vrijdag 16 juni 2017

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 16 juni 2017 jaargang 13, nummer 23
Onze columnisten deze week
 

Joodse muziek, wat is dat eigenlijk?

Joodse muziek, wat is dat eigenlijk?

Crescas heeft een bijzondere digitale cursus waarin de vraag wat Joodse muziek is van alle kanten onder de loep wordt genomen, en misschien zelfs wel wordt beantwoord.

Dirigent Jules van Hessen gaf al verschillende cursussen voor Crescas, waarin hij Joodse muziek en het Joodse aspect in het werk van klassieke componisten op zijn eigen, meeslepende wijze dichterbij bracht.

Jules heeft een serie video's gemaakt die wij als digitale 'cursus' Joodse muziek: van Awinoe Malkeinoe tot West Side Story aanbieden. Kijken, luisteren en meezingen, lekker thuis met de laptop of tablet op schoot, en ondertussen heel veel opsteken van de enorme kennis die Jules met ons deelt. En misschien waagt u zich dan zelfs af en toe aan een oordeel of bepaalde muziek die u hoort 'Joods' is. In elk geval hebt u de kenmerken leren herkennen!

Schrijf u in op joods.net, de website die wij speciaal voor de digitale lessen hebben opgezet.
Na aanmelding en betaling zijn de lessen onbeperkt voor u beschikbaar en kunt u, volop en zo vaak u wilt, enorm gaan genieten. Jules zelf geeft op de website al een korte introductie.

In het seizoen 2017-2018 staat Jules van Hessen opnieuw 'op de rol'. Wat hij gaat doen? Houd daarvoor onze nieuwe folder in de gaten: over enkele weken weet u meer!

Wie woonden er aan het Waterlooplein?

Wie woonden er aan het Waterlooplein?

Schrijfster Wally de Lang kreeg een foto uit 1944 onder ogen van een rijtje van acht dichtgemetselde panden aan het Waterlooplein. Halverwege de jaren '70 van de vorige eeuw werden ze, met vele andere in de oude Jodenbuurt, gesloopt om plaats te maken voor de Stopera. De Lang vroeg zich af wie er hadden gewoond, en ging op onderzoek om de levensloop en lotgevallen van de 114 Joodse bewoners te achterhalen. "Acht panden, dus kun je nagaan hoezeer de mensen op elkaar zaten. Slechts tien hebben de oorlog overleefd. maar deze mensen hebben ook gewoon geleefd. Ze zijn verliefd geweest. Langs de Amstel gelopen, hand in hand. Elkaar de eerste zoen gegeven, kinderen gekregen", vertelde De Lang na verschijning van haar boek Waterlooplein. De laatste joodse bewoners van de nummers 64-78 aan AT5.

De Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie heeft Wally de Lang uitgenodigd zondag 18 juni een lezing te geven over haar onderzoek en wat ze ontdekte.
Er zijn nog plaatsen beschikbaar.
Kijk voor meer informatie op nljewgen.org.

Plaats van handeling: Lev, Kastelenstraat 80 in Amsterdam.

Forbidden Music Regained

Forbidden Music Regained

Woensdag 21 juni is een belangrijke dag voor de Leo Smit Stichting: om 16.00 uur wordt in de Uilenburger Synagoge de website forbiddenmusicregained.org online gezet. Na een welkomstwoord door Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Leo Smit Stichting, zal Kajsa Ollongren, wethouder en locoburgemeester in Amsterdam, de site lanceren. Daarna leiden Eleonore Pameijer, de drijvende kracht achter en artistiek coördinator van de activiteiten van de Leo Smit Stichting, en Carine Alders, als zakelijk coördinator verantwoordelijk voor de organisatie van de concerten van de stichting, de aanwezigen door de website rond.

De dag begint met een internationaal symposium waaraan diverse deskundigen op het gebied van 'verboden muziek' hun medewerking zullen verlenen, en waar vanzelfsprekend muziek te horen zal zijn die in het verleden onder deze noemer werd gebracht.
Zie leosmit.org voor alle informatie. Onder deze link vindt u ook alles wat u moet weten over de lancering van de website.

Omdat het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft besloten de Leo Smit Stichting de komende jaren niet financieel te steunen, en ook het ingediende bezwaarschrift niet tot een andere beslissing heeft geleid, is Forbidden Music Regained extra belangwekkend, omdat het hoofddoel van de Leo Smit Stichting hiermee behouden blijft.

De eigen Uilenburgerconcerten zullen in het komende seizoen in samenwerking met derden worden gerealiseerd. Op leosmit.org is het ondernemingsplan voor de toekomst in te zien.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week
Michel Krielaars beschijft in Alles voor het moederland de meedogenloze wereld ten tijde van de Stalinterreur na de Tweede Wereldoorlog waarin de Russische Joodse schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman wanhopig probeerden vast te houden aan hun idealen. Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten is de heruitgave van het relaas van de Belgische schrijver Tobias Schiff over zijn oorlogservaringen. Het boek werd in 1997 bekroond met de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor verhalend proza en was destijds verplichte literatuur op de middelbare scholen in Vlaanderen. Simon Schama neemt in Overvloed en onbehagen, de Nederlandse cultuur in de Gouden Eeuw de culturele en sociale geschiedenis van Nederland in de zeventiende eeuw onder de loep. Het boek wordt heruitgebracht in een fraai uitgevoerde, gelimiteerde jubileumeditie.

Nieuws
David Grossman heeft woensdag 14 juni de internationale Man Booker literatuurprijs gewonnen voor Komt een paard de kroeg binnen. Lees meer in Times of Israel.

Engelstalig
In The Patriots onderzoekt de Amerikaanse schrijfster Sana Krasikov (1979) de diepere betekenis van het begrip 'patriot' vanuit het gezichtspunt van Florence Fein, die als 24-jarige in 1934 New York verruilt voor de Sovjet-Unie ten tijde van Stalin, en van haar zoon Julian die probeert te begrijpen waarom ze die keus maakte. Ook de andere figuren in het rijke weefwerk van dit verhaal worden geconfronteerd met hun loyaliteit: zijn ze werkelijk 'vaderlandslievend', en wat stelt dat vaderland eigenlijk voor? The Guardian besprak het boek in het voorjaar van 2017. De Nederlandse vertaling wordt in het najaar verwacht.

Vers uit de ramsj geplukt
Broers van Bernice Rubens gaat over één Joodse familie, vier generaties met elk twee broers, die van Oekraïne naar Israël trekt. De Pools-Joodse Chil Rajchman (Henryk Ruminowski, 1914-2004) schreef Treblinka - A Survivor's Memory, een persoonlijke, heftige en belangrijke getuigenis van ondervonden verschrikkingen van de nazi's en de processen na de oorlog. Als laatste deze week de indrukwekkende roman De man in de stroom van Siegfried Lenz (1926-2014).

En verder:
- De 'everseller' Totalitarisme van Hannah Arendt, de schrikbarend actuele beschrijving van de opkomst van dictators en de rol van de massa's, zoals beschreven in 1951(!) is weer leverbaar. Na de verkiezing van Donald Trump schoot het boek omhoog op de internationale bestsellerlijsten.
- In het auditorium van Museum Catharijneconvent in Utrecht wordt woensdag 21 juni 25 Eeuwen theologie gepresenteerd, een overzicht van de geschiedenis van de theologie sinds het begin van de westerse cultuur, samengesteld door Marcel Poorthuis en Laurens ten Kate. Graag uw aanwezigheid vooraf aanmelden!
- De Canadese schrijfster Margaret Atwood is bekroond met de internationale Franz Kafkaprijs 2017. Lees meer op Publishing Perspectives.

Triënnale Amstelveen

Triënnale Amstelveen

Zaterdag 17 juni gaat de Triënnale 2017 van start, de driejaarlijkse tentoonstelling met werk van professionele beeldende kunstenaars uit Amstelveen. Ook dit jaar weer is er op de drie deelnemende locaties, Cobra Museum, Museum Jan van der Togt en Kunstuitleen Amstelveen, veel te genieten.

Deze zevende Triënnale biedt 22 beeldend kunstenaars de gelegenheid zichzelf en hun werk te presenteren aan het publiek.

Op cobra-museum.nl kunt u kennismaken met de deelnemende kunstenaars die daar te zien zijn, in Museum Jan van der Togt vindt u, naast enkele kunstenaars die ook in Cobra te zien zijn, onder meer werk van Jet Naftaniël-Joels. Ook kunstuitleenamstelveen.nl geeft een voorproefje van 'zijn' deelnemers, onder wie Tamar Rozenblat en Ramaz Goiati.

De deelnemende kunstinstellingen liggen op loopafstand van elkaar. U hebt tot en met 16 juli de tijd om de tentoonstellingen te bezoeken.

Voor meer informatie zie cobra-museum.nl.

Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije

Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije

In het Joods Historisch Museum is deze zomer de tentoonstelling Van fauvisme tot surrealisme. Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije te zien. De negentien, voor het merendeel in het Westen onbekende kunstenaars werkten in grote artistieke vrijheid, terwijl het land door kunstenaars uit alle windstreken werd bezocht. Kubisme, expressionisme, fauvisme, constructivisme en vele andere kunststromingen vonden in Hongarije een vruchtbare bodem, terwijl de wereld na de Eerste Wereldoorlog nog maar nauwelijks nauwelijks tot rust was gekomen. In die relatieve luwte verschenen het nationaal-socialisme en antisemitisme ten tonele, maar de kunstenaars bleven werken.
In het JHM zijn ruim negentig schilderijen te zien, stuk voor stuk indrukwekkend, ontroerend, indringend en onvergetelijk. De wereld zien door de ogen van mensen die geloofden in een betere wereld en hun kijk daarop, en dat op zichzelf zo krachtig weergaven, het is van begin tot einde een belevenis.

Zoals gebruikelijk heeft het museum een aantal activiteiten gepland, zoals een seminar over de Hongaarse avant-garde (datum nog niet bekend), instaprondleidingen door de tentoonstelling en een Hongaarse middag met muziek en lekkers.

Kijk voor meer informatie op jck.nl.

De culturele agenda

De culturele agenda

Het culturele seizoen loopt een beetje ten einde, maar we vonden toch nog een aantal activiteiten die u vast wel zullen interesseren.

 • Buren: Hi LIGHT is een groepstentoonstelling in de voormalige synagoge van dit Gelderse plaatsje, waar van 16 tot en met 18 juni werk te zien is van zes kunstenaars, onder wie Arjan Moscoviter (1959, Nijmegen) en Karmela Berg (1971, Tel Aviv). Centraal thema: het spel van licht en donker.
 • Amsterdam: maandag 19 juni kunt u gaan hartenjagen (maar niet met speelkaarten) tijdens het evenement Daten met Arnon Grunberg. Het betreft de lancering van de literaire dating-app Hartenjager. De schrijver zelf legt uit hoe het werkt.
 • Groningen: een 'Mystic Concert' door Avi Adir. De zanger en multi-instrumentalist reist de wereld rond op zoek naar meditatieve muziek. Hij gebruikt het liefst houten en bamboefluiten en combineert die met zijn eigen stem. Woensdag 21 juni kunt u zich laten meevoeren in Adirs tantrische ervaringen, en donderdag 22 juni kunt u deelnemen aan een workshop waarin Adir u laat kennismaken met Authentic Singing.
 • Amsterdam: Klezmerensemble Di Gojim speelt donderdag 22 juni in de Portugese Synagoge een kaarslichtconcert.
 • Amsterdam: Sunshine (1999), speelfilm van de Hongaarse cineast István Szábo. Tegen de achtergrond van de actualiteit van toen vertelt de film het verhaal van de Joodse familie Sonnenschein. Met een glansrol voor de Britse acteur Ralph Fiennes. Te zien zondag 25 juni in het JHM om 15.00 uur.
 • Utrecht: de lezing 100 jaar Duchamps Fountain over het roemruchte urinaal van Marcel Duchamps, "het meest invloedrijke kunstwerk van de twintigste eeuw", vrijdag 30 juni. Een dag eerder ook te horen in Amsterdam.
 • Amsterdam: in kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae de tentoonstelling UPDATE, met werk van de kunstenaars die in 2016 lid zijn geworden. Kijk onder de link wie de deelnemende kunstenaars zijn.
 • Elburg: Marlene Sanders gebruikt thema's uit de Tora voor haar quilts. Het resultaat is tot 27 augustus te bekijken in Museum Sjoel Elburg.

Uit de Joodse Canon
Joden in Leiden in de 18e eeuw

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Leiden heeft een lange en rijke Joodse geschiedenis. Al in de vroege 17e eeuw studeerden Joden aan de toen al gerenommeerde universiteit, de eerste in de Noordelijke Nederlanden. De in 1575 opgerichte Academia Lugduno-Batava (Leidse Academie) had met haar belangrijke bibliotheek, hortus medicus, een schermschool, een anatomisch theater en de drie faculteiten, theologie, rechtsgeleerdheid en medicijnen een grote aantrekkingskracht. Dat een rabbijn er Hebreeuws, Aramees en judaïstiek doceerde, werd gezien als een toevoeging aan het curriculum.

Maar waar de merendeels sefardische studenten (veelal in goeden doen) de stad weer verlieten, vestigden anderen, vooral asjkenazische Joden met weinig middelen van bestaan, zich in de stad. Die instroom werd door de Leidse burgers met lede ogen bezien, en een leven opbouwen werd de nieuwkomers niet gemakkelijk gemaakt. Wie handel wilde drijven of een vak wilde uitoefenen moest worden toegelaten tot een gilde, en een tweede vereiste was het poorterschap. Deze hobbels konden niet verhinderen dat het aantal Joodse inwoners in de eerste decennia van de 18e eeuw gestaag groeide en er zelfs al een Joodse begraafplaats en een synagoge waren.
Onder druk van de Leidenaren bepaalden de bestuurderen van de stad in 1733 dat voor vestiging een verklaring van goed gedrag noodzakelijk was, en in 1737 werd geen enkele Jood meer het poorterschap gegund: de beruchte Joodse numerus fixus was een feit. Op dat moment woonden er 125 (!) Joden in de stad …

Lees meer over Joods Leiden in de 18e eeuw in het lemma Een numerus fixus voor Joden in Leiden in de Canon van 700 jaar Joods Nederland.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Radio Poland bericht op haar website dat 2018 door het Poolse parlement is uitgeroepen tot het Irena Sandler-jaar.
 • Het achterhuis aan de Prinsengracht, waar Anne Frank en haar familie zaten ondergedoken, ontsnapte in 1957 ternauwernood aan de sloopkogel, schrijft Times of Israel.
 • Op Cinecrowd is een inzamelingsactie gestart voor de verwezenlijking van de documentaire Sobibor Excavated, the 4 Stages of Deceit van de Nederlandse regisseur/producent Mark Limburg.
 • Er is heel wat te vertellen over de kleding van ultra-orthodoxe Joden, en Jewniverse heeft de video waarin alles wordt uitgelegd.
 • Op Basia con Fuoco een artikel over de opera Der Templer und die Jüdin van de Duitse componist Heinrich Marschner (1795-1861).
 • Avigal Wildschut heeft de KNAW Onderwijsprijs gewonnen in de categorie Cultuur en Maatschappij. Meer op knawonderwijsprijs.nl.
 • Voor Mosaic Magazine onderzocht Philologos de Bijbelse betekenis van het begrip 'vreemdeling' en de betekenis ervan in de wereld van nu.
 • Een gesprek met jazzpianist Omer Klein (1982, Netanya) op Jazz nu.
 • Israëlische televisiefilms en -series doen het goed in het buitenland, bericht Bloomberg.

Website van de week
Israel Story, Ancient Land, Modern Tales

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

In 2013 ging de website Sipur Israeli, van start, een plek op internet waar alledaagse belevenissen van doodgewone Israëli's in podcasts (digitale radiopraatjes) worden gevangen en uitgezonden. Voor familie en vrienden, 'gewoon omdat het kon'. Een jaar later volgde Israel Story, de Engelstalige zustersite. Op de laatste verschijnt de nieuwe podcast op woensdag.

Dat Galei Tzahal, de radiozender van en voor het Israëlische leger, er lucht van kreeg en de podcasts op prime time ging uitzenden, kwam voor het team van acht medewerkers als een totale verrassing.

Op de Hebreeuwse site zijn nu 27 podcasts te horen, op de Engelse 25. De duur van de podcasts verschilt: sommige zijn kort, zoals de laatste op de Engelse site, Peace Now. Almost., bijna 32 minuten. Andere duren gemiddeld zestig minuten. De langere zijn in korte stukken gedeeld. Bovendien gaan de podcasts vergezeld van een inleiding.
Onder Episodes zijn de podcasts op jaar gerangschikt. Wisselen van taal kan altijd, ongeacht waar u zich bevindt op de site.

De interface, zeg maar de bediening van de site, is uitstekend. De taalkeuze bevindt zich in de bovenbalk, evenals de handleiding (How to listen) hoe naar de podcasts kan worden geluisterd.

Israel Story is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram en geeft een nieuwsbrief uit. Onderaan de pagina bevindt zich ook de knop I have a story, voor wie meent dat ook zij of hij een verhaal te vertellen heeft.

Voor wie het Ivriet behoorlijk meester is: de Hebreeuwse podcasts worden in hanteerbaar tempo gesproken!

In the Picture
Za'atar

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

Wat krijg je als je chef Michael Solomonov, winnaar van de ambitieuze James Beard Prijs en schrijver van het bekroonde kookboek Zahav, Roger Sherman, de maker van de televisieserie In search of Israeli Cuisine, en filmmaker Michael Keslin met elkaar combineert? Za'atar, een letterlijk verrukkelijke documentaire over een reis die medewerkers van het Santa Fe Jewish Film Festival maakten naar Israël om er kennis te maken met de échte Israëlische keuken.
Het begint meteen goed: het reisgezelschap krijgt uitleg over de enige echte 'kigel', die traditioneel dikke vette tranen dient te wenen …

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
16 - 23 juni

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.
Niet te missen op zondag 18 juni: Van Judea en Samaria naar West-Bank, het tweede deel van de documentaireserie Daarom ben ik hier. Ook in deze aflevering spreken oud-Nederlanders, onder wie Ankie Rechess, Martin Weyl en Uri Kupferschmidt, zich tegen documentairemaker Marcel Prins uit over hun redenen hun geboorteland te verruilen voor Israël.


vrijdag 16 juni

 • NPO Cultura (EO), 21.35: Life, Animated. Documentaire uit 2016 over de autistische Owen Suskind, die zichzelf leerde communiceren via de animatiefilms van Walt Disney. Nu staat Owen op het punt uit huis te gaan.

zaterdag 17 juni

 • NPO 1 (AVROTROS), 10.25: Close up. Afl.: De familie Stein en de moderne kunst. Gertrude, Leo en Michael Stein: Amerikanen in Parijs aan het begin van de twintigste eeuw die bijdroegen aan de roem van kunstenaars als Matisse en Picasso.
 • NPO Radio 1 (KRO-NCRV), 11.00: De taalstaat. Vrolijk en informatief programma dat uitlegt hoe het met onze taal gaat, met vaste en wisselende onderdelen. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Cultura (AVROTROS), 11.10: Close Up. Afl.: Jerry Lewis: The Man Behind the Clown. Acteur en komiek Jerry Lewis (1926) veroverde Amerika in de jaren vijftig en de vroege jaren zestig met zijn humor. Na enkele minder geslaagde films raakte Lewis in zijn geboorteland als acteur uit de gratie.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks)journalistiek uit binnen- en buitenland. NB: onder de link zitten ook mogelijkheden eerdere items terug te zien!
 • WDR 3, 20.04: Oper: Lot. Opname van de wereldpremière van de Bijbel-opera Lot van de Italiaanse componist Giovanni Battistelli
 • NPO 2 (EO), 20.25: Life, Animated. Documentaire uit 2016 over de autistische Owen Suskind, die zichzelf leerde communiceren via de animatiefilms van Walt Disney. Nu staat Owen op het punt uit huis te gaan. Herh.: 16/6, 13.25.

zondag 18 juni

 • Stingray Brava, 16.51: Jascha Heifetz: God's Fiddler. Documentaire uit 2011 over violist Jascha Heifetz, in 1901 in Vilnius in Litouwen geboren als Jossif (Jascha) Robertowitsch Heifetz. Met niet eerder vertoonde bewegende beelden en foto's uit het Heifetz familie-archief.
 • NPO 2 (EO), 23.15: 'Daarom ben ik hier’, een Joodse filmmaker en de kwestie Israël. Drieluik naar aanleiding van de herdenking van de Zesdaagse Oorlog van 1967, dit jaar vijftig jaar geleden. Documentairemaker Marcel Prins onderzoekt het veranderende imago van Israël in Nederland. Afl. 2: Van Judea en Samaria naar West-Bank.

maandag 19 juni

 • NPO Cultura (HUMAN), 21.30: Kwartslag. Elfdelige serie waarin een bijzondere Nederlander vertelt welke denker (filosoof, kunstenaar, schrijver, wetenschapper, enzovoort) zijn of haar blik op de wereld voor altijd heeft gekanteld. Afl.: Damiaan Denys over Martin Heidegger.
 • ARD/Das Erste, 23.30: Was glaubt Deutschland? Afl.: Die Frauen, die Männer und die Religionen. Journalist Steffen König onderzoekt de rol van vrouwen en mannen in christendom, jodendom, islam en boeddhisme.

dinsdag 20 juni

n.v.t.


woensdag 21 juni

 • NPO 2 (EO), 14.10: Gewijde grond. Wat vertelt een begraafplaats over de cultuur en historie van een land? Kefah Allush reist langs begraafplaatsen en ontdekt dat elke begraafplaats is "als een geschiedenisboek". Afl. 1: Sicilië.
 • NPO Cultura (NT), 21.20: Het steentje van Gisèle. Portret van beeldend kunstenaar en verzetsvrouw Gisèle d'Ailly van Waterschoot van der Gracht.
 • WDR 3, 22.04: Jazz & World. Afl.: Jazz 'n' Hollywood, over de Argentijnse componist, pianist en arrangeur Lalo Schifrin, die i 1932 als Boris Claudio Schifrin het levenslicht zag.
 • NPO Cultura (NTR), 23.40: Na de bevrijding. Een geschiedenis van naoorlogs Nederland in zeven delen. Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt een indringend beeld gegeven van de jaren 1945-1950. Afl.: Afrekening. Herh.: 23/6, 18.50.
 • NPO 2 (EO), 0.00: Vechten tegen windmolens. Documentair portret van de Israëlische ambassadeur in Nederland Haim Divon, die onvermoeibaar de belangen van zijn land probeert te behartigen. Uitgangspunt van de documentaire: Hoe verdedig je Israël in deze tijd in het huidige Nederland.

donderdag 22 juni

 • BBC First, 22.50: SS-GB. 6-delige Britse dramaserie naar de roman van Len Deighton waarin de Britten de Battle of Britain verliezen.

vrijdag 23 juni

 • NPO 2 (VPRO), 23.25: The Band's Visit (Bikoer Ha-Tiszmoret). Tragikomedie uit 2007 van Eran Kolirin over de fanfare van de politie van Alexandrië, die wordt gevraagd op te treden tijdens de inwijding van een cultureel centrum in Petach Tikva. Met Ronit Elkabetz die voor haar in de film in 2007 de Ophir kreeg voor beste actrice.
 • BRT Een, 23.50: Les aventures de Rabbi Jacob. Komische film uit 1973 met Louis de Funès in de hoofdrol van zakenman Pivert die tegen wil en dank betrokken raakt bij een mislukte aanslag en met een truc uit handen van de politie probeert te blijven.

(advertenties)


banner venstra banner sivmo banner israelactie banner propra banner meldpunttaal banner jonet banner amphora banner luna3 banner blankevoort banner joodsamsterdam banner givattwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven