vrijdag 8 mei 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Zondag begint de Crash Course!

Hebt u zich nog niet aangemeld voor de Crash Course Ivriet, dan is dit de laatste mogelijkheid! Met 45 deelnemers is deze stoomcursus bijna volgeboekt. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Zondag gaan we van start met deze intensieve vijfdaagse cursus, die in totaal ongeveer twintig lesuren beslaat. De Crash Course wordt, net als in voorgaande jaren, gegeven op drie kennisniveaus: beginners, lichtgevorderden en gevorderden.
Als u besluit om deze kans niet te laten lopen, dan hebt u zelfs nog tijd om te testen in welk niveau u het beste op uw plaats bent - gebruik daarvoor onze online Ivriettoets, het kost u een kwartiertje om die te maken.

Inschrijven kan nog op onze website, maar in dit speciale geval, omdat het nog maar kort dag is, ook telefonisch op 020-6402380.

Twee cursussen, laatste kans!

Het cursusseizoen van Crescas loopt op zijn einde, maar we zijn nog niet helemaal klaar! In de maand mei starten nog twee cursussen waarvoor nog enkele plaatsen beschikbaar zijn.

Maandag 11 mei start de tweedelige cursus over Samuel Sarphati, de Joodse arts en visionaire filantroop die zijn leven in het teken stelde van het verbeteren van lot en leven van de minderbedeelde Amsterdammers. Lydia Hagoort deelt haar enorme kennis over Sarphati's leven en de betekenis voor Amsterdam én neemt u voor de tweede les mee naar Ouderkerk aan de Amstel, waar ze u op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim zal rondleidden: Sarphati en zijn vrouw Abigaël Mendes de Leon liggen er begraven.
Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven


Dinsdag 12 mei begint historicus Bart Wallet aan zijn vierdelige cursus Vier eeuwen Nederlandse rabbijnen.
Hij stelt de rabbijnen aan u voor die het Nederlandse jodendom vanaf de 17e eeuw hebben vormgegeven: de statige Portegiezen, de gezaghebbende Asjkenaziem en de progressieve liberalen die vorm gegeven hebben aan het jodendom in Nederland. Ieder van hen verdient een plaats in de chronologie; waarom dat zo is zal Bart Wallet uitvoerig uit de doeken doen. Aan het einde van de vierde les hebt u als het ware een 'groepsportret' van de Joodse religiegeschiedenis in Nederland van de 17e tot in de 21e eeuw.
Zondag 10 mei tussen 18.00 en 19.30 uur is Bart te gast op NPO Radio 5 om in het radioprogramma De kunst van het luisteren over deze cursus te vertellen!
Ga naar onze website voor meer informatie of om direct in te schrijven

Website vernieuwd!

Op het eerste gezicht valt het u wellicht niet op dat de Crescas website is vernieuwd, omdat alles eruit ziet zoals u gewend was. Maar ‘onder de motorkap’ is flink gesleuteld: de site is, zoals dat in computertermen heet, volledig responsive gemaakt. In de praktijk betekent dit, dat de lay-out van de site, ongeacht het apparaat waarmee u de website bezoekt, behouden blijft.

Dat is een enorme verbetering: als u voorheen crescas.nl op uw mobiele telefoon of (kleinere) tablet wilde bekijken, moest u flink inzoomen om alles te kunnen lezen. Dát is nu verleden tijd: de website past zich automatisch aan aan de maat van het scherm waarop u hem bekijkt. Scrollen is voldoende om alles te kunnen zien!

U bent van harte uitgenodigd om met ons mee te kijken en ons te laten weten of alles naar behoren functioneert. Bezoek crescas.nl met uw smartphone of tablet. Mocht u ergens op de website een fout tegenkomen, dan horen wij dat graag per email op info@crescas.nl. Onder de inzenders verloten we een exemplaar van Mameloshn, het nieuwe album van Niki Jacobs.

Columns

Journalist en publicist Loes Gompes schreef een artikel naar aanleiding van de in De Balie in Amsterdam gehouden conferentie What's Art Got to Do With It? Haar artikel, waarin zij duidelijk maakt dat zij een culturele boycot een slecht idee vindt, was te lezen in de Volkskrant en vandaag op de Crescas-website.

Verder hebt u deze week de keus uit columns van Harry van den Bergh, Leo Mock en Simon Soesan.

Veel leesplezier!

Redacteur op vakantie, nieuwsbrief verschijnt wel!

De komende drie weken verschijnt de nieuwsbrief in iets afgeslankte vorm: uw redacteur, Raya Lichansky, gaat op vakantie. De nieuwsbrieven van 15, 22 en 29 mei laat ze achter in de goede handen van een aantal vervangers.

De vaste items Boekennieuws, Digibieb, Televisie en radio, Website van de Week en In the Picture staan op hun bekende plek, en ook van Nieuws van heinde en verre zult u worden voorzien.

Alle Crescas-collega's wensen Raya een fijne vakantie, met veel zon, vrienden, natuur, vogels en andere heerlijke zaken!

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Twintig minuten, een indringende roman van Chaja Polak over schuldgevoel na Auschwitz, Anna Gmeyner schreef in 1939 de roman Manja. De vriendschap van vijf kinderen, die zich afspeelt aan de vooravond van een nieuwe wereldoorlog. Vijfenzeventig jaar later heeft het boek nog niets aan kracht ingeboet, Pieter Eckhardt en Marscha Holman laten in Meisjes in de oorlog zien dat Anne Frank zeker niet de enige was die een dagboek bijhield. De dagboekfragmenten die ze verzamelden geven een indringend en uniek beeld van het leven in oorlogstijd, in Europa en in Nederlands-Indië. Sander Bax vertelt in De Mulisch Mythe het verhaal van een fenomenaal schrijverschap en van de publieke figuur Harry Mulisch.

Engelstalig: Ter gelegenheid van het feit dat het op 22 april 116 jaar geleden is dat Vladimir Nabokov geboren werd, publiceert Tablet Magazine het verhaal A Genius in the Attic: Secrets of a Cape Cod Dacha, geschreven door Maxim D. Shrayer.

En verder:
De roman De vier maaltijden van de Israëlische schrijver Meir Shalev vormt de basis van de voorstelling Zeyde. Kroniek van een onvervulde liefde, gespeeld door theatergroep Terra Incognita. Binnenkort te zien in diverse theaters in Nederland.

In de Digibieb: Philip Mechanicus

Het is een boek óver journalist Philip Mechanicus dat de kolommen van Google domineert. Buigen onder de storm. Levensschets van Philip Mechanicus 1889-1944 dat in 1993 bij Uitgeverij van Gennep verscheen, werd geschreven door de Asser journalist Koert Broersma. Die ontleende de titel aan woorden van Philip Mechanicus die Etty Hillesum in een brief uit Westerbork citeerde: Ik ben hier milder geworden in dit kamp, alle mensen zijn voor mij gelijk geworden, het zijn allen grashalmen, die buigen onder de storm, die plat liggen onder de orkaan.
De verbluffend gedetailleerde, van analyses, context en conclusies voorziene notities die Philip Mechanicus vastlegde in In Dépôt, en hem de titel 'chroniqueur van Westerbork' opleverden, verschenen twintig jaar na zijn dood, maar het belang van die memoires werd pas duidelijk door het boek van Koert Broersma.
Wie wil weten wie Philip Mechanicus was, als mens én als journalist, moet dát boek lezen.

De Digitale Joodse Bibliotheek bezit ook een aantal werken van Philip Mechanicus zelf. In Depôt was niet het enige dat hij schreef tijdens zijn internering in Westerbork. Ook in Ik woon, zoals je weet, drie hoog vertelde hij over het kampleven, maar nu in brieven aan zijn toen 15-jarige dochter Ruth die hij vulde met simpel verwoorde, alledaagse observaties.

In de jaren '30 van de vorige eeuw was Mechanicus buitenlandredacteur bij het Algemeen Handelsblad. De 'reisbrieven' die hij vanuit de Sovjet-Unie schreef voor de krant zijn verschenen in Russische reisschetsen, Een volk bouwt zijn huis is een verzameling 'Palestijnse reisschetsen'.
Aan de grote journalistieke vrijheid die Mechanicus genoot, kwam een abrupt einde na de Duitse inval in mei 1940. Zijn politieke observaties waren in de kolommen van de krant niet langer gewenst. Toch bleef hij ook na zijn ontslag in juli 1941 koppig vasthouden aan zijn journalistieke status - Mechanicus kon niet anders dan de wereld bekijken met de ogen van de objectief observerende journalist, zelfs toen hij zelf het lijdend voorwerp was geworden van het systeem waar hij al zo vaak kritisch over had geschreven en dat nu ook hem dreigde te vermorzelen. In zijn eigen woorden: Alsof ik als officieel reporter een schipbreuk versla. Mechanicus werd 27 september 1942 op de Stadhouderskade in Amsterdam door een Nederlandse politieagent gearresteerd omdat hij zijn ster niet droeg. Via Kamp Amersfoort belandde hij in Kamp Westerbork. In 1944 werd hij gedeporteerd naar Bergen-Belsen en een half jaar later naar Auschwitz. Daar werd hij op 12 oktober van dat jaar doodgeschoten.

De boeken van én over Philip Mechanicus zijn online te lezen in de Joodse Bibliotheek, of vandaar te downloaden naar uw eigen computer.

Schoolreünie in Israël!

Oud-leerlingen van het Joods Lyceum (Maimonides), de Joodsche HBS en de Gemeentelijke Inhaal Cursus voor Ondergedoken Leerlingen (G.I.C.O.L.) die tegenwoordig in Israël wonen, kunnen elkaar ontmoeten tijdens de reünie die woensdag 27 mei 2015 zal plaatsvinden in Mevo Modi'in.

Het is de tweede keer dat oude schoolvrienden bij elkaar komen - de reünie die vijf jaar geleden plaatsvond, was een groot succes: voor bijna vierhonderd oud-schoolgenoten was de hernieuwde kennismaking een echt feest vol gedeelde herinneringen.

De organisatie heeft een prachtige plek gevonden: de idyllisch landelijk gelegen mosjav Mevo Modi'in in het midden van het land.

Vanaf 16.30 uur bent u welkom, het officiële programma begint om 17.30 uur. De maaltijd die bij de deelnameprijs is inbegrepen is kasjer limhadrin.

Wilt u erbij zijn? Stuur dan snel een mailtje naar ajslasky@gmail.com!

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Newsweek stelt de terechte vraag waarom Israël kritiek te verduren krijgt voor haar hulp aan Nepal.
 • Het Israel Museum in Jeruzalem toont in de expositie A Brief History of Humankind een heel bijzonder stuk van de Dode Zeerollen. Meer in Times of Israel.
 • In JSpace een verhelderend artikel over de wijze waarop Yad Vashem materiaal verzamelt voor een namenwand.
 • Er is sprake van een Joodse emigratiegolf uit Oekraïne en Rusland, en Forbes heeft cijfers.
 • Ooit gedacht dat Star Wars Joodse elementen bevat? Lees het in de Forward!
 • Shalom Life heeft beelden die een verzorger in de dierentuin van Tel Aviv/Ramat Gan maakte van drinkende dieren.
 • Machane Yehuda in Jeruzalem krijgt op Sjabbat een tweede leven, als het aan Israel21C ligt.
 • Er bestaat weer Joods leven in Chania op het Griekse eiland Kreta, schrijft eJewishPhilantropy.
 • JTA bericht over een nieuwe film van Woody Allen (met trailer!).

De was doen in de synagoge ...

Honderd jaar bestaat de Synagoge van Groningen aan de Folkingestraat. Het opvallende gebouw in oriëntaalse stijl, naar voorbeeld van de synagoge aan de Oranienburgerstrasse in Berlijn, bood voor de Tweede Wereldoorlog plaats aan ruim zeshonderd sjoelgangers, tot het in 1942 door de Duitse bezetters gesloten werd en vervolgens gebruikt als opslag voor geconfisqueerde radio's en waardevolle materialen als koper en tin.
Van de 2.800 Groningse Joden overleefden slechts 200 de oorlog, waardoor de Joodse gemeente de synagoge niet langer kon onderhouden. In 1952 werd het gebouw verkocht aan de 'Chemische was- en ververij Astra', waarvan de eigenaar tevens voorzitter was van het Apostolisch Genootschap. Tot 1973 werden op de bovenverdieping religieuze samenkomsten gehouden, terwijl in de hoofdruimte van de synagoge textiel gewassen en gestoomd werd.

Het gebouw verpauperde snel nadat stomerij annex Apostolisch Genootschap vertrokken waren. Sloop leek onafwendbaar. De in 1975 opgerichte Stichting Folkingestraat Synagoge zette zich in voor behoud van het gebouw, en met succes: 13 december 1976 besloot de gemeenteraad - met de krapst denkbare meerderheid van één stem - de synagoge aan te kopen en te restaureren. In 1981 werd de synagoge her-ingewijd en de Torarollen en andere liturgische voorwerpen die de oorlog hadden overleefd in de kluis van een bankgebouw in Groningen, opnieuw in gebruik genomen.
Tegenwoordig heeft de synagoge een dubbele bestemming: de Joodse Gemeente Groningen houdt er sjoeldiensten én er is ruimte voor cultuur in de breedste zin van het woord.

Het is deze bewogen geschiedenis van het gebouw die beeldend kunstenaar Amos van Gelder inspireerde tot de installatie Wasserette, bestaande uit zwart-omzoomde witte doeken die van een hoogte van vier meter naar beneden hangen en de hele ruimte van de synagoge vullen. Ze herinneren aan de talliet, de gebedsmantel, maar ook aan wasgoed dat te drogen hangt. Het zijn verwijzingen naar wie er ooit was en wat er daarna gebeurde.

Lees de fraaie toelichting op Wasserette op de website van Synagoge Groningen. Daar vindt u ook de openingstijden.

De Joodse bruid, een verhaal van fictie en feiten

Judit Neurink is journalist en woont sinds 2008 in Iraaks Koerdistan. Voor diverse kranten doet ze verslag van het leven in dit land. Ze stootte er ook op een bijna vergeten deel van de geschiedenis: die van de Joodse gemeenschap die meer dan drieduizend jaar in vrede in de Koerdische samenleving had gewoond. Dat veranderde abrupt toen Irak in de jaren '40 in de Tweede Wereldoorlog de kant van de nazi’s koos en de Irakese Joden te maken kregen met antisemitisme. Na de stichting van de Joodse staat in 1948 kwam er, net als in andere Arabische landen, bovendien een felle antizionistische beweging op gang: steun aan Israël werd een misdaad. Het merendeel van de Joodse inwoners verliet het land - met een absoluut minimum aan persoonlijke bezittingen als toegestane reisbagage - en vond een veilig heenkomen in Israël en in mindere mate ook in de Verenigde Staten.

Tegen deze historische achtergrond speelt de roman De Joodse Bruid, waarin Judith Neurink waargebeurde verhalen vermengt met een fictief verhaal over twee jonge Joodse vrouwen in hedendaags Iraaks Koerdistan.

Zondag 10 mei vertelt Judith Neurink over haar boek, hoe het tot stand kwam en hoe het raakt aan haar leven in Iraaks Koerdistan. Plaats: Snoge Amstelveen, Texelstraat 82. Aanvang: 16:00 uur.

Acollective in Concert(o)

De beroemde Amsterdamse platenzaak Concerto (wie speurde er niet in de talloze bakken met LP's en singletjes of ruilde er zijn af-geluisterde geluidsdragers om voor nieuwe muziek) bestaat binnenkort 60 jaar en viert dit heuglijke feit op zaterdag 16 en zondag 17 mei met een groot feest in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord, onder het motto London Calling loves Concerto.

In de indrukwekkende line-up treffen we de Israëlische groep Acollective, die wordt aangekondigd als 'de verrassing van het jaar'.
De zeven musici begonnen als een stelletje tieners die in de kelder samen muziek maakten, puur en alleen omdat ze dat leuk vonden. Maar hun eerste optredens sloegen in als een bom, met als gevolg een eerste album in 2011. Inmiddels zijn Idan Rabinovici, Roy Rieck, Roy Rabinovici, Joseph E-Shine, Emanuel Slonim en Nadav Chef Luzia, de zeven leden van Acollective, niet meer weg te denken uit de internationale muziekscene. Hun muziek is vernieuwend, spannend, vriendelijk en soms provocerend, maar altijd verrassend.

Voor meer informatie, plaats, tijden, blokkenschema en tickets zie paradiso.nl.

Website van de Week
Jouvenir

Jouvenir is een piepjonge website over kunst, onder het motto Sharing culture through art & passion.
De focus ligt op kunst die is geïnspireerd door Israël, om de wereld te laten zien dat Israël 'meer is dan kamelen en de bron van religieuze en politieke conflicten'.

Het verhaal achter de website is te lezen onder Our Story. De Amerikaans-Israëlische sieradenmaakster Natale Tsipori en de Costa-Ricaanse grafisch ontwerpster Ariela Kader vonden elkaar in de overtuiging dat het mogelijk is mensen met kunst en cultuur een andere, positieve kijk te geven op Israël.

Jouvenir biedt deelnemende kunstenaars de gelegenheid zichzelf en hun werk voor te stellen. Kopen kan ook, in de Shop.

De activiteiten en plannen van Jouvenir zijn te volgen op hun Facebookpagina.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
The Search for Israeli Cuisine

Er is een documentaire in de maak over de échte keuken van Israël. De crowd funding actie heeft met bijna 500 donateurs een fraai bedrag opgeleverd waarmee de film inderdaad kan worden gerealiseerd. The Search for Israeli Cuisine zal worden uitgezonden door het Amerikaanse kanaal PBS (Public Broadcasting Service) en, wie weet, krijgen wij in Europa ook de kans om van deze veelbelovende, maar liefst twee uur durende documentaire te genieten.

Tot die tijd moeten we het doen met een smaakmakende teaser van vijf minuten. The Forward wijdde er in maart 2014 een artikel aan en de film heeft een eigen website.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 8 - 15 mei

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week in De kunst van het luisteren: Vier eeuwen rabbijnen in Nederland. Wat deden ze, en vooral: wat móchten ze? Historicus Bart Wallet vertelt over de cursus voor Crescas (die 12 mei van start gaat) en schetst een verrassend nieuw perspectief op 400 jaar Joods leven in ons land. Verder: Denise Citroen, een van de samenstellers van het boek Joodse huizen. Verhalen over vooroorlogse bewoners, en een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur van Joods Nederland. Presentatie: Alfred Edelstein en Paul Damen.


vrijdag 8 mei

 • NPO 2 (JO), 13.00: De Koosjere Hamvraag. Afl.: Bloed. Het eten van vlees is toegestaan, maar bloed is uit den boze.
 • NPO 2 (JO), 14.35: De mezoeza. Documentaire over het tekstkokertje dat volgens traditioneel Joods gebruik op deurposten wordt aangebracht.
 • Canvas, 20.40: Lore. Oorlogsdrama uit 2012 van Cate Shortland, naar het boek The Dark Room van Rachel Seiffert, over de veertienjarige Lore (van wie de SS-ouders opgesloten zijn) die in haar eentje voor haar broertjes en zusjes moet zorgen. De enige plaats waar ze naartoe kunnen, is het huis van hun grootmoeder, 900 km. noordwaarts.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Zanger-pianist Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.

zaterdag 9 mei

 • NPO 1 (VPRO), 09.00: Vrije geluiden. Muziekprogramma met onder meer aandacht voor de musici die in 1945 terugkeerden uit kampen of ballingschap. Emile Wennekes, hoogleraar muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, onderzoekt hoe zij hun plaats in de maatschappij veroverden. Ter illustratie spelen fluitiste Eleonore Pameijer en harpiste Erika Waardenburg muziek van Marius Flothuis.
 • NPO 1 (KR0) 11.00: De taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO 1 (VPRO), 11.20: Boeken. Wim Brands spreekt met Hannah van den Ende over haar boek Vergeet niet dat je arts bent. Joodse artsen in Nederland 1940-1945, waarop ze begin april promoveerde.

zondag 10 mei

 • NPO 2 (AVROTROS), 13.55: Close Up. Afl.: Roy Lichtenstein – Behind the mirror. Roy Lichtensteins aan cartoons refererende schilderijen en litho's in felle, veelal primaire kleuren omlijnd door dikke, zwarte contouren, hebben een onuitwisbare indruk gemaakt op een internationaal publiek.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00 De kunst van het luisteren.
 • BBC Radio 3, 19.45: Sunday Feature. Afl.: In the Shadow of Kafka: Prophet of Prague. het korte leven van Franz Kafka speelde zich vrijwel volledig af in het oude centrum van de stad die hij vaak 'een moedertje met klauwen' noemde.
 • ZDF, 0.15: Auslandsjournal - die Doku. 50 Jahre deutsch-israelische Beziehungen. Documentaire over de langzame verbetering van de betrekkingen tussen de BRD en Israël na WOII.

maandag 11 mei

 • Arte tv, 22.00: Der Mieter (Le locataire), psychologische thriller van en met Roman Polanski naar de gelijknamige roman van Roland Topor.
 • Veronica, 22.45: Seal Team 6: The Raid on Osama Bin Laden / Code name: Geronimo. Als de geruchten over de verblijfplaats van Osama bin Laden worden onthuld, vormt de CIA een team van doorgewinterde Navy SEALs voor de belangrijke missie. De gebeurtenissen in de film zijn dezelfde die de basis vormen voor het nieuwe boek van Leon de Winter, Geronimo.
 • ZDF, 23.55: Die Arier. Documentaire uit 2014 over het misbruik dat vandaag de dag gemaakt wordt van het woord 'ariër', onder meer in Duitsland en de VS.

dinsdag 12 mei

 • Canvas, 21.35: The Honourable Woman, achtdelige Amerikaans-Britse dramaserie over zakenvrouw Nessa Stein, dochter van een zionistische wapenhandelaar. Afl. 7: The Hollow Wall.
 • NPO Doc (JO), 23.00: 2Doc. Afl.: Moeder & Grunberg. Arnon Grunberg was 18 toen hij Amsterdam-Zuid verliet met de ambitie acteur te worden en te ontsnappen aan zijn dominante moeder en zwijgzame vader. Nu, inmiddels 44 jaar, succesvol auteur en woonachtig in New York, besluit hij dat het tijd is terug te keren naar het ouderlijk huis.

woensdag 13 mei

 • BBC Radio 3, 10.00: Essential Classics. Afl. met onder meer aandacht voor de satirische opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill en Bertold Brecht.

donderdag 14 mei

 • Arte tv, 21.50: Hatufim - In der Hand des Feindes. 14-Delige Israëlische dramaserie (tweede reeks). Afl. 13 en 14.
 • BBC 4, 23.30: The dark charisma of Adolf Hitler: Leading millions into the abyss. Driedelige serie over de manier waarop Hitler erin slaagde miljoenen mensen achter zich te scharen, ten oorlog te voeren en naar de ondergang te leiden.

vrijdag 15 mei

 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Zanger-pianist Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO 2 (VPRO/NTR), 21.05: De ijzeren eeuw. 13-Delige televisieserie over de 19e eeuw. Afl. 7: Amsterdam. Centraal staat Samuel Sarphati, de visionair met grootse plannen om de stad te ontpauperen.
 • NPO2 (VPRO), 23.00: Unsere Mütter, unsere Väter. Spraakmakende Duitse fictiereeks over het leven van vijf jonge Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De serie volgt hun lotgevallen in nazi-Duitsland en Oost-Europa tussen 1941 en 1946.
   
jaargang 11, nummer 18
vrijdag 8 mei 2015
 

In deze nieuwsbrief

Zondag begint de Crash Course!
Twee cursussen, laatste kans!
Website vernieuwd!
Columns
Redacteur op vakantie, nieuwsbrief verschijnt wel!
Boekennieuws
In de Digibieb: Philip Mechanicus
Schoolreünie in Israël!
Nieuws van heinde en verre
De was doen in de synagoge ...
De Joodse bruid, een verhaal van fictie en feiten
Acollective in Concert(o)
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 8 - 15 mei


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Eind april tot half mei staat elk jaar opnieuw in het teken van de verschrikkingen van 1940-1945. Elk jaar betekent dat weer een lange ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Joerek stond voor de deur en keek me vol verwachting aan. Zonder te vragen waar ik vandaan kwam, begon hij in het Duits. "U wacht ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik weet niet precies meer waar ik in de afgelopen dagen het somberst over werd bij alles wat er gebeurde in Israël. Dat is een somberheid ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Loes Gompes was bij de conferentie What's Art Got to Do With It? in De Balie in Amsterdam en geeft haar mening over een culturele boycot ...
lees verder


(advertenties)

banner sivmo

banner kunstenisrael

banner luna3

banner israelactie

banner joodsamsterdam

banner blankevoort

banner propra

banner venstra

banner meldpunttaal

banner jonet_jingles

banner yanshuf

banner givat

banner amphora

banner jonet

banner sinaicentrum

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier