vrijdag 6 februari 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Met Crescas op culinaire wereldreis

Zondag 15 februari gaat onze reis langs enkele minder bekende Joodse keukens van start. Gezagvoerder is chef Danny Hovestadt, die Italië koos als eerste etappe.

Daar duikt hij, samen met u, in de cucina ebraica, de Italiaans-Joodse keuken. De Mediterraan-Italiaanse keuken, waarin zoveel met groenten en vis wordt gewerkt, en maiale (varkensvlees) bepaald niet toonaangevend is, leent zich uitstekend voor kosjere recepten.
Toch weten wij in noordelijker contreien daar maar weinig van, terwijl de Joodse aanwezigheid in het land al ruim 2.000 jaar teruggaat. Alleen al door de ligging konden Joden zich vanuit vele zuidelijke windstreken gemakkelijk in 'de laars' vestigen. Ze vonden er alles wat ze nodig hadden om volgens hun eigen tradities te koken, en konden tegelijkertijd moeiteloos een mix maken met lokale gerechten. Die culinaire kruisbestuiving is kenmerkend voor de cucina ebraica, een keuken waarin de grenzen in de loop der tijd sterk zijn vervaagd.

Op het menu van de eerste les Exotisch koken: carciofi alla giudia (een gerecht met artisjokbodems), risotto di zucca (risotto met pompoen), branzino all'arancio (zeebaars met sinaasappel) en als zoete afsluiter: composta di ficchi freschi, oftewel compôte van verse vijgen.
En dit is nog maar de eerste etappe van deze culinaire ontdekkingsreis. Binnenkort maken we bekend waar de lessen op de zondagen 1 en 8 maart naar toe gaan. Visum niet nodig: u kunt zo instappen!

Als u van dit heerlijke menu het water al in de mond loopt: u kunt het zelf leren koken én opeten!
De cursus start zondag 15 februari, er zijn nog een paar plaatsen aan de fornuizen vrij!

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

De mannetjesputter, de satyricus en de wereldvrede

Wereldleiders bijten zich er al tientallen jaren de tanden op stuk, maar twee acteurs van Theater Rast slagen er in een handomdraai in een einde te maken aan de problemen in het Midden-Oosten.
Hoe de Nederlands-Syrische mannetjesputter George Elias Tobal en de Joods-Israëlisch-Hollandse satiricus Eran Ben-Michaël dat doen, kunt u zelf zien in de hilarische theatervoorstelling 'George & Eran lossen wereldvrede op, deel 1', en wel in Rotterdam op woensdag 11 februari.
Wat deze voorstelling bijzonder maakt is de persoonlijke invalshoek die het tweetal inbrengt in de vorm van hun eigen familiegeschiedenis en hun persoonlijke standpunten. Ze schuwen daarbij vinnige zelfspot noch vlammende bevlogenheid.

Wie via Crescas de voorstelling bezoekt, krijgt een exclusief kijkje achter de schermen, en hoort de acteurs vertellen hoe de voorstelling tot stand kwam.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus schrijf snel in!

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Stoomcursus: Ivriet in 5 dagen!

In het voorjaar van 2015 biedt Crescas weer een Crash Course Ivriet, de vijf dagen durende snelcursus waarin u uw kennis van het modern Hebreeuws kunt opfrissen of een stevig fundament kunt geven.
De stoomcursus is één van onze meest populaire cursussen, mede omdat de verhouding tijd/kennisopbouw bijzonder gunstig is: de circa 20 intensieve lesuren hebben de afgelopen jaren hun rendement voor velen ruimschoots bewezen.

Net als in 2012, de laatste keer dat we deze speciale cursus aanboden, worden de lessen gegeven op drie kennisniveaus: beginners, lichtgevorderden en gevorderden
In welk niveau u het beste op uw plaats bent, kunt u in een kwartiertje testen met onze online Ivriettoets.

Nieuw in dit cursusjaar is Warming up voor de Crash Course: een voorbereidende lesavond die wordt gegeven door dezelfde docenten die de lessen van de Crash Course verzorgen. In twee uurtjes kunt u zich voorbereiden op de Crash Course, en u weet dan ook meteen of deze intensieve manier van leren iets voor u is.

Meer informatie vindt u op onze website. Daar kunt u zich ook inschrijven.

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Na middernacht, de heruitgave van Irmgard Keuns roman uit 1937 waarin de schrijfster een haarscherp beeld schetst van het repressieve klimaat van de fascistische jaren dertig in Duitsland. Een schitterend vergeten leven is de door Toni Boumans geschreven, een hele eeuw omvattende levensgeschiedenis van Frieda Belinfante (1904-1995), de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. In Kapelmeester in Auschwitz beschrijft de Pools-Joodse musicus Szymon Laks (1901-1983) hoe hij aan de muziek zijn leven te danken heeft.

Engelstalig: In the boxcar, een fragment uit de roman Letters to Abrasha (Briev Zu Abrashen) van de Canadese schrijfster Chava Rosenfarb (1923-2011). Rosenfarb overleefde niet alleen het getto in haar geboortestad Lodz, maar ook Auschwitz en Bergen-Belsen. Ze schreef in het Jiddisj, en voornamelijk over de Sjoa.

En verder:

 • De Albanese schrijver Ismael Kadare is bekroond met de Jerusalem Prize 2015.
 • De Boekenweek 2015 vindt plaats van 7 tot en met 15 maart. Het is de 80e keer dat dit leesfeest wordt georganiseerd. Dit jaar is het thema 'Waanzin/Te gek voor woorden'. De traditionele gratis reisdag van NS vindt 15 maart plaats, de laatste zondag van de Boekenweek 2015.
 • Op Literatuurplein een recensie van De verloren brief aan Thomas Mann van Maxim Biller.
 • Op VPRO Boeken een uitgebreid artikel over celliste en eerste vrouwelijke dirigent van Nederland, Frieda Belinfante, over wie eind januari een biografie verscheen.

In de Digibieb: Joseph Loopuit

Joseph Loopuit (1864-1923) was de jongste van de zes kinderen van Wolf Jacob Loopuit en Mietje Stranders. Na het overlijden van Wolf Jacob stond moeder Mietje er alleen voor, maar ze slaagde er met hard werken in haar zoons (over de meisjes geen woord) een behoorlijke school- en vakopleiding te geven. Joseph was van hen de echte bolleboos; hij kon doorleren tot zijn twaalfde, toen hij in de leer kwam als diamantsnijder. Bij zijn collega's vond hij gelijkgestemde - lees: Marxistisch-socialistische - zielen. Loopuit was een van de oprichters van de Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond (ANDB), en bleef tot het einde van zijn leven actief in allerlei bestuursorganen.
Loopuit was een geletterd man die niet alleen altijd heel veel las maar ook schreef. Duidelijk blijkt daaruit dat hij later in zijn leven zijn uiterst linkse opvattingen begon los te laten. Dat werd hem door zijn voormalige rode broeders niet in dank afgenomen, maar Loopuit onderbouwde en verdedigde zijn gematigder standpunten met evenveel verve als voorheen zijn steun aan het Marxistisch socialisme.

In de Joodse Bibliotheek van Crescas vindt u op dit moment drie geschriften van Loopuit. Geen ontspanningsliteratuur, maar wel fascinerende boeken, omdat ze in de woorden van één betrokken man een fraai tijdsbeeld geven van de politieke ontwikkelingen in de eerste twintig jaren van de vorige eeuw.
U kunt de werken van Joseph Loopuit online lezen of gratis downloaden.

Op de website van het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging (BWSA) in Nederland wordt Joseph Loopuit gedetailleerd in zijn tijd geplaatst.

Beeldende kunst uit Israël

De komende weken is in Nederland zeer uiteenlopend werk van Israëlische beeldend kunstenaars te zien.

Ruti Sela (1974, Jeruzalem) is videokunstenaar. Haar werk is te zien geweest in diverse grote musea en ze is meermaals bekroond.
In de tentoonstelling Ruti Sela in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), van 8 februari t/m 29 maart 2015, laat Sela zien hoe ze op volstrekt eigen wijze gebruik maakt van de videocamera als middel om haar onderwerpen vast te leggen en van diepere lagen te voorzien.
De tentoonstelling wordt geopend met een toespraak door Joshua Simon, directeur van Museums of Bat Yam in Tel Aviv, waar Sela in 2009 het Exterritory Project, een alternatief platform voor artistieke uitwisseling, initieerde.
Meer informatie op smba.nl.

Efrat Zehavi (1974, Haifa) deelt met Ruti Sela haar geboortejaar, maar daar houdt iedere gelijkenis tussen deze twee kunstenaars op.
Zehavi maakt sculpturen in de vorm van poppen en gezichten die nog het meest doen denken aan personages uit een verhaal. Stil Theater noemde ze deze verstilde verhalen, en voorzag de menselijke figuren van decors, collages, foto’s, korte video’s en geluid. In Praag leerde Zehavi met haar expressieve poppen animaties maken. Eén ervan, een hallucinerende visuele trip waarin logica, esthetiek en ritme voortdurend om elkaar heen draaien en met elkaar in botsing komen, is tot en met 19 april te zien in de expositie 'Shift & Drift' in Rotterdam.
Voor meer informatie: tentrotterdam.nl.

Irina Birger (1972, Moskou) is een van de deelnemers aan de groepstentoonstelling Schitterend isolement in Kunstvereniging Diepenheim in de Twentse plaats Diepenheim. In het Drawing Centre exposeren daar tot en met 1 maart 11 beeldend kunstenaars hun non-figuratief werk. Birger kreeg haar opleiding aan de Bezalel Academie in Jeruzalem en aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Birger neemt deel met de uit 24 tekeningen bestaande Ebola Series. Irina: "De beelden van het Ebola-virus zijn nieuwe iconen: veel mensen hebben er afbeeldingen van gezien en associëren de bekende beelden met de gruwelijke gevolgen ervan. Maar het virus is, naast angstaanjagend, ook fascinerend en schitterend van vorm." Irina Birger is een van de gesprekspartners tijdens het afsluitend kunstenaarsgesprek, de finissage van de tentoonstelling op 1 maart 2015.
Voor meer informatie: kunstvereniging.nl.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Op Vinepair het wonderlijke verhaal over een kosjere wijn uit Italië in een blauwe glazen fles die een hit is in de Amerikaanse zwarte hiphop scene.
 • Times of Israel bericht over een opmerkelijke uitspraak van een Duitse rechter.
 • Bored Panda plaatst foto's die filmregisseur Stanley Kubrick als 17-jarige in 1946 maakte in de subway van New York.
 • 1.200 Joden zochten hun heil op de Filipijnen tussen 1937 en 1941, meldt CNN, maar veilig was het ook daar allerminst.
 • Nancy Spielberg, actrice én 10 jaar jongere zus van Steven, maakte een documentaire over de Israëlische luchtmacht. In de Forward vertelt ze waarom.
 • De beroemde broer maakte voor de herdenking van 70 jaar Auschwitzbevrijding een korte, indringende documentaire die tijdens de plechtigheden in Auschwitz op 29 januari voor het eerst vertoond werd. Te zien op de Facebookpagina van het World Jewish Congress. Tijdens die bijeenkomst hield de president van het WJC een toespraak, te horen op de website van WJC.
 • Voormalig AP-journalist Matti Friedman hield een toespraak voor het Britain Israel Communications & Research Centre. De tekst werd gepubliceerd in BICOM's periodiek Fathom (met dank aan rabbijn David Lilienthal die er aandacht aan schonk op Facebook).
 • In moshav Ben Ezra nemen 60 honden en circa 1.000 kinderen en volwassenen deel aan het project Dogs for People. MFA doet verslag.

Valentijnsconcert in 'De Uil'

Zaterdag 14 februari kunt u met uw geliefde genieten van een heus Valentijnsconcert. In de Uilenburger Synagoge zingt de Israëlische, in Parijs wonende mezzosopraan Reut Ventorero een romantisch programma met muziek van Mozart, Poulenc en Rossini, en ook Sefardische liederen van de Turkse componist Alberto Hemsi (1898-1975). Op deze muzikale reis wordt Ventorero begeleid door de Franse pianiste Emmanuelle Sanglar.

Het concert maakt deel uit van de concertserie KUNSTENISRAËL Presenteert, waarin Israëlische musici die al geboekt zijn in of in de buurt van Nederland, de gelegenheid krijgen zich te laten horen en daarmee het Nederlands publiek laten kennismaken met de enorme culturele diversiteit van Israël.

Voor kaartverkoop zie kunstenisrael.nl/tickets. Kijk ook eens naar de agenda van KUNSTENISRAËL Presenteert. Wellicht is een seizoenskaart interessant voor u?

Twee lezingen in Antwerpen

In België zijn wetenschappelijke en culturele activiteiten gaande waar wij in Nederland weinig weet van hebben. Het Joods Museum in Brussel komt af en toe voorbij, maar wat er in Antwerpen gebeurt, ontsnapt aan de aandacht.

Daarom besteden we deze week aandacht aan de UCSIA/IJS-Leerstoel voor Joods-Christelijke Relaties, waarvan prof. Warren Zeev Harvey, emeritus-hoogleraar aan de Hebrew University of Jerusalem, dit studiejaar de leiding heeft.

In februari staan twee avondlezingen op het programma, beide ook voor een breder publiek toegankelijk.

 • Donderdag 12 februari 2015, 20.00 uur: Maimonides and Aquinas on reading the bible
 • Donderdag 19 februari 2015, 20.00 uur: The powerful failure of negative theology. In deze lezing gaat professor Warren Zeev Harvey in discussie met professor P.J.J. van Geest, hoogleraar bijbelwetenschap en kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Tilburg.

Beide publiekslezingen worden gegeven in het Engels en vinden plaats in het Hof van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen. De toegang is gratis.

Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen en het Instituut voor Joodse Studies richten jaarlijks de UCSIA/IJS-Leerstoel voor Joods-Christelijke Relaties in. Het doel van deze leerstoel is de studie van het jodendom en de hebraïstiek vanuit het perspectief van de Joods-Christelijke dialoog in het hedendaagse Europa te bevorderen.

Voor aanvullende informatie zie de webpagina van UCSIA/IJS op uantwerpen.be.

Jerusalem, a city disunited

Onder de titel Jerusalem, a city disunited vindt donderdag 12 februari en vrijdag 13 februari een symposium plaats.

Stadsuitbreiding, nederzettingen, mensenrechten: het zijn begrippen die, zeker in relatie tot Jeruzalem, tot felle reacties kunnen leiden. De politieke en sociaal-maatschappelijke situatie in de stad wordt door allerlei processen beïnvloed, maar het effect ervan blijft te vaak onder de radar. Het symposium beoogt die meer zichtbaar te maken.

Het symposium wordt geopend door de Israëlische historicus Hillel Cohen. Hij komt op donderdagavond om 20.30 uur aan het woord in debatcentrum De Balie, in de voordracht The Conflict in and over Jerusalem: when Religion and Nationalism Merge.
Vrijdag 13 februari worden vier voordrachten gegeven in Cultureel Studentencentrum CREA, Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam. De middag begint daar om 13.30 uur en zal duren tot 17.00 uur.

Voor meer informatie over de sprekers en hun onderwerpen zie gate48.org/jerusalem-a-city-disunited/.

Website van de Week
Jewish Treasures of the Caribbean

Jewish Treasures of the Caribbean. Documenting The Oldest Jewish Sites Of The Western Hemisphere is een fraaie toevoeging aan het vele moois en wetenswaardigs dat getoond wordt op de tentoonstelling 'Joden in de Cariben' die tot en met 14 juni te zien is in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

De website is opgezet door fotograaf Wyatt Gallery. Vanaf de startpagina navigeert u eenvoudig via Locations naar de tien plaatsen waarvan Gallery het Joodse culturele erfgoed vastlegde. Het is de bedoeling dat de foto's terechtkomen in een boek - u kunt de veelbelovende mock-up al op de website bekijken. Trailer toont Wyatt Gallery die zelf uitlegt wat hem bewoog dit onderwerp te kiezen.
Het belang van het behoud van dit Sefardisch-Joodse erfgoed staat kort beschreven in History.

U kunt Wyatt Gallery volgen op Facebook, Twitter, en niet te vergeten op zijn eigen website apersonnotaplace.com.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
My Father, Szymon Laks

Sinfini Music, een nieuw platform en portal voor klassieke muziek, plaatste op 29 januari 2015, Holocaust Memorial Day, een groot artikel over muziek en Auschwitz, en focuste daarin op de Poolse dirigent en componist Szymon Laks (1901-1983). Laks overleefde het kamp en schreef er een boek over: Kapelmeester van Auschwitz, muziek uit een andere wereld.

Apple Republic Film Productions is gestart met de Masters Revival Series, een serie documentaires over Pools-Joodse componisten die door de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa vergeten dreigen te raken. In 2012 maakte het bedrijf een film met André Laks (1950), de zoon van Szymon: My father, Szymon Laks.
Meer over deze documentaire op applerepublic.net.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 6 - 13 februari 2015

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week in De kunst van het luisteren: journaliste en slaviste Laura Starink. Zij reisde recent door Letland, Oekraïne, Rusland en Polen en zag hoe de geschiedenis nog nadreunt in het voormalige Sovjet-wereldrijk. Zij schreef er het boek De schaduw van de grote broer over. Toni Boumans portretteerde de onconventionele celliste en dirigente Frieda Belinfante in de biografie De eeuw van Frieda Belinfante. Verder een reportage over het bezoek van partijleider van de ChristenUnie, Arie Slob, aan de synagoge van Zwolle, en een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur van Joods Nederland.


vrijdag 6 februari

 • NPO Doc (VPRO), 22.00: VIP Doc. Afl.: The Sweetest Sound. Documentaire uit 2001 van Alan Berliner. In hoeverre maakt je naam je tot wie je bent? En wat zegt een naam over ons?
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl. 22 van De hormoonfabriek. Hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.

zaterdag 7 februari

 • BBC Radio 3, 13.15: Music Matters. Vandaag onder meer aandacht voor Hans Krása's opera Brundibár.
 • NPO Doc (VPRO), 22.00: The Sweetest Sound. Documentaire uit 2001 van Alan Berliner. In hoeverre maakt je naam je tot wie je bent? En wat zegt een naam over ons? Herh.: 9/2, 18.00, 12/2, 23.15.
 • Arte tv, 23.30: Asaf Avidan in Concert. De Israëlische popzanger Asaf Avidan (1980) wordt wel de reïncarnatie van Janis Joplin genoemd. Registratie van zijn Back to Basics concert in 2014 in de Folies Bergère in Parijs.

zondag 8 februari

 • BRT-1, 10.00: Joodse eredienst. Verslag van de herdenkingsplechtigheid rond de 70ste verjaardag van de bevrijding uit de concentratiekampen, die op 26 januari plaatsvond in de Grote Synagoge van Europa aan de Regentschapsstraat te Brussel, in aanwezigheid van tal van prominenten.
 • NPO 2 (JO), 13.00: De koosjere hamvraag. Afl.: Etrog 2. Jigal Krant laat zijn kritische blik los op deze peperdure citrusvrucht.
 • NPO Doc (JO), 13.15: Een rest keert weer. Documentaire over de ervaringen van een groep jonge Joodse Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog illegaal en met grote hindernissen naar Palestina reisden.
 • BRT-1, 14.00: Where the Wild Things Are. Verfilming uit 2009 van Maurice Sendaks beroemde jeugdboek over het jongetje Max die zich erg eenzaam voelt en vlucht in een fantasiewereld waar de wilde wezens leven.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • WDR 3, 18.05: Gutenbergs Welt. Onder meer aandacht voor de nieuwe biografie van Fritz Lang, de Duitse filmregisseur die in 1933 weigerde voor de nazi's te gaan werken en de wijk nam naar Amerika.
 • NPO 2 (NTR), 19.15: Focus. Afl.: SHIT - de film. Gideon Levy maakte een documentaire waarin mensen laten zien wat het betekent om een chronische darmziekte te hebben.
 • NPO Cultura (NTR), 19.30: Jazzportretten. Afl.: Benjamin Herman, zoon van een Engelse rabbijn die voor zijn bar mitswa een saxofoon kreeg, en zich als kind op de muziek stortte om de dood van zijn zusje te verwerken. Herh.: 9/2, 23.15.
 • NPO Doc (VPRO/NTR), 21.55: Andere tijden. Afl.: Duitsers democratie leren. In 1945 riepen de Britten het Duitse stadje Burgsteinfurt uit tot 'Village of Hate'. Alle inwoners werden gedwongen een film te bekijken met gruwelijke beelden uit de concentratiekampen, in het kader van een nationale campagne die de Duitsers moest heropvoeden en hen democratische principes wilde bijbrengen.

maandag 9 februari

 • NPO Radio 5 (RKK-NCRV), 18.00: Aan de Tafel van 5. Uw dagelijkse portie inspiratie met muziek, gesprekken en reportages. Vandaag onder meer aandacht voor 'Joodse penicilline', oftewel kippensoep.

dinsdag 10 februari

 • ZDF, 1.15: Die Perlmutterfarbe. Duitse familiefilm uit 2009, naar de gelijknamige roman uit 1937 van de Joodse schrijfster Anna Maria Jokl, die zelf de nazi's uit handen wist te blijven.

woensdag 11 februari

 • NPO Doc (VPRO), 23.25: Gezichten van vrijheid. Uniek landelijk project met video-opnamen van gesprekken tussen jongeren en de laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Afl. 8: Kazemat nummer 37.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Just Juvenilia. Afl.: Actrice Janet Suzman over haar rol als Alexandra in de film Nicholas and Alexandra uit 1971.

donderdag 12 februari

 • BBC 2, 14.45: Reputations, biografische documentaireserie. Afl.: Albert Speer: the Nazi Who Said Sorry. Was het door Hitlers architect betoonde berouw oprecht?

vrijdag 13 februari

 • Nostalgienet, 21.05: Op hoop van zegen (Herman Heijermans). Deel 1 van Nederlandse miniserie op basis van de speelfilm uit 1986 met onder anderen Kitty Courbois, Danny de Munk, Renée Soutendijk, Huub Stapel, Rijk de Gooyer en Willeke van Ammelrooy.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl. 23 van De hormoonfabriek. Hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
   
jaargang 11, nummer 6
vrijdag 6 februari 2015
 

In deze nieuwsbrief

Met Crescas op culinaire wereldreis
De mannetjesputter, de satyricus en de wereldvrede
Stoomcursus: Ivriet in 5 dagen!
Boekennieuws
In de Digibieb: Joseph Loopuit
Beeldende kunst uit Israël
Nieuws van heinde en verre
Valentijnsconcert in 'De Uil'
Twee lezingen in Antwerpen
Jerusalem, a city disunited
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 6 - 13 februari 2015


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Tijdens een klein Toe Bisjwatfeestje bij ons thuis werd door een van de gasten het aangeboden gedroogd fruit geweigerd – daar werd ze ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Het is weer zo ver. We mogen ons weer verkleden en gek doen, want Poeriem komt eraan. De straten gaan zich weer vullen met ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
De wereld zoals we die na 1967 kennen, is razendsnel aan het veranderen. Er doemt een nieuwe koude oorlog op tussen het ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Een week geleden kreeg ik een email van de Jerusalem Peacemakers, een oproep om een petitie aan president Rivlin te ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
U zult zich wel afvragen: 'waar heeft dat nou mee te maken?' Zijn er geen belangrijker onderwerpen, zoals het achterovergedrukte ...
lees verder


(advertenties)

banner luna3

banner sinaicentrum

banner yanshuf

banner joodsamsterdam

banner meldpunttaal

banner jonet

banner kunstenisrael

banner limmoed2015

banner blankevoort

banner givat

banner jonet_jingles

banner propra

banner venstra

banner sivmo

banner amphora

banner israelactie

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier