vrijdag 8 november 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 8 november 2019 jaargang 15, nummer 38
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Halachische kwesties, oud versus nieuw?

Halachische kwesties, oud versus nieuw?

Wie al eerder een les 'Halacha aan de hand van Ma'aleh films' van onze docent Rabbinia Leo Mock heeft gevolgd, weet dat bovenstaande vraag met "Jazeker!" kan worden beantwoord. De oeroude wijsheid van de halachische ge- en verboden laat zich namelijk bijna altijd toepassen op problemen waar de moderne mens geregeld mee te maken krijgt. Het helpt om houvast te vinden - immers, ook het 'hedendaagse' van vroeger heeft raakvlakken met onze tijd!

Leo kiest ter illustratie van het gespreksthema van de lessen enkele korte films waarin moderne kwesties aan de orde worden gesteld. De films zijn gemaakt door eindexamenstudenten van de Ma'aleh School of Television, Film and the Arts, de orthodox-Joodse filmacademie in Jeruzalem.

De eerste les van deze vierdelige cursus vindt plaats op dinsdag 19 november. Je hebt nog héél even tijd om een van de laatste plekken te bemachtigen! Klik hier om je direct in te schrijven!

Het Israëlisch-Palestijns conflict: een bewogen geschiedenis in acht lessen

Het Israëlisch-Palestijns conflict: een bewogen geschiedenis in acht lessen

De eerste bijeenkomst van de acht avonden die we dit seizoen wijden aan het Israëlisch-Palestijns conflict is inmiddels achter de rug. Op 31 oktober leidde docent Peter Demant zijn cursus in, en vertelde over de Joodse achtergrond van hamatsav, zoals het conflict in het Ivriet wordt genoemd.

In de drie lessen in 2019 behandelt Demant de Arabische en islamitische achtergrond, het Britse Mandaat 1917-1948 en de drie oorlogen die Israël in 1948, 1967 en 1982 in hun greep hielden.
In 2020 volgen nog vier lessen. Klik hier om te zien waarover Demant dan zal spreken.

Natuurlijk raden we aan om de cursus in zijn geheel te volgen, maar je kunt ook losse lessen bijwonen. Stuur daarvoor een mail naar info@crescas.nl, onder vermelding van je naam en de gekozen datum.

Museumrondleiding: dertig jaar Eli Content

Museumrondleiding: dertig jaar Eli Content

Vanaf 29 november wordt in het Joods Historisch Museum te Amsterdam de Nederlandse kunstenaar Eli Content (1943) met een overzichtstentoonstelling van dertig jaar werk en leven aan de bezoekers gepresenteerd.
Natuurlijk kun je de tentoonstelling gewoon in je eentje of met vrienden gaan bezoeken, maar een rondleiding langs de kunstwerken voegt echt iets toe - je zult merken dat je toch meer ziet en voor altijd met andere ogen kijkt naar het werk van Content.

Omdat rondleidingen in het JHM alleen voor georganiseerde groepen worden gegeven, en die voor 'gewone' bezoekers dus niet beschikbaar zijn, heeft Crescas i.s.m. het Joods Cultureel Kwartier op woensdag 4 december een rondleiding gepland, speciaal voor Crescasianen. We maken er een echt uitje van, na afloop is er koffie/thee met naar keuze een bolus, brownie of boterkoek.
Mis deze unieke gelegenheid niet, en meld je snel aan op onze website!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

David Dawson was de vriend, muze en assistent van beeldend kunstenaar Lucian Freud. Voor Lucian Freud. De zelfportretten verzamelde Dawson alleen alle zelfportretten van de schilder, maar laat hij ook, mede aan de hand van Freuds levensgeschiedenis, de evolutie van zijn stijl zien.
Joodse soldaten in Duitse dienst 1814-1945, van Bas de Groot, behandelt de moeizame strijd van de Duits-Joodse gemeenschappen om na de toekenning van burgerrechten in 1812 het recht te verkrijgen als dienstplichtig militair te dienen, en niet alleen als soldaat of onderofficier, maar ook als officier.
Frits Spits (1948, geboren als Frits Ritmeester) verloor vorig jaar zijn vrouw Greetje, na een huwelijk van 45 jaar. Alles lijkt zoals het was is zijn heel persoonlijke manier van rouwverwerking, via recente Nederlandstalige liedjes over het leven en de liefde.

Uitgelicht

In een zeer dicht bos tussen Nunspeet en Vierhouten ligt aan de Pas-Opweg het 'Verscholen Dorp', een kampement bestaande uit negen, deels ondergronds gebouwde hutten, waar zich van februari 1943 tot eind oktober 1944 een kleine honderd mensen schuilhielden. Met hulp van lokale verzetsmensen, die de bewoners van voedsel voorzagen, en dankzij het zwijgen van de lokale bevolking konden er Joden, verzetsstrijders, een gewonde Britse piloot, een onduidelijke Rus en zelfs een gedeserteerde Duitse soldaat in relatieve veiligheid verblijven, tot het 'Verscholen Dorp' werd ontdekt door twee SS'ers die in het bos aan het jagen waren. Van de in totaal 84 mensen overleefden alleen de acht Joden, onder wie een jochie van zes, de ontdekking niet - zij werden vrijwel direct doodgeschoten.
Historicus Jeroen Thijssen schreef in 2005 over deze bijzondere plek en de wederwaardigheden van de bewoners van het Pas-Opkamp Het Verscholen Dorp. Ondergronds op de Veluwe 1943-1944. De editie die we hier bespreken, is aangevuld met veel nieuwe informatie, "als een plaatje dat nog verder kon worden ingekleurd", in Thijssens eigen woorden.

In het Engels

Aaron Lansky (1955) is de centrale figuur in het jeugdboek The Book Res­cuer (2019).
Als kind hoorde Lansky vaak het verhaal over zijn grootmoeder, die naar Amerika emigreerde met als enige bagage een kartonnen koffer vol Jiddisje boeken en haar sjabbeskandelaars. Die koffer belandde in de Hudsonrivier, want haar broer meende dat er voor de oude wereld in het nieuwe vaderland geen plek was.
Lansky ontdekte tijdens zijn studietijd in Montreal dat zijn in Noord-Amerika geboren Joodse medestudenten kennis van noch toegang tot het Jiddisj hadden, en dat de oorzaak daarvoor vooral lag in het verdwijnen van Jiddisje boeken - het tastbare restant van duizend jaar Joodse geschiedenis in Europa. Hij besloot een netwerk op te zetten van ‘zamlers’, mensen die als vrijwilliger overal in Noord-Amerika Jiddisje boeken gingen zoeken en ophalen, vóór er helemaal niets meer over zou zijn. Dat werd het begin van de Yiddish Book Center, dat in 1980 officieel van start ging. Lansky was toen 24.
Susan Macy vertelt Lansky’s verhaal voor kinderen van zeven tot twaalf jaar, en de prachtige tekeningen van Stacy Innerst ondersteunen het verhaal, waardoor het ook als prentenboek kan word voorgelezen.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • In februari 2020 veschijnt Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan, waarin Ronit Palache aan de hand van Ischa Meijers geschreven werk aantoont hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over Joodse kwesties.
 • Paul Wessels schrijft een boek over de voormalige Sefardische synagoge en de Portugees Israëlitische Gemeente in Den Haag. Hij is op zoek naar mensen die iets kunnen vertellen over het wel en wee van deze snoge en kehilla. Alle informatie, ook persoonlijke verhalen of informatie uit de tweede hand, is welkom! Contact via mail: pwessels8@gmail.com.

Vers uit de ramsj geplukt

Oorlog in het Westen (2017), van de jonge historicus James Holland, is het eerste deel van wat een trilogie moet worden over wat de levens van soldaten en burgers in de Tweede Wereldoorlog in de periode september 1939 tot de zomer van 1941 totaal ontwrichtte. Holland sprak voor zijn boek met honderden betrokkenen.
Lichtenstein in New York (2017) is de biografie van de kunstenaar die voor altijd met het fenomeen 'pop art' verbonden zal blijven. Schrijver Mark Bernardo plaatst Lichtenstein in New York, en laat de geschiedenis van de stad als een patroon over de mens Lichtenstein heen vallen.
Een heel ander soort biografie is Matters of Vital Interest (2018). Schrijver Eric Lerner was ruim veertig jaar innig bevriend met singer-songwriter en dichter Leonard Cohen. De mannen deelden decennialang hun lief en leed. Voor liefhebbers van Leonard Cohen een absolute must read, omdat diens levensverhaal voor het eerst vanuit een heel ander oogpunt wordt verteld.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

In de Digibieb
Wie oh wie was Herman Oversteeg?

In de Digibieb

De schrijver van het boekje dat we vandaag uit de Digibieb trekken is ene Herman Oversteeg. Maar wie wás hij? We weten helemaal niets van hem, geen jaartallen, geen foto of andere afbeelding van zijn gelaat, laat staan een idee van zijn leven, en ook in de diepste krochten van Google hebben we niets kunnen vinden. Misschien is er onder onze lezers iemand die ons iets meer over deze grote onbekende kan vertellen?

Heeft hij, en zo ja, in welke hoedanigheid, van dichtbij meegemaakt wat hij beschrijft in het titelverhaal 'Sjofele steentjes', dat hij als ondertitel 'Verhaal uit de laatste bloei-periode in de diamantindustrie' meegaf? Van bloei is voor de personages in dit mini-volksdrama over Raatje Pampel, haar verloofde Levie/Louis Koekoek en hofmaker Flip v. d. Kar nauwelijks sprake.
In het tweede verhaal, 'Markt-menschen', komt de lezer op het oude Waterlooplein, een verloren wereld met kijkers, kooplui en kopers, een in Mokums-Amsterdams uit de hand lopende ruzie en een marktmeester met pet die in onvervalste volkstaal het zaakje weet te sussen.

Dit laatste verhaal werd in 1973 opgenomen in Ochenebbisj. Verhalen en geintjes over het Amsterdamse getto (1870-1925), waarin Herman Oversteeg zich in gezelschap bevindt van andere, merendeels onbekende en vergeten Joodse schrijvers, van wie de teksten werden uitgegeven in de vorm van obscure brochures die slechts bij toeval nog te vinden zijn. Ochenebbisj werd in 2016 heruitgegeven door Uitgeverij Lubberhuizen, en werd in het voorjaar van 2019 verramsjt. Historiek schreef over deze heruitgave.

Hoewel Uitgeverij Joachimsthal niet echt in de categorie 'obscuur' valt, is het boekje Sjofele Steentjes toch uiterst zeldzaam. De Joodse Bibliotheek heeft dankzij Ewoud Sanders een exemplaar beschikbaar dat je hier digitaal kunt lezen of downloaden. Voor zover bekend is slechts één exemplaar in een openbare collectie (bij de Universiteit van Amsterdam) bewaard gebleven.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Muiden: In de Grote Kerk gaat zaterdag 9 november de muzikale theatervertelling 'De dochter van Meijer' in première. de voorstelling is gebaseerd op het boek Het uiterste der zee van Pauline Broekema, een verhaal over angst, heimwee, rouw en ongelofelijke veerkracht, over schoften en meelopers en over stille helden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • Amsterdam: In het kader van de kunstmanifestatie 'On Friendship/(Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam' wordt zondag 17 november in het Hilton Hotel de indrukwekkende film Remember Baghdad (2017) vertoond. Maakster Fiona Murphy brengt de geschiedenis van het Joodse leven in Bagdad in beeld, via verhalen van de Joodse vluchtelingen en allerlei documentaire-materiaal. De ooit bloeiende Joodse gemeenschap krijgt bij elke volgende historische gebeurtenis klappen te verwerken en bloedt geleidelijk leeg. Het is schrijnend te zien dat de Baghdadi-Joden hun naderende ondergang niet zien aankomen.
 • Delft: Het Israëlische Atar Trio neemt je zondag 17 november in Synagoge Delft mee op een muzikale reis met exotische klanken van oost naar west, onder de titel Girl Butterfly Girl. Centraal staat de muziek van Tsippi Fleischer (Haifa 1946), die haar hart verloor aan de poëzie van diverse Syrische en Libanese dichters.
 • Amsterdam: De Israëlische dichteres Mati Shemoelof, die sinds 2013 in Berlijn woont en werkt, gaat in gesprek over Antisemitism – Fears and Feelings of Jews living in Germany. Datum en locatie: woensdag 20 november in het Goethe-Institut.
 • Urecht: Halva, "The Sweetest Klezmer Orchestra", speelt moderne klezmer met invloeden van Hongaarse, Griekse en zelfs hedendaagse klassieke muziek. Te horen op donderdag 21 november in JCC Merkaz.
 • Amsterdam: 'De 22 van Deventer' is de titel van een nieuw werk van beeldend kunstenaar Amos van Gelder. Je kunt op vrijdag 22 november tussen 5 en 9, zaterdag 23 november van 2 tot 5 en zondag 24 november van 12 tot 5, gaan kijken op het adres Jacob Obrechtstraat 37-1. Lees hier meer over Amos van Gelder.
 • Bussum: muziektheatervoorstelling 'De Blues van Dick Kattenburg'' in de synagoge op zondag 24 november door Harpert Michielsen (acteur), Eleonora Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom.
 • Amsterdam: De jaarlijkse WIZO Chanoeka Bridgedrive vindt plaats op zondag 24 november in het gebouw van de LJG. Voor meer info en aanmelden graag een e-mail naar bridgedrive@wizo.nl.
 • Oostzaan: Werk van beeldend kunstenaar Gerda Roodenburg-Slagter is nog tot en met zondag 8 december te zien in de bibliotheek van De Kunstgreep.

Portegiezen in Den Haag - wie kent verhalen?

Portegiezen in Den Haag - wie kent verhalen?

Paul Wessels (1946) begon twee jaar geleden met een onderzoek naar de geschiedenis van de voormalige Sefardische Synagoge en Portugees Israëlitische Gemeente in Den Haag. Doel: een boek dat moet verschijnen bij het jubileum van de Portugese synagoge in Den Haag, die in 2025 driehonderd jaar geleden werd ingewijd.

We laten Paul Wessels zelf aan het woord over zijn motivatie:
'Ik ben vrijwel iedere sjabbatochtend in de voormalige Portugese sjoel, in het gebouw dat nu in gebruik is bij de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag. Dikwijls vraag ik mij dan af hoe het daar bijna 300 jaar geleden toeging. Ik ben er net achter gekomen dat ik op de plek zit waar in 1743 David da Fonseca gezeten moet hebben, de schrijver van een manuscript over de bouw van de Haagse snoge in 1726 en wat daar aan vooraf ging, en een manuscript over de fusie van de 2 Haagse Sefardische kehillot in 1743.
Ik ben op zoek naar mensen die iets kunnen vertellen over het wel en wee van deze snoge en kehilla. Persoonlijke verhalen zijn zeer welkom, maar ook informatie uit de tweede hand!'

Wie Paul kan helpen gelieve een mail te sturen naar pwessels8@gmail.com.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De hele Tora, geborduurd in kruissteek. Lees er meer over in Times of Israel
 • De Amerikaanse kunstschaatser Jason Brown is Joods, en koos voor de kür waarmee hij op medaillejacht gaat muziek uit Schindler’s List, weet JTA.
 • Kemal Rijken schreef voor Jonet een mooi In Memoriam voor de Joodse verzetsstrijder Max Léons, die afgelopen week op 97-jarige leeftijd is overleden.
 • In Moment Magazine een artikel waarin de Amerikaanse Roz Chast vertelt over haar Joodse cartoons.
 • Een opmerkelijk verhaal in Tablet Magazine over de Joodse Elena Rzhevskaya, die de stoffelijke resten van Adolf Hitler in de zogenaamde 'Führerbunker' wist te identificeren, en daar tientallen jaren over zweeg.
 • De Afrikaans-Joodse Israëli's in Dimona in de Negev eten al vijftig jaar veganistisch, en Israel21C schrijft erover.
 • Chantal Suissa (NieuwWIJ) is toegetreden tot het clubje columnisten dat schrijft voor Jonet.

Website van de week
The Frankenhuis Collection

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

The Frankenhuis Collection, "the world's largest personal collection documenting the two World Wars and the Holocaust of Dutch Jewry" is een verborgen parel op het www, en een feestje voor schatgravers.

Maurits (later: Maurice) Frankenhuis (1894-1969), Jood, Nederlander, zakenman, historicus, onderzoeker, schrijver, verzamelaar, numismaat, Sjoa-overlevende en filantroop, begon al op jonge leeftijd met verzamelen, van posters tot handtekeningen, medailles en munten. Die laatste hadden zijn speciale belangstelling, zodanig dat hij al in 1919 zijn drietalige Catalogue of Medals, Medalets and Plaques Relative to the World War 1914 -1919 uitgaf. In 1942 dook de familie onder in Den Haag en kwam via Westerbork in Theresienstadt terecht. In de zomer van 1945 keerde de hele familie terug naar Nederland, waar Maurice zijn, in een zelf ontworpen codetaal geschreven geheime, zeer gedetailleerde dagboek terugbracht naar leesbaar Nederlands.

Frankenhuis' verzamelwoede had door de oorlog niets aan hevigheid ingeboet, zoals de website laat zien - aan het begin van de Tweede Wereldoorlog had Maurice zijn inmiddels zeer waardevolle collectie munten, posters, medailles, foto's en documenten in veiligheid gebracht - en hij ging verbeten verder met het documenteren van de bezettingstijd via alle mogelijke vormen van objecten en documenten.

Er bestaan plannen om Frankenhuis' artefacten en archieven met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog voor alle geïnteresseerden beschikbaar te maken, zodat diens grote wens om die periode in de geschiedenis voor altijd te bewaren, en daarmee een monument op te richten voor de talloze dappere mannen en vrouwen die de Tweede Wereldoorlog door de hand van de nazi's niet hebben overleefd. Met deze voortreffelijk gemaakte website is daarmee al een begin gemaakt.

Een rondgang door The Frankenhuis Collection is als een ontdekkingsreis, waarbij je een groeiende bewondering gaat koesteren voor Frankenhuis' nooit gestilde nieuwsgierigheid, tomeloze energie en vastberadenheid.

De Joodse Bibliotheek heeft 'Westerbork en een vraaggesprek met zijn Commandant Gemmecke in 1948' digitaal voorhanden. Klik hier om het in te zien.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Israeli TV Channel 2 Profiles Charedim in New York

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

In de najaar van 2017 maakte de Israëlische journalist Yair Cherki vier reportages in Joods New York. Hij filmde onder meer in Boro Park, Williamsburg, Kiryas Joel en Lakewood, en werd met zijn camera ook bij Joodse gezinnen thuis binnengelaten.

De vier afleveringen zijn samen te bekijken op theyeshivaworld.com.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
8 - 15 november

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

vrijdag 8 november

 • NPO 2 Extra, 9.10: Verborgen verleden van Nederland. Afl.: Portugese Synagoge, al sinds 1675 als tempel midden in het Amsterdamse leven. Menig Portugees-Joodse familiegeschiedenis kent verhalen over woeste piraten, messiaanse rabbijnen en wereldreizigers, en precies daarom is de Portugese Synagoge, ondanks vervolging, ondanks de gruwelen van de Sjoa, allereerst een plek van leven.
 • NPO 2 Extra, 15.15: Close up. Afl.: Mr. Gaga (2015). Documentaire over choreograaf Ohad Naharin, die al drie decennia wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Filmmaker Tomer Heyman kreeg exclusieve toegang tot de tot nog toe ongrijpbare Israëlische kunstenaar en mocht hem en zijn dansgezelschap zeven jaar lang over de hele wereld volgen, zowel privé als professioneel.

zaterdag 9 november

 • NPO 2, 17.45: Jacobine. Afl.: Is de Kristallnacht wel verleden tijd? Jacobine Geel in gesprek met: Wolfgang Kotek, ooggetuige van de Kristallnacht, radiopresentator Frits Spits en schrijver van de bestseller 't Hooge Nest, Roxane van Iperen.
 • NPO 2, 21.05: Andere tijden special. Afl.: WOII in amateurfilm. Tientallen amateurs hebben de Tweede Wereldoorlog gefilmd, en steeds meer van hun filmpjes komen boven water. Ze geven een beeld van het dagelijks leven, maar ook grote gebeurtenissen werden vastgelegd.

zondag 10 november

 • NPO 2 Extra, 9.15: Close up. Afl.: Mr. Gaga (2015). Documentaire over choreograaf Ohad Naharin, die al drie decennia wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Filmmaker Tomer Heyman kreeg exclusieve toegang tot de tot nog toe ongrijpbare Israëlische kunstenaar en mocht hem en zijn dansgezelschap zeven jaar lang over de hele wereld volgen, zowel privé als professioneel.
 • NPO 2 Extra, 20.15: Weiner (2016). Documentaire over de Amerikaanse politicus Anthony Weiner. Hij heeft torenhoge ambities en tegelijkertijd een verbijsterend gebrek aan zelfcontrole. In korte tijd brengt hij zichzelf niet één, maar twee keer voor het oog van de gehele natie ten val. Aansluitend: Regisseur aan de keukentafel, waarin Chris Kijne spreekt met regisseur Josh Kriegman. Herh.: 11/11, 10.15.
 • TV 5, 21.00: La valise (1973). Komische avonturenfilm over de Franse geheim agent Augier die zijn Israëlische collega Bloch in het geheim en heelhuids uit probleemland Libië moet smokkelen.
 • Arte, 23.25: Nabucco. Lyrisch drama van Giuseppe Verdi, in de laaiend enthousiast ontvangen regie van Michael Beyer, gemaakt voor Opernhaus Zürich in 2019.
 • NPO 2, 0.40: Naches. Aflevering 26: Brenda van Coevorden. Het tweede en laatste deel over de ongeneeslijk zieke Bob en zijn vrouw Brenda. Ze laten hun laatste wens in vervulling gaan en nemen afscheid van elkaar met een glimlach.

maandag 11 november

 • NPO 2, 23.40: De maatschap. Afl. 1 van de vierdelige dramaserie over de opkomst en ondergang van het familie-imperium Meyer. De serie is geïnspireerd door de familiegeschiedenis van de bekende Nederlandse advocatenfamilie Moszkowicz.

dinsdag 12 november

 • ZDF, 20.15: Warum wir hassen (2019), zesdelige documentaire van Steven Spielburg waarin de cineast de oeroude menselijke emotie 'haat' onderzoekt. Afl. 3: Propaganda.
 • Canvas, 23.10: Last Chance Lawyer New York City (2018). Documentaireserie waarin we advocaat Howard Greenberg - 'The real call Saul' -, altijd op ramkoers met de openbaar aanklagers, aan het werk zien. Vanuit zijn kantoor in Brooklyn bindt hij de strijd aan met de staat, die er volgens hem per definitie op uit is de burgers een oor aan te naaien.

woensdag 13 november

n.v.t.


donderdag 14 november

 • NPO 2 Extra, 20.15: Weiner (2016). Documentaire over de Amerikaanse politicus Anthony Weiner. Hij heeft torenhoge ambities en tegelijkertijd een verbijsterend gebrek aan zelfcontrole. In korte tijd brengt hij zichzelf niet één, maar twee keer voor het oog van de gehele natie ten val. Aansluitend: Regisseur aan de keukentafel, waarin Chris Kijne spreekt met regisseur Josh Kriegman.

vrijdag 15 november

 • Arte, 13.45: Der Staat gegen Fritz Bauer (2014). Zonder de Duitse procureur-generaal Fritz Bauer (1903-1968) was SS'er Adolf Eichmann, die de logistieke regie voerde over de massavernietiging van de Joden, nooit opgepakt.
 • NPO 2 Extra, 22.00: Het uur van de wolf. Afl.: Leonard Cohen - Bird on a Wire. Documentaire over de Amerikaanse singer/songwriter/dichter Leonard Cohen (1934-2016). Dat het maken van de documentaire geen sinecure was, is te horen in een podcast van The Guardian.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner amphora banner israelactie banner propra banner jonet banner luna3 banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven