vrijdag 1 maart 2019

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 1 maart 2019 jaargang 15, nummer 7
Deze cursussen starten binnenkort:
 

Julie Blocq stopt als directeur bij Crescas

Julie Blocq stopt als directeur bij Crescas

Na zich vier en een half jaar met hart en ziel voor Crescas te hebben ingezet, stopt Julie Blocq per 1/9 als directeur van Crescas. Ze gaat aan de slag als communicatie- en gedragstrainer in het onderwijs. "Ik heb met ontzettend veel plezier leiding gegeven aan Crescas, nu is het tijd voor een volgende stap."

Julie begon in 2015 als beleidsmedewerker en volgde een jaar later directeur Michel Waterman op die met pensioen ging. Onder Julie’s leiding is het programma en het publiek van Crescas verder uitgebreid door onder andere 'out of the box' evenementen zoals de eerste Joodse pubquiz en Joodse filmpremières. Verder zette ze een bloeiende samenwerking op met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland en het NIW, het JCK en JMW.

Julie Blocq: "Ik vond het een eer om Crescas te mogen leiden en samen te werken met collega Channa Obstfeld, het bestuur, alle docenten en vrijwilligers. Michel Waterman en zijn voorganger, Rob Wurms z.l., hebben een prachtig kenniscentrum opgezet, waar ik verder aan heb kunnen bouwen. Ik geloof dat het persoonlijke contact met cursisten, de positieve grondwaarden en het brede aanbod van onderwerpen om Joodse kennis op te doen, Crescas tot een unieke organisatie maken."

Het bestuur van Crescas vindt het natuurlijk jammer dat Julie Crescas gaat verlaten, maar heeft er ook begrip voor. "Julie laat een gezonde en bloeiende organisatie achter die in 2018 een record aantal belangstellenden voor lezingen, cursussen en evenementen wist te trekken. We zijn blij dat ze toezegde de te werven nieuwe directeur in te werken. Zo wordt de continuïteit van onze professionele organisatie goed geborgd. Het bestuur is Julie zeer dankbaar voor haar enorme inzet en alles wat zij de tot stand bracht. Wij wensen haar alle succes toe voor haar verdere carrière."

Halachische kwesties, modern benaderd

Halachische kwesties, modern benaderd

Onze populaire cursus Halacha aan de hand van Ma'aleh films gaat ook dit seizoen 'buitengaats': vier woensdagen in maart, te beginnen aanstaande woensdag 6 maart, is onze docent rabbinica Leo Mock in Den Haag. Voor zijn lessen heeft hij een selectie gemaakt uit de korte films van de eindexamenstudenten van de Ma'aleh School of Television, Film and the Arts, de orthodox-Joodse filmacademie in Jeruzalem.
In hun werk zijn de filmmakers de uitdaging aangegaan om halachische kwesties aan de orde te stellen en die te rijmen met wat gangbaar is in de maatschappij van nu.
Waar en waarom wringt en schuurt het soms tussen de traditie van vroeger en de realiteit van vandaag de dag?
Samen met Leo bekijkt u de films en gaat u over die vragen in discussie.
Er zijn nog plaatsen beschikbaar!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Met Crescas aan de wandel

Met Crescas aan de wandel

Ze zijn inmiddels een traditie geworden, de 'Joodse' wandelingen die Crescas jaarlijks in het seizoensprogramma opneemt. De ervaring heeft geleerd dat de wandelingen snel zijn volgeboekt, vandaar dat we nu al je aandacht willen vestigen op Joods leven in de IJsselstreek.

Onder leiding van Jaap van Gelderen ontdek je zondag 19 mei de Joodse kanten van IJsselstad Kampen. Daar waren begin veertiende eeuw al Joodse inwoners, kooplui en geldhandelaren. Tot ver in de negentiende eeuw maakten Joden actief deel uit van het economische, sociale en culturele leven.
Om te weten te komen hoe die situatie zich in en om Kampen kon ontwikkelen en wat er vandaag de dag nog is terug te vinden van het behoorlijk 'rijke' Joodse leven, is de stadswandeling met Jaap van Gelderen een absolute aanrader.

Op onze website vind je een uitvoerige introductie én de optie om je aan te melden.

De kunst van de chazzan

De kunst van de chazzan

Voor veel mensen is Joodse muziek bij uitstek dat wat in de synagoge te horen is, dat wil zeggen de zang van de chazzan, ook wel voorzanger of cantor genoemd.
Woensdag 27 maart komt Irwin Oppenheim (1979), de chazzan van de Gerard Doustraatsjoel in Amsterdam, een lezing geven over het chazzanoet, de Joodse liturgische zang.
Je kunt het chazzanoet vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Irwin behandelt de geschiedenis en de verschillende stijlen, laat u horen in welke vormen synagogale gezangen in klassieke en andere muziek terug te vinden zijn, en zal ook de vraag beantwoorden of er zoiets bestaat als typisch Nederlands chazzanoet.

Lees meer op onze website.

Onze columnisten deze week

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

In De vulkaan presenteert Klaus Mann een kleurrijk gezelschap uit Berlijn gevluchte kunstenaars, geleerden en bohemiens. De schrijver zelf (in het boek voor de Mann-kenner herkenbaar in de persoon van de aan heroïne verslaafde dichter Martin) beschouwde deze roman als zijn beste boek. Dore van Duivenbode reist met haar moeder jaarlijks naar het familiehuis bij Oswiecim (Auschwitz). Pas later wordt Dore zich bewust van de geschiedenis die aan de plaats kleeft. Ze schrijft erover in Mijn Poolse huis. Vakanties naar Auschwitz.
Kefah Allush (1969, Nabloes) kent u wellicht als journalist en producent van reisprogramma's bij de EO. Onlangs verscheen zijn debuutroman De munt van Judea, waarin de hoofdpersoon een spannend avontuur aangaat om het geheim te ontrafelen van een zeldzame en zeer kostbare oude Joodse munt die hem door zijn vader is nagelaten.

Uitgelicht

Op zaterdag 15 juni 1940, ruim vijf weken na de Duitse invasie in Nederland, begint de Duits-Joodse Paula Bermann een dagboek. Paula is getrouwd met de Nederlands-Joodse zakenman Coenraad van Es, met wie ze drie kinderen heeft, en woont op dat moment in Amsterdam. Haar dagboeknotities, eind vorig jaar uitgegeven als Het oorlogsdagboek van Paula Bermann. Amsterdam, 15 juni 1940 – Jutphaas, 19 maart 1944, geven een beklemmend beeld van de wereld in oorlog - Bermann is politiek zeer goed geïnformeerd -, en ze beschrijft gedetailleerd het leven in Amsterdam met haar Nederlandse gezin en haar zorgen om haar familie in Duitsland.

In 1942 gaat Bermann met man en jongste dochter in onderduik in Jutphaas, terwijl de oudste twee kinderen elders onderduikadressen vinden. In het dagboek klinken tussen de beschrijvingen van het dagelijkse bestaan haar angsten en verlangens door.
Ook haar weerzin tegen haar dubbele identiteit benoemt ze: als Duitse wordt ze gewantrouwd, en omdat ze Joods is, voelt ze zich geen moment veilig.

Het dagboek eindigt abrupt: op maandag 31 juli 1944 worden Paula, haar man Coen en hun dochter Inge verraden, opgepakt en via Westerbork naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Vlak voor de bevrijding sterft Coen daar aan tyfus, Paula maakt zes dagen na zijn dood een einde aan haar leven. Hun drie kinderen overleven de oorlog.
Dankzij de kleinkinderen van Paula Bermann zijn de dagboeken nu voor iedereen toegankelijk. Zelf schreef Bermann: "Zullen deze bladzijden ooit gelezen worden? Ach, zover mag ik niet vooruit denken. Ik leef van dag tot dag, en tot nu toe ging het goed."
Op YouTube is een beeldverslag van de presentatie van het boek te zien.

In het Engels

Bij uitgeverij Aspekt verscheen in januari 2019 What Is Antizionism (…and is it Antisemitic?). A Short Handbook, For Activists and Analysts van de Belgische politicoloog dr. Henri Stellman. Een uiterst actueel onderwerp, want de weerstand tegen het zionisme en daarmee, zo betoogt de auteur, tegen de staat Israël, groeit in razend tempo en verhitte debatten zijn niet van de lucht.

Stellman bekijkt het fenomeen antizionisme zowel in groter verband als in detail, en focust daarbij vooral op het verband tussen antizionisme en antisemitisme. De benadering, grondigheid en kwaliteit van Stellmans onderzoek worden alom geprezen. "This study is a must-read and deserves serious scholarly attention", volgens Igal Ram van het Reut Instituut in Israël.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Gerard Klaasen gaat zondag 10 maart bij de Amsterdamse Boekhandel in gesprek met Linda Polman, onderzoeksjournalist. Polman onderzoekt de ontwikkeling van het Europese vluchtelingenbeleid sinds 1938 en nu schreef zij Niemand wil ze hebben.
 • Op dinsdag 12 maart is Chaja Polak te gast bij Boekhandel Blankevoort. Aanleiding is haar onlangs verschenen boek De man die geen hekel had aan Joden, waarover zij in gesprek zal gaan met Hella Rottenberg.
 • Op Literair Nederland een interview met Joseph Roth-vertaler Els Snick. "Ik heb mijn eigen stem gevonden als zijn vertaler."
 • In september verschijnt bij Uitgeverij Pluim van Nachoem Wijnberg de poëziebundel Afscheidswedstrijd.

Vers uit de ramsj geplukt

David Bodanis beschrijft in Einstein's Greatest Mistake: The Life of a Flawed Genius (2016) hoe het succes van Einsteins grootste prestatie leidde tot zijn grootste mislukking. Het boek is niet alleen een zeer toegankelijke intellectuele biografie - verteld aan de hand van Einsteins meeslepende persoonlijke verhaal - maar ook een fantastische wetenschappelijke uiteenzetting van de onderliggende structuur van het heelal.
In De dame in goud vertelt Anne-Marie O'Connor het betoverende en adembenemende verhaal van Klimts beroemde 'gouden' portret van de Weense Adèle Bloch-Bauer, dat ten prooi viel aan de roofzucht van de nazi's.
In De wolven namen alles mee (2015) onderzoekt Simon Goodman zijn bijzondere familiegeschiedenis en zet de door zijn vader ingezette zoektocht voort naar door de nazi's geroofde kunstverzameling van zijn grootvader, de bekende Amsterdamse kunstverzamelaar Fritz Gutmann.

Ramsj1MRT

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Culturele agenda

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende tijd te zien, te horen en te doen is.
Mist u een activiteit of evenement? Laat het ons tijdig weten. Een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!

Let op: het vorige week aangekondigde gesprek met schrijver Ilay den Boer, in het kader van de de serie 'Menasseh spreekt met schrijvers' in de Uilenburger synagoge is op dinsdag 5 maart, en niet, zoals eerder aangekondigd, op woensdag 6 maart. Met excuses voor de verwarring!

 • Amsterdam: Shura Lipovsky brengt op donderdag 7 maart chassidische verhalen met Jiddische liederen naar Salon Viotta. Tijdens deze avond is er een speciaal samenspel te horen en zien met celliste Maaike Roelofs.
 • Amsterdam: Salomé (1923) is een zelden vertoonde avant-garde film, losjes geïnspireerd op Oscar Wildes erotisch geladen versie van het Bijbelverhaal over de stiefdochter van Herodes. De Britse componist Charlie Barber schreef een spannende score voor vier slagwerkers die live Arabische muziek uitvoeren en in het Latijn en Hebreeuws gezongen psalmen begeleiden. Lees hier meer over de productie, en klik hier voor kaarten voor de voorstelling op woensdag 13 maart.
 • Amsterdam: In het Filmmuseum EYE is van 16 tot en met 19 maart A Tale of Hidden Histories te zien. De Israëlische Omer Fast is een van de beeldend kunstenaars die met allerlei technieken bekijken hoe verhalen over de geschiedenis worden doorgegeven en de subjectiviteit van historische bronnen en de beperkingen van het geheugen daarbij een rol spelen.
 • Enschede: Joris Luyendijk presenteert in het Wilminktheater op maandag 18 maart 'Het zijn net mensen 2.0', een theatercollege waarin hij de journalistieke balans opmaakt van het medialandschap, dat tien jaar na verschijning van Het zijn net mensen een enorme verandering heeft ondergaan.
 • Rotterdam: Theatergroep HOTEL MODERN speelt de bijzondere voorstelling KAMP van 19 maart t/m 11 juni 2019 in Rotterdam, Amsterdam en Leiden.

Uit de Joodse Canon
LJG Den Haag, een bijzondere geschiedenis

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Dit seizoen geeft Crescas ook acte de présence in Den Haag, waar samenwerking werd gezocht met de Liberaal Joodse Gemeente in de hofstad voor de vierdelige cursus 'Halacha aan de hand van Ma'aleh-films' (zie elders in deze nieuwsbrief).
Het is een goede aanleiding om nog eens te kijken naar de ontstaansgeschiedenis van de LJG Den Haag, in het bijzonder haar huisvesting.
De LJG Den Haag heeft de beschikking over een prachtig historisch gebouw aan de rand van het centrum van de stad, ter hoogte van het Malieveld. Vanaf 1968 ging de Liberaal Joodse Gemeente Beth Jehoeda het gebouw incidenteel huren om een aantal jaren later de eigenaar te worden. Het bleek wat je noemt een bezit 'met aanschrijving': restauratie was dringend noodzakelijk. Toch kon pas in 1992 de actie 'Synagoge onder dak' worden opgestart, waarmee het gebouw uiteindelijk in zijn oude glorie kon worden hersteld.

De synagoge werd rond 1725 ontworpen door de Franse architect Daniël Marot (1663-1752). Hoewel hij als graveur naam had gemaakt aan het hof van Lodewijk XIV, moest hij zich als protestant in 1685 het vege lijf redden en vestigde zich in Holland. Ook daar wist hij een positie aan het hof te verwerven: hij ontwierp voor Willem III bijna alle interieurs van Paleis Het Loo en reisde zelfs in het gevolg van de vorst mee naar Engeland.

Daniël Marot had zijn stempel op achttiende-eeuws Den Haag al ruimschoots gezet met ontwerpen in 'Hollandse Louis-XIV stijl' - zoals het voormalige Stadspaleis Kneuterdijk, de decoratie van de Trèveszaal op het Binnenhof en tal van monumentale woonhuizen - toen de Portugees-Joodse gemeente Honen Dal hem de opdracht gaf een gebedshuis te ontwerpen. Honen Dal had zich na nogal wat omzwervingen in 1711 gevestigd in een huis aan de Lange Voorhout, in de wetenschap dat in 1726 het huurcontract zou aflopen en er dus tijdig een nieuw gebouw moest komen. Marot maakte de ontwerpschetsen, voor de gedetailleerde uitwerking en het toezicht op de bouw werd de Hollandse architect en 'meestermetselaar' Felix Dusart aangetrokken.
In de geest van de tijd - andersgelovige kerkgemeenschappen moesten vooral niet opvallen - kwam de synagoge achter een toegangshek en voorplein te liggen, geïsoleerd van de omgeving. Het interieur, een zaal met aan weerszijden op zuilen rustende galerijen voor de vrouwen,een monumentale hechal (Torarollenkast) en een fraaie teba (spreekgestoelte), was voor Marots doen sober te noemen: sterk symmetrisch, maar met relatief weinig krullen en versierselen.

Lees over de Liberaal-Joodse beweging en hoe die in Den Haag terecht kwam in het lemma Start Liberaal Joodse Gemeente Den Haag in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Tatoeages zijn halachisch verboden, maar er is een trend die Leo Mock al in 2009 signaleerde in zijn column 'Tatoeages, een beladen imago': ze zijn er wel degelijk! In het laatste nummer van Jewish Currents een interview met tatoeagekunstenaar Joey Nicholson, Canadees en Joods.
 • The Independent besteedt aandacht aan de Israëlische artsen van de organisatie Save a Child's Heart, die door de VN worden geëerd omdat ze de geopolitieke perikelen geen rol laten spelen bij hun werk.
 • Poeriem valt dit jaar op donderdag 21 maart, en misschien wil je wel zelf hamentaschen bakken. The Nosher heeft een recept dat niet kán mislukken. Op hun Facebookpagina bovendien een handige poster met alles wat je wilt weten.
 • In het kader van 'oud nieuws': begin zeventiende eeuw kregen de Joden van Frankfurt te maken met 'een tweede Haman'. In 1616 werd diens executie gevierd met een 'tweede Poeriem'. Lees meer in de Jewish Encyclopedia.
 • The Vintage News diepte het verhaal op over over de rivaliserende broers Adi en Rudi Dassler die in de jaren twintig van de vorige eeuw samen het schoenenmerk Adidas oprichtten.
 • In Guildford in Surrey bevinden zich de restanten van de oudste synagoge van Groot Brittanië. GuildfordJewish weet er meer van.
 • In de Jewish Link of New Jersey een mooi verhaal over de historie van Sefardische en Asjkenazische synagogediensten.

Website van de week
Hey Alma

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Alma [ahl-ma] is het Hebreeuwse woord voor een jonge vrouw die wel de leeftijd heeft om kinderen te krijgen maar ze nog niet heeft. De gelijknamige website afficheert zich als "Alma Is For Ladies With Chutzpah", en maakt nieuwsgierig.

Alma blijkt een online community waar jonge vrouwelijke 'millenials' met elkaar van gedachten kunnen wisselen over werk, daten, binge watchen, eten (en soms ook koken), herinneringen delen en het gesprek aangaan over wereld waarin we leven.
De doelgroep zijn jonge vrouwen op de grens van volwassenheid. Een beetje eitses (goeie raad) op zijn tijd is ook voorhanden.

De achtkoppige, honderd procent vrouwelijke redactie legt het allemaal uit in een fijn filmpje op YouTube.

Uiteraard heeft Alma een pagina op Facebook (aanrader!!), een account op Twitter en idem op Instagram. Ook een nieuwsbrief behoort tot de mogelijkheden.

In juli 2017 besteedde JTA een artikel aan de start van Alma.

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

In the Picture
Image Before My Eyes: : A History of Jewish Life in Poland Before the Holocaust

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Image Before My Eyes: A History of Jewish Life in Poland Before the Holocaust bevat anderhalf uur bewegend beeld, foto's, muziek en interviews met Poolse Joden die de Sjoa overleefden.
Het beeld van het Joodse leven in Polen tussen de twee wereldoorlogen is divers. Niet alles is rooskleurig; er is bittere armoede maar ook welvaart, en op allerlei vlakken bestaat grote saamhorigheid om een betere toekomst te maken.
De film eindigt met beeld en geluid uit augustus 1939, toen de Duitse inval een einde maakte aan het leven zoals Joden dat zo lang in Polen hadden kunnen leiden.

Bekijk de film hier

Facebook ← Deel dit item op Facebook!

Radio en Televisie
1 - 8 maart

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

vrijdag 1 maart

n.v.t.


zaterdag 2 maart

 • NPO 2 Extra, 10.55: Het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Yannick Nézet-Séguin speelt het tweede vioolconcert van Béla Bartók, met Gil Shaham als solist, en voert daarna de eerste symfonie - Titan - van Gustav Mahler uit.
 • NPO Radio 4, 14.00: Zaterdagmatinee. Afl.: Alessandro Scarlatti's Cain, ovvero Il primo omicidio, geschreven in 1707, is een prachtig voorbeeld van een barok-oratorium dat aanschurkt tegen opera. Het verhaal over de bijbelse broedermoord bood de componist in deze "trattenimento sacro" alle ruimte om een breed scala aan emoties te etaleren.

zondag 3 maart

 • NPO Radio 1, 10.00: OVT - Het spoor terug: Onze jongens in Libanon. In maart 1978 trok het Israëlische leger Libanon binnen om een einde te maken aan de aanslagen die de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) van Jasser Arafat vanuit dat land in Israël pleegde. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval en startte de vredesmissie Unifil. In dat kader werden tussen 1979 en 1985 9.000 Nederlandse militairen naar Libanon gestuurd. De uitzending bespreekt ook de nasleep van de missie, omdat Libanon-veteranen met het ministerie van Defensie in een juridisch conflict zijn verwikkeld over schadevergoeding, want Defensie is in hun beleving tekortgeschoten in hun begeleiding na terugkeer.
 • NPO 2 (EO), 15.25: De kanarie in de kolenmijn. Klopt de metafoor van ‘de kanarie in de kolenmijn’? Is toenemend antisemitisme een voorbode voor groter onheil voor de héle samenleving? Hanneke Groenteman onderzoekt het. Afl. 1: Nederland. Herh.: 6/3, 0.40 uur.
 • NPO 2, 16.12: Naches, een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander. Afl.9: Gideon Italiaander. Zijn naam is vooral in Amsterdam niet te missen voor wie op zoek is naar spullen waarvan je nog niet wist dat je ze goed kunt gebruiken. Of als je met weinig budget een trouwjurk, een linker-skihandschoen of een fles parfum wilt kopen. We zien bij hem thuis wat hij met de mooiste spullen doet.
 • NPO 2, 1.12: Naches, een inkijkje in het leven van een Joodse Nederlander. Afl. 10: Eddy Robles, Joodse vrijmetselaar uit Suriname. Het is maar goed dat hij op tv is, want op de radio zou je een heel ander beeld van hem krijgen. Hij is getrouwd met een moslima en ook zij is mooi om naar te kijken. Samen vormen ze het levende sprookje, waardoor je met een gerust hart kunt gaan slapen.

maandag 4 maart

 • WDR 3, 20.04: Konzert. Afl.: Happy Birthday: Larry Blank viert met het BBC Concert Orchestra en een keur aan Britse musicalsterren de honderdste geboortedag van de Amerikaanse librettist en tekstschrijver Alan Jay Lerner. Hij won Oscars voor zijn aandeel in de films Gigi (1958) en An American in Paris (1951).
 • RTL 8, 20.30: Meet the Parents (2000), geschreven door Jim Herzfeld en John Hamburg, waarin de Joodse Gaylord - Greg - door zijn vriendinnetje Pam wordt voorgesteld aan haar vader Jack. Maar voor Jack is niemand goed genoeg voor zijn dochter, en Greg al helemaal niet.

dinsdag 5 maart

 • Arte, 12.15: Re:. Afl.: Eine Klinik in Jerusalem. Ärzte überwinden politische Schranken. In het hypermoderne Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem werken Israëlische en Palestijnse artsen vreedzaam samen. Ook aandacht voor de organisatie Un Coeur Pour La Paix.
 • Arte, 23.05: Golda Meir – Ministerpräsidentin (2018). Documentaire over het veelbewogen leiderschap van het eerste en vooralsnog enige vrouwelijke staatshoofd van Israël.

woensdag 6 maart

 • NPO 2, 20.25: Het leven van Hitler - Een blauwdruk voor dictators (2017, Wer war Hitler). Vierdelige Duitse serie van Hermann Pölking (1954) waarin de sociale en politieke achtergrond van de opkomst van de Führer chronologisch in beeld is gebracht. Afl. 3: Hitler heeft een aanzienlijk deel van Europa onder controle, maar in het oosten ondervindt hij grote weerstand.
 • NPO 2 Extra, 20.30: Het uur van de wolf. Afl.: Joke van Leeuwen - Een wereld tussen de oren (2017). Joke van Leeuwen is als groot Nederlands auteur en tekenaar overladen met prijzen vanwege haar proza en poëzie voor jong en oud, en toch is ze vrijwel onbekend in Nederland. Cineaste Heddy Honigmann gunt de kijker een blik in Van Leeuwens persoonlijke denkwereld.
 • NPO 2, 21.25: Andere tijden. Afl.: De twee van Breda. "Twee armzalige restjes leven", zo omschreef verslaggever Peter Schouten in dagblad De Stem van 28 januari 1989 Franz Fischer (87) en Ferdinand aus der Fünten (79) op de dag dat het tweetal werd vrijgelaten.

donderdag 7 maart

 • NDR Kultur, 20.00: NDR Radiophilharmonie. Afl.: Tobias Feldmann live aus Hannover met het vioolconcert van Miecyslaw Weinberg. Deze Pools-Russische componist, wiens naam ook wel als Vaingerb wordt gespeld, studeerde vanaf 1943 in Moskou bij Dmitri Sjostakovitsj.

vrijdag 8 maart

 • NPO 2 Extra, 20.20: What Walaa Wants (2018). Toen de Palestijnse Latifa Abu Draa in 2011 na acht jaar werd vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis, was haar dochter Walaa vijftien jaar oud. Ze groeide net als Latifa’s andere kinderen op in het Palestijnse vluchtelingenkamp Balata, een omgeving waar onzekerheid, onderdrukking, verdriet, woede en rondvliegende kogels deel uitmaken van het dagelijks leven.
 • RTL 8, 20.30: Little Fockers (2010). De perikelen in Meet the Parents (2000) en Meet the Fockers (2004) hebben niet kunnen verhinderen dat Gaylord (Greg) Focker en zijn vrouw Pamela kinderen hebben gekregen. Kreeg de eerste film nog wel wat waardering, nummer 3 blijft steken bij slechts één ster.
Facebook ← Deel dit item op Facebook!
 

(advertenties)


banner israelactie banner joodsamsterdam banner amphora banner propra banner luna3 banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven