vrijdag 13 september 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 13 september 2019 jaargang 15, nummer 32
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Stromingen binnen het chassidisme

Stromingen binnen het chassidisme

Het chassidisme is een relatief jonge beweging binnen het Jodendom, maar toch neemt deze stroming een prominente en zeer zichtbare plaats in. Hoe kon deze Joods-relieuze beweging, die rond 1770 door Israel Ben Eliezer, ook bekend als de Baal Shem Tov, werd opgericht, zich in de negentiende eeuw vanuit Oost-Europa zo snel naar delen van West-Europa, het Heilige Land en de Verenigde Staten verspreiden?

In drie lezingen op 30 oktober, 6 en 13 november ga je met Bart Wallet op zoek naar de oorsprong en de achtergronden van het chassidisme en ontdek je waaraan dat nog altijd voortdurende succes te danken is, en ook hoe de Belzer, de Bratslaver, de Satmarer en de Lubavitcher chassidiem tot hun eigen invulling van het chassidisme zijn gekomen.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Spinoza, de Ethica en de Tora

Spinoza, de Ethica en de Tora

Baroech Spinoza was al overleden toen in 1677 zijn magnum opus Ethica, Ordine Geometrico Demonstrata (Ethiek volgens een geometrische methode uiteengezet) werd gepubliceerd. Mede door de geometrische vorm wordt 'Ethica' vooral gezien als een tijdloze en bijzonder abstracte filosofie. Je zou zeggen dat er in een dergelijk abstract werk voor de Tora, volgens Spinoza toch vooral een historisch document, geen plaats is, maar er zijn verschillende passages waarin Spinoza de Tora niet alleen noemt maar zelfs een nieuwe theologische interpretatie formuleert.

In het referaat Spinoza, de Ethica en de Tora, dat professor Eric Schliesser op dinsdag 5 november voor Crescas zal geven, wordt ingegaan op het belang van deze passages en hoe deze moeten worden begrepen als een vervanging van, of toevoeging op, de Joodse commentaren op de Tora (zoals die van Rasji en RaMBaM), die we vaak in een choemasj (gedrukte Tora) vinden.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Frances Liardet brengt in We moeten dapper zijn een ode aan de liefde voor een kind in de chaos van de Tweede Wereldoorlog.
Rond de legendarische, flamboyante vastgoedmagnaat Maurits 'Maup' Caransa (1916-2009) deden in de jaren zestig van de vorige eeuw talloze verhalen de ronde, die bijna wekelijks de krant haalden. Historicus Wim Pelt wist met grote vasthoudendheid voldoende materiaal te verzamelen voor een biografie van Caransa, die simpelweg Maup Caransa heet.
Achter de façade is een combinatie van een reisgids en een geschiedenisboek, waarin Kees en Chrisje Brants de lezer meeneemt op 24 wandelingen dwars door Parijs, rond thema’s als revolutie, seks, moord en doodslag, immigratie, oorlog, Joods Parijs, de illusies van machthebbers en dromen van bohémiens.

Uitgelicht

Op 1 september 2019 overleed oud-verzetsman Harry Cohen, na 99 veelbewogen levensjaren. Zijn vrouw Sieny Kattenburg stierf op 8 februari 2019. Zij werd 94. Het boek Harry en Sieny. Overleven in verzet en liefde, waar Esther Shaya ruim anderhalf jaar aan werkte en waarvoor ze vele uren sprak met Harry en Sieny en tal van mensen die met het echtpaar een geschiedenis delen, verscheen in oktober 2018 en werd gepresenteerd in het bijzijn van Harry, die ook het eerste exemplaar in ontvangst nam.

Het indrukwekkende levensverhaal van Sieny (1924) en Harry (1920) heeft Shaya verwerkt tot een boek dat leest als een combinatie van een geschiedenisboek met foto's die het verhaal tot leven brengen en een spannende roman, "al vond Harry het helemaal niet belangrijk dat hun oorlogsverhaal in een boek zou worden vastgelegd."
Nu Harry en Sieny er niet meer zijn, brengt het Crescas Boekennieuws hun levensverhaal nogmaals onder de aandacht. "Harry en Sieny. Overleven in verzet en liefde is een prachtig boek, dat van grote betekenis is voor de naoorlogse generaties", zoals burgemeester Femke Halsema het in haar toespraak bij de boekpresentatie verwoordde.

In het Engels

Deze week bespreken we niet één boek, maar geven het woord aan de Israëlische auteur Ayelet Gundar-Goshen. "De situatie in het Midden-Oosten, waarin oorlog en politiek de boventoon voeren, dient als prisma waardoorheen alle literatuur uit het gebied moet worden bekeken." Goshen koos voor de website Five Books de vijf boeken die volgens haar tot de beste Israëlische literaire fictie behoren, en legt uit waarom ze juist deze boeken haar voorkeur genieten.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Deze week verscheen Ik is een ander, de derde poëziebundel van Frank Diamand (1939). De nieuwe bundel is opgedragen aan zijn geliefde Evelien Gans, die op 19 juli 2018 overleed.
 • De Utrechtse uitgeverij Lebowski laat op haar website weten dat Halina Reijn en Carice van Houten de filmrechten "hebben verworven van 't Hooge Nest" van Roxane van Iperen.
 • Renée Sanders gaat zondag 15 september bij de Amsterdamse Boekhandel in gesprek met Clairy Polak over haar boek Voorbij, voorbij.
 • Op de longlist van de BookSpot Literatuurprijs 2019 vinden we in de categorie non-fictie Linda Polman met Niemand wil ze hebben, Abram de Swaan met Tegen de vrouwen, Marja Vuijsje met Oude dozen, Dore van Duivenbode met Mijn Poolse huis, Herman Van Goethem met 1942 en Jan Brokken met De rechtvaardigen. Dit laatste boek is ook genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2019, die op 27 oktober wordt uitgereikt.
 • Volgende week verschijnt Sontag, haar leven en werk, de Nederlandse vertaling van de omvangrijke biografie die Benjamin Moser schreef over de toonaangevende intellectueel en feminist Susan Sontag (1933-2004). In Vrij Nederland verscheen een artikel van de hand van Benjamin Moser over Sontag.

Vers uit de ramsj geplukt

De roman De asielzoeker (2010) van Arnon Grunberg gaat over Christian Beck, die zijn terminaal zieke levenspartner de ruimte geeft om met een asielzoeker te trouwen die bij hen in komt wonen. In deze bizarre driehoeksverhouding begeleidt hij zijn vrouw naar het onontkoombare tragische maar ook bevrijdende levenseinde.
In Drie minuten in Polen (2015) vertelt Glenn Kurtz het verhaal van een verloren wereld. In 1938, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, trekken de grootouders van Kurtz door Europa en maken een film in hun geboorteplaats Nasielsk, in Polen. Die drie minuten durende film blijkt de belangrijkste getuigenis van een wereld die voorgoed verloren is.
Notes on a Century. Reflections of a Middle East Historian (2012) bevatten de memoires van de Brits-Amerikaanse oriëntalist en historicus Bernard Lewis (1916-2018). In 2004 deed hij stof opwaaien met zijn visie dat Europa aan het eind van de 21ste eeuw deel zal uitmaken van de Arabische wereld.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

In de Digibieb
Kom eens langs in de Crescas Digibieb!

In de Digibieb

Ken je onze digitale Joodse Bibliotheek, in Crescas-gelederen ook wel de Digibieb genoemd? Je vindt er een unieke collectie digitale boeken van Nederlandstalige Joodse schrijvers. Het bijzondere van de Digibieb is dat een aanzienlijk deel van de boeken - vele zijn van bijna vergeten auteurs - zo zeldzaam is dat je ze in de meeste gevallen niet meer in de boekhandel zult vinden. Terwijl ze nog altijd lezenswaardig zijn, al was het maar omdat in het werk van die schrijvers vaak een wereld uit lang vervlogen tijden tot leven wordt gebracht.
Je vindt er werken van Jaap Meijer, Herman Heijermans, Meijer Sluyser, Carry van Bruggen, Philip Mechanicus, Maurits Mok, Sal Santen en zelfs een boekje van Anne Frank!

De Digibieb telt inmiddels ongeveer negentig auteursnamen, waarvan sommige pseudoniemen zijn, en vele honderden van hun boeken. De collectie wordt ook nog altijd uitgebreid. Regelmatig even virtueel binnenlopen loont zeker de moeite.
Af en toe roepen we de hulp in van onze lezers, bijvoorbeeld als we meer informatie nodig hebben over een auteur, of eventuele rechthebbenden zoeken van een boek dat we willen opnemen.
Waar we meer over willen weten is hier te vinden. Kun je ons helpen? Stuur een mail naar info@crescas.nl. Alvast dank!

Van de Joodse Bibliotheek hoef je geen lid te worden. Je kunt er net zolang rondneuzen als je wilt, en online door de boeken bladeren. Je kunt de boeken op je computer of tablet lezen, of ze downloaden als pdf om offline verder te lezen.

Op joodsebibliotheek.nl kun je op auteur en op titel zoeken, en ook op woorden. Maar pas op met dat laatste: wil je bijvoorbeeld weten welke auteur schrijft over Rosj Hasjana, dan krijg je voor déze spelling al 62 resultaten!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Delft: Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september is Synagoge Delft geopend voor rondleidingen en diverse muzikale activiteiten en evenementen.
 • Amsterdam: Stel uw kennis van de Israëlische politiek op dinsdag 17 september op de proef bij de CIDI-pubquiz. We betrekken voor deze gelegenheid een toplocatie met een adembenemend uitzicht over de stad. De toegang is gratis, maar aanmelding is verplicht. De details ontvangt u na aanmelding op www.cidi.nl.
 • Utrecht: De Israëlische pianiste Anat Fort treedt donderdag 19 september op in TivoliVredenburg met haar vaste bassist Gary Wang en slagwerker Roland Schneider. Het trio presenteert tevens zijn nieuwe album Colour.
 • Amsterdam: In een feestelijk release-concert op zondag 22 september presenteren sopraan Channa Malkin en gitarist en Nederlandse Muziekprijswinnaar Izhar Elias in de historische Amstelkerk aan het Amstelveld hun nieuwe album Songs of Love and Exile, met Ladino-liederen en muziek van Mario Castelnuovo-Tedesco. Geïnspireerd door hun eigen Joodse achtergrond verklanken zij het gevoel van liefde voor een thuisland en heimwee naar vrienden en familie die ver weg zijn.
 • Leeuwarden: Jofel, de Joodse cultuurdag, vindt dit jaar plaats op zondag 22 september. Plaats van handeling: Tresoar, de schatkamer van Fryslân. Ook deze tiende editie biedt weer een prachtig programma met lezingen, muziek en films.
 • Groningen: De vijftig bekendste werken van Jozef Israëls (1824-1911) zijn tot en met 29 september te zien in Synagoge Groningen tijdens de tentoonstelling '50x Israëls: het succes in fotogravures'. Op de laatste dag van de expositie geeft prof. dr. Chris van Weel in Synagoge Groningen, omringd door de schilderijen van Jozef Israëls, een presentatie over zijn beroemde betovergrootvader.

De Europese Dag van het Cultureel Joods Erfgoed wordt op zondag 15 september op tal van plaatsen gevierd. Kijk op Facebook voor een aantal highlights waar je in Nederland bij kunt zijn.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • The Philadelphia Inquirer laat de lezers meekijken in de bijzondere synagoge die de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (1867-1957) ontwierp en die dringend aan restauratie toe was.
 • De vrijwel vergeten Joodse gemeenschap van Edam wordt door Historiek onder de aandacht gebracht.
 • Times of Israel dook in de waargebeurde geschiedenis die ten grondslag ligt aan de netflix Original serie The Spy.
 • Good old Philologos onderzocht voor Mosaic Magazine de oorsprong van de ronde gevlochten challe die bij feestelijke gelegenheden op tafel komt.
 • Het nummer 'Time Out' van jazzpianist Dave Brubeck (1920-2012) heeft de jazzmuziek voor altijd veranderd, schrijft Open Culture. Dus niet het veel bekendere 'Take Five' …
 • Bij RTV Noord kun je de video bekijken over de onthulling van de gedenksteen voor het voormalig Joods bejaardenhuis Beth Zekenim in Groningen. In het Dagblad van het Noorden een achtergrondartikel.
 • Verzetsstrijdster en horlogemaakster Corrie ten Boom (1892-1983) wordt door website A Mighty Girl uitgebreid belicht.

Website van de week
Mainzer Beobachter

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Het weblog van de Nederlandse historicus Jona Lendering is een bron van informatie en vreugde. Bijna dagelijks plaatst hij nieuws, altijd voorzien annotaties en links.

Jona Lendering schreef een aantal boeken, waaronder in 2014 Israel verdeeld, hoe uit een klein Koninkrijk twee wereldreligies ontstonden (helaas uitverkocht).

Wie Lenderings maandelijkse oudheidkundige nieuwsbrief kent, weet dat hij een verfijnde keuze maakt uit het archeologische nieuws, en daarbij ook kritiek op de berichtgeving niet schuwt.

Op de prima opgezette website mainzerbeobachter.com kun je zoeken op land, en uiteraard kom je daar ook Israël tegen.

De belettering en de naam van de Mainzer Beobachter komen Duitsig/Gothisch over, maar ze verwijzen uitsluitend naar een ander verleden, zoals Lendering zelf uiteenzet in de tab Jona Lendering?.
Met één klik op de rode knop Mail kun je je abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
'If There Weren't Any Jews'

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Amerikaanse jazz comedian David Zasloff nam in 2017 een song op met de opmerkelijke titel 'If There Weren't Any Jews'. De tekst - te vinden op de YouTube-pagina - zet kort op een rijtje dat de wereld er zonder Joden heel anders zou hebben uitgezien.
De song ging wereldwijd in Joodse kringen viral. Luister maar en je snapt precies waarom! Terecht zegt een van de commentaren: er hadden gemakkelijk nog vijftig coupletten bij gekund. Anderzijds: in de beperking toont zich de meester, toch?

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
13 - 20 september

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Drie héél verschillende tips. Bij NPO 1 spreekt Tjitske Mussche zondagmorgen in het VPRO-programma Boeken met Benjamin Moser over zijn boek Sontag - Haar leven en werk.
Dinsdagavond bij NDR Kultur in het programma Feature aandacht voor de New-Yorkse fotografe Nan Goldin, die de farmaceutenfamilie Sackler op de korrel heeft. Zij houdt die familie verantwoordelijk houdt voor de opiaten-crisis in de VS. Inmiddels ligt er een miljardenschikking op tafel, maar die is zeer omstreden.
BBC 2 brengt donderdagavond de documentaire 1944: Should We Bomb Auschwitz? Voor het eerst wordt het complete verhaal verteld van het immense morele dilemma waar de geallieerden zich in 1944 voor geplaatst zagen toen ze uit de eerste hand vernamen welke verschrikkingen zich in het vernietigingskamp afspeelden.


vrijdag 13 september

 • NPO Extra, 23.15: Amy Winehouse live at Shepherd’s Bush. Een concert van Amy Winehouse, opgenomen in Londen in 2007. Met haar band speelt de Britse zangeres nummers van haar tot dan verschenen albums Frank en Back To Black. Herh.: 17/9, 16.40.
 • ARD, 23.30: Der Tel-Aviv Krimi, vierdelige Duitse misdaadserie. Afl.3: de net naar Tel Aviv verhuisde commissaris van politie Sara Stein valt met haar neus in de boter: de hoofdinspecteur is vermoord.
 • Stingray Classica NL, 17.41: Pianomania - Menahem Pressler. Pianist Menahem Pressler speelt met het Gulbekian Orchestra o.l.v. Leo Hussain muziek van Mozart, Chopin, Strawinsky en Debussy.

zaterdag 14 september

 • Arte, 5.50: Stadt Land Kunst. Afl.: Spezial Israel. Over de Franse schrijver François-René de Chateaubriand, een romanticus in het heilige land, Herodes de Grote, bouwmeester van Judea, en de absolute 'must': het strand van Tel Aviv.
 • NPO 1, 9.50: VPRO Boeken. Caroline Lo Galbo spreekt met Elma Drayer over haar boek Witte schuld, waarin ze identiteitspolitiek in de mediawereld, literatuur, kunst en politiek bespreekt. Ook te gast: Oek de Jong over Zwarte schuur, een roman over het kwaad, over schuld en geweten, over de demonen die een leven begeleiden. Herh.: NPO 2 Extra, 16/9, 11.30.
 • Arte, 23.30: Philosophie. Afl.: Antisemitismus, ein ganz gewöhnlicher Hass? Een gesprek met onder andere rabbijn en schrijfster Delphine Horvilleur en historica Marie-Anne Matard-Bonucci over de oorzaken, wortels en aard van het antisemitisme.

zondag 15 september

 • Arte, 8.40: Der Krieg und ich. Achtdelige jeugdserie waarin kinderen vertellen hoe zij de Tweede Wereldoorlog beleefden. Afl. 3: Sandrine und Calum. De vader van de dertienjarige Sandrine is dorpsdominee en helpt samen met zijn gezin Joden die voor het naziregime vluchten.
 • NPO 1, 11.20: VPRO Boeken. Tjitske Mussche spreekt met Benjamin Moser over zijn boek Sontag - Haar leven en werk. Moser laat de onzekerheid zien waarachter de Amerikaanse schrijfster en cineaste Susan Sontag (1933-2004) zich met een publiek masker verschool. Ook gaat hij in op Sontags romans, films, dagboeken en essays over kunst en camp, porno en politiek, feminisme en homoseksualiteit, faam en stijl, fascisme en communisme. Ook te gast: Maarten 't Hart over zijn nieuwste roman De nachtstemmer.
 • Arte, 12.00: Die Abenteurer der modernen Kunst. Afl.: Mitternacht in Paris (1939-1945). In de jaren dertig van de twintigste eeuw krijgen Parijse kunstenaars te maken met het opkomende fascisme.
 • NPO Extra, 18.10: Amy Winehouse live at Shepherd’s Bush. Een concert van Amy Winehouse, opgenomen in Londen in 2007. Met haar band speelt de Britse zangeres nummers van haar tot dan verschenen albums Frank en Back To Black. Herh.: 17/9, 16.40
 • NPO 2 Extra, 19.05: Tussenuur Slam, een kort programma waarin jonge woordkunstenaars een podium krijgen om hun verhaal te doen. Afl.: 'Spoken Word artiest' Lev Avitan - De vreemdeling. Een krachtig en gelaagd betoog over vooroordelen, stereotypes en xenofobie.
 • NPO 2, 0.41: Naches. Afl.: theatermaker Flip de Liema, Hij heeft een aantal voorstellingen gemaakt met Nesjomme. De voormalige schoolmeester is soms wel iets te serieus, maar gelukkig heeft hij twee prachtige zangeressen aan zijn zijde, die hem uitdagen en bij de les houden.

maandag 16 september

 • NPO 2 Extra, 7.30: BuitenSpelen. Zangeres Anat Spiegel begeleidt zichelf op harmonium en elektrische gitaar in de tuin van het Nutshuis in Den Haag.
 • BBC2, 22.00: Rise of the Nazis. Britse documentaire over de snelle verandering in Duitsland van liberale democratie, verkiezingen en rechtstaat tot een moordzuchtige dictatuur. Afl. 3: Night of the Long Knives.
 • NDR Radio Kultur, 22.00: Am Abend vorgelesen. Afl.: Hiob - Roman eines einfachen Mannes. Hans Patsch leest voor uit deze roman van Joseph Roth.
 • NPO 2 Extra, 23.00: Podium Dans. Afl.: de Israëlische choreograaf Itamar Serussi (39), die als danser begon bij Batsheva en bij het inmiddels opgeheven danshuis Station Zuid zijn persoonlijke en zeer fysieke stijl en het gebruik van humor en improvisatie in choreografieën ontwikkelde. Herh.: 17/9, 11.30.

dinsdag 17 september

 • WDR 3, 19.04: Hörspiel. Afl.: Wie wir jetzt leben. Het verhaal van Susan Sontag The Way We Live Now uit 1986, over het begin van de Aids-crisis, is bewerkt tot hoorspel.
 • NDR Kultur, 20.00: Feature. Afl. De New-Yorkse fotografe Nan Goldin heeft de farmaceutenfamilie Sackler op de korrel, die ze verantwoordelijk houdt voor de opiaten-crisis in de VS. Zeer actueel, gezien een artikel in The New York Times van 11 september 2019.
 • ARD/Das Erste, 22.45: Vor der Morgenröte (2016). Stefan Zweig, de gevierde Weense literator en Joodse pacifist, ontvlucht zijn vaderland en komt uiteindelijk samen met zijn geliefde Lotte Altmann in Brazilië terecht. Het verhaal wordt in 6 episodes verteld.

woensdag 18 september

 • Arte, 9.45: Jüdisch in Europa. Filmproducent Alice Brauner en publicist Yves Kugelmann, beiden Joods, reisden naar Berlijn, Venetië, Boedapest en Marseille, waar ze Joodse families, mensen uit kunst en cultuur, rabbijnen en journalisten spraken en te horen kregen hoe het tegenwoordig is om als Jood in Europa te leven. Het tweede deel van dit tweeluik wordt aansluitend uitgezonden.
 • NPO 2 Extra, 23.45: BuitenSpelen. Ensemble Oi Va Voi (Refugee) bracht, na een radiostilte van negen jaar, in november 2018 zijn nieuwe album Memory Drop uit. Ze speelden in de open lucht bij culturele vrijhaven De Nijverheid in Utrecht.

donderdag 19 september

 • BBC 2, 22.00: 1944: Should We Bomb Auschwitz? Voor het eerst wordt het hele verhaal verteld van het immense morele dilemma waar de geallieerden zich in 1944 voor geplaatst zagen toen ze uit de eerste hand vernamen welke verschrikkingen zich in het vernietigingskamp afspeelden.
 • NPO 2, 23.55: 2Doc. Afl.: King Bibi Netanyahu. Dinsdag 17 september mogen de Israëlische kiezers voor de tweede maal dit jaar naar de stembus. De documentaire King Bibi Netanyahu laat aan de hand van media-optredens zien hoe de premier zich in de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld.

vrijdag 20 september

 • NPO 2, 21.05: Een bezeten wereld. Geschiedenisserie over Nederland in de jaren twintig en dertig. Afl. 3: Vreemdelingen. Als in de jaren dertig de crisis uitbreekt, zijn vreemdelingen steeds minder welkom, en wanneer Joodse vluchtelingen uit Duitsland massaal hun toevlucht in Nederland zoeken, gaan de grenzen dicht.
 • NPO 2, 23.55: Woman in Gold (2015). Matig ontvangen drama over het juridische gevecht van de bejaarde Maria Altmann, nichtje van Adèle Bloch-Bauer, om 'Dame In Goud', het wereldberoemde portret dat Gustav Klimt tussen 1903 en 1907 van haar tante maakte, terug te krijgen.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner amphora banner propra banner jonet banner israelactie banner luna3 banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven