vrijdag 10 mei 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 10 mei 2019 jaargang 15, nummer 16
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Ivriet leren via Skype!

 Ivriet leren via Skype!

De zomer doemt op aan de horizon, en misschien heb je je reis naar Israël zelfs al geboekt. Maar aan lessen of zelfstudie modern Hebreeuws ben je niet toegekomen. Daarvoor heeft Crescas dé oplossing: Skypelessen Ivriet!
Onze docent Shelly Bodenheimer geeft je via Skype-chatgesprekken privéles in het leren schrijven, lezen, luisteren en spreken van modern Hebreeuws en bespreekt het via de e-mail opgestuurde huiswerk.
Het is een nieuwe manier van studeren, maar wel een die inmiddels wereldwijd wordt gebruikt en die zeer goede resultaten oplevert.

Op onze website lees je hoe deze digitale lesmethode precies werkt en wat de minimale vereisten zijn om maximaal voordeel uit de lessen te halen.

Over stambomen en familiegeschiedenissen

Over stambomen en familiegeschiedenissen

Genealogie is 'hot'. Televisieprogramma's als 'Who do you think you are' (BBC) en 'Verborgen verleden' (NPO) zijn enorm populair, en de commercials voor websites die mensen helpen hun familiehistorie te ontrafelen, komen bijna dagelijks voorbij.

'Gewone' genealogie is een hele klus, want hoe en waar begin je met het zoeken van gegevens? Wat weet je al en hoe is die kennis in te passen in een groter geheel? Lijnen lopen dood en familieverhalen blijken niet te kloppen, maar vaak is de aanhouder de winnaar.

Joodse genealogie loopt daarmee gedeeltelijk parallel, maar de weg naar een eindresultaat leidt voor een aanzienlijk deel langs andere paden, vaak met niet minder hobbels die moeten worden genomen. Joods stamboomonderzoek maakt gebruik van specifiek Joodse bronnen, en dan hebben we het nog niet eens over de roemruchte 'misjpologie', de mondelinge overlevering van wie aan wie verwant is.

Voor onze online Basiscursus Joodse genealogie hebben wij al het nodige voorwerk gedaan, zodat je zelf niet meer hoeft uit te zoeken welke genealogie-software die is toegespitst op Joodse aspecten, goed en betrouwbaar is. Je kunt meteen aan de slag!

Klik hier voor meer informatie en hoe je met enkele muisklikken de beschikking kunt krijgen over dit bijzondere materiaal.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Stella, is het indrukwekkende liefdesverhaal over trouw en verraad in de Tweede Wereldoorlog, opgeschreven door de Duitse journalist Takis Würgen (1985). De roman is gebaseerd op het leven van 'Greiferin' Stella ('das blonde Gift') Kübler-Isaacksohn (geboren Goldschlag, 1922-19941).
Het land van heimwee is de debuutroman van Patty Harpenau. Het verhaal, waarin lot, toeval en de kracht van familie een belangrijke rol spelen, is gebaseerd op een waargebeurde familiegeschiedenis.
De Tweede Wereldoorlog in infographics is het resultaat van nauwe samenwerking tussen Jean Lopez, Nicolas Aubin, Vincent Bernard en Nicolas Guillerat. Dit Franse team, bestaande uit de hoofdredacteur van een militair tijdschrift, een militair specialist, een hoogleraar geschiedenis en een vormgever van data, zijn erin geslaagd de overweldigende hoeveelheid informatie over de Tweede Wereldoorlog door heldere documentatie en interpretatie voor een algemeen publiek toegankelijke te maken.

Uitgelicht

Dichteres Hanny Michaelis (1922-2007) hield in de oorlogsjaren een dagboek bij. Ze werden gepubliceerd als Lenteloos voorjaar – oorlogsdagboek 1940-1941 (2016, 942 pagina's) en De wereld waar ik buiten sta. Oorlogsdagboek 1942-1945 (2017, 1060 pagina's). Nu is er uit de ruim tweeduizend dagboekpagina's een selectie gemaakt die is uitgegeven onder de titel Oorlogsdagboek 1940-1945.
Hanny Michaelis werd geboren in Amsterdam als enig kind in een liberaal Joods gezin. Een jaar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog deed ze eindexamen en nam ze een betrekking als dienstmeisje voor dag en nacht, maar toen ze in augustus 1942 werd opgeroepen zich te melden, dook ze onder. Via een hele reeks onderduikadressen vond Michaelis uiteindelijk definitief onderdak in Leiden.
De dreiging van de aanstaande oorlog is vanaf de eerste bladzijde van het eerste dagboek voelbaar. Haar ouders worden vanuit Westerbork naar Sobibór gedeporteerd en daar vergast. Na de oorlog keert ze terug naar haar geboortestad, gaat aan het werk, trouwt in 1948 met schrijver Gerard (van het) Reve en publiceert in 1949 de poëziebundel Klein voorspel. Maar aan de schaduw van de Sjoa kon ze niet ontsnappen - ze raakte meer en meer in de greep van een artistieke en emotionele impasse waar ze zonder hulp van buitenaf niet uit zou komen.
Pas in 1957 verscheen haar tweede bundel, Water uit de rots. De dagboeken werden ontdekt na Michaelis' overlijden in 2007, vele tientallen schriften gevuld met teksten waaruit haar scherpe observaties, rijk ontwikkelde gevoelsleven en gevoelig intelligente beleving van literatuur en muziek naar voren komen, maar ook haar intens verlangen naar liefde en het diepe heimwee naar haar ouders, over wier lot ze in totale onzekerheid verkeert.
In de zomer van 2003 vertelde Hanny Michaelis in een marathoninterview met Anton de Goede over haar bewogen leven. Dat gesprek is hier terug te luisteren.

In het Engels

Tijdens de 68th Annu­al Nation­al Jew­ish Book Awards Cer­e­mo­ny in maart 2019 werd aan de nu 92-jarige schrijfster Alice Hildegard Shalvi de Bar­bara Dobkin Award for Women’s Stud­ies uitgereikt. De prestigieuze bekroning kreeg Shalvi voor Nev­er a Native, de memoires van "de moeder van het Israëlische feminisme."
Alice Shalvi werd in 1926 geboren in Duitsland, vluchtte in 1933 met haar ouders naar Groot-Brittanië, en besloot in 1949 na haar studie Engelse Literatuur en Sociologie aan de Universiteit van Cambridge, alija te maken. In Israël trouwde ze, kreeg zes kinderen en zette zich in voor het welzijn van vrouwen, zowel in hun privéleven als in maatschappelijk opzicht. In haar boek beschrijft Shalvi hoe ze haar eigen familieleven en haar professionele leven in evenwicht weet te houden, ook als ze in 1975 directeur wordt van Pelech, een middelbare school voor orthodox-Joodse meisjes. Shalvi zet zich tot op hoge leeftijd in om vrouwen weerwoord te leren geven op het seksisme dat volgens haar onlosmakelijk is verbonden met de door mannen gedomineerde Israëlische maatschappij. Het is vooral dit aspect van Shalvi’s werk - het komt uiteraard uitgebreid aan bod in Never a Native - dat grote lof oogst bij de jury.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Het literaire blog Tzum maakt al geruime tijd podcasts, onder de titel Tzumcast. Je kunt ze hier terugluisteren.
 • Voor liefhebbers van Joseph Roth is er goed nieuws: eind mei verschijnt bij uitgeverij Lubberhuizen Charleston op de vulkaan. Reportages uit Albanië en Italië.
 • De munt van Judea, van Kefah Allush, staat niet alleen op de shortlist voor de BookSpot Gouden Strop 2019, het boek is ook genomineerd voor de BookSpot Schaduwprijs. De winnaars van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs worden op woensdag 29 mei bekendgemaakt.
 • De 27ste editie van het literaire Crossing Border Festival in Den Haag beslaat in 2019 opnieuw een week, van 28 oktober tot en met 3 november, met zowel overdag als ‘s avonds programmering op verschillende podia in en rond Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag en de Centrale Bibliotheek. De kaartverkoop start op woensdag 5 juni.

Vers uit de ramsj geplukt

In De tweede familie (2008) van de Israëlische schrijfster Zeruya Shalev besluit Ella abrupt een einde te maken aan het pijnlijke proces van een gestrand huwelijk. Maar als ze haar man Gilli het huis uit heeft gezet ziet ze zich geconfronteerd met de angst voor grote eenzaamheid, met neerslachtigheid en met het vreselijke gevoel dat ze hun zoon Amnon vaderloos heeft gemaakt. Is het mogelijk opnieuw te beginnen? Kun je uit je verleden stappen als uit een dode huid, en bouwen aan een geloofwaardige toekomst?
In 1940 - 1945: De canon van de Duitse Bezetting in Nederland (2015) schetst historicus en voormalig NIOD-onderzoeker David Barnouw in vijftig hoofdstukken de enorme impact van de Tweede Wereldoorlog op Nederland. Nu er steeds minder ooggetuigen zijn bracht Banouw voor deze 'bezettingscanon' de belangrijkste gebeurtenissen en personen van dit stuk Nederlandse geschiedenis in een helder en handzaam naslagwerk bijeen.
Radio Benjamin (2014) is een collectie van ruim tachtig uitgeschreven radiopraatjes voor jonge en oudere luisteraars die de legendarische Duits-Joodse denker Walter Benjamin (1892-1940) tussen 1927 en 1933 presenteerde voor wat toen splinternieuw was, de radiomicrofoon.

Strip10mei

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: In de Uilenburgersynagoge geeft professor Steven Nader op woensdag 15 mei een lezing over Spinoza, getiteld 'Spinoza and Menasseh ben Israel, The Heretic and The Rabbi'. Na afloop van de lezing wordt de Hartog Beem Scriptieprijs 2019 uitgereikt
 • Amsterdam: Beeldend kunstenaar Malka Yamin opent op woensdag 15 mei een expositie bij buurtontmoetingscentrum Rijn 58 in de Rijnstraat. Thema van haar werk dit keer: 'Vernieuwde perspectieven in bestaande woordbeelden'.
 • Amsterdam: Het Menasseh ben Israel Instituut organiseert op zondag 26 mei in Café Belcampo de filmpremière van de documentaire 'From Cairo to the Cloud', over de Cairo Geniza, een schat aan manuscripten die eeuwenlang verborgen is geweest in de Geniza (de heilige opslagruimte) van een oude synagoge in Caïro. De collectie is omvangrijker, gevarieerder en misschien zelfs significanter dan de legendarische Dode-Zeerollen en is de grootste schat met Joodse geschiedenis die ooit is gevonden.

Uit de Joodse Canon
1795: Census van de Joodse bevolking van Amsterdam

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Het zal burgemeester Femke Halsema bij het zien van de Canon van 700 jaar Joods Nederland niet zijn ontgaan dat Amsterdam daarin behoorlijk vaak wordt genoemd, en sinds 19 april zijn maar liefst negen lemma's uit de Joodse Canon opgenomen op de website van de gemeente Amsterdam.
In het venster 'Census van de Joodse bevolking van Amsterdam', dat niet tot de geselecteerde lemma's behoort, is een overzicht te vinden van de Joodse populatie van de stad.
Op 6 januari 1796, "het Tweede jaar der Bataafsche Vrijheid" verscheen de Alphabetische lyst van de telling des volks van Holland, de resultaten van de eerste landelijke volkstelling die in 1795 was gehouden. Daarin is te zien dat Amsterdam, met 217.024 'zielen' circa 24.000 Joden telde. Voor het merendeel waren dat Asjkenaziem, die uit Oost-Europa voor de pogroms op de vlucht waren geslagen. Ze vestigden zich op Marken en Uilenburg, het gebied rond het huidige Waterlooplein, en voorzagen in hun schamele onderhoud met allerlei kleine nering en (aanvankelijk verboden) straathandel. Het tellen van de bewoners van dit overbevolkte, totaal verpauperde deel van de stad viel bepaald niet mee. We lezen mee in het in 1796 verschenen Rapport van de commissie tot de telling en verdeeling van het Volk van Holland: "De volkrijkheid in de Joodenbuurt is op zommige plaatsen zo groot, ieder plekje, tot op de vliering toe, met zoo veele menschen bezet, de onbescheidenheid van veelen dier natie in dergelyke huizen, was van dien aart, dat alle de wijkmeesters niet hebben durven instaan, dat er aldaar ook niet enkele menschen, kinders vooral, over het hoofd zyn gezien geworden."
Het contrast met de 'Portegiezen' was schrijnend: van hen waren er slechts circa 4000, en die woonden overzichtelijk aan de grachten.

Er werd aanvankelijk met lede ogen gekeken naar al die vreemdelingen, maar de stad besloot bij decreet dat "geen Jood zal worden uitgeslooten van eenige rechten of voordeelen, die aan het Bataafsch Burgerregt verknocht zyn, en die hy begeeren mogt te genieten, mits hy bezitte alle die vereischten, en voldoe aan alle die voorwaarden, welken by de algemeene Constitutie van iederen actieven burger van Nederland gevorderd zullen worden."
En zo gebeurde het dat al in 1796 bij de verkiezingen voor de Tweede Nationale Vergadering twee Joodse vertegenwoordigers werden gekozen – de eerste Joodse volksvertegenwoordigers van Europa.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In de Texelse Courant een artikel over de Joden van het Waddeneiland Texel.
 • Het Israëlische restaurant Zahav in Philadelphia (PA) heeft de prestigieuze James Beard Foundation Award 2019 gewonnen. Chef en oprichter Michael Solomonov en partner Steve Cook wonnen in 2016 ook al de James Beard Foundation Book Award, en Solomonov werd uitgeroepen tot chef van het jaar 2017. Lees meer in JTA.
 • het Joods Museum in New York kan op weinig lof van Mosaic Magazine rekenen.
 • The Librarians, het blog van de Nationale Bibliotheek van Israël, heeft een onthutsend artikel over de Hongaarse journalist Rudolf (Rezs?) Israel Kasztner, die in de zomer van 1944 Joden wist te redden van een zekere dood.
 • Op de website van EenVandaag een artikel + video over Edith Eger, 'de ballerina van Auschwitz'.
 • In Times of Israel een minutieus verslag, geschreven door de hoofdredacteur van The Jerusalem Post Yaakov Katz, van een militaire operatie in 2007 die de veiligheid van Israël moest zeker stellen.
 • De National Library of Israel en Facebook slaan de handen ineen voor een project om IDF-soldaten op oude foto's te identificeren. Meer hierover, met links, op NoCamels.
 • En tot slot schrijft Moment Magazine over de Joodse geschiedenis van de muziekstijl punk.

Website van de week
Israel Hour Radio, hét internetadres voor Israëlische muziek

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Israel Hour Radio (voorheen The Israel Hour) is een wekelijks radioprogramma op de (Amerikaanse) zondagochtend om 11 uur (Eastern time).

De uitzendingen zijn live via internet te beluisteren, én als podcast via iTunes, TuneIn, Stitcher, Spotify en Google Play* (niet gratis).
De meest recente uitzending, zondag 6 mei, was geheel gewijd aan de Israëlische Onafhankelijkheidsdag, en heette dan ook 'Yom Ha'atzmaut Spectacular'.
Het Blog is leuk om te lezen, en de hele ontstaansgeschiedenis van Israel Hour Radio is te vinden on About us. En 'Us', dat zijn Mairav Dubrovsky en Josh Shron, die in 1994, terwijl ze nog studeerden aan de Rugers University (NJ), The Israel Hour overnamen, een radioprogramma dat sinds 1976 Israëlische muziek uitzond.

Je vindt Israel Hour Radio ook op Facebook (actueel) en op Twitter (loopt wat achter).

Via deze link kom je op een oude versie van The Israel Hour, waar je 'Hear the show' vindt. Alle programma's vanaf 2003 zijn daar als podcast te beluisteren en/of te downloaden, mits je computer onder Windows draait.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Vehi sje'amda

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

En prachtige versie van een paar regels uit de Haggada, die in deze tijd extra gewicht en betekenis hebben.

Yaakov Shwekey en Shlomo Shabbat namen het op in 2015 tijdens een concert in Tel Aviv.

Vehi sje’amda lavoteinoe velanu
Sjelo echad bilvad omad aleinoe lechaloteinoe
Omad aleinoe lechaloteinoe.
Vehakadosj baroech hoe matsileinoe
Matsileinoe mijadam.

Dit is wat onze voorvaderen en ons laat overleven,
Want het is niet één vijand
Die tegen ons opstond om ons te vernietigen.
Maar de Heilige, gezegend is Hij,
redde ons van hun hand.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
10 - 17 mei

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Twee opvallende uitzendingen deze week: donderdag 16 mei op NPO 2 dan eindelijk de prachtige documentaire uit 2018 over en met violist Itzhak Perlman, en een dag eerder, ook op NPO 2, de documentaire 'Palestina bestaat niet'.


vrijdag 10 mei

 • NPO 2 Extra, 11.10: Close up. Afl.: Mr. Gaga (2015). Documentaire over choreograaf Ohad Naharin, die al drie decennia wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Filmmaker Tomer Heyman kreeg exclusieve toegang tot de tot nog toe ongrijpbare Israëlische kunstenaar en mocht hem en zijn dansgezelschap zeven jaar lang over de hele wereld volgen, zowel privé als professioneel.

zaterdag 11 mei

 • NPO 2, 16.05: 2Doc. Afl.: Gerrit van der Veen. Twee maanden voordat Gerrit Jan Wolffensperger wordt geboren, wordt zijn vader gefusilleerd door de Duitsers voor deelname aan het verzet. Daardoor groeit hij op met een mythe in plaats van een vader. Maar wie was zijn vader: Gerrit van der Veen?
 • NPO 2 Extra, 0.50: Close up. Afl.: Mr. Gaga (2015). Documentaire over choreograaf Ohad Naharin, die al drie decennia wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Filmmaker Tomer Heyman kreeg exclusieve toegang tot de tot nog toe ongrijpbare Israëlische kunstenaar en mocht hem en zijn dansgezelschap zeven jaar lang over de hele wereld volgen, zowel privé als professioneel. Herh.: 12/5, 8.55.

zondag 12 mei

 • NPO 2 Extra, 12.00: 150 Psalms. De drieduizend jaar oude psalmen als spiegel van de moderne maatschappij. In twaalf concerten gaat het om thema's als vluchtende volkeren, onrechtvaardige leiders en machtsmisbruik.
 • NPO 2, 15.25: 2Doc. Afl.: The Making of Oom Jo - De verbeelding van een onthutsende familiegeschiedenis. In 2013 krijgt actrice Carolien van den Berg een bedrag op haar rekening gestort van de Stichting Sjoa. Het gaat om compensatie voor de "niet afgehaalde polis van Jo van den Berg", de broer van haar vader, die in 1943 in Sobibor werd vermoord.
 • NPO 2, 16.11: Naches. Afl.: Bert Vos en Erica Roozendaal. Het tweetal maken deel uit van The Klezmer Society, waar de taal van de muziek spreekt. De klanken van het Jiddische lied verbinden hen met publiek en andere muzikanten tot één grote familie uit het land dat slechts bestaat in hun dromen. Herh.: 12/5 om 1.15 uur.
 • NPO 2, 1.15:

maandag 13 mei

 • NDR Kultur, 20.00: Welt der Musik. Afl.: Weit mehr, als ESC! Die Musikstadt Tel Aviv. Levendig portret van muziekgek Tel Aviv, met veel aandacht voor lokale bands en musici.
 • NPO 2, 20.25: 2Doc. Afl.: Buddy (2018). Heddy Honigmann onderzoekt de hechte band tussen mens en dier in dit aangrijpende en zorgvuldig samengestelde portret van zes geleidehonden en hun eigenaren.
 • BBC 2, 22.00: One Day in Gaza. Geschiedenisprogramma uit 2019. Het is een jaar geleden sinds een aanval in de Gazastrook, waarbij de meeste dodelijke slachtoffers vielen.

dinsdag 14 mei

 • NPO 2, 0.00: Himmlers hersens heten Heydrich. Zevendelige filmische televisievertelling, balancerend op de grens van feit en fictie. Gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet, over de even knullige als spectaculaire aanslag in 1942 op nazi-kopstuk Reinhard Heydrich, de architect van de jodenvernietiging. Afl. 7: Dit verhaal is nooit af.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Pieter van der Wielen praat een uur lang met operaregisseur en performer Sjaron Minailo (1979, Arad).

woensdag 15 mei

 • NPO 2 Extra, 19.55: Verborgen Verleden. Bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Afl.: Mezzosopraan Tania Kross maakt een reis van Gouda naar Curaçao, waar haar familiegeschiedenis te vinden is, gekenmerkt door onderdrukking en slavernij, maar ook door de strijd voor emancipatie en bevrijding.
 • BBC Radio 3, 20.30: Radio 3 in Concert. Afl.: Israel in Egypt. Het monumentale verhaal van Bijbelse plagen, de splijtende Rode Zee en een grootse zucht naar vrijheid, door componist Händel in 1739 getoonzet in een omvangrijk bijbels oratorium.
 • NPO 2, 22.55: 2Doc. Afl.: Palestina bestaat niet (2919). Documentaire over vier Palestijnen die uiteindelijk in Nederland terecht kwamen. Ze vertellen over hun herinneringen aan Palestina en hun vlucht. Drie van hen wonen al meer dan een halve eeuw in Nederland. Op hun oude dag moeten ze constateren dat hun levenslange strijd niet heeft geleid tot erkenning.
 • NPO 2, 0.00: 2Doc. Afl.: The Making of Oom Jo - De verbeelding van een onthutsende familiegeschiedenis. In 2013 krijgt actrice Carolien van den Berg een bedrag op haar rekening gestort van de Stichting Sjoa. Het gaat om compensatie voor de "niet afgehaalde polis van Jo van den Berg", de broer van haar vader, die in 1943 in Sobibor werd vermoord.

donderdag 16 mei

 • NPO 2, 22.55: Het Uur van de Wolf. Afl.: Itzhak, the Man and the Musician. Violist Itzhak Perlman is bepaald geen standaard klassiek musicus. Hij speelt net zo makkelijk samen met Billy Joël als met pianiste Martha Argerich. Hij treedt op in Sesamstraat, Carnegie Hall en in het stadion van 'zijn' honkbalclub, The New York Mets. En hij loopt met krukken.

vrijdag 17 mei

 • NPO 2, 22.55: Het Uur van de Wolf. Afl.: Itzhak, the Man and the Musician. Violist Itzhak Perlman is bepaald geen standaard klassiek musicus. Hij speelt net zo makkelijk samen met Billy Joël als met pianiste Martha Argerich. Hij treedt op in Sesamstraat, Carnegie Hall en in het stadion van 'zijn' honkbalclub, The New York Mets. En hij loopt met krukken.
 • Eén, 23.40: Behind the Candelabra (2013). Biografisch drama van Steven Soderbergh over showman en pianist Liberace ((1919-1987). Michael Douglas won in 2013 voor de rol van Liberace de Emmy voor beste mannelijke hoofdrol.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner jonet banner luna3 banner amphora banner propra banner israelactie banner joodsamsterdamtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven