vrijdag 29 maart 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 29 maart 2019 jaargang 15, nummer 11
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Stadswandeling door Kampen

Stadswandeling door Kampen

Al in de veertiende eeuw wordt in de stadsarchieven van Kampen melding gemaakt van Joden - als kooplui én als veroorzakers van de pest, met alle gevolgen van dien, maar daarna bleef het een paar honderd jaar stil. Halverwege de zeventiende eeuw werden Sefardische handelslieden van harte welkom geheten - zij waren welvarend en mochten zelfs meebeslissen over het lot van de door de welvaart aangetrokken Asjkenazische armoedzaaiers. Tot ver in de negentiende eeuw namen de Joden in Kampen deel aan de samenleving, ongeacht hun rang of stand. In de twintigste eeuw nam hun aantal snel af, en van de 43 Joden die de stad in 1942 nog telde, hebben slechts vier de Sjoa overleefd.

Door deze rijke geschiedenis, waarvan nog talrijke sporen zijn overgebleven, neemt Jaap van Gelderen je zondag 19 mei mee tijdens de stadswandeling Joods leven in de IJsselstreek.

We hebben nog plaats, dus meld je snel aan op onze website!

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In vrede

In vrede

In de mozaïekvertelling 'In vrede' worstelen vier personages, bewust of onbewust, met die dood gewaande oorlog. Een man ontdekt op hoge leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit. Een vrouw leidt een teruggetrokken bestaan en zit de schuld uit van haar moeder. Een jongeman die nooit iets met de oorlog te maken heeft gehad, ontdekt de beladen geschiedenis van zijn huis. Het vierde personage, een Syrische vluchteling, brengt de geschiedenis mee van een oorlog in het hier en nu. Daardoor komen de verhaallijnen van de personages en hun persoonlijke ervaringen heden en verleden bij elkaar.

'In vrede' wil laten zien dat de sporen die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten, onuitwisbare littekens hebben geslagen, en dat de wapens waarmee de slachtoffers zich beschermen tegen verlies, verdriet en schuld, genadeloos zijn. Vrede? Zelfs ruim zeventig jaar later is die er nog altijd niet.

'In Vrede' was in 2015 de nationale leestekst van Theater Na de Dam en is nu bewerkt tot een indrukwekkende theatervoorstelling.

Voor de voorstelling van donderdag 2 mei in Theater Bellevue in Amsterdam heeft Crescas een aantal kaarten ingekocht. Laat u ons snel weten of u erbij wilt zijn? Aanmelden kan zoals altijd op onze website.

Joods Hospice Immanuel

Joods Hospice Immanuel

De laatste van de serie lezingen die Crescas organiseert met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland wordt gegeven op zondag 14 april. Onderwerp is het enige Joods Hospice in Europa: het Joods Hospice Immanuel in Buitenveldert.

Sasja Martel nam in 2002 het initiatief om te onderzoeken of er behoefte was aan een Joods hospice binnen de Joodse gemeenschap. Vijf jaar later was ze medeoprichter én directeur van Joods Hospice Immanuel. In haar lezing zal ze ingaan op belang en waarde van het belang van identiteitsgebonden zorg, iets waar ze in haar boek Sterk als de dood, sterven en rouw in Joods perspectief (2004) ook al uitvoerig over heeft geschreven.

Terwijl het begrip 'hospice' (in de Van Dale een "verblijfhuis voor terminale patiënten") in Nederland voor het eerst in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd gehanteerd, is het opmerkelijk dat juist deze moderne manier van omgaan met ernstig zieke mensen in hun laatste levensfase naadloos blijkt aan te sluiten bij de Joodse visie dat de dood bij het leven hoort. Er zijn regels en rituelen rondom het sterven, maar het leven gaat altijd voor en wordt zoveel mogelijk gevierd.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Voorbij het geheugen van Maria Stepanova (1972, Moskou) is de geschiedenis van de Joods-Russische familie van de schrijfster - een bont gezelschap dokters, architecten, bibliothecarissen, accountants en ingenieurs - die voorbestemd was om slachtoffer te worden van vervolging en onderdrukking maar wonderbaarlijk genoeg de Sjoa overleefden.
Helena Janeczek schrijft in de historische roman Het meisje met de Leica over Gerda Taro, de eerste vrouwelijke oorlogsfotografe, die met haar camera's fel en onvermoeibaar strijd leverde tegen het fascisme. Taro is ook de vrouw achter de bekende fotografennaam 'Robert Capa'.
In de Boekenweek 2019 verschijnt een heruitgave van het boekenweekgeschenk uit 1950: De zaak Beukenoot van Marianne Philips, "een frisse, psychologische novelle" die door het onderwerp - klassenjustitie in de Nederlandse rechtspraak - ook nu nog actueel is.

Uitgelicht

In Van moordenaar tot rabbi neemt Jaap Colthof de lezer mee naar Joods Amsterdam rond 1800, in die tijd een van de meest vitale centra van Joods leven in Europa. Unieke plekken in en om de hoofdstad, zoals een lang vergeten sjoel op de bovenste verdieping van het Rembrandthuis en de begraafplaatsen voor arme en welgestelde Joden in respectievelijk Zeeburg en Muiderberg worden van bijbehorende verhalen voorzien. De boektitel verwijst naar een opzienbarend incident dat plaatsvond op 1 augustus 1858.
De fanatieke zendingsdrang die vooral vanuit de Schotse Zendingskerk aan de Amstel (op de plek waar nu theater De Kleine Komedie zit) werd bedreven, zette veel kwaad bloed bij de Joodse gemeenschap en leidde zelfs tot een moordaanslag op de vooraanstaande dominee Carl Schwartz. De dader, Samuel Abraham Hirsch, was toen pas vijftien jaar, en zou later als geleerde hoog aanzien genieten. In de stad leefden tal van opmerkelijke figuren, zoals de grootmoeder van Karl Marx die getrouwd was met de aartsconservatieve opperrabbijn Jacob Mozes Löwenstamm en Abraham Prins, medeoprichter van de Joodse liefdadigheidsorganisatie Pekidiem en Amarcaliem, die werkte voor het welzijn van arme Joden in het Heilige Land. Terwijl een aanzienlijk deel van de Joodse bevolking gewoon deelnam aan het dagelijkse Amsterdamse leven, was er een groep orthodoxe activisten die fel gekant was tegen iedere vorm van assimilatie en met roddel en achterklap iedereen bestreed die het met hen oneens was. Een aanrader, deze tijdreis!

In het Engels

The 100 Most Jewish Foods. A Highly Debatable List van Alana Newhouse is een 'lijstjesboek', maar dan wel een erg smakelijke versie. En anders dan je zou verwachten is het geen lijstje met de lekkerste of meest populaire dingen om te eten.
Er staan gerechten in die nauwelijks meer op tafel komen, en lang niet alles wat op het lijstje staat is, waar het smaak en/of bereidingswijze betreft, onomstreden.

'Dooiertjes', in het boek genoemd als "oer-Joods" ingrediënt, zijn onmisbaar in de kippensoep van Polak&Polak. Maar zelfs bij de weinige resterende poeliers in Nederland zijn ze niet meer te vinden. Het boek bevat bijdragen van culinaire en literaire schrijvers en natuurlijk recepten voor zestig heerlijkheden, van babka tot, hoe kan het ook anders, kippensoep.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Op zaterdag 30 maart komt Robert Vuijsje naar Boekhandel Venstra. In 2008 verscheen zijn debuutroman Alleen maar nette mensen, waarvan in totaal ruim 200.000 exemplaren werden verkocht. Het vervolg hierop, Salomons oordeel, is net verschenen.
 • In Zo, ben jij er ook nog? – Kind in de Tweede Wereldoorlog vertelt Roos Derks (87) op aangrijpende wijze hoe zij als tienjarig kind samen met haar twee jongere zusjes de oorlogstijd en de hongerwinter heeft overleefd. Op zaterdag 13 april wordt het boek gepresenteerd bij Boekhandel Donner in Rotterdam.

Vers uit de ramsj geplukt

The invention of the land of Israel. From Holy Land to Homeland (2014) van de Israëlische historicus Shlomo Sand werd bij verschijnen gezien als baanbrekend. Sand onderzoekt het mysterie van het heilige land, dat het toneel is van een lange nationale strijd waarin tallozen bereid waren hun leven te geven. Hij ontdoet Israël van de eeuwenoude legendes die het land omgeven en ontzenuwt tegelijkertijd de vooroordelen waarin het door de buitenwereld verstikt dreigt te worden. Het boek is de opvolger van het al even spraakmakende The Invention of the Jewish People (2009).
De roman Brodeck's report (2010) van de Franse schrijver en cineast Philippe Claudel is een raadselachtige thriller waarin Brodeck, de man die terugkeerde van een plaats waar niemand van terugkeert, in een afgelegen bergdorp de moord op een 'vreemdeling' onderzoekt. Parallel aan het officiële onderzoeksverslag schrijft Brodeck in een persoonlijk document wat hij zich herinnert van zijn deportatie naar het kamp, waar hij al zijn waardigheid verloor, en komt hij erachter wat zijn vrouw is aangedaan tijdens zijn afwezigheid. Het woord 'Jood' komt niet één keer voor, en toch is de Sjoa voortdurend op de achtergrond aanwezig.
Parijs na de bevrijding, 1944-1949 (2010) is een briljante mix van sociale, politieke en culturele geschiedenis. Samen met de Britse schrijfster Artemis Cooper schetst van Antony Beevor een levendig en fascinerend portret van de lichtstad in de onzekere jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het leven wordt weer opgebouwd, maar ook de aanloop naar de Koude Oorlog wordt in gang gezet.

Ramsj29MRT

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Verborgen Verleden van Nederland

Verborgen Verleden van Nederland

In de nieuwe achtdelige serie 'Verborgen Verleden van Nederland', die in het volgend seizoen zal worden uitgezonden, ontrafelt Waldemar Torenstra de verborgen geschiedenis van verschillende bijzondere plekken in Nederland.

Begin juni filmt het programma vijf dagen in en om de Portugese Synagoge in Amsterdam. Daarvoor is de redactie van het programma op zoek naar onbekende verhalen over de synagoge en de Portugese Joden in Nederland, van de de zestiende eeuw tot gisteren.

Crescas wil het programma graag helpen, en plaatst daarom de vragen die de makers ons voorlegden.
Wie kent nog nauwelijks gebruikte bronnen? Gaat er in uw familie een verhaal rond waarover u graag meer zou willen weten? Liggen er bij u op zolder bijzondere historische brieven of voorwerpen? Wilt u meer weten over een voorouder, of hebt u gewoon belangstelling voor het verleden van de Portugese Synagoge?
Laat het ons weten. U bereikt de redactie en presentator Waldemar Torenstra op VVNL@blazhoffski.nl of telefonisch op 020-3018478.

'Verborgen Verleden van Nederland' is een verhalend programma over de mensen die op bijzondere plekken woonden en werkten, over de sociale functie die de plek had én nog heeft, en over de tijd die er nooit stilstond en zijn sporen naliet.

Presentator Waldemar gaat op zoek naar de verhalen en de werelden die achter de plek schuilgaan – van heden tot verleden. Samen vertellen al die bijzondere plekken het verhaal van Nederland én van onze voorouders door de eeuwen heen.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Uit de Joodse Canon
Pekidiem en Amarcaliem

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Onze keus uit de Joodse Canon van 700 jaar Joods Nederland gaat over een bijzonder stukje Amsterdams-Joodse geschiedenis. Elders in deze nieuwsbrief worden ze al genoemd, de "Pekidiem en Amarcaliem der israëlietische gemeenten in het Heilige Land gevestigd te Amsterdam". Deze beheerders en administrateurs van de eerste moderne fondsenwervingsorganisatie met een sociaal oogmerk - tegenwoordig zouden we ngo zeggen - zamelden overal in West-Europa geld in voor arme Joden in het heilige land en bepaalden, vanuit Amsterdam, hoe de donaties in Palestina zouden worden besteed.

Mede dankzij Jacob Israël de Haan weten we allerlei details over het werk van de Pekidiem en Amarcaliem. Hijzelf was in 1919 direct na aankomst in Palestina geweldig opgevangen in door de Pekidiem en Amarcaliem gesteunde instellingen. Hij was vol lof over de onbaatzuchtigheid van de organisatie, die al het mogelijke deed om het leven van behoeftige geloofsgenoten te verlichten.
De Haan noemde de naam regelmatig in zijn feuilletons in het Algemeen Handelsblad die hij schreef in de periode 1919-1924. Zo schrijft hij op 19 juli 1921 hoe hij de Klaagmuur ziet vanuit de "Synagoge van de Zionshuizen der Amsterdamsche Pekidiem en Amarcaliem", en op 29 augustus 1923 vertelt hij over het proces over de Pekidiem-huizen. Kennelijk wilde een lezer van de krant meer weten over de organisatie, want op 15 juli 1922 geeft de Haan een antwoord in "Pekidiem en Amarcaliem - open antwoord aan een lezer".

In het lemma 1809: Pekidiem en Amarcaliem leest u meer over de opkomst en geleidelijke ondergang van de organisatie.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Rotterdam: De reizende tentoonstelling 'Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu', gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone Jacobs, presenteert van donderdag 28 maart tot en met zondag 13 mei veertien vrouwen die hun sporen in het verzet hebben verdiend. Van hen zijn er vijf nog in leven. Te zien in de Openbare Bibliotheek Rotterdam.
 • Groningen: Israëlkenner Dirk Heerema werpt tijdens zijn lezing 'Verrassende ontmoetingen in divers Israël', zondag 31 maart in de synagoge van Groningen, ook vragen op. Na afloop van de lezing kunnen de bezoekers onder leiding van choreografe Kaya Wolff ook dansend een reis door Israël maken.
 • Amsterdam: Cabaret Kwatsch speelt dinsdag 9 april in de intieme Salon Viotta de voorstelling 'Van alles wat', waarvoor het dynamische duo David Simon en Menno van der Reis putten uit bijna vijftig jaar Cabaret Kwatsch.
 • Amsterdam: vergeet niet je aan te melden voor de CIDI-verkiezingsavond op dinsdag 9 april in het Compagnietheater. We gaan met verschillende experts in gesprek over de Israëlische verkiezingen, kijken vooruit naar de Europese verkiezingen en hoe toekomstige Europarlementariërs de betrekkingen tussen Nederland en Israël zien, én we volgen live de uitslagen.
 • Groningen: 'Stories of Us: dilemma’s in oorlogstijd' is een project van het Rode Kruis in Groningen dat onderdak heeft gevonden in de synagoge aan de Folkingestraat. De expositie 'Stories of Us' wordt daar woensdag 10 april geopend, en blijft te zien tot en met 5 mei.
 • Amsterdam: Een bijzondere voorstelling bomvol oude en nieuwe verhalen en muziek afkomstig uit het Hebreeuws, Jiddisj, Sefardisch en uit Amerikaans-Joodse bronnen, gebracht door de meestervertellers Renée Brachfeld en rabbijn/musicus Mark Novak is op zaterdag 13 april te zien en te horen. De locatie wordt bekendgemaakt nadat je je hebt opgegeven bij Marcella Levie op mklevie@gmail.com of 06-18297194.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Met een beetje mazzel kun je toch nog een fles Israëlische wijn bemachtigen bij de HEMA. Jonet weet er mee van.
 • The Guardian schrijft over Rafi Eitan, de Israëlische geheim agent en mede-oprichter van de Mossad, die in 1960 nazi-kopstuk Adolf Eichmann uit Argentinië wist te halen.
 • Hannah Ahrendt is, meer dan welke andere twintigste-eeuwse filosoof ook, dé denker voor de tijd van nu, betoogt The New Statesman.
 • De Talmoed onderscheidt niet twee maar ácht 'genders', en Jewniverse legt uit hoe dat zit.
 • Aan de vooravond van de zomertijd, in de nacht van 30 op 31 maart, legt Israel21C uit hoe onze lichaamsklok werkt.
 • Het Historisch Nieuwsblad wijdt een artikel aan het ontstaan van de staat Israël.
 • Het mag u niet ontgaan zijn: journalist Max van Weezel heeft de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen uit handen van burgemeester Halsema van Amsterdam. Lees meer in Vrij Nederland.

Website van de week
Haggadot.com: maak je eigen Haggada!

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Over negentien dagen begint Pesach, de drukste periode in het Joodse jaar. Naast de schoonmaak, de boodschappen en de organisatie van de Seder moeten de Haggadot worden opgezocht. Zijn het er voldoende voor alle aanzittenden?
Je zou natuurlijk kunnen overwegen om zelf een Haggada samen te stellen. Daarvoor kun je uitstekend terecht op de website Haggadot.com*. Je vindt er materiaal dat door de vele tienduizenden die hun eigen Haggada hebben gemaakt, ter beschikking werd gesteld.

Je begint met het aanmaken van een account (de content van de website blijft dicht als je dat niet eerst doet!), en de rest is kinderspel, als je de website mag geloven. In anderhalve minuut wordt in een video uiteengezet hoe het moet, en daarna kun je meteen aan de slag.

Wie eerst wil zien hoe zo'n gepersonaliseerde Haggada er uitziet, kan rondkijken in de 'Clip Library', waar je de 'Featured Haggadahs' vindt. Je kunt erin bladeren en er elementen vinden om aan je eigen Haggada toe te voegen.
Op deze pagina bevindt zich ook de zoekfunctie, heel handig als je weet voor welk onderdeel van de Haggada je nog op zoek bent voor ideeën.

Haggadot.com houdt een Facebookpagina en een Twittter-account bij. Gebruikers van Pinterest kunnen ook op pinterest.com terecht.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Dossier Bobby

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Documentairemaakster Eva van Heijningen kwam op het spoor van de levensgeschiedenis van Bobby Huisman (1939-2019). Diens ouders Salomon en Judith, echte Amsterdamse Joden uit de Jodenhoek, werden in 1943 in Sobibór vermoord, hijzelf overleefde de Sjoa dankzij Sieny Cohen-Kattenburg z.l., die hem vanuit de crèche aan de Plantage Middenlaan naar een onderduikadres wist te smokkelen.
Bobby Huisman vroeg bij Joods Maatschappelijk Werk de documentatie op die daar over hem wordt bewaard, en ontdekte wat er in dat verre verleden precies met hem is gebeurd. Met Eva van Heijningen maakte hij voor de documentaire een tijdreis langs de plekken die in zijn herinnering gegrift zijn gebleven.

Met dank aan Asjer Waterman, die dit stukje Amsterdamse geschiedenis ontdekte.

Hebt ú ook wel eens een documentaire of film gezien die wij voor deze rubriek zouden kunnen gebruiken? Laat het ons weten met een mail naar lichansky@crescas.nl.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
29 maart - 5 april

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tip van de week. Moja Polska! heet de nieuwe VPRO-serie over een land/volk. Met de Pools-Nederlandse journaliste Dore van Duivenbode reizen de kijkers in vijf afleveringen mee door haar geboorteland. Zondagavond aflevering 1 op NPO 2.


vrijdag 29 maart

 • NPO 3, 23.00: The Grand Budapest Hotel (2014). Volgens de Amerikaanse krant [The Atlantic][23] gaat deze vermakelijke film voor de goede observator op een verkapte manier over de Sjoa.

zaterdag 30 maart

 • NPO 2 Extra, 12.00: Leonard Bernstein - Larger Than Life (2016). Muziekdocumentaire over deze beroemde componist en dirigent die na het succes van West Side Story de wereld aan zijn voeten had.

zondag 31 maart

 • NPO 1, 11.20: VPRO Boeken. Carolina Lo Galbo spreekt met onderzoekjournaliste Linda Polman over haar boek Niemand wil ze hebben. Haar verhaal over het Europese 'vluchtelingenmanagement' begint in 1938.
 • NPO 2, 15.20: De Boeddhistische Blik. Afl.: Onder de hemel is men thuis. Petra Hubbeling las de Joodse schrijfster Etty Hillesum (1914-1943) en besloot te gaan zwerven. Tijdens een retraite in Auschwitz kwam ze in contact met de Zen Peacemakers. Bij deze beweging, opgericht door zenboeddhist Bernie Glassman, staat het niet-weten, het opgeven van vaste ideeën voorop. herh.: 3/4, 0.30 uur.
 • NPO 2, 20.15: Moja Polska! De Pools-Nederlandse journaliste Dore van Duivenbode reist terug naar haar geboorteland. Voor het laatst sluit zij de deuren van haar familiehuis nabij Auschwitz. Ze spreekt met de minnares van haar grootvader over lust en liefde en met ultrarechtse nationalisten over hun ideale Polen. Herh.: 1/4, 15.15.
 • NPO 2 Extra, 0.05: Het uur van de wolf. Afl.: Etgar Keret – Een waargebeurd verhaal (2017). Documentaire van Keret-liefhebbers Stephane Kaas en Rutger Lemm over de Israëlische schrijver Etgar Keret (1967), die met zijn surrealistische verhalen vol humor wereldberoemd is geworden.
 • NPO 2, 1.04: Naches. Jacques Tokkie gaat dansend en lachend over straat. Hij is muzikant, bordeelhouder en Greenpeace-activist geweest en heeft een leven achter de rug waar de meeste mensen twee keer zoveel tijd voor nodig hebben. Hij is zich bewust van zijn naderende einde en heeft daarom alvast op geheel eigenzinnige wijze maatregelen genomen om ook op zijn laatste rustplaats te kunnen dansen.

maandag 1 april

 • ZDF, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Der Stahlbaron - Hermann Röchling und die Völklinger Hütte. De in 1872 geboren Saarlandse staalbaron Hermann Röchling was een man met een brede technische visie. Tijdens de beide wereldoorlogen zette hij vol in op de wapenproductie en werkt zich op naar de de top van de nazi-elite.

dinsdag 2 april

 • NPO 2, 23.15: Himmlers hersens heten Heydrich. Zevendelige filmische televisievertelling, balancerend op de grens van feit en fictie. Gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet, over de even knullige als spectaculaire aanslag in 1942 op nazi-kopstuk Reinhard Heydrich, de architect van de jodenvernietiging. Afl. 1: De violist werd moordenaar.

woensdag 3 april

 • WDR 3, 20.04: WDR 3 Kammerkonzerte in NRW. Het Israëlische pianoduo Sivan Silver & Gil Garburg spelen vanuit de gedachte dat je als één mens moet ademen, en toch met elkaar in dialoog kunt gaan.
 • NPO 2, 20.25: Terreur. Zesdelige Nederlandse documentaireserie over terrorisme, waarin op zoek wordt gegaan naar antwoorden op vragen die bij iedere nieuwe aanslag steevast worden gesteld, maar nooit worden beantwoord. Afl. 1: Het hotel. Over de aanslag op 22 juli 1946 door de Joodse verzetsorganisatie Irgoen op het chique King David Hotel.
 • NPO 2 Extra, 21.00: Close up. Afl.: Miriam Beerman - Van chaos naar kunst. Documentaire over deze in 1923 in Providence, Rhode Island geboren Amerikaanse kunstenares, die in haar werk toont dat menselijk leed - zoals het leed veroorzaakt door de Sjoa, dat zijn weerslag heeft op vele generaties - kan worden overwonnen.
 • NPO 2, 22.55: 2Doc. Afl.: King Bibi Netanyahu. In de week voorafgaand aan de verkiezingen, laat de documentaire aan de hand van media-optredens zien hoe de premier zich in de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld.

donderdag 4 april

 • WDR 3, 17.45: ZeitZeichen. De Joodse violiste Alma Rosé stierf op 4 april 1944 in Auschwitz, het kamp waar ze tot haar dood leiding gaf aan een meidenorkest, gemodelleerd naar haar razend populaire damesorkest Die Wiener Tanzmädeln.
 • NPO 2, 0.00: The Oslo Diaries (2018). Reconstructie van de onderhandelingen van de Oslo-akkoorden aan de hand van aantekeningen, dagboeken en home video's van de onderhandelaars van destijds.

vrijdag 5 april

 • NPO 2 Extra, 15.50: Close up. Afl.: Miriam Beerman - Van chaos naar kunst. Documentaire over deze in 1923 in Providence, Rhode Island geboren Amerikaanse kunstenares, die in haar werk toont dat menselijk leed - zoals het leed veroorzaakt door de Sjoa, dat zijn weerslag heeft op vele generaties - kan worden overwonnen.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner israelactie banner propra banner jonet banner joodsamsterdam banner luna3 banner amphoratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven