vrijdag 27 maart 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Wat u al weet van Ivriet (en wat misschien nog niet)

Zondag 10 mei gaat de Crash Course Ivriet van start, de populaire stoomcursus van Crescas waarin u, in een tijdsbestek van slechts vijf dagen, op verschillende niveaus Ivriet leert lezen, begrijpen en gebruiken. Een steile leercurve, in zo korte tijd, maar het is het waard, en het werkt echt.

Ideaal natuurlijk voor mensen met beperkte kennis van de taal en met weinig tijd: 20 uren, verdeeld over 1 zondag, drie avonden en de landelijke vrije donderdag 14 mei (Hemelvaartsdag). Velen van u hebben al de zelftest Ivriet gemaakt en zijn ingedeeld in het hun passende niveau van beginner of lichtgevorderde.

Maar ook voor verder gevorderden is er veel rendement te halen uit deze intensieve taalcursus: u zult verbaasd zijn hoeveel passieve kennis alsnog actief gemaakt kan worden onder de gedreven leiding van docente Shirley Ensel.
En gezellig is het ook op de Crash Course: wij voorzien u niet alleen van het benodigde lesmateriaal, maar ook van drankjes en, op de zondag en de donderdag, kosjere lunches.

Meer informatie en inschrijven: ga naar onze website!

Wandeling Rivierenbuurt Amsterdam, extra datum!

Stadswandelingen blijken ook dit seizoen weer een groot succes in het Crescasprogramma. Na de wandeling door Joods Rotterdam, waarvoor al een extra datum is ingepland, zondag 31 mei, raakte ook de wandeling door de Amsterdamse Rivierenbuurt op 26 april snel volgeboekt.
Crescas vond Ido Abram en Jos Wiersema bereid om hun bijzondere stadswandeling, langs het Joodse erfgoed in dit deel van het beroemde Plan Zuid van architect en stedenbouwkundige H.P. Berlage, te herhalen.
De keus is gevallen op zondag 7 juni.

Samen met Ido en Jos wandelt u door het deel van de stad dat in de volksmond wel 'Getto Zuid' genoemd werd, omdat in de jaren dertig van de vorige eeuw één op de drie inwoners Joods was. De Rivierenbuurt legt een grote veerkracht aan de dag: hoewel slechts 4.000 Joden na de oorlog terugkeerden naar hun vroegere woonwijk, is er nu sprake van nieuw Joods leven, waarin niet de Sjoa, maar vooral de toekomst de toon zet.
Beide gidsen hebben een speciale band met de Rivierenbuurt en zullen vanuit hun persoonlijke betrokkenheid de verhalen vertellen.

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Canon van 700 jaar Joods Nederland

Dit was er nog niet: een kort en bondig overzicht van de geschiedenis van de Joden in Nederland! Gisteren, donderdag 26 maart, presenteerden Crescas en JMW de Canon van 700 jaar Joods Nederland, vanaf vandaag beschikbaar op de fonkelnieuwe website joodsecanon.nl en in boekvorm te koop voor 14,95 euro.

De Joodse canon behandelt in 100 vensters de geschiedenis van de Joden in Nederland, vanaf het eerste moment dat ze zich hier vestigden (1295) tot en met de 21e eeuw. Elk venster beschrijft een centrale gebeurtenis, een plaats een persoon of een voorwerp, aan de hand waarvan een belangrijk aspect van de Nederlands-Joodse geschiedenis wordt verteld. De vensters zijn per eeuw gegroepeerd rond een samenbindend thema, waardoor een lopend verhaal is ontstaan. In de canon is aandacht voor politiek, economie, cultuur en religie, voor belangrijke rabbijnen, maar ook voor de Joodse marskramer en het antisemitisme in Nederland.

Bij de presentatie van het boek en de website liepen Crescas-directeur Michel Waterman en Michel Kotek van JMW, de ‘producenten’, en de auteurs Tirtsah Levie Bernfeld en Bart Wallet, als trotse pauwen rond.

Het verschijnen van de canon bleef niet onopgemerkt. Dagblad Trouw besteedde er een hele pagina aan (krant van 26 maart) en aanstaande zondag is Tirtsah Levie Bernfeld te gast bij de Joodse Omroep. In het radioprogramma De kunst van het luisteren vertelt zij over de invulling die zij en Bart Wallet aan de canon hebben gegeven. De avond voor de perspresentatie, woensdag 25 maart, werd Bart Wallet geïnterviewd in het EO-radioprogramma Dit is de Dag. Het interview van acht minuten is op onze website alsnog te beluisteren.

De Joodse canon, die wij in nauwe samenwerking met JMW produceerden, is een nieuwe loot aan de Crescasstam. Het prachtig vormgegeven boek met de canon is voor € 14,95 te koop. Maar als u nú lid wordt van de Crescas-misjpoge, krijgt u het boek van ons cadeau.

Op de foto (van Patrick Sternfeld) overhandigt Michel Waterman het eerste exemplaar aan Frits Hoogewoud en Ruben Boas, bestuursleden van de Dr. Henriette Boas Stichting. Met het stimuleringsdeel van de Henriette Boas Prijs, die Crescas in 2013 kreeg toegekend, werd de canon gedeeltelijk gefinancierd.

Jiddisj 'in the spotlight’

Zondag 3 mei 2015 organiseert Crescas een bijzondere muzikale middag in het teken van het Jiddisj, met zangeres Niki Jacobs in de hoofdrol. Begeleid door haar gitarist en accordeonist, zingt Niki liederen uit haar nieuwe voorstelling Mameloshn, een programma vol beroemde wereldhits die vertaald zijn naar het Jiddisj.

Het belooft een ode te worden aan het Jiddisj, een levende Joodse taal die in Antwerpen en New York vandaag de dag nog veelvuldig wordt gesproken.

Marc van Oostendorp, hoogleraar Fonologische Microvariatie aan de Universiteit Leiden (en een graag geziene gast op televisie en radio), geeft een boeiende lezing over het Jiddisj in het Amsterdamse dialect.

 • 3 mei 2015: Jiddisj 'in the spotlight’. Betty Asfalt Complex, Nieuwezijds Voorburgwal 280, Amsterdam.
  Aanvang: 15.00 uur, zaal open vanaf 14.30 uur.
  De eerste consumptie is bij de entreeprijs (10 euro) inbegrepen. Wij zorgen ook voor kosjere snacks.

Inschrijven kan uiterlijk tot 30 april, op onze website!

Een zondag met live muziek van één van de beste vertolkers van het Jiddisje lied, een interessante lezing over het Jiddisj in het Amsterdams, en uiteraard heerlijke (kosjere) hapjes!

En als u na dit concert de smaak te pakken hebt: bij Crescas kunt u online Jiddisj leren met onze digitale cursus Jiddisj. Zie onze website voor meer informatie en inschrijving!

De Twaalf Gezworenen

In schouwburgen in heel Nederland is vanaf vrijdag 27 maart tot en met zondag 3 mei de voorstelling De Twaalf Gezworenen te zien, in de regie van Guy Weizman.

Guy Weizman, die u zeker kent van het dansgezelschap Club Guy & Roni, maakt met De Twaalf Gezworenen bij het Noord Nederlands Toneel (NNT) zijn debuut als toneelregisseur. De première vindt plaats op vrijdag 27 maart in Theater de Veste in Delft.

Het stuk is gebaseerd op de klassieker Twelve Angry Men, de wereldberoemde, in 1954 voor televisie geschreven thriller van de Amerikaanse scenarioschrijver Reginald Rose (1920-2002) over rechtspraak, rechtvaardigheid en de tirannie van de onderbuik. In 1957 werd deze geschiedenis verfilmd door Sidney Lumet, die er vele prijzen en nominaties mee won.

Een zestienjarige Portoricaan uit een achterbuurt staat terecht voor de moord op zijn vader. Twaalf blanke juryleden van middelbare leeftijd zullen in één middag tot een unaniem oordeel moeten komen. Aanvankelijk lijkt de schuldvraag duidelijk - er is schijnbaar overweldigend bewijs - tot een van de twaalf bij de eerste stemming zijn twijfel uitspreekt en op ramkoers komt met zijn mede-juryleden. Er ontspint zich een verhit debat waarin vooroordelen, racisme en persoonlijke angsten het oordeel van elk van hen blijken te beïnvloeden. Hoe kan één man de anderen naar dezelfde conclusie leiden?

Wie de sociale media een beetje volgt, zal zien hoe onverminderd actueel De Twaalf Gezworenen ook nu nog is.

De speellijst is te vinden op de website van het NNT.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: de roman De belevenissen van Ruben Jablonski, gebaseerd op het leven van de auteur, Edgar Hilsenrath, van de Belgische historicus en jurist Herman Van Goethem Drancy-Auschwitz 1942-1944, waarin de circa 5.850 Joden die uit België gedeporteerd werden, een verhaal en een gezicht krijgen, en de heruitgave van de grootse Joods-Amerikaanse bildungsroman Noem het slaap van Henry Roth (1906-1995). De indrukwekkende oorlogsroman Storm in juni van Irène Némirovsky is verfilmd, en uitgeverij De Geus brengt daarom een speciale filmeditie van het boek uit.

Engelstalig: Jewish Women and Their Salons, The Power of Conversation, een fascinerend historisch beeld van een minder bekend stuk Joodse cultuurgeschiedenis, dat in 2005 werd bekroond met de National Jewish Book Awards in de categorie Visual Arts. Het boek is in Nederland in de ramsj bij diverse boekwinkels te vinden.

En verder:
- Op het literair weblog Tzum verscheen een recensie van het bovengenoemde boek van Edgar Hilsenrath.
- In de meest recente editie van de Ramsjkrant (januari 2015) is een aantal titels te vinden die voor u als Crescaslezer interessant kunnen zijn. Uw redacteur groef zich een weg door de sectie Geschiedenis en vond Schoenenpaleis Pallas Hoe mijn familie zich tegen de nazi’s verzette van Amelie Fried, van Levie de Lange Het verhaal van mijn leven, Hartog de Hartog Lemon,1755-1823, Joodse revolutionair in Franse tijd van Salvador Bloemgarten, Hetty Berg schreef Wie niet weg is is gezien Joods Nederland na 1945,
Levenstekens van Hilde Verdoner, Wally de Lang schreef Het oorlogsdagboek van Dr. G. Italie. Den Haag, Barneveld, Westerbork, Theresienstadt, Den Haag 1940-1945, en van Sherwin Nuland Maimonides. Een biografie. En dat is nog lang niet alles … Er zijn nog zoveel meer boeken die uitgeversrestant zijn geworden, en wachten op een nieuwe eigenaar!

Deze week in de Digibieb: Jacob Israël de Haan

Hij paste niet bij de menschen en daarom hebben ze hem uit hun midden, uit hun wereld verwijderd. Om twee dingen was het dat hij niet bij hen paste. Het eerste dat hij te veel gaf, het tweede dat hij veel te veel vorderde. Dat schreef schrijfster Carry van Bruggen over haar broer Jacob Israël de Haan, nadat hij op 30 juni 1924 in Palestina door drie pistoolschoten gewelddadig aan zijn eind was gekomen.

Romancier, dichter, jurist, journalist, homoseksueel, linguïst, politicus, Joods, socialist en zionist en ten slotte ook anti-zionist: over elk van deze aspecten van Jacob Israël de Haan is, in volstrekt willekeurige volgorde, veel te zeggen. Het is niet verwonderlijk dat De Haan ook een getormenteerd man was: verscheurd tussen gevoel en verstand, een levensstijl die hem, als man van 'het derde geslacht' in problemen bracht en heimwee naar het vroeger van zijn jeugd, zijn intens beleefde socialistische opvattingen die, eenmaal in Palestina, omsloegen naar een even fel antizionisme. De Haan liet zich raken, spaarde zich niet en gaf zijn gevoel de vrijheid.
Veel van zijn vierregelige gedichten laten zich lezen als gecondenseerde emoties. Ze spreken boekdelen over zijn smachtend verlangen, zijn depressiviteit, maar ook over zijn zelfinzicht en wijsheid.

Onrust

Die te Amsterdam vaak zei: "Jeruzalem"
En naar Jeruzalem gedreven kwam,
Hij zegt met een mijmrende stem:
"Amsterdam. Amsterdam"
.

Deze regels sieren de voet van het monument voor Jacob Israël de Haan, de 'Dichter van het Joodse Lied' in de Jodenbreestraat, aan het begin van de Sint Antoniesbreestraat, pal voor het Rembrandthuis.

Aan de lateren

Wat ik geschreven heb, dat blijft geschreven,
Wat ik misdreven heb, dat is gedaan.
Ik sterf getroost. Maar zij, die later leven,
Zullen mijn lied, mijn leed en mijn hartstochten verstaan.

Bovenstaande gedichten zijn te vinden in de bundel Kwatrijnen (1924) die onlangs is toegevoegd aan de Joodse Bibliotheek. In totaal kunt u in onze Digibieb nu 15 boeken van De Haan online lezen of als PDF naar uw computer downloaden.

Leo Frijda wijdde in oktober 2009 voor Crescas een literaire column aan de hernieuwde belangstelling voor Jacob Israël de Haan, en schreef in december 2013 opnieuw een column over hem.

Op 31 december 2007, de verjaardag van Jacob Israël de Haan, verscheen een poëtische videoverwerking van de Kwatrijnen.

Neerlandicus en literatuurwetenschapper Jan Fontijn werkt aan een biografie van Jacob Israël de Haan, die naar verwachting in 2015 zal verschijnen.

In het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland (BWSA) is een zeer gedetailleerde levensbeschrijving van Jacob Israël de Haan opgenomen.

Oorlog in bijbel en jodendom

In de bijbel zijn op diverse plekken verwijzingen te vinden naar de oorlog als gebod, met regelgeving die van de gewone rechtsgang afwijkt. In de lezing Opvattingen over oorlog in bijbel en jodendom die prof. dr. Wout van Bekkum op 2 april zal houden in Antwerpen, is de belangrijkste vraag hoe Joden door de eeuwen heen met hun eigen oorlogsdoctrine zijn omgegaan.

Aan de hand van voorbeelden uit de klassieke en Middeleeuwse periode en op grond van verdere theorievorming, zoals die van Maimonides en Nachmanides in de Middeleeuwen, rabbijn en mysticus Avraham Kook en wetenschapper Reuven Firestone in de moderne tijd, komt het discours uit bij de vragen over al dan niet gerechtvaardigde oorlogvoering.

 • Donderdag 2 april 2015: Opvattingen over oorlog in bijbel en jodendom. Lezing door prof. dr. Wout van Bekkum. Universiteit Antwerpen, Rodestraat 14, Antwerpen. Aanvang: 20.00 uur.

Joden en Moslims in een veranderende samenleving

Al geruime tijd wordt op allerlei terreinen onderzoek verricht naar de relaties tussen Joden en Moslims. Tijdens het symposium Joden en Moslims in een veranderende samenleving worden de eerste resultaten daarvan gepresenteerd. Deze bijeenkomst, de eerste van twee symposia over dit maatschappelijk zeer belangrijke onderwerp, is gewijd aan een wetenschappelijke inventarisatie en agendavorming.

Aan het woord komen onder meer onderzoekers die verbonden zijn aan een aantal recent gestarte NWO onderzoeksprojecten op dit terrein, prof. dr. Evelien Gans, die werkte aan het recent afgesloten onderzoeksproject De dynamiek van hedendaags antisemitisme in een wereldwijde context en dr. Bart Wallet (VU).

Het symposium is georganiseerd op initiatief van rabbijn Lody van de Kamp. Het vindt plaats op dinsdag 31 maart 2015 in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.
Op de website van het Menasseh ben Israel Instituut vindt u de link om u in te schrijven en de link naar het volledige programma (in PDF).

Wàt, oud?

Schrijfster Niña Weijers, verpleeghuisarts en filosoof Bert Keizer en rabbijn Menno ten Brink buigen zich, onder leiding van Wim Brands, over de vraag hoe we, in een tijd waarin we steeds ouder worden, omgaan met de dood. Uitgangspunt voor de gesprekken vormen fragmenten uit een roman, een gedicht of lied, uit een film en uit de beeldende kunst onder het motto 'In het licht van de dood'.

De vraag hoe ouderdom in kunst en literatuur verbeeld wordt, is uitgangspunt van een serie literair-filosofische verkenningen waarin wordt gediscussieerd over vragen als: Wanneer ben je oud? Ben je zo oud als je je voelt? En wat ís oud eigenlijk?

 • Dinsdag 14 april: Wát, oud? Laatste van een serie van vier gesprekken in Debatcentrum De Rode Hoed over het thema Ouderdom. Aanvang: 20.00 uur.
  Meer informatie: www.rodehoed.nl.

What if?

Tomer Pawlicki, Nederlands theatermaker met Israëlische roots, begeeft zich op gevoelig terrein met de solovoorstelling What if?, waarin alles draait om de vraag of de geschiedenis een andere wending zou hebben genomen als Hitler wél was aangenomen op de kunstacademie en zich had ontwikkeld tot een succesvol kunstenaar?

Pawlicki zet zijn gedachte-experiment in een herkenbare setting, waarin een jonge Joodse man met zijn overleden grootmoeder in gesprek gaat over de Tweede Wereldoorlog. Zij heeft haar man leren kennen toen hij bij haar kwam onderduiken. Ze trouwden en kregen kinderen die zelf weer kinderen kregen. Die oorlog heeft toch ook veel goeds voortgebracht, oppert de kleinzoon opgewekt. Zonder oorlog had hij zelf nooit bestaan. Oma wijst hem streng terecht, bijna alle Joden zijn immers tussen 1940 en 1945 vermoord?

Dezelfde gebeurtenissen worden vanuit verschillend perspectief bekeken, waarbij dat van de kleinzoon in schril contrast staat tot dat van de grootmoeder. De jongeman realiseert zich dat hij bestaat omdát er oorlog is geweest.

What if is ingebed in de programmaserie 'Stof', waarin grote thema’s die stof tot nadenken geven, aan de orde komen. Rondom de voorstelling zijn twee extra programma's geprogrammeerd. Vrijdag is dat een gesprek met emeritus hoogleraar logica en cognitieve wetenschap aan de UvA Frank Veltman over het what if denken, zaterdag gaan toneelschrijver Rik van den Bos, theatermaker Pauline Kalker en Tomer Pawlicki zelf met elkaar in gesprek over 'werk maken van de Tweede Wereldoorlog'.

 • Vrijdag 3 april & zaterdag 4 april: What if? Theater Oostblok, Sajetplein 39, Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur.
  Meer informatie: oostblok.nl.

Oral history weekend in het Stedelijk Museum

In het jaar van de nationale herdenking van 70 jaar bevrijding presenteert het Stedelijk Museum de tentoonstelling Het Stedelijk in de oorlog. In dat kader vindt zaterdag 11 en zondag 12 april het Oral history weekend plaats.
Oral history, de gangbare term voor mondelinge geschiedenis, beoogt persoonlijke herinneringen door middel van vraaggesprekken op een systematische wijze veilig te stellen voor de toekomst.
Er hebben zich al heel wat ooggetuigen gemeld die hun verhalen en herinneringen met de bezoekers van de tentoonstelling willen delen.

Wilt u ook uw herinneringen aan het Stedelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog vertellen, heeft u foto's of andere documenten uit die tijd of kent u iemand die deze periode heeft meegemaakt? Neem dan contact op met het Stedelijk Museum, per mail aan oralhistory@stedelijk.nl of telefonisch op 020-5732608.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Een merkwaardig bericht in The Guardian over een ontdekking in een afgelegen natuurpark in Argentinië.
 • JTA schrijft over de dierentuin van Warschau als levensreddende onderduikplek.
 • In Barcelona opent deze maand een tentoonstelling met fabelachtige historische Haggadot, schrijft Times of Israel.
 • Startup Israel schrijft over diepe 'verdwijngaten' (sinkholes) die steeds vaker in het kustgebied rondom de Dode Zee verschijnen.
 • Uitgeweken activiste Ayaan Hirsi Ali is voornemens Joods te worden, weet JPost.
 • Oeroude uitingen van antisemitisme zijn op de meest onverwachte plaatsen te vinden, schrijft JTA.
 • In Mosaic buigt Philologos zich over de vraag waarom de derde maaltijd op sjabbat 'de derde maaltijd' (sjalosj se’oedot) genoemd wordt.
 • Morocco World News bericht over de voorgenomen restauratie van synagoges in Casablanca.
 • Een Tenach uit de 17e eeuw is overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek van Haifa, meldt BreakingIsraelNews, waar het is herenigd met een kopie van dit zeldzame boek.

Gastcolumnist: Harry Polak

De gastcolumnist van deze week, Harry Polak, is ongerust. Hij maakt zich zorgen over de toenemende jodenhaat en islamhaat in Nederland. In zijn column houdt hij het in 2012 gesloten Veiligheidspact tegen het licht. Wat is de waarde van dat pact anno 2015?

Verder kunt u deze week een keus maken uit bijdragen van onze vaste columnisten Salomon Bouman, Leo Mock, Simon Soesan en Naud van der Ven. Veel leesplezier!

Website van de Week
Pesach!

De Website van de Week is dit keer een hele reeks websites, allemaal gewijd aan Pesach. Uit het overweldigende aanbod kozen we de mooiste, bijzonderste en de nieuwste: deze belangrijke jomtov blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Ga er lekker voor zitten als u even pauze hebt tijdens de Pesachschoonmaak, en blader door fraaie digitale haggadot, vindt anders-dan-andere recepten met matzes, verwonder u over de Seider in andere delen van de wereld, of verwonder u over Pesachliedjes zoals u ze wellicht niet eerder zag of hoorde.

Veel plezier en alvast Chag Sameach!

Het Asufa Design collectief in Israël heeft ook dit jaar weer een adembenemend mooie Haggada gemaakt. Een voorproefje is te bekijken op Jewniverse. Voor $ 25 is hij online te koop.

Ja heus, Charoset-ijs bestaat! Beetje jammer dat het alleen in Israël verkrijgbaar is, maar wat let u om het zelf te maken? Times of Israel geeft u nog wat meer ideeën voor ijs kosjer voor Pesach.
Met het recept voor een Toscaanse versie van gehakte lever, perfect voor Pesach, hebt u vast minder moeite.
Jamie Geller is weer enorm culicreatief op haar website JoyofKosher.

En hoe ver bent u met de pesachschoonmaak? Lees in The Sisterhood het artikel If Men Cleaned for Pesach.

Technion in Haifa heeft een wel heel opmerkelijke seider in elkaar geknutseld.
De Israëlische choreograaf Ohad Nahain maakte een versie van Echad Mi Jodea zoals u die nog niet eerder hoorde (en zag!) Op JewishHumorCentral ontketende het filmpje een felle discussie.

Op meer serieuze toon: de Britse emeritus opperrabbijn Jonathan Sachs gaat in discussie of in de Haggada een politieke boodschap verborgen zit, en zo ja, welke. Een video van ruim een uur, te bekijken op YouTube.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Israel in Egypt - The Exodus Decoded

Opnieuw is er bewijs gevonden dat de uittocht uit Egypte werkelijk heeft plaatsgevonden. In minder dan 30 minuten, aanmerkelijk sneller dus dan het lezen van de Haggada, worden de achtergronden van de gebeurtenissen belicht vanuit de chronologie van de geschiedenis van Egypte.
Sleutelvraag: klopt de jaartelling die wordt gehanteerd?

Bekijk de film hier

Televisie en radio 27 maart - 3 april

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.
Deze week in De kunst van het luisteren: dr. Tirtsah Levie Bernfeld, een van de auteurs van de Canon van 700 Jaar Joods Nederland, die donderdag 26 maart verscheen. Verder: acteur en zanger Frans van Deursen over zijn cd met gezongen gedichten van de vorig jaar overleden Leo Vroman, en wat twee verslaggevers, een van de Joodse Omroep en een van de Moslim Omroep, te horen kregen toen ze gezamenlijk op pad gingen en hun microfoons te luisteren legden op de plaatsen waar Moslims en Joden elkaar tegenkomen. Deze keer was dat Amsterdam. En een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur van Joods Nederland. Presentatie: Alfred Edelstein en Paul Damen.


vrijdag 27 maart

 • NPO 2 (JO), 14.20: Zinvol leven. Documentaire over de wereldwijde Chabad-beweging en de wijsheid van de Lubavitcher rebbe Menachem Mendel Schneerson, de zevende en laatste leider van Chabad.

zaterdag 28 maart

 • NPR Radio 1 (KRO), 11.00: De taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • NPO Doc (VPRO), 22.00: 112 Weddings. Documentaire uit 2014 van Doug Bock over hoe het verder ging met de 112 huwelijken die hij filmde. Herh.: 29/3, 17.35, 30/3, 21.25.

zondag 29 maart

 • NPO 1 (VPRO), 10.30: Vrije Geluiden. Met onder meer muziek van Terry Riley, artist in residence van het World Minimal Music Festival, dat begin april in Amsterdam gehouden wordt.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 11.25: OVT - De oorlogskoningin. Zesdelige hoorspelserie van Tomas Ross. Het radiodrama speelt zich af in 1962, het jaar waarin prinses Wilhelmina overleed, met flashbacks naar de oorlogsjaren.
 • NPO 2 (JO), 13.00: De Koosjere Hamvraag. Afl.: Bloed. Het eten van vlees is toegestaan, maar bloed is uit den boze.
 • NPO 2 (JO), 13.15: De mezoeza. Documentaire over het tekstkokertje dat volgens traditioneel Joods gebruik op deurposten wordt aangebracht.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • Klara, 18.05: Mijn Menuhin, een tweedelige reeks over vioollegende Yehudi Menuhin.
 • Arte TV, 20.15: An American in Paris, musicalfilm uit 2015 met muziek van George Gershwin.
 • Canvas, 20.35: The Genius of Photography. Afl.: Snap Judgments. Wat is een foto waard? Dat onderzoekt deze laatste aflevering in deze reeks. We zien hoe de fotografie haar plaats heeft veroverd in de artistieke 'canon' en volgen onder meer fotografen Jeff Wall, Andreas Gursky en Wang Qingson.
 • TV5 Monde, 21.35: Le Plaisir. Episodenfilm van Max Ophüls (1902-1957) met drie verfilmingen van verhalen van Guy de Maupassant.
 • Arte tv, 22.05: Frankreichs Chanson-Legende - Charles Trenet. Portret van deze eeuwig populaire Franse zanger/acteur, die tijdens zijn leven verguisd werd als Jood, homo en collaborateur met de Duitsers.
 • BBC 4, 0.00: Milk. Drama uit 2008 over het leven van Harvey Milk, Joods en homo, in het San Francisco van de jaren '70.

maandag 30 maart

 • BBC 1, 21.30: The Ark. Voor televisie gemaakt postmodern bijbels drama, met Noach, maar zonder dieren en vredesduif.
 • Arte tv, 22.00: Ha-Shoter (The Policeman). Drama uit 2011 waarin de Israëlische regisseur Nadav Lapid kritisch kijkt naar de interne 'stammenstrijd' tussen arm en rijk.

dinsdag 31 maart

 • NDR Kultur Radio,20.00: Kulturforum. Afl.: Georg Johann Elser 1903-1945. Ein Deutsches Schicksal. Over de man wiens op 8 november 1939 geplande aanslag op Hitler door stom toeval mislukte, en daarvoor uiteindelijk in Dachau de dood vond.
 • BRT 1, 20.30: European Qualifiers: Israël-België. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Israël in de voorronde van het EK voetbal 2016 in Frankrijk.
 • Canvas, 21.30: The Honourable Woman, achtdelige Amerikaans-Britse dramaserie over zakenvrouw Nessa Stein, dochter van een zionistische wapenhandelaar. Afl. 1: The Empty Chair.
 • NOP Radio 5 (BOS), 0.00: De nachtgast. Een gesprek met Hella de Jonge, wier documentaire Verlies niet de moed, over haar Joodse familiegeschiedenis, momenteel in de bioscoop draait.

woensdag 1 april

 • NPO Doc (VPRO), 19.50: Gezichten van vrijheid. Uniek landelijk project met video-opnamen van gesprekken tussen jongeren en de laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Afl.: 7: Poppenhuisvriendin.
 • NDR Kultur Radio, 20.00: Hörspiel. Afl.: Elser. Hoorspel over de mislukte moordaanslag die meubelmaker Georg Elser in 1939 wilde plegen.
 • ARD, 22.00: Buchenwald - Heldenmythos und Lagerwirklichkeit. Documentaire uit 2015 waarin het ten tijde van de DDR versluierde beeld van concentratiekamp Buchenwald aanmerkelijk genuanceerder blijkt te zijn.
 • NPO 2 (VPRO), 23.00: 2Doc. Afl.: Art and Craft. Documentaire uit 2014 van Sam Cullman en Jennifer Grausman over meestervervalser Mark Landis.
 • BBC 1, 23.25: Meet the Parents. Komedie uit 2000, geschreven door Jim Herzfeld en John Hamburg, waarin de Joodse Gaylord - Greg - door zijn vriendinnetje Pam wordt voorgesteld aan haar vader Jack. Maar voor Jack is niemand goed genoeg voor zijn dochter, en Greg al helemaal niet.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay - On Earth, As It Is In Heaven. Afl. 3: Rabbijn Julia Neuberger neemt de regel 'geef ons heden ons dagelijks brood' onder de loep.
 • ZDF, 0.45: Die Suche nach Hitlers Volk. Tweedelige historische documentaire waarin wordt onderzocht in hoeverre en waarom de Duitse bevolking tijdens WOII het regime steunde. Afl. 2: Deel 1 werd uitgezonden op 24 maart, en is online terug te kijken.

donderdag 2 april


vrijdag 3 april

 • WDR 3 Radio, 14.45: Jüdisches Leben. Afl.: Von Aachen bis Tel Aviv. Met onder meer aandacht voor Pesach.
 • WDR 3 Radio, 17.45: ZeitZeichen. Afl.: 1940 - Massakers von Katyn im Zweiten Weltkrieg. Op 3 april 1940 begon de massamoord in de Poolse stad Katyn, waarbij circa 22.000 mensen werden gedood, waaronder ook veel Joodse burgers.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Zanger-pianist Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • NPO Radio 1 (VPRO/NTR), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: Een soort van Middeleeuwen. Een tirannieke regisseur bouwt, om zijn maffiageld weg te sluizen, een Middeleeuws 'grid' en wordt door zijn slimme technicus voor eeuwig daar naartoe verbannen. Geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer.
   
jaargang 11, nummer 13
vrijdag 27 maart 2015
 

In deze nieuwsbrief

Wat u al weet van Ivriet (en wat misschien nog niet)
Wandeling Rivierenbuurt Amsterdam, extra datum!
Canon van 700 jaar Joods Nederland
Jiddisj 'in the spotlight’
De Twaalf Gezworenen
Boekennieuws
Deze week in de Digibieb: Jacob Israël de Haan
Oorlog in bijbel en jodendom
Joden en Moslims in een veranderende samenleving
Wàt, oud?
What if?
Oral history weekend in het Stedelijk Museum
Nieuws van heinde en verre
Gastcolumnist: Harry Polak
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 27 maart - 3 april


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Vrijdag 20 maart. Met een eclipsbril op zit ik ’s ochtends te wachten op het grote gebeuren. Voor de zekerheid heb ik ook nog wat ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Nou ja, in ieder geval heeft de democratie in Israël haar loop gehad. Maar om nu te zeggen dat de kiezer altijd gelijk heeft ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Het jaar 5775 is inmiddels halverwege en wij vinden nu de tijd aangebroken om, wat inmiddels als het grootste geheim achter Israël ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Benjamin Netanjahoe heeft weliswaar de verkiezingen gewonnen maar zijn geloofwaardigheid als leider van ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Als je niets tegen Joden hebt, dan gun je ze een eigen staat. Joden zonder Israël ... dan zijn we weer terug bij af, aldus Harry Polak in zijn gastcolumn.
lees verder


(advertenties)

banner jonet_jingles

banner amphora

banner venstra

banner meldpunttaal

banner propra

banner jmwlunteren2015

banner yanshuf

banner blankevoort

banner joodsamsterdam

banner sinaicentrum

banner limmoed2015

banner luna3