vrijdag 31 januari 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Tussen jodendom en assimilatie

In de romans en verhalen van Kafka komt het woord Jood niet voor. Wel gebruikt hij in zijn literaire werk soms beelden die doen denken aan Thora en Talmoed. De moderne lezer, Jood en niet-Jood, geeft hij echter bewust alle ruimte om daar zelf een eigen betekenis aan te geven.
´Wat heb ik met Joden gemeen?’, vroeg hij zich af, ‘Ik heb nauwelijks iets met mijzelf gemeen en zou heel stil, tevreden met het feit dat ik kan ademen, in een hoek moeten gaan zitten.’
Uit zijn dagboeken en brieven weten wij dat het jodendom niet uit het leven van Kafka valt weg te denken. Bekend is zijn belangstelling voor het Jiddisje toneel. Minder bekend is wellicht dat hij geabonneerd was op een zionistisch tijdschrift, Hebreeuws leerde en in Berlijn de Hochschule für Wissenschaft des Judentums bezocht.
Vooral over de betekenis daarvan gaat de derde bijeenkomst, op 20 maart 2014, van de cursus van Leo Frijda over ‘schrijvers tussen jodendom en assimilatie’.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Portretten van Portegiezen

De eerste Joden die zich vestigden in Amsterdam, waren afkomstig uit Portugal en Spanje. Voor de stad waren deze immigranten bijzonder interessant omdat ze met hun handelscontacten in de Portugese koloniën in Zuid-Amerika een belangrijke bron van inkomsten vormden.
Maar waren deze Sefardiem op alle fronten welkom in Amsterdam? En hoe ontwikkelde zich hun maatschappelijke positie?

In de cursus Portretten van Portegiezen. Portugese Joden in Amsterdam, die maandag 3 maart van start gaat, laat Joël Cahen u kennismaken met zeven invloedrijke Portugese Joden, te beginnen met Abraham Cohen de Hereira 1570-1635) en eindigend met Salomon Rodrigues de Miranda (1875-1942). Hun levensgeschiedenissen vertellen hoe het de Portegiezen in de 16e tot en met de 19e eeuw in de stad verging.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Over kennis, inzicht en prioriteiten

Tijdens de Holocaust Herdenkingsbijeenkomst, zondag 26 januari 2014 in het Wertheimpark in Amsterdam, hield Sjlomo Krant (Amsterdam, 1966) als vertegenwoordiger van de jongere generatie een toespraak.

Zijn woorden maakten diepe indruk op de aanwezigen, niet alleen omdat ze vanuit een persoonlijke emotie werden uitgesproken, maar ook omdat er uit het raakvlak tussen verleden en heden een belangrijke les te leren is. Een kort citaat: 'Ik heb mijzelf beloofd goed op te letten op mijn gedachten over anderen. Mijzelf te behoeden voor discriminerende gedachten en handelingen, hoe klein dan ook.'

Crescas is Sjlomo Krant dank verschuldigd voor het ter beschikking stellen van zijn tekst. Klik hier om zijn toespraak te lezen.

Ook onze vaste columnisten doen deze week van zich spreken. Naast de gastcolumn van Sjlomo Krant vindt u op onze website vandaag columns van Eva van Sonderen, Eldad Kisch, Harry van den Bergh, Salomon Bouman, Leo Mock en Simon Soesan.

Namenwand in Wertheimpark

Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog krijgt Nederland, op initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, een monument met de namen van alle ruim 102.00 Joodse en 220 Sinti en Roma-slachtoffers van de Holocaust, een tastbaar gedenkteken waar alle Nederlandse slachtoffers van de nazi-terreur zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht.

Maar eerst moet het benodigde geld bijeen gebracht worden, een bedrag van maar liefst 5 miljoen (!) euro. De initiatiefnemers doen hiervoor een beroep op sponsors en donateurs.

Op de website holocaustnamenmonument.nl kunt u één of meer namen op het monument adopteren. U kunt zelf een naam kiezen, of de computer dat laten doen. Per geadopteerde naam betaalt u 50 euro. Als u wilt vertellen waarom u juist díe naam adopteert, dan kunt u terecht op Wat is jouw verhaal?

Het monument wordt ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind (Joods Museum Berlijn, herbouw WTC New York) en zal worden geplaatst in het Wertheimpark in Amsterdam, waar op de laatste zondag van januari bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' de Nationale Holocaust Herdenking plaatsvindt. Als alles volgens plan verloopt, zal het monument in september 2015 worden onthuld.

Het stadsbestuur van Amsterdam steunt het initiatief voor de bouw van het Holocaust Namenmonument Nederland, zei burgemeester Eberhard van der Laan zondag 26 januari in zijn toespraak bij de Nationale Holocaust Herdenking.

Het Holocaust Namenmonument onderhoudt een Facebookpagina en een Twitteraccount.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: En iedereen doet me aan iemand anders denken, de nieuwe gedichtenbundel van homo universalis Frank Diamand, De drogist, waarin Ad van Liempt het leven van een radicale verzetsman reconstrueert, en Ik zou lang willen leven, een introductie op het werk van Etty Hillesum, speciaal voor scholieren, geschreven door Janny van der Molen en Klaas Smelik.

De Engelstalige aanrader: The Ark Before Noah, geschreven door the reader of the lost ark Irving Finkel.

En verder:
- Jonathan Franzen, auteur van Het Kraus-project, is genomineerd voor een National Book Critics Circle Award in de categorie ‘kritiek’.
- Tegelijk met Ik zou lang willen leven is een speciale lesbrief verschenen waarin scholieren worden opgeroepen zich door Etty Hillesum te laten inspireren.

Kafka Band in EYE

Bij de tentoonstelling The Quay Brothers’ Universum die tot begin maart in Filmmuseum EYE te zien is, lopen verschillende nevenactiviteiten, waaronder het filmprogramma Footnotes.
Stephen en Timothy Quay nodigden daarvoor de Tsjechische groep Kafka Band uit om hun spetterende live voorstelling 'The Castle',gemaakt rond Kafka’s beroemde roman Het slot, te komen spelen.

De Kafka Band bestaat uit de Tsjechische kunstenaars Jaroslav Rudiš (schrijver) en Jaromír Švedík (zanger en striptekenaar). Samen met een zes man sterke rockformatie 'hervertellen' zij Kafka's beroemde verhaal, waarbij op de achtergrond projecties vertoond worden uit de graphic novel die Švejdík onlangs van Het slot maakte.

 • 7 februari, 19.30 uur en 21.30 uur: Kafka Band, Filmmuseum EYE, IJpromenade 1, Amsterdam.
  Voor meer informatie klik hier.

De roeping van Mels Sluyser

Onder de titel 'Even zo vrolijk is het treurig’ is vanaf 15 februari in Museum Sjoel Elburg werk te zien van de expressionistische schilder Mels Sluyser (1930).

Op middelbare leeftijd ontdekte biochemicus Sluyser – werkzaam aan het Nederlands Kankerinstituut als hoofd van de afdeling tumorbiologie – zijn passie voor het schilderen.

Mels Sluyser is de zoon van Meyer Sluyser (1901-1973) die op onnavolgbare wijze de vooroorlogse Waterloopleinbuurt in tekst wist te vatten.

Mels' nostalgische taferelen uit het Joodse leven van alledag komen tot leven in kleurrijke, rake penseelstreken. "Ik ben op mijn manier in het voetspoor van mijn vader getreden," zegt de kunstenaar zelf over zijn werk. "Er is door de Tweede Wereldoorlog een gapende leegte achtergelaten. Met mijn schilderijen probeer ik dat gat te vullen. Dat beschouw ik als mijn roeping, de herinnering aan die omgekomen mensen levend houden."

 • Even zo vrolijk is het treurig, tentoonstelling met werk van Mels Sluyser, te zien van 15 februari tot en met 10 mei in Museum Sjoel Elburg, Graaf Hendriksteeg, Elburg.
  Klik hier voor meer informatie.

Papercut - modern poppentheater uit Israël

Tijdens Pop Arts, een festival geheel gewijd aan poppen- en objecttheater, verzorgt de internationaal vermaarde Israëlische poppenspeelster Yael Rasooly op 1 februari de openingsvoorstelling in het Ostadetheater in Amsterdam.

Rasooly speelt haar prijswinnende voorstelling Papercut, waarin miss Spencer, een eenzame, jonge secretaresse, achter haar bureau wegdroomt naar de vervlogen tijden van het oude Hollywood. De foto's uit oude filmtijdschriften komen tot leven, en miss Spencer verandert in een glamoureuze filmster uit de jaren ‘40. Maar nét als de ware liefde binnen handbereik is, verandert de dagdroom in een nachtmerrie …
Klik hier voor meer informatie en tickets.

Op YouTube is een voorproefje van deze bijzondere voorstelling te zien.

Wilt u meer weten over het Pop Arts Festival, klik hier.

Aviv Geffen en Blackfield

De Israëlische rockzanger en vredesactivist Aviv Geffen en Steven Wilson, oprichter en zanger van de Engelse band Porcupine Tree, bundelen hun krachten in de formatie Blackfield.

De samenwerking tussen de twee artiesten begon in 2001 toen Geffen meewerkte aan het album In Absentia van Porcupine Tree. Dat beviel zo goed dat het duo besloot om samen nummers te schrijven. Hun nieuwste album, dat sinds augustus 2013 verkrijgbaar is, heet Blackfield IV.

Blackfield is met dit album op tournee en treedt zondag 9 februari op in Paradiso in Amsterdam. Voor meer informatie en een impressie van de muziek van Blackfield featuring Aviv Geffen, klik hier .

Muziekproject Train of Thought

Mensen houden van reizen. Ergens heengaan, nieuwe personen ontmoeten, cultuur uitwisselen en nieuwe ervaringen opdoen. Het bijzondere muziekproject 'Train of Thought' wil laten zien dat reizen meer is dan louter je fysiek verplaatsen.

In de voorstelling 'Train of Thought', die zaterdag 1 februari wordt opgevoerd in Synagoge Groningen aan de Folkingestraat 60, worden in muziek de lijfelijke én emotionele aspecten van een reis nagebootst. Als aan het einde van de reis de muziek stopt, resten nog slechts herinneringen.

Sopraan Esther van Zijl nodigt het publiek uit om mee te reizen met het dromerige lied L'invitation au Voyage van de Franse componist Henri Duparc, op tekst van Charles Baudelaire.
Bent u niet in staat om aan te sluiten bij deze muzikale zwerftocht? Klik dan hier voor een impressie!

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De allervroegste foto's (uit 1844!) van Jeruzalem zijn te zien op Smithsonian.com.
 • In Huffington Post een bericht over nieuw onderzoek naar de eerste mens op aarde.
 • Elf jaar na het dramatische ongeluk met Space Shuttle Columbia, waarbij ook de Israëlische astronaut Ilan Ramon om het leven kwam, zijn er geruchten dat opnieuw een Israëli de ruimte in zal gaan, schrijft Virtual Jerusalem.
 • Er is gedoe over de samenwerking tussen filmactrice Scarlett Johansson en het Israëlische bedrijf SodaStream. Waar het écht om gaat, is te lezen en te zien op The Shmooze.
 • Kende het alleroudste Hebreeuwse alfabet toch klinkers? Volgens een artikel op ASOR waarschijnlijk wel.
 • In de Forward vertelt een Ethiopische vluchteling hoe hij, na een helse tocht, in Israël terecht kwam.
 • In Shalom Life een interview met Tal Peleg, die met haar opzienbarende oogmake-up de wereld verovert.
 • Klezmerklarinettist David Krakauer vertelt in de podcast op VoxTablet over The Big Picture, zijn nieuwste muziekproject.
 • De ecologische kibboets Neot Semadar in de Negev is de Taj Mahal van het Midden-Oosten, volgens Israel21C.
 • De Amerikaanse journaliste Asra Nomani was bevriend met Daniel Pearl, de Amerikaans-Israëlische journalist die in februari 2002 door Al Qaida in Pakistan werd vermoord. In The Washingtonian vertelt ze Pearls 'final story' (longread).
 • PinkNews plaatste op Holocaust Memorial Day een artikel over de vervolging van homoseksuelen door de nazi's.
 • In de Forward onderzoekt Josh Nathan-Kazis of Sefardische Joden ooit kunnen terugkeren naar het Iberisch schiereiland.

In The Picture
Towers of Babel

Dr. Irving Finkel (1951) is archeoloog, gespecialiseerd in de assyriologie. Hij is verbonden aan het British Museum waar hij zich bezig houdt met talen en culturen van het antieke Midden-Oosten. Dr. Finkel is voorpaginanieuws door de vondst en ontcijfering van een 4.000 jaar oude bula, een kleitablet met daarop instructies voor het bouwen van de Ark van Noach. Hij vertelde erover in BBC Breakfast van 27 januari, maar helaas is daarvan geen beeld beschikbaar.

We laten Dr. Finkel aan het woord over een ander bijbels onderwerp: de Toren van Babel.
De video werd gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling Babylon: Myth and Reality die in 2009 in het British Museum te zien was. Klik hier voor meer informatie over die expositie.


Bekijk de film hier

Website van de week
Toegang tot toen - WOII op internet

Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de jongeren die informatie zoekt op internet, alles wat ze vinden voor waar aanneemt. Als voorbeeld: in Google zoeken op het woord ‘Holocaust’ levert bijna 15 miljoen treffers op. Uit zo'n enorm en totaal ongestructureerd aanbod een keuze maken, is zonder voorkennis van het onderwerp nauwelijks mogelijk. En bovendien: welke informatie over de Tweede Wereldoorlog komt uit betrouwbare bron?

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft, in samenwerking met Nederlandse musea en een groot aantal partners, de webgids Toegang tot toen ontwikkeld als dé centrale toegang tot informatie over de Tweede Wereldoorlog op internet.
De website biedt een gestructureerd en zo compleet mogelijk overzicht van beschikbare en betrouwbare kennis en geeft bovendien toegang tot erfgoedmateriaal dat digitaal beschikbaar is.

Op de startpagina staan de belangrijkste onderdelen van de website: de oorlogsmusea en herinneringscentra, de online tentoonstellingen, en prominent in het midden de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen.

De inhoud van de site is onderverdeeld in 12 hoofdthema's, met elk hun eigen subthema's. Als voorbeeld: Dagelijks leven > Dagelijkse levensbehoeften > Schaarste en distributie, waarna u terechtkomt op Bezuinigingstips uit 1943.

Bronnen kent een onderverdeling in acht thema's.
Onderwijs maakt onderscheid in Leerlingen en Docenten.
Musea maakt een tweedeling. Dit is de plek om in uw eigen regio te zoeken naar een WOII-gerelateerd museum of andere instelling. De tab 'Nu te zien' is op dit moment nog leeg.

Enkele van de Online Tentoonstellingen wisselen regelmatig. Momenteel te zien: De eerste 5 dagen gaat over de meidagen van 1940, Bevrijding brengt de gebeurtenissen na 5 mei 1945 op prachtige wijze in beeld.

Het is overduidelijk dat Toegang tot toen structuur zeer hoog in het vaandel heeft staan. Dit is een goudmijn voor iedereen, van scholieren die een werkstuk voorbereiden, tot ouderen die verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog vanuit hun eigen oorlogsverleden willen bekijken.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 31 januari - 7 februari

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.

Aanrader van de week: Jordi Savall: Jerusalem, Peace in Heaven and on Earth op Mezzo tv. Zondag 2 februari om 22.00 uur. Concert begint met een reconstructie van de trompetten van Jericho (1200 BCE)


vrijdag 31 januari

 • hollanddoc 24 (IKON), 15.46: The invisible men. Documentaire van Yariv Moser over de onmogelijke positie van Palestijnse homo’s die onderdrukking en geweld in de Palestijnse gebieden ontvluchten om vervolgens in Israël te worden veroordeeld tot een illegaal bestaan.
 • Ned. 2 (NTR), 21.05: Na de bevrijding. Nieuwe geschiedenis behandelt in zeven afleveringen de periode van 1945 tot 1950 en geeft aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen een beeld van de eerste moeilijke jaren na de Tweede Wereldoorlog.

zaterdag 1 februari

 • Ned. 1 (AVRO), 11.20: Close Up. Afl.: Alexander Calder: Sculptor of Air. Documentaire over de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder die internationale roem vergaarde met kleurige, abstracte, kunstwerken die hij met behulp van luchtstromen in beweging kon zetten.
 • hollanddoc 24 (VARA), 18.59: Stephen Fry: Out There. Tweedelige documentaire waarin Stephen Fry de wereld over reist om te ontdekken hoe het is om elders homo te zijn. Afl. 1: Oeganda en de Verenigde Staten en afl. 2: Brazilië, Rusland en India.
 • hollanddoc 24 (NTR), 16.21: Na de bevrijding. Deel 1 - Thuiskomst. Nieuwe geschiedenis behandelt in zeven afleveringen de periode van 1945 tot 1950 en geeft aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen een beeld van de eerste moeilijke jaren na de Tweede Wereldoorlog.
 • Arte, 22.00: Superheroes. Afl. 1: Kampf für die Wahrheit. Driedelige documentaireserie over de afgelopen 75 jaar in de stripcultuur.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 23.39: De donkere kamer van Eli Weinberg. Documentaire uit 2004 over de Joodse fotograaf Eli Weinberg (1908-1982), in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw de ‘hoffotograaf’ van het ANC.

zondag 2 februari

 • Ned. 1 (VPRO), 10.30: Vrije Geluiden. Alle werken voor viool en piano van de Pools-Joodse componist Mieczyslaw Weinberg (Moishei Vainberg) (1919-1996) werden opgenomen door Linus Roth en José Gallardo. Weinberg vluchtte voor de nazi's naar Rusland, waar hij ternauwernood aan Stalins antisemitisme ontsnapte.
 • Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren. Met deze week: Rabbijn Aryeh Heintz ging vanuit New York naar Utrecht. Deze avond is hij te gast om te praten over zijn werk, zijn opdracht en al wat hem verder bezig houdt. Daarnaast de historicus Bart Wallet over THE STORY OF THE JEWS, een vijfdelige documentairereeks gepresenteerd door de prominente Britse historicus Simon Schama, over de geschiedenis van het jodendom van de oorsprong tot de 21e eeuw, die vanaf 9 februari aanstaande wordt uitgezonden door de Joodse Omroep.
 • BBC 1, 19.00: Fake or Fortune? Documentaireserie waarin de echtheid van schilderijen wordt onderzocht. Afl. Chagall.
 • cultura 24 (VPRO), 20.34: Death of a Poet, Joseph Brodsky. Documentaire uit 2001 over leven en werk van de Russische existentialistische dichter en Nobelprijswinnaar, de dichter Joseph Brodsky.
 • Canvas, 20.40: Soundtrack. Zevendelige muzikale roadtrip door Israël en de Palestijnse gebieden, waarin vier Vlaamse muzikanten op zoek gaan naar de rol die muziek speelt in dit eeuwige conflictgebied. Afl. 5: Jericho en Bethlehem.
 • TV 5 Monde, 21.00: Les enfants du paradis. Klassieke film uit 1945 van Michel Carné, die zijn film moest draaien tijdens de bezetting, met zijn Joodse art director Alexander Trauner en de eveneens Joodse componist Joseph Kosma in onderduik, leden van het verzet verborgen op de set, en figuranten die met de Duitsers collaboreerden. Deel 2: L'Homme blanc. Herh.: 5/2, 14.00.
 • Mezzo, 22.00: Jordi Savall: Jerusalem, Peace in Heaven and on Earth. Een magische reis van Soefi-muziek tot Hebreeuwse klaagzangen.

maandag 3 februari

 • Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper&Co, programma vol van levenslust en levenswijsheid
 • hollanddoc 24 (VARA), 18.59: Stephen Fry: Out There. Tweedelige documentaire waarin Stephen Fry de wereld over reist om te ontdekken hoe het is om elders homo te zijn. Afl. 1: Oeganda en de Verenigde Staten en afl. 2: Brazilië, Rusland en India.
 • TV 5 Monde, 23.55: Les enfants du paradis. Klassieke film uit 1945 van Michel Carné, die zijn film moest draaien tijdens de bezetting, met zijn Joodse art director Alexander Trauner en de eveneens Joodse componist Joseph Kosma in onderduik, leden van het verzet verborgen op de set, en figuranten die met de Duitsers collaboreerden. Deel 1: Le boulevard du crime.

dinsdag 4 februari

 • WDR, 15.00: Planet Wissen. Afl.: Lebensborn - Kinder für Hitler.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 17.49: De donkere kamer van Eli Weinberg. Documentaire uit 2004 over de Joodse fotograaf Eli Weinberg (1908-1982), in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw de ‘hoffotograaf’ van het ANC. Herh.: 6/2, 23.12
 • Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper&Co, programma vol van levenslust en levenswijsheid
 • Canvas, 21.35: Unsere Mütter, unsere Väter. Voor televisie gemaakt Duits WOII-drama in drie delen uit 2013 over vriendschap en volwassen worden met de erfenis van de zwartste periode uit de Duitse geschiedenis. Afl 1: Eine andere Zeit.
 • cultura 24 (NTR), 21.37: 'Mevrouw'. Documentaire uit 2009 over Sonia Gaskell, stuwende kracht van het Nationale Ballet.
 • Arte, 23.35: Hitlers Polizei. Documentaire over hoe onder Hitler de vriendelijke diender op de hoek van de straat veranderde in een genadeloze jager.

woensdag 5 februari

 • Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper&Co, programma vol van levenslust en levenswijsheid
 • Ned.2, (VPRO), 23.00: 2Doc. Afl.: Bobby Fischer tegen de Wereld. Het complexe leven van genie Bobby Fischer, waarin hij zich ontwikkelt van wonderkind tot wereldkampioen schaken, van beroemde Amerikaan tot kluizenaar, en zich tenslotte verbannen weet uit eigen land.

donderdag 6 februari

 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.21: 2Doc. Afl.: Bobby Fischer tegen de Wereld. Het complexe leven van genie Bobby Fischer, waarin hij zich ontwikkelt van wonderkind tot wereldkampioen schaken, van beroemde Amerikaan tot kluizenaar, en zich tenslotte verbannen weet uit eigen land.
 • Ned. 3 (KRO), 20.25: Keuringsdienst van waarde. Afl.: Haar. Dierlijk en zelfs menselijk haar zou als grondstof dienen voor een ingrediënt dat in brooddeeg wordt verwerkt. In verband met kasjroet steekt dit gerucht telkens weer de kop op. Zullen we nu eindelijk de enige echte waarheid te horen krijgen?

vrijdag 7 februari

 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.21: 2Doc. Afl.: Bobby Fischer tegen de Wereld. Het complexe leven van genie Bobby Fischer, waarin hij zich ontwikkelt van wonderkind tot wereldkampioen schaken, van beroemde Amerikaan tot kluizenaar, en zich tenslotte verbannen weet uit eigen land.
 • Ned. 2 (NTR), 21.00: Na de bevrijding. Deel 2 - Afrekening. Nieuwe geschiedenis behandelt in zeven afleveringen de periode van 1945 tot 1950 en geeft aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen een beeld van de eerste moeilijke jaren na de Tweede Wereldoorlog.
 • BBC 4, 21.00: Sound of Cinema: The Music That Made the Movies. Afl. 1: The big score. Filmmuziek van o.a. Max Steiner en Erich Wolfgang Korngold.
   
jaargang 10, nummer 5
vrijdag 31 januari 2014
 

In deze nieuwsbrief

Tussen jodendom en assimilatie
Portretten van Portegiezen
Over kennis, inzicht en prioriteiten
Namenwand in Wertheimpark
Boekennieuws
Kafka Band in EYE
De roeping van Mels Sluyser
Papercut - modern poppentheater uit Israël
Aviv Geffen en Blackfield
Muziekproject Train of Thought
Nieuws van heinde en verre
Towers of Babel
Website van de week
Televisie en radio 31 januari - 7 februari


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Ach wat is de week weer snel voorbij gegaan. Tijd is een wonderlijk iets – soms is hij nauwelijks vooruit te krijgen ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
De Levi's hadden ons uitgenodigd. Op zichzelf al bijzonder, omdat de Levi's niet echte vrienden van ons zijn. Meer een soort van ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Met enige overdrijving zou je Shulamit Aloni de Jeanne d’Arc van de Israëlische politiek kunnen noemen. Een feministe in hart en ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
n de afgelopen dagen las ik over het plan van het gerespecteerde Auschwitz Comité een monument te bouwen voor de 102.000 Joden ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Van de week moest ik voor mijn werk naar Arad, de kleine stad in de Negev die vooral bekend staat om de zuivere lucht, goed voor ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Blind is weliswaar zielig, maar interessant, ook voor schrijvers; doof is komisch, en veelal irritant. In de oudere literatuur werd weinig ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Tijdens de Holocaustherdenking op zondag 26 januari hield Sjlomo Krant een toespraak, die wij deze week - met zijn toestemming - graag als gastcolumn opnemen ...
lees verder


(advertenties)

banner amphora

banner sinaicentrum

banner givat

banner propra

banner venstra

banner hallojoods

banner meldpunttaal

banner jonet

banner joodsamsterdam

banner blankevoort

banner limmoed

banner yanshuf

banner luna3

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier