vrijdag 31 oktober 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

De onontkoombare werkelijkheid van Herman Wolf

Paul Scheffer schreef een boek over zijn grootvader, humanist, filosoof en cultuurpessimist Herman Wolf, die als zovelen van zijn generatie in de jaren '30 werd overvallen door de opkomst van Hitler. Wolf probeerde zijn heil te vinden in de letteren en de wijsbegeerte, maar werd ingehaald door de gebeurtenissen in de wereld om hem heen, en met name in Duitsland, zijn geboorteland.
Die worsteling met de realiteit, in Wolfs eigen woorden 'de tragiek van de humanist, die zijn overtuiging niet met concrete vormen en symbolen kan verduidelijken', mondde uit in wat Wolfs levensmotto zou worden: 'alles doet mee aan de werkelijkheid'.

Paul Scheffer raakte meer en meer gefascineerd door de opa die hij niet gekend had, en ontdekte dat de visie die zijn grootvader 80 jaar geleden ontwikkelde, opnieuw een actueel pleidooi vormt voor het algemeen menselijke tegenover de gedachte dat cultuurverschillen nooit overbrugd kunnen worden.

Donderdag 20 november belicht Paul Scheffer in de lezing Herman Wolf, humanisme en pessimisme de man die in zijn onderhoud voorzag als leraar, maar zich in de avonduren liet inspireren door tal van grote Duitse schrijvers en denkers.

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Traditioneel Joods koken

Bestaat er zoiets als 'de Joodse keuken'? Het antwoord op die vraag is niet in een paar woorden te geven.
Natuurlijk, de traditionele Joodse keuken is kosjer, omdat in de Tora precies omschreven staat wat niet geoorloofd is en wat wel, soms met, soms ook zonder duidelijke uitleg waarom het ene wel en het andere niet gegeten mag worden.

Binnen de Joodse keuken is een duidelijke tweedeling te maken: de Asjkenazische uit Midden- en Oost-Europa en de Sefardische uit de landen rondom de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. Wie verder kijkt, ontdekt dat door de Diaspora ook op heel veel andere plaatsen op de wereld kosjere kooktradities zijn ontstaan. De eeuwenlange creativiteit van Joodse (vooral) vrouwen om lokale producten te gebruiken en toch de strikte regels van het kasjroet te volgen, hebben geleid tot een verrassende kleur- en smaakrijke culinaire lappendeken.

U kunt met Crescas op ontdekkingsreis door de Asjkenazische en de Sefardische keukens in een cursus die uit twee lessen bestaat.
Uit de rijke 'Oostjoodse' culinaire traditie maakt u, onder leiding van docent Danny Hovestad, onder meer een Poolse krupnik (paddenstoelensoep met gort) en lekach, Hongaarse honingcake. De tweede les neemt hij u mee naar zuidelijker streken: u leert de bereiding van onder meer een Marokkaanse tajine van kip met aubergine, en amandelcake met sinaasappelsiroop.

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Kiekjes van Kiek

In het Stadscafé Van der Werff in Leiden zijn tot en met 8 november foto's van de Leidse studentenfotograaf Israël David Kiek (1811-1899) te zien.

De foto's zijn voor een deel afkomstig uit de privéverzameling van kunsthistoricus en voormalig lector fotografie Flip Bool, wiens grootvader op veel van de foto's is vastgelegd. Een ander gedeelte van de getoonde foto's is afkomstig uit de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Het woord 'kiekje', synoniem voor een uit de losse pols geschoten foto, is niet ontstaat uit het woord 'kijken', maar vindt zijn oorsprong in de Leidse studentenkringen van de 19e eeuw. Leidse studenten lieten graag een groepsportret maken door Israël Kiek, omdat die er geen been in zag als ze zich doorgaans pas in de vroege ochtenduren meldden, na een nacht drankzuchtig stappen en doorhalen. Veel foto's tonen dan ook behoorlijk aangeschoten studenten, sommigen zelfs nog met een feestmuts op. De studenten noemden deze portretten 'kiekjes'. Immers, in de 19e eeuw werd voor foto's geposeerd als voor statie-portretten.

Stadscafé Van der Werff ligt naast het 'Kiekmonument' aan het Kiekpad en vlakbij de Rijnsburger Singel, waar Kiek zijn foto-atelier had.

Meer informatie over Israël Kiek op internationalphotofestivalleiden.com.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Historicus Jona Lendering dook in Israël verdeeld in de Joodse wereld aan het begin van onze jaartelling, De Joodse bruid is een op feiten gebaseerde roman over het verdwenen verleden van Irak, geschreven door journaliste Judit Neurink, en Alan Morinis beschrijft in Het heilige in het alledaagse het Joodse spirituele pad van Mussar, ook wel het ‘best bewaarde Joodse geheim’ genoemd.

Engelstalig: Can't we talk about something more pleasant? A memoir, waarin de Amerikaanse graphic novelist Roz Chast op herkenbare en soms hilarische wijze de dramatiek beschrijft van de laatste fase van het leven van haar ouders.

En verder:
- Na 15 jaren van stilte komt dichter-schrijver Lévi Weemoedt, pseudoniem van Isaäck Jacobus van Wijk (1948) met een nieuwe bundel, met de toepasselijke titel Met enige vertraging.
- Maandag 3 november verschijnt Het zesde jaar, de volledig herziene, herschreven en uitgebreidere versie van het gelijknamige boek uit 1976 waarin Peter Hein zijn onderduik beschrijft.
- In het Literair Café van het Goethe Institut kunt u 5 november in Rotterdam en 6 november in Amsterdam de boekpresentatie bijwonen van Quasikristallen, het nieuwe boek van de Oostenrijkse schrijfster Eva Menasse (1970).
- Alle scholieren uit groepen 7 en 8 van het basisonderwijs krijgen binnenkort een scheurkalender over 70 jaar bevrijding, uitgegeven door vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.

Benefietconcert Ons Tweede Thuis

Zondag 2 november vindt in het Joods Cultureel Centrum aan de Van der Boechorststraat 26 in Amsterdam een benefietconert plaats waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de Joodse bewoners van Ons Tweede Thuis. OTT is de begeleid-wonenafdeling van het voormalige Sinaï Centrum.

Op het programma staan klassieke en Joodse muziek, uitgevoerd door chazzan Sacha van Ravenswaarde en koordirigent en zanger Barry Mehler, een ad-hoc ensemble van Israëlische musici. Bovendien zijn tijdens deze benefietavond in een loterij mooie prijzen te winnen. David Simon heeft de taak van ceremoniemeester op zich genomen.

Meer informatie en aanmelden: telefonisch op 020-6460046 of per mail naar [aanmelden@nihs.nl].1

In the spotlight: Heddy Honigmann

De Nederlandse cineaste Heddy Honigmann staat tijdens het Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam (IDFA), dit jaar van 19 tot en met 30 november, in de schijnwerpers.

IDFA 2014 opent met Om de wereld in 50 concerten, de nieuwste documentaire van Honigmann. In de documentaire reist zij met het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rond om het 125-jarig bestaan van het orkest te vieren: 50 concerten, verspreid over 6 continenten, in plaatsen als Soweto, Buenos Aires en Sint Petersburg.

Tijdens de opening van IDFA 2013 werd Heddy Honigmann de Living Legend Award toegekend. In de editie 2014 van IDFA staat Honigmanns werk centraal in een retrospectief waarin veel van haar films en documentaires worden vertoond. Bovendien kreeg Honigmann dit jaar de gelegenheid haar persoonlijke documentaire Top 10 samen te stellen. Haar keuze licht ze vrijdag 21 november toe tijdens de masterclass 'Try A Little Tenderness'.

IDFA specials

Op het programma van het 27e IDFA, het Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam, is ook dit jaar weer een aantal themadagen en speciale evenementen te vinden met films die voor u als Crescas-nieuwsbrieflezer, wellicht interessant zijn.

 • zondag 23 november vier documentaires over mensenrechten, in samenwerking met Movies that Matter. Op het programma onder meer The Look of Silence van Joshua Oppenheimer.
 • maandag 24 november is 'Queer Day'. Doorlopend programma met vijf documentaires over homoseksualiteit, (homo)rechtenactivisme en gender, onder meer de film Regarding Susan Sontag van Nancy Kates.
 • DocLab: Immersive Reality, met in DocLab Live Cinema events 'Objective Stories', een avond vol waargebeurde verhalen - live op het podium verteld én op het grote doek met en door Micha Wertheim, de New Yorkse storyteller Ophira Eisenberg en anderen.
 • The Female Gaze, over de rol van de vrouw in de documentaire. Vijftien vooraanstaande internationale vrouwelijke regisseurs, onder wie Barbara Kopple en Heddy Honigmann, hebben een programma samengesteld met oude en nieuwe documentaires van henzelf en andere bekende en minder bekende vrouwelijke regisseurs.

De kaartverkoop van IDFA start dinsdag 11 november.

Zondag op televisie: Een Sjtetl in de Cariben

De Joodse Omroep zendt zondagmiddag 2 november het eerste deel uit van de splinternieuwe documentaire Een Sjtetl in de Cariben. De film ging eerder deze week in Filmmuseum EYE in première.

De film is een real life road movie, waarin Mark Witznitzer en Tsale Kirzner, kinderen van Oost-Europese Joden die naar Curaçao zijn gevlucht, terugreizen naar de geboortegrond van hun (voor)ouders. Daar ontdekken ze welke enorme offers hun ouders moesten brengen om hun familie een betere toekomst te geven.

De film vertelt - in een reis die voert van de desolate landschappen van Oost-Europa tot de exotische Cariben - een nauwelijks bekend deel van de Joodse geschiedenis. Het contrast tussen start en eindpunt vormt een parallel met de levens van de voorouders van Mark en Tsale.

Regisseur Sherman de Jesus: "Een Sjtetl in de Cariben is voortgekomen uit een sterke emotie: we zijn allemaal onderdeel van dezelfde familie, ongeacht hoe verschillend we zijn. Bovendien is de film een hommage aan Curaçao, een klein eiland met een groot hart, en een plek die altijd een veilige haven voor vreemdelingen is geweest. Alleen op zo’n plek kan een mens een bestaan opbouwen."

 • zondag 2 november, 14.15 uur, Joodse Omroep, NPO 2.

Vazen ter nagedachtenis

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork is vanaf 5 november 2014 'Zij zijn weggekomen' te zien, een indrukwekkende keramiekinstallatie van de Nederlands-Israëlische beeldend kunstenaar Annette Rosen-Apotheker.
Rosen vervaardigde ruim 200 grillig gevormde, gestreepte 'vazen' waarvan kleur en structuur onontkoombaar doen denken aan de kleding van de gevangenen in de concentratiekampen.

Zoals zoveel kinderen van Holocaust-overlevenden leerde ook Annette Rosen-Apotheker geen vragen te stellen, en al helemaal niet als familie ter sprake kwam. "Zij zijn niet teruggekomen," was dan het antwoord van Rosens moeder. De werkelijke betekenis van die woorden drongen pas tot haar door toen ze, na intensief internetonderzoek, ontdekte dat haar moeder meer dan 200 naaste familieleden had verloren, waaronder Annette’s grootmoeder, oom, tante en hun gezinnen, die vermoord werden in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor in Polen. Elk van de handgemaakte vazen staat voor één van hen.

De keramiekinstallatie maakt deel uit van de expositie Zij zijn niet terug gekomen en is te zien van 5 november 2014 t/m 4 januari 2015.

Lees meer over de kunstenaar en de achtergrond en totstandkoming van het kunstwerk.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.


Geregistreerde lezers van Ha'aretz hebben maandelijks gratis toegang tot tien artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat.

 • In de Indiase stad Kolkata (Calcutta) zijn nog maar 30 Joden over. Business Standard zocht uit wat er aan de hand is en of het Joodse leven in de stad voor uitsterven kan worden behouden.
 • New York Times schrijft over de nieuwe loopbaan van ex-nazi's na de Tweede Wereldoorlog.
 • Op 27 oktober was het 100 jaar geleden dat Jonas Salk, de uitvinder van het poliovaccin, werd geboren. The Independent besteedt daar aandacht aan.
 • Start-up Israel meldt dat een Israëlische uitvinding zou kunnen bijdragen aan het einde van honger in de wereld.
 • Het Joodse leven in … Mali? Shalom Life zocht het uit.
 • Jewniverse geeft een voorproefje van een bijzondere tentoonstelling in New York: films uit de oude wereld van het interbellum, met muziek van de Klezmatics.
 • In Jeruzalem verschijnt her en der een 'hechsjer' (kosjerverklaring) dat niet door het Israëlische opperrabbinaat is afgegeven. De Forward weet meer.
 • Huffington Post schrijft over de Chassidische 'hipster-band' Zusha.

Modern Times: fotografie in de 20e eeuw

Vanaf 1 november is het Rijksmuseum in Amsterdam een nieuwe tentoonstellingsruimte rijker. De vernieuwde 'Philipsvleugel' telt 10 tentoonstellingszalen die geheel gevuld worden met de openingstentoonstelling Modern Times, meer dan 400 foto's van toonaangevende fotografen uit wat het museum noemt 'een lange 20e eeuw'.

De expositie toont zeldzame foto’s van onder (vele) meer Jacques-Henri Lartigue, Lewis Hine, László Moholy-Nagy, Man Ray, Brassaï, W. Eugene Smith, Ed van der Elsken en William Klein, waaronder vintage afdrukken en unieke exemplaren. Vaak is maar één of slechts een handvol originele afdrukken bekend. De oudste foto is het bekende 'Galopperend paard' van Eadweard Muybridge (1830-1904), de nieuwste foto's zijn de Suriname-foto's van Viviane Sassen (1972, Amsterdam).

Meer informatie over de tentoonstelling en de nevenactiviteiten op rijksmuseum.nl/modern-times.

November Music in Den Bosch

Tussen 5 en 9 november vindt in Den Bosch de jaarlijkse manifestatie November Music plaats, een avontuurlijk festival met muziek van nu door de makers van nu.
Op diverse locaties in Den Bosch laten musici en componisten horen waar in de hedendaags gecomponeerde muziek, jazz, new world music, muziektheater, visual music, electronics & soundscapes en geluidsinstallaties bij elkaar komen.

Dit jaar kreeg gitarist Michiel Stekelenburg carte blanche van November Music en formeerde een trio waarmee hij zijn muzikale signatuur, jazzrock met een eigenzinnig Hollands sausje, ten volle kan verklanken.

Stekelenburg koos aan zijn zijde de vermaarde Israëlische jazzhoboïst Yoram Lachish - jazzliefhebbers zullen hem zeker kennen van zijn samenwerking met bassist Avishai Cohen, Idan Raichel en het Nederlandse ethno-jazztrio Kepera - en Clemens van der Feen, een van de meest gevraagde bassisten van dit moment.

Het trio is dinsdag 9 november drie maal te horen in de centraal gelegen Dans- en muziekschool De Muzerije aan de Hinthamerstraat 74 in Den Bosch.

Zie voor meer informatie novembermusic.net. Op het complete programma van November Music komt u ook Steve Reichs 'Drumming' en de Amerikaanse componist John Zorn tegen. Het slotconcert wordt verzorgd door het Kronos Quartet, waarbij zangeres Nora Fischer en harpiste Lavinia Meijer zich voor deze gelegenheid aansluiten.

Een eerbetoon aan Bob Scholte

Bob Scholte (1902-1983) was een grote naam in de Nederlandse muziekscene van de jaren '30, '40, '50 en '60 van de vorige eeuw. Zijn zangcarrière begon in 1916, maar toen hij begin 1931 in vaste dienst kwam bij de AVRO, kreeg hij landelijke bekendheid. De jongere generatie kent deze geliefde rasartiest misschien niet (meer), de oudere generatie zal hem zeker niet vergeten zijn.

Tijdens zijn lange carrière maakte Bob Scholte meer dan 2000 platen, waaronder 20e-eeuwse evergreens als 'Breng eens een zonnetje onder de mensen', Kom aan mijn hart, Marietje' en 'Ik heb een huis met een tuintje gehuurd'.

Deze en vele andere geliefde liedjes uit het repertoire van Bob Scholte worden maandag 17 november weer tot leven gewekt door een keur aan Nederlandse artiesten tijdens een bijzondere en ongetwijfeld sfeervolle avond, die wordt gepresenteerd door Karin Bloemen.

Het programma wordt opgenomen ten behoeve van de Joodse Omroep, die de opnames verwerkt in een themaprogramma over het leven en de carrière van Bob Scholte.

U kunt bij de opnames aanwezig zijn. Het programma wordt opgenomen in theater Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191 in Amsterdam. Het programma begint om 20.00 uur en zal ongeveer 90 minuten duren.

Aanmelden kan per email aan publiek@eye2eyemedia.nl of telefonisch op 035-6460360.
Wacht niet te lang: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Website van de Week
POLIN, The Museum of the History of Polish Jews

Drie dagen heeft de opening van het prestigieuze Joods Museum in Warschau geduurd. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar de ervaringen van hen die het geluk hadden erbij aanwezig te zijn geweest. Voor anderen is er de modern en zeer toegankelijk ogende website van *POLIN Museum of the History of Polish Jews, die een smaakmakend voorproefje geeft van wat de bezoeker er kan verwachten.

Begin bij Exhibitions en kies uit de links aan de linkerkant. The Core Exhibition: Making of biedt in tekst en vooral foto's een indruk van de vaste tentoonstelling die het hart vormt van het museum, en hoe die tot stand gekomen is. In Galleries begint het historische verhaal van de Joden in Polen, gerangschikt naar periode.
POLIN heeft ook grootse plannen op het gebied van educatie en historisch onderzoek, getuige de inhoud van de tabs Program en Research Collections.

Speciale aandacht verdient Our websites. Drie korte inleidingen op Virtual Shtetl, The Polish Righteous en The Central Database Of Judaików, met links. Stuk voor stuk dermate interessant dat ze in de komende tijd een aparte bespreking zullen krijgen in deze rubriek.

POLIN Museum of the History of Polish Jews geeft een nieuwsbrief uit, onderhoudt een pagina op Facebook, een twitteraccount en een kanaal op YouTube.

About the Museum, dé plek om iets meer te weten te komen over de geschiedenis van Polin, stelt teleur: de informatie is verouderd, en het nieuwe museum wordt slechts genoemd als 'opening staat gepland voor het najaar van 2014'. Daar zal vast en zeker snel verandering in komen nu het museum volgens plan inderdaad geopend is …

Planning your visit bevat alle denkbare informatie, van openingstijden en bereikbaarheid tot rolstoeltoegankelijkheid.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
Yoav (Tel Aviv, Jeruzalem)

Iedere zaterdagavond wordt op NPO 3 het VPRO-programma Metropolis uitgezonden, waarin de wereld door lokale ogen wordt gevolgd. Metropolis vergelijkt opvallende verhalen uit het dagelijks leven van mensen over de hele wereld rond verschillende thema's. De manier waarop buitenlandjournalistiek wordt bedreven verschilt van wat we gewend zijn: verhalen worden door lokale videojournalisten gemaakt.
Yoav Shamir uit Israël is vanaf het eerste uur als correspondent voor het programma aan het werk en heeft al een groot aantal reportages gemaakt waarin hij de veelzijdigheid van Israël laat zien. Op YouTube is een compilatie van zijn reportages te zien.

Alle reportages van Yoav zijn te zien op metropolis.nl/collecties/yoav.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 31 oktober - 7 november

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.
Deze week in De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep: Jaap Fransman, voorzitter van het Centraal Joods Overleg over het toenemende antisemitisme anno 2014 en de rol van het CJO als spreekbuis en belangenbehartiger tussen overheid en samenleving, programmamaker Sherman de Jesús over zijn documentaire Een Sjtetl in de Cariben, een verhaal over twee jeugdvrienden die opgroeien in Curaçao en op zoek gaan naar de geschiedenis van hun voorouders in Wit-Rusland en Oekraïne en een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur in Joods Nederland. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.


vrijdag 31 oktober

 • NPO Radio 5 (HUMAN), 19.00: OBA live. Hoofdgast is Louise Fresco met haar nieuwe boek Kruisbestuiving.
 • Arte, 20.15: Akte Grüninger (Grüninger's Fall). Zwitserse documentaire uit 1997 als eerbetoon aan Paul Grüninger, een Zwitserse politieman die eind jaren dertig honderden uit Oostenrijk gevluchte Joden aan valse grensdocumenten hielp die daarmee het land konden binnenkomen.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.30: Nooit meer slapen. Met documentair journalist Michiel Driebergen en fotograaf Dolph Kessler over hun boek Lviv, Stad van Paradoxen, dat vorige maand verscheen.

zaterdag 1 november

 • NPO 1 (AVROTROS), 11.15: Close Up. Afl.: Max Beckmann: Transit Amsterdam. Documentaire over de Duitse expressionistische schilder Max Beckmann die als 'entartete Künstler' in Amsterdam van 1937 tot 1947 in ballingschap leefde, een periode waarin hij zijn beste en meest aangrijpende werken schilderde.
 • BBC Radio 3, 15.00: Saturday Classics. Afl.: Live from the Free Thinking Festival: Breaking the Sound Barrier. Met componist Max Richter die onder meer de soundtracks schreef voor Waltz with Bashir en Sara's Key.

zondag 2 november

 • NPO 2 (NTR), 13.00: NTR Podium. Afl.: Mischa Maisky en de Cello Biënnale. Presentator Hans Haffmans spreekt met hem over zijn bewogen jonge jaren in Rusland, zijn herinneringen aan zijn leraar Mstislav Rostropovitsj, over les krijgen en les geven, over zijn veelbesproken Bach-interpretaties en over het voor hem zo bijzondere samenspel met zijn kinderen. Herh.: 3/11, NPO 2, 0.00 uur.
 • NPO 2 (JO), 14.00: Nesj Nasj, zesdelige documentaireserie over joodse gerechten en de overlevering van familieverhalen. Afl.: Kippensoep.
 • NPO 2 (JO), 14.15: Een Sjtetl in de Cariben, documentaire road-movie uit 2014 van Sherman De Jesus. Voor meer informatie zie elders in deze nieuwsbrief.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het Luisteren.
 • Arte tv, 20.15: Die letzte Metro (Le dernier métro), oorlogsdrama uit 1980 van François Truffaut over de Joodse theaterdirecteur Lucas Steiner die moet onderduiken voor de nazi's en vanuit de kelder doorgaat met regisseren.

maandag 3 november

 • NDR Kultur Radio, 19.30: Musica, Programma in het kader van de 25e sterfdag van pianist Vladimir Horowitz.
 • BBC Radio 3, 23.00: The Free Thinking Festival. Afl.: Knowing Your Enemy. Schrijver Andrey Kurkov, psychotherapeut Gabrielle Rifkind en journalist John Kampfner in gesprek over internationale politiek, interventie en vredesmissies.
 • ARD, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Geheimakte Geschichte. Driedelige documentaireserie. Afl. 1: Der Spion, der Hitler reinlegte.

dinsdag 4 november

 • NPO 2 NCRV), 15.25: NPO Spirit. Afl.: Antisemitisme. Programma over Kristallnacht.
 • BBC Radio 3, 23.00: The Free Thinking Festival. Afl.: You Must See This! Matthew Sweet onderzoekt met gasten de invloed van technologie op de culturele smaak van het Britse publiek.
 • BBC 1, 23.35: Imagine. The Art That Hitler Hated. Tweede deel van een tweedelige serie waarin Alan Yentob de campagne onderzoekt die het Derde Rijk tegen moderne kunst ondernam. Afl.: The Sins of the Fathers.

woensdag 5 november

 • NPO Doc (EO), 20.25: Mijn zusje de soldaat, documentaire waarin De Israëlisch-Nederlandse filmmaakster Dikla Zeidler haar jongere zusje Chamoetal volgt tijdens haar twee jaar durende dienstplicht bij de PR-afdeling van het Israëlische leger.

donderdag 6 november

 • TV 5 Monde, 21.00: Alyah. Speelfilm uit 2012 van Elie Wajeman over de 27-jarige drugsdealer Alex die zijn leven en dat van zijn broer wil beteren door aliya te maken en in Tel Aviv een restaurant te beginnen.
 • NPO 2 (AVRO), 23.00: Meret Oppenheim. Documentaire over de Duitse kunstenares Meret Oppenheim (1913-1985), om haar relaties met veel 20e-eeuwse Parijse beeldend kunstenaars ook wel 'muze van de surrealisten' genoemd.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Free Thinking Festival. Afl.: The Free Thinking Essay - Disraeli the Romantic. Daisy Hay ziet deze Britse politicus uit de 19e eeuw als een van de voorlopers van de moderne politicus: een mens van vlees en bloed die zijn emoties niet verbergt.

vrijdag 7 november

 • Arte tv, 13.55: Akte Grüninger (Grüninger's Fall). Zwitserse documentaire uit 1997 als eerbetoon aan Paul Grüninger, een Zwitserse politieman die eind jaren dertig valse grensdocumenten verzorgde voor honderden uit Oostenrijk gevluchte Joden die daarmee het land konden binnenkomen.
 • NPO 2 (VARA), 21.05: De Muur. Zesdelige documentaireserie waarin Menno Bentveld op zoek gaat naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Afl.1: Belfast. In een latere aflevering is de scheidingsmuur in Israël onderwerp van bespreking.
 • TV 5 Monde, 23.55: J'étais à Nuremberg. Voor televisie gemaakt historisch drama uit 2010 over twee leden van het internationale gezelschap die 24 oorlogsmisdadigers moeten veroordelen.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
   
jaargang 10, nummer 41
vrijdag 31 oktober 2014
 

In deze nieuwsbrief

De onontkoombare werkelijkheid van Herman Wolf
Traditioneel Joods koken
Kiekjes van Kiek
Boekennieuws
Benefietconcert Ons Tweede Thuis
In the spotlight: Heddy Honigmann
IDFA specials
Zondag op televisie: Een Sjtetl in de Cariben
Vazen ter nagedachtenis
Nieuws van heinde en verre
Modern Times: fotografie in de 20e eeuw
November Music in Den Bosch
Een eerbetoon aan Bob Scholte
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 31 oktober - 7 november


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Afgelopen week reed ik vlak voor zeven uur ’s avonds over de A2 richting Utrecht. U weet dan inmiddels dat Middeleeuwse ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
De psycholoog Daniel Kahneman was net afgestudeerd toen hij als dienstplichtige in 1955 in het Israëlische leger de opdracht ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Het was heel nauwkeurig berekend. Op Simchat Tora zou onze jongste dochter bevallen van haar eerste kind. Deze samenwerking met ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Zet je verstand op nul en geniet van al het moois en heerlijks dat Israël te bieden heeft. Wist u dat hier in luttele dagen al dertigduizend ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Het was vlak na de Zesdaagse Oorlog in 1967 dat in het gebouw van de Zionist Organization of America in tel Aviv een ...
lees verder


(advertenties)

banner jonet

banner givat

banner propra

banner sinaicentrum

banner israelactie

banner yanshuf

banner amphora

banner sivmo

banner blankevoort

banner venstra

banner luna3

banner meldpunttaal

banner joodsamsterdam

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier