vrijdag 8 november 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Halacha aan de hand van korte films

Studenten van de orthodoxe Ma’aleh School of Television, Film and the Arts in Jeruzalem maken onder meer korte films over een breed scala aan halachische onderwerpen die in beeld soms gemakkelijker te begrijpen zijn dan in tekst alleen.
Crescas is een samenwerking aangegaan met Ma'aleh en mag voor de cursus 'Halacha aan de hand van korte films' van dit beeldmateriaal gebruik maken.
Docent Leo Mock koos uit het ruime aanbod een aantal films aan de hand waarvan hij samen met zijn cursisten een aantal halachische kwesties bestudeert.

De cursus wordt gegeven in Amsterdam en start donderdag 14 november. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus wacht niet te lang met inschrijven!

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Chavroeta: 2x2 lernen

'Twee weten meer dan één', dat is chavroeta op zijn Nederlands gezegd. En een Talmoedische wijsheid zegt, dat wie in zijn eentje Tora leert, daar niet wijzer van wordt.

Chavroeta - het woord komt van chaweer, dat vriend betekent in het Hebreeuws - is een traditionele manier van samen leren. Wie denkt wát en waarom, wat vindt de ander daarvan, en waarin liggen de verschillen en overeenkomsten?

Alle reden dus om zondag 17 november deel te nemen aan de Global Day of Jewish Learning, waar een deel van deze internationale Joodse studiedag zal worden gevuld met chavroeta.
Wie zich, met een studiepartner naar keuze, als tweetal inschrijft, betaalt de gereduceerde prijs van € 70, oftewel € 35 per persoon.

Crescas tekent, samen met Studiecentrum PaRDeS voor de organisatie in Nederland. Meer weten over de Global Day of Jewish Learning? Klik hier! Direct inschrijven (aan te raden gezien het beperkte aantal plaatsen!): klik hier.

Lezing: Chanoeka, waarom geen 9 dagen?

Woensdag 20 november geeft Michael Bloemendal een lezing over Chanoeka, het Joodse lichtfeest.

Chanoeka is onverbrekelijk verbonden met het aansteken van de negenarmige chanoekia, het spelen met de dreidel en het zingen van Maoz tsoer. En niet te vergeten de traditionele in olie gebakken lekkernijen als latkes en soefganiot.

Daarbij blijft de diepere achtergrond van Chanoeka buiten beeld, terwijl juist daarover zoveel te vertellen is. Wat is het eigenlijk voor feest, wát wordt er precies gevierd en waarom duurt Chanoeka precies 8 dagen en niet één dag meer of minder?

Samen met Michael Bloemendal gaat u op zoek naar het antwoord op deze en andere vragen rondom dit Joodse winterfeest.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Gastcolumn uit Israël

Deze week publiceren wij een gastcolumn van een orthodoxe rabbijn uit Israël. Dat had u misschien niet verwacht op de Crescas-website, maar het gaat dan ook niet om een doorsnee-orthodoxe-rabbijn.

Nathan Lopes Cardozo, over hem hebben we het, is Nederlander van geboorte. Hij is een kind uit een gemengd huwelijk (Nathans vader was Portugees-Joods, zijn moeder Christelijk). Hij werd ‘officieel’ Joods op zijn 16e en kreeg jaren later zijn semicha (rabbinale bevoegdheid) aan de bekende orthodoxe Gateshead Yeshiva in Engeland. Rabbijn Lopes Cardozo studeerde bovendien filosofie en behaalde in dat vak een Ph.D.

Lopes Cardozo heeft een indrukwekkende hoeveelheid publicaties op zijn naam, waaronder tien boeken. Zijn artikelen doen regelmatig veel stof opwaaien. Hij staat bekend als een dwarsligger met originele en controversiële ideeën. Op de website van de door hem opgerichte David Cardozo Academy zijn veel van zijn (Engelstalige) publicaties terug te vinden.

Zijn gastcolumn van vandaag bevat een oproep aan zijn Britse collega Ehrentreu, die van mening is dat orthodoxe rabbijnen niet gezamenlijk met hun liberale collega’s zouden moeten deelnemen aan Limmoed, het jaarlijkse grote leerfestijn. Hiertegen verzet Lopes Cardozo zich heftig. Hij schreef een artikel dat vandaag in het Engels verschijnt in de Jerusalem Post, en gelijktijdig in Nederlandse vertaling op de Crescas-website.

U vindt de gastcolumn van Nathan Lopes Cardozo hier.

IDFA 2013

Het programma van het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam 2013 is bekend.
Van 20 november tot en met 1 december 2013 zijn in Amsterdam maar liefst 292 lange en korte documentaires te zien. En zoals elk jaar zijn daar films bij die door het onderwerp en/of de makers in het bijzonder de aandacht verdienen van Joods Nederland.
Wij gingen met de stofkam door het programma, op zoek naar films die voor u, nieuwsbrieflezer, interessant kunnen zijn en we vonden er veertien. Het overzicht van de keuze van Crescas, met beschrijvingen van de films, vindt u hier.

Kijk voor een voorproefje ook eens op het YouTubekanaal van IDFA: daar zijn al veel trailers van de documentaires te bekijken.

Klik hier voor alles wat u verder over het festival wilt weten.

Van harte mazzeltov, Hilde Pach!

Crescas zet vertaalster Hilde Pach in de bloemetjes, want haar is de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2014 toegekend, de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. Pach krijgt de prijs voor haar buitengewone vertaalkwaliteiten op het gebied van Israëlische literatuur in het Nederlands.
Pachs meest recente vertaling is Goede mensen van Nir Baram (De Bezige Bij, 2012), waarvoor ze alom lof oogstte.

Uit het juryrapport: Ondanks de grote verschillen tussen het Hebreeuws en het Nederlands, weet Hilde Pach in zuiver en soepel Nederlands dicht bij de brontekst te blijven. Voor de vertalingen van complexe Hebreeuwse monologen, als die uit literaire werken van Oz en Grossman, trekt Pach daarbij alle poëtische registers open.

Aan de prijs is, naast de Martinus Nijhoff Penning, een vrij besteedbaar bedrag van 35.000 euro verbonden.
De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de landelijke vertaalmanifestatie ‘Nederland Vertaalt’ op 22 maart 2014.

In maart 2013 verscheen een interview met Hilde Pach in BoekenBijlage.nl.

Rabin-herdenking, 17 november

Maandag 4 november 1995 werd Jitschak Rabin, de vijfde premier van Israël, tijdens een massabijeenkomst in Tel Aviv vermoord door Jigal Amir, die daarmee een statement wilde maken tegen de Oslo-akkoorden en de oprichting van de Palestijnse Autoriteit die daaruit resulteerde.

Zondag 17 november organiseren de zionistische jeugdbewegingen Haboniem-Dror, Bne Akiwa en HaTsofiem, in samenwerking met de Israëlische ambassade, de jaarlijkse Rabin-herdenking.
Tijdens deze bijeenkomst wordt niet zozeer Rabin zelf herdacht als wel zijn gedachtegoed en de invloed van zijn dood op de Israëlische samenleving, onder het motto Israël, een Joodse en democratische staat.

De avond zal bestaan uit een paneldiscussie, gevolgd door groepsdiscussies. Ter afsluiting wordt een korte herdenkingsceremonie gehouden.
Aan het woord komen Ronny Naftaniel (oud-directeur CIDI), Silvia Berladski Baruch (Israëlische ambassade Den Haag), rabbijn Raphael Evers (NIK) en Morly Frishman (Hague Institution for Internationalisation of Law).

Aanvang 19:00 uur, inloop vanaf 18:30 uur, moadon van Haboniem, Landskroon 5 in Amsterdam. Alle geïnteresseerden zijn welkom, aanmelden is niet nodig en toegang is gratis.

Rénanim Nederland zingt

Zondag 24 november om 16.00 uur geeft het a-cappellakoor Rénanim Nederland, onder leiding van Marcela Obermeister, een Chanoekaconcert in de Glazen zaal van de Liberaal-Joodse Gemeente Den Haag (Prinsessegracht 26).
Het programma is een rijke bloemlezing uit Joodse muziek van alle tijden en stijlen, van Jiddisj tot Chassidisch, van renaissance tot hedendaags, en ook Israëlische liederen ontbreken niet.

Op het repertoire van alle Rénanim-koren - er zijn er inmiddels tien! - staat a-cappellamuziek in het Hebreeuws, Jiddisj en Ladino. De jaarlijkse Rénania, waar de Rénanim-koren uit Frankrijk, België en Nederland een weekend lang samen repeteren, wordt afgesloten met een concert, en koren uit de zelfde regio komen in het voorjaar bij elkaar voor een lokale 'mini-rénania'.

Rénanim Nederland is onderdeel van de internationale koorzangbeweging Rénanim die in 1998 in Frankrijk werd opgericht door dirigent Avner Soudry. De Nederlandse tak, bestaande uit een koor in Amsterdam en een koor in Utrecht, werd gestart in 2006. Beide koren studeren, afzonderlijk van elkaar, hetzelfde repertoire in en komen één maal per maand bij elkaar als voorbereiding op de gezamenlijke concerten.

Rénanim Nederland kan altijd nieuwe muzikale leden gebruiken, zowel vrouwen als mannen, liefst met zangervaring. De dirigent beslist of de kandidaat-zanger auditie moet doen.

Klik hier om u aan te melden voor één van beide koren, en hier als u meer wilt weten over Rénanim in het algemeen.

Leuk om te weten: Rénanim is het meervoud van het Hebreeuwse woord renana, dat 'vrolijk gezang' betekent.

Volg Rénanim Nederland ook op Facebook!

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: De naakte perenboom. Op reis met Spinoza van de Vlaamse journalist en schrijver van reisliteratuur Rudi Rotthier, Robert Lemm schreef het overlevingsverhaal op van David Cohen: Eén Rembrandt voor vijfentwintig levens, en Luize Valente vertelt in De sleutel tot het familiegeheim een onbekend stuk van de Joodse geschiedenis van Brazilië.

De Engelstalige aanrader: Duet in Beirut, een spannende spionnage-thriller, geschreven door ex-Mossadagent Mishka Ben-David. Ellis Shuman schrijft erover in Times of Israel.

En verder:
- Marjoleine Oppenheim-Spangenberg, schrijfster van Over zij en ik, is zaterdag 9 november één van de deelnemers aan het Geen Daden maar Woorden Festival in Utrecht.
- Saskia Goldschmidt is op tournee door Nederland om te spreken over haar laatste boek 'De hormoonfabriek'. Zondag 10 november is ze te gast in het Literair Café van de Boekenberg Bibliotheek in Spijkenisse, woensdag 13 november in het Fulcotheater in IJsselstein
- Zondag 17 november om 17.00 uur presenteert filmmaker Frank Diamand zijn dichtbundel 'En iedereen doet me aan iemand anders denken'. Plaats: Werkgebouw HET VEEM, van Diemenstraat 410, Amsterdam.
- Zondag 24 november 2013 vindt in Amsterdam de Spinozadag plaats, met als onderwerp 'De groene Spinoza, Spinoza en duurzaamheid'. Voor meer informatie klik hier.

Valeriya Shishkova & Di Vanderer in concert

De in Rusland geboren zangeres Valeriya Shishkova komt zaterdag 16 november voor een optreden naar het Joods Cultureel Centrum Merkaz in Utrecht. Ze brengt haar vaste begeleiders, Sergej Trembitsky en Gennadi Nepomnjasjtsji, kortweg Di Vanderer, mee.

Het drietal brengt een programma met traditionele Jiddisje liederen en klezmer, eigentijdse composities en eigen werk op woorden van Jiddisje auteurs en Jiddisje poëzie van moderne Israëlische dichters.

Tijdens het Internationaal Joods Muziekfestival 2012 sleepten Shishkova en Di Vanderer met hun verfrissende visie op Jiddisje muziek en klezmer de MerkAz-prijs in de wacht.

 • Zaterdag 16 november: Valeriya Shishkova & Di Vanderer. Joods Cultureel Centrum Merkaz, Magdalenastraat 1a, Utrecht. Aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. Klik hier om te reserveren.

Kristallnacht 2013: lezen en herdenken

Zaterdag 9 november wordt wereldwijd herdacht dat 75 jaar geleden in nazi-Duitsland en Oostenrijk in de Reichskristallnacht talloze synagogen in brand gestoken werden en Joodse winkels, woningen en begraafplaatsen vernield. Bijna honderd Joden werden op straat vermoord en naar schatting 30.000 Joden werden gedeporteerd naar concentratiekampen.

Deze pogrom, die plaats vond in de nacht van 9 op 10 november 1938, was een georganiseerde uitbarsting van op Joden gerichte volkshaat en markeerde het begin van de gestructureerde Jodenvervolging. Hij ging de geschiedenis in onder de naam Kristallnacht, zo genoemd vanwege de glasscherven van de ingeslagen ruiten van Joodse winkels.

De Jewish Telegraph Agency (JTA) deed destijds vanuit Berlijn verslag van de gebeurtenissen en plaatste 1 november van dit jaar een overzicht van deze rapportage.

Op veel plaatsen in Nederland en in minstens twintig landen daarbuiten vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats. Meer informatie op kristallnachtherdenking.nl.

Israëlische lichtkunst op GLOW Eindhoven

Een week lang doet Eindhoven haar bijnaam 'lichtstad van Nederland' op een bijzondere manier eer aan tijdens het festival GLOW.
Kunstenaars, designers en architecten zijn de uitdaging aangegaan om het centrum van Eindhoven om te bouwen tot één groot lichtmuseum, waarin zij de mogelijkheden om te experimenteren met het effect van licht op de openbare ruimte, ten volle benutten.

Eén van de opvallende lichtobjecten die op straat te zien zal zijn, is de Boom van Zinorot van de Israëlische lichtkunstenaar Yoav Chomsky.
Zinorot is een ingenieuze, meer dan zes meter hoge constructie van metalen buizen, waarlangs duizenden ranke lichtlijnen bevestigd zijn, die zo geprogrammeerd zijn dat ze, synchroon met het ritme van de begeleidende muziek, steeds een ander deel van de boom doen oplichten.
Zinorot was voor het eerst te zien op het Lichtfestival van Jeruzalem in juni 2012.

 • 9 tot 16 november 2013: GLOW Eindhoven, overal in het centrum van de stad. Klik hier voor meer informatie, en hier voor een plattegrond met alle lichtobjecten.

Wie meer wil weten over Yoav Chomsky en zijn werk: klik hier. Een korte impressie van zijn spectaculaire licht- en geluidproject is te zien op YouTube.

Choreograaf Emanuel Gat in Antwerpen

Op de internationale kunstcampus De Singel in Antwerpen is volgende week de nieuwe voorstelling 'The Goldlandbergs' van de Israëlische choreograaf Emanuel Gat te zien.

De voorstelling vertelt, zonder in narratief te vervallen, het verhaal van een streng Mennonitische familie wier strikt religieuze manier van leven door de moderne tijd onder druk komt te staan. Emanuel Gat gebruikt dit gegeven om menselijke relaties in een steeds complexer wordende maatschappij te onderzoeken. Hij bouwt zijn theaterstuk op enerzijds de opname die pianist Glen Gould (1932-1982) in 1981 maakte van de Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach en anderzijds de radiodocumentaire The Quiet in the Land waarin Gould zijn visie geeft op het belang van heldere structuren als frame voor vrijheid en improvisatie.

The Goldlandbergs is te zien op 14, 15 en 16 november. Voor meer informatie en kaarten klik hier.

Op toneel: 'Mijn vader de held'

Zaterdag 2 november ging de jeugdtheatervoorstelling Mijn vader de held in première. Op toneel brengt de cast, die bestaat uit volwassenen en kinderen, amateurs en professionals, met tekst, muziek en liedjes een bijzonder verhaal tot leven.

Mijn vader de held begint in Amsterdam in 1944. Samuel weet zijn gezin in de bezettingsjaren op de been te houden met zijn humor en optimistische kijk op het leven. Als Samuel samen met zijn zoontje Ruben wordt opgepakt, vertelt hij hem dat het om een spel gaat, een ingewikkeld en uitdagend spel, speciaal voor Ruben, voor zijn verjaardag.
In Mijn Vader de Held wordt de vraag gesteld hoe ver je kunt en mag vluchten voor de realiteit om iemand van wie je houdt te beschermen.

De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Mijn vader de held is losjes geënt op La vita è bella, de Italiaanse film uit 1997 over een vader die met zijn verhalen en levendige fantasie zijn zoon probeert te beschermen voor de gruwelijke realiteit van het concentratiekamp waarin ze zijn geïnterneerd.

Klik hier voor de speellijst. Wacht niet te lang: een aantal voorstellingen is al uitverkocht!

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In New York overleed deze week Chana Mlotek, de 'Jiddisje Mamme' van de Joodse muziek. In Times of Israel een necrologie.
 • Holocaustontkenning is onderwerp van twee artikelen van journalist Yori Yanover in TheJewishPress.
 • Kveller laat zien dat steeds meer jongeren in de VS nauwelijks weten wat de Holocaust is.
 • Een bijzonder In Memoriam voor de op 27 oktober overleden Lou Reed in Times of Israel.
 • Altijd je medische dossier bij je hebben is mogelijk met de in Israël ontwikkelde (en ook in de Nederlandse iTunes-store gratis te downloaden) app Hello Doctor, schrijft Israel21c.
 • De vierde serie van de populaire televisiereeks Downtown Abbey start 9 november op de Nederlandse televisie. Jewniverse zocht uit hoe het begin 20e eeuw stond met de strijdbare vrouwen binnen de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk.
 • Shalom Life heeft weer een Joodse top-tien, deze keer van mythologische schepsels. Met leuke achtergrondinformatie!
 • OnlineJewishNews bericht over de nieuwe serie op Sky Atlantic HD Jews on bikes (met trailer).

Dancing on the Edge: Badke

'Een energieke mix van Palestijnse volksdans, moderne dans en hiphop', zo omschrijft het festival Dancing on the Edge de Belgisch-Palestijnse co-productie Badke. De naam is een verbastering van dabke, de volksdans die op geen enkel Palestijns feest ontbreekt.
In Badke worden daar hiphop, streetdance en andere vormen van moderne dansstijlen uit de pop doorheen gevlochten.

Badke wordt uitgevoerd door tien jonge Palestijnse dansers, gesteund door een aantal vooraanstaande Vlaamse kunstgezelschappen.

De voorstelling is vanavond, 8 november, te zien in Enschede en gaat daarna naar Amsterdam, Den Haag en Groningen. Klik hier voor de speellijst en hier voor meer informatie over deze voorstelling.

Tijdens het festival worden workshops gegeven waar u zelf dabke kunt leren dansen.

Website van de week
Cartes postales Judaica

In de uithoeken van het onmetelijke internet zitten, goed verborgen, her en der bijzondere websites verstopt.
Eén ervan is dit keer Website van de Week: Cartes postales Judaica. Postcards Judaica.
Het is niets meer (maar ook niets minder) dan een verzameling afbeeldingen van historische ansichtkaarten uit het begin van de 20e eeuw. De verzameling is aangelegd door Laurent Philippe, onderdirecteur van het Joods studiecentrum Centre Edmond Fleg in Parijs, en is in juli van dit jaar door hem online gezet.

De collectie is ingedeeld naar onderwerp; helaas worden de afbeeldingen zonder toelichting gepresenteerd.
Van het bezoek van de Belzer rebbe aan Marienbad in 1920 bestaan twee foto's die als ansichtkaart zijn verspreid, van de Parijse synagogen aan het begin van de vorige eeuw zijn er meer, en de verzameling foto's van het Joodse leven in Colmar - het zijn er nu 18 - zal vast nog worden uitgebreid.

Cartes postales Judaica. Postcards Judaica laat de bezoeker honderd jaar terugkijken in de tijd, een heel bijzondere vorm van 'plaatjes kijken'.

Cartes postales Judaica is te vinden op Facebook. Daar worden af en toe ook toelichtingen geplaatst op de kaarten op de website.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 8 - 15 november

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.


vrijdag 8 november
n.v.t.


zaterdag 9 november


zondag 10 november

 • Ned. 2 (NTR), 13.00: NTR Podium. Kathleen Ferrier. Documentaire van Diane Perelsztein over de legendarische Engelse alt Kathleen Ferrier (1912-1953) die op jonge leeftijd overleed.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week aandacht voor de situatie van de Joden in België. Te gast is Claude Marinower, prominent voorman van de Antwerpse Joodse gemeenschap. Verder een bespreking van het boek De wanhoopsdaad met auteur Sidney Smeets over de student Herschel Grynszpan die november 1938 in Parijs de Duitse diplomaat Ernst vom Rath neerschoot en een gesprek met regisseur Ursul de Geer over de nieuwe theatervoorstelling Haar naam was Sarah. Gespreksleider: Paul Damen, presentatie: Carine Cassuto.
 • ARD, 23.55: Jud Süß - Film ohne Gewissen. Duits-Oostenrijkse co-productie uit 2010 over de verfilming in 1940 van de beruchte antisemitische nazi-propagandafilm Jud Süß.

maandag 11 november

 • Radio 4 (HUMAN), 20.02: Avondconcert. Rechtstreeks vanuit het Bethaniënklooster in Amsterdam het Uilenburgerconcert Rapsodia Notturna door het Jacques Thibaud Ensemble, met muziek van onder anderen Hans Gál, Karol Rathaus, Sigmund Schul en Gideon Klein.
 • hollanddoc 24 (HUMAN), 22.54: Fresco's paradijs. Afl. 5: Louise Fresco reist naar Japan, waar het verbouwen van rijst nog sterk verbonden is met religie en rituelen.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Afl.: The Existential Me - Naomi Alderman, schrijfster van onder andere The Liars' Gospel.

dinsdag 12 november

 • NDR Kultur (radio), 20.00: Kulturforum. Afl.: Berlin, Hotel Bogotá. Over een doodgewoon woonhuis uit 1911 met een opzienbarende culturele geschiedenis, waar in 1942 de Reichskulturkammer zijn intrek nam.
 • Arte tv, 20.15: Shoah. Negen-en-een-half uur durende documentaire uit 1985 van de Franse cineast en filosoof Claude Lanzmann, die daarvoor zowel slachtoffers als daders van de Holocaust interviewde. De film wordt in twee delen, maar wel achter elkaar uitgezonden.
 • BBC 1, 23.35: Imagine … Afl.: Broadway Musicals: A Jewish Legacy. Alan Yentob onderzoekt de rol van Joden bij het ontstaan van de moderne Amerikaanse musical.
 • BBC 1 (1.05: Cabaret. Verfilming uit 1972 van de gelijknamige musical die zich afspeelt in het Berlijn van de jaren '30.

woensdag 13 november

 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.26: The Last Days. Amerikaanse documentaire uit 1998 waarin, aan de hand van getuigenissen van naar de VS geëmigreerde Hongaarse Joden, het drama wordt geschetst dat hen tussen maart 1944 en de bevrijding in 1945 overkwam.
 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Met onder meer een gesprek met cineast David de Jongh (Ik lees de krant met een schaar) over zijn documentaire Photo-Eddy die tijdens het IDFA in première gaat.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 23.26: Oude bekenden. Historici delen hun fascinatie voor persoonlijkheden die niet alleen de twintigste eeuw mede vorm hebben gegeven, maar ook een grote rol zijn gaan spelen in hun eigen leven. Afl.: Bart van der Boom over Anton Mussert.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 23.31: Portret van Anton Mussert. Documentaire van Paul Verhoeven uit 1968 over NSB-leider Anton Mussert en zijn rol in de Tweede Wereldoorlog.

donderdag 14 november

 • TV 5 Monde, 21.00: La vérité si je mens! Franse filmhit uit 1997 over de werkloze schooier Eddie, die in de Joodse wijk van Parijs voor een Joodse man wordt aangezien en met verve en succes aan de slag gaat in de textielhandel.
 • BBC 4, 0.00: Mark Lawson talks to Sir Anthony Caro. Gesprek met deze invloedrijke abstracte beeldhouwer, die 23 oktober van dit jaar op 89-jarige leeftijd overleed.

vrijdag 15 november

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Met onder meer aandacht voor de Britse keramist en schrijver Edmund de Waal, die met zijn roman De haas met de amberkleurige ogen een kroniek van zijn Weens-Joodse familie (Ephrussi) schrijft.
   
jaargang 9, nummer 40
vrijdag 08 november 2013
 

In deze nieuwsbrief

Halacha aan de hand van korte films
Chavroeta: 2x2 lernen
Lezing: Chanoeka, waarom geen 9 dagen?
Gastcolumn uit Israël
IDFA 2013
Van harte mazzeltov, Hilde Pach!
Rabin-herdenking, 17 november
Rénanim Nederland zingt
Boekennieuws
Valeriya Shishkova & Di Vanderer in concert
Kristallnacht 2013: lezen en herdenken
Israëlische lichtkunst op GLOW Eindhoven
Choreograaf Emanuel Gat in Antwerpen
Op toneel: 'Mijn vader de held'
Nieuws van heinde en verre
Dancing on the Edge: Badke
Website van de week
Televisie en radio 8 - 15 november


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Jongens waren we, maar een beetje nerds … Om de saaie lessen op de middelbare school door te komen, waren we druk in de weer met ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Tot een paar jaar geleden was de mentale foto van het Midden-Oosten in het hoofd van veel Westerse mensen grofweg die van een ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Nadat de Hamas alleen al in 2009 meer dan twee miljard euro hulp uit Europa achterover heeft gedrukt en sindsdien niets heeft besteed aan ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Journalisten hebben de toch wel wat eigenaardige gewoonte op reportage in het buitenland hun verhalen ook op te hangen aan gesprekken ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Kort geleden verbaasde ik mij over de publicatie door de gereputeerde Anti Defamation League (ADL) van een lijst met tien namen van ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Vandaag schaamde ik mij diep, als arts en als Israëli. Ik was een dagje mee met Annelien als toeschouwer bij het werk van de dames van ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Rabbijn Nathan Lopes Cardozo spoort de Britse orthodoxe rabbijnen aan om samen met hun liberale collega's deel te nemen aan Limmoed.
lees verder


(advertenties)

banner propra

banner blankevoort

banner luna3

banner yanshuf

banner meldpunttaal

banner givat

banner venstra

banner niw

banner sinaicentrum

banner limmoed

banner jonet

banner amphora

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier