Crescas nieuwsbrief - vrijdag 20 maart 2015

Vier eeuwen Nederlandse rabbijnen

Jacob Moses ben Saul Lowenstam (1717-1790), Saul Levi Morteira (1596-1660), Abraham Samson Onderwijzer (1862-1934), Menasse ben Israel (1604-1657), het zijn zomaar wat namen van rabbijnen die hun sporen hebben nagelaten in de bewogen geschiedenis van het jodendom in Nederland. Maar wie waren zij, en wat was hun betekenis?

Vanaf de tweede helft van de zestiende eeuw trokken Joden vanuit het zuiden, en begin 17e eeuw ook vanuit het oosten, naar wat toen de Noordelijke Nederlanden heette. De welvaart en relatieve vrijheid in die contreien speelden daarbij een belangrijke rol, en met alle restricties in aanmerking genomen, hadden deze immigranten het over het algemeen niet slecht.
Maar in het overwegend Christelijke Nederland was voor de spirituele leiders van de twee Joodse gemeenschappen heel wat werk te doen. Alsof het begeleiden van de omgang met de ge- en verboden waaraan de Joden hadden te gehoorzamen, nog niet genoeg was, lieten ook de bestuurders graag hun macht gelden, en was er weinig eensgezindheid tussen de beide 'bloedgroepen'. Het was de kunst van de rabbijnen om ervoor te zorgen dat de gelovigen niet tussen die krachtvelden vermorzeld werden.

Het is docent Bart Wallet wel toevertrouwd om in de vier lessen van de cursus Vier eeuwen Nederlandse rabbijnen deze opzienbarende religiegeschiedenis tot leven te wekken. Aan het eind van de laatste cursusavond hebt u vanuit een verrassend nieuw perspectief een beeld van 400 jaar Joods leven in Nederland.

[cursus]7515[/cursus]

Ivriet leren in 5 dagen? Het kan echt!

De laatste keer dat Crescas de inmiddels befaamde Crash Course Ivriet aanbood was in 2012. Sommige van de cursisten van toen hebben in deze intensieve cursus hun kennis van het modern Hebreeuws kunnen opfrissen, anderen hebben een stevig fundament gelegd waarop ze konden verder bouwen.

Dit voorjaar organiseert Crescas opnieuw deze vijf dagen durende stoomcursus. De combinatie van circa 20 lesuren en kennisopbouw op drie niveaus heeft in het verleden dus al bewezen goede resultaten op te leveren.

Dit seizoen hebben we aan het cursusprogramma Warming up voor de Crash Course toegevoegd, een soort testles van twee uren waarmee u zelf kunt ervaren hoe het is om in zeer korte tijd uw kennis op te poetsen. Ook deze cursus, die wordt gegeven door de docenten die ook voor de stoomcursus tekenen, bieden we aan op drie kennisniveaus. En als u echt geen idee hebt in welk niveau u het beste op uw plaats bent, doe dan de online Ivriettoets: in een kwartier hebt u hem gemaakt en korte tijd later ontvangt u het antwoord en weet u zeker dat u het maximale rendement zult halen uit de Crash Course!

Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor zowel de Crash Course als Warming up voor de Crash Course, maar wacht niet te lang met inschrijven: vol = vol!

Meer informatie en inschrijven: ga naar onze website!

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: De kaneelwinkels en Sanatorium Clepsydra, de jeugdherinneringen van de Poolse schrijver Bruno Schulz (1892-1942), In zee gaat niets verloren, de speurtocht van L.H. Wiener (1945) naar zijn familiegeschiedenis, en van Valentine Goby De kinderbarak, een roman over hoop en medemenselijkheid in een ontmenselijkte wereld.

Engelstalig: Dear Darwish, het indrukwekkende poëziedebuut van de Amerikaans/Israëlische ex-soldate en dichteres Morani Kornberg-Weiss, waarin zij zich een bundel lang richt tot de grote Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. Lees een recensie in de Colorado Review en enkele vertalingen in het online non-budget literair tijdschrift Samplekanon.

En verder:

 • Heide Warncke, uitvoerend bibliothecaris bij Ets Haim / Livraria Montezinos in Amsterdam, geeft zondag 22 maart 2015 in het JCC aan de Van der Boechorststraat 26 een lezing voor het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.
 • Een recensie van De kaneelwinkels en Sanatorium Clepsydra is verschenen op het literaire weblog Tzum.
 • Begin mei verhuist de Amsterdamse boekhandel Scheltema van het Koningsplein naar het Rokin. 'De heropening zal groots gevierd worden', zo kondigt Scheltema aan.

In de Digibieb: Jacob Hiegentlich (1907-1940)

Let op de jaartallen: de schrijver die deze week in de Crescas Digibieb belicht wordt, werd slechts 33 jaar oud. De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, de website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis schrijft over hem: Jacob Hiegentlich behoort tot de Nederlandse schrijvers die in de eerste oorlogsweek afstand hebben gedaan van het leven. Op de avond van de 14de mei, toen de barbaarse verwoesting van Rotterdam het lot van ons land bezegelde, nam hij vergif in. Enkele dagen bracht hij nog in bewusteloze toestand door, tot hij op zaterdag 18 mei 1940 in het Wilhelminagasthuis te Amsterdam overleed.

Jacob Hiegentlich werd geboren in Roermond, in zijn eigen woorden 'een verwarrend mêlé van Rooms en Joods gebeuren'. Hij kon er niet aarden en ging Nederlands studeren in Amsterdam. In zijn geboortestad had hij, nog voor zijn vertrek uit Limburg, al van zich doen spreken - in 1925 verscheen daar de onder het pseudoniem David Jozua de Castro geschreven roman Het zotte vleesch. Roman van ‘t Limburgse volk. Naar verluidt heeft vader Sallie Hiegentlich de hele oplage van het boek opgekocht en vernietigd, om moeilijkheden met de Roermondse vooraanstaande burgers, die zoonlief genadeloos op de korrel had genomen, te vermijden.

Hiegentlich werkte een aantal jaren als leraar Nederlands aan een middelbare school in Naarden, tot hij in 1935 besloot zich niet langer te conformeren aan regels en reglementen en full-time schrijver te worden.
In de vijf jaren van zijn schrijverschap publiceerde hij gedichten in het literair tijdschrift De Gids en verschenen de romans Onbewoonbare wereld en Schipbreuk te Luik. In 1946 werd dit bescheiden rijtje aangevuld met de postuum verschenen roman Met de stroom mee.
Als overtuigd zionist, antifascist en gay stak Jacob Hiegentlich zijn opvattingen niet onder stoelen of banken. Na de Duitse inval in Nederland zag hij geen toekomst meer voor zichzelf en maakte een einde aan zijn leven. Op het herdenkingsmonument op de binnenplaats van de voormalige synagoge in Roermond staat zijn naam tussen die van de 132 andere Roermondse Joodse slachtoffers van de vervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Na een intensieve speuractie kwam in 2005 een exemplaar van de eerste uitgave van Het zotte vleesch boven water. In 2007 werd het boek in Roermond, ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Jacob Hiegentlich, herdrukt.
Deze editie, die is uitgebreid met enkele novellen en veel gedichten, waaronder die uit Hiegentlichs debuut Die rote Nacht, Spätjahr en een biografische schets, is in de Joodse Bibliotheek online te lezen of te downloaden.

Ook in de Digibieb: Het vochtige park (1935), Met de stroom mee en een inleiding op een bloemlezing uit het werk van Jacob Hiegentlich, in 1949 onder de titel Jacob Hiegentlich 1907-1940. Een joods artist tussen twee oorlogen geschreven door dr. Catharina Ypes.

De bewogen geschiedenis van Ullstein Verlag

In het kader van 70 jaar einde Tweede Wereldoorlog vindt op donderdag 26 maart in het Goethe-Institut in Amsterdam de presentatie plaats van het boek Das Haus Ullstein over de vroege geschiedenis van Ullstein Verlag, Europas grootste uitgeverij vanaf de oprichting in 1877 tot aan de onteigening door de nationaal-socialisten in 1937.

Het boek is geschreven door Hermann Ullstein, jongste zoon van Leopold Ullstein, de stichter van de uitgeverij. Hij stelde zijn herinneringen op schrift na zijn emigratie in 1939 naar New York, waar ze begin 1943 verschenen onder de titel The Rise and Fall of the House of Ullstein. De achterneef van de auteur, Geoffrey Layton, heeft het boek van zijn oudoom terugvertaald naar het Duits - het oorspronkelijke Duitstalige manuscript is zoekgeraakt.
Layton zal bij de presentatie van het boek aanwezig zijn en in een vraaggesprek vertellen over het werk aan de vertaling.

Meer informatie over plaats, tijd en toegang op goethe.de. Daar vindt u ook een leesfragment uit Das Haus Ulstein.

Ronald Brooks Kitaj in het JHM

‘Eerherstel voor ontheemde grootheid’ kopte de pers naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling Obsessions in de Hamburger Kunsthalle over het leven en werk van Ron Brooks Kitaj (1932-2007). Want ondanks het feit dat de Amerikaanse kunstschilder en graficus tot de grote kunstenaars van de twintigste eeuw wordt gerekend, is hij bij het grote publiek minder bekend .
R.B. Kitaj: Unpacking My Library, vanaf 19 maart 2015 in het Prentenkabinet van het JHM, is de eerste tentoonstelling van zijn werk in Nederland sinds 1970.

Kitaj werkte ruim dertig jaar in Londen. Hij behoorde met onder andere zijn vrienden David Hockney en Lucian Freud tot de voorvechters van de figuratieve schilderkunst in de laatste decennia van de twintigste eeuw. In Kitajs omvangrijke oeuvre spelen zijn Joodse identiteit en interesse in literatuur, filosofie, film, politiek en kunstgeschiedenis een centrale rol. Aan de hand van nooit eerder in Nederland getoonde schilderijen en een vijftigtal zeefdrukken uit internationale collecties, voert de expositie de bezoekers mee door de bijzondere, bibliofiele belevingswereld van Ron Brooks Kitaj.

Lees meer over Kitaj en zijn werk in het JHM Magazine.

I believe I'm gay, een tentoonstelling

Fotografen Hadas Itzkovitch (1977, Israël) en Anya van Lit (1968) begonnen in 2013 met een fotoproject waarin ze de vraag centraal stelden of het mogelijk is om in Nederland als homoseksueel openlijk religieus te zijn.
Bijna twee jaar later is het resultaat van hun zoektocht naar een antwoord te zien in de tentoonstelling I believe I'm Gay in het Bijbels Museum in Amsterdam.

De expositie bestaat uit 37 foto's, geënsceneerde beelden waarin attributen en houdingen refereren aan het specifieke geloof van de geportretteerde Nederlandse Joden, Moslims, Christenen, Hindoes en Boeddhisten, van vrijzinnig tot orthodox, van jong tot oud. Onder de geportretteerden bevinden zich ook enkele voorgangers, zoals een rabbijn, een dominee en een predikant.

 • I believe I'm Gay, tot en met 14 juni te zien in het Bijbels Museum, Herengracht 366-368, Amsterdam.

Solotentoonstelling van Jehoshua Rozenman

Werk van de Israëlische beeldend kunstenaar Jehoshua Rozenman (1955, Tel Aviv), is met enige regelmaat in Nederland te zien. In 2011 exposeerde hij met Roestig glas bij Beelden aan Zee in Scheveningen, en hij nam deel aan de kunstmanifestatie ArtZuid2013 met zijn object Kristalheldere nacht.

Jehoshua Rozenman woont en werkt sinds 1979 in Amsterdam, maar breidde zijn terrein uit naar New York en werkt tegenwoordig ook in Berlijn. Daar kwamen de beelden voor de tentoonstelling Berlin, Berlin tot stand. Nieuw werk volgens Rozenmans vaste principes: de stad, en met name het verval in voorwerpen en bouwwerken, als inspiratiebron. De kwetsbaarheid die Rozenman daarin treft, vangt hij in abstracte beelden van gebakken glas, materiaal als metafoor voor het leven: zowel sterk als breekbaar. De vraag of een stuk de tijd trotseert of stuk valt op de grond, vind ik interessant. Glas is voor mij niet de boodschap maar de brug om die boodschap over te brengen.

 • 'Berlin, Berlin', nieuwe beelden van Jehoshua Rozenman, te zien tot en met 26 april bij Nieuw Dakota, Ms. Van Riemsdijkweg 41b, Amsterdam.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In Basel overleed op 89-jarige leeftijd Bernhard 'Buddy' Elias, het laatste nog levende familielid van Anne Frank. Lees meer in de Jüdische Allgemeine.
 • ABC News heeft nieuws over The Sound of Music, waarvoor Oscar Hammerstein II zoveel onvergetelijke liedjes schreef.
 • Zonder de Nederlandse zioniste Lia van Leer zou film in Israël niet zijn wat hij nu is, schrijft JPost in het In Memoriam bij haar overlijden op 13 maart.
 • Vijftig jaar diplomatieke relaties tussen Israël en Duitsland wordt gevierd met een tentoonstelling in Berlijn van een groot aantal kunstobjecten uit het Tel Aviv Museum of Art. Meer op Berliner Festspiele.
 • My Jewish Learning eert de wijsheid van vrouwen, met Pesach in het verschiet.
 • En wat denkt u, zal Nadav Guedj een kans maken bij het Eurovision Songfestival 2015? Het liedje Golden Boy is te beluisteren op YouTube.
 • Er valt weer veel te genieten op The Jew & The Carrot, de food-sectie van de Forward. Lees onder meer over de doughka en over de Mexicaans-Joodse chef Julian Medina die voor zijn drie restaurants in New York de seiderschotel als inspiratiebron gebruikt.
 • De Joodse gemeenschap op Jamaica slinkt nog steeds, schrijft NationNews, maar Joods toerisme zou daar verandering in kunnen brengen.
 • Jewniverse schrijft over de adembenemend mooie Asufa Haggada.

De Golem, voor een goed doel

Utrecht is de laatste grote stad zonder een monument om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Dankzij de stichting Joods Monument Utrecht komt er, zeventig jaar na de oorlog, toch een gedenkteken voor de 1.224 Joodse slachtoffers uit de stad.
Het monument komt bij de ingang van het Spoorwegmuseum, het toenmalige station Maliebaan, van waaruit treinen van de Nederlandse Spoorwegen met Utrechtse Joden vertrokken naar kampen in Oost-Europa. Een bronzen sjofar, naar ontwerp van de Utrechtse kunstenaar Amiran Djanashvili, en een stalen muur van zeven meter lang en drie meter hoog, waarop de namen van 1.224 slachtoffers staan gegraveerd, vormen samen het monument.

De realisering van het monument is een kostbare zaak, waarvoor sinds de lancering van de campagne voor het gedenkteken in juni 2014, op allerlei manieren geld wordt ingezameld. Meer daarover op joodsmonumentutrecht.nl.

Zaterdagavond 28 maart 2015 vindt in dat kader in Joods Cultureel Centrum Merkaz aan de Magdalenastraat in Utrecht een benefietconcert plaats, waaraan het Trio Wilde Eend/Vilde Katshke graag een bijdrage wilde leveren. Verhalenverteller Gottfrid van Eck, violiste Tessa Zoutendijk en accordeonist Michiel Ockeloen spelen de try-out van hun nieuwe voorstelling De Golem, het tijdloze verhaal over de reus van klei die door rabbi Leib tot leven wordt gewekt om de Joden in het getto van Praag te beschermen tegen hun vijand. De voorstelling is een spannende combinatie van zwijgende film, live muziek en verteltheater.

Kijk voor meer informatie op www.merkaz.nl.

Chazzan Avery Tracht in Nederland

Bariton Avery Tracht, de chazzan van de Sefardische gemeente Mikvé Israel-Emanuel (de Snoa) op Curaçao, is voor een korte tournee in Nederland.
Chazzan Tracht is te horen op woensdag 25 maart in de Synagoge Maastricht en donderdag 26 maart in de Portugese Synagoge in Amsterdam. Hij brengt een programma met synagogale muziek die behoort tot het muzikale Joodse erfgoed in de Cariben. Ook zal hij een aantal composities vertolken van niet-Joodse componisten die een speciale band hebben gehad met de Joodse gemeenschap op Curaçao.
Het concert in de Snoge vindt plaats in het kader van de maandelijkse Kaarslichtconcerten.
Avery Tracht wordt begeleid door pianist Marcel Worms.

TLV1

In 2013 verscheen een nieuw radiostation in de ether: TLV1, te lezen als Tel Aviv 1. Het station zendt uit in het Engels. De studio's bevinden zich aan Kikar HaMedina in Tel Aviv, the heart of Israel and cultural barometer of the Middle East. De 'mission statement van TLV1 is te vinden op About.

De website van TLV1 zit bovenop de actualiteit - en die wordt nu vanzelfsprekend gedomineerd door de verkiezingen van dinsdag 17 maart.
Op de startpagina wordt het nieuws verdeeld over zes kolommen: Politics & Society, Arts & Culture, Business & Technology, Lifestyle, Food en Sports. Hier kunt u eerder opgenomen gesprekken beluisteren.

TLV1 biedt uiteraard ook Listen Live, vergelijkbaar met NPO Radio 1, maar dan met meer muziek. Voor wie wil weten wat wanneer wordt uitgezonden is er het Uitzendschema. Op sjabbat zendt het station de Weekend Edition uit.

Music Shows bevat links naar opnames van muziekprogramma's, zoals dat van Kol Cambridge met een verkiezingsspecial.

TLV1 heeft een pagina op Facebook en een account op Twitter.

The Immigrant's Journey Through Ellis Island

Tussen januari 1892 en november 1954 kwamen in totaal zo'n 12 miljoen immigranten door de poorten van het verwerkingscentrum op Ellis Island, het eiland in de haven van New York met zicht op het Vrijheidsbeeld, dat dienst deed als grenspost voor per boot arriverende nieuwe immigranten die zich in de Verenigde Staten wilden vestigen.

De immigranten moesten onder meer een medische keuring en een antecedentenonderzoek ondergaan, alvorens zij tot de Verenigde Staten werden toegelaten. Ongeveer 2% van de mensen die hier aankwamen, werd de toegang geweigerd.

De veelvuldig bekroonde documentaire Island of Hope - Island of Tears toont in krap 30 minuten archiefbeelden en vertelt, vaak in eigen woorden van de immigranten, het verhaal van al die miljoenen mensen die droomden van een nieuwe toekomst.

Op AllDAY.com is ook een serie van 30 foto's te zien die op een andere manier laten zien wat de nieuw-aangekomenen ondergingen voor ze werden toegelaten.

Televisie en radio 20 - 27 maart

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.
Deze week in De kunst van het luisteren: De consequenties van de verkiezingsuitslag in Israël. Niet alleen voor de Israëli’s zelf, maar ook voor de Joden in Nederland. Daarover spreken journalist Hans Knoop en voorzitter van de liberaal-zionistische vereniging ARZA Nederland, Rosa van der Wieken. Verder komt schrijver L.H. Wiener vertellen over zijn nieuwe roman In zee gaat niets verloren (deze week ook in het Crescas Boekennieuws) en een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur van Joods Nederland. Presentatie: Daphne Meijer en Paul Damen.


vrijdag 20 maart

 • BBC 2, 15.00: The world at war. Afl. 23: Pacific.
 • NPO Radio 6 (AVROTROS), 21.00: Rubens Guestlist. Zanger-pianist Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.

zaterdag 21 maart

 • NPR Radio 1 (KRO), 11.00: De taalstaat. Programma waarin de Nederlandse taal het middelpunt vormt en wekelijks een radio-cartoon van Ruben L. Oppenheimer te horen is. Presentatie: Frits Spits.
 • NDR Kultur Radio, 20.00: Prisma Musik. Afl.: Der Jahrhundert-Pianist - Swjatoslaw Richter zum 100. Geburtstag. Portret van deze grandioze muzikale persoonlijkheid.
 • NDR Kultur Radio, 22.00: Variationen zum Thema. Afl.: Swjatoslaw Richter spielt Schubert.
 • NPO Doc (VPRO), 22.36: The Times of Harvey Milk. Documentaire uit 1984 over de eerste openlijk homoseksuele én Joodse politicus in Amerika. Herh.: 24/3, 21.27.

zondag 22 maart

 • NPO Radio 1 (VPRO), 11.25: OVT - De oorlogskoningin. Zesdelige hoorspelserie van Tomas Ross. Het radiodrama speelt zich af in 1962, het jaar waarin prinses Wilhelmina overleed, met flashbacks naar de oorlogsjaren.
 • NPO 2 (JO), 13.00: Zinvol leven, documentaire over de wereldwijde Chabad-beweging en de wijsheid van de Lubavitcher rebbe Menachem Mendel Schneerson, de zevende en laatste leider van Chabad.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • NPO Doc (VPRO), 21.40: Gezichten van vrijheid. Uniek landelijk project met video-opnamen van gesprekken tussen pubers van nu en pubers van toen: ouderen die rond 1940-1945 in de pubertijd zaten. Afl. 1: Verstopt in Zeist.
 • NPO Doc (VPRO), 21.50: Gezichten van vrijheid. Uniek landelijk project met video-opnamen van gesprekken tussen pubers van nu en pubers van toen: ouderen die rond 1940-1945 in de pubertijd zaten. Afl.2: Bommen op Arnhem.
 • NPO 2 KRO), 23.05: Kruispunt. Afl.: het Joodse onbehagen. Programma waarin de meningen over het Joodse onbehagen in de Joodse gemeenschap in Nederland gepeild worden. Drie generaties Evers, CIDI-directeur Esther Voet, ondernemer David Beesemer en de Marokkaans-Joodse Sami Kaspi komen aan het woord.

maandag 23 maart

 • BBC 2, 14.00: The world at war, afl. 24: The Bomb.
 • ARD, 22.45: Frühjahr 45. Historische documentaire uit 2013 waarin ooggetuigen in het voorjaar van 1945 vertellen hoe het leven in Duitsland er na vijfeneenhalf jaar oorlog uitzag.

dinsdag 24 maart

 • BBC 2, 14.00: The world at war, afl. 25: Reckoning.
 • BBC 2, 0.35: A Serious Man. Tragikomedie uit 2009 van Ethan en Joel Coen over de Joodse natuurkundeprofessor Larry Gopnik die woont in de benauwende Joodse enclave in Minnesota en niet begrepen wordt door zijn studenten, familieleden en medebewoners.

woensdag 25 maart

 • BBC 2, 14.00: The world at war, afl. 26: Remember.
 • NPO Doc (VPRO), 20.15: Gezichten van vrijheid. Uniek landelijk project met video-opnamen van gesprekken tussen pubers van nu en pubers van toen: ouderen die rond 1940-1945 in de pubertijd zaten. Afl. 3: Illegaal op Texel.

donderdag 26 maart

 • WDR 3 Radio, 22.00: Jazz. Afl. Der Düsseldorfer Pianist Omer Klein. Geboren in Israël, opgeleid in Amerika, een musicus om rekening mee te houden, en die Joodse melodieën in een jazzy jas hijst.
 • Arte, 1.55: When Pigs Have Wings (Le Cochon de Gaza). Luchtige komedie uit 2011 over diverse Israëli's en Palestijnen en de vraag wat te doen met een uit de Middellandse Zee gevist varken. Bekroond met de César voor beste debuut.

vrijdag 27 maart

 • NPO 2 (JO), 14.20: Zinvol leven. Documentaire over de wereldwijde Chabad-beweging en de wijsheid van de Lubavitcher rebbe Menachem Mendel Schneerson, de zevende en laatste leider van Chabad.