vrijdag 7 juli 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 7 juli 2017 jaargang 13, nummer 26
Onze columnisten deze week
 

Vakantie!

Vakantie!

Uw Crescas-nieuwsbrief neemt een paar weken vakantie! De editie van vandaag 7 juli is de laatste voor de komende weken. Vrijdag 11 augustus zijn we er weer, uitgerust en fris, om u van uw wekelijkse portie nieuws en actualiteiten te voorzien.

Het kantoor van Crescas is gesloten van 10 juli tot en met 24 juli.

En mogen we u nog eens herinneren aan onze vraag van 9 juni jongstleden of u uw verhalen en foto's van uw vakantie met de lezers van de nieuwsbrief zou willen delen? Wat we toen vroegen leest u in het item Op reis met Crescas! Dank!

Alle medewerkers van Crescas wensen u een fijne zomer, een goede vakantie, en kom besjolem weer thuis!

Nog één keer voor de vakantie: het seizoen 2017-2018

Nog één keer voor de vakantie: het seizoen 2017-2018

Het gedrukte programma voor het Crescas cursus- en activiteitenseizoen komt 17 augustus per post naar u toe en is vanaf 18 augustus ook online beschikbaar.
Maar het duurt nog even voor het zover is. Daarom vandaag nog één keer een paar dingen die u in het siezoen 2017-2018 van Crescas kunt verwachten.
Vooral voor hen die in het afgelopen seizoen niet in de gelegenheid waren onze 'vaste' cursussen bij te wonen, hebben we goed nieuws!
De succesvolle kosjere kookcursus J'Ottolenghi wordt herhaald, evenals de wandeling Oorlog in Artis.
Op de derde zondag in november neemt Crescas opnieuw deel aan de Global Day of Jewish Learning, en rabbinica docent Leo Mock tekent ook voor Halacha aan de hand van Ma’aleh-films, dit jaar in Amsterdam, Leiden en Utrecht. Focus op de parasja is inmiddels niet meer weg te denken uit ons programma - deze reeks bijeenkomsten gaat van start op vrijdag 20 oktober.
En tot slot: ook Modern Hebreeuws wordt voortgezet. In het komende studiejaar worden de lessen op twee niveaus gegeven: Ivriet kita Gimmel voor gevorderden, en Ivriet kita Zajin voor ver gevorderden.

Op 18 augustus vertellen we uitgebreid wat we aan nieuws op het programma hebben, en dat is veel, én verrassend! Vanaf die datum is ook de inschrijving geopend.

De Crescas leesclub heeft nog plek voor lezers

De Crescas leesclub heeft nog plek voor lezers

Crescas heeft zich in het voorjaar van 2017 aangesloten bij het groeiend aantal WIZO-leesclubs dat gezamenlijk de boeken leest waaruit in de maand november de winnaar van de WIZO-Literatuurprijs wordt gekozen.

Na de kennismakingsbijeenkomst is ons leesclubje van start gegaan en is een begin gemaakt met het lezen van de uitgekozen literatuur. Maar er zijn nog een paar plaatsen vrij!

Het bestuur van de WIZO Literatuurprijs koos als genomineerden voor de prijs van 2017 Plotseling, liefde van Aharon Appelfeld, Morgenland van Stephan Abarbanell, Pijn van Zeruya Shalev, Judas van Amos Oz, Moedervlekken van Arnon Grunberg, Een onmogelijke liefde van Christine Angot en Verloren Taal van Bronja Prazdny.

Misschien hebt u één of verschillende van de uitgekozen boeken gelezen, en lijkt het u leuk daarover met andere lezers in gesprek te gaan? De eerstvolgende datum is dinsdag 6 september, dan wordt Morgenland besproken. De datum voor de derde en laatste bijeenkomst wordt in gezamenlijk overleg vastgesteld.

Meldt u aan op info@crescas.nl

Kaarten voor The Revivo Project 'in concert'!

Kaarten voor The Revivo Project \'in concert\'!

Als u nog geen kaarten heeft gekocht voor het benefietconcert ten behoeve van Zichron Menachem op 10 juli aanstaande in de RAI in Amsterdam, dan heeft Crescas iets bijzonders voor u!
Stuur ons een mail met een (of meer) mailadressen waar onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet naar wordt verzonden, en waarvan u meent dat de ontvanger daar blij mee zal zijn.

Voor elk nieuw mailadres dat u ons stuurt, ontvangt ú maandag een toegangskaart voor het concert van The Revivo Project.

LET OP: stuur uw mail naar blocq@crescas.nl, en vanaf dat mailadres krijgt u antwoord en uw digitale entreebewijs!

Wacht niet te lang: op is op!!

De culturele agenda

De culturele agenda

De komende weken vinden tal van festivals plaats. Wij neusden in de programma's en maakten een keus.

 • Rotterdam: rijkelijk laat, maar toch - twee optreden tijdens North Sea Jazz. Vrijdag 7 juli om 23.30 uur treedt trompettist Avishai Cohen aan met zijn kwartet, en zondag 9 juli om 21.00 uur speelt het Ziv Taubenfeld Bones Trio.
 • Amsterdam: het jaarlijkse het internationale festival voor hedendaagse dans Julidans presenteert dinsdag 11 juli een hedendaagse versie van de balletklassieker Giselle, gemaakt door de choreografen Itamar Serussi en Chris Haring. Vrijdag 14 juli bestormt het festival het podium in het Vondelpark voor een voorstelling in het kader van Julidans at the park. Onder de deelnemers is Liat Waysbort, die een voorproefje geeft van haar nieuwe productie Titanic, die in september in première gaat.
 • Amsterdam: tijdens het On The Roof festival dat momenteel aan de overkant van het IJ plaatsvindt, is vrijdag 28 juli de viermansformatie Tiltan te horen: David Golek, Oleg Fateev, Daniel Mester en Béla Horvat spelen hun befaamde mix van wereldmuziek, jazz en improvisatie in een aanstekelijk spel met de klanken van klezmer, Zuid-Amerikaanse, Balkan- en Afrikaanse muziek.
 • Delft: op 28 juli gaat het Delft Chamber Music Festival, hét internationale kamermuziekfestival van Nederland, van start. Het festival is een grabbelton voor kamermuziekliefhebbers, dus neem de tijd om het programma goed te bekijken. Onder de vele internationale deelnemers is dit jaar één Israeli, altviolist Nimrod Guez. Hij is in diverse combinaties te horen. Meer over de deelnemende musici op delftmusicfestival.nl.
 • Amsterdam: het Vondelpark in Amsterdam biedt dan wel geen festival, maar slaagt er wel in jaarlijks een mooie line-up te programmeren. Zondag 9 juli geeft het unieke Haytham Safia Qu4rtet een overweldigend multicultureel concert waarin de Arabische, Afrikaanse en Europese muziektradities waarmee de leden van het ensemble opgroeiden, tot klinken komen. Zondag 16 juli staan zangeres Nora Fischer en gitarist Marnix Dorrestein op het podium met repertoire popmuziek uit de 16e en 17e eeuw.
 • Groningen: op diverse plaatsen in Noord-Nederland vindt tussen 26 juli en 5 augustus het Peter de Grote Festival plaats. Enkele namen uit het prachtige programma: de Israëlische violist Moshe Hammer, die optreedt met de eveneens Israëlische pianist Yoram Ish-Hurwitz, en harpiste en zangeres Ekaterina Levental. Op het programma van het festival: een concert gewijd aan de muziek van Alexander Zemlinsky, en ook het werk van Jacques Goudappel komt aan de orde. Er is zeer veel te genieten daar in het hoge noorden! bekijk het volledige programma op peterdegrotefestival.nl.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Van Josepha Mendels de roman Rolien en Ralien, een boek met een bewogen ontstaansgeschiedenis. Totalitarisme van Hannah Arendt is opnieuw uitgegeven. Arendts beschrijving van de opkomst van dictators en de rol van de massa is, na de verkiezing van Donald Trump, schrikbarend actueel. Niet verwonderlijk dus dat het boek daarna een tijdlang in de internationale bestsellerslijsten te vinden was. In En de akker is de wereld schetst Dola de Jong (1911-2003) hoe een oorlog stap voor stap het leven van vluchtelingen kan ontwrichten. Het boek ontving in 1947 de Prozaprijs van de gemeente Amsterdam.

Engelstalig: Kingdom of Olives and Ash, Writers Confront the Occupation is een collectie essays van schrijvers van naam, onder wie Michael Chabon en Ayelet Waldman; zij laten een verhelderend licht schijnen op het Israëlisch-Palestijns conflict.

Vers uit de ramsj geplukt: Barbie, de speelgoedpop waarmee generaties meisjes hebben gespeeld, werd in 1959 bedacht door Ruth Mosko Handler (née Moskowitz). Ter gelegenheid van de tentoonstelling Barbie 45 jaar droom en werkelijkheid, die tussen 28 mei 20004 en 9 januari 2005 in het Limburgse Museum in Venlo te zien was, werd de bundel Barbie, historische opstellen over een droomvrouw samengesteld.
De Amerikaans-Russische journaliste Masha Gessen (1967) ervoer aan den lijve de lange arm van de machtsbeluste Russische president Vladimir Poetin. In De man zonder gezicht beschrijft ze hoe hij de machtigste man van Rusland kon worden. In Frank Gehry in pop-up bespreken Roland Lewis en Jinny Johnson een aantal ontwerpen van deze Amerikaans-Joodse architect, waaronder het Guggenheim Museum Bilbao, Norton House, Walt Disney Concert Hall, New Customhouse, Experience Music Project. Elke bespreking gaat vergezeld van een pop-up van het betreffende object.

En verder:

 • In the New York Times vertellen schrijver David Grossman en Jessica Cohen, die het met de Man Booker prijs bekroonde Er komt een paard de kroeg binnen in het Engels vertaalde, over de problemen bij het vertalen van grappen.
 • De najaarsfolders van de uitgeverijen beloven weer veel bijzondere boeken om naar uit te kijken, zoals Beste fanatici van Amos Oz, en van Katja Reichenfeld Charlotte Salomon, Berlijn als inspiratie.
 • De Pulitzer-prijs winnende Amerikaans-Joodse schrijver Herman Wouk (1915) heeft, ondanks zijn hoge leeftijd, een nieuw boek uitgebracht, Sailor and Fiddler.
 • Ter gelegenheid van de theatervoorstelling Wat ik moest verzwijgen, waarover wij in de nieuwsbrief van 30 juni schreven, verschijnt het gelijknamige boek van Ariëlla Kornmehl na de zomer in een midprice editie.
 • In oktober verschijnt Baking with Kafka, 150 pagina vullende 'culturele cartoons' van de Schotse tekenaar Tom Gauld. Spannende titel!

In de Digibieb
*Het verdwenen ghetto*

In de Digibieb

Onze keus uit de Joodse Bibliotheek kwam tot stand via een omweg, die begon op Facebook en voortging via Joodsamsterdam.nl.
Een van de accounts die uw redacteur qualitate qua volgt, plaatste onlangs een link naar het boek Het verdwenen ghetto van dr. J. Meijer. Daar wordt de naam Boris Kowadlo genoemd, en zoeken via Google leidt naar een pagina op het onvolprezen Joodsamsterdam.nl, waar Israël Baruch Kowadlo, Boris Kowadlo's naam bij zijn geboorte in Plotzk (Polen) op 2 december 1911, uitvoerig wordt beschreven.

In onze Digibieb bevinden zich maar liefst 48 boeken van Jaap Meijer, waarvan vijftien geschreven onder zijn eigen naam. Daaronder dus ook Het verdwenen ghetto. De overige, in het bijzonder de poëzie, verschenen onder zijn pseudoniem Saul van Messel.

Op pagina 6 schrijft Jaap Meijer:
"Ter verantwoording.
Deze opstellen over de Amsterdamse Jodenhoek werden aanvankelijk in het Nieuw Israëlietisch Weekblad gepubliceerd. Op veler verzoek verschijnen zij thans in boekvorm, in verband waarmee omwerking en uitbreiding hier en daar wenselijk leek.
De actuele foto’s werden verzorgd door Boris Kowadlo."

In Het verdwenen ghetto neemt Jaap Meijer de lezer mee op "Wandelingen door de Amsterdamse Jodenbuurt", tevens de ondertitel van het boek. Hij brengt de geschiedenis tot leven, op een wijze die respect afdwingt en die ontroert. Hij herinnert zich hoe het vroeger was, aan de hand van wat hij tegenkomt in het heden van de naoorlogse jaren. De emoties die het contrast oproepen, benoemt Meijer niet, maar wie kan lezen, ontkomt er niet aan.
En op de laatste pagina schrijft Meijer: "Zo alles, wat wij zagen, een zin heeft gehad dan is het toch wel deze: Dat al de Joodse geslachten vergeefs hebben geleefd, indien wij niet het spoor zouden hervinden, dat zij in vreugde en leed nimmer vergaten."

Het boek besluit met een foto van het Waterlooplein, gezien door de verwoeste huizen langs de Zwanenburgwal. Wat daar ooit aan leven was, is voorgoed weg.

Het verdwenen ghetto verscheen in 1948 bij uitgeverij Joachimsthal en werd, voor zover wij hebben kunnen nagaan, nooit herdrukt.

Het boek is kosteloos in de Joodse Bibliotheek te lezen of als PDF naar uw eigen computer te downloaden. Wie Het verdwenen ghetto op een e-reader wil lezen: op toepub.com kunt u de PDF converteren naar andere formaten, waaronder e-pub.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De Franse politica en Holocaustoverlevende Simone Veil overleed op 30 juni 2017, daags voor haar 90e verjaardag. Uit de vele In Memoriams kozen wij de tekst die in The Guardian (zonder betaalmuur) werd gepubliceerd.
 • De Zohar, een verzameling commentaren op de de Tora, is onderwerp van een artikel in Newsweek - de schrijver bezocht een kabbalistische bijeenkomst en kreeg nieuwe inzichten.
 • In Times of Israel het persoonlijke verhaal van Simeon Cohen, die als rabbijn aan het werk gaat in Marokko.
 • Muziekwebsite Slipped Disk vraagt aandacht voor het frustrerend lage tempo waarmee in de Tweede Wereldoorlog geroofde muziekinstrumenten worden opgespoord.
 • Times of Israel schrijft over het lot van de collectie boeken, persoonlijke documenten en foto's van de vader van de Lubavitcher Rebbe Schneerson. Al bijna honderd jaar worden ze bewaard in de Lenin-bibliotheek in Moskou.
 • Opperrabbijn Binyomin Jacobs houdt voor Jonet een dagboekverslag bij van zijn reis naar Oekraïne.
 • Ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan heeft het Auschwitz-Birkenau Staatsmuseum een bijzondere documentaire laten maken. Lees meer in The Forward.

Website van de week
Forbidden Music Regained

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Vandaag aandacht voor Forbidden Music Regained, de nieuwe Engelstalige website van de Leo Smit Stichting. U vindt er ruim 35 biografieën en meer dan 1.500 composities van vervolgde componisten (van wie velen de oorlog niet overleefden) met links naar uitgaven, luistervoorbeelden en cd-opnames.

Forbidden Music Regained werkt samen met tal van buitenlandse organisaties die zich bezighouden met muziek die tijdens het naziregime als 'entartet' werd beschouwd en verboden was.

Het webarchief werd 20 juni tijdens een bijeenkomst in de Uilenburger Synagoge door de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren 'de digitale lucht' in gestuurd. Lees meer daarover op cultureelpersbureau.nl.

http://www.forbiddenmusicregained.org/

In the Picture
Dear Mr Waldman

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Dear Mr. Waldman is de Engelse titel van de speelfilm Michtavim Le Amerika van de Israëlische cineast Hanan Peled. In dit coming-of-age drama dat zich afspeelt in de jaren '60 van de vorige eeuw, draait het verhaal om Hilik, een jongen van tien, die niets liever wil dan zijn ouders, die ternauwernood de Sjoa hebben overleefd, gelukkig maken.

Hiliks vader Moishe houdt wanhopig vast aan het idee dat de zoon uit zijn eerste huwelijk aan Auschwitz wist te ontkomen en nu een prachtige baan heeft in Amerika als assistent van president Kennedy. Hilik ziet dat zijn vader steeds verder wegzinkt in het verleden en realiseert zich dat hij daar, koste wat het kost, iets aan moet doen.

Dr. Mr Waldman kreeg bij verschijning in 2006 lovende recensies, onder meer in The Independent.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
7 - 14 juli

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Net als vorige week heel veel sport. Maar voor muziekliefhebbers zijn het mooie tijden: veel concerten van de ROBECO Zomerserie worden uitgezonden op NPO Radio 4, en vrijdag 14 juli gaan de BBC Proms van start. De First Night of the Proms wordt live uitgezonden op BBC Radio 3 vanaf 20.30, het programma na de pauze (Harmonium van John Adams op teksten van Emily Dickinson) is ook te zien op BBC 2.


vrijdag 7 juli

 • NPO Cultura (VPRO), 21.30: The Family Album. Documentaire uit 1988 waarin Alan Berliner met home movies uit de jaren twintig, dertig en veertig een fraai beeld schetst van het dagelijkse leven in het Amerika in de eerste helft van de vorige eeuw.
 • NPO 3 (VPRO), 23.20: Blue Jasmine. Tragikomedie uit 2013 van Woody Allen over miljonairsvrouw Jasmine die in zwaar weer belandt en bij haar zus Ginger in San Francisco gaat wonen. Volgens The Guardian een van de beste Allen-films.

zaterdag 8 juli

 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • Mezzo tv, 13.55: Naharin's Virus. Opname van de choreografie Virus van Ohad Naharin en de Batsheva Dance Company, gemaakt in 2014 in Parijs in het Théâtre de Chaillot.
 • BBC 1, 23.10: Little Fockers, komedie uit 2010. De perikelen in Meet the Parents (2000) en Meet the Fockers (2004) hebben niet kunnen verhinderen dat Gaylord 'Greg' Focker en zijn vrouw Pamela kinderen hebben gekregen.

zondag 9 juli

 • NPO Radio 4, (AVROTROS), 14.00: Zondagmiddagconcert. Opname van de 2e symfonie van Gustav Mahler, 'Auferstehung', door het Concertgebouworkest olv Daniele Gatti. Met Chen Reiss en Karen Cargill in de solopartijen.
 • NPO 2 (EO), 22.40: Gewijde grond. Wat vertelt een begraafplaats over de cultuur en historie van een land? Presentator Kefah Allush reist langs begraafplaatsen op Sicilië, in Amsterdam, Dublin, Sarajevo en Lissabon, op zoek naar de ziel van Europa. Afl. 4: Sarajevo. Eigenlijk is heel Sarajevo een ‘lieu de mémoire’ - een plaats van herinnering. Deze stad, die vanwege haar religieuze diversiteit bekend stond als ‘het Jeruzalem van Europa’ is het meeting point tussen Oost en West.

maandag 10 juli

 • NPO Cultura (VPRO), 13.45: The Family Album. Documentaire uit 1988 waarin Alan Berliner met home movies uit de jaren twintig, dertig en veertig een fraai beeld schetst van het dagelijkse leven in het Amerika in de eerste helft van de vorige eeuw.
 • NPO Cultura (AVROTROS), 21.20: Op zoek naar Vivian Maier. De Joodse Vivian Maier (1926-2009) werkte in de jaren vijftig en zestig als kindermeisje voor rijke families in Chicago. Haar echte belangstelling ging echter uit naar fotografie. Ze maakte honderdduizend foto’s van het straatleven in Amerika.

dinsdag 11 juli

 • NPO 2 (KRO-NCRV), 20.30: Fons bij de buren. Afl.: Polen. Fons de Poel gaat met de 33-jarige taxi-chauffeur Tadeusz Tabor op zoek naar de ziel van Polen, het land dat tussen eeuwige rivalen Duitsland en Rusland ligt en eeuwenlang de dansvloer van de duivel isgeweest. Samen met Tadeusz bezoekt hij volksdansfeesten en historische optochten en vanuit de historische stad Krakau probeert De Poel het toenemende en benauwende nationalisme van Polen land te doorgronden.

woensdag 12 juli

 • NPO Cultura (AVROTROS), 15.55: Op zoek naar Vivian Maier. De Joodse Vivian Maier (1926-2009) werkte in de jaren vijftig en zestig als kindermeisje voor rijke families in Chicago. Haar echte belangstelling ging echter uit naar fotografie. Ze maakte honderdduizend foto’s van het straatleven in Amerika.
 • NPO Cultura (NTR), 22.15: Na de bevrijding. Zevendelige televisieserie over de eerste vijf naoorlogse jaren in Nederland, onder meer aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen. Afl. 5: Koude Oorlog.

donderdag 13 juli

 • NPO 2 (MAX), 20.25: Recht van Spreken. Prominente Nederlanders blikken terug. Over welke keuzes in hun leven zijn ze tevreden en wat hadden ze liever anders gedaan? Afl.: Hedy d'Ancona.
  LET OP: in de uitzending van 20 juli komt oud-journalist Hans Knoop aan het woord.

vrijdag 14 juli

 • NPO 2 (NCRV), 23.15: A Late Quartet. Drama uit 2012 van Yaron Zilberman over het succesvolle fictieve strijkkwartet The Fugue, dat door ziekte van een van de leden uiteenvalt.
 • NPO 3 (NTR), 23.20: While We're Young. Komisch drama uit 2014 van Noah Baumbach, met Ben Stiller als gestreste documentairemaker, die leert te ontspannen wanneer hij en zijn vrouw bevriend raken met een jonger stel.

(advertenties)


banner venstra banner luna3 banner amphora banner joodsamsterdam banner israelactie banner givat banner sivmo banner meldpunttaal banner propra banner blankevoort banner jonettwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven