vrijdag 14 februari 2020

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 14 februari 2020 jaargang 16, nummer 6
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Wasteless: tikoen olam 2020!

Wasteless: tikoen olam 2020!

Klimaatverandering, broeikasgassen, CO2-uitstoot, stikstofdepositie, het zijn woorden die niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijkse nieuws.
De milieubelasting van ons huidige voedselsysteem is zorgwekkend. Daar kun je als consument wel iets aan doen, bijvoorbeeld door je 'carbon footprint' te verkleinen. In de levensmiddelenindustrie, zowel in fabrieken als in de agrarische sector, is sprake van overproductie. Maar liefst twintig procent van de beschikbare landbouwgrond wordt gebruikt voor de productie van voedsel dat niet zal worden verwerkt of opgegeten en dus wordt er heel erg veel weggegooid.
Maar er is hoop: de Israëlische start up Wasteless heeft in de zomer van 2018 in Amsterdam zijn Europese hoofdkwartier geopend en is sindsdien ook in Nederland actief. Wasteless heeft als missie supermarkten te leren verspilling tegen te gaan en consumenten bewust koopgedrag bij te brengen.
De modernste technologie wordt ingezet om die doelen te bereiken.
En dat is beter voor de economie, de consument én voor de wereld!

Hoe Wasteless te werk gaat, vertelt David Kat tijdens zijn lezing op donderdag 26 maart. Actueler dan dit wordt het niet, toch?

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Dertig jaar Eli Content: een rondleiding door het JHM

Dertig jaar Eli Content: een rondleiding door het JHM

In het Joods Historisch Museum kun je op dinsdag 3 maart kennis maken met het werk van de Nederlandse kunstenaar Eli Content (1943). Je kunt deze overzichtstentoonstelling van dertig jaar werk en leven natuurlijk gewoon in je eentje of met vrienden gaan bekijken, maar een wandeling langs de kunstwerken met een rondleider voegt echt iets toe - je zult merken dat je toch meer ziet en beter begrijpt wat de kunstenaar beweegt.

Crescas heeft in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier speciaal voor Crescasianen een rondleiding gepland, en dat is een buitenkans. Rondleidingen in het JHM zijn voor individuele bezoekers niet beschikbaar. We bekijken de kunstwerken en bespreken ze, en na afloop is er koffie/thee met naar keuze een bolus, brownie of boterkoek.
Mis deze unieke gelegenheid niet, en meld je snel aan op onze website!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Handwerkers en wildhakers: opgelet!

Handwerkers en wildhakers: opgelet!

Haken is handwerken, werken met je handen, en volgens Timor Faber, een ontspannende, haast meditatieve bezigheid. Dat leek Crescas wel wat, en daarom hebben we samenwerking gezocht met Oy Vey - een gloednieuwe Joodse culturele hub in hartje Amsterdam.
In zijn gezellige Moishe Pod ontvangt Timor je op zondag 1, 8, 15, 22 en 29 maart voor een nieuw project: het haken van een kippa. Eerst maak je je eigen ontwerp en leer je hoe je dat omzet naar een haakpatroon.
Daarna ga je aan de slag en zie je onder je handen je eigen design ontstaan. Zo maak je mooie en heel persoonlijke cadeautjes voor de mannen in je leven!
En als je nog nooit een haaknaald hebt gehanteerd: geen zorg, ook dat wordt je bijgebracht!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert je op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Een dichtbij verleden van de Amerkaanse Kristin Harmel (1979) speelt zich af in het noorden van Frankrijk waar de gebeurtenissen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog tot in 2019 in New York door dreunen.
Lex Lesgever (1929-2019) vertelde in 2011 met de stem van een Joodse man op leeftijd in Nooit verleden tijd voor jongeren vanaf een jaar of veertien zijn eigen waargebeurde verhaal over een jongen van elf die ondanks zijn angst met veel moed, inventiviteit en doorzettingsvermogen de Tweede Wereldoorlog wist te overleven.
Kreupelhout (Hain)van de Duitse schrijfster Esther Kinsky (1956) is een prachtige roman over verlies en rouw en de troost die de naamloze ik-figuur vindt in de landschappen die ze bezoekt.

Uitgelicht

Vrijdag 14 februari 1995 overleed Ischa Meijer, op de dag dat hij 52 werd. In de talloze omschrijvingen van Ischa - Israël Chaim - Meijer vind je als lezer van zijn uitermate diverse werk stukjes terug van wie hij was: interviewer, columnist, acteur, beroepsprovocateur, theaterrecensent, journalist, zanger, acteur, radio- en televisiepresentator, toneelschrijver, Jood, Sjoa-overlevende, zoon, vader en partner.
Ischa, onvergetelijk als hij moge zijn, wordt dit jaar breed herdacht met drie boeken.
Ronit Palache dook in Ischa's eigen werk, waaronder interviews, romans, toneelteksten, columns, korte verhalen en gedichten. De selectie die ze uit die teksten maakte, is nu als Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan verschenen. De gekozen teksten werpen met name licht op de Joodse Ischa. Ronit gaat op zondag 16 februari bij de Amsterdamse Boekhandel in gesprek met Bertien Minco over haar kennismaking met het fenomeen Ischa Meijer en hoe haar bloemlezing tot stand kwam.
Als je je aanmeldt op onze website ontvang je een boekenbon t.w.v. 10 euro.
Uiteraard blijft Ronit na het gesprek om haar boek te signeren.
Ischa van Gijs Groenteman is een heruitgave van het gelijknamige boek uit 2005. Uit de liefdevolle, maar soms ook nietsontziende verhalen van de dertig mensen die hem het best hebben gekend - vrienden, familie, geliefden en collega's, verschijnt een genadeloos eerlijk portret van Ischa. De ultieme karakterschets, door de ogen van anderen.
Ischa zelf komt ook op een andere manier aan het woord: drie van zijn meest persoonlijke boeken - Brief aan mijn moeder, Rabbijn in de tropen en Hoeren -, zijn in één band uitgeven onder de titel Zó, en niet anders. Zo verschijnt uit deze drie boeken samen, aldus zijn weduwe Connie Palmen in het Parool van 10 februari 2020, "een unieke portret van een lieve, intelligente, bange en beschadigde man."
De VPRO herdenkt Ischa Meijer met de podcast 'Een dik uur Ischa op de radio': een vijftiendelige serie waarin Anton de Goede met Ischa-kenners terugblikt op hun favoriete interviews uit Ischa's rijke oeuvre. De serie is op maandag 10 februari van start gegaan. Meer informatie en de luister-link op vpro.nl.
Meer boeiends om te lezen: in het NIW van 13 februari 2015,

In het Engels

Henryk Goldszmit (1878-1942) was Pools, Joods, huisarts, oorlogsveteraan en directeur van het weeshuis Dom Sierot in het getto van Warschau.
Wij kennen hem als ‘Pan Doktor’ Janusz Korczak, de arts die samen met zijn assistente Stefania Wilczynska zijn leven in de waagschaal stelde om ‘zijn’ kinderen te beschermen tegen de nachtmerrie van de Duitse bezetting. Tevergeefs, weten we nu: begin augustus 1942 werden de bijna tweehonderd kinderen en alle verzorgers, onder wie ook Korczak en Wilczynska, naar Treblinka gedeporteerd en daar vermoord.

A Light in the Dark­ness: Janusz Kor­czak, His Orphans, and the Holocaust van de Amerikaanse historicus Albert Martin (1936) gaat over ‘Pan Doktor’ Korczak, maar maakt van zijn boek meer dan een biografie. Martin besteedt veel aandacht aan Korczaks kijk op kinderen: ze zijn in hun jongste jeugd al waardevolle, autonome individuen die met respect moeten worden behandeld. Het contrast met de opvatting van Adolf Hitler is groot: die zag kinderen voornamelijk als een instrument dat de staat van nut kon zijn. Het verhaal wordt verteld met het leven van de mensen in het getto van Warschau en de mensen aan de andere kant als decor.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • In 2020 bestaat Uitgeverij Van Oorschot 75 jaar. Om dat te vieren is voor vrienden en lezers een aantal diners met schrijvers opgetuigd. Op dinsdag 10 maart is Rosa Luxemburg onderwerp van de gesprekken tussen de dinergangen door.
 • Het gesprek van Yuval Noah Harari met Adriaan van Dis op dinsdag 4 februari werd door 771.000 mensen bekeken. Terugkijken kan hier.
 • Eind maart ligt Nooit meer Fanta. Het jaar dat mijn vader overleed van Natascha Van Weezel in de winkel.

Vers uit de ramsj geplukt

In Nadav Kander - Bodies, 6 women, 1 man (2013) bespreken kunstrecensent Peter Aspden en kunstkenner Charles Pickstone de foto's die de Israëlische fotograaf Nadav Kander maakte van mens-modellen. Ook Kander zelf komt aan het woord.
Johan Bosveld schetst in Componist van Hitler Franz Lehar, operette en ontkenning in Wenen (2013) een tijdsbeeld van Wenen, waar componist Franz Lehár zijn vriendschap met nazi’s aanwendde om zijn Joodse vrouw te redden, maar intussen zijn ogen sloot voor de tragedie die zich in de stad afspeelde.
In De appel en de boom (2011) laat psychiater René Kahn overtuigend zien dat gedrag, denken en voelen worden bepaald door een wisselwerking tussen aanleg en omgeving, net als lichamelijke ziektes en eigenschappen. Wie je bent is niet het gevolg van een in je genen geschreven noodlot, noch de consequentie van een onontkoombare omgeving. In 2016 was columniste Eva van Sonderen aanwezig bij een interview met Kahn in de Crescas-reeks 'Gesprekken met Joodse wetenschappers'.

Ramsj14Feb

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: Speciaal voor én met de hele kleintjes speelt componiste Yael Levy en percussionist Natalia Alvarez-Arenas Ta-Ta-Tone, op zondag 16 februari in het Muziekgebouw een concert met fluiten, drums, duimpiano, xylofoon en zelfgemaakte instrumenten.
 • Ede: In het EmmaüsCentrum vertelt Daniel van den Bos op donderdag 20 februari over zijn nieuwe boek Gezagsgetrouwe Vredelievende Belastingbetalende Medeburgers, de kroniek van een Joodse familie uit Arnhem.
 • Amsterdam: Saxofonist Yehonatan Elazar en pianiste Christina Diaz presenteren op donderdag 20 februari tijdens een 'kaarslichtconcert' in de Portugese Synagoge The Jazzphardic Project, een combinatie van middeleeuwse Sefardische muziek, latin jazz en hedendaagse muziek uit het Midden-Oosten.
 • Goes: De Amsterdam Klezmer Band is weer op clubtoernee! Op vrijdag 21 februari spelen de heren in Podium ’t Beest. Voor meer optredens klik hier.
 • Amsterdam: Tijdens het New Renaissance Film Festival, waar onafhankelijke cineasten hun werk kunnen tonen, draait op vrijdag 28 februari in Lab 2 van de nieuwe arthouse bioscoop Lab 111 de animatiefilm Tamou van de jonge Israëlische cineasten Tom Perzman en Tsor Edery. Wie (of wat) is deze Marokkaanse huisvrouw?
 • Amsterdam: In de Balie gaat Arnon Grunberg op vrijdag 28 februari met evolutiebioloog Tijs Goldschmidt en zangeres Patricia Paay in gesprek over wat Charles Darwin "de meest menselijke emotie" noemde: schaamte en schuld.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Nu het eerste deel van de Harry Potterboeken als Harry Potter un der filosofisher shteyn is verschenen, zocht Tablet Magazine uit hoe die vertaling tot stand gekomen is. Hoe zou jij 'zwerkbal' zeggen in het Jiddisj?
 • Artsy schrijft over de Parijse galeriehoudster Berthe Weill (1865-1951), die het lef had om werk van Picasso en Modigliani aan het publiek te presenteren. Zonder deze "burgerlijke ongetrouwde Joodse juffrouw met jampotbrilleglazen" (aldus de biograaf van Picasso) zouden die carrières wellicht heel anders zijn verlopen.
 • Na jaren van veel te weinig water is het meer van Galilea/Kineret, eindelijk weer eens vol. Times of Israel nam de waterstand in ogenschouw.
 • Poerim is 9 en 10 maart, en dan moeten er Hamansoren worden gemaakt gegeten. Het Britse food blog Family Friends Food geeft een recept voor vegan Hamantaschen.
 • Mosaic Magazine las de Engelse vertaling van de opzienbarende memoires van Glikl Hamel (1645-1724).
 • De Society for the Protection of Nature in Israel is niet blij met de wijze waarop en vooral de locaties waar de afgelopen jaren bomen zijn geplant en deed onderzoek. Times of Israel citeert daaruit (met link naar de volledige tekst van het onderzoek).
 • Uit de talloze berichten over de vorige week overleden filmacteur Kirk Douglas (Issur Danielovitch 1916-2020), kozen wij wat Kveller over hem schreef. En als extraatje een artikel uit The Forward met een unieke opname van een in het Jiddisj zingende Douglas.
 • Atlas Obscura was in Akko en bezocht daar de schitterende Or Torah synagoge.

Website van de week
Nadav Kander

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De Israëlische fotograaf Nadav Kander (1961) is wereldberoemd geworden met zijn portretten van bekende en onbekende mensen, van presidenten tot komieken, van kunstenaars tot Sjoa-overlevenden.
Van zijn derde tot zijn 21ste woonde Kander in Johannesburg (ZA), waar hij met zijn bar mitswa-geld een camera kocht en begon met fotograferen. Hij ontwikkelde zich tot wat hijzelf "a lens based artist" noemt, en gebruikt zijn talent voor een breed spectrum aan onderwerpen.
Kander woont met zijn gezin in Londen.

nadavkander.com valt op door de kale startpagina. De schatten zitten verborgen achter het keuzemenu. Iedere link is een aanrader op zichzelf. In Archive toont hij ouder werk.

In november 2011 vertelde Kander aan FastCompany over de geheimen achter zijn altijd indrukwekkende portretfoto's.

Voor onze boekenrubriek Vers uit de ramsj geplukt vonden we in de uitverkoop het boek Nadav Kander - Bodies. 6 women, 1 man. De foto's uit dat boek staan hier op Kanders website.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In de Digibieb
Helen Goote & Mels Sluyser: Een plan van onbeschrijfelijke grootheid

In de Digibieb

De roman Een plan van onbeschrijfelijke grootheid uit 2007 is een van de meest recente boeken in onze Joodse Bibliotheek.
Helen Goote en Mels Sluyser beschrijven twee aangrijpende dagen uit het leven van de Joodse wiskundige Bram Bloch en zijn moeder Selma, die samen een bovenetage bewonen aan de Amsterdamse Sarphatistraat.
Het opnieuw opkomend antisemitisme, de toenemende anti-Israëlstemming in binnen- en buitenland en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog zijn in het narratief vaak onderwerp van heftige en emotionele discussies tussen moeder en zoon en vormen de directe aanleiding dat mathematicus Bram zijn "plan van onbeschrijflijke grootheid" bedenkt.
Hij gaat op zoek naar een wiskundige formule waarmee hij het bestaan van Israël als thuisland van de Joden definitief kan veiligstellen, opdat wat zijn vader in Auschwitz is overkomen, geen enkele Jood ooit nog overkomen zal.

In de Joodse Bibliotheek is het boek hier te lezen of te downloaden als pdf,

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Just One Kid: Joods leven in Londen in de twintigste eeuw

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Britse acteur Abraham Alfred Maron (1912-1986) vertelt in de gedramatiseerde documentaire Just One Kid (1974) het verhaal van zijn jeugd in Londens East End in de jaren dertig.
Maron groeit op in armoedige omstandigheden. Hij begint zijn werkende leven als kleermaker. In de film bezoekt hij Hanby Street, waar hij zijn atelier had, en ziet dat de veel van de huizen worden gesloopt, en dat de populatie van de buurt heel erg is veranderd. In gedramatiseerde flashbacks in zwart-wit kijkt Maron terug op zijn Joodse jeugd met familie en buren, de zware levensomstandigheden, de dood van zijn vader, zijn schooltijd en een schoolreisje naar Kent, een verjaardagsfeestje en zijn allereerste vakantie, aan zee!

Alfred Maron maakte naam als acteur in komedies en werd vaak gevraagd voor 'Joodse' rollen. Voor de ouderen onder ons: Maron was te zien in The Avengers (1961) en Fiddler on the Roof (1971), en verder in tal van populaire televisieseries.

Just One Kid werd in 2018 gerestaureerd - die versie kun je nu bekijken.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
14 - 21 februari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Tip van de week: interessant maar confronterend lijkt het Engelse programma Confronting Holocaust Denial with David Baddiel (2019), dat maandagavond wordt uitgezonden op BBC 2.


vrijdag 14 februari

 • NPO 2 Extra, 20.30: Het uur van de wolf. Afl.: Ik hou van mij (2004). De documentaire geeft een vrij genadeloos beeld van Ischa Meijer (1943-1995), die vandaag precies 25 jaar geleden onverwacht overleed.

zaterdag 15 februari

 • NPO 2, 8.35: Het Israël van Heertje en Bromet. Afl. 7: Smart. Raoul woont de herdenking van gevallen soldaten bij. Hij ontmoet daar zijn studievriendin Hanni, die woordvoerder is geweest voor het Israëlisch leger. Ook gaat hij in gesprek met een Palestijn en een Israëli die beiden een kind hebben verloren door geweld, maar toch goede vrienden zijn geworden.
 • NPO 1, 10.20. Close up. Afl.: Mr. Gaga (2015). Documentaire over de choreograaf Ohad Naharin, die al drie decennia wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Filmmaker Tomer Heyman kreeg exclusieve toegang tot de tot nog toe ongrijpbare Israëlische kunstenaar en mocht hem en zijn dansgezelschap zeven jaar lang over de hele wereld volgen, zowel privé als professioneel.

zondag 16 februari

 • Arte, 6.10: Die große Literatour. Afl.: Joseph Roths Russland. In 1926 reisde de toen net dertigjarige schrijver Joseph Roth door de jonge Sovjet-Unie, en keerde er, vele illusies armer, van terug.
 • NPO 2 Extra, 10.50: Verborgen verleden. Afl.: Isa Hoes. Actrice Isa Hoes, de dochter van een katholieke vader en een Joodse moeder, is benieuwd naar haar Joodse verleden. Hoe hebben haar voorouders zich, ondanks het antisemitisme waar ze mee te maken kregen, weten op te werken tot succesvolle burgers van Nederland en Europa?
 • BBC 2, 14.50: Painting the Holy Land. Beeldend kunstenaar Lachlan Goudie reist door Israël. Mooie beelden van het Heilige Land uit het Nieuwe Testament.
 • NPO 2, 20.35: Het Israël van Heertje en Bromet6. Afl. 7: Smart. Raoul woont de herdenking van gevallen soldaten bij. Hij ontmoet daar zijn studievriendin Hanni, die woordvoerder is geweest voor het Israëlisch leger. Ook gaat hij in gesprek met een Palestijn en een Israëli die beiden een kind hebben verloren door geweld, maar toch goede vrienden zijn geworden.
 • NPO Radio 1, 21.00: Radio Doc. Afl.: Ischa solo. Radiodocumentaire over een minder bekend aspect van Ischa’s leven: zijn toneelwerk.
 • NPO 2, 23.47: Naches. Afl.: Matsuki en Tos, broer en zus. Japanners met Joodse roots: zij heeft een kapsalon, hij runt een Amsterdamse eetbar met Japanse hapjes.

maandag 17 februari

 • Arte, 13.45: Lauf Junge lauf. (2013). Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlucht de negenjarige Srulik uit het getto van Warschau. Om te overleven moet hij zijn Joodse identiteit verborgen houden en net doen alsof hij een Pools katholiek weeskind is.
 • BBC 2, 22.00: Confronting Holocaust Denial with David Baddiel (2019). Eén op de zes mensen denkt tegenwoordig dat de omvang van de Sjoa overdreven is of dat die zelfs helemaal niet heeft plaatsgevonden. Baddiel onderzoekt in verleden en heden waarom dat zo is en waarom die denkbeelden steeds breder lijken te worden gedragen.
 • ARD/Das Erste, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Geheimmission Tel Aviv: Wie Fußball die Geschichte veränderte (2020). In februari 1970 speelden de voetballers van het Bundesliga-team Mönchen-Gladbach in Tel Aviv tegen het Israëlische nationale elftal. De Duitse sporters wonnen met 6-0.

dinsdag 18 februari

 • Arte, 9.30: 1939/40, ein "Feldzug" nach Frankreich (2010). Tweedelige serie over het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarin het verhaal wordt verteld aan de hand van uitsluitend propagandistisch beeldmateriaal uit de bioscoopjournaals van toen. Deel 1, Der Sitzkrieg en deel 2, der Blitzkrieg, worden aansluitend uitgezonden.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Te gast is journalist en schrijver Ronit Palache, van wie deze week Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan, een bloemlezing uit Ischa Meijers 'Joodse' teksten, is verschenen.
 • BBC 2, 0.15: Confronting Holocaust Denial with David Baddiel (2019). Eén op de zes mensen denkt tegenwoordig dat de omvang van de Sjoa overdreven is of dat die zelfs helemaal niet heeft plaatsgevonden. Baddiel onderzoekt in verleden en heden waarom dat zo is en waarom die denkbeelden steeds breder lijken te worden gedragen.

woensdag 19 februari

 • NPO 2, 22.55: Het vermoorde theater (2019). Documentaire van Frans Weisz over het Joodse Gosset Theater in Moskou, in de jaren twintig van de twintigste eeuw, een van de roerigste periodes uit de Russische geschiedenis. Het theater was een trefpunt voor Joodse schrijvers, kunstenaars en theatermakers. Het viel in de loop der jaren in ongenade bij het stalinistische bewind dat het culturele leven in de Sovjet-Unie volledig onder zijn controle bracht.
 • WDR, 0.10: WDR Dok. Afl.: Heil Hitler und Alaaf! - Karneval in der NS-Zeit (2008). Tot op de dag van vandaag beweren verstokte carnavalvierders in Keulen en Düsseldorf dat hun verenigingen zich nooit met de nazi's hebben ingelaten. De waarheid blijkt verbijsterend anders.

donderdag 20 februari

n.v.t.


vrijdag 21 februari

n.v.t.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner israelactie banner jonet banner joodsamsterdam banner propra banner amphora banner luna3twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven