijze deel aan de feestelijkheden. We vonden een leuke animatie: How The State Of Israel Was Born - Zionism in Animation.
De mooi vormgegeven video What is Yom Ha'atzmaut: Israel Independence Day gaat wat serieuzer in op deze belangrijke gebeurtenis.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Kunst en cultuur op internet

Kunst en cultuur op internet

Nu duidelijk is dat culturele activiteiten in hun gebruikelijke vorm dit seizoen niet meer zullen plaatsvinden, vind je op deze plek links naar mooie, ontroerende en blij makende culturele initiatieven waar je online van kunt genieten.

 • Op Netflix is de vierdelige serie ‘Unorthodox’ een enorm en niet aflatend succes. Maar het verhaal van Esti, die besluit zelf haar leven in te richten en niet meer overeenkomstig de in chassidisch Williamsburg geldende regels en tradities, kreeg ook kritiek.
  Maandag 27 april om 20.00 uur kun je via het onlineplatform Zoom de discussie 'Unorthodox: Reality vs. Fiction' bijwonen. Verschillende (ervarings-) en andere deskundigen vertellen wat het betekent een ultra-orthodoxe gemeenschap te verlaten, en op welke punten de Netflix-versie afwijkt van het werkelijke verhaal van Feldman, die tien jaar geleden de sprong in het diepe waagde en tegenwoordig met haar zoon in Berlijn woont.
  De discussie wordt gehost door The Forward. Registreren voor dit webinar doe je hier. Meer informatie op de Facebookpagina van Footsteps.

 • Het Amsterdams debatcentrum de Balie dook in de archieven en vond daar in de serie ‘Arnon Grunberg ontmoet…’ een gesprek dat de schrijver in 2017 had met best selling auteur Deborah Feldman (Unorthodox). Hij schroomde niet haar ongemakkelijke vragen te stellen.
  Te zien op De Balie Vimeo.

 • 'Ontdek samen ons échte goud!' Met deze slogan ging de Digitale Nationale Museumweek op maandag 13 april van start. De virtuele manifestatie duurt nog tot en met zondag 26 april. Ruim vierhonderd musea presenteren online in allerlei vormen het thema 'Vrijheid'. Klik hier op welke dag en waar je iets wilt zien of bijwonen!

 • Het Joods Cultureel Kwartier is sinds het begin van de coronacrisis gesloten, maar het Joods Virtueel Kwartier is open! Aan een aantal bijzondere projecten zijn aparte websites gewijd, en er is een serie virtuele tours online gezet. Je vindt het allemaal overzichtelijk en aanklikbaar bij elkaar op jck.nl.

 • Atlas Obscura presenteert in coronatijd This Week in Wonder From Home. De website zocht uit wat er op Zoom, Facebook, Instagram, YouTube en andere sociale media te zien is. De activiteiten zijn op dag gerangschikt. En mis vooral niet het artikel How Museums Will Eventually Tell the Story of COVID-19.

In de Digibieb
Sal Santen - chroniqueur van het vooroorlogse Joodse leven in Amsterdam.

In de Digibieb

Salomon (Sal) Santen (1915-1998) is in Joodse kringen vooral bekend om zijn autobiografische boeken. De sleutelrol in zijn boeken is weggelegd voor belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven: de dood van zijn zus Saartje, de deportatie van en moord op zijn ouders en broer, de executie van zijn schoonvader en zijn vertrek uit de Vierde Internationale. Maar die schrijverscarrière kreeg pas vorm in 1969, toen Santen de actieve politiek had verlaten. Santen was 54 toen zijn veelgeroemde debuut Jullie is jodenvolk verscheen. Tot zijn overlijden was hij als schrijver niet meer te stuiten: er verschenen zeventien boeken van zijn hand. Toen Santen 75 werd, vond hij dat hij wel alles had verteld, maar toch zouden er na 1990 nog drie boeken verschijnen. Santens beschrijvingen van de oorlog, herinneringen aan en verdriet over zijn niet teruggekeerde familieleden, zijn werk voor de trotskistische Vierde Internationale en door dat alles heen het schuldgevoel van de overlevende vroeg kennelijk telkens weer om te worden verteld.

Santen maakte een vliegende start als fulltime schrijver met Jullie is jodenvolk (1969), een twee periodes beslaande persoonlijke kroniek over het Joodse middenstandsgezin Santen, dat in een Amsterdamse nieuwbouwwijk verwoed probeert overeind te blijven, en de vertwijfeling die de gezinsleden tijdens en na de oorlog in zijn greep hield. Santen blijft heel dicht bij zijn eigen waarnemingen en herinneringen, mede omdat hij zijn relaas doet in de ik-vorm, een stijl die hij in al zijn boeken aanhoudt. Alleen in de roman Brand in Mokum (1977) wijkt hij daar van af.

Santen zelf zei in een interview met de Volkskrant in 1977: "Al mijn boeken zijn speurtochten naar de overheersende emotie die me op het moment dat ik met schrijven begin, bezighoudt." Die heel persoonlijke betrokkenheid spreekt ook uit Schimmenspel (1982), het met vele foto's verluchte filmdagboek dat hij bijhield naar aanleiding van het portret dat cineast Rudolf van den Berg van hem maakte. De schrijver en de filmmaker groeiden al werkende dicht naar elkaar toe, wat het eindresultaat, 'Sal Santen, rebel', in 1982 een Gouden Kalf opleverde.
Sal Santen wijdde zijn laatste boek, De nalatenschap van Henk Sneevliet (1995), aan zijn schoonvader, de communistische politicus die in 1942 door de Duitsers werd gefusilleerd.

In de Digitale Joodse Bibliotheek van Crescas is het hele oeuvre (achttien titels) van Sal Santen te downloaden of online te lezen. Klik hier om de titels te zien.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Tova bekommert zich om de zwerfkatten in de oude stad van Jeruzalem, en werd gefilmd! Te zien op YouTube.
 • De song 'Dance me to the End of Love' van Leonard Cohen heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis, lees je op Allenshowalter.com.
 • Raymond van den Boogaard plaatste op wellalwayshaveparissite.com een prachtig en zeer gedetailleerd verhaal over de Dreyfuss-affaire. Aanleiding is de nieuwste film van Roman Polanski, J'Accuse.
 • Jewniverse schrijft over Abdol Hossein-Sardari, die als consul voor Iran in het door de nazi's bezette Parijs honderden Iraanse Joden het leven redde.
 • De Israëlische ambassade nodigt iedereen uit om op haar Facebookpagina op de hoogte te blijven van de evenementen en activiteiten die in tijden van corona te volgen zullen zijn.
 • Ook de natuur in Israël vaart wel bij de rust en de schone lucht die door 'Blijf thuis' ontstaan is, schrijft Times of Israel in en artikel waar je echt blij van wordt.
 • 'Ale mentshn zaynen brider', de eerste regel van Beethovens Ode an die Freude uit zijn negende symfonie werd ooit in het Jiddisj gezongen
 • Volgens JPost wordt deze zomer al getest met een in Israël ontwikkeld Covid-19 vaccin.

Website van de week
Theater na de Dam - Verhalen bij je thuis

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten zich in heel Nederland om 21.00 uur in om deze dag extra betekenis te geven. Tijdens 'Theater Na de Dam' speelden de afgelopen jaren gelijktijdig allerlei voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Het aantal voorstellingen is sinds de eerste editie in 2010 enorm toegenomen.
Ook voor 2020 werden weer tal van nieuwe voorstellingen speciaal voor deze gelegenheid gemaakt, waarbij vooral jongeren een belangrijke doelgroep vormen. En toen brak de coronacrisis uit, en werd deze traditie abrupt doorbroken.

Dit jaar kunnen we op 4 mei dus níet in theaters bij elkaar komen om samen de herdenking voort te zetten, terwijl juíst nu het delen van verhalen en verbinding maken met elkaar zo belangrijk is. Daarom heeft de organisatie van Theater na de Dam met alle makers gekeken wat op een alternatieve manier toch mogelijk kan worden gemaakt.

Om te beginnen kunnen alle veertig jongerenprojecten van Theater Na de Dam, één van de speerpunten van de programmering, doorgang vinden. Ruim 450 jongeren maken podcasts, hoorspelen, korte films en filmmonologen, er zijn kookmagazines en analoge vrijheidsduiven ontworpen, zakdoeken gehaakt, postkaarten verspreid, audio- en thuiswandelingen verzonnen en herdenkingspakketten in elkaar gezet.
Bekijk hier de speellijst. Op theaternadedam.nl vind je de rest van de evenementen en activiteiten, zoals Verhalen bij je thuis, 'Konvooi, een reconstructie van de beruchte Wannsee-vergadering in hoorspelvorm door Orkater/de Nieuwkomers, en NOS, Internationaal Theater Amsterdam en Theater Na de Dam hebben hun krachten gebundeld voor een programma dat op 4 mei rond 21.00 uur vanuit een Amsterdamse schouwburg zonder publiek op televisie wordt uitgezonden.

Klik hier voor alle aanvullende informatie en links.

Volg de Facebookpagina van Theater na de Dam voor de meest actuele informatie!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Uziya Tzadok Sings Keshalev Boicheh | Shema Yisraell

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

In 2016 zong de toen veertienjarige Uziya Tzadok de sterren van de hemel bij het Jewish Music Festival en wist met zijn intense uitvoering en prachtige heldere jongensstem iedereen te betoveren.
Geniet van drieënhalve minuut ontroerend mooie muziek!

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
24 april - 1 mei

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Tip van deze week. Donderdagavond laat brengt NPO 2 de documentaire 'De erfenis van verzetsheld Johannes Post', waarin diens kinderen vertellen over het leven van Johannes Post uit Hollandscheveld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde hij het leven van honderden Joden. In 1944 werd hij op 37-jarige leeftijd in de duinen bij Overveen door de nazi's doodgeschoten.


vrijdag 24 april

 • NPO 2 Extra, 21.25: The Museum (2017). Regisseur Ran Tal volgde achttien maanden lang de dagelijkse gang van zaken in het Israel Museum in Jeruzalem, en mocht meekijken met de bezoekers en een minstens zo bont gezelschap aan medewerkers op alle afdelingen van het museum.

zaterdag 25 april

 • NPO 2, 10.05: Krabbé zoekt Chagall. Afl. 6: Berlijn. Na acht jaar te hebben vastgezeten in Rusland, vlucht Chagall in 1922 vanuit Moskou naar het vrije Berlijn. Hij had geen cent, was getraumatiseerd en in Berlijn stond hem een nieuwe schok te wachten.
 • NPO 2, 22.10: Man en kunst. Lucas de Man gaat op zoek naar het bijzondere verhaal achter iconische kunstwerken in de vaste collectie van de Nederlandse musea. Vandaag: Ossip Zadkine - 'Zonnewijzer' in kasteel Het Nijenhuis, Zwolle.

zondag 26 april

 • NPO 2, 13.00: Fryslân dok. Afl.: Ondergedoken in Friesland. Tweede deel van een driedelige documentaireserie over de onderduikhulp aan Joden, geallieerde piloten en mannen die de Arbeitseinsatz ontdoken. Het aantal onderduikers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Friesland wordt geschat op 23.000 maar dit is niet meer dan een zeer ruw en waarschijnlijk veel te laag aantal.
 • NPO 2, 15.25: Het vermoorde theater (2019). Documentaire van Frans Weisz over het Joodse Gosset Theater in Moskou, in de jaren twintig van de twintigste eeuw, een van de roerigste periodes uit de Russische geschiedenis. Het theater was een trefpunt voor Joodse schrijvers, kunstenaars en theatermakers. Het viel in de loop der jaren in ongenade bij het stalinistische bewind, dat het culturele leven in de Sovjet-Unie volledig onder zijn controle bracht.
 • NPO 2 Extra, 15.50: The Museum (2017). Regisseur Ran Tal volgde achttien maanden lang de dagelijkse gang van zaken in het Israel Museum in Jeruzalem, en mocht meekijken met de bezoekers en een minstens zo bont gezelschap aan medewerkers op alle afdelingen van het museum. Herh.: 28/4, 11.05 en 29/4, 17.20.
 • NPO 2, 16.22: Naches. Afl.: Prof. dr. Hugo Heymans is gepensioneerd kinderarts, maar dat betekent niet dat hij in ruste is, want hij heeft nog steeds een missie.
 • NPO 2, 23.50: Naches. Luc van Gessel is muziekdocent voor beginners en gevorderden. Hij heeft een passie voor de schoonheid van het leven en dat is goed te horen aan zijn eigen werk.

Maandag 27 april

 • NPO 2 Extra, 15.50: Het uur van de wolf. Afl.: Leonard Cohen - Bird on a Wire (1972). Documentaire over de Amerikaanse singer/songwriter/dichter Leonard Cohen (1934-2016). Dat het maken van de documentaire geen sinecure was, is te horen in een podcast van The Guardian.
 • Arte, 22.10: Tony Curtis - Der Kerl aus der Bronx (2011). De beroemde Hollywoodster werd geboren in 1925 als Bernard Schwarz, zoon van Hongaars-Joodse immigranten. Bij zijn overlijden in 2010 had hij tientallen films op zijn naam staan.
 • ARD/Das Erste, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Kinderraub der Nazis Die vergessenen Opfer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi's tienduizenden, voornamelijk Poolse kinderen ontvoerd en in Duitse gezinnen geplaatst. Na de oorlog hadden de meesten geen enkele band met hun geboorteland.

dinsdag 28 april

 • ZDF, 20.15: ZDFzeit. Afl.: Wir im Krieg. Privatfilme aus der NS-Zeit. Privé-opnames uit het leven van gewone burgers tijdens het nazi-regime.
 • NPO 2, 20.25: Krabbé zoekt Chagall. Afl.: Israël. Jeroen vindt het hotel in Marseille waar Chagall tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een razzia is opgepakt en bezoekt de oude synagoge in Safed, die onveranderd blijkt.
 • Canvas, 21.25: Kinderen van de Holocaust (2020). 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de concentratiekampen vertellen twaalf getuigen over het leed dat henzelf en hun familie is aangedaan tijdens de Sjoa en over de impact van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog op de rest van hun leven.
 • ZDF, 22.15: Zum Glück gab’s diese Kuh. Wie Eva Erben den Holocaust überlebte (2020). De Tsjechische Eva Erben (89) heeft Theresienstadt en Auschwitz, selecties van Mengele en bij toeval ook een dodenmars overleefd. Desondanks is ze optimistisch en zegt dat ze een gelukkig leven heeft.

woensdag 29 april

 • NPO 2, 23.55: Het vermoorde theater (2019). Documentaire van Frans Weisz over het Joodse Gosset Theater in Moskou, in de jaren twintig van de twintigste eeuw, een van de roerigste periodes uit de Russische geschiedenis. Het theater was een trefpunt voor Joodse schrijvers, kunstenaars en theatermakers. Het viel in de loop der jaren in ongenade bij het stalinistische bewind, dat het culturele leven in de Sovjet-Unie volledig onder zijn controle bracht.

donderdag 30 april

 • NPO 2, 23.10: De erfenis van verzetsheld Johannes Post (2018). Door de ogen van zijn kinderen zien we het leven van Johannes Post uit Hollandscheveld, die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven redde van honderden Joden. Hij werd in 1944 op 37-jarige leeftijd in de duinen bij Overveen door de nazi's doodgeschoten. Daarna groeide hij uit een oorlogsheld naar wie in heel Nederland straten, scholen en zelfs een kazerne is vernoemd.

vrijdag 1 mei

 • NPO 2 Extra, 18.10: Verborgen verleden. Afl.: Jörgen Raymann. Jörgen Raymann is geboren in Amsterdam maar groeide op in Paramaribo. Daar gaat hij op zoek naar zijn roots. Zo wil hij weten hoe het precies zit met de Joodse takken van de familie, zowel aan de kant van zijn vader als van zijn moeder. Klopt die Joodse afkomst wel en zo ja, waar kwamen zijn Joodse voorouders dan vandaan?
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner luna3 banner jonet banner israelactie banner propra banner joodsamsterdam banner amphoratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven