vrijdag 5 december 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Joodse kunst, wat is dat?

Bestaat er zoiets als Joodse kunst, en zo ja wat is het? Is het kunst die is gemaakt door een Joodse kunstenaar, of kunst met Joodse elementen, en welke zijn dat dan? Hoe gaat een Joodse beeldend kunstenaar om met het tweede van de aseret ha-dibrot (de 'Tien Geboden'): Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben? Lang niet alle Joodse kunstenaars zijn bovendien als zodanig uit hun werk herkenbaar. Of misschien toch wél?

Samen met kunsthistorica Anita Liemburg gaat u in de driedelige cursus Joodse kunst op zoek naar het antwoord op deze en andere vragen die naar boven komen.
Tijdens de laatste bijeenkomst, een bezoek aan het Stedelijk Museum in Amsterdam, zal blijken of de theorie uit de eerste twee lessen inderdaad is terug te vinden in de kunstwerken die u gaat bekijken.

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Joden en China, Joden ín China

Nog niet eens zo lang geleden was de woordcombinatie 'China en ondernemerschap' nauwelijks denkbaar: in het ideologisch strikt marxistische China van Mao Ze Dong was na 1949 alles wat naar kapitalisme zweemde, verboden en strafbaar. Maar in de laatste twee decennia van de vorige eeuw begon het economisch-politieke landschap ingrijpend te veranderen. De machthebbers staan nu allerlei vormen van ondernemerschap toe en het land profiteert mee van de successen van de entrepreneurs.

Tsvi Vinig, die dit seizoen de cursus Joden en Chinezen geeft voor Crescas, ziet op allerlei niveaus overeenkomsten tussen China en ‘start-up nation’ Israël en constateert dat Israël door Chinese entrepeneurs als lichtend voorbeeld wordt beschouwd. De basis daarvoor, meent Vinig, ligt in de Joodse traditie, in de Talmoed en de Tora.

In zijn lessen zal de docent ook ingaan op de geschiedenis van Joden in China, de overeenkomsten tussen jodendom en confucianisme en de rol die Joden van oudsher hebben gespeeld in de Chinese economie. En hoe anders wordt daar tegen aangekeken dan in Europa …

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Philipp Blom beschrijft, als ware hij een tijdgenoot, in Alleen de wolken de jaren 1918-1938 zoals ze in al hun complexiteit en tegenstrijdigheid moeten zijn beleefd, de dochter van Max Cahen (1905-1995) bezorgde In vrede en vriendschap, het laatste manuscript van haar vader over het Joodse leven in Den Bosch tussen 1920 en 1940, en Dat onverwoestbare in mij is een verzameling indrukwekkende fragmenten uit de dagboeken en brieven die Etty Hillesum schreef vanuit Westerbork.

Engelstalig: in The New Yorker One Gram Short, een kort verhaal van Etgar Keret.

En verder:
- De autobiografische roman Een verhaal van liefde en duisternis, het magnum opus van de Israëlische schrijver Amos Oz, wordt verfilmd. Actrice Nathalie Portman neemt niet alleen de regie op zich, maar zal ook de rol van Oz' moeder vertolken.
- De Israëlische schrijver Nir Baram (1976) is genomineerd voor de prestigieuze Sapir Prize for Literature of Israel 2014 voor zijn nieuwste roman Tsel olam die onder de titel Wereldschaduw in juni 2015 bij De Bezige Bij verschijnt.
- Dinsdag 16 december is Yasmina Reza, schrijfster van Gelukkig de gelukkigen, te gast in Theater aan het Spui waar de voorstelling KUNST wordt gespeeld, een toneelstuk van haar hand (zie ook elders in deze nieuwsbrief).

7 december: Filmmarathon 'The story of the Jews'

Joods Maatschappelijk Werk vertoont zondag 7 december alle vijf delen achter elkaar van de spraakmakende documentaire The story of the Jews, waarin de Britse historicus Simon Schama in tekst, fabelachtige beelden en met grote persoonlijke betrokkenheid de geschiedenis van het jodendom vertelt, van de oorsprong tot de 21e eeuw.

De filmmarathon begint om 9.30 en duurt tot 16.30 uur uur. Plaats van handeling: Theater Bellevue, Leidsekade 90 in Amsterdam.
Mis het niet: er zijn nog plaatsen beschikbaar!
Aanmelden kan telefonisch naar 020-5776566 of per mail naar info@joodseactiviteiten.nl. Alle benodigde informatie vindt u in de online flyer van JMW.

Gezocht: vertalers Jiddisj-Nederlands

Het Nederlands kwartaalschrift Grine Medine, waarvan eind oktober nummer 56 is verschenen, wil haar staf van vertalers uitbreiden. Het tijdschrift, dat gericht is op de Jiddisje literatuur, is op zoek naar vertalers die een goede (passieve) kennis van het Jiddisj hebben en een zeer goede uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands bezitten.
Beginnende vertalers die aan de eisen voldoen en over voldoende talent beschikken, kunnen enige tijd worden begeleid door ervaren vertalers als Willy Brill en Hilde Pach.

De medewerkers van het blad krijgen in het algemeen geen vergoeding voor hun bijdragen, maar voor speciale nummers, zoals het zomernummer van 2015, dat gewijd zal zijn aan vertaalde Jiddisje literatuur en waarvoor een subsidie is verkregen, is een standaard vertaaltarief beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Hanna Luden info@stichtingjiddisj.nl

Crescas biedt sinds kort een digitale cursus Jiddisj, waarmee u, geheel online en in uw eigen tijd en tempo, kunt kennismaken met het Jiddisj, of uw kennis van de taal kunt uitbreiden.

Prijswinnend pianist Boris Giltburg in Amsterdam

De Israëlische pianist Boris Giltburg (Moskou, 1984) won in 2013 de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd in België, en maakt sindsdien een zegetocht langs internationale orkesten. Maar Giltburg maakt ook tijd vrij voor solorecitals.
Vrijdag 12 december is hij te horen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam met een virtuoos programma. Giltburg opent het recital met de Wanderer Fantasie in C groot van Franz Schubert, daarna speelt hij de Fantasiestücke op. 12 van Robert Schumann en de Zes Bulgaarse Dansen van Béla Bartók. Tot slot klinkt de grillige, berucht moeilijke Sonate in B van Franz Liszt, een werk waarvan wel wordt beweerd dat de componist zelf het technisch niet aankon.

 • Boris Giltburg met Schubert en Liszt, 12 december 2014, Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten kunt u bestellen op de website van het Concertgebouw.

Lezing 'Selamat Sjabbat. Joden in Nederlands-Indië'

Hetty Berg, als manager museale zaken verbonden aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam, komt zondag 14 december vertellen over de verborgen geschiedenis van de Joden in Nederlands-Indië. De lange arm van de Tweede Wereldoorlog bereikte de Indische archipel en de daar wonende Joden pas in 1943, maar hun lot bleef voor het oog van de wereld nagenoeg onzichtbaar. De onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs, direct na de Tweede Wereldoorlog, trof de Joden net zo hard als de andere Europese ingezetenen. De pijnlijke herinneringen aan de Indonesische interneringskampen werden overschaduwd door de gebeurtenissen in de Holocaust. Het zijn allemaal oorzaken die er toe hebben geleid dat Indische Joden een nagenoeg onzichtbare groep zijn geworden.

Nog tot 8 maart is in het JHM de tentoonstelling te zien waarin, aan de hand van een groot aantal objecten, documenten, foto's en interviews, het onderbelichte verhaal wordt verteld van de Joden in Nederlands-Indië aan het einde van de negentiende eeuw, in de koloniale tijd en ten tijde van de oorlog in de Pacific.

De lezing van Hetty Berg vindt plaats om 14.00 uur in de Indische Zaal van Bronbeek, het koloniale museum van Nederland. Meer informatie is te vinden op de Bronbeek-pagina van het Ministerie van Defensie.

Amsterdam Light Festival 2014: 'A Bright City'

Als in het centrum van Amsterdam de lichtobjecten van het Amsterdam Light Festival 2014 worden ontstoken, zijn de donkere decemberdagen een stuk minder somber. Overal in de stad zijn lichtsculpturen en betoverende installaties te zien, speciaal voor Amsterdam ontworpen door gerenommeerde lichtkunstenaars. Het thema dit jaar: 'A Bright City', waarmee een ode wordt gebracht aan het leven in de hoofdstad.

Het festival, dat dit jaar voor de derde keer wordt georganiseerd, is in meer besloten setting al een tijdje aan de gang: in meerdere galerieën en musea zijn sinds begin november objecten en installaties te zien waarin licht centraal staat.
Sinds donderdag 29 november is op verschillende plaatsen in de binnenstad al een aantal lichtkunstwerken te zien, zoals het object Moonburn op het Muziektheater, en Lighthouse tegenover Theater Carré, een object dat lijkt op een vuurtoren, maar is opgebouwd uit zeecontainers.

Twee objecten zijn ontworpen door Israëlische kunstenaars. Hagar Elazari ontwierp Triangolini, een interactief, speels project waaraan iedereen kan deelnemen. Het bevindt zich aan de Plantage Parklaan, tegenover de Henri Polaklaan.
In het water tegenover het Centraal Station staat het House of Cards, ontworpen door OGE Creative Group. Een vernuftig bouwwerk bestaande uit 125 lichtboxen die volgens een 'lichtchoreografie' oplichten.

Het Amsterdam Light Festival 2014 duurt tot 18 januari. Op amsterdamlightfestival.com vindt u alle informatie over het programma, de objecten en de verschillende loop-, fiets- en vaarroutes. Alle activiteiten zijn ondergebracht in een helder blokkenschema op plaats en tijd.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Geregistreerde lezers van Ha'aretz hebben maandelijks gratis toegang tot tien artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat.

 • Terwijl op het politieke toneel de kloof tusen Israël en de Palestijnse Autoriteit steeds groter wordt, opent deze maand in Sachnin het Arab Museum of Contemporary Art and Heritage (AMOCAH) zijn deuren. Lees meer op Israel21c.
 • Jonet en JMW hebben samen De Joodse Agenda, een app ontwikkeld die zowel op Android als Apple te gebruiken is. De app vervangt de gedrukte Joodse Agenda zoals JMW die een aantal jaren uitgaf. Lees meer op AppWereld.
 • Exodus: Gods and Kings is te titel van een nieuwe film over de uittocht uit Egypte, gemaakt door Ridley Scott, de regisseur van The Gladiator. De spectaculaire trailer is op YouTube te zien.
 • Deze rubriek blijft doorgaans verre van politiek, maar voor het artikel What the Media Gets Wrong About Israel dat verscheen in The Atlantic maken we een uitzondering.
 • MFA schrijft over Monkey Business, het bedrijf dat speelse ontwerpen levert voor alledaags huisgebruik.
 • Shalom Life vervolgt zijn serie Joodse culturele reisgidsen met de Noord-Amerikaanse stad Seattle.
 • Wilde u ook altijd al weten of marmite (u weet wel, dat zilte broodsmeersel in het bruine potje) kosjer is? The Jew and the Carrot zocht het uit.
 • De Forward signaleert speelgoed voor het kind (Joods en tussen 3 en 8 jaar) dat alles al heeft.

Aah! If only...

Terwijl volgens de Joodse kalendar Chanoeka voor de deur staat (het eerste kaarsje van de negenarmige kandelaar wordt dinsdagavond 16 december aangestoken) maakt een aanzienlijk deel van de wereld zich op voor Kerstmis. Er is geen ontkomen aan: ballen, bomen, mannen, liedjes, cadeaus en diners en mode met kerst- ervoor, waar je maar kijkt of luistert. Consumptie en consumeren, over iets anders lijkt het nauwelijks te gaan.

In haar geboorteland Zuid-Afrika wordt choreografe Robyn Orlin (Johannesburg, 1955) maanden vóór 25 december al met deze kersthysterie geconfronteerd. Ze besloot er een theatervoorstelling over te maken. In Aah! If only Father Christmas were a Go Go Dancer or a Communist. Remix /Part 2 ging ze met de dansers van het International Choreographic Arts Centre (ICKamsterdam), onder wie ook de Israëlische dansers Arad Inbar en Helena Volkov, op zoek naar waar 'de kerst' over gaat en/of zou moeten gaan. Het resultaat is een performance installatie waarin Orlin de kritiek niet schuwt. Het publiek krijgt een alternatief kerstfeestje te zien, en tegelijkertijd wordt het een lachspiegel voorgehouden - humor, maar ook onthullend.

De voorstelling is de hele maand december te zien in theaters in Nederland. Voor speeldata en locaties zie de agenda van ICKNederland.

KUNST, een tragikomedie over vriendschap

Stel: je wilt wel eens geld uitgeven aan moderne kunst, maar je beste vriend vindt dat flauwekul en laat geen spaan heel van je aankoop. Een gezamenlijke vriend probeert de groeiende controverse tussen de eerste twee te sussen. Daarover gaat, heel in het kort, het toneelstuk KUNST dat nog tot eind december in Nederland en België wordt gespeeld door TG STAN en Dood Paard.

In het toneelstuk worden even actuele als lastige vragen aan de orde gesteld: wie bepaalt wat de waarde is van kunst, kun je nog onbevooroordeeld naar een kunstwerk kijken als je weet wat het waard is, en is er rechtvaardiging voor de subsidiëring van kunst? De discussie speelt zich op het toneel af, maar is even voelbaar buiten het podium, in een maatschappij die kunst steeds verder naar de zijlijn lijkt te schuiven. En ondertussen ziet het publiek de vriendschap tussen de drie tegenspelers allengs afbrokkelen.

Zie doodpaard.nl voor de speellijst.

KUNST is het bekendste en meest succesvolle toneelstuk van de Franse schrijfster en actrice Yasmina Reza, die er in 1998 zelfs een Tony Award mee won. Sinds de Parijse première in 1994 is het in vijfendertig talen vertaald.

Yasmina Reza werd in 1959 in Parijs geboren als kind van een Joods-Iraanse ingenieur van Russische afkomst, en een Joods-Hongaarse violiste. Onlangs verscheen bij De Bezige Bij de Nederlandse vertaling van haar meest recente roman Heureux les heureux.

One Night's Dance: Body-House

One Night's Dance is een project waar creatieve geesten de gelegenheid krijgen onder begeleiding van ervaren theatermakers en dramaturgen een theatervoorstelling te realiseren.
Na een intensief workshopweekend zijn vijf vrouwelijke dansmakers geselecteerd. Eén van de uitverkorenen voor deze 'All Women's edition' is de Israëlische choreografe Keren Rosenberg.

Rosenberg maakte Body-House, een choreografie waarin ze het menselijk lichaam beschouwt als een huis dat beschermt, omhult en ook verhult. Wat is de functie van de huid daarbij? Wellicht is die de grens tussen het privédomein van de bewoner en de buitenwereld?
In de woorden van de choreografe: 'Ik leef onder mijn huid. Mijn huid is mijn beschermer, de poortwachter van mijn huis en van mij. Soms kruip ik door de muren van mijn huid om te voelen, ik maak soms zelfs kleine kiertjes naar buiten, maar ik wil niet te veel van mezelf aan 'buiten' blootstellen, anders zou ik gewond kunnen raken'.

Wilt u zelf ervaren hoe deze woorden op toneel vorm krijgen? One Night's Dance is te zien in de studio van Dansateliers in Rotterdam. Zie voor speeldata de agenda op dansateliers.nl.

Keren Rosenberg werd opgeleid aan de Academy of the Kibbutz Dance Company (KCDC), waar ze in 2003 afstudeerde. Ze werkte als gast bij diverse dansgezelschappen, waaronder Batsheva Dance Company, waar ze zich bekwaamde in Ohad Naharins bewegingstaal Gaga. Rosenberg woont sinds 2008 in Nederland en is in ons land betrokken bij diverse opleidingsinstituten en theatergezelschappen.

Het project One Night's Dance is ontwikkeld door Dansateliers, de werkplaats voor hedendaagse dans die een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van nieuwe generaties dansmakers.

Website van de Week
Netwerk Oorlogsbronnen

Het Netwerk Oorlogsbronnen ontwikkelt zicht tot dé digitale zoekingang naar alle relevante Nederlandse collecties op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. De nadruk op de website ligt op het bieden van een overzichtelijke, simpele portal voor zowel professionele onderzoekers als 'gewone' gebruikers.
Het Netwerk wil zoveel mogelijk oorspronkelijk bronnenmateriaal over of uit de Tweede Wereldoorlog doorzoekbaar maken, en is nog steeds op zoek, zodat niet alleen collecties, maar ook collectiebeherende organisaties en personen met elkaar verbonden worden.

Op dit moment telt het Netwerk 194.561 afbeeldingen, 1.194 video- en audiofragmenten en 8.070.640 tekstdocumenten, afkomstig uit 25 collecties.
Niet voor niets staat het zoekveld prominent centraal op de startpagina, en is er een Zoekwijzer beschikbaar voor het verfijnd zoeken in deze overweldigende hoeveelheid materiaal.

Uw redacteur gebruikte als zoekvraag: Weesperstraat en kreeg 25 resultaten uit 11 collecties. Daaronder ook Oorlog in Blik, met een 8 mm speelfilm van het huwelijk van Ies Wurms en Sip Menist op 30 oktober 1940, gemaakt door Bernard en Leo Ossedrijver (Berleo Films).

Ook het resultaat van het door de overheid geïnitieerde en gesubsidieerde programma Erfgoed van de Oorlog dat in 2010 werd afgerond, is op Netwerk Oorlogsbronnen doorzoekbaar.

Het Netwerk verstuurt een nieuwsbrief.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
De Tweede Tempel, digitaal 'herbouwd'

Op basis van opgravingen op de Tempelberg in Jeruzalem is door het Jerusalem Archaeological Park/Davidson Center een reconstructie gemaakt van de Tweede Tempel zoals die er vermoedelijk uit heeft gezien voor de verwoesting in het jaar 70 van de gangbare jaartelling.
Beklim de majestueuze trappen, loop onder de poorten door en verbaas u over de afmetingen van het complex, gepresenteerd in vogelvlucht.

Op de website van het Davidson Center wordt uit de doeken gedaan hoe deze virtuele reconstructie tot stand is gekomen.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 5 - 12 december

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.
NDR Kultur gaat verder met 'Am Abend vorgelesen', waarin u kunt luisteren naar Der Pojaz van de Oostenrijkse schrijver Karl Emil Franzos (1847/48–1904).

Deze week staat De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep, geheel in het teken van de Joodse ouderenzorg in Nederland. Te gast zijn Albert Oomen en Elize Hartog van het Amsterdamse zorgcentrum Beth Shalom en Noor van den Bergh van het Mr L.E. Visserhuis in Den Haag. Met hen wordt uitgebreid gesproken o.a. over de toegevoegde waarde van een Joods tehuis, de rol van vrijwilligers en uiteraard de consequenties van de door de overheid vastgelegde ingrijpende bezuinigingen. En natuurlijk is er ook weer een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur in Joods Nederland.


vrijdag 5 december

 • NPO 2 (VARA), 21.05: De Muur. Zesdelige documentaireserie waarin Menno Bentveld op zoek gaat naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Afl. 6: Slowakije, waar 14 muren staan om de Slowaken te vrijwaren van de straatarme Roma-bevolking. Waarom wordt niet gezocht naar een menselijke oplossing?
 • BBC Radio 3, 23.00: The Verb. In de serie The Verb's Foreign Books in a Foreign Land praat presentator Ian McMillan onder andere met dichter-musicus Jeet Thayil over de populariteit van Hitlers Mein Kampf in India.
 • Arte tv, 23.05: Ruhestand im Rotlichtviertel (Ouwehoeren). Documentaire uit 2011 over de tweelingzussen (en voormalige Wallenprostituees) Martine en Louise Fokkens, onvervalste Joodse grootmoeders met een hoop Jiddisj in hun taalgebruik.
 • NPO Doc (IKON), 23.25: Shout. Nederlandse documentaire uit 2010 van Sabine Lubbe Bakker en Ester Gould over Ezat en Bayan, geboren op de in 1967 door Israël bezette Golanhoogte, tot dan Syrisch grondgebied.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
 • NPO Doc (IKON), 0.50: De 10 geboden, tiendelige documentaireserie uit 2000, verfilmd door Nederlandse documentairemakers van topniveau. Afl. 7: Het was weer zondig, gebaseerd op het zevende gebod - Gij zult niet echtbreken.

zaterdag 6 december

 • BBC Radio 3, 19.00: Jazz Line-up. Gevarieerd jazzprogramma met onder meer de half Joodse, half Afrikaans-Amerikaanse saxofonist Joshua Redman.
 • NPO Radio 6 (VPRO), 20.00: VPRO Vrije Geluiden. Live muziekprogramma dat de grenzen van de jazz en de wereldmuziek opzoekt. Met om 21.30 uur de Israëlische bandleider en gitarist David Golek.
 • NPO Cultura (NTR), 22.50: De grens van Frans Bromet. Documentaire uit 2008, gemaakt door David de Jongh, die in 1993 als aankomend televisiemaker stage liep bij de eigenzinnige filmmaker Bromet. Nu heeft hij zijn vroegere leermeester zelf voor de camera gezet.
 • NPO Doc (IKON), 0.40: De 10 geboden, tiendelige documentaireserie uit 2000, verfilmd door Nederlandse documentairemakers van topniveau. Afl. 8: Privé, gebaseerd op het achtste gebod - Gij zult niet stelen.
 • NPO Doc (VPRO), 1.30: 2Doc. Afl.: Inequality for All. Documentaire uit 2012 waarin econoom Robert Reich uitlegt waardoor de ongelijkheid tussen arm en rijk in de VS is toegenomen. Die ongelijkheid heeft volgens hem niet alleen effect op de economie, maar ook op de democratie. Herh.: 9/12, 19.25.

zondag 7 december

 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • NPO Cultura (VPRO), 19.05: Hier is … Adriaan van Dis. Afl.: Johan Polak.
 • NPO Doc (IKON), 19.25: De 10 geboden, tiendelige documentaireserie uit 2000, verfilmd door Nederlandse documentairemakers van topniveau. Afl. 9: De onzichtbare werkelijkheid, gebaseerd op het 9e gebod - Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste.
 • NPO Doc (VPRO), 20.15: Project X - Documentairegebod 3. Tien veelbelovende jonge filmmakers en -studenten zijn uitgenodigd om een documentaire van 10 minuten te maken over de 10 geboden van het documentaire maken. Afl.: De onzichtbare werkelijkheid. Herh.: 8/12, 18.35.
 • NPO Cultura (NTR), 20.30: SPECIAL: Leonard Cohen live in Dublin. De Canadese singer-songwriter/dichter die bekend staat om zijn diepe, bijna fluisterende stem, vierde onlangs zijn tachtigste verjaardag. Cohen lijkt ondanks zijn hoge leeftijd geenszins van plan te stoppen met zingen.
 • ARD, 21.45: Hannah Arendt. Biopic over de Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt die voor The New Yorker het proces tegen Adolf Eichmann in kaart brengt. Haar bevindingen over ‘het kwaad’ doen veel stof opwaaien.

maandag 8 december

 • NPO Cultura (NTR), 20.30: NTR Podium. Afl.: Stephen Fry on Wagner. De Engelse acteur Stephen Fry onderzoekt zijn passie voor Richard Wagner. Kan hij de muziek van deze controversiële componist los zien van haar associatie met Hitler? Herh.: 9/12: 23.00, 11/12: 0.30.
 • ARD, 22.45: Dokumentarfilm im Ersten. Afl.: Der Anständige. Israëlisch-Oostenrijkse documentaire uit 2014 over Heinrich Himmler, gebaseerd op getuigenverklaringen, brieven, dagboeken en enkele redes van deze nazi.
 • BBC Radio 3, 23.00: Music and the Jews. Norman Lebrecht onderzoekt de complexe relatie tussen muziek en de Joodse identiteit. Afl. 3 (slot): It Ain't Necessarily So.

dinsdag 9 december

 • NPO Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper & Co, met onder meer rabbijn Menno ten Brink over Kunst.

woensdag 10 december

 • BBC Radio 3, 23.00: Free Thinking. Met onder meer de Amerikaanse schrijfster Rebecca Solnit (The Flamethrowers, in het Nederlands vertaald als De Vlammenwerpers) over mansplaining, de wijze waarop mannen zaken uitleggen.
 • BBC 1, 0.05: Film 2014. Filmprogramma met besprekingen van nieuwe films. Vandaag onder meer aandacht voor Exodus: Gods and Kings, waarover regisseur Ridley Scott komt vertellen.

donderdag 11 december

 • NPO 2 (AVROTROS), 23.00: Close Up. Afl.: De stilte van Mark Rothko. Filmmaker Marjoleine Boonstra dwaalt in deze documentaire uit 2014 door het leven en werk van Mark Rothko in een poging de kunstenaar dichterbij te brengen, het mysterie van zijn werk zorgvuldig intact latend.

vrijdag 12 december

 • RTL 4, 16.00: Pluijm's Eetbare Wereld. Avontuurkok René Pluijm gaat voor de tweede maal op bezoek in Israël om ter plekke de Joodse keuken aan te snijden.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
   
jaargang 10, nummer 46
vrijdag 5 december 2014
 

In deze nieuwsbrief

Joodse kunst, wat is dat?
Joden en China, Joden ín China
Boekennieuws
7 december: Filmmarathon 'The story of the Jews'
Gezocht: vertalers Jiddisj-Nederlands
Prijswinnend pianist Boris Giltburg in Amsterdam
Lezing 'Selamat Sjabbat. Joden in Nederlands-Indië'
Amsterdam Light Festival 2014: 'A Bright City'
Nieuws van heinde en verre
Aah! If only...
KUNST, een tragikomedie over vriendschap
One Night's Dance: Body-House
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 5 - 12 december


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Vorige week las u hoe een simpele laag ijs op mijn autodak een diep filosofisch-wetenschappelijke dimensie bevatte. Dat werd door ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Een liedje dat we vroeger bij de Joodse jeugdbeweging zongen, beweerde dat er op de hoek van Haifa een krokodil leeft. Niets is ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
In de democratische gedachte is een zichzelf vernietigend virus ingebouwd. Omdat het meerder-heidsprincipe onaantastbaar ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
De kogel is dan toch nog vrij snel door de sjoel gejaagd. Eerder dan gedacht is er besloten tot nieuwe verkiezingen door een kabinet ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Je kunt geen drie weken meer weg uit Israël of de regering ploft uit elkaar (de term: ‘is gevallen’ lijkt me te mild voor deze situatie) ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Het geschreven woord is een buitengewoon belangrijk deel van de taal. Het bewaren van deze schat is een culturele plicht aan de ...
lees verder


(advertenties)

banner israelactie

banner amphora

banner givat

banner sivmo

banner propra

banner meldpunttaal

banner venstra

banner sinaicentrum

banner yanshuf

banner joodsamsterdam

banner jonet

banner luna3

banner blankevoort

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier