vrijdag 30 september 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 30 september 2016 jaargang 12, nummer 35
Onze columnisten deze week
 

Michel Waterman, een Mensch met lef en nesjomme!

Michel Waterman, een Mensch met lef en nesjomme!

Zondag 25 september 2016 werd in de Uilenburgersynagoge afscheid genomen van Michel Waterman, die op deze dag officieel stopte als directeur van Crescas en zijn stoel overdroeg aan Julie Blocq.

Familie, vrienden en collega's uit binnen- en buitenland hoorden hoe Michel lof werd toegezwaaid voor ruim dertien jaar grenzeloze toewijding aan Crescas.


Na de openingswoorden van Julie Blocq hield bestuursvoorzitter prof. dr. Irene Zwiep een toespraak waarin zij, vanuit het perspectief van 'leren', de doelstellingen van Crescas en de onschatbare waarde van Michels rol daarin verwoordde. Emile Schrijver, JCK-directeur en grote vriend van Michel én Irene's voorganger bij Crescas, prees onze scheidend directeur voor zijn tomeloze inzet en de lef en nesjomme waarmee Michel Crescas heeft uitgebouwd tot hét Joods Educatief Centrum van Nederland. "Crescas is onder Michels handen uitgegroeid van een mooi idee tot een ijkpunt."
De aanwezigen vonden op hun stoel een flyer met een indrukwekkend overzicht van Michels wapenfeiten sinds zijn aantreden in augustus 2003.

Op speciaal verzoek van Michel Waterman was Michel Calef, oprichter en huidig vice-president van Leatid, het Europees Centrum voor Joods Leiderschap, uitgenodigd als keynote speaker. Calef hield een vlammend betoog waarin hij de positie van Joden in de realiteit van vandaag van verschillende kanten belichtte.

Channa Obstfeld, als office manager op het Crescas-kantoor al vele jaren de spin in het web, gaf een levendig en zeker voor intimi zeer herkenbaar beeld van Michel en bedankte ook Karen de Jager, zijn vrouw, voor haar niet aflatende betrokkenheid bij Crescas, zowel achter als voor de schermen.
Cadeaus waren er ook: Michel kreeg schrijfgerei in de vorm van een echte 'Waterman', én het collectieve afscheidsgeschenk: een elektrische fiets. Uw nieuwsbriefredacteur richtte enkele persoonlijke woorden tot de man die nu weliswaar baas-af is, maar vriend voor altijd.

Vervolgens kwamen Kimberley Waterman en Asjer Waterman aan het woord, die op hun eigen wijze in verhalen en herinneringen hun vader nog eens in de schijnwerpers zetten.

Het laatste woord was aan Michel zelf. Ook hij keek terug op de voorbije jaren ("10 oktober 1999 was de datum van de allereerste les die Crescas aanbood"), en noemde met gepaste trots het brede aanbod dat nu in de cursusfolder vermeld staat. Hij besteedde ruim aandacht aan het nieuwe inclusieve toelatingsbeleid: iedereen met belangstelling voor Jodendom is welkom. Een kort citaat uit zijn toepraak: "Zijn jullie nog wel een Joodse organisatie? werd mij gevraagd. Voor mij is het antwoord niet moeilijk. Een stichting met uitsluitend Joodse bestuursleden, met alleen Joodse werknemers, die zich dag-in dag-uit bezighouden met Joodse activiteiten, zo’n organisatie durf ik zonder aarzeling Joods te noemen."

Tot slot overhandigde Michel symbolisch zijn functie aan de nieuwe directeur, in de vorm van een doosje visitekaartjes met de tekst: Julie Blocq - directeur.

Tot slot overhandigde Michel symbolisch zijn functie aan de nieuwe directeur, in de vorm van een doosje visitekaartjes met de tekst: Julie Blocq - directeur.

Michel, bedankt voor alles, en Julie: veel succes!

De twee foto's bij dit artikel werden gemaakt door Claudia Kamergorodski.

Voor wie er niet bij kon zijn: we hebben de teksten van de toespraken op een speciale pagina op onze website geplaatst, en geloof ons: ze zijn stuk voor stuk de moeite van het lezen waard! Op die pagina vindt u ook een aantal foto's die een mooi sfeerbeeld weergeven van deze middag.

De muziek werd verzorgd door het Duo Carmel; de overheerlijke kosjere hapjes kwamen uit de keuken van Esther's Cookery.

Bij het overlijden van Shimon Peres 1923 - 2016

Bij het overlijden van Shimon Peres 1923 - 2016

In de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 september is Shimon Peres, de oud-premier en oud-president van Israël in zijn slaap overleden aan de gevolgen van het herseninfarct dat hem trof op 13 september.
Helemaal onverwacht was dat niet: dinsdagavond kwam het bericht dat de toestand van Peres snel verslechterde, en dat de familie in het Sheba Medical Center in Tel Aviv aan zijn zijde was.
Shimon Peres is 93 jaar geworden. Moge zijn nagedachtenis tot zegen zijn.


In de hele Joodse én niet-Joodse wereld komt het overlijden van Shimon Peres als een schok. Buitenlandse regeringsleiders geven wereldwijd uitdrukking aan hun medeleven.
De Amerikaanse president Barack Obama omschrijft Shimon Peres in het persbericht van het Witte Huis als the essence of Israel itself. Obama is een van de wereldleiders die vrijdag 30 september op Har Herzl de begrafenis van Shimon Peres zal bijwonen. Onder de aanwezigen zijn de Britse kroonprins Charles, prinses Beatrix en premier Mark Rutte, paus Franciscus en Hillary en Bill Clinton.

Shimon Peres was betrokken bij de oprichting van de staat Israël in 1948 en was de laatste overlevende van de Founding Fathers van Israël, het land waar hij in 1934 uit Polen naartoe was geëmigreerd. Tot op zeer hoge leeftijd bleef hij nauw betrokken bij de politiek van Israël.
The New York Times vat op bijzondere wijze het belang van Peres samen: in een verzameling van zijn eigen gedachtes over oorlog, vrede en het leven.

Voor een overzicht van zijn loopbaan als staatsman verwijzen we u graag naar onder meer The Jerusalem Post, The Guardian, Knack en zeker ook de necrologie in NRC.

Een prachtig en persoonlijk In Memoriam is te lezen op de website van NIW: Einde van een tijdperk.

Op Der Spiegel Online is de toespraak te lezen die Shimon Peres op 27 januari 2010 hield voor de Duitse Bondsdag, ter gelegenheid van de 65e herdenking van de bevrijding van Auschwitz.

Peres was in 2013 in Nederland voor een driedaags bezoek ter gelegenheid van het 65-jarige bestaan van de staat Israël. Hij bezocht de Hollandsche Schouwburg, bibliotheek Ets Haim en de Portugese Synagoge, waar hij werd geïnterviewd door toenmalig CIDI-directeur Esther Voet. Enkele foto's van dat bezoek zijn te zien op de website van het JHM.
Op 30 september 2013 was Shimon Peres te gast in het NTR-televisieprogramma College Tour. Die gedenkwaardige uitzending is online terug te kijken.

Westerbork Serenade, drama of romantiek?

Westerbork Serenade, drama of romantiek?

Een van de samenwerkingen die Crescas in het seizoen 2016-2017 aangaat, is met het Joods Cultureel Kwartier.
Het eerste evenement in dat kader is de toneelvoorstelling Westerbork Serenade, die op donderdag 27 oktober 2016 wordt uitgevoerd in het Nationaal Holocaust Museum in oprichting aan de Plantage Middenlaan. Het stuk is Edwin de Vries' eigen toneelbewerking van wat uiteindelijk een film moet worden.


Westerbork Serenade werd geschreven door Edwin de Vries. De voorstelling is een eerbetoon aan zijn vader, de Joodse acteur en theaterdirecteur Rob de Vries die tijdens de Duitse bezetting als lid van de verzetsgroep van Eduard Veterman belangrijk werk deed. In 1943 werd hij gearresteerd en opgesloten in de Utrechtse gevangenis, waaruit hij op Dolle Dinsdag (5 september 1944) wist te ontsnappen. Tot de bevrijding bleef De Vries betrokken bij de illegaliteit.

Samen met zijn zoon Sam en dochter Giulia brengt Edwin de Vries het ongelooflijke verhaal van zijn vader op de planken. Centraal in het theaterstuk van Edwin de Vries staat het waargebeurde verhaal over zijn vader die in de oorlog op 22-jarige leeftijd zijn vriendinnetje Hannelore gaat ophalen uit Westerbork. Daarmee wordt de Westerbork Serenade "een voorstelling over een bijna onvoorstelbare romantische en dramatisch verlopen liefdesgeschiedenis tegen het decor van een afschuwelijke oorlog".

Onze inmiddels vaste interviewer Wil Parijs leidt na afloop van de voorstelling een Q&A met Edwin de Vries.

Meld u snel aan op onze website als u erbij wilt zijn: de ervaring leert dat evenementen als deze snel uitverkocht zijn!

Starterskit jodendom

Starterskit jodendom

Nieuw in ons aanbod online cursussen is dit jaar de Starterskit Jodendom. Immers: niet iedereen is bekend met al die typisch Joodse gebruiken en gewoontes die behoren bij zaken als sjabbat en de Joodse feestdagen, de choepa (bruiloft) en de lewaja (begrafenis), en wat is kasjroet (de Joodse spijswet)? Waarom mag een Jood sommige producten niet eten, en wat gebeurt er eigenlijk tijdens een dienst in de synagoge?


Voor minder dan één euro geven de zestien audio-lessen van Jochanan Belinfante u antwoord op deze en tal van andere basisvragen over het jodendom.

Schrijf u in, en volg de cursus in uw eigen tijd en tempo!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Kantoor gesloten, nieuwsbrief op halve kracht

Kantoor gesloten, nieuwsbrief op halve kracht

In de periode van de Joodse feestdagen zijn wij op maandag 3 en dinsdag 4 oktober (Rosj Hasjana), woensdag 12 oktober (Jom Kipoer), maandag 17, dinsdag 18 oktober (Soekot), maandag 24 en dinsdag 25 oktober (Sjemini Atseret en Simchat Tora) de hele dag gesloten.
Dinsdag 11 oktober (Kol Nidré) sluiten we rond 14.00 uur. De nieuwsbrief verschijnt in sterk afgeslankte vorm volgens een aangepast schema.


De editie van 7 oktober vindt u op 9 oktober in uw mailbox, de editie van 14 oktober op 16 oktober. Vanwege Soekot (Loofhuttenfeest) vervalt de nieuwsbrief van 21 oktober.
Omdat uw redacteur in deze periode door een kleine medische ingreep een paar weken letterlijk 'onthand' is, vervallen de meeste vaste items. Het wekelijkse overzicht van televisie- en radioprogramma's wordt wél gemaakt (ook in de week dat de nieuwsbrief niet verschijnt) en is dan ook te vinden op crescas.nl/rtv.

Wie (of wat?) was Henriette Boas?

Wie (of wat?) was Henriette Boas?

Een retorische vraag, denkt u wellicht. Velen van u kennen dr. Henriette Boas als "de koningin van de ingezonden brief" die "de krant las met een schaar". Of wellicht ziet u haar toch vooral als "de monumentale Fee van intellect en wetenschap, de Vrouwe van kennisbegeerte, van ontzaggelijk geheugen en scherpte, van krant en schaar, een kristal van klaar denken en dichten", zoals ze in sommige kringen werd omschreven.


Het hierboven geschetste beeld is dankzij de biografie De waarheidszoekster die Pauline Micheels over Henriette Boas schreef, aanzienlijk genuanceerd.
Om de schrijfster zelf over haar onderwerp te horen spreken en inzicht te krijgen in de wijze waarop het boek tot stand is gekomen - Henriette Boas was ook een notoire nietsweggooister - is een groot genoegen. Verwacht een mix van respect, bewondering en humor, fijntjes gelardeerd met nu en dan een kritische noot.

In samenwerking met het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland geeft Pauline Micheels zondag 9 oktober 2016 om 10.30 uur bij Crescas een voordracht over deze bijzondere vrouw.
Inschrijven kan via onze website, na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u per mail een bevestiging en verdere gegevens.
Voor GJWN-leden is de lezing kosteloos toegankelijk.

Aardig om voorafgaand aan het verhaal van Pauline te lezen: de gastcolumn die Ithamar Perath in juni van dit jaar voor Crescas schreef, waarin hij jeugdherinneringen ophaalt aan Henriette Boas als vriendin en huisgast.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: In Open hart bundelde Elie Wiesel 1928-2016) zijn overpeinzingen als dubbele 'overlever'. Joden op drift (1927)van Joseph Roth is een ode aan de verdreven mensen uit het voormalige Galicië, zijn geboortestreek. Esther Göbel en Henk Meulenbeld beschrijven in Betty de levensloop van kinderverzorgster Betty Goudsmit-Oudkerk.


Engelstalig: Calypso Jews, zo noemden Joden die op de vlucht voor de nazi's op Trinidad terechtgekomen waren. Sarah Phillips Casteel, een van de oprichters van het Centre for Transnational Cultural Analysis, schrijft over hen in Calypso Jews: Jewishness in the Caribbean Literary Imagination.

Vers uit de ramsj geplukt: De Finklerkwestie (2011) is een weemoedige, maar ook ongelooflijk geestige roman waarvoor Howard Jacobson in 2010 de Man Booker Prijs kreeg. Ook Beste vriend (2012) van Robert Vuijsje, een even humoristische als aangrijpende roman over de moderne obsessie met roem en de betekenis van echte verwantschap, is in de uitverkoop beland, evenals Het hart van de familie (2012) van Zeruya Shalev.

En verder:

 • Op de valreep: de boekpresentatie van het eerste deel van Reizen door de Tora van Rob Cassuto op vrijdag 30 september om 14.00 uur. Lees meer op stichtingpardes.nl/nieuws.
 • Maandag 17 oktober vindt in Universitair debatcentrum Spui 25 een gesorek plaats tussen Laura Starink en Anna Bikont, achrijfster van De misdaad en het zwijgen. Jedwabne 1941, de levende herinnering aan een pogrom in Polen. Graag tijdig uw aanwezigheid kenbaar maken per e-mail aan spui25.nl.
 • Er is een nieuwe editie van het digitale literaire periodiek Jewish Fiction.net verschenen.
 • Na de succesvolle vertaling van Wat ik moest verzwijgen in het Duits – getiteld Alles, was wir wissen konnten – gaat Ariëlla Kornmehl in oktober op tournee door Duitsland.

In de Digibieb
Uit de Digibieb: syndroom, joodse poëzie

In de Digibieb

De dichtregels hieronder zijn afkomstig uit de dichtbundel syndroom. joodse poëzie (alles zonder hoofdletters) van Saul van Messel. Het boekje telt 54 intens Joodse gedichten en verscheen in 1971 bij Nijgh & Van Ditmar in Den Haag.
Saul van Messel is het alter ego van historicus Jaap Meijer. Over zijn oorlogservaringen schreef Meijer uitsluitend onder pseudoniem. In zijn poëzie was hij een man van weinig woorden.


boekhouden

voor rosj hasjana
geldt als folkloristisch gegeven
dat god al onze namen
in zijn boek heeft geschreven

jij jood gaat dood
en jij blijft leven
tien dagen nog
misschien wordt jou vergeven

wat heeft god
in die oorlogsjaren
op dit punt
tijd kunnen besparen

voor 6.000.000
gold boekhoudkundig kort
bladzijden lang alleen
transport
transport
transport

van rosj hasjana (= nieuwjaar) tot de
grote verzoendag (10 dagen later) blijven
de in gods grootboek geschreven joden
hangen tussen leven en dood

syndroom is te lezen in de Joodse Bibliotheek of daaruit in PDF-format te downloaden naar uw eigen computer.

Heilig Schrift, een tentoonstelling

Heilig Schrift, een tentoonstelling

In Museum Catharijneconvent in Utrecht wordt vrijdag 7 oktober een tentoonstelling geopend waarin Tanach, Bijbel en Koran, de best gelezen boeken van de wereld, centraal staan.
Schitterende boekbanden, eeuwenoude handschriften en kostbare attributen, stuk voor stuk topstukken die horen bij de drie boeken van het jodendom, het christendom en de islam, laten zien hoe de drie heilige geschriften verschillen, maar ook opvallend vaak overeenkomen in schoonheid, gebruik en verering.


Kunsthistoricus, rabbijn en tot 2013 conservator van het Joods Historisch Museum Edward van Voolen werkte mee aan het tot stand komen van Heilig Schrift en schreef een essay in de catalogus.

Heilig Schrift. Tanach - Bijbel - Koran is een even bijzondere als belangwekkende expositie in een tijd van veel vragen over het naast elkaar bestaan van verschillende religies in Nederland.

Ga voor meer informatie naar de fraaie website die museum Catharijneconvent voor deze tentoonstelling heeft opgezet.

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Wat hebben een selfiestick, een potloodgummetje en de autocorrect-functie op uw computer te maken met Joods Nieuwjaar? De Forward heeft het antwoord.
 • Het befaamde accent van Joodse Amerikanen blijft linguïsten fascineren. Dan Nosowitz schrijft erover in Atlas Obscura.

 • Jonet signaleert opnieuw gedoe over de jaarlijkse kinderpostzegels.
 • Is gehakte lever of, zo u wilt, chopped liver, gehackte leber, het meest uniek-Joodse gerecht? Het verhaal (mét recept!) in Tablet Magazine.
 • Israel21C bericht over een technisch hoogstandje waarmee een 1500 jaar oude, verkoolde Dode-Zeerol toch leesbaar werd gemaakt.
 • Niet ver van Kiryat Gat ligt Kommemiyut Forest, een schitterend botanisch woud vol oude bomen en andere fascinerende vegetatie. Times of Israel schrijft erover.
 • The Jewniverse besteedt aandacht aan acteur, zanger en musicus Theodore Bikel (1924-2015).
 • Deze week is het 75 jaar geleden dat buiten Kiev de Babi Yar massamoord op Joden plaatsvond. In Oekraïne is herdenken een lastig gegeven, zo ontdekte de Forward.

Website van de week
Joods Actueel

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Vandaag uw aandacht voor de digitale editie van het Belgische maandblad Joods Actueel. Dat nieuws, duiding & achtergrond uit binnen- & buitenland centraal staan, is met een oogopslag te zien op de startpagina van Joods Actueel.
Zoeken naar een 'Over ons', vaak een uitstekende uitleg van de doelstellingen van een website en/of organisatie, brengt ons helemaal onderaan de pagina, waar we de disclaimer vinden.


Joods Actueel is een onafhankelijk nieuwsmedium. De artikels en opiniestukken van de redactie vertolken enkel de mening van Joods Actueel. Wij spreken niet in naam van de Joodse gemeenschap. De Joodse gemeenschap in België heeft geen gemandateerde feitelijke vertegenwoordiging. Het staat iedereen vrij om een eigen mening te hebben en die te verkondigen. Waarvan acte.

De sociale media worden gebruikt, maar niet fanatiek: Joods Actueel is te vinden op Twitter. Het YouTube-kanaal van Joods Actueel leidt een sluimerend bestaan.

Joods Actueel kwam begin 2007 in de plaats van het Belgisch Israëlitisch Weekblad. Hoofdredacteur is Michael Freilich, die Louis Davids opvolgde.

In the Picture
Shana Tova

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Joodse feestdagen zijn bij uitstek geschikt om grappige filmpjes te maken, maar toch is men niet ieder jaar even productief.

Voor Rosj Hasjana 5777 (2016) hier een animatie over een gefrustreerde maar uiteindelijk toch heel slimme bij …

Sjana Tova Oemetoeka, een goed en zoet Joods Nieuwjaar gewenst!

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
30 september - 7 oktober

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Tip: iedereen die met heimwee terugdenkt aan de liedjes van top-entertainer Bob Scholte (1902-1983), of daar eindelijk eens kennis van wil nemen, mag de televisieregistratie van het eerbetoon in 2015, op woensdag 5 oktober, niet missen.


vrijdag 30 september

 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

zaterdag 1 oktober

 • NPO 2 (KRO-NCRV), 18.05: De wandeling. Afl.: Rocklegende Barry Hay, zoon van een Joods-Nederlandse moeder en een Schotse vader.
 • NPO 3 (AVROTROS), 21.45: Unreal. Amerikaanse dramaserie over een reality datingshow, geproduceerd en gespeeld door nette Amerikaans-Joodse meisjes.
 • Brava tv, 14.00: La Giuditta. Scenische interpretatie van dit nagenoeg onbekende oratorium van Scarlatti (1660 – 1725) over het aprocriefe bijbelpersonage Judith.
 • Canvas, 22.35: Simon and the Oaks. Zweeds drama uit 2011 naar de gelijknamige roman van Marianne Fredriksson over twee jongens die in de Tweede Wereldoorlog volwassen worden. Simon Larsson krijgt te horen dat hij een geadopteerd kind is van een Joodse vader uit Duitsland. Na de oorlog gaat hij op zoek naar zijn wortels.

zondag 2 oktober

 • BBC 2, 21.00: Hunting the Nazi Gold Train. Poolse en Duitse amateurschatzoekers zoeken in Walbrzych in het zuidwesten van Polen naar een met 300 ton goud volgeladen zwaargepantserde trein die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog spoorloos verdween.
 • ZDF, 23.50: ZDF-History. Afl.: Der Nürnberger Prozess. Zeventig jaar geleden op 1 oktober 1946 werd vonnis geveld tegen 22 kopstukken van het naziregime.

maandag 3 oktober

 • WDR 3, 15.05: Musikporträt. De Israëlisch-Palestijnse componist Samir Odeh-Tamimi (1970) woont en werkt al sinds 1992 in Berlijn. Hij verweeft westerse en Arabische muzikale tradities met elkaar en vertelt daarover in een interview van bijna een uur.
 • Arte tv, 21.15: Schtonk! Komedie uit 1992 over een alles vervalsende kunsthandelaar die het ultieme verdienmodel verzint: Hitlers 'verloren dagboeken'.

dinsdag 4 oktober

 • BBC 2, 21.00: The Hairy Bikers' Chicken and Egg. Kookprogramma waarin Simon King en Dave Myers op de motor de wereld afreizen, op zoek naar de heerlijkste gerechten met kip en eieren. In deze aflevering is het behaarde duo in Israël.

woensdag 5 oktober

 • Arte tv, 20.15: Ida. In het Polen van de jaren zestig bezoekt de jonge, devote novice Anna, op instigatie van haar moeder-overste, haar enige familielid. Haar cynische, kettingrokende tante vertelt haar dat ze niet Anna heet, maar Ida.
 • SBS 9, 20.30: The Debt. Spionagethriller uit 2010 over drie voormalige Mossad-agenten die heldenstatus hebben verworven door een spectaculaire actie waarbij ze een voormalige nazi-kampbeul zijn gaan ophalen achter het IJzeren Gordijn tijdens een operatie in Oost-Berlijn.
 • NPO 2 (EO/JO), 23.55: Een eerbetoon aan Bob Scholte. Artiest Bob Scholte was in het pre-televisietijdperk een nationaal idool met een imposante carrière van maar liefst zestig jaar en ruim tweeduizend liedjes. Karin Bloemen presenteerde in 2015 in theater Carré een programma waarin Ben Cramer, Antje Monteiro, Brigitte Nijman, Thomas Berge en Job Bovenlander liedjes van Bob Scholte aan de vergetelheid ontrukten.

donderdag 6 oktober

 • Brava TV, 18.29: Vol Koren. Afl.: Als deze oorlog ooit nog eindigt. Opname van een concert in het Spoorwegmuseum Utrecht op 1 mei 2015 door het Toonkunstkoor Utrecht en het NS Harmonieorkest.

vrijdag 5 oktober

 • RTL 8, 20.30: A Mighty Heart. Drama uit 2007 over de laatste dagen van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl die in 2002 in Pakistan door moslim-fundamentalisten werd vermoord.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Verrassende verzamelplaats voor verhalende radio, met korte en lange, nieuwe en oude documentaires, hoorspelen, waargebeurde verhalen en sprookjes.

(advertenties)


banner joodsamsterdam banner propra banner blankevoort banner givat banner amphora banner luna3 banner limmoed_2016 banner sivmo banner venstra banner jonet banner israelactie banner meldpunttaaltwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven