vrijdag 8 maart 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 8 maart 2019 jaargang 15, nummer 8
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Alles (en meer) over de seider

Alles (en meer) over de seider

Over zes weken begint Pesach, en in ieder Joods huishouden waar de uittocht uit Egypte wordt herdacht, beginnen de voorbereidingen: van het schoonmaken van het huis tot de boodschappen, de uitnodigingen voor de gasten aan de seidertafel, het plannen van wat er op tafel komt.
En dan is het zover: de zon is onder en aan de hemel zijn drie sterren zichtbaar geworden. Nu kan de Haggada worden geopend om het verhaal van Mosjé en de vele kleine verhalen eromheen te lezen en bespreken.

Juist dat laatste is de kern van de eenmalige 'cursus' How to seider?. De deelnemers zitten aan de toepasselijk gedekte tafel en leren over de belangrijkste thema's van de Haggada, over de betekenis van wat er op de seiderschotel ligt, zoals het in de schaal gebraden ei, de structuur van deze bijzondere avond en vooral: hoe dat alles in relatie kan worden gebracht met het leven en de wereld van vandaag.

We hebben nog plek! Doet u mee? Aanmelden kan via onze website.

Let op: deze avond is een iets uitgebreide herhaling van de gelijknamige cursus uit seizoen 2017-2018!

"Het ergste moet nog komen"

"Het ergste moet nog komen"

Een paar woorden uit de toneeltekst 'Opgediept' van Judith Herzberg zetten de toon, al is dat niet wat je aan het begin van de gelijknamige voorstelling verwacht.
'Opgediept' was oorspronkelijk bedoeld als vierde deel bij Herzbergs beroemde trilogie 'Leedvermaak' (1982, 'Rijgdraad' (1995) en 'Simon' (2002), waarin de stille impact van de Sjoa op een familie de kern vormt. De acteurs van De Theatertroep zetten de toon, maar de situaties en de personages waarmee zij aan de haal gaan, nemen de handeling op de bühne als vanzelf over, waardoor een op zichzelf staand, indrukwekkend theaterstuk ontstaat, waarin verleden en heden onlosmakelijk met elkaar verbonden raken. De recensie in de Volkskrant verwoordt het als: "Herzberg zet het realisme van de situatie net even scheef door het herhalen van zinnetjes, het uitspreken van gedachten en sprongetjes in onderdrukte emoties. (…) Transparant theater, waarin de toeschouwer de recente geschiedenis wordt ingetrokken, maar zonder belerend te zijn. Speels plezier en bittere ernst gaan hier hand in hand."

Crescas heeft voor de voorstelling op zaterdag 30 maart in Stadsschouwburg Amstelveen kaarten gereserveerd. Na afloop van de voorstelling is er een nabeschouwing waarin u met de spelers en elkaar kunt napraten.

Laat u ons snel weten dat u er bij wilt zijn? Aanmelden kan op onze website.

Rabbi Akiva en de zeven hemelse paleizen

Rabbi Akiva en de zeven hemelse paleizen

Je zou haast denken dat het hier gaat om een sprookje, maar de lezing Hemelreizen & Rabbi Akiva die Lisa de Goffau dinsdag 12 maart geeft, is een bijzondere vorm van een reisverhaal, en gaat het begrip 'sprookje' ver voorbij.

In de oeroude mystieke teksten Helachot (paleizen) en Merkava (strijdwagen) wordt de spirituele reis beschreven die vier rabbijnen ondernamen om de zeven hemelpaleizen te bereiken.
Rabbi Ezechiël kreeg, in de vorm van een visioen van de hemelse strijdwagen een glimp te zien van de 'zevende hemel', de wijze en deugdzame rabbi Enoch werd, nog voor hij het einde van zijn reis had bereikt, bij leven opgenomen in de hemel. De derde van het viertal wordt in de teksten vaak Acher ('de andere') genoemd. Waarschijnlijk blijft zijn naam ongenoemd omdat hij afvallig werd na het maken van de hemelreis. En zo is rabbi Akiva de enige die de gevaarlijke reis tot een goed einde brengt en het zevende paleis bereikt, de plek waar God zelf troont.

De vraag of de reis belangrijker is dan het uiteindelijke doel is waar het om gaat - onverminderd boeiend en belangrijk.

Komt u luisteren? Klik hier voor meer informatie en aanmelding

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

De wereld zoals Robert Vuijsje die in zijn succesvolle debuutroman Alleen maar nette mensen (2009) ten tonele voerde, is tien jaar later ingrijpend veranderd. In Salomons oordeel is het identitaire hokjesdenken alleen maar sterker geworden, en hoofdpersoon Salomon neemt de consequenties van de vraag waar hij bij hoort, uiterst serieus.
In Niemand wil ze hebben stelt journalist Linda Polman het Europees vluchtelingenbeleid sinds 1938 genadeloos aan de kaak. Ze concludeert dat het VN-vluchtelingenverdrag van 1951 nooit het morele baken is geweest dat het had moeten zijn.
Ilana Hammerman (1944, Haifa) doet in Een vrouw alleen uit eigen ervaring pijnlijk eerlijk verslag van het leven in het kruitvat dat de Westbank in hoog tempo aan het worden is.

Uitgelicht

De titel van het nieuwe boek van Leo Frijda, Tel me bij de amandelen, is ontleend aan een gedicht van Paul Celan, een van zijn geliefde schrijvers. De woorden zijn afkomstig uit het gedicht 'Zähle die Mandeln', zo lezen we in een van de laatste columns die Frijda in 2016 voor Crescas schreef.
"Voor de lezer zijn het nogal verschillende aspecten, de geschiedenis van mijzelf en van mijn familie, het plezier in boeken, de plaatsen die in mijn reis door de literatuur worden aangedaan en de verschillende schrijvers die aan bod komen en dan ook nog eens enkele gedachten over het internationale recht na de Sjoa", introduceert Frijda de achtergrond van zijn boek.
Die aspecten, zo zegt hij, heeft hij in zijn boek bijeengebracht omdat ze hem persoonlijk raken. Tussen de hoofdstukken, die in heldere ordening zijn opgenomen, heeft Frijda teksten gevoegd die, naar hij hoopt, voldoende ondersteuning bieden om de weg niet kwijt te raken of om bij het meereizen even te pauzeren. Tel me bij de amandelen is geen autobiografie in de gebruikelijke zin van het woord, maar het boek geeft de lezer wel een intiem inzicht in wat Frijda zeer na aan het hart ligt.
Sheila Gogol was van een van de vele aanwezigen bij de presentatie van het boek op 3 maart. Op haar Facebookpagina schrijft ze: "Het boek heeft een boel door te geven aan de volgende generatie, geschiedenis, poëzie, filosofie, wijsheid."
Op de foto, eveneens van Sheila Gogol: studievriend Willem van Bennekom, Leo Frijda, moderator rabbijn Joram Rookmaker, vriend en collega-schrijver Salomon Bouman en uitgever Harry Mock (Amphora Books).PresFrijda sheila

In het Engels

The Art of Leaving, a Memoir van de Israëlische schrijfster Ayelet Tsabari geeft de lezer een indringend beeld van de zoektocht van een jonge vrouw naar haar identiteit en a place to call home.
Ayelet is negen jaar als haar vader sterft aan een hartaanval. Dat verlies komt ze niet te boven. Ze voelt zich verloren, ontworteld en onbegrepen in de grote Jemenitische familie waarin ze opgroeit, en vervreemd van haar Mizrahi-Joodse identiteit. Na haar dienstplicht gaat ze op reis. Tien jaar lang trekt ze rusteloos door India, Europa, de Verenigde Staten en Canada, tevergeefs op zoek naar zichzelf. “Het voelde veiliger om onderweg te blijven - het achterlaten van vrienden, werk en relaties voelde het meest vertrouwd.”
Uiteindelijk gaat ze terug naar Israël en gaat de confrontatie aan met alles waar ze al die jaren buitenslands steeds voor was weggevlucht. “Ik was een laatbloeier, en pas door het schrijven van deze memoires ging ik de keuzes begrijpen die ik had gemaakt.”
Daags na verschijnen van The Art of Leaving verscheen in JTA een boeiend interview met de schrijfster.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Schrijfster en kunstenaar Chaja Polak wordt zondag 17 maart in Herinneringscentrum Kamp Westerbork geïnterviewd door journalist Frits Barend over haar onlangs verschenen boek De man die geen hekel had aan Joden. Klik hier voor meer informatie.
 • Na een afwezigheid van ruim zes jaar keert tweedehandsboekhandel De Slegte terug in Amsterdam. De zaak neemt haar intrek in het pand Vijzelstraat 53. Naar verwachting zal de verbouwing eind april gereed zijn.
 • Begin april verschijnt Over muren heen. Een hoopvolle briefwisseling, waarin rabbijn Lody van der Kamp en moslima Oumaima Al Abdellaoui het gesprek met elkaar aangaan.
 • De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2019 is bekend. Op de lijst met de beste hedendaagse Europese romans die vorig jaar in het Nederlands zijn verschenen, treffen we ook enkele boeken aan die in ons Boekennieuws zijn opgenomen.

Vers uit de ramsj geplukt

If not now, when? (2017) is de eerste en enige roman van Primo Levi (1919-1987). De schrijver heeft het boek samengesteld uit verhalen die hem ter ore zijn gekomen en er een buitengewoon spannend relaas van gemaakt. Tussen 1943 en 1945 trekt een aantal aan de Duitsers ontsnapte Russische en Poolse Joden vanuit het grensgebied van Rusland en Polen naar het westen. De kern van de groep lukt het Italië te bereiken, in de hoop van daaruit naar Israël te kunnen reizen.
In The modern guide to Judaism (2012) betoogt Shmuley Boteach, de Amerikaanse rabbijn die door The Washington Post en Newsweek "de beroemdste rabbijn van de VS" wordt genoemd en volgens The Jerusalem Post zelfs "een van de vijf meest invloedrijke Joden ter wereld" is, dat de kern van het Jodendom ligt in de zoektocht naar optimisme en spiritualiteit.
De dwarsligger-uitgave van Een dwaze maagd (2015), waarin Ida Simons een humoristisch en liefdevol beeld van een Joodse familie schetst, ligt in de uitverkoop.

Ramsj8MRT

Facebook ← Deel dit item op Facebook!
Onze columnisten deze week

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

 • Amsterdam: In Filmmuseum EYE gaat zaterdag 16 maart de manifestatie A Tale of Hidden Histories van start. Kunstenaars, onder wie de Israëlische videokunstenaar Omer Fast, onderzoeken in film, video, diaprojectie, documenten, foto’s en geluid verhalen over de geschiedenis. Hoe veranderen verhalen wanneer ze uit verschillende perspectieven worden verteld en her-teld? Rond de tentoonstelling, die tot en met 19 mei te zien is, zijn tal van evenementen gepland.
 • Amsterdam: In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de politieke denker en activiste Rosa Luxemburg werd vermoord. Haar leven lang vocht zij tegen het uitdijende kapitalisme, dat ten koste ging van mens en aarde. Daarom riep zij op tot geweldloos verzet. Wat kunnen we nu van haar inzichten leren en kan Rosa Luxemburg de inspiratie zijn voor een politieke revolte? Daarover discussieert een panel bestaande uit politici, schrijvers en filosofen in De Balie op donderdag 21 maart.
 • Amsterdam: A century of fascism? is de titel van een bijeenkomst op vrijdag 22 maart waarin emeritus hoogleraar Moderne geschiedenis Roger Griffin en historicus Robin te Slaa in het academisch debatcentrum Spui 25 onderzoeken of in de twintigste eeuw inderdaad "honderd jaren fascisme" zijn begonnen, zoals Benito Mussolini in 1932 voorspelde.
 • Utrecht: De Israëlische artieste Victoria Hanna brengt stem, taal en muziek op een bijzondere en soms ook verontrustende manier samen. Ze speelt met letters, woorden en klanken en zoekt de uiterste grenzen op van wat daarmee mogelijk is. Woensdag 27 maart kunt u haar in Joods Cultureel Centrum Merkaz aan het werk zien en horen in Victoria Hanna: A Painter in Sound.
 • Amsterdam: De Amsterdam Klezmer Band speelt donderdag 28 maart in Mezrab - Pakhuis Wilhelmina.
 • Amsterdam: De recitals van de Amerkaanse pianiste Carolyn Enger gaan altijd over meer dan de muziek alleen; ook de ontstaansgeschiedenis is belangrijk voor de stukken die zij uitkiest. Tijdens het Kaarslichtconcert in de Portugese Synagoge op donderdag 28 maart speelt zij Mischlinge Exposé, muziek van componisten die door het naziregime werden beschouwd als 'halfJoden', zoals ook Carolyns vader, Horst Enger.
 • Groningen: Voor de zesde maal vindt in Groningen het jaarlijkse festival Gein Cultuur plaats. Op 31 maart kun je er terecht voor "een korreltje Joods, een korreltje noord & een korreltje cultuur", in de vorm van films, lezingen en concerten.

In de Digibieb
De huidige situatie van het Joodse volk, door Jaäcov Zutan

In de Digibieb

Een van de recente toevoegingen aan de Joodse Bibliotheek is De huidige situatie van het Joodse volk van rabbijn en journalist Jacob (Jaap) Soetendorp (1914-1976), dat hij onder het pseudoniem Jaäcov Zutan publiceerde. Het boek verscheen in 1952, het jaar waarin Soetendorp/Zutan Israëlisch staatsburger werd.

Hij neemt in zijn boek de diaspora onder de loep, de verspreiding van de Joden in de loop van de wereldgeschiedenis.
Voor zijn eigen tijd bekijkt hij de Joodse gemeenschappen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten en gaat in op de betekenis van de staat Israël en de relatie van Israël tot de Joden in de diaspora.

Hij besluit zijn boek met de opmerking dat "de huidige situatie van het Joodse volk an­ders is dan die situatie was in de dagen van hun ouders en grootouders", maar in het voorwoord schrijft Zutan: "Er zijn gegronde redenen om aan te nemen dat de symptomen van het antisemitisme geleidelijk aan bekend zijn, ook wanneer zij niet openlijk aan de dag treden. Of de bestrijding daarvan ooit effectief kan zijn, wordt door de kenners der Joodse geschiedenis met reden betwijfeld."

Hij moest eens weten …

U vindt De huidige situatie van het Joodse volk in de Joodse Bibliotheek, waar u het online kunt lezen of als pdf downloaden naar uw eigen computer of tablet.

https://www.joodsebibliotheek.nl/auteur/pzo/Jaacov-Zutan/boek/oao/De-huidige-situatie-van-het-Joodse-volk/1/

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Opeens was daar het nieuws dat paus Franciscus op 2 maart de archieven van het Vaticaan met betrekking tot paus Pius XII open zal stellen. Lees meer in Times of Israel.
 • In de New Zealand Herald het persoonlijke verslag van een bezoek aan Leopoldstadt, de vroegere Joodse wijk van Wenen.
 • Alle begraafplaatsen in Israël zijn gedigitaliseerd, meldt MyHeritage.
 • Altijd al het verschil willen weten tussen pastrami en corned beef (nee, niet dat spul uit blik!)? Lees het in The Nosher!
 • National Geographic schrijft over een moslimfamilie die al meerdere generaties de zorg op zich heeft genomen voor de Magen David synagoge in Kolkata.
 • Joel Grey (Cabaret) regisseerde de eerste Jiddisje versie van Fiddler On The Roof in Amerika, en vertelt erover aan American Theatre.
 • Een korte video van Israel21C met het ultieme recept voor echte Israëlische hoemoes. Hoe echt is echt? Maar wel lekker, hoe dan ook!

Website van de week
De website van CIDI is vernieuwd!

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

CIDI.nl is enorm opgeknapt en verdient beslist een bezoek.
Wat meteen opvalt is het gele vlak met daarin de woorden "Vóór Israel vóór vrede, tegen antisemitisme" (mist daar wellicht nog een komma?).
Daaronder meteen een lijst met het laatste nieuws dat linkt naar de uitgebreidere informatie.

De website is ingedeeld in zes hoofdrubrieken.Cidisite themas

Onder de tab Educatie is heel veel informatie te vinden. En natuurlijk verstuurt CIDI een nieuwsbrief en onderhoudt de organisatie een pagina op Facebook en accounts op Twitter en Instagram.

Onderaan de startpagina is een knop om antisemitisme te melden.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
De Leeuw Zuur

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De naam van de familie de Leeuw is al 150 jaar verbonden met 'Amsterdams zuur'. In de inleggerij worden uniek Amsterdams Jiddisj zuur gemaakt zoals gele komkommers, pekelaugurken, Amsterdamse uitjes, zure haringen en nog veel meer waarvoor Amsterdammers en mensen van ver buiten de stad al jaren een omweg maken naar de winkel aan de kop van de Vrijheidslaan in de Rivierenbuurt.
In 2006 werd er een film gemaakt over de familie, de winkel en de producten.
Kijk ook eens op deleeuwzuur.nl - je vindt er tegenwoordig zelfs recepten!

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
8 - 15 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Een muziektip: dinsdagavond bij NDR Kultur in het programma Neue Musik de registratie van Dream of the Song, een voor countertenor Bejun Mehta in 2015 geschreven compositie van George Benjamin (1960) op teksten van Ibn Gvirol, Samuel HaNagid en Federico Garcia Lorca.
En TV 5 Monde zendt donderdagavond de speelfilm L'antiquaire uit, met het zeer actuele thema van een zoektocht naar kunst die door de nazi's werd gestolen van een Joodse familie.


vrijdag 8 maart

 • NPO 2 Extra, 20.20: What Walaa Wants (2018). Toen de Palestijnse Latifa Abu Draa in 2011 na acht jaar werd vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis, was haar dochter Walaa vijftien jaar oud. Ze groeide net als Latifa’s andere kinderen op in het Palestijnse vluchtelingenkamp Balata, een omgeving waar onzekerheid, onderdrukking, verdriet, woede en rondvliegende kogels deel uitmaken van het dagelijks leven.
 • RTL 8, 20.30: Little Fockers (2010). De perikelen in Meet the Parents (2000) en Meet the Fockers (2004) hebben niet kunnen verhinderen dat Gaylord (Greg) Focker en zijn vrouw Pamela kinderen hebben gekregen. Kreeg de eerste film nog wel wat waardering, nummer 3 blijft steken bij slechts één ster.

zaterdag 9 maart

 • Arte, 12.15: Re: Eine Klinik in Jerusalem. Ärzte überwinden politische Schranken
 • NPO 2 Extra, 14.35: Yannick Nézet-Séguin en Gil Shaham: Bartók en Mahler. Het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Yannick Nézet-Séguin speelt het tweede vioolconcert van Béla Bartók, met Gil Shaham als solist, en voert daarna de eerste symfonie - Titan - van Gustav Mahler uit. Opname gemaakt in München op 26 juni 2014.
 • NDR Kultur, 19.00: Musica - Glocken und Chor. Afl.: Sephardic Passion voor alt, tenor, koor en orkest van de Israëlische componist en dirigent Noam Sheriff (1935-2018).
 • BBC 2, 0.10: Noah (2014). Amerikaanse Bijbelfilm uit 2014 met Russell Crowe in de rol van Noah, de man die een onmogelijke opdracht krijgt wanneer de wereld dreigt te worden vernietigd door een allesverwoestende overstroming. De filmrecensent van The Guardian had wel wat aan te merken …
 • Arte, 2.00: John Berger oder Die Kunst des Sehens (2016). Documentaire over de veelgeprezen Britse kunstcriticus en politiek essayist John Peter Berger (1926-2017).

zondag 10 maart

 • NPO 2 Extra, 11.40: Andere tijden. Afl.: De twee van Breda. "Twee armzalige restjes leven", zo omschreef verslaggever Peter Schouten in dagblad De Stem van 28 januari 1989 Franz Fischer (87) en Ferdinand aus der Fünten (79) op de dag dat het tweetal werd vrijgelaten.

 • NPO 2 (EO), 15.20: De kanarie in de kolenmijn. Klopt de metafoor van ‘de kanarie in de kolenmijn’? Is toenemend antisemitisme een voorbode voor groter onheil voor de héle samenleving? Afl. 2: Engeland. Hanneke Groenteman onderzoekt er "het andere gezicht van antisemitisme", het politiek en intellectueel antisemitisme. Herh.: 13/3, 0.30 uur.

 • NPO 2, 1.12: Naches, een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander. Afl.: Aflevering 11: Rotem Nir. In het leger leerde ze Krav Maga, een verdedigingskunst die zijn oorsprong heeft in Hongarije en verder is ontwikkeld in Israël. Ze studeerde rechten en werd advocate, maar verruilde het kantoor voor een meer spirituele wereld.

maandag 11 maart

n.v.t.


dinsdag 12 maart

 • NDR Kultur, 21.00: Neue Musik. Afl.: Dream of the Song, een voor countertenor Bejun Mehta in 2015 geschreven compositie van George Benjamin (1960) op teksten van Ibn Gvirol, Samuel HaNagid en Federico Garcia Lorca.
 • Canvas, 21.20: Après Hitler (2016). Mei 1945. Hitler is dood en de nazi's vluchten weg. Europa kan weer ademhalen. Maar de geallieerden staan nog voor een enorme uitdaging: het continent heropbouwen en het helen van de wonden van de burgers, veroorzaakt door de aanhoudende honger en de wraaklust. Met vaak unieke, ingekleurde, archiefbeelden van de euforie na de overwinning in 1945 tot het neerlaten van het IJzeren Gordijn in 1949.

woensdag 13 maart

 • NPO 2, 20.25: Het leven van Hitler - Een blauwdruk voor dictators (2017, Wer war Hitler). Vierdelige Duitse serie van Hermann Pölking (1954) waarin de sociale en politieke achtergrond van de opkomst van de Führer chronologisch in beeld is gebracht. Afl. 4: 1938-1945. Hitler zorgt persoonlijk voor een euthanasieprogramma, maar onderschat het verzet van de kerk. Terwijl het doden van geesteszieken op een laag pitje moet worden gezet, wordt juist de vernietiging van Joden op industriële schaal aangepakt. Russische krijgsgevangenen worden direct vermoord, mishandeld of achtergelaten om te sterven van de honger.
 • Arte, 1.55: Leone Ginzburg oder Die Macht des Wortes. De Italiaans-Joodse Leone Ginzburg (1909-1944) stichtte in 1933 uitgeverij Einaudi. Zijn vurige antifascistische opstelling kostte hem uiteindelijk het leven.

donderdag 14 maart

 • Vice, 14.50: Battle for Jerusalem. De aankondiging van Trump, op 6 december 2017, dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zou gaan verhuizen, veroorzaakte grote onrust. Vice-verslaggeefster Gianna Toboni sprak met leiders en burgers aan beide zijden van het Israëlisch-Palestijnse conflict over de gevolgen.
 • TV 5 Monde, 21.00: L'antiquaire (2014). In deze speelfilm van François Margolin doet journaliste Esther onderzoek naar de schilderijen die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's van haar Joodse familie zijn gestolen en leert al doende met andere ogen naar haar vader te kijken.

vrijdag 15 maart

 • Arte, 23.25: Yael Naim & David Donatien. De Frans-Israëlische zangeres Yael Naim (1978) maakte in 2007 naam met de song 'New Soul' die door Apple gebruikt werd bij een reclamecampagne. Ze trad in 2016 op met multi-instrumentalist David Donatien en het Debussy Strijkkwartet.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner amphora banner israelactie banner propra banner luna3 banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven