zondag 22 september 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Crescas wint de Dr. Henriette Boas Prijs 2013!

Toen wij op 31 mei van dit jaar de oproep van de Dr. Henriette Boas Stichting plaatsten om gemotiveerde voorstellen voor de Dr. Henriette Boas Prijs 2013 in te sturen, konden wij niet bevroeden dat Crescas, en met name de website en de nieuwsbrief, door de jury zou worden uitverkoren.

De prijs wordt toegekend voor een ’opmerkelijke journalistieke of wetenschappelijke prestatie (boek, krant, radio, televisie, film, expositie), die op een kritische en betrokken wijze verleden en/of heden van Nederlands-Joodse cultuur en religie belicht’.

Het juryrapport noemt in het persbericht de website van Joods Educatief Centrum Crescas 'een uitmuntend voorbeeld van een informerende, opiniërende, stimulerende, inspirerende website' en zegt over de nieuwsbrief dat er 'voor Joods Nederland geen betere gids voorhanden [is] om te weten wat er over Jodendom en Israël in de breedste zin te zien is op televisie en radio; wat er aan culturele evenementen wordt geboden; wat er aan lezingen, colleges en seminars is te volgen; welke relevante cursussen er waar in de aanbieding zijn; welke artikelen en essays in buitenlandse bladen de moeite waard zijn; welke tentoonstellingen in welke periode te zien zijn.' Tot zover het juryrapport.

Op 10 oktober, de geboortedag van Henriette Boas, zal de prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam worden uitgereikt aan Michel Waterman, directeur van Crescas, en nieuwsbriefredacteur Raya Lichansky.

Voor het persbericht klik hier.

Nieuw op de Crescas website: zoekfunctie!

Crescas begint het nieuwe Joodse jaar met iets nieuws op de website: een zoekfunctie waarmee de rubrieken Nieuwsbrief, Columns, Cursussen en Docenten op de website direct doorzoekbaar zijn.

In het zoekveld kunt u één maar ook meerdere woorden invullen. De alinea waarin het door u gezochte voorkomt verschijnt. Zo levert de zoekvraag matze resultaat op in alle drie eerder genoemde rubrieken. De zoekfunctie zoekt ook ín woorden, dus ook matzeballen, matzemeel etc. komen in beeld. Het woord 'chazzan' komt voor in Nieuws en Columns, en daarbinnen in chazzanoet en chazzaniem.
Het zoekresultaat, het aantal antwoorden op uw zoekvraag, verschijnt boven de lijst. De woorden 'Joodse keuken' bijvoorbeeld komen in deze combinatie in vijf items voor.

Wij zijn ervan overtuigd dat de zoekfunctie voor de Crescas-website en voor de gebruikers een belangrijke toegevoegde waarde is. Probeer het zelf maar eens!

En nog iets nieuws op onze, inmiddels bekroonde website: de balk met weblinks naar afzonderlijke onderdelen binnen de website is uitgebreid. Nu kunt u met één klik naar de Digitale Joodse Bibliotheek, de catalogus van de Joop Al Bibliotheek én het Boekennieuws zoals dat wekelijks in de nieuwsbrief verschijnt.

Nieuwsbrief en jom tov

De nieuwsbrief verschijnt deze week, zoals u ziet, niet op vrijdag, maar op zondag 22 september. Soekot, het Loofhuttenfeest, dit jaar op 19 en 20 september, hoort tot de Joodse feestdagen waarop niet gewerkt wordt. Ook Crescas is dan gesloten.

Ook volgende week verschuift de verschijningsdag. Vanwege Simchat Tora, Vreugde der Wet, op vrijdag 26 september, kunt u de nieuwsbrief zondag 29 september tegemoet zien.

Vanaf 4 oktober is de nieuwsbrief terug op het gewone schema: vrijdagochtend ligt hij in uw digitale brievenbus!

Workshop ‘Antisemitisme of Anti-Israëlisme?’

Maandag 14 oktober organiseren Crescas en CIDI een workshop over het verschil tussen legitieme kritiek op Israël en antisemitisme.

Zoveel mensen, zoveel meningen. Dat gaat zeker op als Israël in het geding is.

In deze workshop staat de vraag centraal waar kritiek op Israël ophoudt en waar antisemitisme begint. Tijdens de workshop, die wordt geleid door Guy Muller van CIDI, wordt ingegaan op lastige voorbeelden die we in het dagelijkse leven tegenkomen, praktijkvoorbeelden uit de media en cartoons. Aan het eind van de workshop kunt u het geleerde testen door mee te doen aan een interactieve quiz.
Deelname aan deze workshop is gratis, aanmelden is verplicht. Stuur hiervoor een email met in de header ‘Workshop 14 oktober’. Vermeld in de mail uw naam en telefoonnummer. Als u voor meerdere personen inschrijft, graag alle namen vermelden.  

 • Workshop ‘Antisemitisme of Anti-Israëlisme, Amsterdam-Buitenveldert, inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, de avond duurt tot 21.30 uur.

Boekennieuws

Uw wekelijkse portie Boekennieuws, waarin wij een keuze maken uit recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: de spannende, ontroerende oorlogsroman Poolse tranen, door Miriam Guensberg, van de Israëlische schrijver Alon Hilu (Jaffa, 1972) de roman Ver weg, en Rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog van geroofd Joods onroerend goed, het in opdracht van CJO en Stichting Platform Israël door historici Maarten-Jan Vos en Serge ter Braake onderzochte proces van rechtsherstel na de oorlog.

De Engelse leestip van de week is A Guide for the Perplexed waarin schrijfster Dara Horn (1977) de befaamde Cairo Geniza tot centrum van een intrigerende roman maakt.

En verder:
- Shira Keller heeft de Academica Literatuurprijs, de belangrijkste literaire debuutprijs van Nederland, gewonnen met haar roman M.
- Etgar Keret staat op de shortlist van de Warwick Prize for Writing die om het jaar wordt uitgereikt door de Universiteit van Warwick. Keret is genomineerd met zijn verhalenbundel Suddenly, a Knock on the Door, die vorig jaar in Nederlandse vertaling verscheen onder de titel Verrassing.
- Onder de titel A catalog of the works that shape the Jewish mind in America today stelde Tablet Magazine een lijst samen van 101 Joodse boeken.

Fototentoonstelling: Sjtetl in de stad

In het Prentenkabinet van het Joods Historisch Museum is de komende maanden de tentoonstelling 'Sjtetl in de stad. Antwerpen door de lens van Dan Zollmann' te zien.

De Belgische fotograaf Dan Zollmann werd in 1964 geboren in Antwerpen in een behoudend Joods diamantairsgezin. Tijdens zijn aanstelling als stadsfotograaf van Antwerpen van 2009 tot 2011 vergrootte hij de collectie foto's van de gesloten orthodox-Joodse gemeenschap, waarmee hij in 2006 was begonnen, met talloze unieke beelden. Zollmann fotografeerde bij mensen thuis, op straat, in de winkel, op de fiets of net na een gebed en kon zo dichtbij komen omdat hij, zelf opgegroeid in de Diamantwijk, veel van de mensen die hij voor de lens kreeg, persoonlijk kent.
Zollmans beelden vormen daarmee een unieke inkijk in een voor velen onzichtbare leefwereld.

 • Sjtetl in de stad. Antwerpen door de lens van Dan Zollmann. Van 16 september 2013 tot en met 2 februari 2014, Joods Historisch Museum, Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit opmerkelijke nieuwsberichten uit binnen- maar vooral buitenland.

 • De Frankfurter Allgemeine besteedt veel aandacht aan literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki die op 18 september overleed.
 • Op de website van Artis: een bijzondere vondst in de Amsterdamse dierentuin.
 • Feministe Helène Aylon had een gesprek met Tablet Magazine, dat als podcast op de website te beluisteren is.
 • In de Forward een artikel over de wijze waarop in de voormalige Sovjet-Unie de Holocaust vele jaren vrijwel volledig buiten beeld werd gehouden.
 • Fascinerende, in hun naïviteit huiveringwekkende foto's van Parijs tijdens de Duitse bezetting zijn te zien op MailOnline.
 • De musical Soul doctor, over het leven van cantor Shlomo Carlebach, is een hit op Broadway. In Jewniverse een artikel, mét beeld en geluid.
 • In Gotham Magazine aandacht voor de tentoonstelling in het Jewish Museum in New York over een minder bekende periode uit het leven van kunstschilder Marc Chagall.
 • De vraag of het Europese jodendom nog toekomst heeft in de 21e eeuw is het onderwerp van het essay You only live twice in Moment Magazine.
 • De veelgeprezen televisieserie Mad Men heeft een Joodse evenknie gevonden in Mad Mentsch. De eerste aflevering is te zien op YouTube.

Selectie uit het NFF-programma

Woensdag 25 september begint in Utrecht het Nederlands Film Festival. Maar liefst 88 films dingen dit jaar mee naar de Gouden Kalveren, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film. In de selectie ook de documentaire De baby van Deborah van Dam, de speelfilm Alleen maar nette mensen en de recente Israëlische documentaire Soldier on the Roof.

Hieronder wat wij verder voor u uitkozen in het programma:

 • Begrijp je nu waarom ik huil?. Omstreden documentaire uit 1969 volgt een ex-concentratiekampgevangene die onder medisch toezicht een psychotherapeutische behandeling met LSD ondergaat om zijn gruwelijke verleden te verwerken.
 • Dagboeken van een olifant. Persoonlijke documentaire uit 2012 waarin de jonge maakster Janina Pigaht het onverwachte SS-verleden van haar liefdevolle Duitse opa onderzoekt. Nooit eerder werd in het gezin over zijn overtuigde deelname aan de SS gesproken.
 • Mijn zusje, de soldaat. Persoonlijke documentaire uit 2013 waarin Dikla Zeidler haar achttienjarige zusje filmt, die bewust heeft gekozen voor dienstjaren in het Israëlische leger. Welke invloed heeft die keuze op het leven van een jong meisje?
 • Pastorale 1943. Vestdijkverfilming uit 1978 waarin een groepje burgers uit een dorp in de Betuwe dappere daden verricht in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • White Soldier. Documentaire uit 2013 waarin twee soldaten uit voormalige elite-eenheden proberen vast te stellen wat het betekent om een Israëlische soldaat te zijn te midden van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Voor alle overige informatie over films, blokkenschema's, tickets etc. klik hier.

Fotoweek en het JHM

Van 20 tot en met 29 september staat heel Nederland in het teken van fotografie. Een mooie bijdrage aan deze landelijke manifestatie wordt geleverd door het Joods Historisch Museum, waar momenteel twee belangrijke fototentoonstellingen te zien zijn.

Het Joods Historisch Museum bezit een rijke traditie op het gebied van fototentoonstellingen. Na de spraakmakende presentatie van het werk van Roman Vishniac in 1983 volgden veel Nederlandse en buitenlandse Joodse fotografen, onder wie Robert Capa, Erwin Blumenfeld, Sem Presser en Saul Leiter.

Naast de overzichtstentoonstelling met werk van Philip Mechanicus en de Antwerpse foto's van Dan Zollmann zijn er in het kader van de Fotoweek zondag 29 september diverse nevenactiviteiten, waaronder een Gallery talk over Philip Mechanicus, vier korte lezingen ('Photo talks') over Sam Waagenaar, Roman Vishniac, Helmuth en Annemie Wolff en Jacob Merkelbach. Verder wordt de documentaire In No Great Hurry: 13 Lessons in Life with Saul Leiter (2012) vertoond en zijn tot 3 november in de wisselvitrine van het Joods Historisch Museum familieportretten van studio Merkelbach te zien.

Muziek in Merkaz

Het Joods Cultureel Centrum MerkAz in Utrecht programmeert dit najaar twee concerten met klezmer en Jiddisje muziek.

 • Donderdag 10 oktober speelt ensemble Klezmajeur, 'de Eindhoven Klezmer Band' zijn programma 'Ayn Mentsj zu zayn', waarin de vier Brabantse muzikanten laten horen dat het wezen van klezmer een vermenging is van Jiddisje en Oost-Europese klank en tonaliteit. Een voorproefje van hun muziek is hier te vinden.
 • Zaterdag 16 november komen de winnaars van de MerkAz-prijs tijdens het International Jewish Music Festival 2012, Valeriya Shishkova en Di Vanderer, naar Utrecht. Zij brengen een programma waarin Jiddisje muziek en klezmer met emotie en humor over het voetlicht worden gebracht. Klik hier om te zien en te horen wat u kunt verwachten.

  • Joods Cultureel Centrum MerkAz, Magdalenastraat 1a, Utrecht. Klik hier om te reserveren.

Festival Nederlandse Dansdagen 2013

Festival Nederlandse Dansdagen, het jaarlijkse festival voor alle vormen van dans, van klassiek en modern tot urban en hiphop, heeft voor de 16e editie weer een boeiend programma samengesteld.

Op 4, 5 en 6 oktober bruist Maastricht van dansactiviteit, en niet alleen in het theater maar ook op onverwachte locaties, zoals een oude fabrieksloods, op straat of in een warenhuis. Naast de voorstellingen staan er dansfilms, exposities en een dansfeest in Theater aan het Vrijthof op het programma, en zijn er overal in de stad verrassende gratis optredens.

Op het festival zijn zowel gevestigde dansgezelschappen zoals Introdans, het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater vertegenwoordigd, als jonge choreografen die de kans krijgen hun werk voor publiek te presenteren.

Midnight rising van Club Guy & Roni, op muziek van de Israëlische componist en singer-songwriter Ehud Banai is, in ingekorte versie, te zien tijdens het openingsprogramma op 4 oktober.
Zaterdag 5 oktober treedt Keren Levi aan met haar spraakmakende, multimediale choreografie The Dry Piece.

Tijdens het festival vinden ook de 'Dansdagen Satellites' plaats, internationale meerjarige Europese projecten waarin kennis en vragen uit de professionele danskunst verbonden worden met een belangrijk maatschappelijk thema. Dit jaar is het thema 'de oudere mens' en worden via dans verlangens en angsten in relatie tot ouder worden centraal gesteld.

Festival Nederlandse Dansdagen 2013 geeft met A Taste of Act Your Age een vooruitblik op het driedaagse festival 'Act Your Age' dat in december in Maastricht plaatsvindt. Van de Israëlische choreograaf Mor Shani zal in dit kader op 5 oktober Old Faggots te zien zijn, een duet voor twee oudere mannen.

Voor verdere informatie, kaartverkoop en locaties klik hier.

Website van de week
Food in Israel

De website van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken MFA werd hier op 12 oktober vorig jaar al eens behandeld (en krijgt binnenkort een 'revisited' bespreking), maar deze week vestigt uw redacteur de aandacht op een onderdeel van het YouTubekanaal van MFA, Food in Israel.
Food in Israel bevat op dit moment negen video's waarin op verschillende manieren 'eten in Israël' in beeld wordt gebracht.
Verwacht hier geen recepten, al komen er wel chefs aan het woord. Avy Levi, Erez Komorovsky en Meir Adoni vertellen wat voor hun het wezen van de moderne Israëlische keuken is. Verder korte video's over de Food Truck die deze zomer enkele weken door Jeruzalem trok, over wijn en sushi en de razendsnelle groei van consumptie-ijs met veel uniek-Israëlische smaken.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Stand-up comedy in De Meervaart

De Amerikaanse Nederlander Greg Shapiro staat woensdag 9 oktober in het Amsterdamse theater De Meervaart. Liefhebbers van deze vorm van theaterhumor kennen Shapiro wellicht al van Boom Chicago, BNR Nieuwsradio en VARA HumorTV.
Het is echter niet Shapiro zelf die 9 oktober voor het voetlicht komt, maar het Australische comedytalent en enfant terrible Brendon Burns, winnaar van de Edinburgh Fringe Award 2007.
Burns' show werd onlangs door het Londense uitgaanstijdschrift Time Out omschreven als 'The most jaw-droppingly awkward, painful, yet ultimately rewarding piece of stand up we've ever seen.'

 • Greg Shapiro presents: Brendan Burns. Woensdag 9 oktober, Theater De Meervaart, Meer en Vaart 300, Amsterdam. Voor meer informatie klik hier.

Televisie en radio 22 - 27 september

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.


zondag 22 september

 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week: Jaap Fransman, voorzitter van Joods Maatschappelijk Werk, over de gevolgen van de op Prinsjesdag voorgestelde bezuinigingen waardoor ondermeer oorlogsslachtoffers getroffen worden en filmmaakster Berenike Rozgonyi die voor een film over het vooroorlogse Joodse leven in Amsterdam op zoek is naar foto- en filmmateriaal over Uilenburg, Marken en de Transvaalbuurt gedurende de periode 1900-1940. Forumleider: Paul Damen, presentatie: Cees Wijburg.
 • BBC 2, 22.00: The Story of the Jews. Vijfdelige documentaireserie over 3000 jaar geschiedenis van het Joodse volk, van de oudheid tot en met nu. Afl. 4: Over the rainbow. Presentatie: Simon Schama.

maandag 23 september

 • Ned. 2 (AVRO), 20.25: Levy: Iedereen gaat het voelen. Zesdelige serie waarin journalist Gideon Levy onderzoekt wat er gebeurt wanneer de bezuinigingsplannen van Den Haag de grond raken. Afl. 4.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Praising Powell and Pressburger. The Red Shoes, afl. 1 van 5 over de films van Michael Powell en Emeric (Imre) Pressburger, twee van de meest invloedrijke regisseurs van de jaren '30 en '40 van de 20e eeuw.
 • Ned. 2 (NTR), 0.00: Het geheim van Amsterdam Sinfonietta. Kleurrijk portret van een strijkorkest dat in 1988 door de Russische dirigent Lev Markiz werd opgericht als Nieuw Sinfonietta Amsterdam en inmiddels al 25 jaar prominent aanwezig is in de muziekwereld.

dinsdag 24 september

 • Arte tv, 17.30: Die Schätze des Königs Salomon. Bestaan de legendarische schatten van Koning Salomon, of zijn de gevonden artefacten vervalsingen? Aan de symboolwaarde ervan bestaat echter geen twijfel.
 • hollanddoc 24 (JO), 18.59: De baby. Documentaire uit 2012 van Deborah van Dam. Aangrijpende, ontluisterende reconstructie van de Hollandse onderduik van de Joodse baby Anneke Kohnke (1940), die nu in Amerika leeft.
 • Canvas, 21.05: 39/40 The war through a lens. Tweedelige documentaire over de eerste tien maanden van de Tweede Wereldoorlog en de manier waarop de filmjournaals van de drie grootste betrokken landen (Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) daarover verslag uitbrachten.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Praising Powell and Pressburger. The Life and Death of Colonel Blimp, afl. 2 van 5 over de films van Michael Powell en Emeric (Imre) Pressburger, twee van de meest invloedrijke regisseurs van de jaren '30 en '40 van de 20e eeuw.

woensdag 25 september

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Met onder meer aandacht voor F, het nieuwe boek van de Oostenrijks-Duitse schrijver Daniel Kehlmann.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Praising Powell and Pressburger. A matter of life and death, afl. 3 van 5 over de films van Michael Powell en Emeric (Imre) Pressburger, twee van de meest invloedrijke regisseurs van de jaren '30 en '40 van de 20e eeuw.

donderdag 26 september

 • hollanddoc 24 (AVRO), 18.32: Levy: Iedereen gaat het voelen. Zesdelige serie waarin journalist Gideon Levy onderzoekt wat er gebeurt wanneer de bezuinigingsplannen van Den Haag de grond raken. Afl. 3: Een meesterlijk plan, over de bezuinigingen bij Justitie.
 • cultura 24, 21.25: Vrijdag van Vredenburg. Opname van 18 mei 2012 van een concert door de Radio Kamer Filharmonie en Cappella Amsterdam, met klassieke muziek uit de roaring twenties in Berlijn.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Praising Powell and Pressburger. Black Narcissus, afl. 4 van 5 over de films van Michael Powell en Emeric (Imre) Pressburger, twee van de meest invloedrijke regisseurs van de jaren '30 en '40 van de 20e eeuw.

vrijdag 27 september

 • cultura 24 (JO), 21.05: Leven? Of Theater? Documentaire uit 2011 van Frans Weisz over de Duits-Joodse kunstenares Charlotte Salomon.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Praising Powell and Pressburger. I know where I'm going, afl. 5 van 5 over de films van Michael Powell en Emeric (Imre) Pressburger, twee van de meest invloedrijke regisseurs van de jaren '30 en '40 van de 20e eeuw.
   
jaargang 9, nummer 33
zondag 22 september 2013
 

In deze nieuwsbrief

Crescas wint de Dr. Henriette Boas Prijs 2013!
Nieuw op de Crescas website: zoekfunctie!
Nieuwsbrief en jom tov
Workshop ‘Antisemitisme of Anti-Israëlisme?’
Boekennieuws
Fototentoonstelling: Sjtetl in de stad
Nieuws van heinde en verre
Selectie uit het NFF-programma
Fotoweek en het JHM
Muziek in Merkaz
Festival Nederlandse Dansdagen 2013
Website van de week
Stand-up comedy in De Meervaart
Televisie en radio 22 - 27 september


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Nog vele jaren. U heeft Jom Kipoer weer overleefd, met Gods hulp. Toch las en hoorde ik door de jaren heen dat er inderdaad een ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Het zou beter en verstandiger zijn geweest als de Duitser Thomas Bach zijn zojuist verworven functie als hoofd van het IOC, het ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Ik heb makkelijk praten, ik woon in een voorstad van Tel Aviv, waar hoogstens een enkele straatveger of vuilnisman zwart is. Ik heb ...
lees verder


(advertenties)

banner jonet

banner yanshuf

banner propra

banner luna3

banner givat

banner limmoed

banner middenhoven

banner sinaicentrum

banner amphora

banner venstra

banner blankevoort

banner meldpunttaal

banner niw

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier