vrijdag 13 december 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Workshop: Joden bekeren niet?

In Beresjiet (Genesis) 17:1-14 staat beschreven hoe Awram, zoon van Terach, door de Eeuwige tot Awraham, vader van een menigte volkeren, werd gemaakt. Daarmee werd Awram de eerste ger, de eerste mens op aarde die zich bekende tot wat later het jodendom zou worden genoemd.

In de loop van vele eeuwen zijn de regels voor gioer, de toetreding tot het jodendom, aan veel veranderingen onderhevig geweest, waarbij tijd, plaats en omstandigheden een belangrijke rol hebben gespeeld. Onderworpen stammen en slaven werden gedwongen zich te bekeren, ten tijde van het Romeinse Rijk werd actieve zending bedreven, in de moderne tijd wordt de aspirant-bekeerling door een rabbijn begeleid en na een examen door een Beth Din (rabbinale rechtbank) beoordeeld.

Onder leiding van docent Vinco David maakt u in de workshop Joden bekeren niet? op 10 februari 2014 een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de gioer, krijgt u inzicht in de demografische ontwikkeling van het jodendom aan de hand van de dynamische regels van de gioer, én kijkt u naar de vooruitzichten voor het jodendom in de toekomst. De workshop wordt afgesloten met een debat.
Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Anne Wil Blankers 50 jaar op toneel

Anne Wil Blankers viert haar 50-jarig toneeljubileum met de voorstelling Madame Rosa, het ontroerende verhaal over de liefde tussen de oudere Joodse pensionhoudster Rosa en de jonge Algerijnse moslim Momo, kind van een jonge prostituee. Aan de zelfkant van Parijs slagen ze erin het hoofd boven water te houden, ondanks de misère waar ze dagelijks mee te maken hebben.

Voor de voorstelling van Madame Rosa in de Stadsschouwburg Amsterdam heeft Crescas op zondagmiddag 26 januari 2014 een contingent kaarten kunnen reserveren. Speciaal voor de Crescasbezoekers houdt regisseur Theu Boermans na afloop van de voorstelling een nabespreking.
Klik hier om uw kaarten te bestellen op onze website.
Wij hebben nog slechts een klein aantal kaarten beschikbaar, dus wacht niet te lang met reserveren. Als we door onze voorraad heen zijn, zullen we proberen extra kaarten te bemachtigen, maar het is niet zeker dat dat lukt.

Televisiezender Cultura 24 besteedt van maandag 16 tot en met zondag 22 december iedere avond vanaf 20:30 uur aandacht aan het toneeljubileum van de 'grande dame van het Nederlands toneel', in films, toneelstukken en interviews. Klik hier voor het volledige programma.

Op de wind geschreven / Written on wind

Werk van Lawrence Weiner, een van de sleutelfiguren van de Amerikaanse conceptuele kunst en daarmee een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars, is tot en met 5 januari 2014 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Lawrence Weiner (Bronx, New York, 1942) is vooral bekend geworden met zijn tekstwerken en wandinstallaties. Zijn werk kent een grote variatie, niet alleen in tekeningen, maar ook in boeken, films, video’s, muziek, posters, publicaties en projecten in de openbare ruimte.

De tentoonstelling omvat bijna 300 tekeningen gemaakt over een periode van vijftig jaar die samen een fascinerend beeld geven van het opmerkelijke traject dat Weiner heeft afgelegd.
Weiner heeft een lange relatie met het Stedelijk Museum, waar een aantal werken tot de vaste collectie behoren.
Voor meer informatie klik hier.

Gelijk=Gelijk? zoekt 'peer educators'

Het project 'Gelijk=Gelijk?' is ontwikkeld voor basisschoolleerlingen en richt zich op het tegengaan van discriminatie en het bevorderen van jong burgerschap. Binnen dit onderwijsproject krijgen leerlingen les over thema’s als discriminatie, tolerantie en seksuele en religieuze diversiteit. De lessen worden gegeven door een Joodse, een Islamitische en een homoseksuele peer educator. Samen gaan zij met de leerlingen in gesprek over de verschillende thema’s en delen zij hun persoonlijke ervaringen.

Het project 'Gelijk=Gelijk?', dat inmiddels in heel Nederland draait, is in 2008 in Amsterdam-Oost van start gegaan en is zo succesvol dat het winnaar werd van de MOVISIE jongerenparticipatieprijs 2013.

Vanwege dit succes is het project per direct dringend op zoek naar homoseksuele, Islamitische en Joodse jongeren tussen de 18-26 jaar die zich als peer educator voor het project willen inzetten en leerzame (en betaalde) ervaring willen opdoen. De kandidaten krijgen een gerichte training in de lesstof en in de omgang met leerlingen, voor ze aan de slag gaan.

Ben jij maatschappelijk betrokken? Vind je het leuk om samen met twee anderen voor de klas te staan en met leerlingen in gesprek te gaan? Wil je iets doen tegen discriminatie en wil jij aan je CV werken en tegelijk wat bijverdienen? Meld je dan snel aan!
Mail naar Esther van Pomeren of bel naar 020-5787991. Voor meer informatie kijk op www.diversion.nl.

Maimonides 85 jaar!

De Joodse scholengemeenschap Maimonides viert 23 maart 2014 haar 85-jarig bestaan met een grote jubileumreünie. In de loop der jaren zijn oud-leerlingen uit zicht verdwenen, en ook hen zou de school bij die gelegenheid graag willen ontvangen.
Uiteraard helpt Crescas graag mee hen terug te vinden. Bent ú wellicht een van de zoekgeraakte oud-Maimonidianen, of kent u iemand die niet weet dat zijn of haar oude school volgend jaar iets te vieren heeft? Op de speciaal voor het lustrum gemaakte website vindt u alle benodigde informatie.

Wilt u weten hoe het Maimonides zich van Joods(ch)e HBS via Joods Lyceum ontwikkelde tot de huidige Joodse Scholengemeenschap? Klik hier om op JBO.nl meer te lezen over de geschiedenis van de school.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Alles doet mee aan de werkelijkheid, waarin Paul Scheffer het levensverhaal vertelt van zijn grootvader Herman Wolf (1893-1942), een in de jaren twintig en dertig bekende filosoof, Sydney Smeets schreef De wanhoopsdaad, over de zeventienjarige, illegaal in Parijs verblijvende Herschel Grynszpan die de Kristallnacht ontketende, en Met andere ogen, een pleidooi van Alexandra Horowitz om beter te kijken en daardoor zoveel meer te zien.

Engelstalig: World of wonders, de geschiedenis van Fiddler on the roof, bij elkaar gezocht en opgeschreven door Alisa Solomon, besproken in International New York Times Sunday Book Review.

En verder:
- Arnon Grunberg en zijn experiment om creativiteit te meten, zijn dagelijks te volgen in de Volkskrant online.

Kafkaweek in EYE

Filmmuseum EYE heeft een Kafkaweek op het programma staan. Van 19 tot en met 25 december kunt u een aantal shorts gaan zien, korte films waarvoor een werk van Franz Kafka als basis dient.

De filmkeuze is gemaakt door de Quay Brothers, aan wier unieke werk de komende maanden in EYE een grote tentoonstelling is gewijd.
In Kafka's dagboeken vonden Stephen en Timothy Quay een Midden-Europese wereld waar mensen leven tussen droom en werkelijkheid en vervreemd zijn van hun omgeving. Het tweetal eerde de door hen zo bewonderde schrijver in 2012 met de animatiefilm The Metamorphosis, gemaakt naar Kafka's gelijknamige en misschien wel beroemdste boek.

Het programma van de Kafkaweek:

 • 19 december, 21.00: The Castle (Aleksej Balabanov, 1994, 120 minuten)
 • 20 december, 19.15: Kafka and Film: lezing door Stan Lapinski, Metamorphosis (Quay Brothers, 2012, 33 minuten) en Jozef Kilián (Pavel Jurácek & Jan Schmidt, 1963, 38 minuten)
 • 21 december, 19.15: Kafka Shorts (Short Film Circuit), met The Metamorphosis of Mr Samsa (Caroline Leaf, 1977, 10 minuten), The Flat (Jan Švankmajer, 1968, 13 minuten), Jozef Kilián (Pavel Jurácek & Jan Schmidt, 1963, 38 minuten) en Metamorphosis (Quay Brothers, 2012, 33 minuten)
 • 22 december, 15.15: The Trial (Orson Welles, 1962, 118 minuten)
 • 23 december, 16.00 : Kafka Shorts (Short Film Circuit), met The Metamorphosis of Mr Samsa (Caroline Leaf, 1977, 10 minuten), The Flat (Jan Švankmajer, 1968, 13 minuten), Jozef Kilián (Pavel Jurácek & Jan Schmidt, 1963, 38 minuten) en Metamorphosis (Quay Brothers, 2012, 33 minuten)
 • 24 december, 16.00: The Trial (Orson Welles, 1962, 118 minuten)
 • 25 december, 15.15: The Trial (Orson Welles, 1962, 118 minuten)

Voor meer informatie klik hier.

Concert Hommage aan Jan Wolff

Velen kennen Jan Wolff als de drijvende kracht achter podia voor nieuwe muziek als De IJsbreker en het Muziekgebouw aan ’t IJ. Minder mensen weten dat hij ook steun en toeverlaat was van Stichting Barka, die tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië ontheemde kunstenaars een podium bood.
De Leo Smit Stichting bewijst eer aan Wolffs nagedachtenis met een bijzonder Uilenburgerconcert op 16 december in het Bethaniënklooster in Amsterdam.
Eleonore Pameijer, fluit, Borislav Cicovacki, hobo en althobo, Aleksandar Stefanovic, accordeon en Miloš Veljkovic, piano, brengen muziek ten gehore van componisten die zwaar getroffen werden door oorlogsgeweld. Onder hen Leo Smit (1900-1943) en Ignace Lilien (1897-1964) en diverse hedendaagse Nederlandse en voormalig-Joegoslavische componisten.
Eleonore Pameijer, naast fluitiste ook artistiek leider van de Leo Smit Stichting, vertelt in een video over dit concert.
Klik hier voor meer informatie over het programma en de musici.

Choepa gezocht

De Joodse Omroep bereidt een televisieprogramma voor over het Joodse huwelijk. Productiebedrijf Eye2Eye is hiervoor op zoek naar mensen die zich onlangs verloofd hebben en concrete trouwplannen hebben. De choepa mag in Nederland plaatsvinden, maar ook in het buitenland.

Kent u een paar dat binnenkort onder de choepa zal staan, of bent u zelf een choepa aan het voorbereiden? Stuur dan een mail naar Rachel Levy, rachel@eye2eyemadia.nl.
Bij voorbaat dank!

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Op de plaats van het getto van Warschau wordt opnieuw gezocht naar het verdwenen archief van de Joodse Arbeidersbond, meldt Der Spiegel Online.
 • De politieke ontwikkelingen in Hongarije zouden reden moeten zijn tot bezorgdheid, schrijft The Guardian.
 • Bijzondere excuses in de Gibraltar Chronicle.
 • Volgens YNet nemen steeds meer Israëlische mannen vaderschapsverlof.
 • Op JewishPetersburg de geschiedenis van de Joodse gemeenschap en de Grote Koorsynagoge in deze Russische stad.
 • In twee minuten vertelt chef en kookboekschrijver Yotam Ottolenghi aan de Forward welke specerijen voor hem absoluut onmisbaar zijn.
 • In Jeruzalem gaat de aanleg van de Gazellevallei van start, het tweede beschermde natuurpark in het land. In JPost een blog over de plannen.
 • In Californië is Wilderness Torah in de startblokken gezet, en Tablet Magazine doet uitvoerig bericht.
 • Chanoeka is voorbij, en Tablet Magazine heeft tips hoe u uw chanoekia weer brandschoon krijgt voor volgend jaar (uw redacteur gebruikte met succes de oven en een oude tandenborstel).
 • Elephant Journal herplaatst een persoonlijk verhaal over een Joods-boeddhistisch kerstfeest …
 • Wat namen Joden mee toen ze in de jaren '90 de Sovjet-Unie ontvluchtten? Fotografe Anna Loshkin legde het vast, Tablet Magazine linkt naar de slideshow.

Klezmer meets Starewicz

In de arena van filmmuseum EYE vindt zaterdag 14 december om 22.00 uur een feestelijk evenement plaats: de vertoning van de stop-motion animatiefilm La reine de papillons (1927) van de Russische cineast Ladislav Starewicz. De vijfmans formatie When Klezmer Meets verzorgt live muziek bij de film.

De filmvertoning markeert de opening van de tentoonstelling The Quay Brothers' Universum over het bijzondere werk van de Amerikaanse gebroeders Stephen en Timothy Quay (1947). Deze eeneiige tweeling bouwt aan een raadselachtig en duister oeuvre van animatiefilms, tekeningen en muziek-ensceneringen.
Vanaf het begin van hun carrière in 1979 laten zij zich inspireren door befaamde 20e-eeuwse Midden en Oost-Europese animatiefilmers. Alles wat nodig is om hun eigenzinnig universum tot leven te brengen, doen de Quay Brothers zelf, net als de door hen zeer bewonderde Ladislav Starewicz vóór hen. De broers voorzien diens verbluffende korte film voor deze gelegenheid van een ter plekke live uitgevoerde soundtrack.

 • Klezmer meets Starewicz bij The Quay Brothers' Universum, Filmmuseum EYE, IJpromenade 1, Amsterdam. De tentoonstelling is te zien van 15 december 2013 tot en met 9 maart 2014. Gedurende de hele periode worden allerlei aanvullende activiteiten en evenementen georganiseerd.
  Voor meer informatie klik hier.

When Klezmer Meets bestaat uit Julia Philippens (viool), Yishay Glick (gitaar), Itai Weissman (tenorsax/EWI), Bartho Staalman (drums) en bandleider Eran Har Even (bas/gitaren).

Website van de week
The Jewish Press

The Jewish Press is een nieuwswebsite 'over Joden, Israël en de Wereld'. Wie de tijd neemt om wat dieper op de site in te gaan, ziet dat de redactie zich richt op het conservatieve spectrum in religieus-Joods Amerika. Dat is goed om te weten voor wie deze in 2011 gestarte website, de digitale spin-off van de gedrukte The Jewish Press, the largest independent weekly Jewish newspaper in the United States, voor het eerst bezoekt. De website is actueel in zijn berichtgeving.

Acht aanklikbare tabs tonen bij mouse-over de onderverdeling in rubrieken, die terugkomen in de kolom met het nieuws van de dag, verborgen onder At a glance, links op de startpagina. Onder iedere tab verschijnen bij mouse-over bijbehorende subrubrieken. Blogs maakt een uitzondering op deze regel: een klik brengt een pagina in beeld met een aantal blogs, en ter rechterzijde een lange lijst met subrubrieken binnen de blogs. Diezelfde structuur zit ook in InDepth en de andere hoofdrubrieken.

Binnen de scope van The Jewish Press is zeker voor elk wat wils te vinden, mits de bezoeker bereid is om veel te klikken.

The Jewish Press is op Facebook, Twitter en YouTube te vinden en geeft ook een nieuwsbrief uit.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 13 - 20 december

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.

Deze week maandag t/m donderdag van 00.45 tot 01.00 uur op Radio 1 de laatste afleveringen van hoorspelserie Pekelvlees, geproduceerd door de Joodse Omroep, in het hoorspelkwartier in het programma Casa Luna.


vrijdag 13 december

 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.20: VPRO Import. 10% - What Makes a Hero. Documentaire uit 2013 waarin cineast Yoav Shamir onderzoekt wie waarom een held wordt of held genoemd wordt.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Wagner and Adorno, laatste aflevering van de vijfdelige serie Wagner's Philosophers.

zaterdag 14 december

 • hollanddoc 24 (VPRO), 16.49: The Botany of Desire. Tweedelige documentaire waarin professor Michael Pollan de geschiedenis presenteert van twee planten die zichzelf onmisbaar hebben gemaakt voor de mens. Afl. 1: De appel en de tulp.
 • cultura 24, 20.30: De avonden. Biografisch drama uit 1989 van Rudolf van den Berg, gebaseerd op het gelijknamige boek van zelfbenoemd 'Volksschrijver' Gerard Reve. Herh.: 15/12, 21.15, 19/12, 0.20.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 0.32: De keuken van Johannes. Portret uit 2013 van de onlangs overleden culinair journalist. Herh.: 15/12, 22.55, 20/12, 17.35.
 • BBC Radio 3, 1.00: Geoffry Smith's Jazz. Afl.: Benny Goodman en zijn band in live optredens.

zondag 15 december

 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week een speciaal programma gewijd aan De Etrog in Amersfoort, een woonvorm voor mensen van Joodse afkomst met een verstandelijke beperking. Met reportages over de bewoners, hun werk en de geestelijke verzorging. In de studio zijn te gast Rick Schepers en Edith Vos, die verantwoordelijk zijn voor het wel en wee in dit gezinsvervangend tehuis. Presentatie: Carine Cassuto.
 • Radio 1 (VPRO), 19.02: Bureau Buitenland. In een vierdelige serie over de ontwikkeling van de democratie in Oost-Europa deze week aandacht voor Hongarije, waar de Hongaarse premier Viktor Orbán onder vuur ligt.
 • Ned. 2 (VPRO), 19.10: VPRO Import. 10% - What Makes a Hero. Documentaire uit 2013 waarin cineast Yoav Shamir onderzoekt wie waarom een held wordt of held genoemd wordt.
 • BBC 4, 22.00: Lou Reed remembered. Portret van deze in oktober 2013 overleden Amerikaanse muzikant.

maandag 16 december

 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.26: The Botany of Desire. Tweedelige documentaire waarin professor Michael Pollan de geschiedenis presenteert van twee planten die zichzelf onmisbaar hebben gemaakt voor de mens. Afl. 2: Cannabis en de aardappel.
 • cultura 24, 21.20: Thema: Anne Wil Blankers, interview met de grande dame van het Nederlands toneel, die deze week haar 50-jarig toneeljubileum viert met de voorstelling Madame Rosa.

dinsdag 17 december

 • Arte tv, 20.15: Die Swingmädchen (*Le Ragazze dello Swing *). Italiaanse tv-film uit 2010 over de Nederlands-Joodse Alexandra, Judith en Kitty, alias het Trio Lescano, die ondanks het opkomende fascisme in Italië zo lang mogelijk probeerden te blijven optreden. Twee delen die na elkaar worden uitgezonden.
 • BBC 4, 00.25: Byzantium: a Tale of Three Cities. Afl. 1 van driedelige documentaireserie over de geschiedenis van Istanbul, gepresenteerd door historicus Simon Sebag Montefiore.

woensdag 18 december

 • hollanddoc 24 (NTR), 22.45: De oorlog, negendelige documentairereeks over de oorlog en de bezetting van Nederland en Nederlands-Indië, vanaf de locaties waar de gebeurtenissen zich voordeden. Afl. 3: Keuzes en dilemma's. Herh.: 20/12, 2.33.

donderdag 19 december

 • Ned. 2 (VPRO), 22.55: VPRO Import - The Act of Killing. Nietsontziende documentaire uit 2012 van de Amerikaans-Brits-Deense cineast Joshua Oppenheimer over de Indonesische genocide in 1965, die vooraf ging aan het bewind van generaal Haji Muhammad Soeharto, die tot 1998 president van Indonesië was.

vrijdag 20 december

 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.28: Documentaireklassieker - O amor natural. Documentaire uit 1996 van de onlangs met de IDFA Oeuvreprijs bekroonde cineaste Hedy Honigmann over het effect van de erotische poëzie van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade (1902-1987) op gewone mensen.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 22.36: VPRO Import - The Act of Killing. Nietsontziende documentaire uit 2012 van de Amerikaans-Brits-Deense cineast Joshua Oppenheimer over de Indonesische genocide in 1965, die vooraf ging aan het bewind van generaal Haji Muhammad Soeharto, die tot 1998 president van Indonesië was.
   
jaargang 9, nummer 45
vrijdag 13 december 2013
 

In deze nieuwsbrief

Workshop: Joden bekeren niet?
Anne Wil Blankers 50 jaar op toneel
Op de wind geschreven / Written on wind
Gelijk=Gelijk? zoekt 'peer educators'
Maimonides 85 jaar!
Boekennieuws
Kafkaweek in EYE
Concert Hommage aan Jan Wolff
Choepa gezocht
Nieuws van heinde en verre
Klezmer meets Starewicz
Website van de week
Televisie en radio 13 - 20 december


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Ach die Mart Smeets. Wat speelde hij weer goed, er viel haast niet door de verdedigingslinie heen te komen! Ik raad iedereen aan de ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
In een eerdere column schreef ik over de in 2008 opgerichte stichting Jacob Israël de Haan en het streven van die stichting om te komen ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Deze week overleed mijn moeder op 90-jarige leeftijd. Zij was al enige tijd ziek. De laatste paar dagen verbleef zij in Joods Hospice ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Zou eerste minister Mark Rutte, na zijn wat ongelukkig verlopen bezoek aan Israël, enig idee hebben of premier Benjamin ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Het feest van het bezoek van een zeer zware regeringsdelegatie aan Israël en de Palestijnse Autoriteit (Palestina) is weer voorbij en ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
De reacties afgelopen zondag op het overlijden van Nelson Mandela waren gevarieerd. Zowel premier Netanjahoe als president Peres ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Israël had de eer in de afgelopen periode door twee Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken te worden bezocht. De eerste was ...
lees verder


(advertenties)

banner sinaicentrum

banner blankevoort

banner meldpunttaal

banner yanshuf

banner luna3

banner amstelland

banner joodsamsterdam

banner jonet

banner propra

banner amphora

banner venstra

banner givat

banner limmoed

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier