vrijdag 4 april 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Cursus: Joodse Thuislanden

Ver voor de Tweede Wereldoorlog bestonden er al plannen om Joden in een eigen gebied onder te brengen. Joden zelf hebben serieus de mogelijkheden onderzocht om de vluchtelingen uit Europa te hervestigen in Suriname, en al in 1928 stichtte de Sovjet-Unie de Joodse Autonome Regio, later bekend als Birobidzjan, en dan hebben we het nog niet eens over nazi's die Joden wel wilden onderbrengen in de voormalige Franse strafkolonie Madagascar.
Uiteindelijk won het zionisme en werd de Joodse staat Israël het thuisland voor Joden.

In de vier lessen van de cursus Joodse Thuislanden. Alternatieven voor het zionisme geven drie docenten u inzicht in de achtergrond van de alternatieve plannen. Historicus Bart Wallet houdt op de eerste avond, dinsdag 29 april, een algemene historische inleiding, op 6 mei neemt André Roosen Birobidzjan voor zijn rekening. Laura Almagor tekent voor de derde en vierde les. Op 13 mei komt het Madagaskarplan aan de orde, met het Saramaccaproject wordt op 20 mei de cursus afgesloten.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Brundibár, kinderopera

De Tsjechisch-Joodse componist Hans Krása gebruikte in 1938 het sprookje Brundibár voor een opera voor kinderen. Maar er schuilt een diepere, duistere laag onder het verhaal. De op het oog zo gezellige brombeer uit de titel blijkt een akelig, afgunstig wezen (lees Hitler) die niemand het licht in de ogen gunt.

Na de première door de kinderen van het Joodse weeshuis in Praag werd de opera tussen 1943 en 1944 maar liefst 55 maal opgevoerd in concentratiekamp Theresienstadt. De door de nazi's in september 1944 georganiseerde opvoering ter gelegenheid van een bezoek van het Rode Kruis aan het kamp, een vilein stukje propaganda, zou de laatste zijn. Van de uitvoerenden heeft vrijwel niemand de oorlog overleefd.

Crescas wijdt aan deze bijzondere opera een driedelige cursus, die wordt afgesloten met een opvoering van Brundibár op zondagmiddag 4 mei. Tijdens de cursusavonden op 23 en 30 april behandelt dirigent Jules van Hessen de geschiedenis van Brundibár en zijn componist, en verklaart hij hoe ook andere Joodse componisten tijdens het nazibewind toch wisten door te werken.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Cursusmiddag over de Omertijd

Zondagmiddag 11 mei praat docent Leo Mock u bij over de zeven weken tussen Pesach en Sjawoeot, de Omertijd. Oorspronkelijk was de Omertijd de periode waarin geoogst werd, en dus een tijd van vreugde.
In de latere rabbijnse traditie is de Omertijd een periode van rouw geworden waarin een verbinding wordt gelegd met negatieve gebeurtenissen in de Joodse geschiedenis.

Lag Ba'omer valt op de 18e dag van de maand Ijar, de 33e dag na Pesach en dus van de Omertijd en markeert het einde van de tijd van treurnis.

In Leo Mock's cursus telt u samen met hem de dagen tot u bij Lag Ba'omer bent aangekomen, en hoort u waarom de traditie van vreugde en feest omsloeg naar treurnis en rouw.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Roman Vishniac (re)discovered

De foto's die Roman Vishniac (1897-1990) maakte van het Joodse leven in Oost-Europa tussen de twee wereldoorlogen, zijn wereldberoemd. Bij velen van u staat wellicht het fotoboek A Vanished World in de boekenkast, dat in Nederland verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling Roman Vishniac. A vanished world die in 1983 in het Joods Historisch Museum, toen in het Waaggebouw gevestigd, te zien was. Van dat boek zijn inmiddels ruim 220.000 exemplaren verkocht.

De overzichtstentoonstelling Roman Vishniac (re)discovered bevat ruim 200 foto's, waaronder recent ontdekte vintage-afdrukken en foto's die voor het eerst zijn afgedrukt van onlangs gedigitaliseerde negatieven, filmbeelden en persoonlijke correspondentie. Het werk beslaat vele decennia van de carrière van deze Russisch-Amerikaanse fotograaf, waarin hij het Berlijnse straatleven in de jaren '20, de opkomst van de nazi's in de jaren '30, Joodse vluchtelingen in Europa en Amerika in de jaren '30 en '40 en (in 1939) zelfs het Joodse Werkdorp Nieuwesluis in de Wieringermeer fotografeerde.

De expositie loopt van 5 april tot en met 24 augustus in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Het JHM heeft, in het kader van Roman Vishniac (re)discovered, een hele reeks extra activiteiten op stapel staan, waaronder het kinderevenement in het Kinderatelier Ik zie ik zie wat jij niet ziet ….

Meer informatie over de tentoonstelling, een voorproefje van de foto's van Vishniac en de activiteiten op JHM.nl. De introductie op video door conservator Maya Benton van het International Center of Photography in New York, waar de tentoonstelling in 2013 te zien was, is zeer de moeite waard om te bekijken.

Columns deze week

Pesach nadert met rasse schreden. Gastcolumnist Chaim van Unen schrijft over Egyptische sprookjes die hem wel heel erg aan het Pesachverhaal, het verhaal van de Uittocht uit Egypte doen denken.
En verder hebben wij deze week weer een mooi palet van uiteenlopende columns. Lees de bijdragen van Salomon Bouman, Eldad Kisch, Leo Mock, Simon Soesan, Eva van Sonderen en Naud van der Ven.

Nieuw magazine: 'Joods nu'

Joods Nederland heeft er een nieuw blad bij: volgende week verschijnt het eerste nummer van Joods nu. Met dit tweemaandelijkse magazine, een uitgave van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom, beoogt de redactie zoveel mogelijk facetten van het hedendaagse jodendom te belichten. Hoofdredacteur Karen de Jager beschrijft het doel in het redactionele artikel in het eerste nummer als volgt:
We willen u nieuwe dingen laten zien, vanuit de traditionele Joodse bronnen naar het nu laten kijken, maar ook ons dagelijkse Joodse leven in beeld brengen. We willen met u in discussie. Durven we het aan om onze grenzen opnieuw op te rekken en ruimte te bieden voor nieuwe invloeden?

Joods nu wordt gratis toegezonden aan leden van alle liberaal-Joodse gemeenten in Nederland. Voor niet-leden is de abonnementsprijs 30 euro per jaar (6 nummers). Abonnementen kunnen worden opgegeven per email.

Jan Karski, Rechtvaardige onder de Volken

Donderdag 24 april is het 100 jaar geleden dat de Poolse verzetsstrijder Jan Karski in Lódz het levenslicht zag. Ter gelegenheid daarvan vindt woensdag 8 april in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek van de UvA het symposium Jan Karski. Humanity’s Hero plaats. Jan Karski (geboren Kozielewski)(1914-2000) was de eerste die als ooggetuige verslag deed van de verschrikkingen in het getto van Warschau en een naziconcentratiekamp. Zijn aansporingen aan geallieerde regeringsleiders in Londen en later ook aan de Amerikaanse president Roosevelt om de Holocaust te stoppen, bleken grotendeels aan dovemansoren gezegd.

In opdracht van de Poolse regering in ballingschap stelde Karski zijn ervaringen te boek. Story of a Secret State. My Report to the World verscheen in 1944 in de Verenigde Staten en werd een bestseller. Na afloop van het symposium is de Nederlandse editie van het boek, Mijn bericht aan de wereld, verkrijgbaar.

Israël kende Jan Karski het ereburgerschap toe, in de Tuin der Rechtvaardigen in Yad Vashem draagt een boom zijn naam.

De toegang tot het symposium is gratis, vooraf aanmelden per mail wordt op prijs gesteld.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Een zusje in de oorlog, waarin Jacco Sandstra op basis van gevonden brieven de geschiedenis van zijn Joodse 'zusje' reconstrueert, Hotelmens. Reportages en brieven is een bundeling van romanfragmenten, krantenreportages en brieven van Joseph Roth uit de periode tussen de twee wereldoorlogen, en van de Amerikaanse schrijfster Elif Batuman (1977) de heruitgave van De bezetenen, met als nieuwe ondertitel 'Avonturen in de Russische literatuur'.

Engelstalig: In Tablet legt Etgar Keret uit wat hij bedoelt met zijn uitspraak 'Schrijvers spelen in hun verhalen voor God.'

En verder:

- Saskia Goldschmidt vertelt in haar voormalig ouderlijk huis aan de Jacob Obrechtstraat in Amsterdam, waarin nog verrassend veel details bewaard gebleven zijn, het publiek over het leven van toen. Evenement in het kader van Open Joodse Huizen 2014.
- Op 2 april is de Hongaarse schrijver György Konrád 81 jaar geworden. Van hem verschijnt binnenkort Boedapest: literair zakreisboek.
- De historische Artis-bibliotheek is zondag 13 april open voor bezoek en rondleiding.

Lezing in het JHM: 'Jerusalem regained'

Vooruitlopend op de tentoonstelling De Nieuwe Wereld, die in januari 2015 in het Joods Historisch Museum te zien zal zijn, geeft de Canadese historica en schrijfster Natalie Zemon Davis donderdag 10 april een lezing in het Auditorium van het museum. Ze zal spreken over de Joodse kolonisatie in de 17e eeuw en in het bijzonder over David Nassy, een van de toonaangevende figuren in het culturele leven van Suriname in de tweede helft van de 18de eeuw.

In Jerusalem regained: Eschatology and Slavery in Jewish Colonization in Seventeenth-Century Suriname brengt Davis nieuwe feiten aan het licht over David Nassy en zijn Joodse kolonies in Cayenne en later Suriname.

Meer informatie in de agenda van het JHM.

En alvast voor uw agenda: Julie-Marthe Cohen, die voor het Joods Historisch Museum de tentoonstelling De Nieuwe Wereld samenstelt, geeft woensdag 11 juni voor Crescas een lezing over Joden in de West.

György Konrád op City2Cities Literatuurdagen

De Hongaarse schrijver György Konrád (1933) houdt dit jaar tijdens de City2Cities Internationale Literatuurdagen, die van 5 tot 13 april in Utrecht plaats vinden, de Belle van Zuylenlezing. De titel van zijn lezing Genius Loci verwijst naar de gedachte dat elke plek een eigen geest heeft die (her)kenbaar is in de literatuur en de maatschappij waarin die ontstaat.

Tijdens het communistische regime in Hongarije verwierf Konrád in het westen grote bekendheid als voorvechter van de individuele vrijheid, terwijl in zijn geboorteland zijn werk nog tot 1988 verboden was. Tegenwoordig wordt hij ook daar als een van de meest invloedrijke Hongaarse schrijvers gezien. In Slingerbeweging (2011) beschrijft Konrád de invloed van deze Hongaarse geschiedenis op zijn leven. Binnenkort verschijnt van zijn hand Boedapest: literair zakreisboek.
Na afloop van de lezing gaat Konrád in gesprek met dichter en literatuurjournalist Wim Brands.

De lezing vindt plaats in de City2Cities Spiegeltent, Korte Nieuwstraat 24, Utrecht.
Meer informatie op de website van City2Cities Internationale Literatuurdagen Utrecht.

Een Sjtetl in de Cariben

Cineast en filmproducent Sherman De Jesus verwierf internationale bekendheid met films over kunst en kunstenaars. Nu heeft hij een nieuw project op stapel staan, Een Sjtetl in de Cariben.

De Jesus gaat op zoek naar de familiegeschiedenis van zijn jeugdvrienden Mark en Tsale, wier vaders aan het begin van de vorige eeuw Oost-Europa ontvluchtten, op zoek naar veiligheid en een betere toekomst voor hun kinderen. Op veel plaatsen vonden ze gesloten grenzen of waren ze als Jood niet welkom. Uitgerekend in een uithoek van het Nederlandse koninkrijk, op het even exotische als koloniale Curaçao, kregen ze de kans om een nieuw leven op te bouwen.

De Jesus wil de film - een universeel verhaal over migratie, én een hommage aan Curaçao, het kleine eiland met een groot hart, waar vreemdelingen een veilige haven vinden - tot stand brengen met behulp van crowdfunding.
Op Cinecrowd.nl legt Sherman de Jesus zelf uit waarom dit aangrijpende verhaal juist nú verteld moet worden. "De tijd dringt, omdat veel familieleden en andere ooggetuigen op leeftijd zijn."

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Volgens recent onderzoek zou het besnijden van jongetjes niet verboden moeten worden maar juist aangemoedigd of zelfs verplicht worden gesteld. MailOnline is een van de vele bronnen voor dit bericht.
 • Jewniverse heeft weer een bijzonder stukje Joodse geschiedenis, ditmaal over de laatste Fransman die het oude Judeo-Provençal beheerste.
 • Aan de vooravond van haar 93e verjaardag houdt Iris Apfel grote opruiming. Elle Decor portretteert de kleurrijke binnenhuisarchitecte en mode-icoon.
 • De film Noah van Darren Aronofsky, die vanaf 10 april ook in Nederlandse bioscopen draait, doet veel stof opwaaien. The Daily Beast kijkt kritisch maar welwillend.
 • Tablet Magazine ontdekte iets opmerkelijks in Aronofsky's film.
 • Hoe milieubewust de bijbelse Noa was, onderzocht The Independent.
 • En natuurlijk mag de trailer van dit bijbels spektakel cum fantasyfilm niet ontbreken. Te bekijken op de website van Noah.
 • In The Jew & The Carrot, het digitale foodie-katern van The Forward, een lekker recept van de Amerikaanse kok, auteur en televisiepersoonlijkheid Julia Child (1912-2004), bij uitstek geschikt voor Pesach.
 • Joden in de Griekse stad Ioannina hebben het, 70 jaar na het einde van de oorlog, nog altijd niet gemakkelijk, schrijft JTA.

Opwindende ontdekking in Groningen

In Groningen is in het Rabbinaatshuis aan de Nieuwstad een historische vondst gedaan. Het bij het Rabbinaatshuis behorende mikwe (rituele bad) was sinds de Tweede Wereldoorlog spoorloos is in de afgelopen dagen voor een belangrijk deel blootgelegd.

Het mikwe in het Rabbinaatshuis, als 'pastorie' behorende bij de synagoge aan de Folkingestraat, verdween enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog onder een dikke laag puin en beton toen het gebouw in 1952 door de Joodse Gemeente Groningen werd verkocht. Na een periode van verpaupering en vervolgens enkele jaren leegstand besloot de Groningse gemeenteraad het gebouw voor het totale verval te behoeden en zette, na aanschaf, een grootschalige restauratie in gang. In 1981 werd de synagoge her-ingewijd. Sindsdien wordt de synagoge gebruikt door de Joodse Gemeente Groningen en als culturele ruimte voor concerten, exposities en rondleidingen door de Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS).

De ruimte waar de twee teruggevonden en uitgegraven miwkes zich bevinden, werd jarenlang door de SFS gebruikt als opslagkamer.

De mikwe-baden zijn in opmerkelijk goede staat. De marmeren rand van één van de twee baden is gedeeltelijk aangetast door verbouwingen ten tijde van de achtereenvolgende eigenaren. De rand van het tweede bad is grotendeels gaaf gebleven. De zeven marmeren traptreden, de zijwanden en de bijna twee meter diepe vloer zijn volkomen intact.

Het mikwe is elke woensdag- en zondagmiddag te bezichtigen. Tijdens rondleidingen wordt uitvoerig over het mikwe verteld. Meer informatie op Synagoge Groningen.

Bijzondere gast op Internationaal Joods Muziekfestival 2014

De data voor het Internationaal Joods Muziekfestival 2014 zijn bekend! Van 13 tot en met 16 september staan het Muziekgebouw aan 't IJ en de Uilenburger Synagoge in Amsterdam geheel in het teken van de Joodse muziek in al haar facetten. Tijdens het festival wordt tevens het Internationaal Joods Muziekconcours gehouden.

'Hors concours' treedt zondag 14 september de Israëlische zangeres en publiekslieveling Noa (Achinoam Nini) op met haar nieuwe band NOA DOR FOUR, bestaande uit haar vaste partner Gil Dor, Gadi Seri (percussie) en Adam Ben Ezra (contrabas).

Ensembles die willen deelnemen aan het concours hebben nog tot 1 mei om zich aan te melden. Daarna zal de selectiecommissie uit alle ingezonden muziekmateriaal 24 ensembles selecteren voor de eindstrijd.

Het volledige programma van het IJMF 2014 is nog niet bekend, de twee festivaldagen die plaatsvinden in het Muziekgebouw aan 't IJ zijn wel al gevuld.
Houdt de website van het IJMF in de gaten voor actuele informatie.

Website van de week
Bible History Daily

De Biblical Archaeology Society (BAS), opgericht in 1974, houdt zich bezig met onderzoek naar en informeren over de archeologie in de landen waar de Tora en de bijbel zich afgespeeld hebben.

Via de tab Digs komt de bezoeker direct op de pagina met opgravingssites. De uitgelichte digs lopen of starten binnenkort. Wie geïnteresseerd is in de archeologie van het Heilige Land en de voortgang enigszins heeft gevolgd, kan zijn hart ophalen in de lange lijst opgravingen in Israël, maar ook elders rondom de Middellandse Zee.

In Tell es-Safi wordt van 29 juni tot en met 25 juli gegraven naar bewijs dat hier de bijbelse stad Gath, waarover gesproken wordt in relatie tot de 12 stammen van Israël, zou hebben gelegen. De inschrijving voor deelname sluit op 1 mei.

Uw redacteur is in korte tijd een groot fan geworden van Bible History Daily, de dagelijkse (!) nieuwsbrief met telkens één hoofdonderwerp en een aantal gerelateerde links. Niet alles heeft een directe relatie tot de Joodse geschiedenis en het jodendom, maar dat maakt het genoegen beslist niet minder. Wie zich inschrijft voor Bible History Daily, ontvangt een free e-book naar keuze. De lijst interessante titels is lang: Exploring Genesis: The Bible’s Ancient Traditions in Context, Jerusalem Archaeology: Exposing the Biblical City en Cyber-Archaeology in the Holy Land – The Future of the Past zijn slechts enkele van de mogelijkheden.

Als u belangstelling hebt voor een specifiek onderwerp, dan kunt u terecht onder Browse Topics, en in Scholar’s Study (de studeerkamer van de geleerde) kunt u wetenschappelijke discussies volgen over bijbelse archeologie.

De tab Media bevat een serie video's van lezingen, met name over de de Uittocht uit Egypte. In het kader van Pesach is de fotoserie How to Make a Mudbrick ook buitengewoon boeiend.

De Biblical Archaeology Society is actief op Facebook (Biblical Archaeology Review), op YouTube (BiblicalArchaeology) en op twitter (@BibArch).

Voor leden met een jaarabonnement is de bibliotheek van BAS vrij toegankelijk.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In The Picture
Israel Roofs POV - Extraordinary tourists

Bekijk Israël eens anders, en wel door de ogen van de jonge Russen Vasily Patrakov en Alex Chigretskiy, freestyle runners, oftewel waaghalzen met een flinke dosis doodsverachting. "We willen het dagelijkse leven in Israël gewoon eens vanuit een andere hoek laten zien," is hun ultrakorte uitleg.
Startpunt van deze acrobatische hardloop- en hoogspringtoer op sandalen: een dak ergens in Tel Aviv.

(Met dank aan Sheila Gogol, die deze video op het spoor kwam).


Bekijk de film hier

Televisie en radio 4 - 11 april

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Op BBC Radio 3 iedere werkdag om 23.45 The Essay, met als thema Furniture - A Personal History of Movable Objects, gepresenteerd door schrijver Ian Sansom. Alleen al de titels van de vijf afleveringen maken nieuwsgierig!

 • Deze week in De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep: Marijke Slager, voorzitter van werkgroep WAAR, dat staat voor Werkgroep voor Accuratesse en Authenticiteit in Reportages. De missie van WAAR is het kritisch volgen van de media, in de hoop dat het evenwichtiger nieuws over het Midden-Oosten oplevert. Verder rabbijn Lody van de Kamp over zijn nieuwe boek De Joodse slaaf en een reportage van Steven Albers over Deborah Maarssen uit Buitenveldert en haar persoonlijke project om vakanties in Nederland te organiseren voor jeugdige Israëlische kankerpatiënten. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.

vrijdag 4 april

 • RTL 4 (12.50: The Big Fix. Komedie uit 1978 van Jeremy Kagan over Lila die privédetective Moses Wine (Richard Dreyfuss) vraagt te komen werken voor een man die zich kandidaat stelt als gouverneur van Californië. Al snel raakt Moses echter verwikkeld in een gecompliceerde moordzaak.
 • BBC 4, 22.00: Arena - The Brian Epstein Story. Documentaire uit 1998 over het turbulente leven en de loopbaan van Brian Epstein, manager van onder andere The Beatles. Deel 1 (The Sun Will Shine Tomorrow) en deel 2 (Tomorrow never knows), worden achter elkaar uitgezonden.

zaterdag 5 april

 • Ned. 2 (MO), 12.25: MO Doc. Afl.: Het ontstaan van het antisemitisme. Centrale vraag in deze documentaire: hoe komt het dat de eerste generatie Turken en Marokkanen de Joden in het verleden vaak heeft geholpen en ondersteund, terwijl sommige jongeren van nu zich juist tegen Joden keren?
 • NPO Doc (VPRO), 15.40: Movies that Matter. Afl.: How to Start a Revolution. Britse documentaire uit 2011 portretteert politicoloog en schrijver Dr. Gene Sharp, de man achter het toonaangevende boek From Dictatorship to Democracy dat al twintig jaar dé leidraad is voor geweldloze revoluties.
 • BBC Radio 3, 17.00: Sound of Cinema. Afl.: The Bible - Film Scores Inspired by the Good Book. Onder meer aandacht voor de filmmuziek bij Darren Aronofsky's nieuwste, veelbesproken filmepos 'Noah'.
 • RTL 5, 21.50: Meet the Parents. Komedie uit 2000, waarin Greg door zijn vriendinnetje Pam wordt voorgesteld aan haar vader Jack. Maar voor Jack is niemand goed genoeg voor zijn dochter, en Greg al helemaal niet.

zondag 6 april

 • Ned. 2 (NTR), 13.00: NTR Podium. Afl.: Liza Ferschtman: Sei Solo. Documentaire over violiste Liza Ferschtman die met een weerbarstig soloprogramma haar ‘muzikale handtekening’ wil zetten. Herh.: 7/4, 0.05.
 • Ned. 2 (JO), 14.00: The Story of the Jews. Afl. 5: Hoe de sjoa de rest van de wereld beïnvloedde, en na de stichting van de staat Israël het Joodse verhaal toch de as blijft waaromheen het lot van de wereld draait.
 • Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • NPO Doc (VPRO), 21.26: 2Doc. Afl.: The secret life of Uri Geller - Psychic spy? Uri Geller maakte in de jaren ‘70 als lepel-buigende entertainer furore op televisie. In deze documentaire vertelt hij over zijn carrière vóór, maar vooral ook áchter de schermen: als geheim agent en (dubbel)spion, werkzaam voor onder andere de Israëlische Mossad en de Amerikaanse CIA.

maandag 7 april

 • Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper&Co. Met onder meer aandacht voor Pesach.
 • Klara, 20.03: Klara live. Concert door ensemble Profeti della Quinta met werk van de Italiaanse componist Salomone (Schlomo) Rossi. Rossi is uniek omdat hij als eerste authentiek Joodse religieuze meerstemmige muziek schreef.
 • Ned. 1 (MAX), 20.55: 2Doc. Afl.: Het jaar erna. Documentaire met verhalen van oorlogsslachtoffers van WOII in het jaar na de bevrijding. Bij een grote groep teruggekeerde Joden dreunden de effecten van de oorlog nog jarenlang na. Herh.: 8/4, 9.55, en op NPO Doc, 8/4, 20.26, 10/4, 16.00.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Furniture: A Personal History of Movable Objects. Afl. 1: 'Whereyouwanttogoto', the Wardrobe and the Other World.

dinsdag 8 april

 • NPO Doc (MAX), 20.26: 2Doc. Afl.: Het jaar erna. Documentaire met verhalen van oorlogslachtoffers van WOII in het jaar na de bevrijding. Bij een grote groep teruggekeerde Joden dreunden de effecten van de oorlog nog jarenlang na. Herh.: 10/4, 16.00.
 • NPO Doc (VPRO), 22.08: Movies that Matter. Afl.: The Heart of Jenin. Duitse documentaire uit 2008 van Leon Geller over Ismael Khabit, wiens zoon Ahmed in 2005 door een Israëlische soldaat werd doodgeschoten. Twaalf uur na de dood van Ahmed besluit Ismael de organen van zijn zoon te schenken aan zes Israëlische kinderen, waarmee hij hun levens redt. Wat heeft hij bereikt met dit gebaar, en hoe heeft zijn onbaatzuchtige daad de levens van de families die hij geholpen heeft, beïnvloed? Herh.: 9/4, 17.41, 11/4, 0.00.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Furniture: A Personal History of Movable Objects. Afl. 2: Who's Been Sitting in My Chair? Our Shadow Selves.

woensdag 9 april


donderdag 10 april


vrijdag 11 april

 • Canvas 14.40: Cave of Forgotten Dreams. Adembenemend mooie documentaire uit 2010 van de Duitse filmmaker Werner Herzog over de Chauvet-grot in de Ardèche, waar in 1994 muurschilderingen werden gevonden die 32.000 jaar oud bleken. Aanrader!!!
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Furniture: A Personal History of Movable Objects. Afl. 5: An Intimate History of the Bed.
   
jaargang 10, nummer 14
vrijdag 04 april 2014
 

In deze nieuwsbrief

Cursus: Joodse Thuislanden
Brundibár, kinderopera
Cursusmiddag over de Omertijd
Roman Vishniac (re)discovered
Columns deze week
Nieuw magazine: 'Joods nu'
Jan Karski, Rechtvaardige onder de Volken
Boekennieuws
Lezing in het JHM: 'Jerusalem regained'
György Konrád op City2Cities Literatuurdagen
Een Sjtetl in de Cariben
Nieuws van heinde en verre
Opwindende ontdekking in Groningen
Bijzondere gast op Internationaal Joods Muziekfestival 2014
Website van de week
Israel Roofs POV - Extraordinary tourists
Televisie en radio 4 - 11 april


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Deze week stond ik in de supermarkt achter een mevrouw in de rij. Zij had veel meer inkopen gedaan dan dat ene potje zure haring ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Vorig jaar met Pesach dacht ik: laat ik op de seder Georg Friedrich Hegel eens inbrengen, de Duitse filosoof uit het begin van de 19e eeuw ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Hij is nu drie jaar oud, onze oudste kleinzoon. Lief kereltje, ik vreet hem op. Drie maanden na zijn geboorte was hij al met me in het zwembad ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Corruptie en corrumperende bezetting is een gevaarlijke mix voor een gezonde, eerlijke democratie. De waarheid zoals ik die heb ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
De eerste keer dat ik Ehud Olmert zag, ik denk in 1991, bracht hij een bezoek aan het Misgav Ladach ziekenhuis; hij was toen minister ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Als de wereld zo druk bezig is met Poetin en de Krim, of het verdwenen vliegtuig uit Maleisië, dan is het moment gekomen om een daad ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Chaim van Unen vond in een rommelwinkel een klein, wat versleten boekje met Egyptische sprookjes. De inhoud was verrassend ...
lees verder


(advertenties)

banner jonet

banner joodsamsterdam

banner yanshuf

banner venstra

banner givat

banner sinaicentrum

banner meldpunttaal

banner blankevoort

banner jmwlunteren

banner propra

banner luna3

banner hallojoods

banner amphora

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier