vrijdag 16 januari 2015
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

George, Eran en de wereldvrede

Waar wereldleiders zich tevergeefs al tientallen jaren de tanden op stukbijten, een einde maken aan de problemen in het Midden-Oosten, dat doen twee acteurs van Theater Rast in een handomdraai in de hilarische theatervoorstelling 'George & Eran lossen wereldvrede op, deel 1'.

Op zoek naar de kern van het conflict onderzoeken de Nederlands-Syrische mannetjesputter George Elias Tobal en de Joods-Israëlisch-Hollandse satiricus Eran Ben-Michaël hun eigen familiegeschiedenis en hun persoonlijke standpunten, en schuwen daarbij vinnige zelfspot noch vlammende bevlogenheid. Met hun held Hamlet als grote inspiratie zijn ze bereid tot alles, als de wereldvrede maar komt. Maar zal het dit dynamische duo lukken hun ideaal te verwezenlijken?

U kunt het zelf meemaken op woensdag 11 februari, want dan spelen Eran en George hun voorstelling in Rotterdam. Als u zich inschrijft voor deze voorstelling krijgt u, exclusief voor Crescas-deelnemers, een kijkje achter de schermen waarbij de acteurs vertellen hoe George & Eran lossen Wereldvrede op tot stand gekomen is, en wat voornoemde Hamlet ermee te maken heeft.

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

In de Digibieb: Tamarah Benima

Terwijl we, buiten uw blikveld, druk doende zijn de virtuele boekenplanken van de Joodse Bibliotheek van Crescas aan te vullen, gaan we u de komende tijd laten kennismaken met een aantal boeken en auteurs in onze Digibieb die u daar misschien niet zou hebben verwacht.

Onze keus voor deze week: twee boeken van Tamarah Benima (1950). Lezers van het NIW, het oudste opinieblad van Nederland, kennen haar van haar wekelijkse columns, en weten wellicht ook dat ze van 1992 tot 1999 hoofdredacteur van dit blad was. In 2008 ontving Benima haar semicha, de rabbinale bevoegdheid, van het R.A. Levisson Instituut in Amsterdam. Sindsdien werkt zij als rabbijn voor diverse liberaal-Joodse gemeentes in het noordelijk deel van het land.

In 2002 verscheen van haar hand Een Schaap Vangen, een bundel essays en teksten van lezingen. De titel van het boek is ontleend aan een ontmoeting met een Soefische spirituele leraar, die haar opdroeg een schaap te vangen. 'Een schaap is een onmogelijk dom beest, maar desondanks niet gemakkelijk te vangen. Zolang ik bezig was met toenadering, was ik bezig met strategie. Maar er kwam een moment waarbij het ging om pure actie: nú.'
Als u wilt weten hoe het verder gaat: Een schaap vangen, dat lovend werd ontvangen, is niet meer in de boekhandel verkrijgbaar. In de Crescas Digibieb is het beschikbaar: u kunt het online lezen of downloaden.

In 1983 beschreef Benima het Joodse leven in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog in Kippesoep was ondenkbaar zonder saffraan. Voor haar boek interviewde ze mensen die zich het Joodse leven van voor 1940 herinneren. Ze geeft daarin een warm, kleurrijk beeld van het Joodse familieleven en kosjere huishoudens, de Joodse padvinderij en de galanterieënwinkel van Jodejetje in Monnickendam, maar ook van de bittere armoede waarin velen van hen moesten leven. Bij het verschijnen van Kippesoep was ondenkbaar zonder saffraan leefden de 12 geïnterviewden nog. Dankzij hun verhalen is iets van die verdwenen wereld bewaard gebleven.
Het boek zal nog wel hier en daar antiquarisch te vinden zijn, maar in de Crescas Digibieb kunt u Kippesoep was ondenkbaar zonder saffraanzonder kosten downloaden als PDF en lezen op uw computer, e-reader of tablet, of het online lezen.

Wij zijn Tamarah Benima bijzonder erkentelijk voor haar toestemming om deze boeken te digitaliseren en online beschikbaar te maken.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Reis door Armenië is het verslag dat Vasili Grossman (1905-1964) schreef van zijn twee maanden durende rondreis door deze (voormalige) Sovjetrepubliek en dat pas na zijn dood werd gepubliceerd. In Als ik morgen niet op transport ga… geeft Eva Moraal een indringend beeld van het dagelijks leven in Kamp Westerbork zoals bewoners het beleefden en zich herinnerden, en de Britse historicus Martin Gilbert (1936) beschrijft in Kristallnacht het voorspel van de vernietiging die plaatsvond tussen 1938 en 1945.

Engelstalig: Ishmael’s Oranges, de autobiografische roman van Claire Hajaj, kind van een Joodse moeder en een Palestijnse vader. Besproken en gerecenseerd in Times of Israel.

En verder:
- Uitgever Eva Cossee geeft 28 januari bij Boekhandel Bredero in Santpoort een lezing over het leven en werk van Ida Simons.
- Schrijver/uitgever Guus Bauer recenseerde Leven met de ster, van de Tsjechische schrijver Jiri Weil (1919-1959).
- Het literair weblog TZUM kijkt met een kritisch oog naar de nieuwe boeken die dit voorjaar zullen verschijnen. Uw redacteur keek even mee en zag: een nieuw boek van Joseph Roth, heel wat over de Tweede Wereldoorlog, dit jaar 70 jaar geleden beëindigd, een Andreas Burnier-revival, een roman van Nachoem Wijnberg, een biografie van beeldend kunstenaar Lucian Freud, een kinderboek over Diergaarde Blijdorp tijdens het bombardement op Rotterdam en nieuwe romans van Mirjam Guensberg en Charles Lewinsky. Er is weer heel wat te lezen de komende maanden!

IFFR 2015

Woensdag 21 januari gaat de 44e editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam van start. Bijna 500 korte en lange films, veelal zeer recent gedraaid, en variërend van speelfilms tot experimentele art films waarbij de mogelijkheden van het medium film als kunstvorm worden uitgebuit, zijn te zien op maar liefst 17 locaties. Veel van de, soms super-korte, korte films draaien in voorprogramma's, of zijn bijeengebracht in speciale programma-onderdelen.

Crescas plukte voor u uit het zeer veelzijdige programma 16 films waarvan wíj menen dat ú ze interessant zou kunnen vinden. Zoals The Old Jewish Cemetery, over een voormalige Joodse begraafplaats in een van de armste wijken van Riga. Zement zoekt het verzwegen verleden van het idyllische Oostenrijkse stadje Salzkammergut, en de komedie The Farewell Party, waarin een ouder echtpaar in Jeruzalem zich ontfermt over leeftijdgenoten die het niet goed gaat.

U vindt onze keuze op de website.

Voor informatie over kaartverkoop verwijzen we u naar de website van het IFFR 2015. Voor het allerlaatste nieuws kunt u IFFR 2015 ook volgen op Facebook en Twitter.

Kamermuziek in het Goethe-Institut

Donderdag 22 januari kunt u in het Goethe-Institut aan de Herengracht 470 in Amsterdam een lunchconcert bijwonen met kamermuziek van onder meer de Russische componist Anton Arensky (1861-1906). De uitvoerenden zijn violist Saverio Gabrielli (1990, Canada), celliste Talia Erdal (1991, Israël) en pianiste Daria Ionkina (1992, Rusland).

Het concert maakt deel uit van een reeks muzikale optredens die in 2015 voor het derde jaar plaatsvinden in de fraaie zaal van het Goethe-Institut. De programmering komt tot stand in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. De twee culturele instellingen geven hiermee jonge, talentvolle musici de kans op te treden voor publiek en podiumervaring op te doen.

Meer informatie op de website van het Goethe-Institut Nederland.

Family Affair

Vanaf de zomer van 2002 zwierven Reli en Avner Avrahami tien jaar lang door Israël en legden in beeld en tekst de levens vast van gewone mensen. Ze spraken met hen over hun dromen, hun dagelijkse beslommeringen, waar ze vandaan kwamen en hoe hun families in elkaar zaten.
Het resultaat van deze ontmoetingen, een kleurenfoto met begeleidende tekst, verscheen in de weekendbijlage van Ha'aretz, en later in Ma'ariv, en was al snel niet meer weg te denken uit de krant. In 2010 verscheen een bloemlezing in boekvorm, maar de Avrahami's zouden daarna nog twee jaar doorgaan, nu voor de Israëlische krant Ma'ariv.

Vijf weken lang is een selectie uit de portretten van de Avrahami's te zien bij Castrum Peregrini - Intellectual Playground. Er hangen om precies te zijn tachtig foto's, plus één die het duo speciaal voor Amsterdam heeft gemaakt.

De tentoonstelling wordt donderdag 22 januari om 18.00 uur geopend door schrijver en oud-Knessetlid Avraham Burg.
Zondag 25 januari om 17.00 uur vindt een gallery talk plaats met Reli en Avner Avrahami en de curator van de tentoonstelling, Galia Gur Zeev.

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek sprak Ha'aretz met de Avrahami's.

 • Family Affair: 22 januari - 25 februari, Castrum Peregrini, Herengracht 402, Amsterdam. Geopend van donderdag tot en met zondag tussen 14.00 en 18.00 uur.

Golan en Jansen in concert

De Israëlische pianist Itamar Golan (1970, Vilnius) en de Nederlandse violiste Janine Jansen zijn eind januari zes maal te horen in Nederland en België.

In Antwerpen, waar de tournee van dit zeldzame gelegenheidsduo begint, spreekt men al van hét kamermuziekconcert van het seizoen. In de passie, precisie, energie vindt Jansen haar evenknie in pianist Itamar Golan, en die twee samen op een podium, dat kan niet anders dan vonken geven.

Golan en Jansen spelen de Sonate voor viool en piano nr 10 in G, opus 96 van Ludwig van Beethoven, van Sergej Prokofjev de Cinq Mélodies voor viool en piano, opus 35bis, de Sonate voor viool en piano nr 1 in f, opus 80 en van Maurice Ravel de Vioolsonate nr. 2 en Tzigane. Deze werken worden in verschillende combinaties uitgevoerd - de programmadetails vindt u per locatie vermeld.

 • maandag 26 januari, Internationale Kunstcampus deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen. Voor kaarten:desingel.be.
 • woensdag 28 januari, Muziekgebouw Frits Philips, Heuvel Galerie 140, Eindhoven. Voor kaarten: muziekgebouweindhoven.nl
 • (het lustrumconcert in De Vereeniging in Nijmegen is uitverkocht)
 • zaterdag 31 januari, Theater Heerlen, Burgemeester van Grunsvenplein 145, Heerlen. Voor kaarten: www.parkstadlimburgtheaters.nl
 • zondag 1 februari, Tivoli Vredenburg, Vredenburgkade 11, Utrecht. Met inleiding om 19.30 uur. Voor kaarten: www.tivolivredenburg.nl/
 • maandag 2 februari, De Oosterpoort, Groningen. Voor kaarten: www.de-oosterpoort.nl.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In Mosaic een artikel over Fouad Ajami (1945-2014) op een steenworp afstand van Metula geboren in Libanon.
 • De Forward schrijft over Joodse kolonisten in When Jewish Colonists Prospected for Utopia in Colorado.
 • Jewish Virtual Library weet waar Joden wonen op de wereld, en hoeveel het er zijn per land.
 • De allereerste kosjere whiskey wordt gestookt in Israël. MFA weet meer.
 • Op YIVO.org: Jiddisj herleeft, ook in Zuid-Afrika, en de Jiddisje bibliotheek is er op zoek naar een nieuw onderkomen.
 • Bent u bekend met het fenomeen 'nipster'? Een gewaarschuwd mens telt voor twee, meent Jewniverse.
 • In Tablet Magazine een artikel over het historische getto van Venetië, dat dringend toe is aan een grondige restauratie.

Nieuw in het JHM: Joden in de Cariben

Terwijl Selamat Sjabbat, de tentoonstelling over de onbekende geschiedenis van Joden in Nederlands-Indië nog loopt, richt het Joods Historisch Museum de blik nu naar het westen in de expositie Joden in de Cariben.

Vier eeuwen Joodse geschiedenis in Suriname, Curaçao en Brazilië en een samenleving waarin plantages, slavernij en vermenging van culturen een grote rol speelden, worden getoond in schilderijen, prenten, rituele objecten en scheepsmodellen, foto's en interviews.

De tentoonstelling is vanaf 30 januari voor publiek geopend en blijft tot en met 14 juni te zien.
In het kader van deze tentoonstelling vinden ook nevenactiviteiten plaats, zoals een kinderevenement in het JHM Kindermuseum, waar jeugdige bezoekers en hun ouders kennis kunnen maken met de Joods-Caribische keuken en waar zij ook zelf aan de slag kunnen.

Namen lezen in Deventer

In 2015 is het op 27 januari 70 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt die dag, International Holocaust Day, de moord op 6 miljoen Joden herdacht.
In het Etty Hillesum Centrum aan de Roggestraat in Deventer zullen die avond de 390 namen worden gelezen van de Deventer Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Burgemeester Heidema opent om 19.00 uur met het lezen van de eerste namen, waarna anderen het namen lezen zullen vervolgen. De avond wordt rond 20.30 uur besloten met een kort optreden van het Jiddisch Projectkoor.
Bezoekers zijn welkom om de hele avond, of een gedeelte ervan, bij te wonen. U kunt vrij in- en uitlopen.

Meer informatie op de website van het Etty Hillesum Centrum.

Website van de Week
Holocaust Memorial Day

Op 1 november 2005 werd in de plenaire vergadering van de Verenigde Naties bij resolutie bepaald dat rond 27 januari in alle aangesloten landen de 6 miljoen Joden, 1 miljoen Roma, 250.000 geestelijk en lichamelijk gehandicapten en 9.000 homoseksuele mannen worden herdacht die vermoord werden door het naziregime.

De datum 27 januari is gekozen omdat op die dag Auschwitz-Birkenau, het grootste van alle nazi-vernietgingskampen, door het Sovjetleger werd bevrijd.

Het zal voor u, lezer van onze nieuwsbrief, geen nieuwe informatie zijn. Maar wellicht kent u niet de website die het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, kortweg aangeduid als NIOD, heeft ingericht om gerichte en actuele aandacht te besteden aan de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust (International Holocaust Day).

U vindt er informatie over de vele Holocaust-herdenkingen en aan deze gedenkdag gerelateerde activiteiten, zoals de jaarlijkse Nooit meer Auschwitz-lezing, een bijeenkomst met middelbare scholieren in het NIOD onder de titel Inspirerende Verhalen, Süskind in Kriterion op 26, 27 en 29 januari en 3 februari De derde generatie: de toekomst van ons verleden.

De website besteedt tevens aandacht aan het thema van Holocaust Day 2015: OVER LEVEN.

Op Twitter en op Facebook is actuele informatie over Holocaust Memorial Day (de Engelse benaming is gangbaarder) te vinden.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
In-flight Safety Instruction

Al maanden komen met regelmaat berichten in het nieuws dat ultra-orthodoxe Israëli's die met El Al vanuit New York naar Israël vliegen, weigeren in het vliegtuig naast een vrouw plaats te nemen, met soms aanzienlijke vertragingen tot gevolg.
Tablet Magazine besloot de luchtvaartmaatschappij een handje te helpen bij het oplossen van dit groeiende probleem, en liet een korte in-flight safety video maken.

Het verhaal achter het filmpje werd 31 oktober 2014 op de website van Tablet Magazine gepubliceerd.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 16 - 23 januari

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week in De kunst van het luisteren: Arabist Jan Jaap de Ruiter over de actuele houding van de islam ten opzichte van het jodendom. Het waren Moslims die de gruweldaden bij het Franse satirische blad en in de supermarkt uitvoerden, en dat naar eigen zeggen deden namens de islam. Waar komt toch die felle jodenhaat vandaan? Is een gematigde islam mogelijk? En: hoe verdraagt de islam zich met de vrijheid van meningsuiting, de verdraagzaamheid naar andere religies, de geweldloosheid en de zelfkritiek in eigen kring? Komt het, kortom, ooit nog goed? Verder een reportage over de situatie in Parijs, een week na de aanslagen op het Franse satirische blad en de kosjere supermarkt, en een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur van Joods Nederland.


vrijdag 16 januari

 • BBC 4, 21.00: Gershwin's Summertime: The Song That Conquered The World. Documentaire over het succes van Summertime uit de opera Porgy and Bess, een van de meest gecoverde songs van de wereld.
 • NPO Doc (VPRO), 21.30: Wide Awake. Documentaire uit 2006 van Alan Berliner. Hij werkt doorgaans 's nachts en komt daarna nog nauwelijks in slaap. Wanneer hij vader wordt, wil de filmmaker weten of zoiets erfelijk is. Slaap wordt een obsessie voor Berliner.
 • Arte tv, 21.50: Atlantis im Mittelmeer. Documentaire uit 2012 over een 9.000 jaar oude neolithische nederzetting die in 1984 tien kilometer ten zuiden van Haifa door duikers werd ontdekt. Waarom verzonk Atlit Yam onder de zeespiegel?
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl. 20 van De hormoonfabriek. Hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.

zaterdag 17 januari

 • BRT 1, 15.45: Top Hat. Komedie uit 1935 met Ginger Rogers en Fred Astaire, met onsterfelijke muziek van Irving Berlin.
 • NPO Doc (NTR), 19.15: Faces. Documentaire over de Franse fotograaf en straatkunstenaar JR die in maart 2007, samen met zijn vriend Marco, de omstreden Veiligheidsmuur in Israël voorzag van enorme portretten van Israëli's en Palestijnen met hetzelfde beroep, en daarmee de grootste illegale fototentoonstelling ooit ondernam. Herh.: 19/1, 22.30, 22/1, 18.35.
 • BRT 1, 21.20: Extremely Loud and Incredibly Close. Drama uit 2011 naar de gelijknamige roman van Jonathan Safran Foer over de negenjarige autistische Oskar Schell, die net als veel anderen zijn vader verloren heeft bij de aanslag op de Twin Towers en een zoektocht begint door New York, op zoek naar de oplossing van een raadsel.
 • NPO Doc (VPRO), 0.40: VIP Doc. afl.: Wide Awake. Documentaire uit 2006 van Alan Berliner. Hij werkt doorgaans 's nachts en komt daarna nog nauwelijks in slaap. Wanneer hij vader wordt, wil de filmmaker weten of zoiets erfelijk is. Slaap wordt een obsessie voor Berliner. Herh.: 21/1, 22.45

zondag 18 januari

 • NPO Radio 1 (VPRO), 10.00: OVT, programma over de Onvoltooid Verleden Tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. Met vandaag twee uur lang aandacht voor Writers Unlimited Winternachten.
 • NPO Radio 5, 18.00: de kunst van het luisteren.
 • NPO Doc (NOS/VPRO), 21.35: Andere Tijden Sport. Afl.: Ellen Burka, overleven op kunstschaatsen. Het indringende verhaal over de nu 93-jarige Joodse, in Amsterdam geboren kunstrijdster Ellen Burka-Danby.
 • NPO Radio 1 (KRO/NTR/VPRO), 21.00: Radio doc. Afl.: Nora's eigen wijs. Portret van zangeres Nora Fischer op een bijzonder moment in haar beginnende, maar explosieve carrière.
  • ZDF, 23.30: ZDF-History: Afl.: Leni Riefenstahl - Der Preis des Ruhms. Documentaire uit 2015 over deze Hitler-getrouwe cineaste, die als een van de meest omstreden vrouwen uit de 20e eeuw te boek staat.

maandag 19 januari

  • NPO Radio 5 (HUMAN), 19.00: OBA Live. Met onder meer UvA-filmwetenschapper Dan Hassler Forest over 'life imitates art' en hoe de artificiële werkelijkheid van films en videogames ons denken bepaalt.

dinsdag 20 januari

 • BBC 2, 22.00: The Eichmann Show. Voor televisie gemaakt drama uit 2015 over het proces tegen nazi-kopstuk Adolf Eichmann dat in 37 landen op tv werd uitgezonden.

woensdag 21 januari

 • NDR Kultur, 20.00: Hörspiel. Afl.: 70. Jahrestag der Befreiung des KZ Auschwitz. Radiocollage, gemaakt met de oorspronkelijke geluidsopnamen van het eerste Auschwitz-proces in Frankfurt in de jaren 1963-1965. Meer informatie op pagina 7 van de PDF onder de link!

donderdag 22 januari


vrijdag 23 januari

 • NPO 3 (VPRO), 20.30: 24 uur met … Afl.: Bram Moszkowicz. Op het boodschappenlijstje voor dit een etmaal durende gesprek wenst de voormalige advocaat Viennetta ijs, Coca Cola en snoepjes.
 • NPO Doc (VPRO), 22.00: VIP Doc. Afl.: Nobody's business. Veelbekroonde, humoristische documentaire waarin regisseur Alan Berliner de geschiedenis en Joodse tradities van zijn familie onderzoekt, maar vooral een documentaire over een vader-zoon relatie.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl. 21 van De hormoonfabriek. Hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven. Afl. 20.
   
jaargang 11, nummer 3
vrijdag 16 januari 2015
 

In deze nieuwsbrief

George, Eran en de wereldvrede
In de Digibieb: Tamarah Benima
Boekennieuws
IFFR 2015
Kamermuziek in het Goethe-Institut
Family Affair
Golan en Jansen in concert
Nieuws van heinde en verre
Nieuw in het JHM: Joden in de Cariben
Namen lezen in Deventer
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 16 - 23 januari


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Vandaag leest u een wat kortere column van me, druk en zo. Bovendien gebeurt er zo veel op het moment dat je pagina’s zou ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Een raar gevoel van verwantschap met de cartoonisten van Charlie Hebdo leeft in mij. Raar, omdat ik – anders dan Charlie Hebdo - niet ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
In het grootste geheim, terwijl u zich thuis nergens van bewust was en rustig uw krantje zat te lezen of tv keek, hebben ze de hele zaak ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
De weerzinwekkende moordpartij in Parijs heeft opnieuw aangetoond dat Joden op Europese bodem vogelvrij zijn. Ze worden vermoord ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ware ik in Parijs geweest, dan had ik zeker deelgenomen aan de indrukwekkende en ontroerende manifestaties die wij nu op de tv ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Soms krijg ik een gevoel van lichte vervreemding als ik naar de Nederlandse radio luister, zoals nu donderdagochtend 15 januari ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Het leven is vol onzekerheden. Daar moeten we mee leven. Mensen zoeken zekerheden waar ze niet echt zijn. Die zoektocht ...
lees verder


(advertenties)

banner yanshuf

banner propra

banner luna3

banner kunstenisrael

banner givat

banner meldpunttaal

banner blankevoort

banner joodsamsterdam

banner sinaicentrum

banner amphora

banner venstra

banner israelactie

banner jonet

banner sivmo

banner jonet_jingles

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier