vrijdag 17 januari 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Tussen jodendom en assimiliatie

‘Wat is de grote opgave van deze tijd? Dat is de emancipatie.’ Aldus de Duitse dichter en schrijver Heinrich Heine (1797-1856).
Om toegang te krijgen tot de Europese cultuur liet Heine zich dopen, al had hij daarvan meteen al spijt. Omstreeks dezelfde tijd schreef hij aan Der Rabbi von Bacherach. Dat verhaal begint met de seideravond. ‘Ook Joden die al lang zijn afgevallen’, schrijft Heine, ‘worden in het diepst van hun hart ontroerd als de oude, welbekende Pesachklanken toevallig hun oor treffen.’

Emancipatie, het is ook een sleutelwoord in het werk van Carry van Bruggen. En ook Carry van Bruggen schreef liefdevol over de seideravond, in haar toneelstuk met die titel en in haar roman De verlatene. ‘Het uitnemendste Joodsche familiefeest,’ noemt zij de seideravond. Al zei ze ook: ‘een artist kan zich nooit blijvend schikken in de knellende ritus der Joodse belijdenis’.

Heinrich Heine en Carry van Bruggen zijn de twee schrijvers die Leo Frijda op 20 februari tijdens de eerste bijeenkomst van de cursus 'Schrijvers tussen Jodendom en assimilatie' behandelt.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Haifa, multiculturele stad in Noord-Israël

Als er één stad in Israël is die model kan staan voor een vreedzame samenleving van Joden en Moslims, dan is het Haifa. De derde stad van Israël (268.000 inwoners) kan beschouwd worden als een melting pot waar Joden (71%), Arabische Moslims (19%), Arabische Christenen (2%) en Druzen (2,5%) samenleven.

Onze vaste columnist Simon Soesan kent de stad, waar waar hij inmiddels al 40 jaar woont, als geen ander. Bovendien is hij een ras-verteller, én een uitstekende spreker. Daarvan kunt u zich overtuigen tijdens de lezing die hij zondag 9 februari 2014 op uitnodiging van Crescas in Amsterdam zal geven.

Maak nader kennis met Bassam en de personages die in Simons columns figureren, kijk door Simons ogen naar het leven in Israël en ga met hem in discussie: een groter plezier kunt u hem niet doen!

De lezing van Simon Soesan is een cadeautje van Crescas aan u, nieuwsbrieflezers, omdat de Stichting Joods Educatief Centrum Crescas op 3 februari 1999 werd opgericht. Met andere woorden: wij tracteren!

Voor meer informatie over plaats, tijd en aanmelding klik hier.

Oproep namens 'The Joint'

Dit jaar bestaat de American Jewish Joint Distribution Committee, de wereldwijd opererende Joodse hulporganisatie, precies 100 jaar, een feit dat men op gepaste wijze wil memoreren.

Voor de viering van dit lustrum is de organisatie op zoek naar mensen die tijdens
WOII en de periode na de bevrijding in Nederland betrokken waren bij de activiteiten van 'The Joint', zoals de organisatie doorgaans wordt genoemd.

Werd u in de genoemde periode door The Joint geholpen of was u op een andere manier betrokken bij het werk van The Joint in Nederland en zou u bereid zijn daar te zijner tijd uw persoonlijke verhaal over te vertellen tijdens het lustrumevenement? Stuur een mail naar info@crescas.nl, en vermeld in de onderwerpsregel 'Voor The Joint'. Wij zorgen dat uw bericht te bestemder plaatse terecht komt.

2014 is Etty Hillesum-jaar

Op 15 januari is het Etty Hillesum-jaar van start gegaan, de dag waarop deze schrijfster honderd jaar geleden in Middelburg het levenslicht zag.

Etty Hillesum heeft bekendheid gekregen door haar dagboeken en brieven, waarin ze blijk geeft van een onconventionele, voor haar tijd zeer moderne kijk op het leven en de maatschappij.

Gedurende het hele jaar worden er activiteiten rondom Etty Hillesum georganiseerd, zoals lezingen, workshops, boekpresentaties en een schrijfwedstrijd.
Aan de website van het Joods Historisch Museum zijn een aantal pagina's toegevoegd over Etty Hillesum en haar werk. Klik hier om die te bekijken.

In de Hollandsche Schouwburg worden de komende maanden een aantal van de originele schriftjes, foto's en intieme briefjes tentoongesteld, evenals een van haar laatste briefkaarten.

Etty (Esther) Hillesum groeide op in Deventer, waar haar vader rector was van het Stedelijk Gymnasium. Etty vertrok in 1932 naar Amsterdam om rechten en Slavische talen te studeren.
In juli 1942 ging ze, als medewerkster van de Joodse Raad met reispermissie, vrijwillig naar Westerbork om daar in het kader van de 'Sociale Verzorging Doortrekkenden' hulp te bieden, maar keerde ook af en toe terug naar Amsterdam. Begin juni 1943 voegde Etty zich uit vrije wil bij haar familie, die in Westerbork was geïnterneerd. Drie maanden later werd het voltallige gezin Hillesum op transport gesteld naar Auschwitz. Op 30 november 1943 kwam daar een einde aan het leven van Etty.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: De twee Hotel Francforts, een oorlogsboek vol ‘uitzonderingen op voorspelbaarheden’, geschreven door David Leavitt, Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz een verslag van de zoektocht die schrijver Göran Rosenberg ondernam naar zijn bijna onbekende vader, en Altijd Etty, waarin Ton Jorna en Julika Marijn laten zien waarom Etty Hillesum een blijvende inspiratiebron voor een rijk innerlijk leven kan zijn.

Engelstalig: Jewish Families, een overzicht van de ontwikkeling van het Joodse familieleven door de eeuwen heen, door Jonathan Boyarin.

En verder:
- zondag 19 januari zijn schrijfsters Britta Böhler en Ariëlla Kornmehl te gast in de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel, in het kader van de lezingenreeks Schrijvers in de Amstelkerk. Klik hier voor meer informatie.
- op 2 februari vindt in de LJG Amsterdam de presentatie plaats van het boek De onderduikers, waarin beeldend kunstenaar Peter Hein over de dramatische onderduik van zijn ouders vertelt.

‘La Fenice’

Het beroemde operatheater La Fenice in Venetië brandde twee keer tot de grond toe af, de laatste keer in 1996, en tweemaal herrees het theater als een feniks in volle glorie uit de as.
De door het antisemitische bewind van Mussolini tijdens de oorlogsjaren aangerichte schade aan het Italiaanse muziekleven was aanzienlijk moeilijker te herstellen.

Op het programma van het Uilenburgerconcert 'La Fenice' op 20 januari in het Bethaniënklooster in Amsterdam staat muziek van vervolgde en gevluchte Italiaanse componisten.

Gitarist Dario Macaluso, fluitiste Eleonore Pameijer, violiste Ursula Schoch en pianist Marcel Worms spelen werken van Mario Castelnuovo-Tedesco, Leone Sinigaglia en Aldo Finzi. Op het programma staan verder werken van de Nederlandse componisten Roderik de Man, Leo Samama en Jacques Goudappel.

Klik hier voor meer informatie en reserveren.

Internationaal FilmFestival Rotterdam 2014

De 43ste editie van International Film Festival Rotterdam IFFR gaat woensdag 22 januari van start. Tot en met 2 februari 2014 zijn op diverse locaties in Rotterdam honderden korte en lange speelfilms en documentaires te zien.

Onze keuze uit het programma vindt u hieronder. Met een klik op de titel komt u op de bijbehorende pagina op de website van het IFFR. Daar vindt u meer informatie over de film, de makers, de locaties en de data waarop de film te zien is.

 • Berea
  Lang nadat vrienden en familie zijn weggetrokken uit de inmiddels beruchte buitenwijk van Johannesburg, leeft de Joodse pensionado Aaron Zukerman in zijn alsmaar kleiner en zwarter wordende wereld. Onvoorzien bezoek op vrijdag doorbreekt Aarons routine en zet een voorzichtige assimilatie in gang.
 • The Blue Train
  Een combinatie van stills, tekeningen en videobeelden schetst de reis van mensen die per trein de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten. Het verhaal is gelardeerd met beelden die fotojournalist Werner Worlf in 1945 maakte bij zijn terugkeer naar Duitsland.
 • The Buried Alive Videos
  Een duistere compilatiefilm van de Israëlische regisseur Roee Rosen over poses en illusie bij een disfunctionele groep emigranten uit de Sovjet-Unie.
 • Chronicle of a Disappearance
  De Palestijnse filmmaker Suleiman, teruggekeerd naar Israël na jaren in het buitenland te hebben gewoond, maakte een film over het verlies van een nationale identiteit en het wennen aan conflict als dagelijks leven.
 • Corrections
  Onder het toeziend oog van getuigen plannen twee mannen de moord op hun ouders. De ritmische herhaling van beeld en tekst is typisch binnen het werk van Keren Cytter (Israël, 1977).
 • A House in Berlin
  Een vrouw ontdekt dat ze een afstandelijke maar toch ook persoonlijke relatie heeft met een historisch gebouw in Berlijn en onderneemt een reis naar het verleden.
 • Inferno
  Inferno van Yael Bartana gaat over de bouw van de derde Tempel van Salomo in São Paulo door de Universele Kerk van het Koninkrijk Gods, een Pinkstergemeente met miljoenen volgers. Deze 'derde tempel', gebouwd naar bijbelse voorschriften, is een replica van de eerste tempel in Jeruzalem.
 • Letter to a Refusing Pilot
  In de zomer van 1982 ging het gerucht dat een Israëlische gevechtspiloot bevel had gekregen een doel in Libanon te bombarderen. Toen hij zag dat het om een schoolgebouw ging, week hij af van zijn koers en dropte zijn bommen in zee.
 • Limited Speech Holds Endless Misunderstandings
  Een interview met linguïst Noam Chomsky voor de Israëlische televisie verloopt tamelijk bizar door de diepe ideologische verschillen tussen de gesprekspartners.
 • Natan
  Na de Eerste Wereldoorlog was de in Roemenië geboren Bernard Natan de motor achter de heroplevende Franse filmindustrie. Een wereldoorlog later vormde het vermoeden dat hij als pornoacteur gewerkt had aanleiding zijn zaak te saboteren en hem aan de nazi’s over te leveren, met fataal gevolg.
 • La nuit
  De stad Kuneitra op de Golan Hoogvlaktes werd tijdens de oorlog met Syrië in 1967 door Israël vernietigd. De vader van Malas, een Palestijnse vrijheidsstrijder, ligt er begraven. Om gevoelens van schaamte en vernedering over zijn vaders dood te verdrijven, herschrijft Malas zijn vaders geschiedenis.
 • Der Wille zur Macht
  De gekke zuster van Nietzsche trouwde met een antisemiet, vertrok met hem en veertien zuiver Arische families in 1887 naar Paraguay en stichtte daar Nueva Germania. Kunstenaar Pablo Sigg maakte deze fraaie, contemplatieve film over de gebroeders Schweikhart, de laatst levende nakomelingen.
 • Zwei Museen
  Het ene museum is LeOmanut, gevestigd in de kibboets Ein Harod, en gebouwd in 1948 door Samuel Bickels. Het andere is The Menil Collection in Houston, Texas, in 1986 gebouwd door Renzo Piano. Wat de twee gebouwen bindt, is hoe licht wordt gebruikt in de architectuur, waarbij de bouwkunst zich door het licht heeft laten inspireren.

Voor algemene informatie over het festival klik hier. Voor het laatste nieuws en nieuwtjes abonneert u zich op de digitale nieuwsbrief Tiger Alert of volgt u IFFR op Facebook en Twitter. Op het YouTubekanaal van IFFR vindt u alle filmtrailers, evenals bijzondere shorts, speelfilms, sfeerverslagen en registraties van interviews.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Kosjer eten past prima in een gezonde leeftstijl, bevestigt nu ook foodwriter Mark Bittman in JTA.
 • Wat zou Israëls eerste premier David Ben-Gurion gedaan hebben als hij in deze tijd staatshoofd zou zijn geweest? In Mosaic een poging tot een antwoord.
 • In VirtualJerusalem een artikel over hekserij en jodendom.
 • Het Iraanse persbureau FARS zegt zeker te weten dat de Amerikaanse internationale politiek al sinds 1945 door buitenaardse wezens met een nazi-achtergrond wordt gerund… ShalomLife achterhaalde het bericht.
 • In The Art Newspaper het bericht dat de leiders van de drie geloofsgemeenschappen in Jerusalem betrokken willen worden bij de nieuwe ronde vredesbesprekingen vanwege de vele heilige plaatsen in de stad. Ook AlJazeera doet een duit in het zakje.
 • De tien meestgelezen artikelen op Israel21C.
 • JTA maakte bekend dat er een samenwerking in de maak is tussen de Jewish Telegraphic Agency (JTA) en MyJewishLearning (MJL).
 • Mei Finegold is uitgekozen om Israël te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. The Israel Hour had dit brekende nieuws, en plaatste een video.
 • Na de cronut is er nu ook de crogel, weet The Jew & the Carrot.
 • In Algemeiner een artikel over de Schotse specialiteit haggis die ook voor Joden geoorloofd is.

In The Picture
CultureBuzz's Hebrew Writers-Readers' series!

Op 31 december 2011 ging het cultuurkanaal Culture Buzz Israel van start met een serie YouTube videos waarin Israëlische schrijvers in hun eigen taal Ivriet, met Engelse ondertitels voorlezen uit eigen werk.

Etgar Keret was de eerste: hij las zijn korte verhaal 'Astma-aanval'. Inmiddels telt de collectie 53 videos - u vindt ze hier.

Mist u een auteur in deze lijst? Laat het weten op de Facebookpagina van CultureBuzzIsrael - de kans bestaat dat op zeker moment de schrijver van uw keuze in beeld aan het woord komt!


Bekijk de film hier

Website van de week
Leaving Europe: A new life in America

Amerika heeft altijd een enorme aantrekkingskracht uitgeoefend op mensen die een nieuw bestaan wilden opbouwen, zich door omstandigheden gedwongen zagen hun oude leven achter zich te laten, of een groot avontuur in een onbekende omgeving zochten.
Tussen 1820 en 1920 waagden meer dan 30 miljoen Europeanen de sprong en staken de Atlantische Oceaan over.

Hoe verging het deze mensen? Daaraan heeft Europeana Exhibitions de permanente online tentoonstelling Leaving Europe: A new life in America gewijd.
In foto’s, kranten, schilderijen en andere kunstvoorwerpen, brieven, manuscripten, geluidsopnamen en officiële documenten wordt het verhaal verteld van de reis die de immigranten ondernamen om vanuit Europa naar Amerika te komen en hoe zij zich daar vestigden en een nieuw bestaan opbouwden.

De tentoonstelling is ingedeeld in 6 thema's: waar kwamen de immigranten vandaan, waarom wilden ze weg, vertrek en aankomst, het leven in Amerika, de weerstand die zij inhet nieuwe vaderland ondervonden, en contact met thuis.
Elk thema kent een aantal subthema's - ze worden als symbolen onder de thema-introductie weergegeven -, geïllustreerd met beeldmateriaal en bijbehorende uitleg.

In het thema Motivations and Aspirations vond uw redacteur onder het subthema A country open to immigrants een afbeelding van het Lied voor vrolijke Landverhuizers welke met het Stoomschip DE IJZERE MAN, naar Amerika willen vertrekken. Een klik op de afbeelding brengt de pagina met meer informatie, waaronder de herkomst. In dit geval is dat de Koninklijke Bibliotheek/Geheugen van Nederland, waarnaar kan worden doorgeklikt.

Gewoon snuffelen in de collectie doet u met Browse Items, waarbij het allereerste item meteen nieuwsgierig maakte: How the immigrants travel, wat een filmpje blijkt te zijn, gemaakt in 1925 in de haven van Amsterdam.
Klik hier voor een bespreking van de tentoonstelling.

En als u de smaak te pakken hebt: vanuit deze tentoonstelling klikt u door naar het portal van Europeana.
Europeana maakt gebruik van de social media Facebook, twitter, Pinterest en Google+ en verzendt eenmaal per twee maanden een nieuwsbrief.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 17 - 24 januari

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

De vaste uitzendtijd van de Joodse Omroep is vervroegd naar 18.00 uur. Tot 1930 vindt u daar nu het programma 'De Kunst van het Luisteren': actualiteit, politiek, cultuur, religie, humor en gesprekken op het scherp van de snede, een programma over, in of om de Joodse wereld, met welsprekende gasten, reportages en harmonieuze muziek.

vrijdag 17 januari


zaterdag 18 januari

 • BBC 2, 7.45: Sodom and Gomorrah. Bijbels drama uit 1962, met de mooie Pier Angeli als Ildith.
 • Arte tv, 10.35: Biblische Detektivgeschichten. Afl.: Was het Jodendom ten tijde van Abraham al een monotheïstische godsdienst? Archeologen gingen op onderzoek.
 • Ned. 1 (AVRO), 11.30: Close Up: Who Gets to Call it Art?. Reis door de fascinerende New Yorkse kunstwereld van de jaren '60, gezien door de ogen van de eerste curator voor hedendaagse kunst van het Metropolitan Museum of Art: Henry Geldzahler.
 • hollanddoc 24 (NTR), 17.20: De oorlog, negendelige documentairereeks over de oorlog en de bezetting van Nederland en Nederlands-Indië, vanaf de locaties waar de gebeurtenissen plaatsvonden. Afl. 8: Loodzware jaren. Herh. 22/1, 19.34, 24/1, 23.39.
 • Cultura 24, 19.00: The Beauty of Books. Vierdelige BBC-serie over de ontwikkeling en betekenis van het boek. Afl.: Ancient Bibles, the codex Sinaiticus.
 • WDR, 20.15: Alles auf Zucker. Televisiekomedie uit 2004 van Dani Levy over beroepsbiljarter Jacob 'Jackie Zucker' Zuckerberg die zijn deel van een erfenis pas kan toucheren als hij vrede sluit met zijn orthodox-Joods levende broer Samuel.
 • BBC 2, 0.15: Howl. Biografisch drama uit 2010 over de rechtszaak over het gedicht Howl van de jonge Allen Ginsburg dat in 1957 in San Francisco wegens homosexuele inhoud als obsceen veroordeeld werd.

zondag 19 januari

 • Ned. 2 (NTR/VPRO), 21.20: Andere tijden. Afl.: Jong en Bevrijd. De periode na de oorlog is een tijd van anarchie en nieuwe kansen, maar ook van overleven, ‘geen gezeur’ en keihard werken. Proloog op de serie Na de bevrijding, een ode aan de unieke generatie van 80+, die in de oorlog opgroeit en daarna heel snel volwassen wordt.
 • Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren. Met deze week: Rosa van der Wieken, voorzitter Federatie Nederlandse Zionisten over de boycotacties tegen Israël, haar werk als arts en haar talloze activiteiten binnen en buiten Joods Nederland. Verder schrijver Ton Jorna over zijn boek Altijd Etty; Etty Hillesum, inspiratiebron voor een rijk innerlijk leven, uitgekomen ter gelegenheid van de herdenking van de honderdste geboortedag van Etty Hillesum. En een reportage over Ohel Abraham, ‘tent van Abraham’, een gemeenschap die Joden én niet-Joden dichter bij het Jodendom wil brengen. Het laatste kwartier van deuitzending wordt gevuld met een aflevering van het hoorspel Pekelvlees.
 • BBC 2, 0.00: A Serious Man. Tragikomedie uit 2009 van Ethan en Joel Coen over de Joodse natuurkundeprofessor Larry Gopnik die woont in de benauwende Joodse enclave in Minnesota en niet begrepen wordt door zijn studenten, familieleden en medebewoners.

maandag 20 januari

 • Radio 5 (NCRV), 18.02: Schepper & Co. Programma vol van levenslust en levenswijsheid. In Spirit&Co reageren zes panelleden uit zes verschillende geloofs- en levensstromingen op een levens- of geloofs onderwerp. Vandaag is dat rabbijn Menno ten Brink over het onderwerp 'schietgebedjes'.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 21.55: The Law in These Parts. Uniek kijkje achter de schermen van het juridische systeem in de door Israël bezette Palestijnse gebieden.
 • ARD, 22.45: Dokumentarfilm im Ersten: Kein Platz zum Leben. Documentaire uit 2012 over in 1993 ontdekte sporen van mensen in een grottencomplex in de Oekraine waar tijdens WOII 38 Joden bleken te hebben gewoond.

dinsdag 21 januari

 • Radio 5 (NCRV), 18.02: Schepper & Co. Programma vol van levenslust en levenswijsheid.
 • Arte TV, 22.00: Die Auschwitz-Ärzte des Todes. Documentaire uit 2012 van Emil Weiss over de medische experimenten in dit concentratiekamp met als doel de groei van het arische ras.
 • Arte tv, 22.55: Zeugnis geben über Auschwitz. Documentaire uit 2010 met als leidraad de verhalen die overlevenden op papier hebben gezet.
 • Arte tv, 0.15: Sonderkommando Auschwitz-Birkenau. Documentaire uit2007 over de Sonderkommando's, groepen gevangenen die onder dwang moesten meehelpen met het vernietigingsproces tijdens de Holocaust.

woensdag 22 januari

 • Radio 5 (NCRV), 18.02: Schepper & Co. Programma vol van levenslust en levenswijsheid.

donderdag 23 januari

 • BBC Radio 3, 10.00: Essential classics. met o.a. aandacht voor de CD van de week - Inspirales van de Israëlische musici Hillel Zorn (cello) en Arnon Erez (piano).

vrijdag 24 januari

 • FOX, 20.30: Intolerable cruelty. Zwarte comedie uit 2003 van Joel en Ethan Coen, waarin een succesvolle advocaat een nieuwe uitdaging vindt in een veelvuldig gescheiden, harde vrouw die door veelvuldig te trouwen haar schaapjes op het droge hoopt te krijgen.
 • Canvas, 20.40: The Messenger. Zeer goed ontvangen debuutfilm uit 2009 van de Israëlische regisseur Oren Messerman over 2 militairen die nabestaanden van in de oorlog gesneuvelde soldaten het slechte nieuws moeten brengen
   
jaargang 10, nummer 3
vrijdag 17 januari 2014
 

In deze nieuwsbrief

Tussen jodendom en assimiliatie
Haifa, multiculturele stad in Noord-Israël
Oproep namens 'The Joint'
2014 is Etty Hillesum-jaar
Boekennieuws
‘La Fenice’
Internationaal FilmFestival Rotterdam 2014
Nieuws van heinde en verre
CultureBuzz's Hebrew Writers-Readers' series!
Website van de week
Televisie en radio 17 - 24 januari


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Wanneer u deze column leest bent u vast wel – of niet – al naar de bijeenkomst afgereisd in de LJG, op donderdagavond. Een ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
[gedicht]Und der Jude mit dem Buch: das ist erst der eigentliche Jude. Hier sind Gefilde ausgebreitet, die seine eigentliche heimatliche ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
In een interne discussiegroep binnen de Liberaal Joodse Gemeente kwamen we voor de beschrijving van onze identiteit als liberale Joden ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Ook ik behoor tot de velen die Arik Sharon persoonlijk gekend hebben. Mijn ontmoetingen en ervaringen uit het leger zijn niet van belang: er ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Laat ik deze column beginnen met vast te stellen dat ik me vanaf 1967 heb verzet tegen de verschillende verschijningsvormen van de ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Het was uiteraard te voorzien dat de verwachte dood van Ariel Sharon na acht verschrikkelijke jaren in coma heel wat reacties zou oproepen. ...
lees verder


(advertenties)

banner sinaicentrum

banner amphora

banner luna3

banner limmoed

banner joodsamsterdam

banner hallojoods

banner propra

banner meldpunttaal

banner venstra

banner blankevoort

banner yanshuf

banner jonet

banner givat

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier