vrijdag 11 oktober 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Uitreiking Dr Henriëtte Boas Prijs

Donderdagavond 10 oktober vond tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Agnietenkapel van de UvA de uitreiking plaats van de Dr. Henriëtte Boas Prijs 2013 aan uw Joods Educatief Centrum Crescas.
Na een korte lezing door Pauline Micheels over Henriëtte Boas las juryvoorzitter Irene Zwiep het in zeer lovende bewoordingen gestelde juryrapport voor. Bestuurslid Ruben Boas reikte de oorkondes uit aan Crescas’ bestuursvoorzitter Emile Schrijver, Crescas’ directeur Michel Waterman en Crescas’ nieuwsbriefredacteur Raya Lichansky. De twee laatstgenoemden spraken een dankwoord, waarna Michel Waterman in een korte presentatie de aanwezigen liet zien waarvóór Crescas de prijs heeft ontvangen.

Een deel van de prijs is bestemd voor een speciaal project dat in nauwe samenwerking door JMW en Crescas wordt opgezet: het samenstellen van een Joodse canon, de Joodse geschiedenis van Nederland vervat in 100 lemma's. Tirtsah Bernfeld-Levie introduceerde het project. Samen met Bart Wallet tekent zij voor de inhoud en het schrijven van de lemma's.

Het formele deel van de avond werd afgesloten met een fragment uit de documentaire 'Ik lees de krant met een schaar', een gefilmd portret van Henriëtte Boas, haar werk en haar kritische kijk op de wereld. Tot slot werd het glas geheven op de laureaten en ter nagedachtenis aan de naamgeefster van de prijs.

Laatste kans: Stefan Zweig en Joseph Roth, twee vrienden

Zondag 13 oktober geeft Leo Frijda in Rotterdam een lezing over twee van zijn literaire helden. Zweig (1881-1942) en Roth (1894-1939) hebben een intensieve briefwisseling gevoerd, beginnend in 1927 en eindigend met de dood van Joseph Roth in 1939.
De brieven die de vrienden elkaar schreven, vormen een indrukwekkend document over wat Joodse schrijvers vanaf de boekverbranding in 1933 ondervonden.

Leo Frijda bespreekt in zijn lezing zowel de correspondentie tussen de beide schrijvers als hun bekende en minder bekende boeken met overwegend Joodse thematiek. Niet te missen voor liefhebbers van Joodse literatuur!

Het is kort dag, dus meld u nù aan als u deze fascinerende lezing wilt bijwonen!

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

De laatste Joden van Libië

Na de val van de Libische leider Khadaffi in 2011 verscheen de naam David Gerbi in Joodse nieuwsmedia. Dr Gerbi, een in Libië geboren Italiaans-Joodse psychiater die in 1967 met zijn familie naar Italië vluchtte, trachtte de vervallen, dichtgemetselde Dar Bishi synagoge in Tripoli te heropenen. Zijn goede banden met het anti-Khadaffiverzet kwamen hem daarbij aanvankelijk wel van pas, maar al snel bleek dat Gerbi verre van welkom was. Wat zoekt Gerbi in het Jood-onvriendelijke Libië, en waarom gaat hij toch de strijd aan?

In de eerste les van haar driedelige cursus 'Verdwenen Joodse gemeenschappen, de laatste Joden van Libië, Afghanistan en Irak' gaat docente Daphne Meijer in op deze en andere vragen over de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het geboorteland. Zij vertoont de documentaire The Last Jews of Libya over de Libische familie Roumani. Waarom gingen ze weg uit Libië?

Na Libië komen de vroegere Joodse gemeenschappen van Afghanistan en Irak aan de orde. Ook in deze lessen vormt een documentaire het uitgangspunt.

Hoe is het de Afghaanse en Irakese Joden vergaan buiten hun geboorteland? Wat rest er in Kaboel van een ooit bloeiende Joodse cultuur, nu daar nog één Jood over is, en waar zijn de Afghaanse Joden nu? Houden zij hun tradities levend? Joden die in de jaren vijftig uit Irak naar Israël vluchtten, komen aan het woord in de derde documentaire. Zij zien om in wrok. In die laatste film doet ook een vertegenwoordiger van de tweede generatie haar verhaal over de consequenties van het vertrek.

De cursus wordt gegeven in Utrecht en gaat dinsdag 5 november van start.
NB: Het is niet mogelijk voor de drie lessen van deze cursus afzonderlijk in te schrijven!

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Workshop: Antisemitisme of anti-Israëlisme?

De workshop die Crescas en CIDI op 14 oktober in Amsterdam organiseren over het verschil tussen legitieme kritiek op Israël en antisemitisme is volgeboekt. Daarom wordt deze workshop herhaald, en wel op 28 oktober, eveneens in Amsterdam.

De workshop wordt geleid door Guy Muller, als onderzoeker antisemitisme en coördinator Platform Educatie WOII en Sjoa verbonden aan CIDI.
Muller behandelt praktijkvoorbeelden uit de media, cartoons en andere lastige voorbeelden die we in het dagelijkse leven tegenkomen. Aan het eind van de workshop kunnen de deelnemers het geleerde testen door mee te doen aan een interactieve quiz.

Wilt u meedenken over dit onverminderd actuele onderwerp en beter begrijpen waar kritiek op Israël overgaat in antisemitisme? Meldt u dan snel aan: het aantal plaatsen is beperkt!

Deelname aan de workshop is kosteloos, aanmelden is verplicht.
Stuur ons hiervoor een email met in de header ‘Workshop 28 oktober’. Vermeld in de mail uw naam en telefoonnummer. Als u voor meerdere personen inschrijft, graag alle namen vermelden. Na ontvangst van uw aanmelding krijgt u bericht over de plaats waar de workshop zal worden gehouden.

 • 28 oktober: Workshop ‘Antisemitisme of Anti-Israëlisme'. Aanvang 20.00 uur, zaal is open vanaf 19.30 uur. De avond duurt tot 21.30 uur.

17 november: Global Day of Jewish Learning

Zondag 17 november 2013 vindt de 4e Global Day of Jewish Learning plaats, de wereldwijde studiedag waarop Joden in veertig landen hetzelfde thema en dezelfde teksten bestuderen.

Het thema waarover de deelnemers zich dit jaar buigen is 'Creating together', een Joodse benadering van creativiteit en samenwerking. Voor het eerst zullen de deelnemende groepen op deze dag via een live stream een uur lang met elkaar in contact komen. Daarmee krijgt één van de meest indrukwekkende aspecten van de Global Day, de verbondenheid door het gelijktijdig overal ter wereld gezamenlijk lernen, extra inhoud.

In Nederland is ook dit jaar de organisatie van de Global Day of Jewish Learning in handen van Crescas en Studiecentrum PaRDeS. Crescasdocent Leo Mock begeleidt de deelnemers.
Het gedetailleerde programma van de studiedag wordt binnenkort via de Crescas-nieuwsbrief bekend gemaakt.

Wacht niet te lang met inschrijven: de Global Day mag zich in een groeiende populariteit verheugen en het aantal plaatsen is beperkt.
Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

De eerste 'Global Day' werd in 2010 georganiseerd naar aanleiding van de presentatie van de Steinsaltz-vertaling van de Talmoed, het levenswerk van rabbijn Adin Steinsaltz. Het initiatief en de mondiale coördinatie van de studiedag is in handen van de Aleph Society, de Amerikaanse organisatie die het werk van rabbijn Steinsaltz ondersteunt.

Lezingen en debatten met Martin van Crefeld

Prof. Martin van Creveld, Israëli, zionist en internationaal befaamd krijgshistoricus, is binnenkort in Nederland ter gelegenheid van de publicatie van de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste boek, De bevoorrechte sekse, waarin hij zich waagt aan de strijd der seksen en zijn opvatting verdedigt dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn en dat, waar ze gelijk gemaakt worden, nieuwe ongelijkheden ontstaan, vaak in het nadeel van de man.

De in Nederland geboren Martin van Creveld (Rotterdam, 1946) vergaarde zijn roem met boeken over militaire geschiedenis en strategie. Ook verschenen van zijn hand publicaties over Israël, waaronder een biografie van generaal en staatsman Moshe Dayan.

Professor van Crefeld is een bevlogen spreker en een bijzonder origineel denker, die bovendien het publieke debat niet schuwt. U kunt hem zelf aan het woord horen en met hem van gedachten wisselen op:
- 21 oktober, Academiegebouw - Geertsemazaal, Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5. Onderwerp: De Bevoorrechte Sekse.
Voor meer informatie klik hier.
- 22 oktober, Debatcentrum De Balie, Amsterdam: Professor Van Creveld in gesprek met Ad Verbrugge over het boek De Bevoorrechte Sekse.
Klik hier voor meer informatie.
- 23 oktober, Joods Historisch Museum, Amsterdam: lezing A Bull in a China Shop. Netanyahu in the Middle East, georganiseerd door het Menasseh ben Israel Instituut.
Klik hier voor meer informatie. Vooraf aanmelden verplicht!
- 24 oktober, Debatcentrum Arminius, Rotterdam: Discussie en debat over De bevoorrechte sekse.
Voor meer informatie klik hier.

De voertaal van deze evenementen is Engels. Na afloop is er gelegenheid om boeken van Van Crefeld aan te schaffen en te laten signeren.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Over zij en ik, Marjoleine Oppenheim-Spangenbergs openhartige, zeer persoonlijke verslag van een bezoek aan Auschwitz, voormalig oorlogsjournalist Andrew Kaplan schreef met Homeland - Carries vlucht de 'prequel' van de immens populaire televisieserie 'Homeland' (eind november begint serie 3) en De Portugese synagoge in Amsterdam, de cultuurhistorische monografie van Pieter Vlaardingerbroek over een van de meest kenmerkende gebouwen van de stad.

De Engelstalige aanrader: The Serpent's Promise: The Bible Retold as Science, waarin de Britse geneticus Steve Jones (1944) het vele onverklaarbare in de bijbel terugbrengt tot voor mensen begrijpelijke proporties.

En verder:
- Het klassieke Franse kinderboek Le petit Nicolas van Sempé en Goscinny is in het Jiddisj vertaald.
- Philip Roth heeft uit handen van de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius de prestigieuze Légion d'Honneur-onderscheiding ontvangen. Roth is bovendien een van de genomineerden voor de Nobelprijs voor literatuur 2013.
- Rondom het Leidseplein in Amsterdam wordt van 11 t/m 13 oktober het eerste Harry Mulisch Festival gehouden. De roman 'Het stenen bruidsbed' vormt de rode draad van de manifestatie die een initiatief is van het Harry Mulisch Huis, het Letterkundig Museum, het Nationale Toneel, Stadsschouwburg Amsterdam en Debatcentrum De Balie.

Expositie Lita Cabellut

Werk van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut (Barcelona 1961) is dit najaar te zien in het vernieuwde Noordbrabants Museum in Den Bosch.
In twee zalen van het museum hangen de vijf meer dan levensgrote drieluiken 'Trilogie van de twijfel' en de zeven meer dan levensgrote portretten van sterke vrouwen, waaronder dat van Anne Frank.

De tentoonstelling trok na de opening op 31 augustus al veel media-aandacht. Op de website van het museum zijn onder meer twee video's te zien.

 • Trilogie van de twijfel, tentoonstelling met werk van Lita Cabellut. Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, Den Bosch. Nog te zien tot en met 1 december.

Straatfestival Weesperbuurt en Plantage

Zondag 13 oktober worden de Weesperstraat en de Wibautstraat, twee van de minst aantrekkelijke straten van Amsterdam en samen ook wel de Wibaut-as genoemd, voor één dag van een drukke verkeersader omgevormd tot een feestelijke Culturele Boulevard, waar zich vanaf 12 uur het Straatfestival Weesper- en Wibautstraat zal afspelen.

Bewoners en ondernemers van de Weesperstraat en omstreken organiseren de 'Groene Boulevard', om te laten zien dat deze saaie, sterk vervuilende doorgangsweg een levendige, veilige stadsstraat kan worden die het Groene Museumkwartier rond het Waterlooplein en de Plantage verbindt met de Weesperbuurt.
Een PDF met het programma voor 13 oktober vindt u hier. Bovendien worden 'wildbreiers' van harte uitgenodigd om de betonnen 'bomen' op de hoek van de Nieuwe Kerkstraat te helpen aankleden. Meer informatie op weesperstraatvanmorgen.nl.

Op het Mr. Visserplein, aan de kop van de Groene Boulevard, vinden ook allerlei activiteiten plaats. Zo is er de expositie Plantage Portretten op de borden tussen de olijfbomen op en rondom het plein. Om 12.00 uur, 13.00 uur en 15.30 uur worden rondleidingen langs de portretten gehouden. Op het plein staat een tent waar de instellingen in de Plantagebuurt zich aan u voorstellen en om 14.30 uur vindt in het Joods Historisch Museum een reünie plaats met bewoners uit de oude Waterloopleinbuurt, aansluitend bij de foto-expositie van Philip Mechanicus.

Als u zich nog herinnert hoe de Weesperstraat van vroeger eruit zag en de huidige Weesperstraat u een doorn in het oog is, kom dan kijken naar hoe het, met een beetje mazzel, zou kúnnen worden!

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral toch buitenland.

 • Anat Hoffman, de drijvende kracht achter Women of the Wall, zegt in een radio-interview met PRI's The World dat de groep een andere tactiek gaat hanteren. Een interessant gegeven dat in de vorige week gestarte Crescas-cursus 'Vrouwen bij de muur of achter het hek' zeker aan de orde zal komen.
 • In Manchester, zo meldt Antiques Trade Gazette, is bij de ontruiming van een huis een kostbare 18e-eeuwse geïllumineerde Hagada gevonden.
 • Mede door de vele dieroffers gedijde de economie van het oude Jeruzalem uitstekend, schrijft NBC News/Science.
 • Tablet Magazine dook in de achtergronden van het juridische steekspel over de bibliotheek van de Lubavitcher rebbe in Moskou.
 • Shalom Life heeft de Schotse stad Glasgow toegevoegd aan zijn collectie digitale Joodse reisgidsen.
 • De Forward bespreekt 'Ana Arabia', de nieuwste film van de 'grand old man' van de Israëlische cinema, Amos Gitai.
 • In de Volkskrant de reactie van prof. Evelien Gans op het opiniestuk van Wildersbiograaf Meindert Fennema over de betekenis van het recent 'herontdekte' symbool 'oranje-blanje-bleu'.
 • Een fascinerend verhaal in Triple Canopy over Helen Rosen, meester-sjeitelmaakster, woonachtig in Peru.
 • Times of Israel schrijft over een betekenisvolle archeologische vondst in Gezer.
 • Vanuit archeologisch perspectief wordt deze ontdekking besproken in Popular Archaeology.
 • Wie naast Kamp Vught woonde móet daarvan geweten hebben, schrijft Historiek.
 • Nog meer geschiedenis: de geluidsbestanden van getuigenverklaringen tijdens het eerste Auschwitzproces (in Frankfurt, 1963-1965) zijn online te beluisteren. TheRawStory weet meer.

Tentoonstelling 'Joodse buren'

Neustadtgöden, een dorpje in Oost-Friesland, in het noordwesten van Duitsland, is een opmerkelijke plaats. Niet alleen is het dorp een mooi en nagenoeg intact gebleven voorbeeld van typisch noordelijke bouw, compleet met zeer Hollands aandoende molens, het bood ook gastvrijheid aan maar liefst vijf geloofsgemeenschappen. Mennonieten, lutheranen, rooms-katholieken, gereformeerden én Joden, ze lieten allen hun sporen in het dorp achter.

Het voormalige Landrichterhaus in Neustadtgöden is omgebouwd tot museum waar de bijzondere geschiedenis van het dorp wordt getoond. Wisselende tentoonstellingen trekken veel aandacht en dat is niet anders voor de lopende expositie 'Joodse buren'. Driehonderd jaar kende de Joodse gemeenschap een bloeiend bestaan in het dorp - aan het einde van de 19e eeuw was 25% van de inwoners Joods. Toen de nationaalsocialisten aan de macht kwamen leefden er 33 Joden in de kleine gemeente. Slechts één van hen overleefde de oorlog. De Joodse begraafplaats, de synagoge en het mikwe hebben de Tweede Wereldoorlog ongeschonden doorstaan.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 10 november. Meer informatie vindt u hier. Wie de lange reis naar Oost-Friesland te ver vindt: het museum heeft de essentie van de tentoonstelling in een PDF samengevat die hier is te bekijken en te downloaden.

Nieuw werk van Eli Content

Beeldend kunstenaar Eli Content (1943, Vevey) is dit jaar 70 geworden en dat feit is in het Joods Historisch Museum in Amsterdam niet ongemerkt voorbijgegaan. Content, die al meerdere werken voor het JHM maakte, exposeert tot 10 november vier recente werken in het Kunstkabinet van het museum. Eerder dit jaar schilderde hij zijn visie op Gan Eden (de hof van Eden). Hij deed dat op kranten, omdat het werk bestemd was voor de cabana (soeka) van de Portugese Synagoge. Het monumentale werk is nu geconserveerd op doek en permanent in de Snoge te zien.

Voor meer informatie klik hier.

Website van de week
Sjoel Elburg

Sjoel Elburg, 'het museum voor de geschiedenis van Joods leven in de provincie', is gevestigd in de synagoge die in 1855 in de pakhuizen van de Joodse broers Wolff in de Graaf Hendriksteeg 2 werd ingewijd. Het is een verhalenmuseum over het dagelijkse leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond.
Maar het museum wil meer dan het verleden in de vorm van objecten en documenten onder de aandacht brengen, en heeft daarvoor al enige tijd een fraaie, informatieve website.

De navigatiebalk werkt volgens het 'drop-down' principe: onder de muisaanwijzer kan de bezoeker zijn keus bepalen.
De tab Joden in Elburg verdient bijzondere aandacht: hier worden niet alleen de levensgeschiedenissen van enkele Elburgse Joden verteld, compleet met foto's, maar ook een beeld geschetst van het Joodse leven in dit historische vestingstadje.

Het nieuw aangebouwde expositiegedeelte van Sjoel Elburg werd in 2012 geopend en heeft sindsdien al een aantal tentoonstellingen gehuisvest. Onder Tentoonstelling zijn die in het archief te vinden. Ook de verwachte tentoonstellingen (er staan er twee in de planning) en een toelichting op de lopende dubbeltentoonstelling 'Er reed een trein naar Sobibor' en 'Het geheugen van de grond' zijn hier te vinden.

Museum Sjoel Elburg gebruikt Facebook en Twitter en verzendt een nieuwsbrief.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In gesprek met Bloeme Evers-Emden

Het Brinkhuis in Laren ontvangt donderdag 24 oktober Bloeme Evers-Emden voor een avond getiteld 'Kampzusjes: Hoe acht Joodse vrouwen samen Auschwitz overleefden'.

In haar autobiografie 'Als een pluisje in de wind' beschrijft Bloeme Evers hoe zij en een groep van nog zeven lotgenoten elkaar in de hel van Auschwitz letterlijk op de been hebben gehouden. Ook na de oorlog onderhielden de ‘kampzusjes’ intensief contact.

Donderdag 24 oktober gaat Bloeme Evers met uitgever René van Praag in gesprek over deze vriendschap en de opofferingsgezindheid die hen allen het leven heeft gered.
Deze avond zal ook worden stilgestaan bij het karakter van vooroorlogs Joods Amsterdam.
Na de pauze is er gelegenheid vragen te stellen en aan het eind van de avond signeert Bloeme Evers-Emden haar boek.

 • donderdag 24 oktober, Brinkhuis, Brink 29, Laren: Een avond met Bloeme Evers-Emden. Reserveren zeer aanbevolen: stuur daarvoor een mail naar pluisje@uvp.nl met het gewenste aantal plaatsen, waarna u een verzoek tot betaling ontvangt.

Televisie en radio 11 - 18 oktober

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken.
Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.


vrijdag 11 oktober

 • TV 5, 14.00: Qu'est-ce qu'on va faire de toi? Voor televisie gemaakte biopic uit 2012 van Jean-Daniel Verhaeghe over Michel Drucker, presentator van amusementstelevisie, en diens getroebleerde familiegeschiedenis.

zaterdag 12 oktober

 • Ned. 1 (VPRO), 9.00: Vrije geluiden. Special rond sopraan Nora Fischer.
 • Ned. 1 (AVRO), 11.15: Close-up. Afl.: One eye wide open. Documentaire waarin regisseur Aner Preminger de Israëlische kunstenaar Zvi Lachman (1950) volgt in de periode 1998-2008.
 • hollanddoc 24 (HUMAN), 13.05: Fresco's paradijs. Deel 1-5 van zesdelige serie waarin wetenschapper Louise Fresco de wereld over trekt onder het motto 'eten is geweten'.
 • Radio 4 (VARA), 17.02: Pianistenuur. In het eerste gedeelte van het programma opnames van Svjatoslav Richter in de platenverzameling van Benno Brugmans, programmeur klassieke muziek van Musis Sacrum in Arnhem.
 • Veronica, 22.00: Inglourious Basterds. Oscarwinnende oorlogsfilm uit 2009 van Quentin Tarantino waarin een groepje Joods-Amerikaanse soldaten in bezet Frankrijk zoveel mogelijk nazi's probeert te vermoorden.
 • BBC 2, 23.40: Glorious 39. Filmdrama uit 2009 van Stephen Poliakoff over de historische gebeurtenissen in Groot-Brittannië aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

zondag 13 oktober

 • Ned. 1 (VPRO), 11.20: Boeken. Ondermeer een gesprek met journalist en sinoloog Ian Buruma, wiens vader tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken.
 • hollanddoc 24 (NCRV), 18.13: Dokument. Afl.: Nieuwe tieten. Intieme documentaire waarin filmmaakster Sacha Polak verslag doet van haar persoonlijke zoektocht rond het erfelijke BRCA1-borstkankergen, waarvan zij zelf draagster is.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week: Hoe combineert Geert Wilders zijn nieuwe vriendschappen in extreemrechts Europa met zijn pro-Israël standpunt? Eran Wajsenblum van ensemble Le Siècle des Lumières over Joodse barokmuziek en een reportage over een verlaten 19-eeuwse begraafplaats midden in een bietenveld in het Groningse buurtschap De Maten. Forumleider: Paul Damen, presentatie: Carine Cassuto.
 • BBC 2, 22.00: The Ottomans: Europe's Muslim Emperors. Documentaireserie over de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk. Afl. 2 onderzoekt hoe Europa er uit zou hebben gezien als de Ottomanen erin geslaagd waren Wenen te veroveren.

maandag 14 oktober

 • Ned. 2 (NOS), 19.55: Herdenking opstand Sobibor. De nu 92-jarige Jules Schelvis, één van de weinige Nederlandse Joden die het vernietigingskamp op de grens tussen Duitsland en Oekraïne overleefde, woont de herdenking bij en wordt geïnterviewd.
  • BBC 2, 22.00: Stephen Fry: Out There. Afl.: Oeganda. Deel 1 van tweedelige documentaire waarin Stephen Fry de wereld over reist om te ontdekken hoe het is om elders homo te zijn.
 • cultura 24 (NTR), 22.20: Kazimir Severinovich Malevich, 1878-1935. Documentaire over het leven en werk van Kazimir Malevitsj. De documentaire toont Malevitsj' ontwikkeling als schilder. Er wordt ingegaan op het kenmerkende van zijn kunst en zijn kunsttheorie van het suprematisme.

dinsdag 15 oktober

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De Avonden. Afl. over Lucian Freud (1922-2011) naar aanleiding van het verschijnen van 'Ontbijt met Lucian' van Geordie Greig.
 • cultura 24 (NTR), 22.20: Typhoontschik. Portret uit 1999 van celliste Natalia Gutman.

woensdag 16 oktober

 • cultura 24 (VPRO), 21.30: De onzichtbare film (Cinéma invisible). In het kader van honderd jaar cinema verzamelde Christian Janicot honderd van deze 'onzichtbare films' in het boek Anthologie du cinéma invisible. Deel 2: Documentaire uit 2005 van Rolf Orthel: Babel, je moet alles weten.
 • BBC 2, 22.00: Stephen Fry: Out There. Afl.: Brazilië. Deel 2 van tweedelige documentaire waarin Stephen Fry de wereld over reist om te ontdekken hoe het is om elders homo te zijn.

donderdag 17 oktober


vrijdag 18 oktober

 • Ned. 3 (NTR), 20.25: College Tour. Afl. Ruby Wax, de Amerikaanse comédienne, actrice en interviewster, die van zichzelf zegt dat ze beslist géén dame is.
 • hollanddoc 24, 21.20: Documentaireklassiekers. Afl.: 5 Broken Cameras. Documentaire uit 2011 van Emad Burnat en Guy Davidi over de Palestijnse landarbeider Emad die met vijf videocamera's het verhaal vertelt over het verzet tegen Israël van zijn dorp Bil'in, op een paar kilometer afstand van de Westelijke Jordaanoever.
   
jaargang 9, nummer 36
vrijdag 11 oktober 2013
 

In deze nieuwsbrief

Uitreiking Dr Henriëtte Boas Prijs
Laatste kans: Stefan Zweig en Joseph Roth, twee vrienden
De laatste Joden van Libië
Workshop: Antisemitisme of anti-Israëlisme?
17 november: Global Day of Jewish Learning
Lezingen en debatten met Martin van Crefeld
Boekennieuws
Expositie Lita Cabellut
Straatfestival Weesperbuurt en Plantage
Nieuws van heinde en verre
Tentoonstelling 'Joodse buren'
Nieuw werk van Eli Content
Website van de week
In gesprek met Bloeme Evers-Emden
Televisie en radio 11 - 18 oktober


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
De afgelopen week stond Joods Nederland vooral in het teken van het bezoek van de Israëlische premier Peres. Hij bezocht de ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Goce Smilevski, de schrijver van De zus van Freud, neemt het niet zo nauw met de historische feiten. Ik heb mij daaraan gestoord want ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Laatst las ik dat de kernreactorramp van Fukushima mede toegeschreven kan worden aan de neiging van Japanners tot kuddegedrag ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Hallo Driesje, Goeie vraag stelde je aan Peres, zeg! Echt op feiten gebaseerd en goed over nagedacht! Maar nu ik je toch schrijf ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik snap Twan Huys niet. Waarom laste hij in zijn College Tour beelden in van politici, van Dries van Agt bijvoorbeeld en van de ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Ik houd mij sinds mijn pensioen bezig met schrijven, op twee gebieden. Ten eerste in de politieke sfeer: het beschrijven van ...
lees verder


(advertenties)

banner venstra

banner luna3

banner amphora

banner yanshuf

banner meldpunttaal

banner propra

banner givat

banner sinaicentrum

banner jonet

banner blankevoort

banner niw

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier