Crescas nieuwsbrief - vrijdag 15 juni 2018

Sneak peek!

Het programma voor het cursusjaar 2018/2019 is bíjna klaar, en het ziet er nu al heel veelbelovend uit!

Zoals beloofd lichten we alvast een klein tipje van de sluier op, en kunnen we u bijvoorbeeld vertellen dat maestro Jules van Hessen weer van de partij is. In 2018 wordt herdacht dat componist en dirigent Leonard Bernstein honderd jaar geleden werd geboren. Daarom zet Jules hem in november 2018 in een tweedelige cursus 'op de bok'. Daarbij zal Jules uitvoerig ingaan op de Joodse aspecten in Bernsteins composities, en bespreekt hij de werken die hij met zijn Philips Symfonie Orkest in het afsluitende concert zal uitvoeren.
Details vindt u binnenkort in ons programma, maar noteer wel vast de data: 5, 12 en 17 november!

Iets geheel nieuws is de pubquiz die Crescas samen met het NIW in de grondverf heeft gezet.
Tien teams zullen het tegen elkaar opnemen in een spannende wedstrijd waarin kennis van alles wat met Joods en Jodendom te maken heeft, in de volst denkbare breedte, het onderwerp is. Plaats en datum maken wij nog niet bekend, maar als u mee wilt doen, kunt u zich mentaal wel vast gaan warmlopen!
Voor wie niet precies weet wat het begrip 'pubquiz' inhoudt: de deelnemers beantwoorden in teamverband en in verschillende rondes vragen die door een quizmaster worden gesteld. Vaak zijn er ook een geluidsronde en een plaatjesronde, en soms worden er bonusvragen gesteld waarmee extra punten te verdienen zijn.

Maandag 11 juni werden de cursussen Ivriet kita Gimmel en kita Zajin afgesloten, en dat gebeurt traditioneel met een gezamenlijke Israëlische maaltijd en aansluitend de Israëlische film. Docente Shirley Ensel had hiervoor Appels uit de woestijn ('Tapoechiem min hamidbar') gekozen, een recente film over een meisje dat zich ontworstelt aan het straffe regime van haar streng-religieuze ouders.
Hoe gezellig het was en hoe het nuttige zo ontspannen met het aangename werd verenigd ziet u op de foto's.

Laatste les Ivriet 2018

(Met dank aan de aanwezigen, die toestemming verleenden voor het plaatsen van de foto.)

Even voorstellen: Anne-Marie van Hilst

We zijn verheugd dat Anne-Maria van Hilst zich bereid heeft verklaard om met enige regelmaat columns voor Crescas te gaan schrijven. Een derde vrouw temidden van ons zeer gerespecteerde tableau van columnisten draagt bovendien bij aan de diversiteit, dus bij deze: van harte welkom, Anne-Maria!

Anne-Maria van Hilst werd in 1988 geboren in Amsterdam en studeerde aan de Universiteit van Amsterdam Geschiedenis en Hebreeuws. Tijdens en na haar studie werd ze actief in het interreligieuze veld, en specialiseerde ze zich daarnaast in het 'tsnioet' (seksuele en publieke ingetogenheid) bij Joodse vrouwen. Zij geeft lezingen en gastlessen bij diverse geloofsgemeenschappen en ze organiseert interreligieuze bijeenkomsten. Sinds 2017 is Anne-Maria hoofd onderwijs bij de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam.

In haar eerste bijdrage stelt Anna-Maria zichzelf aan u voor.

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week

Marcel Poorthuis laat in Managen met Mozes zien dat de leider van het Joodse volk, door bescheidenheid te combineren met overtuiging en bezieling, voor leiders van vandaag een voorbeeld zou moeten zijn. Saamhorigheid vormt de basis voor verantwoordelijkheid voor en vertrouwen in elkaar. Het zijn met recht 'lessen uit de woestijn', maar wie zal ernaar willen luisteren? In Het brein. Jouw verhaal word je, als lezer, door neurowetenschapper David Eagleman meegenomen op een verrassende reis door je hersenen en ontdek je de interactie tussen hoe je leeft en hoe je hersenen daarmee omgaan. Robbert-Jan Swiers beschrijft in Zeeland in bezettingstijd de periode 1940-1944, waarin het gewone leven doorging, Joden werden vervolgd, de Atlantikwall werd opgetrokken en de geallieerde troepen luchtaanvallen uitvoerden, en hoe het verzet in actie kwam.

Uitgelicht

De Ethica wordt algemeen beschouwd als het levenswerk van Baruch de Spinoza (1632-1677). De in het Latijn geschreven Ethica is een van de belangrijkste, maar ook een van de moeilijkste filosofische teksten die ooit zijn geschreven. In dit werk onderzoekt Spinoza op welke manier de mens zijn vrijheid kan verwerven - een voor zijn tijd revolutionaire boodschap. Spinoza-deskundige Maarten van Buuren heeft een nieuwe vertaling van de Ethica gemaakt die het Latijnse origineel dichter dan ooit benadert.
Van Buuren onderwierp Spinoza's terminologie aan een nauwkeurige analyse, waardoor de sleutelbegrippen van Spinoza's denken in een nieuw en verhelderend licht komen te staan.
De vertaling wordt begeleid door verklarende aantekeningen en een samenvatting.

In het Engels

The Lost Family van Jenna Blum is een bitterzoete, met milde humor vertelde geschiedenis over liefde en verlies in de jaren '60 tot '80 van de vorige eeuw, en hoe die, alle pogingen ten spijt, toch steeds weer in conflict komen.
De slagschaduw van de Sjoa is onontkoombaar in dit verhaal over de succesvolle chef-kok Peter Rashkin en het jonge fotomodel June Bouquet. Peter overleefde Auschwitz, als enige van zijn gezin, en vernoemde zijn restaurant naar zijn vrouw Masha, maar hij gaat gebukt onder survivor's guilt. Als June in zijn leven komt, hoopt Peter dat hij zijn gruwelijke ervaringen eindelijk los kan laten en hij waagt zich aan een nieuwe relatie. Maar de geest van het verleden laat zich door niemand uitbannen, zelfs de tijd kan de wonden niet helen.
Blum bouwt het verhaal op vanuit drie gezichtspunten en plaatst die in drie decennia. Eerst komt Peter aan het woord, daarna zijn tweede vrouw June en als laatste hun dochter Elsbeth.
"Compassionate, masterful, and disturbingly contemporary", oordeelde The New York Times.

Nieuwsberichten uit boekenland

 • Ronit Palache gaat zaterdag 30 juni bij de Amsterdamse Boekhandel in gesprek met kunsthandelaar Jan Six over het 'Portret van een jonge man' van Rembrandt van Rijn, dat hij aantrof in een catalogus van veilinghuis Christie’s. Zijn ontdekking werd wereldnieuws. Hoe kon Six weten dat dit tot dan toe onbekende doek een echte Rembrandt is?
 • "Ervan uitgaande dat er in vertaling altijd iets verloren gaat en dat er altijd iets verandert, kun je zeggen dat alles (on)vertaalbaar is. Hoe langer ik vertaal – en dat doe ik al bijna 40 jaar – hoe frustrerender het werk voor me wordt." Het zijn woorden van vertaalster Shulamit Bamberger, die op 8 mei totaal onverwacht in Tel Aviv overleed. In 2014 had Bamberger een interview met Ruben Hofma van Poetry International, dat werd gepubliceerd op vertaalverhaal.nl. Hilde Pach bewijst haar collega eer op hildepach.nl
 • Op Literair Nederland een video van Philip Roth waarin de onlangs overleden "grote Amerikaanse schrijver" spreekt over Nemesis (2010), het boek waarmee hij zijn carrière als schrijver beëindigde.

Vers uit de ramsj geplukt

De roman Door de waterspiegel (2013) van Tomas Lieske is een intrigerende raamvertelling waarin heden en verleden een ingewikkeld spel spelen met elkaar. Volgens Huub Bartman, die het boek voor Literair Nederland recenseerde, is het boek "een grote aanwinst voor de Nederlandse literatuur en verdient het wat meer in het licht gezet te worden."
Arie (Aäron) Pais, van 1977 tot 1981 minister van Onderwijs, was degene die de Wet op het basisonderwijs tot stand bracht die maakte dat de kleuterschool en de lagere school verdwenen om plaats te maken voor de basisschool zoals we die nu kennen. Pais schreef met Omkijken (2016) een logboek over zijn leven. De Volkskrant resumeerde in de recensie de persoon Pais als "vegetariër, joods, onderduik: op de een of andere manier lezen die drie trefwoorden niet als een samenvatting van een VVD-politicus."
Patrick Modiano lijkt patent te hebben op verhalen over mensen die op hun levenspad worden geconfronteerd met het verleden. Ook Het gras van de nacht (2013) is zo'n onmiskenbare Modiano, waarin een man in het Parijs van de jaren zestig van de twintigste eeuw op zoek gaat naar een vrouw die hij veertig jaar eerder heeft bemind. De lovende bespreking op de Belgische archiefsite cobra.canvas.be rept van een "bijzondere reis zonder eindstation, die ons meevoert naar transitzones en terrains vagues, naar de benauwenis van het Montparnasse van de jaren zestig. Uit die schemergebieden laat Modiano vreemd genoeg een fragiele troost opwasemen, mede door het subtiele fluïdum van zijn stijl."
Het Joodse koninkrijk van Himyar en de christelijke martelaars van Nadjrân (2015) behandelt een onbekende, fascinerende episode uit de vroege Joodse geschiedenis: het Joodse koninkrijk in het Zuid-Arabische Himyar (het huidige Jemen) en de christenvervolging die daar plaatsvond in de jaren twintig van de zesde eeuw van de gangbare jaartelling. Classicus en Judaïst Pieter Willem van der Horst (1946) baseert zijn boek op nieuwe vondsten en intensieve studie van documenten uit de oudheid (in het Syrisch, Grieks en Arabisch). In zijn boekbespreking op Mainzer Beobachter zegt archeoloog Jona Lendering: "Himyar is niet wereldberoemd, maar wel belangrijk. In de eerste plaats omdat de Arabische Joden en christenen, samen met de mensen van de Hums-beweging, de modellen zijn geweest voor de profeet Mohammed. Een tweede reden is dat de gebeurtenissen in Himyar een stevige contrapunt plaatsen bij het standaardbeeld waarin Joden in conflicten met christenen altijd de slachtofferrol hebben."

Culturele agenda

Onze keus uit wat er de komende periode her en der in Nederland te beleven is.

Hebben wij een activiteit of evenement gemist dat hier wel had moeten worden genoemd?
Als u ons tijdig (maar ook weer niet té lang van te voren - twee à drie weken is het beste!) laat weten wat er waar te doen is: een mailtje aan lichansky@crescas.nl is voldoende!


 • Amsterdam: Judith Schrijver speelt 'Judith speaks French', de door haarzelf gemaakte voorstelling waarmee ze deze maand afstudeert aan de Academie voor Theater en Dans. Te zien op 15, 16, 17 en 21 juni.
 • Amsterdam: Het Haytham Safia Qu4rtet, een vierkoppig ensemble met de oed (Arabische luit) als middelpunt van een programma vol fascinerende westerse en oosterse muziektradities, speelt donderdag 21 juni in de Portugese synagoge een 'kaarslichtconcert'.
 • Groningen: Onder de titel 'Stardust & Chickensoup' is vanaf zondag 17 juni in Synagoge Groningen een bijzondere expositie van studenten van kunstacademie Minerva te zien. De studenten lieten zich inspireren door het Joodse verleden van de Folkingestraat waaraan de synagoge staat, en treden in de voetsporen van kunstenaars die in 1997 een vergelijkbaar project uitvoerden onder de titel 'Verbeeld Verleden'. Een herinterpretatie van de kunstwerken van toen hoorde tot de opdrachten voor de nieuwe expositie.
  Stardust&Chickensoup minerva groningen synagoge folkingestraat

 • Baarn: Tijdens Festival Groeneveld, zondag 17 juni, kunt u zich laten verrassen door nieuwe kruisbestuivingen tussen jazz, klassieke en wereldmuziek, maar ook tussen opera, kunst, theater en multimedia. Een van de deelnemers is Joseph Semah, een man die met recht tot de hedendaagse universele kunstenaars kan worden gerekend, omdat hij in een tijd van verregaande specialisatie een poging doet een eenheid van kennis te behouden.

 • Amsterdam: het Jiddisj koor Hejmisj Zain geeft op zondag 24 juni zijn jaarconcert in de Amstelkerk. Voor het programma is een keuze gemaakt uit het zeer gevarieerde repertoire van het koor. U kunt tal van bekende Jiddisje liedjes verwachten, maar ook nieuwe, over het leven van alledag, wiegeliedjes, feesten en lief en leed in allerlei soorten. Jules Bart dirigeert, Bert Vos en Erica Roozendaal begeleiden op viool en accordeon. Reserveren is aanbevolen: info@hejmisjzain.nl of telefonisch naar 035-6940618.

En Voor wie zich, zoals uw redacteur, had verheugd op het volgende concert van Idan Raichel op 26 november in de Melkweg: dat is verplaatst naar 3 maart 2019.

Het eroev-project: een oproep

Fotografen Saskia Aukema en Richard Bank werden vorig jaar benaderd door het Stadsarchief van Amsterdam om de eroev in beeld te brengen, de bijzondere grens om Amsterdam die het gebied afbakent waarbinnen het Joden is toegestaan om op sjabbat bezittingen te dragen. Het project kreeg van meet af aan veel medewerking en steun, maar het verzamelen van verhalen en ervaringen is nog lang niet voltooid.
Saskia en Richard willen graag in contact komen met mensen die dankzij de eroev kunnen 'dragen' op sjabbat, jonge mensen, oudere mensen, gezinnen en alleenstaanden, zodat er een zo rijk en divers mogelijk beeld ontstaat.

Wie voelt voor een kort interview en foto’s kan contact opnemen met Saskia Aukema per mail naar saskia.aukema@gmail.com of telefonisch naar 06 - 387 12 551. Alles gaat in uitgebreid overleg, en er wordt vanzelfsprekend niets gepubliceerd zonder toestemming.

Het document is in eerste instantie bestemd voor de databank van het archief, maar Saskia en Richard hopen dat met de resultaten misschien ook een boek en/of tentoonstelling zal worden gemaakt.

JMW, 'het vierde kerkgenootschap'

Joods Maatschappelijk Werk werd opgericht op 28 november 1946, anderhalf jaar na de bevrijding. Maar het zou nóg anderhalf jaar duren voordat JMW daadwerkelijk aan de slag kon.
Uit de oprichtingsstatuten, die zich bevinden in het archief van de Stichting Joods Maatschappelijk Werk dat is ondergebracht in het Stadsarchief van Amsterdam, blijkt dat het aan ambitie niet ontbrak: alle instellingen op sociaal gebied en de Joodse kerkgenootschappen moesten samen één organisatie worden die de coördinatie, bevordering en uitoefening van de gehele sociale zorg voor Joden in Nederland op zich zou nemen, waaronder "de verzorging en verpleging van zieken, bejaarden en invaliden, de verzorging van minderjarigen, het verlenen van materiële en morele steun aan on- en minvermogenden en aan studerenden, de hulp bij lijkverzorging, begrafenis en zorg voor graven."

In 1949 werd in de statuten de taakstelling aangevuld, toen de erfenis van de Jodenvervolging in volle omvang duidelijk was. "JMW kan zich vanwege de bevoegde overheidsorganen doen aanwijzen als eigenares, beheerster, bewindvoerster, boedelberedderaarster, erfgename en rechtsopvolgster onder welke benaming dan ook van onder meer: statenloze Joden, Joodse organisaties en corporaties, die als slachtoffer van het nationaal-socialisme of het fascisme, zonder wettige erfgenaam, opvolger of rechthebbende zijn gebleven, het beheren van de aldus toegewezen vermogens als rechtsopvolgster van haar voorgangster, het doen gelden van aanspraken van dezen op schadevergoeding, schadeloosstelling en herstel, een en ander ten behoeve van Joden, Joodse organisaties en corporaties, die het slachtoffer zijn geworden van vervolging, verdrukking en achteruitstelling." Nuchtere woorden die de vroeg-naoorlogs-Joodse geschiedenis van Nederland feilloos samenvatten.

Nog altijd voorziet JMW in de zorg voor Joodse vervolgingsslachtoffers, maar, zo is op joodswelzijn.nl te lezen: "Sinds de tachtiger jaren is het accent echter verbreed naar aandacht voor de naoorlogse generatie, identiteitsversterking en de ontwikkeling van groepen door het gehele land met als doel de mogelijkheden tot Joodse contacten te vergroten (netwerkontwikkeling)."

Het lemma 1946: Joods Maatschappelijk Werk in de Canon van 700 jaar Joods Nederland vertelt heel beknopt de bewogen geschiedenis van 1946 tot heden.

Inmiddels heeft JMW zijn intrek genomen in de Van Boshuizenstraat, op een steenworp afstand van het Joods activiteiten- en ontmoetingscentrum 'Lev' aan de Kastelenstraat 80. Overdag fungeert 'Lev' voor JMW als inloop- en informatiecentrum voor 60-plussers met een Joodse achtergrond (handig, omdat 'Lev' is ingehuisd bij Woonzorgcomplex Beth Shalom). ‘s Avonds en op zondagen is de ruimte in gebruik bij Crescas - tegenwoordig vindt het merendeel van de cursussen en andere activiteiten daar plaats.
.
Ook de website van JMW is ingrijpend vernieuwd, en verdient zeker een bezoek, zeker omdat de dienstverlening is verbreed en gemoderniseerd.

Nieuws van heinde en verre

Uw wekelijkse knipseldienst met recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In The Forward herinnert Yossi Newfield zich de nacht van 12 juni 1994, toen rabbijn Menachem Mendel Schneerson, de rebbe, overleed.
 • Volgens NoCamels is het nog slechts een kwestie van tijd voor auto's ook kunnen vliegen …
 • Philologos verklaart in Mosaic Magazine de herkomst van de vele afkortingen in het moderne en oude Hebreeuws.
 • Emile Schrijver hield op 5 april 2018 de Kardinaal Willebrands-lezing en liet het tweede deel daarvan als column op Jonet zetten.
 • My Jewish Learning schrijft over onvergetelijke vakanties 'van vroeger' in de Catskills.
 • In het Ethel Barrymore theater in New York speelt de musicalversie van de prijswinnende Israëlische film Bikoer Hatizmoret (2007, The Band's Visit). Op thebandsvisitmusical.com zijn fragmenten te zien en te horen, én kaarten te bestellen, mocht u deze maand nog in de stad komen.
 • Op de online community Alma - het woord betekent 'kinderloze vrouw' - een opmerkelijk verhaal over seks, vrouwen en de Tora.
 • Sport verbroedert, maar spel ook. JTA ontdekte welke rol backgammon daarbij kan spelen.
 • En als extraatje een artikel over Paul Ben-Haim, in München in 1897 als Paul Frankenburger geboren en in 1984 in Tel Aviv gestorven. Op Basia con Fuoco aandacht voor deze, nagenoeg vergeten Israëlische componist.

Vacatures voor bestuursleden

Bij zeer hoge uitzondering plaatsen we in onze nieuwsbrief een oproep/personeelsadvertentie van 'derden', in dit geval ten behoeve van Joods Maatschappelijk Werk.

JMW wordt financieel onder meer ondersteund door stichting Samenwerkingsverband JMW en de Voormalige Joodse Voogdij-Instellingen. De stichtingen beheren gezamenlijk het vermogen waarmee JMW mede financieel wordt ondersteund in het uitvoeren van zijn taken.

Deze geldfondsen van JMW hebben een gezamenlijk bestuur, bestaande uit drie leden van de Raad van Toezicht van JMW en drie onafhankelijke leden. Deze zijn afkomstig uit diverse geledingen van de Joodse gemeenschap in Nederland.
Bij de fondsen die JMW mede ondersteunen, komen twee vacatures voor nieuwe bestuursleden.
In de regel vergadert het bestuur driemaal per jaar, waarnaast incidenteel overleg plaatsvindt. Het bestuurslidmaatschap is onbezoldigd.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op joodswelzijn.nl of bij de advertentie in het NIW van vrijdag15 juni.

Open Culture: The Directors Series

Open Culture is een schatkamer, beter is deze educatieve website nauwelijks te omschrijven. En alles wat er te zien en te horen is op cultureel gebied wordt gratis ter beschikking gesteld.
Films, audio- en e-books en talloze cursussen voor volwassenen en kinderen, het aanbod is overweldigend. E-learning voor iedereen die iets wil leren, zijn kennis wil verbreden of verdiepen of gewoon nieuwsgierig is.

Voor filmliefhebbers is The Directors series een aanrader. In een aantal video-essays worden leven en werk van een aantal filmregisseurs uitvoerig behandeld.
Uit dat illustere gezelschap kozen wij Stanley Kubrick. Trek er rustig drie uur voor uit: het is zeer de moeite waard!

Like Open Culture op Facebook, volg OC op Twitter en/of schrijf u in voor de dagelijkse nieuwsbrief: u zult er beslist geen spijt van krijgen!

In the Beginning: de nieuwste Idan Raichel!

"Liefde was er al vanaf het begin", zingt Idan Raichel in zijn splinternieuwe song Beresheet.
De inspiratie ervoor vond hij in toevallige ontmoetingen met allerlei mensen tijdens zijn vele reizen door India en Afrika. Zandkunstenares Ilana Yahav maakte de beeldschone visuele interpretatie voor de video.

Beresheet is een oer-Raichel, positief en gevoelig.

De tekst staat in het Ivriet en in Engelse vertaling onder de video.

15 - 22 juni

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Het aanbod is deze week een zeer gemengd boeket van muziek (pop en klassiek), geschiedenis, dans en meer. Zondag gaat RadioDoc (Radio 1) dieper in op de kwestie Lucebert: moet zijn werk nu anders worden beoordeeld?


vrijdag 15 juni

 • NPO 2 Extra, 6.45: Regisseur aan de Keukentafel internationaal. Afl.: Mr. Gaga. Sarina Vitta spreekt met regisseur Tomer en producent Barak Heymann over hun documentaire Mr. Gaga, een portret van de Israëlische choreograaf Ohad Naharin.
 • NPO Radio 1, 0.00: HoorspelHalfuur, acht-delig hoorspel waarin het ooit beroemde Amsterdamse Hotel Schiller, zijn naamgevende uitbatersfamilie, haar kunstzinnige clientèle en de periode van het interbellum tot leven komen. Afl. 4: Staking in het hotel.
 • BBC 2, 0.05: Germaine Bloody Greer (2018). Documentaire over de Australische schrijfster en "Jewish Feminist Witch" Germaine Greer (1939), die in 1971 op slag beroemd werd bij het grote publiek met haar boek The Female Eunuch.

zaterdag 16 juni

 • NPO 1, 9.50: VPRO Boeken. Jeroen van Kan spreekt met Rachel Kushner over haar roman Club Mars. Ook te gast is Merijn de Boer over zijn verhalenbundel De geur van miljoenen, waarin ernst en spel hand in hand gaan.
 • NPO 2, 20.30: Podium Witteman aan Zee. Live vanuit de Kurzaal in het jarige Scheveningen het Festival Classique, met onder meer de Amsterdam Klezmer Band.

zondag 17 juni

 • NPO 2, 12.35: Fryslân DOK. Afl.: Tinco Lycklama à Nijeholt. Documentaire over deze Friese edelman die eind negentiende eeuw unieke vondsten deed in het Midden-Oosten. Een deel van zijn collectie keert deze zomer voor een tentoonstelling na anderhalve eeuw terug naar zijn geboorteplaats Beetsterzwaag.
 • NPO 2, 15.35: Chacham Zwi Asjkenazi. Bewonderd, bemind en verguisd (2018). Documentaire van Saskia van den Heuvel over deze gerespecteerde Joodse geleerde die vanaf zijn komst in 1710 Amsterdam verrijkte door zijn grote kennis en aanzien. Maar zijn komst leidde ook tot enkele hoogoplopende conflicten, waarbij de Hoogduitse en de Portugees-Israëlitische Joodse gemeenschappen betrokken waren. In 1714 vertrok de beroemde opperrabbijn naar Londen. Dit jaar is het precies driehonderd jaar geleden dat rabbijn Zwi Asjkenazi in Lemberg (het huidige Lviv) is gestorven.
 • NDR Kultur radio, 20.00: Sontagsstudio. Afl.: De Duitse schrijver Ralf Rothmann (Sterven in de lente) vertelt over zijn nieuwe, nog niet in het Nederlands vertaalde boek Der Gott jenes Sommers. Ook dit boek speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, maar vanuit het perspectief van een meisje van twaalf in de zwaar gebombardeerde stad Kiel.
 • NPO Radio 1, 21.00: Radio doc. Afl.: De kwestie-Lucebert. Nu het stof rond de presentatie van Wim Hazeu's biografie over Lucebert is neergedaald, onderzoekt RadioDoc de consequenties. Moet het werk van deze kunstenaar, met de kennis van zijn nazi-sympathie en antisemitisme op jeugdige leeftijd, anders worden beoordeeld? Hoe beschouwen de erven en andere betrokkenen bij het oeuvre de uiteenlopende interpretaties? Tom Rooduijn in gesprek met onder anderen de kinderen, de uitgever en de biograaf van Lucebert.

maandag 18 juni

 • NPO 2 Extra, 8.05: Ken uw Klassieken. Afl.: Schuberts 8e symfonie, de 'Onvoltooide'. Dirigenten Jules van Hessen en Thomas Hengelbrock en musici van het Koninklijk Concertgebouworkest duiken in de mysteries rond de symfonie.
 • Canvas, 22.15: Belpop Classics. Programma dat de klassiekers van Belgische popmuziek in kaart brengt. Met getuigenissen van artiesten die mee vorm hebben gegeven aan de Belgische muziekscène en die nu nog steeds worden gezien als de grondleggers van Belgische popmuziek. Afl.: De familie Kluger.

dinsdag 19 juni

 • Canvas, 22.10: Publiek geheim. Sven Speybrouck bezoekt plekken in België waar geen mens het bestaan van af weet, maar die wel het toneel zijn geweest van markante gebeurtenissen. Afl.: de meerpalen van de Red Star Line aan de Rijnkaai in Antwerpen.

woensdag 20 juni

 • Viceland, 18.35: Hate Thy Neighbour, Amerikaanse televisie serie waarin Jamali Maddix naar verschillende landen reist om controversiële groepen te bezoeken. Afl.: Forbidden Love in Israel.
  Viceland is te vinden op kanaal 26 van Ziggo.
 • NPO 2, 15.35: Chacham Zwi Asjkenazi. Bewonderd, bemind en verguisd (2018). Documentaire van Saskia van den Heuvel over deze gerespecteerde Joodse geleerde die vanaf zijn komst in 1710 Amsterdam verrijkte door zijn grote kennis en aanzien. Maar zijn komst leidde ook tot enkele hoogoplopende conflicten, waarbij de Hoogduitse en de Portugees-Israëlitische Joodse gemeenschappen betrokken waren. In 1714 vertrok de beroemde opperrabbijn naar Londen. Dit jaar is het precies driehonderd jaar geleden dat rabbijn Zwi Asjkenazi in Lemberg (het huidige Lviv) is gestorven.
 • Arte, 22.20: Eiskalte Leidenschaft. Leni Riefenstahl und Arnold Fanck zwischen Hitler und Hollywood (2017). Documentaire over de verhoudingen tussen de meest radicale en controversiële regisseuse uit de filmgeschiedenis en een vergeten pionier uit de jaren '20. In mei 1932 draaiden ze op Groenland samen de film SOS Eisberg.

donderdag 21 juni

 • Canvas, 22.05: Amy (2015). De Britse regisseur Asif Kapadia (1972) reconstrueert het publieke leven en tragische einde van Amy Winehouse. De aaneenschakeling van homemovies, interviews, concertfragmenten en nieuwsbeelden oogt als een analyse van een aangekondigde ramp waarvan we de afloop al kennen.

vrijdag 22 juni

 • NPO Radio 4, 20.00: Vrijdagconcert. In een opname van 28 januari 2018 speelt het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waard onder meer Aaron Coplands zelden gehoorde Quiet City voor althobo, trompet en strijkers. Lees meer over deze comopsitie op Muziekweb.
 • WDR 3 radio, 22.04: Jazz & World. Afl.: Das Lee Konitz/Frank Wunsch Duo. Programma over en met de beroemde Amerikaans-Joodse jazzcomponist en altsaxofonist Lee Konitz (1927).
 • NPO 3, 22.05: Blue Jasmine. Tragikomedie uit 2013 van Woody Allen over miljonairsvrouw Jasmine die in zwaar weer belandt en bij haar zus Ginger in San Francisco gaat wonen. Volgens The Guardian een van de beste Allen-films.
 • NPO Radio 1, 0.00: HoorspelHalfuur, acht-delig hoorspel waarin het ooit beroemde Amsterdamse Hotel Schiller, zijn naamgevende uitbatersfamilie, haar kunstzinnige clientèle en de periode van het interbellum tot leven komen. Afl. 5: Moord op het Rembrandtplein.