vrijdag 26 juni 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Crashcourse Ivriet krijgt een vervolg!

De succesvolle stoomcursus Modern Hebreeuws waaraan in mei van dit jaar ruim 40 mensen deelnamen, krijgt op veler verzoek een vervolg! En u hoeft daar niet weer twee jaar op te wachten: we hebben de datum al ingepland.
Zondag 30 augustus is de eerste cursusdag. Bij gebrek aan een lang weekend in die periode starten we op de zondag en vervolgen de cursus op 3 avonden.

Taaldocenten Danielle van den Bos, Efrat Lavon en Shirley Ensel zullen ook deze vervolgcursus voor hun rekening nemen, ook weer op drie niveaus.

Volgende week in de nieuwsbrief meer informatie én de mogelijkheid om in te schrijven!

Als u toch nog twijfelt in welke groep / op welk niveau u het meeste rendement kunt halen uit de stoomcursus, maak dan de online Ivriettoets die we speciaal hiervoor beschikbaar hebben.

De zomer van Crescas

Terwijl u voorbereidingen treft voor uw welverdiende vakantie, wordt ten kantore van Crescas hard gewerkt aan het nieuwe cursusseizoen. Maar ook wij nemen even een time-out: twee weken gaat het Crescas-kantoor dicht. Van 3 augustus tot en met 16 augustus zijn we niet bereikbaar.

Ook de nieuwsbrief schakelt over op de zomerfrequentie: op 10 en 24 juli verschijnt de nieuwsbrief niet, wel op 3, 17 en 31 juli. De nieuwsbrief verschijnt vanaf augustus wél weer als vanouds: wekelijks op de vrijdag. Tegen die tijd kunnen we dan ook een tipje oplichten van de sluier die nu nog over het nieuwe cursusprogramma ligt.

Alle medewerkers van Crescas wensen u een mooie zomer, een fijne vakantie en als u van huis gaat: kom besjolem weer thuis!

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: De Plantage, waarin u met Ko van Geemert de voetstappen volgt van zo'n 100 schrijvers die in deze Amsterdamse buurt hebben gewoond. Joodse buren is een realistische roman waarin schrijfster Maria Boonzaaijer laat zien hoe een gebeurtenis uit 1943 ver na het einde van de oorlog nog altijd impact heeft, en het leven van de hoofdpersoon in Hausfrau van Jill Alexander Essbaum is niet wat het op het eerste gezicht lijkt.

Engelstalig: Kveller.com, de Joodse 'Ouders van nu' online, koos 15 must-reads uit voor deze zomer, alle van Joodse schrijvers, niet per sé met een Joods thema.

En verder:

 • Hilde Pach werkt aan de vertaling van Judas van Amos Oz, die in het najaar verschijnt bij De Bezige Bij.
 • De New York Times besteedt aandacht aan de Amerikaanse schrijver James Salter, die op 19 juni, daags na zijn 90e verjaardag, in New York overleed.
 • In het laatste nummer van het literair tijdschrift Liter, (nr. 77 – maart 2015) de gedichtenserie Kaddisj van Jane Leusink.

Twee dagen, drie schrijvers, op bezoek in Amsterdam

Drie topauteurs zijn volgende week in Amsterdam te gast bij boekhandel Van Rossum om te spreken en te worden geïnterviewd over hun werk.
De eerste is de Amerikaanse schrijfster Nina Siegal. Zij komt op op dinsdag 30 juni om 20.00 uur vertellen over haar roman The Anatomy Lesson (in het Nederlands vertaald als Tulpen & Terpentijn) die zich afspeelt in Amsterdam rond het ontstaan van Rembrandts beroemde schilderij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp'.

Een dag later, op woensdag 1 juli om 19.30 uur, vindt, in samenwerking met uitgeverij Athenaeum, een dubbele boekpresentatie plaats. Van Marcel Hulspas verschijnt Mohammed en het ontstaan van de islam, en Pieter W. van der Horst schreef Het joodse koninkrijk van Himyar en de christelijke martelaars van Nadjrân. De beide auteurs gaan in gesprek met journalist Maarten Keulemans van de Volkskrant.

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de boekhandel.
Wilt erbij zijn? Graag even uw aanwezigheid aanmelden per mail naar winkel@boekhandelvanrossum.nl of telefonisch naar 020-4707077.
Let op: de website van Van Rossum is gewijzigd, daar kunt u zich niet aanmelden!

Uit de Joodse Canon: Elizabeth Nathanael Sarfati

In het centrum van het Joods Kwartier in Amsterdam ligt apotheek De Castro. Eind 18e eeuw waren er 13 Joodse apotheken in de stad, en deze apotheek is de enige die nog altijd bestaat. Joden waren goed vertegenwoordigd in de medische beroepen. Voor vrouwen was meestal een taak weggelegd in de verzorging van zieken, al werkten sommigen ook als vroedvrouw, of zoals in het geval van Elizabeth Nathanael Sarfati, als apothekeres. In het algemeen kun je zeggen dat vrouwen, hoe onmisbaar ze ook waren, toch goeddeels onzichtbaar betrokken waren bij de gezondheidszorg binnen de Joodse gemeentes.

Hoe de Joodse gezondheidszorg in de 17e en 18e eeuw geregeld was, leest u in het venster over Elizabeth Nathanael Sarfati, dat te vinden is in de 17e eeuw in de Canon van Joods Nederland.

Alle honderd vensters van de Joodse Canon zijn te vinden op de website joodsecanon.nl. De canon is ook verschenen in een fraai uitgegeven boek dat u op de website kunt bestellen.

In de Digibieb: Jehuda Halevi, de proto-zionist

Voor Jehuda Halevi, de schrijver die we deze week uit de Joodse Bibliotheek kozen, nemen we u bijna 1000 jaar mee terug in de tijd. Bij de ingang van het Ralli museum in Caesarea staat een wit marmeren beeld van hem, gemaakt door de Spaanse beeldhouwster María Ángeles Lázaro Guil (1959), waarvoor ze zich baseerde op de vele afbeeldingen die in de loop der tijd van hem zijn gemaakt - zó zou hij er uitgezien kunnen hebben.

Jehuda Halevi (op internet ook te vinden als Juda of Yehuda HaLevi) werd ergens tussen 1075 en 1085 geboren in Toledo in het zuiden van Spanje. Een erudiet man met een degelijke Joodse kennis, medicus, filosoof en schrijver, die uiteindelijk besloot zijn hart te volgen en naar Jeruzalem te reizen. In zijn eigen woorden, geschreven vanuit Alexandrië: O stad van de wereld, kuis en schoon, in het verre westen, ik zucht en smacht naar u. Maar hij zou nooit in Jeruzalem aankomen: na een tocht door de woestijn vanuit Egypte, in de voetsporen van Mozes, zou hij, naar verluidt, door een Arabier zijn gedood, terwijl hij met het zicht op de stad een gedicht voordroeg. Recent onderzoek heeft bewezen dat Halevi het 'Heilige Land' nooit heeft betreden en in Egypte is gestorven.

In zijn literaire nalatenschap bevindt zich een groot aantal synagogale werken. Halevi was zich zeer bewust van de moeilijke positie waarin de Joden zich bevonden - hij leefde immers ten tijde van de eerste kruistochten - en drukte zijn zorg uit in gedichten. Hij had een rotsvast geloof in de kracht van het Joodse volk, hetgeen hem de titel 'proto-zionist' opleverde.

Halevi's gedichten komen recht uit het hart, zijn vervuld van een groot religieus besef en, in al hun eenvoud, van een grote en direct aansprekende schoonheid.

Er zijn twee boeken van Jehuda Halevi in de Digibieb, beide voorzien van een uitgebreide inleiding op de man, zijn werk en de tijd waarin hij schreef.
Salomon Pinkhof (1893-1945) vertaalde in 1929 een aantal liefdes- en religieuze gedichten, uitgegeven als Gedichten van Jehuda Halevi, Heinrich Brody (1868-1942) maakte vijf jaar eerder een veel ruimere keuze voor zijn tweetalige uitgave van Selected poems of Jehudah Halevi.

U kunt beide boeken in de Joodse Bibliotheek van Crescas online lezen, of downloaden naar uw eigen computer.

Benno Premsela en Max Heymans in het JHM

Aan het eind van 2015 wordt in het Joods Historisch Museum een duo-tentoonstelling gewijd aan vormgever en binnenhuisarchitect Benno Premsela (1920-1997) en mode- en hoedenontwerper Max Heymans (1918-1997), twee baanbrekende figuren voor Nederlands design en mode uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Het JHM is druk bezig met de voorbereidingen, maar vraagt ook hulp bij het onderzoek naar deze twee stijl-iconen, en daar werkt Crescas graag aan mee. En u wellicht ook?

Het JHM wil graag in contact komen met mensen die door Premsela ingerichte huizen bewonen, hebben bewoond en daar wellicht nog foto's van hebben? Misschien was iemand van u klant van couturier Heymans en bezit u nog een origineel ontwerp van hem. Ook verhalen en anekdotes over de twee mannen zijn meer dan welkom!
Als u kunt bijdragen aan de totstandkoming van de tentoonstelling, neem dan contact op met conservator Mirjam Knotter op mirjam@jhm.nl. Haar dank is nu al groot!

Benno Premsela was één van de meest bepalende figuren in de wereld van vormgeving en kunst in zijn tijd, Max Heymans wordt gerekend tot de grootsten onder de Nederlandse couturiers. Premsela en Heymans kenden elkaar goed en werkten met succes samen voor de Bijenkorf, waarvoor ze spraakmakende etalages inrichtten.
Hun beider nalatenschap is verbonden met het Joods Historisch Museum: Benno Premsela via zijn bureau Premsela & Vonk dat het museum op zijn huidige locatie in 1987 vormgaf, Max Heymans doordat een aantal van zijn ontwerpen en enkele persoonlijke stukken, waaronder de talliet van zijn vader, in de collectie van het JHM zijn opgenomen.
Zowel Premsela als Heymans waren Joods én in een tijd dat dit nog taboe was, openlijk homoseksueel. Ze vervulden een voortrekkersrol in de homo-emancipatie.

Die ellende is een goudmijn. De levenskunst van Han de Vries

De veelgeroemde documentaire die cineast Hans Polak maakte over de nestor van de Nederlandse school der hoboïsten, is door de Joodse Omroep opnieuw op het programma gezet: maandag 29 juni om 23.55 is de film te zien op NPO 2.

Han de Vries speelde op alle grote concertpodia ter wereld, won de Prix d’Exellence en twee Edisons, maar na meer dan 40 jaar werk uitgevoerd te hebben dat door anderen was gecomponeerd, vond hij het tijd om eindelijk eens wat van zichzelf te laten zien. Door te schilderen komt 'heel het tranendal uit zijn jeugd' naar boven. 

De Vries schildert met dezelfde toewijding en nauwkeurigheid als waarmee hij hobo speelde. Naarmate de film vordert, ontdekken we de donkere kanten in de persoonlijkheid van De Vries: achter de levensgenieter en de beroemde topmusicus schuilt iemand die worstelt met de zaken die hem gevormd hebben. Waarom heeft De Vries deze behoefte om dat ook aan de wereld te tonen? 

Over zijn eerste levensjaren, waarin hij ondergedoken zat, en zijn naoorlogse opvoeding door ouders die voornamelijk met hun eigen sores bezig waren, zegt hij: ”Ik speel [werk van] componisten van een grote harmonie, en van een grote schoonheid, en daar past deze rampenwereld helemaal niet in. Maar als je, zoals nu het geval is, niet meer optreedt en de tijd hebt om even over je schouder te kijken en ook de behoefte hebt om expressief te blijven, dan is dit toch wel een goudmijn. Die ellende is een goudmijn”.

North Sea Jazz 2015

De 40e editie van het North Sea Jazz Festival heeft voor liefhebbers van allerlei jazz-stijlen veel te bieden.

Wij plozen voor u het blokkenschema uit en kwamen een aantal namen tegen die u niet zult willen missen, zoals de beide Avishai Cohens, en een aantal Israëlische jazzmusici.

De links verbinden direct naar de betreffende informatie- en boekingspagina van de artiest in kwestie.


10 juli

 • Avishai Cohen’s 'New York Division'
  Modern Creative
  Avishai Cohen (bass, vocals); Diego Urcola (trumpet); Steve Davis (trombone); Kurt Rosenwinkel (guitar); Nitai Hershkovits (piano); Daniel Dor (drums).
 • Omer Klein Trio
  Modern Creative
  Omer Klein (piano); Or Bareket (double bass); Amir Bresler (drums).

11 juli

 • The Bad Plus Joshua Redman
  Modern Acoustic
  Joshua Redman (saxophone); Ethan Iverson (piano); Reid Anderson (bass); David King (drums).
 • New Cool Collective
  Latin Jazz
  Benjamin Herman (alto saxophone); David Rockefeller (trumpet); Rory Ronde (guitar); Willem Friede (keyboards); Leslie Lopez (bass); Joost Kroon (drums); Frank van Dok, Jos de Haas (percussion).
 • Lee Konitz Quartet
  Straight-Ahead Jazz - Cool Jazz
  Lee Konitz (alto saxophone); Florian Weber (piano); Jeremy Stratton (double bass); George Schuller (drums).

12 juli

 • Avishai Cohen Triveni
  Modern Creative
  Avishai Cohen (trumpet); Yoni Zelnik (double bass); Nasheet Waits (drums)
 • Jessie Ware
  Singer-songwriter
  Jessie Ware (vocals); Joe Newman (guitar); Mitch Jones (keyboards); Dan Gulino (bass); Samson Jatto (drums)
 • Bill Frisell – Guitar in the space age! Featuring Greg Leisz, Tony Scherr & Kenny Wollesen
  Modern Creative
  Bill Frisell (guitar); Greg Leisz (guitar, pedal steel); Tony Scherr (bass); Kenny Wollesen (vibraphone, drums, percussion)
 • Gideon van Gelder Lighthouse
  Modern Creative
  Lilian Vieira (vocals); Lucas Pino (saxophone); Gideon van Gelder (piano); Rick Rosato (double bass); Jamie Peet (drums)
 • Oran Etkin: Gathering Light
  Jazz
  Oran Etkin (clarinet, bass clarinet, saxophone); Frederico Casagrande (guitar); Linda Oh (double bass); Nasheet Waits (drums)
 • Omer Avital Quintet
  Modern Creative - World Fusion
  Eli Degibri, Joel Frahm (tenor saxophone); Yonathan Avishai (piano); Omer Avital (double bass); Daniel Freedman (drums)
 • Clinic Avishai Cohen (trumpet)

Julidans 2015

Tussen 1 en 11 juli verzamelen zich de grote meesters en de enfants terribles van de internationale hedendaagse dans in Amsterdam voor het jaarlijke Julidans Festival.
In de Stadsschouwburg en andere theaters rondom het Leidseplein en elders in de stad, vindt een groot aantal moderne dansvoorstellingen plaats.

Speciaal voor deze 25e editie van Julidans geven ook internationaal befaamde choreografen als Jan Fabre, Anne Teresa de Keersmaeker en Maguy Marin acte de présence.

Los van hun bijdragen kozen wij uit het programma Please me Please van de Israëlische choreografe Liat Waysbort (1974). Ze gebruikt voor haar productie een mannelijke danser, Ivan Ugrin, die zijn jonge, prachtige lijf op allerlei manieren inzet om de toeschouwers te verleiden en aan zich te binden.
Deze voorstelling is te zien op vrijdag 10 juli om 20.45 uur in het Openluchttheater in het Vondelpark, als onderdeel van de voorstelling Triple Bill.
Geheel anders, maar even fascinerend belooft de voorstelling OCD LOVE te worden, op zaterdag 11 juli om 22.00 uur te zien in de Rabozaal in de Stadsschouwburg.
De choreografie is een coproductie van Sharon Eyal (die net als Liat Waysbort danste bij Bathsheva), feestenbouwer Gai Behar en dj/muzikant/techno-componist Ori Lichtik, samen gezelschap L-E-V.

Alles over Julidans 2015 is te vinden op julidans.nl.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Vox Tablet laat u luisteren naar een podcast over Joodse actrices in Bollywood.
 • Duitse kinderen zijn voor het leven behept met ingewikkelde gevoelens jegens Joden, door de nazipropaganda waar ze mee opgroeiden, blijkt uit een onderzoek waar ABC News over bericht.
 • Tatoeages zijn volgens de Tora (Wajikra 19:28) niet geoorloofd, maar aan het begin van de 20e eeuw waren het Joden in New York die goede zaken deden met tatoeëren en er een algemeen geaccepteerd vak van maakten, schrijft Tablet Magazine
 • In CraveOnline een artikel over Veil Harlan (1899-1964), de maker van de gewraakte film Jud Süss.
 • Het Spaanse gehucht Castrillo Matajudíos in de buurt van Búrgos heeft eindelijk zijn vreselijke naam ('Dood de Joden') veranderd in Castrillo Mota de Judíos, Jodenheuvel. Het hoe en waarom leest u in TheLocal.es. -]5 The Daily Beast bericht dat de kloof tussen Amerikaanse Joden en het Opperrabbinaat in Israël steeds dieper wordt.
 • Hannah Ahrendt en haar kijk op goed en kwaad staan centraal in een artikel op BrainPickings.

Voor de liefhebber: 'Indie' music uit Israël

'Indie' is in de wereld van de popmuziek een begrip dat staat voor 'independent', en dát staat min of meer synoniem voor 'alternatief'. Die karakterisering past feilloos op de muziek van de Israëlische rockband Full Trunk die in juli op tournee gaat door Nederland. De leden van deze viermansformatie hebben de blues tot hun belangrijkste stijlkenmerk gemaakt.
Hun muziek wortelt daarin, en is ook overduidelijk beïnvloed door uiteenlopende grote namen als Led Zeppelin, Eric Clapton en Ray Charles. Gal Nisman, Ofer Vayner, Yotam Elazari en Ariel Keshet geven er hun eigen, opwindende draai aan.

Full Trunk is te horen op 9 juli om 22.00 uur in de live music club Bourbon street, Leidsekruisstraat 6-8 in Amsterdam.

http://www.kunstenisrael.nl/agenda-grid/?category=agenda&agenda_id=1424&style=grid

Website van de Week
Westerborkpad

De wandel- en bezinningsroute van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL), beter bekend als het Westerborkpad, heeft een website waarin heel veel informatie bijeengebracht is over dit 340 kilometer lange wandelpad.

Op de startpagina kunt u kiezen welke etappe(s) u wilt lopen. U krijgt een kaartje (met een klik te vergroten op uw computerscherm) te zien, en foto's en verhalen. U kunt uw eigen bijdrage leveren in tekst en/of beeld.

Langs de wandelroute, slechts in één richting gemarkeerd, wordt pijnlijk duidelijk dat slechts weinig Joden die naar de kampen werden gedeporteerd, daar vandaan terugkeerden. De 1.750 informatieve stickers en de 60 korte audio-items met verhalen van ooggetuigen die op een of andere manier betrokken waren bij de geschiedenis van de jodenvervolging, brengen het verleden, op de plaatsen waar het zich allemaal heeft afgespeeld, heel dichtbij het heden.

Langs het Westerborkpad is een tracé uitgezet dat volledig toegankelijk is voor mensen die minder goed ter been zijn.

De Aanvullende Informatie volgt de wandeling van etappe tot etappe en biedt met weblinks een voortreffelijk geordend historisch overzicht.

Het idee voor het Westerborkpad ontstond in 2008, zoals te lezen is onder Achtergrond.
De chronologie van de anti-Joodse maatregelen is in verbijsterende details ondergebracht onder Tijdlijn van de Jodenvervolging.

Op Vimeo is een video te zien waarin een impressie van het herdenkingswandelpad wordt gegeven.
Op de startpagina is de Wandelgids Westerborkpad te bestellen, gemaakt door de KNBLO.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Yehuda Pen en de verbeelding van het Joodse leven

Yehuda Pen (1854–1937) komt de eer toe aan de basis te hebben gestaan van de Vitebsk School voor beeldende kunst, maar zijn verbeelding van het traditionele Joodse leven is overschaduwd geraakt door die van zijn wereldberoemd geworden leerling Marc Chagall. Pen zette, nadat zijn school na de stichting van de Sovjet-Unie gesloten was, zijn werk voort, gaf een aantal jaren les aan de door Chagall in Vitebsk gestichte kunstacademie, en schilderde zelf de dagelijkse realiteit van het leven onder het Sovjetregime. Het Joodse element dat hij daar steeds weer inbracht, kwam hem weliswaar op zware kritiek te staan, maar zijn reputatie was dermate gevestigd dat hem in 1927 zelfs een geheel aan hem gewijd festival ten deel viel.

Op YIVO is een biografie van Pen te vinden.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 26 juni - 3 juli

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week te gast in het zomerprogramma van de Joodse Omroep op NPO Radio 5 Mozes, oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes: Shoshannah Brombacher.
Shoshannah Brombacher is geboren in Heerlen en vertrok naar Leiden om Hebreeuws te studeren, waar ze ook in promoveerde. Via allerlei hoofdsteden belandde ze uiteindelijk in dé hoofdstad van de wereld, New York. Daar woont ze in Brooklyn, middenin de Joods-orthodoxe gemeenschap. Haar leefomgeving vormt haar tot op zekere hoogte. Ze schildert, vertelt verhalen, is geestelijke gids en is kortom Joods tussen Joden. Een veelzijdige vrouw: Shoshanna Brombacher. Presentatie: Paul Damen


vrijdag 26 juni

 • NPO 2 (VARA), 16.10: De meesterwerken. Paul Witteman ontvangt één hoofdgast die zijn of haar favoriete meesterwerken kiest die meegaan naar de eeuwigheid: een boek, een film, een beeldend kunstwerk, een muziekstuk en een televisieprogramma. Afl.: Arnon Grunberg.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de publieke omroep.
 • NPO Cultura (AVROTROS), 22.00: Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht 2014. Janine Jansen & Friends spelen het trio voor piano, viool en cello van Mieczyslaw (Moisei) Samuilovich Weinberg.

zaterdag 27 juni

 • NPO Radio 1 (KR0), 11.00: De Taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Doc (IKON), 18.20: Goede man, lieve zoon. Documentaire uit 2001 van Heddy Honigmann over het Bosnische dorp Atahovici dat tijdens de oorlog in Joegoslavië in Servische handen viel. Bijna alle mannen werden gevangen genomen en vermoord.
 • Canvas, 22.45: Flammen & Citronen. Deense WOII-thriller uit 2008 over het waargebeurde verhaal van een verzetsgroep die dood en verderf zaaide in Kopenhagen.

- BBC 2, 02.00: The infidel. Komedie uit 2010 over moslim Mahmut die na de dood van zijn moeder ontdekt dat hij geadopteerd is, en óók nog Joods van geboorte.

zondag 28 juni

 • NPO 1 (VPRO), 10.30: Vrije Geluiden. Een bezoek aan het Nederlands Jazz Archief, met ondermeer saxofonist Benjamin Herman.
 • NPO 2 (JO), 13.00: Nog even langs de fotograaf. Indringende documentaire over de vergeten fotografe Annemie Wolff en haar nalatenschap: een zeer bijzondere collectie portretten die zij midden de oorlog maakte van honderden van haar Joodse buurtgenoten in Amsterdam-Zuid.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: Mozes, muziek op sjabbes en zondag. Deze week te gast: Shoshanna Bromberger.

maandag 29 juni

 • Klara, 18.05: Django. Afl.: Zigeunerjazz, met de Belgische, blind geboren Roma Tcha Limberger, die op vele instrumenten in vele stijlen muziek maakt, waaronder klezmer.
 • NPO 2 (VARA), 23.00: The Honourable Woman. Achtdelige Amerikaans-Britse dramaserie. Nessa Stein is de dochter van een zionistische wapenhandelaar. Nadat haar vader vermoord wordt, erft zij het bedrijf en gooit het roer om. Afl. 5: The Puppet Mistress.
 • Arte tv, 23.35: Die Teufelsschnur (Devil's Rope). Documentaire uit 2015 over prikkeldraad en hoe dit materiaal van hulpmiddel voor veehouders verworden is tot politiek instrument en symbool van uitsluiting en opsluiting van mensen.
 • NPO 2 (JO), 23.55: Die ellende is een goudmijn. De levenskunst van Han de Vries. Een indringende film van cineast Hans Polak, waarin de kijker met de nestor van de Nederlandse hoboïsten de paradoxen van diens bestaan beschouwt.

dinsdag 30 juni

 • Canvas, 20.40: Le Proces d'Adolf Eichmann (The Trial of Adolf Eichmann). Documentaire uit 2011 over zijn gevangenneming, vervolging en doodstraf. Er worden ook interviews getoond van overlevenden, commandotroepen, advocaten en schrijvers die hun ervaringen rond dit historische proces delen.
 • NPO Cultura (AVROTROS), 22.35: De familie Stein en de moderne kunst. Gertrude, Leo en Michael Stein: Amerikanen in Parijs aan het begin van de twintigste eeuw die bijdroegen aan de roem van kunstenaars als Matisse en Picasso.
 • BBC 1, 23.35: Imagine… Afl.: Jeff Koons: Diary of a Seducer. Documentaire over en kijkje achter de schermen van deze controversiële, bizarre, succesvolle kunstenaar, gemaakt naar aanleiding van de overzichtstentonstelling Jeef Koons: A retrospective in New York en Parijs.

woensdag 1 juli


donderdag 2 juli

 • Mezzo tv, 20.30: Jason Moran / Robert Glasper duo à La Gaité Lyrique / Blue Note Festival.
 • NPO Doc (VPRO), 22.00: Project X - De 10 geboden. Afl.: Documentairegebod 5 - Eert uw vader en uw moeder. Guido Hendrikx tart een belangrijke documentaireregel van Niek Koppen, regisseur van Eert uw vader en uw moeder. Koppen vindt dat je om een goede documentaire te kunnen maken vertrouwen moet opbouwen met je hoofdpersoon. Hierdoor geïnspireerd, besluit Hendrikx wildvreemden te gaan filmen, zónder hen enige tekst en uitleg te geven.
 • Mezzo tv, 22.30: Aron Goldberg Trio op het London Jazz festival, opgenomen op 20 november 2014.

vrijdag 3 juli

 • NPO 2 (AVROTROS), 20.15: 2Doc. Afl.: Om de wereld in 50 concerten. Documentaire uit 2014 van Heddy Honigmann waarin ze met het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rond reist om het 125-jarig bestaan van het orkest te vieren: 50 concerten, verspreid over 6 continenten, in plaatsen als Soweto, Buenos Aires en Sint Petersburg. De film was openingsfilm van IDFA 2014.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Cultura (VPRO), 22.55: Hier is… Adriaan van Dis. Afl.: In gesprek met Annie Cohen-Solal, opgenomen in 1988 bij het verschijnen van haar Sartre-biografie.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 2.00: Woord. Verrassend programma met vijf uur lang documentaires, verhalen, hoorspelen, reportages en interviews uit de radioarchieven van de publieke omroep.
   
jaargang 11, nummer 25
vrijdag 26 juni 2015
 

In deze nieuwsbrief

Crashcourse Ivriet krijgt een vervolg!
De zomer van Crescas
Boekennieuws
Twee dagen, drie schrijvers, op bezoek in Amsterdam
Uit de Joodse Canon: Elizabeth Nathanael Sarfati
In de Digibieb: Jehuda Halevi, de proto-zionist
Benno Premsela en Max Heymans in het JHM
Die ellende is een goudmijn. De levenskunst van Han de Vries
North Sea Jazz 2015
Julidans 2015
Nieuws van heinde en verre
Voor de liefhebber: 'Indie' music uit Israël
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 26 juni - 3 juli


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Een week waarin iedereen weer een beetje de weg kwijt was. Zo blijken skinny jeans niet gezond te zijn voor je benen en bloedsomloop. Een ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Zo vaak hecht ik me niet aan een hoofdredacteur, maar met Maurice Swirc van het NIW is dat anders. Ik vond zijn hoofdredactionele ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Ze woont in een Palestijns dorpje nabij Jeruzalem, Sharien. Een jaar getrouwd. Haar man werkt via-via in Israel, maar ze willen hun gezin “gewoon&rdq ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
In 1948, ten tijde van de Bevrijdingsoorlog, sloten de Druzen een verbond met Israël. Die bijzondere alliantie tussen de ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
In de Gemeenteraad van Amsterdam woedt een waar politiek gevecht over de vraag of de stad een stedenband moet aangaan met Tel ...
lees verder
Webcolumn Nathan Lopes Cardozo
Being religious is fraught with danger. Man is often pulled in directions where he can easily break his neck. To be religious is to allow your ...
lees verder
Webcolumn Jan Waas
Eind zeventiger jaren besloot een aantal Amerikaanse Bluegrass en Oldtime muzikanten van Joodse huize op zoek te gaan naar de ...
lees verder


(advertenties)

banner joodsamsterdam

banner amphora

banner blankevoort

banner yanshuf

banner propra

banner venstra

banner sivmo

banner meldpunttaal

banner sinaicentrum

banner israelactie

banner luna3

banner givat

banner jonet

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier