vrijdag 1 november 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 1 november 2019 jaargang 15, nummer 37
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Wegens succes in de herhaling: een cursus en een wandeling!

Wegens succes in de herhaling: een cursus en een wandeling!

vrijwel direct na het verschijnen van ons nieuwe Kennismenu waren zowel de kookworkshops Hamitbach HaParsi, twee kooklessen waarin je kennis maakt met de Perzische keuken, én de wandeling Amsterdam - Diamantstad, die je voert langs diamantslijperijen en -zagerijen (waaronder de oudste diamantfabriek van de stad), de Diamantbeurs, het hoofdkantoor van de Handwerkers Vriendenkring, de Joodse Invalide en het Amstel Hotel, plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld voor werkers in het diamantvak en het Joodse leven in Amsterdam in het algemeen, tijdens en na de industrialisatie.

Daarom hebben we voor beide activiteiten een tweede ronde op de rol gezet, en er is nog voldoende plaats als je er bij wilt zijn!

Voor de wandeling Amsterdam - Diamantstad gaan we op zondag 17 november in de benen. Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

De kookworkshops Hamitbach HaParsi vinden plaats op zondag 8 en 22 december. We beginnen om 10.30 uur, zodat er genoeg tijd is om de gerechten te koken én gezamenlijk op te eten. Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Ben Bril en zijn 'legaat' aan het Joodse boksen

Ben Bril en zijn \'legaat\' aan het Joodse boksen

Boksen is in sportkringen een tijdverdrijf waar heel veel mensen met groot genoegen naar kijken. In Nederland was profboksen onder Joden bijzonder populair. En niet alleen in ons eigen land: in Amerika werd de sport tussen de twee wereldoorlogen gedomineerd door Joden, en wereldwijd waren 26 van alle wereldkampioenen Joods.

Ook Nederland had zijn eigen boks-trots: de onvergetelijke Ben Bril (1912-2003). Van alle Nederlandse Joodse boksers, en dat waren er heel wat, is hij de beroemdste.

Over de nalatenschap van Ben Bril, het internationale Joodse boksersnetwerk en de geschiedenis van Joodse boksers in Nederland, voor, tijdens en na de oorlog, vertelt de Joodse profbokser Barry Groenteman op zondag 24 november in de boksring van zijn boksschool De Amsterdamsche Boksschool. Ben Brils goedgevulde prijzenkast heeft er een ereplaats heeft.

Kom luisteren en laat je verrassen door de spannende en boeiende verhalen!
Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Onzichtbaar zijn, en toch zichtbaar!

Onzichtbaar zijn, en toch zichtbaar!

De lezing die Amir Vudka donderdag 21 november zal geven, draagt de raadselachtige titel The Human Chameleon, en een al even cryptische ondertitel: Hybrid Jews on Screen.

Uitgangspunt voor Vudka's verhaal is de film Zelig (Woody Allen, 1983), waarin de Joodse Leonard Zelig, een onopvallende man die er alles aan doet om door iedereen aardig te worden gevonden. En dat doet hij door zich als een menselijke kameleon aan te passen aan het gezelschap waarin hij zich bevindt.

Allen draaide Zelig als een 'mockumentary', een op het oog serieuze documentaire waarin journaalbeelden worden afgewisseld met commentaren van echte onderzoekers en wetenschappers, maar niets ervan is echt.

Vudka zal in zijn Engelstalige lezing laten zien dat Ludwig Zelig lang niet het enige filmpersonage is dat als Jood in andere culturen een rol speelt, daar deels mee versmelt, maar er ook iets unieks aan toevoegt.
Ter illustratie van het verhaal worden fragmenten van de film getoond; met de opgedane kennis kun je Zelig op een later tijdstip in zijn geheel online bekijken.

Voor filmliefhebbers is deze lezing een aanrader: je gaat echt met andere ogen kijken naar films die je denkt goed te kennen!

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Bianca Stigter is vanwege haar Atlas van een bezette stad. Amsterdam 1940-1945 al door vele media gevonden. Begrijpelijk, want de schrijfster documenteerde in haar boek de oorlogsverhalen van drieduizend Amsterdamse adressen.
In Held zonder vaderland, het nieuwe boek van Miriam Guensberg, vertelt de schrijfster het verhaal van haar vader: Pools, Joods en bevrijder.
Filosoof Maxime Rovere schreef met Spinozaland, de ontdekking van de vrijheid – Amsterdam, 1677 een baanbrekend boek over de wereld van Spinoza en de mensen die daarin een rol speelden.

Uitgelicht

Abel de Jong documenteert in Had het anders gekund? het tragisch geëindigde leven van zijn vader, Sally de Jong, tweelingbroer van Loe de Jong, de gelauwerde chroniqueur van de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Maar wat veel minder mensen zullen weten is dat Sally de Jong, Loe's tweelingbroer, de eerste is geweest die in zijn essay 'De ondergang van het Nederlandse Jodendom' over de Jodenvervolging in Nederland heeft geschreven. Hij schreef het in Brussel, waar hij zijn heil had gezocht om aan deportatie en vervolging te ontkomen. Medio 1943 bereikte het document de Nederlandse regering in ballingschap in Londen, waar het ook ter kennis werd gebracht aan koningin Wilhelmina.
Abel de Jong (1940) is gaan graven in de levensgeschiedenis van zijn vader Sally, die als student geneeskunde in Auschwitz werd gedwongen kamparts Mengele te assisteren. Hij ontdekte dat dit stukje geschiedenis nergens in de befaamde boeken van zijn beroemde oom Loe werd genoemd. Wat hij verder ontdekte, is dat zijn oom, destijds in Londen werkzaam bij Bureau Inlichtingen, het essay van van zijn broer tot kort voor zijn overlijden in 2005 voor iedereen verborgen hield. Waarom? Dat is ook voor Abel de Jong een vraag. Zijn antwoord daarop blijft steken in gissen.

In het Engels

Nathan Lopes Cardozo, die al jarenlang met grote regelmaat columns levert aan Crescas, publiceerde onlangs het boek Cardozo on the Parashah. Essays on the weekly Torah portion. In deze collectie essays bekijkt hij het wekelijkse stukje Tora-tekst uit het boek Genesis vanuit verschillende standpunten, waardoor het boek voor een breed lezerspubliek interessant is, ongeacht of men religieus of seculier is, studeert of 'gewoon' behept met een grote intellectuele nieuwsgierigheid. Lopes Cardozo leest de teksten vanuit filosofisch uitgangspunt, toetst ze aan hedendaagse kwesties en betrekt ze op persoonlijke gebeurtenissen. Boeiend leesvoer kortom, voor Joden én niet-Joden!

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Over een tijdje verschijnt NOSH, mijn vegetarisch joodse keuken, het eerste kookboek van Esther Erwteman. Op Facebook bericht ze zelf over de voortgang.
 • Gerton van Boom, uitgever van Verbum, schrijft op de website van de uitgeverij een blog over 1942. Het jaar van de stilte, naar aanleiding van het gelijknamige boek van de Belgische historicus en jurist Herman Van Goethem, dat bij Verbum verscheen.
 • Ook Restaurant Hoffy's in Antwerpen komt met een kookboek, meldt de Belgische krant De Morgen. Voor gebruikers van het digitale Topics (Perscombinatie) gratis te lezen.
 • Miriam Guensberg gaat, na de officiële boekpresentatie op 2 november in Doorwerth, met haar boek Held zonder vaderland op auteurstournee door Nederland. Klik hier voor haar agenda.

Vers uit de ramsj geplukt

Exit Berlin (2014) van Charlotte R. Bonelli verhaalt hoe de jonge Luzie Hecht een week na Kirstallnacht met hulp van haar Amerikaanse neef Arnold Hatch bijna haar hele familie uit handen van de nazi's wist te houden. Ze kwamen terecht in Noord- en Zuid-Amerika, Palestina, Canada, Sjanghai en Engeland.
Rena’s belofte (2017) behelst de door Rena Kornreich Gelissen (1920-2006) opgeschreven memoires over haarzelf en haar zusje Danka, twee jonge Pools-Joodse vrouwen, die in maart 1942 met het eerste geregistreerde Joodse vrouwentransport naar Auschwitz worden gedeporteerd.
Het niet eerder vertelde verhaal van Audrey & Anne (2017) over het bezoek dat Otto Frank in de winter van 1957 brengt aan de jonge actrice Audrey Hepburn in haar Zwitserse chalet om haar te vragen voor de hoofdrol in een film over zijn dochter Anne, is door de Belgische schrijfster Jolien Janzing op papier gezet.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Wie wordt 'onze' Anne?

Wie wordt \'onze\' Anne?

Martha Mojet Kindercasting zoekt voor de speelfilm 'Mijn Beste Vriendin Anne Frank' een sprankelend meisje van 12 tot 15 jaar oud dat Anne Frank zou kunnen spelen.

De film wordt geproduceerd door Fatt Productions, geregisseerd door Ben Sombogaart en gedistribueerd door Dutch Film Works. Het script is geschreven door Marian Batavier en vertelt het waargebeurde en aangrijpende verhaal van Hannah Goslar (1928) en haar bijzondere vriendschap met Anne Frank.

Heel in het kort: we zien het verhaal door de ogen van Hannah die door Anne Hanneli wordt genoemd. De twee zijn boezemvriendinnen. Ze wonen naast elkaar in Amsterdam en gaan samen naar school. Als Anne in 1942 van het ene moment op het andere verdwenen is, denkt Hanneli dat ze is verhuisd naar Zwitserland. Dat Anne en haar familie zijn ondergedoken, weet ze niet.
In 1945 komen de vriendinnen elkaar weer tegen in concentratiekamp Bergen-Belsen, zij het in verschillende delen van het kamp en gescheiden door bewaking en prikkeldraad. Hanneli probeert Anne te helpen door voedselpakketten over het hek te gooien.
Hanneli overleeft de oorlog en woont tegenwoordig in Jeruzalem.

Ben je of ken je iemand die bij de rol van Anne zou kunnen passen?
Wil je meer weten? Mail dan alsjeblieft naam, geboortedatum, lengte, woonplaats en een aantal foto’s naar info@marthamojet.nl.

We hopen van jullie te horen. Dank alvast!

Klik HIER als je meer wilt weten over Martha Mojet Kindercasting.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

WIZO-Literatuurprijs 2019

WIZO-Literatuurprijs 2019

De WIZO-leesclubs van Nederland lezen de door de WIZO literatuurcommissie samengestelde selectie boeken - in het recente verleden verschenen, en geschreven door Joodse of Israëlische auteurs - en bepalen welke van de romans in 2019 het boeiendst is. De winnende schrijver ontvangt tijdens een feestelijke bijeenkomst de WIZO-Literatuurprijs.

Dit jaar wordt de prijs uitgereikt op zondag 10 november 2019. Plaats van handeling: De Roos, PC Hooftstraat 183 in Amsterdam.

Yora Rienstra, cabaretière, actrice en presentatrice, leidt het culturele programma en zal in gesprek gaan met de schrijvers Robert Vuijsje, Ilay den Boer en Miriam Guensberg.
Eva Durlacher geeft een presentatie over haar project ‘Gouden boeken’, waarin ze het publiek warm maakt om vorm te geven aan hun eigen levensverhaal. In ieders verhaal zitten schatten verborgen die de moeite waard zijn om naar boven te halen en te delen.

De WIZO-leesclubs lazen Nacht in Jeruzalem van David Grossman, De verbintenis van tegenpolen van Alice Hoffman, Vreemdelingen met dezelfde droom van Alison Pick, De rode dageraad van Simon Sebag Montefiore, De Weense sigarenboer van Robert Seethaler en van Meir Shalev Mijn wilde tuin.

Tijdens dit evenement worden tevens de genomineerde boeken voor de WIZO-Literatuurprijs 2020 geïntroduceerd.

Kom je ook? Meldt je aan op info@wizo.nl, o.v.v. Ik meld me aan voor het culturele programma. Entreeprijs € 15,- incl. koffie/thee, lunch en versnaperingen, over te maken op NL78ABNA0599633077 t.n.v. Stichting WIZO Cultuur.
De prijs aan de zaal is € 17,50.

Het programma is ruim op tijd afgelopen voor eventuele deelname aan de herdenking van de Kristallnacht.

In de Digibieb
Herman Heijermans: Diamantstad

In de Digibieb

De tegenstelling tussen het beeld van flonkerende edelstenen in de grote stoomslijperijen en het beeld van Amsterdam op de grens van de negentiende en de twintigste eeuw zoals Herman Heijermans de stad neerzet in Diamantstad, kon niet groter zijn. Genadeloos roept de schrijver in dit "groote-stads-verhaal" de bittere armoede, de stank, het vuil en de ellende op die in de laatste decennia van de negentiende eeuw de Jodenbuurt in hun greep hadden.
Diamantstad is een verhaal - Heijermans zelf noemt het werk in het voorwoord van de tweede druk nadrukkelijk géén roman - dat zich laat lezen als een aanklacht. De socialisten hadden grote waardering voor de haast tastbare emoties van Heijermans, die zo anders waren dan de theoretische benadering van vele van zijn schrijvende tijdgenoten.

Interessant is om te lezen wat Lodewijk van Deyssel, vaak gevreesd om zijn ongezouten kritiek op het werk van zijn collega-auteurs, in 1897 in het Tweemaandelijks Tijdschrift voor Letteren, Kunst, Wetenschap en Politiek publiceerde. "De heer Herman Heyermans Jr. is een schrijver, die tot in 1896 niet iets van waarde heeft gepubliceerd. Ik dacht niet, dat de heer Heyermans ooit iets goeds zou maken." Van Deyssel bespeurde in de "vele hele korte realistische stukjes een opmerkelijke vaardigheid, en nu en dan een enkel glimpje van talent. Zoodra hij het algemeene realisme verliet om de uitwerking in een afwijkend motief te zoeken, miste hij zijn doel.
In 1897 echter is de heer Heyermans begonnen een roman te geven, getiteld: Diamantstad. Tot mijn verbazing betoont de heer Heyermans zich hierin een uitmuntend kunstenaar en het thans bekende deel van dien roman bezit reeds een gehalte dat hem tot het voortreffelijkste doet behooren, wat wij van dien aard hebben."
Israel Querido was in 1905 in het tijdschrift Groot Nederland aanmerkelijk minder lovend en wijdt daar heel veel woorden aan. Maar Querido's kritiek kent wel degelijk nuances: "Soms leeft [Heijermans'] menschelijk-artistieke bewogenheid zich uit in mooi impressionistisch proza, in perioden van diepe klankwaarde, eigen geluid. Maar zijn aandacht als stemmingsvoeler trekt telkens naar dingen die afwijken van de groote epische lijnen, de spanten van het geheel, dat groot vastgehouden en groot gezien moet blijven om hoog-episch boven àlles uit te groeien."

Je vindt Diamantstad in de Joodse Bibliotheek, waar je het boek online kunt lezen dan wel doorbladeren, of downloaden naar je eigen computer of tablet.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: Tijdens hun Earthly Divine toernee, treedt het aanstormende Israëlische electro-pop trio Hillhar eenmalig op in Nederland met een speciale one-show-only op zaterdag 2 november in de Muziekzaal van Crea. Bandleider Louharya beschrijft de muziek van Hillhar als "een ruimte die zich bevindt in een parallelle realiteit, een ruimte die wordt beheerst door een ander set regels, waar verbeelding en werkelijkheid met elkaar verweven zijn, en waar je je eigen glazen plafond kunt doorbreken."
 • Zwolle: De 21ste Samuel Hirschlezing wordt gegeven op zondag 10 november in de synagoge van Zwolle. Spreker is Marcel Poorthuis, hoogleraar interreligieuze dialoog aan de Universiteit van Tilburg. Onder de titel 'Joodse wijsheid voor de mensheid' zal hij spreken over de wijsheid van de oude rabbijnen, die is verzameld in het Talmoed-traktaat Spreuken van de Vaderen (Pirké Avot).
 • Winterswijk: Filosoof Jan Keij geeft dinsdag 12 november in de synagoge van Winterswijk een lezing over filosoof Emmanuel Levinas onder de titel 'Levinas kijkt niet naar het ik, maar vooral naar de Ander'.
 • Den Haag: De Poolse ambassade organiseert in samenwerking met de LJG Den Haag op woensdag 13 november in de Glazen Zaal aan de Prinsessegracht een voorstelling van de film Passports for Paraguay. De film (met Engelse ondertiteling) vertelt het verhaal van de succesvolle pogingen van Poolse diplomaten en Joodse activisten om mensen te helpen ontsnappen uit de getto’s met behulp van paspoorten van Zuid-Amerikaanse landen. Toegang is gratis, aanmelden verplicht!
 • Amsterdam: 'Mahler, Gershwin en Bernstein. Drie “Joodse” grootmeesters. Kun je dat horen?' Maestro Jules van Hessen vertelt er op woensdag 13 november over in de David Lilienthal Lezing van het Levisson Instituut bij de LJG Amsterdam.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • NoCamels vat Israël voor het gemak samen in getallen. Het resultaat: het merendeel van de inwoners is gelukkig, gezond en goed opgeleid.
 • In The Guardian een artikel over de gevolgen van traumatische ervaringen voor latere generaties - een relevante vraag in tijden waarin overal ter wereld kinderen in een oorlogssituatie worden geboren en opgroeien.
 • Stel dat 'Heel Holland Bakt' een Joodse week zou hebben, hoe zou dat eruit zien? Alma stelde zich die vraag voor de Britse versie van dit razend populaire kookprogramma.
 • Alex Borstein, die een Emmy kreeg voor haar rol als Susie Myerson in The Marvelous Mrs. Maisel, draagt haar prijs op aan haar grootmoeder die de Sjoa overleefde. Haar toespraak is te zien op Variety.
 • Op Historiek is te lezen dat Bulgarije als enig Oost-Europees land tijdens de Tweede Wereldoorlog geen Joden liet deporteren.
 • Er komt een tijdelijk Holocaustmonument dat volgend jaar in alle steden van waaruit Joden zijn gedeporteerd, te zien zal zijn. In de Volkskrant een artikel over de presentatie van 'Levenslicht', het project waarvoor Daan Roosegaarde het ontwerp maakte.
 • In de Mainzer Beobachter schrijft Jona Lendering onder de titel 'De valse Mozes' een artikel over 'de eindtijd', die ook op Joden zijn uitwerking niet miste.
 • 'Big Hummus Is Watching. It Wants You To Eat More Hummus', een artikel in The Forward, gaat over… hoemoes!

Website van de week
JOMA, the Jewish secOnd generation art & family Museum Amsterdam

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

JOMA is "is an artwork in progress, beautifully located at the Brouwersgracht 49 in the heart of the monumental 17th century canal belt in the center of Amsterdam." Met deze woorden heet beeldend kunstenaar Maarten van der Heijden de bezoeker van zijn website welkom.

Je vindt er voorbeelden van Maartens eigen werk en verhalen over de Sjoa zoals die in zijn familie worden verteld.

Maarten is actief op Facebook, waar hij regelmatig updates plaatst over JOMA.

Het fysieke museum gaat ergens begin 2020 open - tot die tijd moet men het doen met het vele fraais dat op joma-amsterdam.nl te zien is!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Idan Raichel - Katoov Mi'lemala (Written From Above)

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Goed beschouwd verdient deze summiere video van de nieuwe song van Idan Raichel de naam 'video' niet - er beweegt weinig. Maar het is weer een échte 'Raichel', en dus, volgens jullie redacteur, de aandacht meer dan waard.
De tekst is toegevoegd in het Ivriet en in Engelse vertaling.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
1 - 8 november

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips van de Week. Zaterdagavond is bij NPO 2 Extra de documentaire Down the Deep Dark Web (2016) te zien. Herhaling op woensdagmiddag.
Zondagnacht vertoont de ZDF in de serie ZDF-History de aflevering Der 9. November - Schicksalstag der Deutschen. Geen andere dag heeft zoveel betekenis in de Duitse geschiedenis als 9 november.


vrijdag 1 november

 • NPO 2 Extra, 20.30: Letters From Baghdad (2016). Documentaire van Zeva Oelbaum en Sabine Krayenbühl over archeologe Gertrude Margaret Lowthian Bell (1868-1926) die op een bijzondere manier het Midden-Oosten in kaart bracht, en daarmee de basis legde voor de nieuwe grenzen van het gebied na de Eerste Wereldoorlog.

zaterdag 2 november

 • NPO 1, 10.30: Close up. Afl.: Norman Foster, architect. Sir Norman Foster koestert een grote liefde voor de combinatie van schoonheid en functionaliteit. Dat is terug te zien in gebouwen als de futuristische kegelvormige wolkenkrabber in Londen, het Centre for Brain Sciences van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en in grote projecten als het viaduct van Millau in Frankrijk.
 • NPO 2, 21.00: Voor wie steek jij een kaarsje op?. Op Allerzielen programmeert KRO-NCRV een terugblik op het afgelopen jaar. Een van de belangwekkende verhalen is dat over het indrukwekkende leven van Auschwitz-overlevende Frieda Menco (93), die zich tot haar dood in februari inzette voor een betere wereld.
 • NPO 2 Extra, 22.05: Down the Deep Dark Web (2016). Documentaire over het Dark Web, een deel van het internet dat niet wordt geïndexeerd door zoekmachines. De Israëlische journalist Yuval Orr (1984) ging op onderzoek uit.
 • NPO 2, 23.30: Im Labyrinth des Schweigens (2014). Het in gebleekte tinten gevangen speelfilmdebuut van de Italiaans-Duitse acteur en televisieregisseur Giulio Ricciarelli houdt het midden tussen een historisch drama en een thriller.

zondag 3 november

 • Arte, 20.15: Amen (2002). Indringende verfilming door Costa-Gavras van Der Stellvertreter van Rolf Hochhut, waarin een gelovige SS-er besluit dat de hele wereld zou moeten weten hoe Joden in de concentratiekampen met Zyklon B worden vergast. De reactie van de wereld blijft uit, tot zijn verbijstering.
 • BBC 4, 23.05: Stanley Kubrick: A Life in Pictures (2001). Een inkijkje in de werkwijze van een perfectionist, via gesprekken met bewonderaars en acteurs die vertellen over zijn werk en de soms moeizame samenwerking.
 • ZDF, 23.45: ZDF-History. Afl.: Der 9. November - Schicksalstag der Deutschen. Geen andere dag heeft zoveel betekenis in de Duitse geschiedenis als 9 november. Vanaf 1848 tot 1990 vormde juist die dag een keerpunt in de geschiedenis: in 1848 mislukte op die dag de revolutie, in 1938 vormde 9 november met de Kristallnacht een dieptepunt.
 • NPO 2, 0.40: Naches. Afl. Acteur en theatermaker Jelle Zijlstra kijkt met een kritisch oog naar onze wereld van religie, macht en saaiheid, zet zich in voor de homobeweging en is voorzanger in een synagoge.

maandag 4 november

 • NPO 2 Extra, 15.25: Verborgen verleden van Nederland. Afl.: Portugese Synagoge, al sinds 1675 als tempel midden in het Amsterdamse leven. Menig Portugees-Joodse familiegeschiedenis kent verhalen over woeste piraten, messiaanse rabbijnen en wereldreizigers, en precies daarom is de Portugese Synagoge, ondanks vervolging, ondanks de gruwelen van de Sjoa, allereerst een plek van leven.
 • NPO 2 Extra, 20.30: Close Up. Afl.: De passie van Spits. Intiem portret van Frits Spits, radio-icoon en deze week verkozen tot de belangrijkste radiomaker van de vorige eeuw, gezien door de ogen van zijn vaste luisteraars en hun herinneringen aan zijn carrière. Spits zelf, die dit jaar afscheid neemt van een carrière die met zich meebracht dat hij bijna veertig jaar dagelijks op de radio was, mijmert over het afscheid van een 'way of life'.
 • Arte, 0.05: La Roue (1923). Vrijwel vergeten Franse stomme film van de pionier van de speelfilm, Abel Gance, over treinmachinist Sisif, het meisje Norma en Sisifs zoon Elie, en een verwoestend treinongeluk.

dinsdag 5 november

 • NPO 2, 23.20: De zaak Menten. Laatste aflevering van het driedelig docudrama waarin journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het weekblad Accent, in de jaren zeventig van de vorige eeuw geleidelijk persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

woensdag 6 november

 • NPO 2 Extra, 13.50: Down the Deep Dark Web (2016). Documentaire over het Dark Web, een deel van het internet dat niet wordt geïndexeerd door zoekmachines. De Israëlische journalist Yuval Orr (1984) ging op onderzoek uit.
 • NPO 2 Extra, 20.45: Close up. Afl.: Mr. Gaga (2015). Documentaire over choreograaf Ohad Naharin, die al drie decennia wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Filmmaker Tomer Heyman kreeg exclusieve toegang tot de tot nog toe ongrijpbare Israëlische kunstenaar en mocht hem en zijn dansgezelschap zeven jaar lang over de hele wereld volgen, zowel privé als professioneel.

donderdag 7 november

 • Mezzo, 17.46: Les quatre concertos de György Ligeti (1923-2006). Het Ensemble intercontemporain o.l.v. Matthias Pintscher speelt het vioolconcert, celloconcert, pianoconcert en hoornconcert van deze in Roemenië geboren Hongaars-Joodse componist, die volgens Reinbert de Leeuw "het woord minder niet kende."

vrijdag 8 november

 • NPO 2 Extra, 9.10: Verborgen verleden van Nederland. Afl.: Portugese Synagoge, al sinds 1675 als tempel midden in het Amsterdamse leven. Menig Portugees-Joodse familiegeschiedenis kent verhalen over woeste piraten, messiaanse rabbijnen en wereldreizigers, en precies daarom is de Portugese Synagoge, ondanks vervolging, ondanks de gruwelen van de Sjoa, allereerst een plek van leven.
 • NPO 2 Extra, 15.15: Close up. Afl.: Mr. Gaga (2015). Documentaire over choreograaf Ohad Naharin, die al drie decennia wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Filmmaker Tomer Heyman kreeg exclusieve toegang tot de tot nog toe ongrijpbare Israëlische kunstenaar en mocht hem en zijn dansgezelschap zeven jaar lang over de hele wereld volgen, zowel privé als professioneel.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner jonet banner propra banner joodsamsterdam banner amphora banner israelactie banner luna3twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven