vrijdag 22 januari 2016

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online


Joods Educatief Centrum 'Crescas'

nieuwsbrief

Joods Educatief Centrum Crescas

vrijdag 22 januari 2016 jaargang 12, nummer 3
Onze columnisten deze week
 

Crescas is verhuisd!

Crescas is verhuisd!

Gisteren, donderdag 21 januari 2016, is Crescas van het Buitenplein in Amstelveen verhuisd naar een gloednieuwe kantoorruimte in het gebouw van Beth Shalom aan de Kastelenstraat in Amsterdam.
Terwijl ú dit leest, zijn wij druk aan het uitpakken, zodat we maandag 25 januari weer als vanouds aan het werk kunnen!

Onze mailadressen zijn gelijk gebleven, evenals de telefoon- en faxnummers zoals ze onder Contact op onze website staan. Daar vindt u ook het nieuwe bezoek- en postadres.

Crescas zit nu onder één dak met Lev, de vorig jaar op 22 november geopende ontmoetings- en lesruimte die wij delen met JMW. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag wordt Lev overdag gebruikt voor JMW's ouderenwerk; 's avonds en op zondag is Lev het leslokaal van Crescas. Voor een groot deel van onze cursussen en lezingen is Lev vanaf nu ons 'leslokaal-aan-huis'.

Om geen verwarring te veroorzaken: voor alle reeds gestarte cursussen blijft de leslokatie ongewijzigd!

Ets Haim anno 1616, een cursus op locatie!

Ets Haim anno 1616, een cursus op locatie!

Ets Haim Livraria Montezinos is de oudste nog functionerende Joodse bibliotheek ter wereld. De bibliotheek werd in 1616 opgericht aan de Houtgracht, op het toenmalige Vloyenburg. Deze Academia y Yesiba Ets Haim kreeg in 1675 een nieuw onderkomen in de op 2 augustus van dat jaar ingewijde Esnoga, de Portugees-Israëlietische Synagoge in Amsterdam.
De collectie groeide gestaag en bestaat 400 jaar later uit ruim 30.000 gedrukte werken en een kleine 600 manuscripten.
Als door een wonder overleefden ze de Duitse bezetting én een chronisch gebrek aan geld en mankracht halverwege de jaren '70. Tussen 1998 en 2000 is het historische gebouw waarin de collectie is ondergebracht geheel gerestaureerd en aan de moderne eisen voor boekbeheer aangepast.

Crescas deelt dit seizoen mee in de feestvreugde met een cursus van 4 lessen die gegeven wordt ín de bibliotheek zelf. Docente en conservator Heide Warncke vertelt de geschiedenis van Ets Haim en de plaats en betekenis van de bibliotheek binnen de Sefardisch-Joodse gemeenschap in de 17e eeuw en daarna.
Wat deze cursus extra bijzonder maakt zijn de manuscripten en gedrukte werken die Heide u van dichtbij laat zien en die u soms zelfs mag aanraken. Dat is een onvergetelijke, indrukwekkende ervaring die u niet wilt missen!
Maar haast u: de bibliotheekruimte biedt plaats aan niet meer dan 12 deelnemers, dus vol is vol!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Emancipatie en culturele bloei: de Joodse 19e eeuw

Emancipatie en culturele bloei: de Joodse 19e eeuw

Voor de in de Nederlanden wonende Joden markeert het jaar 1796 een gigantische ommekeer: op 2 september werd bij decreet afgekondigd dat geen Jood zal worden uitgeslooten van eenige rechten of voordeelen die aan het Bataafsch Burgerregt verknocht zyn. Het was een belangrijke stap in het emancipatieproces van de Nederlandse Joden op elk denkbaar terrein, van politiek en religie tot cultuur en economie. Halverwege de 19e eeuw kon daardoor in de kloof tussen de rijke Sefardische Joden en het Oost-Joodse 'lompenproletariaat' een Joodse middenklasse ontstaan die profiteerde van de toenemende economische welstand in de Verenigde Nederlanden.

In de vierdelige cursus De Joodse 19e eeuw die historicus Bart Wallet in februari voor Crescas zal geven, verkent u deze periode in al zijn facetten en ontdekt u wat die ontwikkelingen voor Joods Nederland anno nu betekenen.

Wie al eens een cursus van Bart bij ons gevolgd heeft, weet dat hij als geen ander de geschiedenis tot leven weet te brengen. Er zijn nog plaatsen vrij, maar wacht niet te lang met inschrijven!

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

27 januari: International Holocaust Memorial Day

27 januari: International Holocaust Memorial Day

Op 1 november 2005 werd in de plenaire vergadering van de Verenigde Naties bij resolutie bepaald dat rond 27 januari in alle aangesloten landen de 6 miljoen Joden, 1 miljoen Roma, 250.000 geestelijk en lichamelijk gehandicapten en 9.000 homoseksuele mannen worden herdacht die vermoord werden door het naziregime.

De datum 27 januari is gekozen omdat op die dag Auschwitz-Birkenau, het grootste van alle nazi-vernietigingskampen, door het Sovjetleger werd bevrijd.

Het zal voor u, lezer van onze nieuwsbrief, geen nieuwe informatie zijn. Toch wijzen wij u graag opnieuw op de website die het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies heeft ingericht om gerichte en actuele aandacht te besteden aan de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust (International Holocaust Memorial Day).

U vindt er informatie over het thema van Holocaust Day 2016, de vele Holocaust-herdenkingen en aan deze gedenkdag gerelateerde activiteiten, zoals de jaarlijkse Nooit meer Auschwitz-lezing, die dit jaar wordt uitgesproken door Roméo Dallaire. Voor scholen staan in vele steden in Nederland in januari en februari stadswandelingen op het programma, in het NIOD zelf wordt 26 januari de tentoonstelling 'Genocide getekend' geopend, te zien tot 1 april.

In Amsterdam wordt de bevrijding van Auschwitz-Birkenau traditioneel herdacht op de laatste zondag in januari, dit jaar dus op 31 januari. Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert deze herdenking, die plaatsvindt bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ van Jan Wolkers in het Wertheimpark in Amsterdam.
Vanaf 10.00 uur is het Stadhuis in Amsterdam open voor deelnemers aan de herdenking. Een stille tocht vertrekt om 11.10 uur uit het Stadhuis naar het Wertheimpark, waar de herdenking om 11.30 uur begint.

Actuele informatie over International Holocaust Memorial Day is ook op Facebook en Twitter te vinden.

Boekennieuws

Alle eerder besproken boeken vindt u in het Boekennieuws-archief op onze website.
Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Vandaag: vers van de pers komen Aharon Appelfelds ontroerende roman Plotseling, liefde over een oudere schrijver en zijn jonge huishoudelijke hulp en de oorlogsroman 28 dagen van de Duitse schrijver David Safier (1966), over het verzet tegen de SS in het ghetto van Warschau. In Verloren taal gaat de Tsjechisch-Nederlandse schrijfster Bronja Prazdny op zoek naar haar familie en haar identiteit.

Engelstalig: Anonymous Soldiers: The Struggle for Israel, 1917-1947, waarin Bruce Hoffman de geschiedenis onderzoekt van Palestina voor 1947 en de heftige geboorte van het moderne Joodse thuisland. Het boek is bekroond met de 2015 National Jewish Book Award.

Vandaag hebben we wat kook- en keukenboeken vers uit de ramsj geplukt. Niet per se Joods, maar kosjer genoeg voor een vermelding. Onder leiding van de Belgische 'groenauteur' Jean Vanhoof leert u in De andere groenten tuinieren en koken met nieuwe en oude groenten, How to squeeze a lemon bevat 1023 (!) handige tips, trucs en probleemoplossingen in de keuken, The New Jewish family kitchen is een doos met 40 moderne kosjere recepten voor alledag en de Joodse feestdagen, gedrukt op geplastificeerde kaarten, en voor wie graag bij de Turkse toko komt is er Verse munt, lamsbout en baklava, recepten uit de Turks-Nederlandse keuken.

En verder:
- Donderdag 28 januari wordt in het Auditorium van het Joods Historisch Museum om 15.00 uur Ontmoeting en misverstand gepresenteerd, een studie van de Joodse identiteit in haar religieuze en seculiere betekenis tegen de achtergrond van het ontstaan van Israël in 1948, geschreven door Salomon Bouman.
- Een dag eerder, woensdag 27 januari 2016 wordt het boek Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat. De geschiedenis van het West-Europese antisemitisme, geschreven door Chris Quispel, gepresenteerd. Meer informatie op de website van de uitgeverij.

Asterdorp, van schoremstad tot getto

Asterdorp, van schoremstad tot getto

Asterdorp, een dorpje aan de overkant van het IJ in Amsterdam, bestaat niet meer, en de herinnering aan dit 'vierde Joodse getto' vervaagt. Maar niet helemaal: filmmaakster Saskia van den Heuvel werkt aan twee documentaires over Asterdorp en haar bewoners. Zo wordt de geschiedenis van dit 'woonoord voor Joden' ruim zeventig jaar later alsnog aan de vergetelheid ontrukt.

In 1927 werden, ver van de bewoonde wereld, 132 huizen gebouwd met een muur eromheen en aanvankelijk slechts één toegangspoort. Asterdorp was bedoeld als wooncomplex annex heropvoedingsoord voor 'asociale gezinnen'.
Aan het begin van WOII werden de bewoners geleidelijk elders ondergebracht en vorderde de Duitse bezetter de vrijgekomen woningen voor Joden die op de nominatie stonden om te worden gedeporteerd. Van 307 Joden die er woonden, hebben 80 mensen de Holocaust overleefd. In december 2015 heeft de Duitse overheid Asterdorp officieel erkend als getto.

In 1955 is Asterdorp gesloopt. Alleen het poortgebouw aan de Asterdwarsweg 10 is blijven staan.
Daar wordt op International Holocaust Memorial Day 2016, 27 januari om 17.00 uur voor het eerst een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de vermoorde Joden die in Asterdorp een tijdelijk onderkomen hadden.

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Neem dan alstublieft een kaars mee. Om 17.15 uur, als de zon ondergaat, zullen de kaarsen worden ontstoken, en lezen leerlingen van het Bredero Lyceum, samen met anderen, de 227 namen van de vermoorde Asterdorpers. Rabbijn Amir Betsalel zal kaddiesj zeggen.
Maandag 14 maart houdt Saskia van den Heuvel voor Crescas een lezing, als laatste van de vijfdelige Crescas-lezingenreeks Helden en Schurken. Bij die gelegenheid zal ze beeldmateriaal van haar films laten zien en vertellen over haar onderzoek.

De crowdfunding voor Saskia's films loopt nog: zie asterdorp.nl. Op die website vindt u bovendien veel gedetailleerde informatie over de projecten.

Spot On 2016

Spot On 2016

Binnen de multiculturele Israëlische samenleving met haar vele identiteiten en wortels ontstaan unieke theatrale kunstvormen, maar de groeiende politieke controverses belemmeren het zicht op dat ándere Israël. Het podiumfestival Spot On Israel wil theater van hoge kwaliteit uit Israël naar Nederland brengen, om te laten zien dat Israël zoveel meer is dan een conflictgebied. Er wordt tegelijkertijd gestreefd naar kennismaking en naar samenwerking tussen Nederlandse en Israëlische theatermakers.

Na het eerste festival in september 2015 waarvoor Lia Koenig, de 85-jarige First Lady van het Israëlische toneel, naar Nederland werd gehaald, staat voor september 2016 opnieuw een theaterfestival gepland, ditmaal rondom schrijver David Grossman.

Ter gelegenheid hiervan vindt zondag 24 januari in Amsterdam de kick-off plaats.
Spot On Israel presenteert bij die gelegenheid het programma van Literatuur op Toneel.
Lees meer op de website van Spot On Israel.

Man of the hour: Itzik Galili op zijn best

Man of the hour: Itzik Galili op zijn best

De Israëlische choreograaf Itzik Galili woont en werkt sinds 1991 in Nederland, waar hij in 1997 het gezelschap NND/Galili Dance oprichtte en zich in 2009 verbond aan Dansgroep Amsterdam van Kristina de Chatel. Hij heeft inmiddels ruim 60 choreografieën op zijn naam staan, waarmee hij wereldwijd triomfen viert.

Galili's nieuwste cheoreografie, Man of the Hour, is volgende week enkele malen in Nederland te zien, drie dagen na de première in het Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre in Tel Aviv.
Dit werk, gezet voor 8 mannelijke dansers en twee zangeressen, verbeeldt Galili's persoonlijke kijk op het hedendaagse leven in zijn geboorteland. De glorie van het moment, een herinnering, een gekwelde schreeuw en serene rust: vormen die elementen samen de identiteit van een individu én van het land?

 • 29 januari en 30 januari: Stadsschouwburg, Amsterdam. De eerste voorstelling heeft een voorbespreking, de tweede voorstelling een voor- en nabespreking.
 • 31 januari: Zuiderstrandtheater Den Haag,
 • 2 februari: Oosterpooort, Groningen,

Nieuws van heinde en verre

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Een opiniestuk in New York Times stelt de vraag of het op Israëlische scholen verboden boek Borderline, van Dorit Rabinyan een bedreiging vormt voor de Joodse identiteit van het land.
 • Het onderzoek naar WOII gaat onverminderd voort, en brengt onverwachte zaken aan het licht. Lees bijvoorbeeld op motl.org over de verbijsterende rol van vrouwen.
 • Amerikaanse Joden en zwarte Amerikanen sloegen in 1965 letterlijk de handen ineen, als bewijs dat geloof verbindt, niet scheidt. Huffington Post publiceert verhalen en foto's.
 • Bridge to the World is de titel van een tentoonstelling in het ministerie van buitenlandse Zaken in Jeruzalem, meldt MFA.gov.il waarmee 50 jaar diplomatieke relaties tussen Israël en Duitsland wordt gemarkeerd.
 • In het Deutsches Historisches Museum in Berlijn opent 26 januari een grote tentoonstelling met een selectie werken uit de collectie van Yad Vashem in Jeruzalem. Lees meer op yadvashem.org.
 • Canadian Jewish News signaleert een reisgids voor Joden en Israëli's die naar Thailand gaan.
 • Na David Bowie blijkt nu ook Glenn Frey, de deze week overleden voorman van The Eagles 'iets Joods' te hebben. The Forward weet er meer van.
 • Onze favoriete linguïst Philologos schrijft in Mosaic Magazine over het wonderlijke 'Jiddisj' van Donald Trump. Vermakelijk!

'Klaagliedjes' in concert

'Klaagliedjes' in concert

Een kleine muziektheatervoorstelling gebracht door grote namen als schrijfster Judith Herzberg en zangeressen Mathilde Santing, Lucia Meeuwsen, Charlotte Riedijk, Lucretia van der Vloot, Esra Dalfidan en Ekaterina Levental - dat is Klaagliedjes.

Judith Herzberg baseerde zich voor de tekst op de bijbelse Klaagliederen van de profeet Jeremia. Maar er wordt niet geweeklaagd over de verwoeste stad Jeruzalem. Aan het woord is een vrouw die weduwe is geworden.

Het Lascaux Ensemble, zoals het vocaal ensemble zichzelf noemt, onderzoekt op hoeveel manieren jammerklachten uiting kunnen geven aan onstuitbare smart, rouw en verdriet.

Klaagliedjes is te zien, te horen en te beleven in Theater de Roode Bioscoop, Haarlemmerplein 7 in Amsterdam op vrijdag 29 en zondag 31 januari. Kaarten op roodebioscoop.nl.

Uit de Joodse Canon
1941: Joodse Raad

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl.
De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u online kunt bestellen.
Uit de Joodse Canon

Genadebrood van de nazi’s luidt de titel van een artikel van Johannes Houwink ten Cate in het Historisch Nieuwsblad van juni 2011. De schrijver doelt ermee op de schijnveiligheid die de Joodse Raden dachten te kunnen bieden door mee te werken met de anti-Joodse maatregelen die door de Duitse bezetter werden opgelegd.

Het is een keihard en bekend gegeven dat een groot aantal van de Nederlandse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog is weggevoerd en vermoord. Dubbel schrijnend, omdat de administratieve handelingen die daarvoor nodig waren, werden uitgevoerd door de Joodse Raden.
If you can't beat them, join them, maar het opvolgen van de Duitse bevelen, in de hoop de gevolgen voor de Joodse gemeenschap iets minder heftig te maken, werkte niet. Juist die zorgvuldigheid speelde de Duitsers in de kaart, met, naar later zou blijken, rampzalige gevolgen.

De Canon van 700 Jaar Joods Nederland schetst in het lemma 1941: Joodse Raad de geschiedenis van dit perverse machtsmiddel.

Op de foto: de achterzijde van Nieuwe Keizersgracht 58, waar de Amsterdamse Joodsche Raad tussen februari 1941 en eind juli 1943 kantoor hield. Niets verraadt de drama's die zich daarachter moeten hebben afgespeeld.

In de digibieb
Met de Trekpot op Avontuur: een Indianenverhaal

In de digibieb

Het is de kaft van het boek dat door de carrousel van de Digitale Joodse Bibliotheek gepresenteerd werd, dat uw redacteur in het oog sprong. Een jeugdboek over Indianen? Geschreven door Onno Win? Je moet twee keer kijken om te zien dat onder deze auteursnaam Meyer Sluyser schuilgaat, van wie de Joodse Bibliotheek het complete oeuvre bezit.

Onno Win beschrijft in Met de trekpot op avontuur ('voor jongens van 11-15 jaar') de vakantiebelevenissen van de vrienden Edo, Karel, Max en Willem. Neef Hendrik heeft een woonwagen gebouwd die door fietsers kan worden voorgetrokken, en het viertal mag met hem en hond Loebas mee op een tocht door Nederland. Alles gaat goed, tot Loebas gestolen wordt. Na veel speurwerk wordt de hond teruggevonden in het reizende Circus Salto. Wat begon als een vrolijke vakantie, gaat over in een leerzaam avontuur waarin ze vriendschap sluiten met de Indiaan Zwartemes en door Witte Vleermuis, het Indianenopperhoofd, erelid worden gemaakt van een Indianenstam.

Dat het boek in een deeltje van het VARA Kinderblad uit 1932 als Met de Trekpot op avontuur door Ome Wim vermeld staat, zou er op kunnen duiden dat Sluysers pseudoniem pas ontstaan is toen het boek bij Holkema & Warendorff zou worden uitgegeven.
In het Joods Historisch Museum wordt een foto bewaard van Meyer Sluyser, zittend op een paard van circus Sarrasani in 1934, gemaakt in dezelfde tijd dat Met de Trekpot op avontuur zou worden uitgegeven.

Het boek is ook nu nog heel goed lees- en voorleesbaar. U kunt het online lezen of downloaden in de Crescas Digibieb.

Website van de week
Jewish Currents

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op onze website.
Website van de week

Activist Policts & Art, die woorden zeggen op het eerste gezicht niet zoveel over wat Jewish Currents wil zijn. In About Us (moeilijk te vinden op de website, dus hier apart genoemd) wordt dat helder en compact uiteengezet.

Jewish Currents is een goedgevulde website, met aandacht voor onder meer kunst, literatuur, artikelen, Blog-Shmog *blog posts, de dagelijkse Jewdayo nieuwsbrief, met, extra interessant: *On this Jewdayo in …. Er is een Gallery (waarin bijvoorbeeld een fraaie bespreking van het Felix Nussbaum Museum in Osnabrück te vinden is), en een online winkel, Pushcart genaamd. En dat alles om vanuit een hedendaags standpunt en de blik op de toekomst gericht aandacht te schenken aan de rijke Joodse traditie van 'activisme en innovatie'.

Jewish Currents is ook een papieren kwartaaltijdschrift, dat in 1946 van start ging als Jewish Life. Dat vormt de basis voor het Sid Resnick Historical Archive, waarin heel gedetailleerd kan worden gezocht.
De gevonden artikelen zijn te downloaden als PDF.

Jewish Currents is te vinden op Facebook en op Twitter.

In the Picture
Warm snow

Alle eerder besproken video's vindt u in het ‘In the Picture’-archief op onze website.
In the Picture

De Israëlische, in Moskou geboren Ira Elshansky kwam in 2010 naar Israël en studeerde in 2014 af aan de Bezalel Kunstacademie in Jeruzalem met haar klei-animatie Warm Snow.
Op filmmakersfans.com vertelt ze over zichzelf en over de achtergrond en totstandkoming van haar film, waarmee ze tal van internationale prijzen won.

Bekijk de film hier

Radio en Televisie
22 - 29 januari

Print dit radio- en tv-overzicht om het altijd bij de hand te hebben.
Radio en Televisie

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel.

Geen van de Nederlandse televisiezenders besteedt dit jaar aandacht aan International Holocaust Memorial Day. Drie van de vier Britse publieke kanalen en Arte doen het heel wat beter, met onder meer recente documentaires over de Britse kinderredder Sir Nicholas Winton (1909-2015) en Claude Lanzmann. De documentaires worden uitgezonden op woensdag 27 januari.


vrijdag 22 januari

 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

zaterdag 23 januari

 • NPO Radio 1 (KRO), 11.00: De Taalstaat.
 • NPO Cultura (NTR), 12.45: Jazzportretten. Afl.: Benjamin Herman. Hij speelde voor het eerst saxofoon op zijn twaalfde maar stond vijf jaar later al op het North Sea Jazzfestival. In 1993 richtte hij New Cool Collective op, de swingende band die hij nog altijd leidt. Aansluitend: Benjamin Herman live.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 14.00: Argos. Onderzoeksjournalistiek. Achtergronden bij het nieuws of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met onthullende reportages en aandacht voor journalistieke boeken en kwesties in de (onderzoeks-)journalistiek uit binnen- en buitenland. Presentatie: Max van Weezel.
 • Mezzo, 16.30: Zubin Mehta dirigeert het Israëlisch Filharmonisch Orkest in werken van Mozart en Beethoven.

zondag 24 januari

 • ZDF, 23.30: ZDF-History. Afl. Das Geheimnis der Auschwitz-Alben. Fotos aus der Hölle. Holocaust-overlevende Lili Jacobs kwam bij toeval in het bezit van een foto-album, hoewel het streng verboden was foto's te maken in het kamp. Herh.: 30/1, 21.45, 31/1, 03.00, 3/2, 3.45.
 • Arte, 23.40: Wagnerwahn. Het leven en de muziek van Richard Wagner opnieuw verteld.

maandag 25 januari

 • NDR, 23.45: Die verlorene Zeit. (Remembrance). WOII-drama en liefdesgeschiedenis waarin de Poolse Tomasz en zijn geliefde Hannah uit het concentratiekamp weten te ontsnappen. Ruim dertig jaar later ontmoeten de twee elkaar opnieuw.

dinsdag 26 januari

 • ARD, 22.45: Die Frau, die im Wald verschwand. Voor televisie gemaakte film uit 2008 over de lange arm van de geschiedenis.
 • ZDF, 0.20: Die Fälscher (The Counterfeiters). Historisch drama uit 2007 over door de nazi's geronselde gevangenen - drukkers en valsemunters - die Engelse ponden moesten vervalsen.

woensdag 27 januari

 • BBC 2, 20.00: Holocaust Memorial Day. Herdenking van de bevrijding van Auschwitz-Birkenau.
 • Arte tv, 20.15: Lore. Oorlogsdrama uit 2012 van Cate Shortland, naar het boek The Dark Room van Rachel Seiffert, over de veertienjarige Lore (van wie de SS-ouders opgesloten zijn) die in haar eentje voor haar broertjes en zusjes moet zorgen.
 • Arte tv, 21.55: Claude Lanzmann - Stimme der Shoa. Documentaire uit 2015 waarin Claude Lanzmann terugkijkt, 30 jaar na zijn magnum opus 'Shoa', op het tot stand komen van die film.
 • Arte tv, 22.55: Youth. Onthutsend drama uit 2013 van Tom Shoval over de broers Shaul en Yaki die het leven in een financieel en emotioneel wegkwijnend gezin in een voorstad van Tel Aviv voor zichzelf spannend willen maken.
 • BBC 4, 23.00: Death Camp Treblinka: Survivor Stories. Documentaire over vernietigingskamp Treblinka, waar tijdens WOII meer dan 800.000 Poolse Joden werden vermoord.
 • BBC 1, 23.45: Children Saved From The Nazis: The Story Of Sir Nicholas Winton. Documentaire over de vorig jaar overleden Sir Nicholas George Winton die aan de vooravond van WOII honderden Joodse kinderen redde uit het door de nazi's bezette Tsjecho-Slowakije.

donderdag 28 januari

n.v.t.


vrijdag 29 januari

 • Arte, 22.35: Kinderlos, meine Wahl. Reportage uit 2014 over bewust kinderloze vrouwen in Frankrijk Duitsland en Israël.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.30: Nooit meer slapen. Te gast is de Nederlands-Palestijnse cineast Hany Abu-Assad. Meer informatie over deze uitzending op de dag zelf.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 02.00: Woord. Vijf uren lang de mooiste radioverhalen uit de archieven van de publieke omroep. Laat u verrassen!

(advertenties)


banner israelactie banner jonet banner blankevoort banner yanshuf banner propra banner givat banner sivmo banner amphora banner joodsamsterdam banner venstra banner luna3 banner meldpunttaal banner sinaicentrumtwitter.com/Crescas facebook.com/Crescas Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden?
© Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Vragen of opmerkingen naar redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich met één muisklik uitschrijven