vrijdag 7 augustus 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Het nieuwe cursusseizoen van Crescas

Als u dit leest, is het cursusprogrammaboekje 2015-2016 onderweg naar de drukker. Het programma verschijnt in de week van 24 augustus - nog héél even geduld dus.

In de sneak peek van deze week vertellen we u alvast over de culturele activiteiten die we in het programma hebben opgenomen.

In februari 2016 geeft Emile Schrijver de cursus De Braginsky Collectie, topstukken uit een bijzondere verzameling. Wie Emile al eerder heeft horen vertellen, weet dat hij zijn enorme kennis op het gebied van het oude Joodse boek als geen ander weet over te brengen.

In het nieuwe seizoen bieden we bovendien twee theaterproducties.

Woensdag 17 februari, in Den Haag: Dit zijn de namen, de toneelbewerking van het gelijknamige boek van Tommy Wieringa. Het verhaal handelt over een groep haveloze vluchtelingen die over een steppe trekt, op zoek naar de bewoonde wereld. In het stadje waar ze uiteindelijk neerstrijken, krijgen ze te maken met onverschilligheid, ambtelijke willekeur en corruptie. En er is de man die op zoek is naar betekenis in zijn eigen leven. De komst van de vluchtelingen appelleert aan zijn net ontdekte Joodse afkomst.
De voorstelling is gemaakt en wordt gespeeld door NTGent en gaat op 20 januari 2016 in première.

Woensdag 30 maart, in Amstelveen: Dansen met de vijand, de toneelbewerking van het boek Tante Roosje van Paul Glaser. Deze muziektheaterproductie vertelt het verhaal van Glasers zoektocht naar de geschiedenis van zijn tante Roosje waarover binnen de familie nooit werd gesproken. Liedjes die door Roosje Glaser zelf in het kamp zijn geschreven, hits uit de jaren dertig, nieuwe, nog nooit vertoonde originele film- en fotobeelden uit het Polygoonjournaal en uit privé-archieven brengen Roosje op indrukwekkende manier tot leven.

Inschrijven kan op dit moment nog niet, maar zet de data alvast in uw agenda!

We gaan van start!

Het cursusseizoen van Crescas begint met een vliegende start: het vervolg op de Crash Course Ivriet van mei jongstleden. Deze Crash Course Plus vindt plaats op zondag 30 augustus van 10.00-17.00 uur, en van 19.00 tot 22.00 uur op maandag 31 augustus, dinsdag 1 september en woensdag 2 september.
Voor een kosjere lunch op zondag, en koffie, thee en fris wordt gezorgd.

Kortom: in één dag en drie avonden, in totaal 13 lesuren, kunt u uw al eerder opgedane kennis van het moderne Hebreeuws verdiepen en verbreden.

Zoals gebruikelijk zijn de lessen op drie niveaus: deelnemers aan Beginners+ gaan aan de slag met Daniëlle van den Bos, Efrat Lavon neemt de cursisten van Lichtgevorderden+ voor haar rekening en wie klaar is voor Gevorderden+ vindt Shirley Ensel voor het schoolbord.

Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven.

Was u verhinderd in mei? Grijp nu uw kans. En als u nog onzeker bent over het lesniveau dat u het beste zou passen, maak dan de online Ivriettoets, bestaande uit dertig vragen.

Dienstmededeling

Het kantoor van Crescas is gesloten tot en met 16 augustus.
Mailen kunt u ons wel: uw bericht wordt gelezen.

De nieuwsbrief is weer terug van vakantie: die verschijnt zoals gebruikelijk in de nacht van donderdag op vrijdag.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: met Frank Mehring swingen, zingen en dansen in de zomer van 1945 in het boek Soundtrack van de bevrijding, Walter Isaacson, de biograaf van Apple-voorman Steve Jobs, schreef Einstein, de biografie, en in Toen het licht uitging in Parijs kijkt historicus Ronald Rosbottom naar hoe het de lichtstad verging tijdens de Duitse bezetting.

Engelstalig: een longread in Tablet magazine. The Illusionist is een lang essay over neurowetenschapper Al Seckel, geschreven door Mark Oppenheimer. Seckel was niet alleen wetenschapper, maar ook de grootste verzamelaar van optische illusies.

En verder:

 • Zwolle is het toneel van de Manuscripta 2015, de landelijke opening van het boekenseizoen. Zaterdag 5 september geven uitgevers, schrijvers en andere prominenten uit de wijde omtrek van het literaire bedrijf er acte de présence. Het programma is te vinden op manuscripta.nl.
 • Een recensie van Edgar Hilsenraths De belevenissen van Ruben Jablonski op literairnederland.nl.
 • Bij Boekhandel Van Rossum wordt maandag 17 augustus om 18.30 uur Irene, mijn grootmoeder - de neergang van een Weens-joodse familie van Paul Hellmann gepresenteerd.

In de Digibieb: Isaac Lipschits

Van Isaac Lipschits, bij leven emeritus hoogleraar eigentijdse geschiedenis, bezit de Joodse Bibliotheek slechts één werk, Onbestelbaar. Herinneringen in briefvorm aan de Jodenvervolging in Rotterdam, de in boekvorm uitgegeven brief die hij in 1992 aan zijn in Auschwitz vermoorde moeder schreef. Het betreft de uitgave die Uitgeverij Verbum in 2008 verzorgde, in samenspraak met de gemeente Rotterdam, die in dat jaar op een bijzondere manier aandacht wilde besteden aan de Holocaust en de Rotterdams-Joodse slachtoffers.

Isaac Ies Lipschits (1930-2008) werd geboren in Rotterdam in een arm Joods gezin van zes kinderen. In 1942 dook hij onder. Het zou op meerdere manieren een keerpunt in zijn leven blijken. In een interview in Trouw van 22 januari 2008, vier maanden voor zijn overlijden, zegt hij: "Zonder de oorlog had ik, net als mijn vader en broers, op de markt gestaan en had ik hooguit de ulo gedaan. Mijn ouders waren arm. We hebben nooit honger geleden maar ik kom wel echt uit het subproletariaat. Als ik had mogen kiezen had ik ook duizend keer liever op de markt gestaan dan de shoah en het hoogleraarschap. Ik zou ook een goede marktkoopman zijn geweest. Net als mijn vader ben ik een babbelaar. Ik ging elke zaterdag met hem mee: hij was de koning van de standwerkers, ik was zijn prins."

Het lot van zijn familie - behalve hijzelf en zijn jongere broer Alex overleefde niemand de oorlog - is een drijvende kracht geweest in het leven van Isaac Lipschits, maar pas na zijn pensionering vond die kracht een uitlaatklep. Eerst in Ondergedoken. In de 50 pagina's van deze fictieve brief vertelt hij haast genadeloos wat hij weet en wat hij zich herinnert, want iemand moet U toch verslag uitbrengen over wat er gebeurd is met ons gezin en met de familie van U en met die van Vader. Ik ben de enige die dat nog kan doen en ik ben ook niet meer een van de jongsten.
In 2001 verscheen De kleine sjoa: Joden in naoorlogs Nederland, het resultaat van zijn onderzoek naar het rechtsherstel van Joden na de Tweede Wereldoorlog, en drie jaar later Rafael Gerstenfeld. 1900-1976: een man van goede daden.

In die periode kwam het idee op om het lot van de meer dan honderdduizend Joodse slachtoffers van de Sjoa in Nederland op een meer inzichtelijke manier in kaart te brengen. Dat resulteerde in het Digitaal Monument, waarvan de ruim 7.000 biografische aantekeningen die Ies tussen 2004 en 2007 heeft aangeleverd de basis vormen waarop tot op de dag van vandaag wordt voortgebouwd.

Deze uitgave van Ondergedoken is met name gemaakt voor mensen die weinig weten van de jodenvervolging in Nederland, met een degelijke uitleg van de Holocaust in het algemeen en in Nederland in het bijzonder, en een flinke lijst weblinks.

Het boekje is online te lezen in de Joodse Bibliotheek, en als PDF te downloaden naar uw eigen computer. In die versie kunt u de weblinks op pagina 77 rechtstreeks aanklikken.

In De Groene Amsterdammer verscheen in februari 1998 het artikel De boel moet op tafel, waarin Ies Lipschits zijn levensverhaal vertelt.

Life is Strange

In Huis Marseille, Museum voor fotografie, aan de Keizersgracht in Amsterdam zijn 235 foto's te zien die de petite histoire van de wereld in beeld brengen.
Wereldschokkende gebeurtenissen zijn het niet die de veelal anonieme fotografen vastlegden. Ze tonen de Nederlandse micro-geschiedenis: dramatische ongevallen, wonderbaarlijke verschijningen, opmerkelijke uitvindingen, opvallende gebruiken en merkwaardige personages.

Fotograaf Rob Moorees speurde acht jaar in het fotoarchief van het door Uitgeverij Spaarnestad uitgegeven weekblad Het Leven (1906–1941), een periodiek dat ook wel 'het panorama van het interbellum' wordt genoemd. Voor Life is Strange liet Moorees zijn gevoel de keus bepalen. Dat maakt de expositie anders dan andere: intellectuele relevantie of commercie spelen geen rol, maar hij is wél gemaakt met de liefde voor het absurdistische.
Een kijkje van heel dichtbij op dat wat gewone mensen bezig hield in de roerige jaren rond de twee wereldoorlogen.

 • Life is Strange, nog tot en met 5 september 2015 te zien in Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. Open dagelijks van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 18 uur. Zie voor meer informatie huismarseille.nl.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Op de Maccabi Games 2015 heeft het Nederlandse dressuurteam goud gewonnen. In Horses een verslag.
 • De Sjabbatmaaltijd in Berlijn waaraan op 31 augustus 2.322 mensen deelnamen, heeft het Guinness Book of Records gehaald, schrijft Jüdische Allgemeine. De maaltijd was georganiseerd in het kader van de European Maccabi Games.
 • In New York Times beschrijft journalist Joseph Berger zijn zoektocht in Polen naar de plekken waar zijn ouders opgroeiden.
 • In Jeruzalem is weer een archeologische vondst gedaan die meer zou kunnen vertellen over het leven uit en voor de tijd van de Tweede Tempel, schrijft MFA.
 • Bij bouwwerkzaamheden voor een kleuterschool in Jeruzalem zijn fraai versierde restanten gevonden van een mikwe uit dezelfde periode. Meer op VirtualJerusalem.
 • CBS News heeft een video over de manier waarop Israël de woestijn in groei en bloei zet.
 • Times of Israel schrijft over The Israeli Cartoon Project.
 • Literatuurcriticus Adam Kirsch leest voor Tablet Magazine elke dag een pagina uit de Talmoed. Op 4 augustus was het onderwerp de schoonheid van de vrouw.

Boris Giltburg en het Delft Chamber Music festival 2015

De Israëlische pianist Boris Giltburg (Moskou, 1984) won in 2013 de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd in België en maakt sindsdien een zegetocht langs internationale orkesten. Maar Giltburg maakt ook tijd vrij voor recitals en concerten in kleinere formaties.

Dit weekend is hij te horen in drie avontuurlijke concerten tijdens het Delft Chamber Music Festival 2015.

Zaterdag 8 augustus verleent hij eerst zijn medewerking aan Je hoort wat je ziet, je ziet wat je hoort, of toch niet?, een gevarieerd programma waarin klank, beeld, fantasie en akoestiek de leidraad vormen. Aanvang: 14.15 uur.
Ook op zaterdag 8 augustus is Giltburg te horen, dit maal met het Doric String Quartet, twee violisten en maar liefst vier cellisten, in het programma Geconstrueerde muziek. In het programma wordt gekeken naar het componeren als creatieve daad: in vrijheid of keurslijf? Aanvang: 20.15 uur.
Zondag 9 augustus vormt Boris Giltburg opnieuw verrassende combinaties met verschillende musici in het programma Behagen en/of prikkelen, waarin het spanningsveld tussen puur genieten en iets opsteken van muziek wordt onderzocht. Aanvang: 14.15 uur.

Zie delftmusicfestival.nl voor meer informatie over het festival.

Dganit Kislev, het leven als inspiratiebron

Beeldend kunstenaar Dganit Kislev groeide op in een kleine kibboets in het zuiden van Israël. Haar werk draagt onmiskenbaar de sporen van haar kinderjaren, een tijd waarin vijandelijkheden, oorlog en conflicten aan de orde van de dag waren.

Kislev vertelt: Ik leef in een wereld van beton die slechts minimale bescherming geeft. De angst overheerst. Daarom bouw ik installaties van beton en ijzer, en schilder ik met cement. Het gebruik van materialen waar ik mee ben opgegroeid, is voor mij erg belangrijk.

Dganit Kislev heeft gestudeerd aan de theateracademie van Tel Aviv en de kunstacademie van Antwerpen en studeerde in 2012 af aan de kunstacademie in Den Bosch.

Daarna is ze neergestreken in Tilburg, waar ze haar Open Werkatelier AtelierGalerie13013 heeft opgezet. Op de eerste en laatste zondag van de maand is de galerie geopend en bij voldoende belangstelling geeft Dganit daar ook lessen. Meer informatie op atelier13013.nl.

Uit de Joodse Canon
Het aansprekersoproer

We schrijven de 31e januari van het jaar 1696. Op die datum traden allerlei nieuwe regelingen en belastingen op het begraven in werking, ingesteld door de Staten van Holland, om het gat in de schatkist door de oorlog tegen Frankrijk te vullen.
Tot woede van de ongeveer 300 vrije aansprekers werd het aantal officiële aansprekers en dragers beperkt tot 72, die onder toezicht kwamen te staan van een viertal commissarissen die het werk moesten verdelen en de financiële administratie zouden voeren.
De aansprekers ontketenden een volksoproer door het gerucht te verspreiden dat de armen voortaan zouden moeten betalen en geen keus meer zouden hebben wie hun begrafenis zou regelen. Echte opruiing was het, want het stadsbestuur had in de nieuwe regeling opgenomen dat armen gratis begraven zouden worden, zij het door een van de officieel aangestelde aansprekers.
Het volk kwam in opstand en trok, muitend en plunderend door de stad. Ook het huis van de rijke Portugees-Joodse koopmansfamilie De Pinto moest eraan geloven.

In 1930 beschreef Simon Abrahamsz. in het eerste deel van Zomerloover (geïllustreerde geschiedenisboekjes voor het voortgezet onderwijs):

Na verschillende vruchtelooze pogingen, om zijn slag te slaan, begaf zich het roofzieke plebs naar het huis van De Pinto, bijgenaamd ‘de rijke Jood’, wiens woning stond op St. Anthoniebreestraat (tegenwoordig No. 69).
Wat had De Pinto met de begrafeniskeur te maken?
Niets. - Maar dat was ook de vraag niet meer. Roofzucht was de eenige drijfveer van het gepeupel geworden en - De Pinto was schatrijk!

Het venster Het aansprekersoproer, te vinden in de sectie 17e eeuw in de Canon van Joods Nederland zet de gebeurtenissen in een breder perspectief.

De Canon van Joods Nederland is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van Crescas en JMW. Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl. De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u op de website kunt bestellen.

Website van de Week
Israel 21C, revisited

In mei 2011 vestigden we uw aandacht al op ISRAEL21C, en met grote regelmaat plaatsen we artikelen van deze website in de rubriek 'Nieuws van heinde en verre', omdat de website focust op het hedendaagse Israël en niet op het conflict dat veel media domineert.

Wat betreft de doelstellingen is er niets veranderd aan ISRAEL21C: de site geeft een actueel, positief beeld van de ontwikkelingen op het gebied van technologie en industrie, gezondheidswetenschappen, natuur en milieu, cultuur en toerisme, onderwijs en sociaal-maatschappelijke onderwerpen.

Eind juli werd de nieuwe website van Israel21C gelanceerd.Het motto Uncovering Israel is toegevoegd aan het logo, en dat vat in twee woorden samen wat meer dan ooit de missie van de site is.
Dat de redactie trots is op het resultaat én hoe en waarom die tot stand is gekomen, is te lezen in het commentaar bij de lancering. Zeer uw tijd en moeite waard!

Het eerste wat opvalt, is de heldere, kleurrijke presentatie en het grote aandeel beeldmateriaal.
Er is veel plaats ingeruimd voor interactiviteit: bezoekers kunnen via de sociale media Facebook en Twitter meepraten (en doen dat ook!). Deze twee kanalen worden verschillend gebruikt: op Twitter worden dagelijks twee links geplaatst, op Facebook wordt de actualiteit op de voet gevolgd, al of niet in directe relatie tot de website zelf.

Aan de rechterzijde vindt de bezoeker MOST, waar de links read, discussed en shared telkens een ander actueel beeld geven.
Met zo'n nadruk op de actualiteit is de rubriek Past Perfect handig: verhalen die u hebt gemist en wel had willen lezen, vindt u hier in het archief, dat (selectief) teruggaat tot januari 2009.

Naast het al langer bestaande kanaal op Youtube heeft Israel21C sinds kort ook een pagina op Instagram, met fraaie foto's. En sinds enige tijd bestaat The Weekly, de wekelijkse nieuwsbrief waarop u zich kosteloos kunt abonneren.

Je zou het misschien niet zeggen, maar ISRAEL21C is, nog altijd, een organisatie zonder winstbejag, die in 2001 werd opgezet door een paar Amerikaanse Israëli's met geld, om het door de intifada verwrongen geraakte beeld van Israël een positieve draai te geven. En daarin is niets veranderd.

Van Israel21C wordt uw redacteur in elk geval blij en hoopvol.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Arik Einstein 1939 - 2013

Arieh Lieb - Arik - Einstein werd 3 januari 1939 in Tel Aviv geboren en overleed daar eind november 2013 aan een gescheurde aorta.
Zijn eerste faam dankte hij aan zijn prestaties als polsstokhoogspringer, kogelstoter en basketbalspeler. Zijn artistieke carrière begon in het leger, waar hij deel uitmaakte van de Lahakat HaNachal - als militair kwam hij, vanwege zijn slechte ogen, niet aan de bak.

Na zijn tijd in de IDF te hebben uitgediend, maakte hij al snel naam als zanger van het Israëlische lied, maar hij was van nature een bescheiden, verlegen man en voelde zich niet prettig op het podium. Begin jaren '80 stopte hij met live optredens.

Gelukkig voor zijn groeiende schare fans maakte hij tussen 1960 en 2007 een groot aantal LP's en CD's, maar liefst 42, en zijn er enkele video's van zijn optredens bewaard gebleven, zoals deze opname uit 1978, zijn eerste televisie-optreden.

In Haaretz verscheen bij zijn overlijden een prachtig artikel.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 7 -14 augustus

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week te gast in Mozes, Muziek Op Zondag En Sjabbes, het radioprogramma van de Joodse Omroep op de zondagavond, Franklin van Blijdesteijn.
Franklin van Blijdesteijn vindt zijn zaak de mooiste van Nederland: Blijdesteijn Mode in Tiel. Zijn familie zit al zes generaties in de textiel. Ooit begonnen met een kar langs de Betuwse boerderijen, mag het bedrijf zich inmiddels Koninklijk noemen. Hij stimuleert de kunsten in zijn stad en met zijn familie is hij vrijwel de hele Joodse gemeente Tiel. Een gesprek over de mediene, mode, couture-knooppunten in de wereld, zaken doen op zijn Joods, en hoe het beste snelkraken van je winkel te voorkomen. Presentatie: Paul Damen.


vrijdag 7 augustus

 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • Canvas, 22.45: Puur muziek. Afl.: Om de wereld in 50 concerten. Documentaire uit 2014 van Heddy Honigmann, waarin ze met het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rondreist om het 125-jarig bestaan van het orkest te vieren: 50 concerten, verspreid over zes continenten, in plaatsen als Soweto, Buenos Aires en Sint Petersburg. Herh.: 8/8, 18.25.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.30: Nooit meer slapen. Vannacht is te gast Wil Boesten, schrijver van onder meer de roman Spiltijd, waarin de Joodse tachtiger Bruno Glan, woonachtig in een Duitse stad, zodanig door het verleden wordt ingehaald dat hij het zicht op het heden verliest.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de Publieke Omroep.

zaterdag 8 augustus

 • NPO 1 (AVROTROS), 10.25: Close Up. Themerson & Themerson. Documentaire uit 2010 over het Pools-Joodse echtpaar Stefan en Franciszka Themerson die elkaar kwijtraakten op de vlucht voor de nazi's en elkaar terugvonden in Londen.
 • Arte tv, 19.10: Pictures for Peace - Fotos, die die Welt bewegten. Momenten uit de wereldgeschiedenis op iconische foto's in een serie korte programma's.
 • RTL 5, 22.10: Black Swan. Drama/ballet-thriller uit 2010 met Natalie Portman in de rol van ballerina Nina, die leeft voor die ene grote rol.

zondag 9 augustus

 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: Mozes, Muziek Op Zondag En Sjabbes.
 • RTL 7, 20.00: Eichmann. Historisch drama uit 2007, gebaseerd op de laatste verhoren van Adolf Eichmann, gehouden voordat hij in Israël geëxecuteerd werd. Captain Avner Less, een jonge Israëlische politieagent, hoorde de nazi-beul praten over zijn verleden als architect van Hitlers plannen.
 • NPO Cultura (JO), 22.40: Parradox, het verhaal over het succes, de ondergang en de wederopstanding van de legendarische Surinaams-Nederlandse filmmaker Pim de la Parra. Herh.: 10/8, 19.10.

maandag 10 augustus

 • ZDF, 0.25: Paradise Cruise (The Unforgettables). Drama van Matan Guggenheim uit 2013 over de relatie tussen de Franse fotografe Dora en de Israëlische ex-soldaat Yossi. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

dinsdag 11 augustus

 • Arte tv, 23.20: Mit 90 die Welt retten (Two Raging Grannies). Documentaire uit 2014 waarin voormalig kleuteronderwijzeres Shirley (1923) en de Joods-Amerikaanse Hinda (1929) op zoek gaan naar antwoorden op hun vragen over de huidige economie.
 • Mezzo tv, 01.10: Jazz Mix In Israel. Eli Degibri / Gadi Lehavi Live In Tel Aviv. Verslag van een unieke ontmoeting tussen piano en saxofoon.

woensdag 12 augustus

 • Mezzo tv, 17.00: Les enfants terribles, opera uit 1996 van Philip Glass, naar het gelijknamige boek van Jean Cocteau.

donderdag 13 augustus

 • RTL 8, 20.30: Awakenings. Indrukwekkend drama uit 1990 naar het gelijknamige boek van neuroloog Oliver Sacks over zijn ervaringen in 1969 met comateuze, slaapzieke patiënten.
 • Mezzo tv, 21.40: Contrabassist Avishai Cohen With Strings op de Nancy Jazz Pulsations 2013.
 • Canvas, 22.25: Hitler's Holocaust. Zesdelige documentaireserie over de Duitse vernietigingsmachine in de Tweede Wereldoorlog. Met recent ontdekt bronnenmateriaal en talrijke getuigenissen van Joodse overlevenden. Afl. 6 (slot): Befreiung.

vrijdag 14 augustus

 • BBC Radio 3, 12.00: Edinburgh International Festival 2015. De Budapest Festival Orchestra Soloists spelen de Overture op Hebreeuwse Thema's van Sergej Prokofjev. Live vanuit Queen's Hall in Edinburgh.
 • NPO 3 (AVROTROS), 20.45: 3Lab: Club van 27. Art Rooijakkers duikt in de wereld van Amy Winehouse. In Londen praat hij met familieleden en vrienden van de overleden zangeres.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • BBC 4, 22.20: Astaire and Rogers Sing George and Ira Gershwin. Compilatie van musicalsongs geschreven voor dit fameuze duo.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de Publieke Omroep.
   
jaargang 11, nummer 29
vrijdag 7 augustus 2015
 

In deze nieuwsbrief

Het nieuwe cursusseizoen van Crescas
We gaan van start!
Dienstmededeling
Boekennieuws
In de Digibieb: Isaac Lipschits
Life is Strange
Nieuws van heinde en verre
Boris Giltburg en het Delft Chamber Music festival 2015
Dganit Kislev, het leven als inspiratiebron
Uit de Joodse Canon
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 7 -14 augustus


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Na de Ardennen gingen we enkele dagen naar Trier. Na een lange tocht heen – druk verkeer rond Maastricht en zo – kwamen we ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Uiteindelijk kwamen ze. Niet zomaar, niet uit zichzelf, maar omdat er gedurende zesentwintig jaar onophoudelijk om verzocht ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Als ik een ‘normaal’ mens zou zijn, niet gehard door oorlogsgeweld, zou ik hartkloppingen moeten krijgen bij het openen, iedere dag ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik verkeerde deze week een tijdje in een Joods gezelschap, in Amsterdam, van mensen van wie ik niet zou zeggen dat zij bekend ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Onze gemeenschap wordt er niet vrediger op. Hoewel het nu toevallig dezer dagen, naast de gebruikelijke vijandigheid ten opzichte van de ...
lees verder
Webcolumn Nathan Lopes Cardozo
The great Chassidic leader Rabbi Menachem Mendel of Kotzk, complaining about the Jews’ detachment from Judaism, once ...
lees verder
Webcolumn Jan Waas
De klezmerrage is op dit moment in zijn nadagen. Slechts een enkele groep is overeind gebleven. Daaronder neemt de naar ...
lees verder


(advertenties)

banner luna3

banner venstra

banner limmoed2015_2

banner joodsamsterdam

banner jonet

banner sivmo

banner meldpunttaal

banner givat

banner sinaicentrum

banner yanshuf

banner amphora

banner blankevoort

banner propra

banner israelactie

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier