vrijdag 16 augustus 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Vrouwen bij de muur of achter het hek?

Eén van de bijzondere cursussen die Crescas u het komend seizoen te bieden heeft, is een serie van drie lessen getiteld Vrouwen bij de muur of achter het hek?.
De titel van de cursus is ingegeven door de Israëlische organisatie Women of the Wall die opkomt voor vrouwenrechten op religieus gebied. Wie het nieuws uit Israël enigszins volgt, weet dat oprichtster Anat Hoffman en haar groeiend aantal medestandsters met grote regelmaat in onzachte aanraking komen met de ultra-orthodoxie in het land.

Docent Michael Bloemendal behandelt in zijn cursus de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het jodendom en bespreekt verschillende opvattingen hierover aan de hand van Halachische en Talmoedische bronnen.

Deze cursus wordt gegeven op 8, 15 en 22 oktober 2013.

Klik hier voor meer informatie, en hier om direct in te schrijven.

Alledaags Hebreeuws leert u bij Crescas!

Als u een Israëlische partner hebt, dan spreekt en verstaat u misschien al wat Ivriet, waarschijnlijk opgepikt in de praktijk en de dagelijkse omgang met de familie in Israël. Maar om gemakkelijk gesprekken te kunnen voeren, programma's op de radio en televisie goed te begrijpen en de krant te kunnen lezen, is meer nodig.

Bij Crescas kunt u uw vaardigheid in het moderne Hebreeuws vervolmaken met een van de cursussen Ivriet die wij ook dit seizoen in het programma hebben opgenomen. De lessen zijn opgebouwd volgens de in Israël gangbare oelpan-methode en worden dit jaar aangeboden op vier niveaus, zowel in Amsterdam als in Den Haag.
Klik hier voor meer informatie.

Hebt u eerder Ivrietlessen gevolgd en weet u niet precies 'waar u staat', wat uw kennisniveau is? We maken het u gemakkelijk: met de Crescas-Ivriettoets, die wij speciaal hiervoor hebben laten ontwikkelen, kunnen we nauwkeurig bepalen in welke cursus u het best op uw plaats bent.
Het maken van de toets kost u circa 15 minuten. Een toegangscode kunt u telefonisch (020-6402380) of per e-mail (info@crescas.nl) opvragen bij ons kantoor.

Voor de échte beginner is er de online cursus Alef-Beet, want vóór u kunt beginnen met het leren van Ivriet, moet u eerst het Hebreeuwse alfabet, het Alef-Beet, onder de knie hebben.

Kita Alef, de instapcursus bestaande uit 25 lessen, start in Amsterdam op dinsdag 1 oktober, in Den Haag op woensdag 2 oktober.

Website van de week
Diarna, revisited

In april 2011 maakten we u attent op de website Diarna, Mapping Mizrahi Heritage. 'Uw paspoort naar een ontdekkingsreis langs meer dan 2500 jaren Joods erfgoed in het Midden-Oosten' was toen de omschrijving. En die dekte de lading ruimschoots.
Maar Diarna heeft de afgelopen tijd bepaald niet stilgezeten en om te beginnen de ondertitel gewijzigd naar 'The Geo-Museum of Jewish Life in the Middle East and North Africa'.

Entrance brengt de bezoeker meteen op de plek waar het werk van Diarna wordt uiteengezet, en de rol die de modernste meettechnieken daarbij spelen. Indrukwekkend is zwak uitgedrukt, meent uw redacteur.
About legt uit waarom Diarna bestaat en doet wat ze doet. De behaalde resultaten in de vier jaar sinds de oprichting laten zien dat het werk van Diarna niet alleen hard nodig - want vergetelheid dreigt - maar ook zéér dankbaar is.
Drie grote projecten zijn te bekijken in Exhibits. Foto's, ansichtkaarten of persoonlijke herinneringen die kunnen bijdragen aan de virtuele reconstructie van het Joods erfgoed in D'fina in zuidelijk Marokko, Ezyara in Joods-Irakees Koerdistan en Algerije zijn van harte welkom. Bijzonder hierbij is het gegeven dat met name Ezyara en Algerije zeer te lijden hebben gehad van de Exodus van de Joodse bevolking.

Diarna is actief op facebook en twitter, aanraders vanwege de zeer actuele informatie. Het YouTubekanaal van Diarna bevat boeiende video's en de website verzendt ook een nieuwsbrief.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Ajax! Joden! Amsterdam!

Zondag 25 augustus zendt de Joodse Omroep de documentaire Ajax! Joden! Amsterdam! uit, een filmische zoektocht van Frans Bromet met als aanleiding de supporterscultuur rond voetbalclub Ajax.

Als je moeder Joods is, ben jij dat automatisch ook. Dat is de simpele definitie van een Jood. Maar de praktijk is vaak ingewikkelder, zo ontdekt Bromet. Je kan ook Joods worden door een examen te doen bij een rabbijn. Uitkomen wordt dat genoemd. Toch zijn er meer opties. Veel kinderen van een Joodse vader en een niet-Joodse moeder voelen zich onderdeel van de Joodse gemeenschap en vinden zichzelf dan ook Joods.

Sinds enige decennia zijn Ajax-supporters zich ook massaal Joden gaan noemen. Ze gebruiken ‘Joden’ en ‘Superjoden’ als geuzennaam voor zichzelf. Ze tooien zich met Joodse symbolen en zwaaien met Israëlische vlaggen. Dit tot verdriet en ergernis van veel echte Joden.

Je zou het een gotspe kunnen noemen als je onwetend bent van de Joodse religie en cultuur, terwijl je je toch in massale spreekkoren voor Jood uitgeeft. Moet dit vermeende misbruik van het begrip ‘Jood’ niet eindelijk eens verboden worden? Frans Bromet gaat op zoek naar het antwoord.

 • Ajax! Joden! Amsterdam! 25 augustus, Nederland 2, 14:00 uur.

Boekennieuws

Uw wekelijkse portie Boekennieuws, waarin wij een keuze maken uit recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: De laatste kamer, het laatste boek van Frans Pointl die op 1 augustus van dit jaar 80 werd, de lijvige bundel Alle verhalen van Leon de Winter, en van Bert Jan Flim Onder de klok - Georganiseerde hulp aan Joodse kinderen, de reconstructie van de verzetsacties van Amsterdamse studenten om Joodse kinderen uit handen van de Duitse bezetter te houden.

Het Engelse boek van de week: The New Jewish Table - Modern Seasonal Recipes for Traditional Dishes, waarin chef Todd Gray en zijn echtgenote Ellen Kassoff Gray de vermenging van de Oost-Joodse keuken met die van Amerika onder de loep nemen. Uiteraard met fraaie illustraties en lekkere recepten.

En verder: 'Tante Roosje', het verhaal van het geheim van de familie van Paul Glaser, verschijnt 10 september in Engelse vertaling bij de Amerikaanse uitgeverij Random House onder de titel Dancing with the Enemy. My Family's Holocaust Secret. Vertalingen naar het Braziliaans, Russisch, Chinees, Italiaans, Duits, Tsjechisch en Slovaaks zijn in voorbereiding.

The Store, een luisterverhaal

Met enige regelmaat publiceert Vox Tablet een literaire podcast. Eind juli verscheen het korte verhaal The store online, van de hand van David Ehrlich, die niet alleen eigenaar is van de beroemde boekwinkel annex café Tmol Shilshom in Jerusalem, maar ook schrijver.
Een bundel met zijn korte verhalen is nu in Engelse vertaling verschenen onder de titel Who Will Die Last: Stories of Life in Israel.

Tablet Magazine vroeg schrijver John Haskell om The Store voor te lezen. Klik hier om ruim 15 minuten te luisteren naar dit bijzondere verhaal.

Gil & Moti: Wedding Project

In Kers Gallery aan de Lindengracht 148 in Amsterdam is tot 25 augustus The Gil & Moti Wedding Project & Laylah the Creature Beyond Dreams te zien.

De Israëlische kunstenaars Gil & Moti zijn sinds 1994 samen, als partners in leven en kunst. In 2001, het jaar waarin het homohuwelijk officieel geregeld werd, waren zij één van de eerste homoparen die in het huwelijk traden. Geheel in de geest van hun visie op kunst en leven, 'to live life as a performance and to make art a way of living' werd van de plechtigheid en de huwelijksreis (tien dagen in een groot bed in de hal van het Rotterdamse stadhuis) een video gemaakt.

Kers Gallery toont de video als een multimedia-installatie, compleet met de speciaal voor het huwelijk door het duo gemaakte kunstvoorwerpen.
Te zien op donderdag van 14.00-17.00 uur en vrijdag en zaterdag van 10.00-17.00 uur.

Klik hier en hier voor een nadere kennismaking met Gil & Moti.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit opmerkelijke nieuwsberichten uit binnen- maar vooral buitenland.

 • Rabbi Shmuley Boteach reisde met dr. Mehmet Oz en zijn gezin naar Israël. In JewishJournal is het gesprek uitgeschreven dat ze voerden.
 • Is er een relatie tussen eenzaamheid en onze aanwezigheid op sociale netwerken? Op Vimeo een prachtige grafische weergave, gemaakt door Shimi Cohen van het Shenkar College of Engineering, Design and Art.
 • Herinneringscentrum Kamp Westerbork kreeg een bijzondere brief uit 1943. Het verhaal is te lezen op de website van 'Westerbork'.
 • In de oude stad van Jeruzalem is een enorm klooster ontdekt uit de tijd van de kruisvaarders, schrijft Times of Israel.
 • Nog meer archeologie: in Tel Hatsor is een fragment van een Egyptische sfinx opgegraven. Physorg heeft het verhaal. Wie zich geroepen voelt om als vrijwilliger in Tel Hatsor te helpen met opgraven, kan zich hier aanmelden.
 • JTA bericht over een interreligieuze conferentie die vorige maand plaatsvond in de Bosnische hoofdstad Sarajevo.
 • Deze zomer is in het museum Jeu de Paumes in Parijs een fototentoonstelling te zien met werk van Ahlam Shibli, Israëlisch, Bedoeiene én vrouw. Controversieel, meent Tablet Magazine.
 • Froot.nl heeft foto's van een voormalig onderwaterrestaurant voor de kust van Eilat.
 • Urban Jazz/Doom Metal ensemble Deveykus en Chassidische nigunim vormen niet een voor de hand liggende combinatie, maar aux.tv en Jewniverse kwamen 'm toch op het spoor.
 • Tablet Magazine haakt aan bij de berichtgeving over Jemen en plaatst een artikel over dit ooit machtige Arabische koninkrijk, dat 1500 jaar geleden geregeerd werd door een dynastie van Joodse koningen.
 • De 5000e 'Stolperstein' werd op 6 augustus gelegd in Berlijn. Enkele dagen tevoren werd een radiogesprek gemaakt met Gunther Demnig, de bedenker van deze bijzondere herdenkingsmonumentjes.
 • De Algemeiner en Mosaic Magazine besteden aandacht aan schrijver Reza Aslan en zijn spraakmakende boek Zealot: the Life and Times of Jesus of Nazareth.
 • Het woord alija is veel bekender dan de tegenhanger jerida. Moment Magazine gaat in op de betekenis van het laatste.
 • Joodse transgenders zijn onderwerp van een empathisch artikel in de Forward, geschreven door een ervaringsdeskundige.

Lezing over Joodse begrafeniskunst

Dinsdag 3 september geeft Eline Ubaghs in het Joods Museum van Brussel de lezing 'De begrafeniskunst van de Joodse burgerij in Brussel in de 19e eeuw: een Joodse kunst?'

In de 19e eeuw waren de Brusselse begraafplaatsen zeer geliefd bij wandelaars. Architecten en beeldhouwers creëerden vaak prestigieuze graven voor een burgerij in volle bloei - hoe fraaier het grafmonument, hoe hoger de overledene was op de maatschappelijke ladder. Joodse familiegraven waren hierop geen uitzondering.
In de lezing wordt ingegaan op het type monumenten, de iconografie, de stijl van de versieringen en de architectuur en een vergelijking gemaakt met niet-Joodse graven. Bestaat er inderdaad een specifiek Joodse begrafeniskunst?

 • Dinsdag 3 september 12.30 uur, lezing 'De begrafeniskunst van de Joodse burgerij in Brussel in de 19e eeuw: een Joodse kunst?' door Eline Ubaghs. Joods Museum van België, Miniemenstraat 21, 1000 Brussel. Voor meer informatie klik hier.

Broken Fingaz versiert Amsterdam

Eind augustus brengt het Israëlische graffiticollectief Broken Fingaz een bezoek aan Nederland. Deso, Kip, Tant en Unga, allen afkomstig uit Haifa, bestormen met hun spuitbussen de officiële graffitimuur. Op de muur zal een kunstwerk verschijnen met de onmiskenbare signatuur van dit internationaal vermaarde viertal.

De Public Wall waarop Broken Fingaz van 26 tot 30 augustus aan de slag zal gaan, bevindt zich aan de buitenzijde van het pand van Made Creative aan de tt Melaniaweg 12 in Amsterdam-Noord.
In de planning staat ook een tentoonstelling, te zien van 6 tot 19 september in de Andenken Gallery/Battalion aan de Pazzanistraat 17 op het Westergasterrein in Amsterdam.

Dat 'street art' heel wat meer is dan kwajongenswerk met spuitverf moge blijken uit een interview met Broken Fingaz.

De komst naar Nederland van Broken Fingaz is mede mogelijk gemaakt door KunstenIsrael.

Symposium: The Jew as Legitimation

Woensdag 28 en donderdag 29 augustus wijdt het Menasseh Ben Israel Instituut de internationale conferentie The Jew as Legitimation aan de interactie tussen Joden en de niet-Joodse culturen waarin zij leefden. Recent historisch onderzoek toont aan dat tot op de dag van vandaag de positie van Joden gebruikt (en soms ook misbruikt) wordt om ideologisch gedachtegoed dat niets met Joden te maken heeft te legitimeren. Een hedendaags voorbeeld is de wijze waarop Israël wordt ingezet om rechts-politieke, anti-Islamitische standpunten te verdedigen.

Wetenschappers uit binnen- en buitenland zullen spreken over de historie van dit fenomeen, te beginnen in de eerste eeuwen van het christendom en eindigend in de recente politieke geschiedenis van Nederland. Had het invloed op de relatie tussen de Joodse gemeenschap en zijn niet-Joodse omgeving?

De conferentie vindt plaats in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Voor het volledige programma en inschrijving klik hier. Haast u: de officiële inschrijvingsdatum is begin deze week verstreken!

Televisie en radio 16 - 23 augustus

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn via kabel of internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep. Tot 30 augustus is dat het zomermuziekprogramma MOZES, oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes. In het programma worden aan de hand van de favoriete muziekfragmenten van de gast, zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen.

In de maand augustus zendt UPC's Film 1 een aantal bijzondere films uit:
- Le Fils de l'autre: 26 augustus
- Footnote: 20 en 31 augustus
- Last dance: 22 en 29 augustus
- Monsieur Lazhar: 19, 25 en 30 augustus
- Simon and the oaks: 16, 20 en 31 augustus
- Stars of the silver screen: Elizabeth Taylor: 29 augustus
- Süskind: 16 en 29 augustus


vrijdag 16 augustus

 • hollanddoc 24 (IKON), 23.43: IKON Doc - When the boys return. Documentaire uit 2012 waarin filmmaker Tone Anderson drie minderjarige Palestijnse jongens volgt na hun vrijlating uit een Israëlische gevangenis, nadat ze waren opgepakt omdat ze stenen hadden gegooid naar Israëlische soldaten.

zaterdag 17 augustus

 • Ned. 3 (VARA), 20.00: Milk. Drama uit 2008 over het leven van Harvey Milk, Joods en homo, in het San Francisco van de jaren '70.

zondag 18 augustus

 • hollanddoc 24 (MAX), 18.45: Israël 65 jaar geliefd en gehaat. Afl.6 van een zesdelige serie waarin journalisten Frits Barend en Hans Knoop met gasten verschillende plaatsen in de Joodse staat bezoeken en zichzelf (en u) de vraag stellen waarom Israël de laatste jaren meer gehaat dan geliefd is.
 • Radio 5 (JO), 19.02: MOZES, Muziek Op Zondag En Sjabbes. Deze week: Ido Abram (Batavia, 1940). Abram studeerde filosofie, wiskunde en algemene taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1990 tot en met 1997 was hij bijzonder hoogleraar 'Educatie van en na de Shoah' aan de Universiteit van Amsterdam. Tegenwoordig is Abram directeur van Stichting Leren (Amsterdam).

maandag 19 augustus

 • Canvas, 20.35: Soundtrack. Zevendelige muzikale road trip door Israël en de Palestijnse gebieden, waarin vier Vlaamse muzikanten op zoek gaan naar de rol die muziek speelt in dit eeuwige conflictgebied. Afl. 6: Gaza.

dinsdag 20 augustus

 • Arte tv, 20.15: Churchills größtes Spiel. Documentaire over de Britse staatsman Winston Churchill (1874-1965) die van 1940 tot 1945 premier van Groot-Brittanië was en Hitler de oorlog verklaarde.

woensdag 21 augustus

 • Canvas, 21.30: De weg naar het Avondland. Afl. 10: Jan Leyers reist door Oekraïne en Polen en wordt geconfronteerd met de enerverende geschiedenis van de twee landen.

donderdag 22 augustus

n.v.t.


vrijdag 23 augustus

n.v.t.

   
jaargang 9, nummer 30
vrijdag 16 augustus 2013
 

In deze nieuwsbrief

Vrouwen bij de muur of achter het hek?
Alledaags Hebreeuws leert u bij Crescas!
Website van de week
Ajax! Joden! Amsterdam!
Boekennieuws
The Store, een luisterverhaal
Gil & Moti: Wedding Project
Nieuws van heinde en verre
Lezing over Joodse begrafeniskunst
Broken Fingaz versiert Amsterdam
Symposium: The Jew as Legitimation
Televisie en radio 16 - 23 augustus


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Niet schrijven gedurende twee weken is haast onmenselijk … Ik ga er dan ook van uit dat u massaal bij Crescas hebt geklaagd dat de ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
The atheists of the Book, zo stellen Amos Oz en zijn dochter Fania Oz-Salzberger zich met een zekere nadruk voor in hun boek ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Tot voor kort was de situatie in Israël voor progressief-religieuze Joden misschien niet erg hoopvol, maar wel overzichtelijk. Al tientallen ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Het nieuws is bijna sneller dan de realiteit tegenwoordig. Als je het niet op radio of TV volgt dan popt het wel op je slimme telefoon ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
De vredesbesprekingen, althans zo worden ze genoemd, zijn deze week echt begonnen. Ik weet niet wat ik ervan moet vinden, zo dat al van ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Omdat El Al in augustus voor een vlucht naar Amsterdam 700 dollar rekende, ging ik maar eens kijken bij budgetvluchten met een ...
lees verder


(advertenties)

banner luna3

banner givat

banner propra

banner niw

banner amphora

banner middenhoven

banner blankevoort

banner sinaicentrum

banner venstra

banner limmoed

banner meldpunttaal

banner yanshuf

banner jonet

banner levisson

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier