vrijdag 15 maart 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 15 maart 2019 jaargang 15, nummer 9
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Waarom eten Joden matzes met Pesach?

Waarom eten Joden matzes met Pesach?

De seder, de maaltijd die op de 14de dag van de Joodse maand Nisan het begin van Pesach inluidt, is omgeven met tal van tradities die overal ter wereld op dezelfde wijze in ere worden gehouden.
Wie ermee is opgegroeid, hoeft de betekenis van de vier glazen, wijn, het lamsbotje, het zoute water, de lege stoel aan tafel en de charoset niet uitgelegd te krijgen, maar voor een 'niet-ingewijde' valt er heel wat te vragen, en dus te leren.

Dinsdag 19 maart organiseert Crescas de eenmalige cursus How to seider. Docent Leo Mock zal aan de hand van de Haggada, het boek waarin het verhaal over de uittocht uit Egypte wordt verteld, oeroude én hedendaagse verklaringen geven voor de symbolen en tradities. De Haggada is tevens een soort 'orde van dienst' voor het verloop van de seder - het woord 'seder' zelf betekent 'orde'.

We hebben ruim voldoende tijd ingeruimd voor vragen en discussies, zo gaat het immers ook tijdens het lezen van de Haggada. De tijdloze tradities krijgen niet alleen een achtergrond, maar ook een hedendaagse betekenis. En dat schept verbondenheid.
Wie sluit zich aan? We hebben nog enkele plekken vrij aan de tafel!

Ontdek de leefwereld van Wally van Hall

 Ontdek de leefwereld van Wally van Hall

De themawandeling waarin we in de Amsterdamse voetsporen treden van Walraven (Wally) van Hall (1906-1945). Over "de bankier van het verzet" doen vele verhalen de ronde, en het ís ook een zeer tot de verbeelding sprekend stuk verzetsgeschiedenis, waarin hij vrijwel tot het einde van zijn leven de spil is geweest.

Zondag 12 mei 2019 neemt Van Halls biograaf Erik Schaap u mee langs de plekken die een belangrijke rol speelden in het verzetsleven van Wally van Hall, en daar hoort u de echte, niet geromantiseerde verhalen die er voor altijd mee verbonden zullen zijn. U zult nooit meer 'zomaar' voorbij lopen aan het Walraven van Hall-monument op het Frederiksplein, een in brons gegoten omgevallen boom - de man was als een boom voor eenieder die met hem in aanraking kwam.

Wacht niet te lang met aanmelden: vol is vol!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Hemelreizen met Lisa de Goffau

Hemelreizen met Lisa de Goffau

Dinsdagavond 12 maart gaf Lisa de Goffou haar lezing Hemelreizen & rabbi Akiva. Ze nam ons mee in de literatuur over de Hechalot (hemelse paleizen) en de Merkavah (strijdwagen).
We weten nu dat je goed voorbereid moet zijn om een reis naar de zeven hemelen te ondernemen, op straffe van gruwelijke vergelding.
Zo moet je veel uit je hoofd leren en kun je niet zonder de juiste zegels en zegelringen.
Het was een geanimeerde avond waarop de deelnemers veel vragen hebben gesteld, al konden die niet allemaal worden beantwoord, want er is nog veel onbekend over deze mystieke teksten.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

In Overleven onderzoekt Ivan Wolffers waarom de mens onder alle omstandigheden overleeft, en ten koste van wat. De schrijver was jarenlang werkzaam als antropoloog. Zijn boek is mede geïnspireerd door zijn Joodse familiegeschiedenis en zijn ervaringen als kankerpatiënt.
Rob Bakker onderzoekt in De boekhouders van de Holocaust de rol van de Nederlandse ambtenaren. Het resultaat is een onthutsend beeld van gezagsgetrouwe staatswerknemers tijdens de Duitse bezetting. Zoals een Nederlandse topambtenaar schreef aan de Duitsers: "Bevolkingsboekhouding is dienen."
Er is een nieuwe uitgave van novelles van Thomas Mann. In De dood in Venetië en andere verhalen zijn naast het titelverhaal, ook de vroege kunstenaarsnovelle Tristan (1903), het Indische sprookje De verwisselde hoofden (1940) en De wet, een verhaal over Mozes (1943) opgenomen.

Uitgelicht

"Een tragisch Vrouwe-leven", zo omschrijft Roel Houwink in 1931 in het literaire tijdschrijft Den Gulden Winckel het nieuwe boek van Marianne Philips De biecht.
Twee nachten lang vertelt Heleen, die ter observatie is opgenomen in 'een gesticht', aan de nachtzuster het verhaal van haar leven als oudste kind in een arbeidersgezin, over haar huwelijk, haar scheiding, haar ambities en carrière en haar liefde voor een jongere man.
Philips geeft een indrukwekkend beeld van de levensontwikkeling van een vrouw die wordt beheerst door hunkering en onbevredigde verlangens en die uiteindelijk in een vlaag van jaloezie en zelfmedelijden een vreselijke daad begaat.

De uitgeversprospectus bij de eerste uitgave in 1930 vermeldde lovend: "Evenals in haar vorig werk heeft de schrijfster zich de vreugde der aesthetische vormgeving ontzegd, opdat de menschelijke gevoelstoon vol zou doorklinken."

Uitgeverij Cossee geeft het boek dit voorjaar opnieuw uit.
"Met De biecht zien we Philips’ talent om op moeiteloze wijze de spanning op te bouwen, wrange relaties te schetsen en de ontwikkeling van een psychische crisis bloot te leggen.*Nota bene: in februari 2017 besteedden we in een Digibieb-item aandacht aan De biecht, maar in verband met de nieuwe uitgave is dat boek daar nu niet meer beschikbaar.

In het Engels

De roman The Banquet of Esther Rosenbaum (2008) speelt zich af in het interbellum in Berlijn. Esther Rosenbaum, wees, Joods, ruim twee meter lang en hard op weg een gevierd chef te worden, geeft een etentje voor haar vrienden. Het bonte groepje bohémiens is als een metafoor voor de absurditeit van een wereld waarin nazi’s lekkerbekken zijn, kunstenaars balanceren op de rand van wat wordt gedoogd, de superrijken elk gevoel voor fatsoen lijken te hebben verloren en de Joodse Berlijners het steeds moeilijker krijgen.
Esther kookt de sterren van de hemel, maar ondertussen geeft ze via haar exotische culinaire creaties stem aan haar genadeloos scherpe kijk op de maatschappij waarin ze haar eigen weg probeert uit te stippelen. Het is die stem waarmee het verhaal, in de ik-vorm, wordt verteld, alsof Esther niet alleen actief is betrokken maar ook toeschouwer aan de zijlijn.

The Banquet of Esther Rosenbaum zuigt je als lezer binnen in een heftige wereld waarin Joodse symbolen, voor wie ze herkent, het verhaal nog meer lading geven.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Judith Belinfante vertelt zaterdag 23 maart bij boekhandel Maximus in Rotterdam over het fascinerende leven en werk van haar grootmoeder, de schrijfster Marianne Philips. In 1950 schreef ze het boekenweekgeschenk De zaak Beukenoot.
 • Op woensdag 3 april is Louis Godschalk te gast in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Hij komt vertellen over zijn bijzondere familiegeschiedenis en presenteert bij deze gelegenheid zijn door Koos Boorsma opgeschreven autobiografie Wie ben ik.

Vers uit de ramsj geplukt

Voor Ochenebbisj, Verhalen en geintjes over het Amsterdamse getto (1870-1925) (2016) verzamelden Maurits Verhoeff en Thijs Wierema verhalen, schertsen, poëzie en toneel van grootheden als Multatuli, Israël Querido, Herman Heijermans en Jacob Israël de Haan, maar spoorden in bibliotheken en archieven ook werk van onbekende schrijvers op. Met een uitgebreid voorwoord van historicus Selma Leydesdorff.
Viktor Klemperer (1881-1960) schreef met Zo zag de waarheid er op donderdag uit (2016) een dagboek van de Duitse revolutie van 1919. Nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren en keizer Willem II naar Nederland was gevlucht, werd door communisten, sociaaldemocraten, monarchisten, militaristische groeperingen én anti-democraten in het ontstane machtsvacuüm een gewelddadige strijd om de heerschappij uitgevochten.
In The Genius (2014) beziet Eliyahu Stern de invloed van Elijah ben Solomon Zalman, de 'gaon' van Vilna (1720-1797), op de wordingsgeschiedenis van het moderne Jodendom. Stern besteedt en passant ook aandacht aan de plaats van religie als traditie en tevens de meer geradicaliseerde/fundamentalistische versie ervan in het hedendaagse westerse denken.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Poerim!

Poerim!

De Amerikaanse kookboekschrijfster Joan Nathan (Jewish Holiday Cookbook) geeft een van haar favoriete Poerimrecepten, en serveert er een lesje Hamantaschen bij.
Zie en hoor hier wat Joan voor ons in petto heeft.

Wie toch liever Hamansoren wil maken: The Nosher heeft een hele sectie gewijd aan lekkers voor Poerim!

My Jewish Learning verzamelde met hedendaagse blik negen zaken die je wellicht nog niet wist over Poerim.

Op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca was Poerim lange tijd de belangrijkste van alle Joodse feestdagen, schrijft Canaan Lipschiz in JPost.

Mag je nou wel of niet dronken worden op Poerim? Die vraag wordt omstandig beantwoord op chaburas.org. In elk geval vonden de oude Romeinen al dat gezuip maar niks, ontdekte JTA.

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Westerbork: Op zondag 17 maart spreekt auteur Chaja Polak in Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar nieuwe boek De man die geen hekel had aan Joden. De aanleiding tot het schrijven van dit relaas was de verschijning in 2017 van het boek Oorlogsouders van Isabel van Boetzelaer.
 • Amsterdam: In StudioK vindt zaterdag 23 maart het JazzFest Amsterdam plaats. Onder de deelnemers treffen we ook de Israëlische drummer en componist Guy Salamon, die met zijn jonge all star bezetting een mix brengt van traditionele jazz en wereldmuziek.
 • Den Haag: In het Movies that Matter Festival draait donderdag 28 maart de documentaire Gaza Surf Club, over jonge Gazanen die door het trotseren van hoge golven de waan van de dag de baas hopen te blijven.
 • Amsterdam: De Poolse schrijfster Olga Tokarczuk mag dan wel de International Man Booker Prize hebben gewonnen met haar roman Flights, in eigen land is ze omstreden. Naar aanleidng van het verschijnen van De Jacobsboeken (de Nederlandse vertaling van Ksiegi Jakobowe) is Tokarczuk in Nederland, waar ze donderdag 28 maart in De Balie in gesprek gaat met journaliste Dore van Duivenbode over het Polen van nu. De titel van de avond, Moving Into the Dark, belooft weinig vrolijks …
 • Amsterdam: De tentoonstelling 'Spinoza, maraan van de rede' (Spinoza Marrano of Reason), een internationaal project georganiseerd door Jewish Art Saloon, is nog tot en met 29 maart te zien op twee locaties in de stad. Klik hier voor een foto-impressie.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Joods Amsterdam heeft, nu Sandwichshop Sal Meyer op 10 maart 2019 plotseling de deuren sloot, het item over de geliefde broodjeswinkel aangepast.
 • Zondag 17 maart is het Saint Patrick's Day, de nationale feestdag van Ierland, waarop traditioneel corned beef met kool wordt gegeten. Maar dat vlees heeft een verborgen Joodse geschiedenis, weet My Jewish Learning.
 • In The New York Times een opiniestuk van Bari Weiss over de strijd tegen religieus fundamentalisme dat steeds meer de toon zet bij de Klaagmuur.
 • Meirav Kaye, achternichtje van acteur, zanger en danser Danny Kaye, deelt op The Librarians haar herinneringen aan "The Jewish 'Clown' Prince".
 • Niet alleen in Nederland is er gedoe over een Holocaustmonument, JPost ontdekte dat ook in Londen plannen voor zo'n gedenkteken onder vuur liggen.
 • Cel-Ray, de frisdrank op basis van bleekselderij, werd uitgevonden in 1869 en verwierf zich in de jaren dertig van de vorige eeuw de bijnaam 'Jewish champagne'. Lees meer in Gastro Obscura.
 • En tot slot: wat is 'Jexodus'? Ontdek het in The Daily Wire.

Uit de Joodse Canon
Vertier in de achttiende eeuw

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

De Haagse baron Abraham Francesco Lopes de Liz (1657-1710) was de oudste zoon van de Portugees-Joodse Don Antonio Lopes Suasso, die, als dank voor zijn verdiensten, door de Spaanse koning Carlos II in de adelstand was verheven. Francesco groeide op in het welvarende milieu van vermogende Sefardische Joden, die niet alleen in Amsterdam maar ook in Den Haag in hoog aanzien stonden.

Francesco was niet gierig met zijn vermogen: "Hij was een ware Maecenas die geen kosten schroomde om zijne stadgenooten kunstgenot van het eerste gehalte te verschaffen. Hij bewoog zich vooral op muzikaal terrein en zijn prachtige wooning in het Korte Voorhout bevatte een groote muziekzaal, waar hij geheele opera’s liet uitvoeren", lezen we in het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (1912).
Op een ets door Caspar Philips Jacobsz. (1732-1789) in 1780 vervaardigd naar een tekening van Pieter Wagenaar, is zo'n feestelijke bijeenkomst met dans en muziek ten huize van Francesco de Liz tot in detail afgebeeld.

Poeriem Caspers

Het lemma Muziekuitvoering in het huis van Francesco Lopes de Liz in de Canon van 700 jaar Joods Nederland belicht het belang van mensen als Francisco Lopes de Liz voor het maatschappelijke en sociale leven van hun tijd.

Website van de week
Na de oorlog - gastsprekers en onderwijsprojecten

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

De startpagina van Na de oorlog is prachtig vormgegeven, met beeld en tekst die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten.

"Kan directe familie van ooggetuigen die een genocide heeft meegemaakt dezelfde emotie en verbeelding bij leerlingen teweegbrengen als ooggetuigen?" Dat was de eerste vraag die de initiatiefnemers van 'Na de oorlog' zichzelf stelden toen een ooggetuige van de Sjoa aangaf, dat de eerste generatie over niet al te lange tijd niet meer in staat zou zijn haar persoonlijke verhaal op scholen of herdenkingen te vertellen. Of er simpelweg niet meer zou zijn.

Daarmee was meteen het hoofddoel van de organisatie glashelder: het aan het elkaar verbinden van gastsprekers en scholen. Genocides zoals de Sjoa, migratie en andere mechanismen staan in de lesmethodes, maar om de verhalen uit de leerboeken tot leven te brengen zijn mensen nodig die uit eigen ervaring kunnen spreken en de emoties van wat ze hebben doorgemaakt kunnen laten invoelen. Gezien de opkomst van antisemitisme, uitsluiting, racisme en niet te vergeten de polarisatie van de samenleving is het hard nodig de leerlingen een bredere blik, inleving en inzicht te geven. Persoonlijke verhalen hebben grote impact, en juist met de combinatie van ‘kijken en luisteren naar’, ‘zelf doen’ en ‘reflecteren op’ - de basis voor alle activiteiten van 'Na de oorlog' - worden de doelgroepen (basisonderwijs groep 7 en 8, voortgezet onderwijs, mbo, hbo, universiteiten) goed bereikt.

'Na de oorlog' heeft de CIDI Respect Award gewonnen omdat "het uitgesproken doel van de stichting is om het verhaal van de Shoa te blijven vertellen, ook als ooggetuigen dat niet meer kunnen. Hiermee bestrijden zij ook racisme en antisemitisme onder jongeren."

Op de website kun je je aanmelden als gastspreker. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Kobi Marimi zingt 'Home'

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Als laatste van de 41 deelnemende landen werd zondag 10 maart de Israëlische inzending voor het Eurovisie Song Festival 2019 bekendgemaakt.
Kobi Marimi werd, naar verluid, in eigen land gebombardeerd tot publiekslieveling met de ballade 'Home', waarin zijn bijzondere stem en zijn acteertalent goed tot hun recht komen.

Je hoort hem 'live' tijdens de finale op 18 mei 2019, en nu alvast op YouTube.

Klik hier voor de tekst.

Overigens is niet iedereen in Israël over the moon met Marimi's uitverkiezing. Times of Israel inventariseerde.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
15 - 22 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Tips van de week. Zaterdagavond laat zendt BBC 2 Behind the Candelabra uit. Het biografisch drama van Steven Soderbergh over showman en pianist Liberace ((1919-1987).
Voor de liefhebbers van geschiedenis: zondagmorgen op Radio 1 in het VPRO-programma OVT in 'Het Spoor Terug' aandacht voor de wonderbaarlijke reis van twee Rembrandts.


vrijdag 15 maart

 • Arte, 23.25: Yael Naim & David Donatien. De Frans-Israëlische zangeres Yael Naim (1978) maakte in 2007 naam met de song 'New Soul' die door Apple gebruikt werd bij een reclamecampagne. Ze trad in 2016 op met multi-instrumentalist David Donatien en het Debussy Strijkkwartet.

zaterdag 16 maart

 • Arte, 17.15: ARTE Reportage. Afl.: Gaza: Sterne gegen Krieg. Astrofysicus Suleiman Baraka leert kinderen zonder angst naar de hemel te kijken. BBC 2, 23.45: Behind the Candelabra (2013). Biografisch drama van Steven Soderbergh over showman en pianist Liberace ((1919-1987). Michael Douglas won in 2013 voor de rol van Liberace de Emmy voor beste mannelijke hoofdrol.

zondag 17 maart

 • NPO Radio 1, 10.00: OVT. In Het Spoor Terug het verhaal van de wonderbaarlijke reis van twee Rembrandts. Ze waren de lievelingen van de laatste Poolse koning, er werd om hen gevochten door Hitler en Göring en even leken ze in een grote brand verloren te zijn gegaan.
 • NPO 2 (EO), 15.20: De kanarie in de kolenmijn. Klopt de metafoor van ‘de kanarie in de kolenmijn’? Is toenemend antisemitisme een voorbode voor groter onheil voor de héle samenleving? Afl. 3: Frankrijk. Engeland. Hanneke Groenteman peilt in Frankrijk het antisemitisme. Ze bezoekt de school in Toulouse waar in 2012 drie Joodse kinderen en een Joodse leraar werden doodgeschoten. Herh.: 20/3, 0.10 uur.
 • TV 5 Monde, 21.00: L'antiquaire (2014). In deze speelfilm van François Margolin doet journaliste Esther onderzoek naar de schilderijen die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's van haar Joodse familie zijn gestolen en leert al doende met andere ogen naar haar vader te kijken.
 • Arte, 23.10: Clara Haskil - Der Zauber der Interpretation (2017). Documentaire over de befaamde Joods-Roemeense pianovirtuoos Clara Haskil (1895-1960). Ze werd geboren in Boekarest en overleefde twee wereldoorlogen.
 • NPO 2, 1.12: Naches, een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander. Afl.: Aflevering 12: Niki Jacobs vertolkt het Jiddische lied. Ze geeft een persoonlijke touch aan bestaande popliedjes zoals 'Jolene', die volgens haar een nóg diepere betekenis krijgen door ze te zingen in de taal van drama en poëzie.

maandag 18 maart

 • NPO 3, 19.20: 3 op reis. Afl.: Makhtesh Ramon. Volgens het reisprogramma is "de Grand Canyon van Israël" in de Negev een gruwelijk mooie hike spot die je zonder gids kunt bezoeken.
 • NPO Radio 1, 0.00: Nooit meer slapen. Gesprek met Lineke Rijxman, die in de voorstelling 'De dikke muiz & Sjors' samen met Adelheid Roosen, Titus Muizelaar en George Groot de staat van de liefde onderzoekt.

dinsdag 19 maart

 • NPO Radio 4, 20.00: Avondconcert. Het van oorsprong Israëlische ensemble Profeti Della Quinta heeft zich gespecialiseerd in de vocale muziek uit de renaissance en de barok. Opname van een concert op 23 februari 2019.
 • Canvas, 21.20: Après Hitler (2016). Tweede deel van deze Franse documentaire. Mei 1945. Hitler is dood en de nazi's vluchten weg. Europa kan weer ademhalen. Maar de geallieerden staan nog voor een enorme uitdaging: het continent heropbouwen en het helen van de wonden van de burgers, veroorzaakt door de aanhoudende honger en de wraaklust. Met vaak unieke, ingekleurde, archiefbeelden van de euforie na de overwinning in 1945 tot het neerlaten van het IJzeren Gordijn in 1949.

woensdag 20 maart

 • 24Kitchen, 19.35: Anthony Bourdain parts unknown. Afl.: Bourdain bezoekt voor het eerst Iran. In Teheran en Isfahan proeft hij traditionele Perzische gerechten. Journalist Jason Rezaian en diens vrouw Yeganeh Salehi leiden de chef rond.

donderdag 21 maart

 • Vice, 17.55: Battle for Jerusalem. De aankondiging van Trump, op 6 december 2017, dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zou gaan verhuizen, veroorzaakte grote onrust. Vice-verslaggeefster Gianna Toboni sprak met leiders en burgers aan beide zijden van het Israëlisch-Palestijnse conflict over de gevolgen.
 • NPO 2 Extra, 23.35: VPRO Vrije geluiden. Afl.: Shimon - The Robotic Marimba Player. Gil Weinberg, hoogleraar Music Technology in Georgia ontwikkelde een musicerende robot die in staat is te reageren op het spel van andere muzikanten.

vrijdag 22 maart

 • Arte, 06.15: ARTE Reportage. Afl.: Gaza: Sterne gegen Krieg. Astrofysicus Suleiman Baraka leert kinderen zonder angst naar de hemel te kijken.
 • NPO 2, 13.47: Het uur van de wolf. Afl.: Etgar Keret – Een waargebeurd verhaal (2017). Documentaire van Keret-liefhebbers Stephane Kaas en Rutger Lemm over de Israëlische schrijver Etgar Keret (1967), die met zijn surrealistische verhalen vol humor wereldberoemd is geworden.
 • NDR Kultur, 20.00: Konzert. Dirigent Omer Meir Wellber (1981, Be’er Sheva) maakt snel carrière - hij leidt het BBC Philharmonic en is vaste gastdirigent bij de Semper Oper in Dresden. Op 22 maart debuteert hij bij de NDR Elbphilharmonie met muziek van Haydn, Schnittke en Tsjaikovsky.
 • Arte, 20.15: Brecht (2018). Tweedelige gedramatiseerde biografie over het leven van dichter en toneelschrijver Berthold Brecht. Deel 1, Die Liebe dauert oder dauert nicht en deel 2 Das Einfache, das schwer zu machen Ist worden na elkaar uitgezonden. Met oorspronkelijk filmmateriaal uit Brechts tijd.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner israelactie banner luna3 banner jonet banner joodsamsterdam banner propra banner amphoratwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven